Dodaj do ulubionych

Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBLEM

30.10.09, 12:15
Nosze aparat ortodontyczny, i niedlugo juz go zdejmuje. Po zdjęciu ortodontka kazała mi założyć korony na dwie górne "dwójki" + tzw. most po prawej stronie górnej szczęki, bo brakuje mi tam zęba i nie ma korzenia. Dziś dowiedzialam się że koszt tego wszystkiego to ok 5 tys zł I załamałam się sad Własnie skończylam studia i nie mam jeszcze pracy wiec ta suma to dla mnie kwota nie do zdobycia. Mogę założyc korony za 500 zł/szt. na "metalu" ale to przednie zeby najbardziej widoczne a wiem ze te na metalowym podkladzie są widoczne przy dziąslach , z czasem ciemnieją i widać ze są "gorsze" Poza tym jestem silnym alergikiem i mam uczulenie na metale, boję się wiec ryzykować. Te pelnoceramiczne korony kosztują 1500 zł za sztuke sad i byłyby na lata. Jestem w kropce nie wiem co mam zrobić sad Poradźcie cos mądrego lub chociaz pocieszcie bo jestem bardzo smutna sad
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 30.10.09, 22:08
      Moge Cię tylko pocieszyć. A nie ma możliwości, że te metalowe
      wymienisz za 2-3 lata jak już bedziesz miala na to pieniądze?
    • jobi Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 30.10.09, 22:14
      Ja mogę trochę pocieszyć. Bo mnie po zdjęciu aparatu czekają niezłe wydatki
      związane właśnie z koronkami. sad Obowiązkowo mam mieć koronki na wszystkich
      szóstkach, jednej piątce, na górnych jedynkach i będzie się jeszcze dentystka
      zastanawiać nad dwójkami. Na razie się za bardzo nie stresuję, ale chyba
      powinnam powoli znów zbierać kasę. sad
    • nunka82 Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 03.11.09, 19:45
      Myślę, że powinnaś zasięgnąć opinii innego stomatologa, bo taka cena jak za 2
      koronki i mostek to ostre przegięcie. Za 5,5 tys będę miała 2 licówki i implant
      1 zęba (mostek absolutnie odrzuciłam bo trzeba do niego ,,spiłować" 2 sąsiadujące
      zęby) Może dla Ciebie też znajdzie się inne rozwiązanie? A propos uczulenia ja
      też mam alergię na różne metale nikiel, miedz itp. aparat mam metalowy i
      żadnych objawów alergii nie mam, może z koronkami jest podobnie?
      • ortodonta Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 04.11.09, 14:41
        pomijam kwestię uczulenia, bo ta praktycznie nie zdarza się w jamie ustnej (co innego skóra) a jesli już to na nikiel, ale podkreslam, barzo rzadko. (nie spotkałem się jeszcze i żaden z moich kolegów równiez).
        metal na mosty i korony nie zawiera niklu, można zrobić porcelanę na złocie, same zalety: ładniejszy kolor, złoto jest bakteriostatyczne - zdrowsze dla przyzębia.

za 5000 tyś masz propozycję dwóch koron pełonoceramicznych 2x1500 i mostu metalo ceramicznego za 2000.
        czyli w tej wersji tez przewidziany jest metal. skoro mozna most na metalu to i korony na metalu też nie zaszkodzą.

można zrobić je naprawdę ładne, kwestia super szlifu i dobrego technika. lekarz, który super szlifuje pracuje zawsze z najlepszym technikiem.
    • marlee2201 Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 19.01.10, 12:57
      ortodonci i ci wszyscy stomatolodzy to banda hien, okradający pacjentów z
      ostatniego grosza. Jak ona Ciebie leczyła, że musisz zakładać koronki i czy nie
      można było tak ''dociągnąć'' zębów żeby nie było luki.
      • ortodonta Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 19.01.10, 15:05
        marlee, a ty czym się parasz? jaki masz zawód?
      • magdag131124 Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 04.01.23, 18:14
        Zgadzam się. To tacy sami złodzieje jak te katabasy w czarnych sukienkach
        • smerfmaruda123 Re: Zdjęcie aparatu-Potrzebne korony i most-PROBL 13.09.23, 18:53
          Wejdźcie na profile społecznościowe tych patałachów. W zadach się poprzewracało. .. od nadmiaru mamony. Ale kasy za nieudane pseudo leczenie nie oddają. ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka