Dodaj do ulubionych

4O lat i aparat !????

09.11.10, 11:55
Witam wszystkich,
Wlasnie skonczylam 40 lat i ....jestem posiadaczka stloczonych zebow oraz wysunietych klow ( dol i gora ). Cofaja sie rowniez dziasla.Rodzina i dobrzy znajomi odradzaja- moze przez grzecznosc mowia, ze nie jest tak zle..???lekarze namawiaja...Oczywiscie moj wyglad byl od zawsze powodem moich kompleksow ale obawiam sie kilku kwestii ( poza samym koszmarnym wygladem aparatu ):
- usuniecie 4 czworek - jest konieczne - czy przerwy beda widoczne...????
- plan leczenia dla mnie - 2 lata ( najpierw gorny luk, po 2 miesiacach kolejna ekstrakcja i dolny luk )
- czytalam , ze przewidziane leczenie moze sie wydluzyc lub po zdjeciu aparatu i zadowalajacym efekcie, zeby po jakims czasie zaczynaja sie przesuwac bez kontroli ( i wtedy co? powrot do aparatu??? )
- czy oprocz korzysci estetycznych - wyrownanie zebow - aparat rzeczywiscie zatrzymuje paradontoze ???( w mojej rodzinie mam osoby, ktore maja piekne zeby i ..zaawansowana paradontoze )
Bede wdzieczna za odpowiedz, szczegolnie starszych forumowiczow jak rowniez obiektywnych lekarzy. Czy w tym wieku warto ryzykowac ? ( troche komentarzy otoczenia ale tez i z innych powodow - uciazliwosci, bol etc ???? )
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: 4O lat i aparat !???? 10.11.10, 00:17
      Warto to zrobić, dla siebie, dla lepszego samopoczucia, wyglądu, urody. Mało co tak dodaje jej jak proste zęby i odbiera jak krzywe.
      Co do parodontozy, to sprawa nie jest oczywista. Różnie może być, zależy od przypadku.

Co do ekstrakcji, to sprawa jest jeszcze mniej oczywista i o ile są zachowane warunki graniczne i leczenie nieekstrakcyjne jest bezpieczne dla przyzębia, to warto ich unikać.
      Nie chodzi o zamykanie luk, bo te jakoś się zamknie, a o wpływ ekstrakcji na profil, a ten z wiekiem się często pogarsza i ekstrakcjami możemy ten proces przyspieszyć ,stąd należy tu być ostrożnym ale nie kategorycznym. Czasami bez ekstrakcji się nie da.

Stabilny efekt zapewni dobry paln leczenia, jego prawidłowa realizacja i przemyślane leczenie retencyjne.
      • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 10.11.10, 14:30
        Dziekuje za odpowiedz.
        Jest jednak sporo niewiadomychsad((lekarze w czasie wizyt niechetnie o nich mowia...
        Co kryje sie pod terminem przemyslane leczenie retencyjne - czy po 2 latach noszenia aparatu jest koniecznosc kontynuacji leczenia? jak dlugo?
        Pozdrawiam
    • mintak Re: 4O lat i aparat !???? 12.11.10, 11:48
      Jestem chyba najstarszą "nosicielką" aparatu bo mam 47 lat. Aparat noszę juz od 2,5 roku i pod koniec roku zdejmuję go - zęby sie pięknie wyprostowały, a miałam ogromne stłoczenie jedynek i dwójek. Musiałam miec usunięte 2 zęby 4 i 6 (ale były martwe więc jakoś przebolałam). Mnie tez znajomi odradzali aparat - ale ja się chciałam bez wstydu uśmiechać. Ani przez chwile nie żałowałam swej decyzji - mam aparat metalowy, nic mnie nie obcierało, nie miałam ran. Już teraz uśmiecham sie szeroko i wydaje się, że aparat u osoby w moim wieku juz nie nikogo nie dziwi, a nawet spotkałam się z bardzo przychylnymi opiniami.
      • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 15.11.10, 11:12
        Witaj. Dziekuje za odpowiedz, ktora z pewnoscia pomoze mi podjac decyzje. Chce jeszcze skonsultowac te zeby do usuniecia u innego ortodonty i ...chyba zdecyduje sie na poczatku rokuwink
        • anmanika Re: 4O lat i aparat !???? 15.11.10, 11:28
          No to chyba ja jestem najstarszawink mam 49 lat i aparat od miesiąca. Nie miałam usuwanych żadnych zębów.
          • agus-ka Re: 4O lat i aparat !???? 17.11.10, 10:04
            ja bym się zdecydowała.
            BTW ja miałam usuniętą górną, jedynkę (skutek wypadku) i dałam radę. fakt, ze wybrałam świetną panią doktor, która rozumiała mój problem i zrobiła wszystko, zeby jak najszybciej zamknąc szparę.
            Kiedyś widziałam w sklepie panią w wieku emerytalnym z aparatem na zebach, jak widac można.
            A jak się wstydzisz metalu, to może zainwestuj w aparat szafirowy, mniej go widać, ale niestety kosztuje ok 1000 zł więcej za łuk.
          • justynaaaa2 Re: 4O lat i aparat !???? 23.11.10, 23:04
            moja mama wczoraj założyła aparat, wiek 51 lat wink
            napatrzyła się na moje "cierpienia" przez ponad 2 lata ale teraz widząc efekty nie zastanawiała się długo smile miałyśmy dokładnie taką samą wadę (ja z racji wieku mniej zaawansowaną), zęby trzeba było usunąć ale za to teraz jest pięknie smile
            ja równo za 4 tyg. zdejmuję smile
    • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 31.03.11, 17:07
      Troche czasu minelo...Kilka konsultacji za mna-niestety wszyscy ortodonci byli tego samego zdania - w moim przypadku wchodzi w gre wylacznie leczenie z usunieciem wszystkich czworeksad(((Decyzja podjeta-jutro pierwsza akstrakcja w moim zyciu. Boje sie cholernie!!!!!Jezeli wszystko dobrze pojdzie, za ok 8 dni - zakladamy gorny luk.
      • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 01.04.11, 08:08
        Gratuluje decyzji. Ja też miałam usunięte dwie 5 górne. Mam ponad 30 lat, ale nie zastanawiałam się czy warto, bo zbyt długo wstydziłam się swojego wyglądu. Pora to zmienić. Z racji swojego wieku zdecydowałam się na szafir na górze.
      • malutkiwielorybek Re: 4O lat i aparat !???? 01.04.11, 19:34
        Gratuluje, ja od wczoraj jestem posiadaczka distalizerasmile czyli mam górę i dół połączony gumką aby cofnąć zeby i usunełam tylko ósemkę i to wszystko resta zebów pełna szyflada za ok 3 miesiace bede zakładać aparat. Jak na razie tylko papki jem i ciagle cos pije bo ciagle glodnasmileale jak pomyśle ze za dwa lata iscie holiwódzki usmiech to achsmile
        ps prosze pomyślec o aparacie jako o prezencie na ....40...i od razu człowiekowi lepiejsmile
        Pozdrawiam
        • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 04.04.11, 12:18
          sad(((((((no wlasnie moj caly optymizm i motywacja siadly....
          Jestem po pierwszej ekstrakcji czworki. Pierwsze usuniecie zeba w zyciu...szczesliwi ci, ktorzy do zalozenia aparatu nie potrzebuja usuwac zebow lub sa to zeby z tylu. Czuje sie beznadziejnie i mam ochote zrezygnowac z leczenia ortodontycznego.....
          Najgorsza jest swiadomosc 4 przeogromnych luk po ekstrakcjach, ktore przeciez przez wiele miesiecy bedzie widac!!!Sam aparat psychicznie zaakceptowalam-teraz blokuja mnie te luki i przeogromne przerwy widoczne przy minimalnym usmiechu.
          Potrzebuje wsparcia od tych, ktorzy mieli rowniez usuwane 4 czworki...Jak to zaakceptowac? ???jak przetrwac????
          • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 04.04.11, 14:51
            Ja musiałam wyrwać dwie 5 górne. Moje leczenie będzie polegało na tym, że w miejsce 4 przesuną się 4, a potem reszta do tyłu. Też się okropnie czuje z tymi szparami, a jeszcze większe przede mną. Cóż... Pociesz się ty, że podobno zęby się przesuwają 1 mm na miesiac, także za pół roku szpary po 4 znikną smile
            • dontax Re: 4O lat i aparat !???? 04.04.11, 16:14
              nie przejmuj się, aparat szpary pozamyka
              ja mam odwrotną sytuację
              poszerzałam szczękę,bo miałam bardzo ciasno
              teraz orto odtwarza mi miejsce na górną trójkę, którą kiedyś sobie zdrowiuteńką usunęłam
              aparat noszę 6 mies., miejsce na trójkę już jest,a gdzie koniec leczenia? brakującego zęba wstawię pewnie dopiero po zakończeniu leczenia,a do tego czasu będę świecić dziurą
              mam 33 lata
          • malutkiwielorybek Re: 4O lat i aparat !???? 04.04.11, 17:04
            Prosze pomyśleć jaki usmiech bedzie poźniej. Moja koleżanka musiała usunąc 1 dolna... i mowi ze to byla tragedia jest 2 lata po leczeniu po tym ze nie ma 1 moze tylko wywnioskowac z jej opowiesci nic nie widac. Proszę wzniesc głowe do góry i sie nie martwić.. a skoro zrobiła Pani A to niech zrobi B<C<D gdyż naprawde warto. Rozumiem samopoczucie ale potem Pani nie zauważy brak czwórek. Trzymam kciuki i proszę na bierząco informować. Ja już widzę pierwsze efekty, nitka dentystyczna wchodzi teraz w przestrzenie a wczesniej na sile musiałamsmilesmilesmile
            • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 05.04.11, 13:06
              Dziekuje wszystkim za slowa otuchy...
              Poki co boli jeszcze, nie wiem czy zdecyduje sie na usuniecie kolejnej czworki a zaplanowalam je z lekarzem na najblizszy piatek.Jeszcze caly czas jem druga strona a i leki przeciwbolowe biore wiec nie wyobrazam sobie jak to byloby z druga ekstrakcja....sad((
              Pozdrawiam wszystkich
              • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 05.04.11, 13:31
                Ja rwałam dwie na raz smile Ale obie były martwe, więc pewnie dlatego obyło się bez środków przeciwbólowych.
                Nie rezygnuj ! Warto się poświecić smile
          • bertrama Re: 4O lat i aparat !???? 05.04.11, 17:00
            Po założeniu aparatu tych luk nie będzie tak widać.

Ja sobie powiedziałam, że jestem taka śliczna, że nic nie jest w stanie mnie oszpecić.
            Jakoś się nie przejmowałam szparami, gumkami i innymi pierdołami.
            Za 3 miesiące będzie o wiele lepiej i tego się trzeba trzymać.
            Powodzenia!
    • bertrama Oczywiście, że tak! 04.04.11, 22:16
      Właśnie skończyłam 40 lat i noszę aparat. Nie żałowałam ani przez chwilę tej decyzji. Zrób sobie prezent w postaci ślicznych ząbków. To była jedna z lepszych decyzji w moim życiu. Pozdrawiam!
      • aaparatkaa Re: Oczywiście, że tak! 05.04.11, 07:51
        Po jakim czasie noszenia aparatu widzisz pierwsze efekty ? Ja noszę 2 tygodnie i mam wrażenie, że widzę jakiś prześwit, choć czasem sobie myslę, czy na siłę tego nie znalazłam smile Może wcześniej było smile
        • bertrama Re: Oczywiście, że tak! 05.04.11, 16:29
          Pierwsze zmiany widziałam gdzieś po miesiącu. Może mniej je widziałam, a bardziej czułam, że obijają mi się dziwnie zęby. Pierwsze poważniejsze zmiany po 2 miesiącach. Po 3 miesiącach byłam zachwycona. Teraz minęło 1,5 roku i podziwiam dzieło mojego ortodonty, choć jeszcze trochę czasu upłynie, zanim się tego żelastwa pozbędę smile
    • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 12.04.11, 12:32
      No to poszlo....Jestem juz bez drugiej gornej czworkisad(((ciezko ale..juz nie ma odwrotu.W poniedzialek zakladam gore.
      • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 12.04.11, 13:39
        Gratuluje smile Nastrój się poprawił ? Na jaki aparat się decydujesz ?
      • malutkiwielorybek Re: 4O lat i aparat !???? 12.04.11, 17:28
        No to rewelacja..gratulujesmile ja mam 1,5 tyg distalizer i szok przerwwa sie pojawiasmile i nawet gumka mi juz mnie przeszkadza w jedzeniusmileGratuluje...no własnie jaki aparat?
        • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 13.04.11, 08:27
          Do czego służy ten distalizer ?
        • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 13.04.11, 12:20
          Witam
          Zdecydowalam sie na kosmetyczny. Wizyta w poniedzialek. Naczytalam sie jednak, ze przed zalozeniem aparatu wykonuje sie jeszcze separacje zebow a moj lekarz nic mi o tym nie mowil...!!!Tak wiec jeszcze nie wiem co mi na te gore zaloza...sad(((
          Uczucie po ekstrakcji gornych czworek niezmiennie fatalne sad( - mam ochote zaszyc sie w domu i nie widywac nikogo bo wydaje mi sie, ze wszyscy gapia sie na te luki....
          • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 13.04.11, 12:36
            Separacje zakłada się gdy istnieje potrzeba zwiększenia przerw między zębami. Podejrzewam, że Ty nie będziesz mieć separacji, bo miałaś ekstracje. Ja też tak miałam i pytałam mojej orto dlaczego nie miałam separacji.
            hehe, ja też miałam wrazenie, ze wszyscy zaglądają w te luki. Przyzwyczaisz się. Niektórzy mają wyrwane czwórki i się nie przejmują, a śmieją się pełną gębą smile
    • malutkiwielorybek Re: 4O lat i aparat !???? 13.04.11, 17:40
      distalizer to www.youtube.com/watch?v=f7P95i2ND70, ja tez mialam gumki sepracyjne na dolnej 6 gdyz to korona i niebyloby jak zamka przyczepic , a takto jest na koronie pierscień, ale zeby go włożyć potrzebowali więcej miejsca wieć na jedna noc mialam załozone gumki, na początku troche boli bo rozpycha zeby ale po kilku godzinach przechodzi, ja przyznaję wziełam p/tabletkę.
    • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 14.04.11, 09:11
      Ja mam koronki na 1 i 2 i zamki mam przyklejone. Strasznie na nie uważam, bo słyszałam, że klej się na nich nie trzyma, ale póki co przez 4 tygodnie nie odpadły smile
      • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 19.04.11, 13:21
        Witam wszystkich,
        Od wczoraj jestem posiadaczka aparatu na gorze.Pewnie wszyscy ci, ktorzy juz przez to przeszli rozumieja dobrze moje odczucia - zastanawiam sie jak wytrzymam 2 lata i to na dodatek jeszcze z drugim lukiem...???
        Poki co nie moge jesc - zastanawiam sie jak ogolnie " zywienie " bedzie mozliwe? skoro nie moge nic gryzc a jedyna powierzchnia do przezucia stala sie powierzchnia gornych szostek na ktorych jest ten wstretny metalowy pierscien...!!????Dieta plynna nie jest dla mnie, potrzebuje porzadnych porcji...Kiedy to jedzenie staje sie w miare normalne????
        Pozdrowienia dla wszystkich!
        • jobi Re: 4O lat i aparat !???? 19.04.11, 14:52
          Faktycznie, z jedzeniem jest na poczatek problem, ale można sie szybko przyzwyczaić i nauczyć. Moje początki, to były parówki i miękkie bułki. Orto rzuciła pomysłem, żeby na początek kroić wszystko na małe kawałki i od razu wrzucać na siódemki do gryzienia - dobry pomysł i w ten sposób jadłam na poczatku wszystko.
          Dwa lata miną nawet nie bedziesz wiedzieć kiedy. Osobiście niedawno zakładałam, a już orto szykuje mnie do ściągania smile
    • best-summer55 Re: 4O lat i aparat !???? 15.04.11, 12:31
      dr Piotr Kasprzak! szczerze polecam! i najlepiej aparat wewnętrzny, ktorego nie widac.
      podaje stronke: www.kasprzak-orto.pl
      • anmanika Re: 4O lat i aparat !???? 20.04.11, 08:53
        Ja z niejedzenia się cieszyłamwink schudłam jak nigdy w życiu. A tak serio, to przechodzi i po jakimś czasie zapomnisz, że masz aparat.
    • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 09.05.11, 15:28
      Witam wszystkich,
      Dzisiaj mijaja 3 tygodnie od zalozenia gory...Pierwszy tydzien byl bardzo bolesny ( z poranionymi policzkami wlacznie ), w drugim tygodniu sie uspokoilo, od kilku dni pojedyncze zeby sa wrazliwe na dotyk. O gryzieniu czegokolwiek nie ma mowy. Jak poradzila mi jedna z Was, " przerzucam " mniejsze kawalki na siodemki. Niestety zdarza sie, ze seplenie...sadPrzy okazji, moj piekny przezroczysty aparat juz nie jest taki bialy ( to podobno gumki sie przebarwiaja ) - tak czy inaczej, byly biale tylko w pierwszym tygodniu...Czy ma ktos jakis sposob na przedluzenie bieli gumek????
      Reasumujac....nie takie to wszystko latwe i piekne jak w reklamie....na dodatek....2 lata!!!?????Nie bedzie latwo....
      • aaparatkaa Re: 4O lat i aparat !???? 10.05.11, 10:44
        Niestety musisz się wyzbyć produktów, które mogą pofarbować gumki. Aparat Ci się nie przebarwia, tylko gumki. Ja popijałam sobie sok pomarańczowy, po kilku godzinach jak zobaczyłam jak wyglądają moje gumki w aparacie to się załamałam. Wściekle żółte ! Umyłam zęby pastą wybielającą, zwykła blend-a med i gumki wyblakły. Jest ok.
    • lukesept Re: 4O lat i aparat !???? 15.05.11, 14:00
      wszystko na temat protetyki oraz zalet i wad związanych z noszeniem aparatu nazębnego można przeczytać na dobrzystomatolodzy.pl nowym portalu stomatologicznym
    • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 24.05.11, 15:44
      Witam
      Jestem po pierwszej wizycie konkrolnej ( a wiec to juz 5 tygodni ). Oczywiscie znowu bol i wrazliwosc wszystkich zebow, lacznie z 6-kami, ktorymi prawie nauczylam sie gryzc....Mam nadzieje, ze wkrotce bol minie ale czy tak bedzie co miesiac ?????? Zmienione gumki. Niestety, juz wiem, ze przybieraja zoltawy kolor zaraz nastepnego dnia po wizycie...No coz, trzeba sie nauczyc z tym zyc ale szkoda...gdybym wiedziala, byc moze zdecydowalabym sie na zwykly aparat a nie kosmetyczny. Widze milimetrowe przerwy pomiedzy trojkami i dwojkami a wiec...to dziala!!!!
      • jobi Re: 4O lat i aparat !???? 24.05.11, 19:44
        Super, że już sie cieszysz z pierwszych zmian.
        Czy taki ból będzie co miesiąc?? hmmm, to zależy. I niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Mnie nie boli, ale jak dostaję jakies nowe gadżety typu nowe wyciagi, czy kliny do obrotu zebów, to bywa tak, że pierwszą noc nie spię, a potem całkiem zapominam o tym. Często to trwa tylko jeden, może dwa dni, ale uwierz mi - warto.
        Trzymam kciuki, żeby było coraz lepiej.
    • lidie Re: 4O lat i aparat !???? 26.05.11, 11:45
      Wlasnie zauwazylam ( kilka dni po pierwszej wizycie kontrolnej ), ze zeby ktore maja sie przesuwac sa mocno rozchwiane!!!!!czy to normalne????ruszaja sie juz po niewielkim nacisku....troche mnie to martwi ale moze to normalny proces?
      Pozdrawiam
      • jobi Re: 4O lat i aparat !???? 26.05.11, 14:20
        Spokojnie, rozchwianie zębów to normalne. Niektórzy mają nawet wrażenie, że im zaraz wypadną. Nie szalej za abrdzo z nimi, specjalnie nie bujaj. Niedługo wszystko wróci do normy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka