Dodaj do ulubionych

Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznowola?

04.03.16, 10:22
Pod tym tytułem, pojawił się w sieci profesjonalny raport z obywatelskiej działalności strażniczej (watchdog) Stowarzyszenia Kwiryta, dotyczący:
- realnego zagrożenia bankructwem gminy i jego skutkami dla mieszkańców,
- opisem charakteru interesów podejmowanych przez panią wójt,
- opisem gospodarki finansowej prowadzonej przez władze gminy,
- więcej na stronach Raportu - www.kwiryta.org
W tym kontekście mam pytanie do lokalnych radnych, którzy uczestniczyli przy podejmowaniu uchwał opisanych w raporcie - Co mają nam w tej sprawie do powiedzenia? Jak mogą skomentować zatrważające informacje zawarte w raporcie?
Obserwuj wątek
    • chytry.lis Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 06.03.16, 20:13
      przeczytałem i zaniemówiłem...
      jestem w szoku
    • bristo1 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 07.03.16, 09:31
      A ja przeczytałem i się ośmiałem. Ci ludzie najwyraźniej chcą sprzedać swoje usługi gminie, o czym informują na końcu materiału. Przy założeniu, że w skład zarządu wchodzą osoby znane z działań politycznych, może snuć różne refleksje.
      • chytry.lis Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 07.03.16, 10:51
        No to gratuluję poczucia humoru. Ciekawe czy będziesz się tak śmiał jak spełnią się te wszystkie "przepowiednie" opisane w raporcie?
        Poza tym oni nic nie piszą jakoby coś chcieli komuś sprzedać - piszą wyraźnie że "chętnie pomogą" a to co innego. Nie wprowadzaj forumowiczów w błąd.
        Jak na razie nie zabrał głosu nikt z naszych przedstawicieli w radzie gminy Lesznowola choć fakty przedstawione w raporcie są wielce niepokojące.
        • bristo1 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 07.03.16, 11:16
          WpiPodpalanie polski samorządowej właśnie się zaczęło. W Warszawie już trwa a teraz przyszło do podwarszawskich gmin, w tym Lesznowoli.
          Czy wyrażenie chęci pomocy w celu rozwiązania problemów, nie jest złożeniem oferty?
          sz swoją odpowiedź
    • qbe666 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 07.03.16, 12:04
      Inne ciekawe informacje i spostrzeżenia, także na ten temat, na bolgu politykalesznowola.blog.pl/
    • cafe_mamma_mia Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 09.03.16, 13:43
      W ogóle mnie to nie dziwi. Niestety, chodziłem tutaj jeszcze do szkoły i od tylu lat kompletnie nic się nie zmieniło. Jeśli chodzi o wygląd gminy i podejście władz. I same władze.
      Beton, beton i jeszcze raz beton. Dlaczego tak jest?
      Większość żyjących tu ludzi to osoby na poziomie, niestety spędzający mało czasu w tej okolicy (sypialnia Warszawy) w związku z tym nie jest tu ani zameldowana, ani specjalnie nie utożsamia się z tym miejscem. Nie jest ani zainteresowana udziałem w życiu, ani władzami ani ich wyborem. W związku z tym bagienko zarządzających i osób zainteresowanych to niewielka kilkuprocentowa grupa. Która od kilkunastu lat zrobiła kilka dziwnych ruchów inwestycyjnych za co zebrała część nagród. Ludzie są w gminie Lesznowola na ostatnim miejscu i pozory ładnego miejsca, które daje nowe budownictwo niestety mamią wiele sprowadzających się tu osób. Jeśli chodzi o komfort życia w tej okolicy to oceniam go fatalnie i ze zmianami na gorsze przez ostatnie 10 lat. Nie, niestety nie mam możliwości się wyporowadzić ;)
      1. Zerowe inwestycje w zieleń
      2. Zerowe inwestycje w infrastrukturę drogową
      3. Łamanie przepisów i usianie NIEPRZEPISOWYMI garbami całej okolicy
      4. Łamanie przepisów i wydawanie zgody na zabudowę niezgodną z planem zagospodarowania (przykład wysokiego bloku Multihek "Myszka" w Mysiadle - za wysoki i bez wystarczającej ilości miejsc)
      5. Niejasne inwestycje (centrum sportu i rekreacji niedokończone w 2/3, rozgrzebane i bez dalszych planów

Bardzo mi smutno, że tak wygląda to miejsce. Oblepione reklamami, rozjechane pobocza pełne błota, kraina garbów drogowych, stojąca w korkach bez przestrzeni dla ludzi. Jeśli się ze mną nie zgadzacie, to proszę wskażcie mi miejsce w naszej okolicy gdzie mogę spędzić miło czas? :( Niestety ja takiego nie znajduję.
      • klara.01 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 09.03.16, 20:35
        Całkowicie się z Tobą zgadzam. Niestety Mysiadło i Nowa Iwiczna to najlepszy przykład na to, jak mając do dyspozycji ogromną niezabudowaną przestrzeń, można ją totalnie zmarnować. Bardzo chciałabym poznać osobę, która decyduje w naszej gminie o kuriozalnych inwestycjach drogowych. Przykładów fuszerki u nas jest aż nadto. Przede wszystkim nie została opracowana sensowna siatka ulic, a ich poszerzanie wygląda tak jak dla przykładu ul. Kwiatowa. Druga ulica, prowadząca do szkoły to ul. Ogrodowa, choć nazwanie jej ulicą jest przesadą, gdyż jej szerokość bardziej przypomina ciąg pieszy. Ale takie już mamy standardy. Proponuję osobie, która decyduje o tym jakimi ulicami musimy się poruszać, wycieczkę krajoznawczą do trochę lepiej zorganizowanych miejscowości, gdzie standardem są przyzwoitej szerokości ulice, przy nich chodniki i trójkąty widoczności zamiast luster na skrzyżowaniach.
      • karol_us Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 10.03.16, 09:27
        Lekka przesada.Tez mieszkam tu długo -15 lat i widze zmiany na lepsze.Oczywiście wiele rzeczy jest do zrobienia i nie ze wszystkiego jesteśmy jako mieszkańcy zadowoleni.Na szybko co sie zmieniło;
        -utwardzone ulice Kwiatowa,Borówki
        -przebudowana Polna ,
        -powstał plac zabaw na ul.Polnej(zielone,przyjemne miejsce
        -teren wokół stawu jest z grubsza zagospodarowany(ławeczki,siłownia) pamiętam te śmieci i dziury a teraz równo ,koszona trawa nowe drzewa-fakt,że stare częściowo usunięto
        -dawna szkoła Słoneczko,leraz chyba przedszkole
        -dom kultury,poczta w Myszce.Nie jest ona najładniejsza ale pamiętam dyskusję na tym forum na temat jej legalności i chyba była w planie dopuszczona(ale sie nie upieram)
        - biblioteka,pamiętam jak była w piwnicach bloków, gdzie smierdziało stęchlizna
        -regularne sprzątanie ulic ,kosze na śmieci,jeszcze 10 lat temu tego nie bylo
        -nowa szkoła,moze i nieskończona ,może rozgrzebana ale dzieci sie w niej uczą i to w niezłych chyba warunkach
        -a co do korków-przebudowane skrzyżowanie z ul.Pulawska
        -odwodnienia niektórych ulic
        No aż sie dziwię ,że tyle tego.
        Można oczywiście narzekac ,że brakuje tego czy owego ale mówic o zerowych inwestycjach to gruba przesada.
        Dziwna rzecz ale malkontenci maja większą chęć do pisania.A Ci co dostrzegają zmiany na lepsze niechętnie się wypowiadają.Zauważyliście?
        A jeszcze jedno.Pamiętacie ulice Graniczną?Teraz są parkingi,zieleń,wymalowane pasy.
        Pozdrawiam .
        • chytry.lis Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 13.03.16, 21:59
          post totalnie nie na temat
          czytałeś w ogóle ten raport?
    • bristo1 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 14.03.16, 08:36
      Ja czytałem, nawet zapytałem o dług gminy. I co ? Informacje z raportu nie są prawdziwe. Jak widać PIS w natarciu, zaczynają podpalać gminy takie jak Lesznowola.

• owrank Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 14.03.16, 22:43
        przecież ten raport jest przede wszystkim o tym, że gmina "ukrywa" swój prawdziwy dług, więc co z czym porównujesz, mówiąc, że informacje z raportu są nieprawdziwe ???
    • jaro.36 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 15.03.16, 08:31
      Zgodnie z treścią przepisu art. 304 § 1 Kodeksu postępowania karnego, każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub policję.
      Zamiast zawiadomić stosowne instytucje firma, która opublikowała ten materiał oferuje swoje usługi gminie. Absurd.
      • j_barcik Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 15.03.16, 23:03
        Witam Państwa, jestem autorem raportu o jakim dyskutujecie. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania...
        Może zacznę od dwóch uwag. Raport został opublikowany nie przez żadną firmę, ale przez Stowarzyszenie.
        Mam pytanie do Pana bristo1 - kogo Pan pytał o zadłużenie gminy? Kto Panu stwierdził że dane są nieprawdziwe? Każda dana z raportu jest oparta o dokumenty (są do nich odniesienia w treści raportu, a na jego końcu jest ich lista.
        Dokładniejsze wyjaśnienie dotyczące tego zadłużenia przedstawiłem już na forum grupy fb Obywatelski Think Tank. Oczywiście jeśli jesteście Państwo zainteresowani mogę je przekopiować tutaj i odpowiedzieć na wszelkie szczegółowe pytania. Oczywiście opierając się na dokumentach.
        • j_barcik Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 15.03.16, 23:22
          I jeszcze jedno. Faktycznie jako Stowarzyszenie oferowaliśmy swój udział przede wszystkim w wykonaniu rzeczowego i profesjonalnego audytu stanu finansów gminy. Oczywiście bez żadnego wynagrodzenia. Raport został opracowany na podstawie dostępnych dokumentów, ale wielu z nich P.Wójt nie chce ujawnić, a bez nich pełna ocena zaistniałej sytuacji nie jest możliwa. Teraz czekamy na reakcję Pani Wójt na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, który nakazał jej rozpatrzenie mojego wniosku o ujawnienie treści umów przedwstępnych jakie zawarła m.in. z firmami z Wólki Kosowskiej. Ma na to jeszcze zgodnie z treścią wyroku kilka dni.

Kwestia treści tych umów to dla mieszkańców Mysiadła nie tylko kwestia finansowa. Czy na przykład chcielibyście Państwo, by za Waszymi oknami powstało drugie centrum podobne do tego w Wólce Kosowskiej? Ze wszystkimi tamtejszymi problemami? Jeśli nie wiecie jakimi proponuję poszukać w Internecie...

Zobaczymy jak się Pani Wójt odniesie do tego wyroku. Od tego zależy m.in. to czy i ew. kiedy podjęte zostaną przez nas dalsze kroki w sprawie raportu (ew. z włączeniem w wyjaśnienie sprawy prokuratury). Na razie złożyliśmy zawiadomienia licząc, że radni i władze gminy zechcą nawiązać dialog. Zakładamy, że jest on możliwy, jeśli powstała sytuacje jest wynikiem błędów i braku kompetencji rządzących, a nie ich świadomej działalności na szkodę mieszkańców.
    • chytry.lis Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 17.03.16, 21:04
      bistro1 włącz się do dyskusji, masz okazję na polemikę z autorem raportu. Proponuję wykorzystać okazję. Autor ujawnia źródła informacji. Ujawnij i ty. Nie daj się prosić.
    • chytry.lis Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 17.03.16, 21:07
      Ciekawe czy doczekamy się komentarza naszych przedstawicieli w radzie gminy.
      Czyżby zapomnieli o forum?
    • bristo1 Re: Czego nie chcą nam ujawnić władze gm. Lesznow 19.04.16, 08:32
      Uprzejmie informuję, iż w związku z trwającym od pewnego czasu naruszaniem dobrego imienia Gminy Lesznowola przez Stowarzyszenie Pełnoprawni Obywatele Kwiryta został skierowany przeciwko Stowarzyszeniu pozew do sądu o ochronę dóbr osobistych naszej Gminy.

Z wyrazami szacunku

(-) Maria Jolanta Batycka-Wąsik

Wójt Gminy Lesznowola

Braaaaaaaaaaaaaawooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pani Batycka!!!!! Popieram!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka