lidie
09.11.10, 11:55
Witam wszystkich,
Wlasnie skonczylam 40 lat i ....jestem posiadaczka stloczonych zebow oraz wysunietych klow ( dol i gora ). Cofaja sie rowniez dziasla.Rodzina i dobrzy znajomi odradzaja- moze przez grzecznosc mowia, ze nie jest tak zle..???lekarze namawiaja...Oczywiscie moj wyglad byl od zawsze powodem moich kompleksow ale obawiam sie kilku kwestii ( poza samym koszmarnym wygladem aparatu ):
- usuniecie 4 czworek - jest konieczne - czy przerwy beda widoczne...????
- plan leczenia dla mnie - 2 lata ( najpierw gorny luk, po 2 miesiacach kolejna ekstrakcja i dolny luk )
- czytalam , ze przewidziane leczenie moze sie wydluzyc lub po zdjeciu aparatu i zadowalajacym efekcie, zeby po jakims czasie zaczynaja sie przesuwac bez kontroli ( i wtedy co? powrot do aparatu??? )
- czy oprocz korzysci estetycznych - wyrownanie zebow - aparat rzeczywiscie zatrzymuje paradontoze ???( w mojej rodzinie mam osoby, ktore maja piekne zeby i ..zaawansowana paradontoze )
Bede wdzieczna za odpowiedz, szczegolnie starszych forumowiczow jak rowniez obiektywnych lekarzy. Czy w tym wieku warto ryzykowac ? ( troche komentarzy otoczenia ale tez i z innych powodow - uciazliwosci, bol etc ???? )