Dodaj do ulubionych

W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej osoby

04.05.11, 18:56
Witam!

Zakładając aparat ortodontyczny byłam przekonana(o,ja naiwna sad((),że będę mieć tzw.szeroki uśmiech,widoczne czwórki,piątki,a nawet szóstki.
Po roku z aparatem mam okropnie widoczne ,,czarne miejsca'',widać mi tylko zęby do trójek,potem nic.Jestem bardzo rozczarowana,tym bardziej,że w/g mojego ortodonty,leczenie zbliża się ku końcowi,bo wszystko ,,jest pięknie ustawione''.

Nie dam sobie zdjąć aparatu, dopóki nie będę mieć wymarzonego efektu.I tu mam pytanie-jakie są sposoby na poszerzenie całego łuku,u dorosłych osób?
Noszę zwykły aparat metalowy.

Na tym filmiku jest dokładnie zilustrowany mój problem(ok.1.11m)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 04.05.11, 18:57
      www.youtube.com/watch?v=IoAUQY7HWlI
      • ortodonta Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 06.05.11, 06:26
        sposoby są, ale by cokolwiek powiedzieć, trzeba zobaczyć pacjenta.
        • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 06.05.11, 06:57
          Panie doktorze,czy mogę wysłać do Pana swoje zdjęcie drogą mailową?
          Chciałabym poznać obiektywną opinię.Mój lekarz absolutnie twierdzi,że wszystko jest ,,wspaniale ustawione''.
          Jednak ja mam wątpliwości. sad
          • ortodonta Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 06.05.11, 07:23
            piszac ,,zobaczyc pacjenta,, mialem na mysli zobaczyc w realu. Nie jest Pani w stanie wykonac zdjec, na podstawie ktorych moglbym dokonac obiektywnej oceny. Jedyne wyjscie to konsultacja u orto w swojej okolicy.
            • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 06.05.11, 07:39
              Rozumiem.
              Noszę się z zamiarem odwiedzenia innego ortodonty,ale przyznam,że to jest dość trudne.
              Głównie z tego powodu,że obawiam się,że jego opinia będzie zupełnie inna niż mojego lekarza..Jak potwierdzi moje obawy,to się chyba załamię.
              Mojemu lekarzowi nie mogę wytłumaczyć,że efekt,który teraz mam zupełnie mnie nie satysfakcjonuje.

Próbuję zorientować się w sposobach poszerzania łuku i spotkałam się z opiniami,że Hyrax zakłada się tylko u dzieci,albo bardzo młodych osób.
              Czy faktycznie tak jest?
    • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 19.05.11, 23:00
      Jestem po rozmowie z ortodontą,wiem,że moje zęby są już ,,piękne''.
      Tak jak pisałam wcześniej-jestem wściekła na efekt,jaki został osiągnięty.Mam uśmiech przygłupa(inaczej nie da się tego nazwać).Jedyne co będę jeszcze mieć robione,to zmienienie łuku na najgrubszy.Czyli rozumiem,że w/g mojego lekarza leczenie jest już zakończone.
      Tutaj mam pytanie-w jaki sposób można zmienić ortodontę,czy mogę żądać wydania duplikatu dokumentacji medycznej i wycisków?
      Mam również przypuszczenie,że być może z moimi zębami,faktycznie nie da się nic więcej zrobić. sad(( Tak twierdzi lekarz,z kolei pan Ortodonta(forumowy) sam napisał,że sposoby na poszerzenie jednak są.Nie wiem co robić teraz.Czy ktoś miał podobny przypadek,że koniecznie chciał mieć szeroki uśmiech,a ortodonta twierdził się,że ,,się nie da''? I co w takim przypadku?Zrezygnować z marzeń?
      • best_bej Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 26.05.11, 13:07
        hawaii na czym stanęło.
        w czerwcu ściągam aparat- do tej pory byłam przekonana że mam już "piękne zęby", ale teraz zasiałaś we mnie niepewność...
        • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 29.05.11, 22:47
          best_bej
          Właśnie stanęło na tym,że mam już ,,wszystko dobrze ustawione''
          Tak jak pisałam wcześniej,mam taki sam uśmiech jak na tym filmiku-czyli-niewidoczne czwórki,piątki,nawet trójki tak ledwo,ledwo.
          Z profilu to bardzo brzydko wygląda.
          Z ładnym,promienny uśmiechem to nie ma nic wspólnego,wyglądam jakbym miała ,,ściśnięte'' łuki.Ten na dole też jest podobny.(taki wąski)
          Jak jesteś ciekawa,to mogę przesłać zdjęcie na maila. smile
          • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 29.05.11, 22:50
            Tak,sprawdziąałm jeszcze raz ten filmik z drugiego postu.
            Dokładnie-1.20 m. ,po lewej stronie-tak wygląda mój uśmiech,mam widoczne czarne dziury. sad
            • bra-bre-bri Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 01.08.11, 14:24
              cześć,

sądząc po opisie, który prezentujesz, mam chyba podobne ułożenie łuku. Moja nowa orto zaproponowała mi założenie dodatkowego, łuku wewnętrznego, nie expander czy hyrax, coś podobno mniej inwazyjnego. Wizytę mam dopiero 1 września, ale jak na nią pójdę i dokładnie dowiem się, co co za ustrojstwo, i w jaki sposób działa, to na pewno Ci napiszę.

pozdrawiam
    • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 23.08.11, 14:50
      bra-bre-bri
      Dzięki,czekam z niecierpliwością na odpowiedź jak to ''coś'' się nazywa.,
      Miałaś to założone równocześnie z aparatem?

Moje zęby nadal są fatalnie ''wąskie'',trójki mam spiczaste,nie są tak jakby płasko ustawione do reszty zębów.
      Ogólnie,to jestem załamana...przestałam już chodzić do mojego lekarza,szukam innego,który przejmie leczenie. sad
      • mala1979 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 23.08.11, 15:53
        przepraszam, że się wtrącę, ale ja właśnie na poszerzenie szczęki mam ekspander (Quadhelix)

Noszę go 3-ci miesiąc, a już widzę różnicę w ustawieniu zębów.
        Przewidywany czas noszenia 4-6 miesięcy.

Dopiero 13.09 będę miała montowany łuk górny - czyli równo po upływie 3 mies

Może warto się skonsultować z innym lekarzem, bo tak jak pisałam wyżej, ja już po tak krótkim czasie widzę różnicę (leczę tym ustrojstwem zgryz krzyżowy)
        • paula29 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 31.08.11, 20:35
          mala1979 a skad jestes? ja wlasnie sie dowiedziałam ze mam zgryz krzyzowy i w moim wieku (33l) nic sie nie da zrobic jak tylko albo usunąc zęby bo sa bardzos cisniete albo zabieg chirurgiczny. Chciałabym uniknac i tego i tego, ale mam wade zgryzu, zeby mi sie scieraja, achodzą na siebie gorne o dolne obijaja i powodują pekania. Jeden ortodonta chcial mi założyc najpierw aparat rozszerzajacy zuchwe drugi powiedzial ze to nic nie da. i teraz wyglada na to ze musze isc do 3ego ortodonty co by mi cos zaproponowal. jestem troche w kropce, bo zalezy mi zeby cos z zebami zrobic
          • mala1979 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 02.09.11, 08:34
            jestem z Warszawy
            • hawaii18 Re: W jaki sposób można poszerzyć łuk u dorosłej 06.09.11, 03:24
              Bre-Bra-Bri

Byłaś już na kontrolnej wizycie?wiesz jak się nazywa to ''urządzenie''?
              • mala1979 PAULA 14.10.11, 15:03
                Dopiero dzisiaj zobaczyłam Twojego maila - odpisałam
                Sorry za opóźnienie - bardzo, bardzo rzadko sprawdzam pocztę gazetową
                • hawaii18 Re: PAULA 19.02.14, 01:34
                  Witam po kilku latach.

Historia mojego leczenia nie ma konca...nadal nosze ten sam aparat.Juz dobre 4 lata go nosze,usmiech nadal mam brzydki.Jestem zalamana,nie wiem co dalej zrobic,nie zrezygnuje z marzen o szerokim usmiechu w dobie nowoczesnej medycyny.Czy mozecie mi poradzic dobrego ortodonte na Dolnym Slasku?

Przepraszam za brak polskiej klawiatury.
                  • boisterous Re: PAULA 19.02.14, 11:18
                    4 lata?! masakra. sama dalej kombinuje z roznymi ortodontami, bo az trudno uwierzyc jak totalnie zbiezne plany leczenia mi proponowalibig_grin az zastanaiwam sie czy nie lepiej juz zyc z tymi pokrzywionymi zebami. sama tez uparlam sie ze nie chce wyrywac tylu zebow skoro moja szczeka i tak jest troche za waska. zaczelam przegladac przerozne fora internetowe(dla pacjentow i samych ortodontow) z ktorych sie dowiedzialam, ze obecnie zeby wyrywa sie bardzo rzadko. natknelam sie na strone na ktorej grupa ludzi opowiada o skutkach niefortunnego wyrywania zebow(nie tylko wyglad,ale tych zdrowotnych rowniez) i sposobow przywrocenia szerokiego usmiechu. tu jest video blog takiej wlasnie dziewczyny, ktora od poczatku filmuje swoje zmagania z odwroceniem skutkow wyrwania zebow do aparatu www.youtube.com/user/ccarrieb?feature=watch . chodzi o to, ze po sciagnieci stalego aparatu , miala zalozony hyrax lub podobne urzadzenie, ktore mialo jej rozkrecic szczeke na tyle ,aby zrobilo sie miejsce na implanty. nie ogladalam tego watku do konca,ale widac bylo jak ciezka i dlugotrwala jest ta jej "walka" o szeroki usmiech. pewnie nie kazdy ortodonta podjalby sie rowniez takiego zadania i sama sie musisz zastanowic czy warto. aczkolwiek ja nie jestem specjalista i nie mam pojecia czy u ciebie to nawet wchodzi w gresmile
                    • boisterous Re: PAULA 19.02.14, 11:22
                      cz ty w ogole mialas wyrywane zeby do aparatu?
                      • mesz lip bumper 19.02.14, 15:46
                        Witam, czy ktoś miał zakładany taki aparat? Ma właśnie poszerzyć mi dolny łuk. Mam 35 lat i już ponad 4 miesiące go noszę i zero jakichkolwiek efektów, zęby nie przesunęły się ani milimetr. Plan był taki, ze noszę lip bumpera, ściśnięte zeby się dzięki niemu rozsuwają i ortodonta zakłada mi tradycyjny aparat z zamkami, tymczasem wszystko stoi w miejscu i zastanawiam się,c zy jest sens dalej to nosić, bo efektów brak, a wyglądam szkaradnie :-p
                        • hawaii18 Re: lip bumper 20.02.14, 02:09
                          Nie mialam wyrywanych zadnych zebow poza 2 osemkami na gorze.Mam jeszcze 2 pozostale na dole,ale sa wrosniete w kosci i zamierzam je rowniez usunac.

Nie zmienilam ortodonty,nadal ''lecze'' sie u tego samego,rozne zyciowe zawirowania nie pozwalaly mi sie skupic na zebach,ale teraz sie zawzielam i postanowilam,ze ten rok bedzie finalnym z moim aparatem.

Z medycznego punktu widzenia(czyli to jest zdanie mojego orto) mam juz idealny zgryz,zeby sa dobrze ulozne,wszystkie styczne w porzadku,no ogolnie jest cud,miod i orzeszki.Tylko,ze w/g mnie-mam PO PROSTU BRZYDKI USMIECH.Przy usmiechaniu sie widac mi zeby tylko do 3-ki,bo 4-ki juz sa niewidoczne(jak ktos patrzy na mnie z przodu).Mnie sie to zupelnie nie podoba.Nie o taki efekt mi chodzilo,prosilam od pierwszej wizyty o 'gebe pelna zebow''-kolokwialnie mowiac.

Nie wiem,na razie szukam w internecie jakiegos lekarza,wiem,ze z moim juz sie nie dogadam za Chiny Ludowe.
                          • mesz Re: lip bumper 20.02.14, 10:34
                            hawaiii współczuję... Tyle leczenia i niezadowolenie z efektów... U mnie brak efektów po kilku miesiącach i już się wściekam....
                          • boisterous Re: lip bumper 20.02.14, 16:16
                            hmm dlatego ja tez tyle mysle nad tym moim aparatem..juz dawno moglabym go miec zalozonegobig_grin pewnie trace czas ,ale boje sie ze bede zalowac, dlatego dalej szukam. obawiam sie ze w krotkim czasie szerokiego usmiechu juz nikt ci zwyklym aparatem nie wyczaruje. a poszerzanie szczeki to chyba bylaby cala robota od nowa.. tak mi sie wydaje choc specjalista nie jestem. a przed zalozeniem aparatu rowniez mialas taki waski usmiech czy byl szerszy?
    • hawaii18 aparat 14.09.15, 15:05
      Witam po dlugiej nieobecnosci.
      W tym miesiacu minie 5,5 roku od kiedy mam zalozony aparat.
      Nadal jestem bardzo niezadowolona z przepowadzonego procesu leczenia przez mojego lekarza i nie pozwolilam sobie zdjac aparatu.

Szukam kogos kto przejmie leczenie i doprowadzi moj zgryz do porzadku.

Odpowiadajac na pytania- nie mialam wyrywanych zadnych zebow pod aparat ,przed zalozeniem usunelam dwie gorne osemki.
    • hawaii18 Jak poszerzyc luk u osoby doroslej? 15.09.15, 11:10
      W mojej galerii zamiescilam kilka zdjec.
      Bardzo prosilabym o opinie,czy moj zgryz ma jeszcze jeszcze jakis potencjal?Nie wierze,ze nadaje sie ''juz'' do zdjecia aparatu.Jestem BARDZO niezadowolona.Czy macie dla mnie jakies sugestie?Co moglabym zrobic,aby osiagnac wymarzony efekt?Jakies dodatkowe plytki,nakladki,wyciagi?
      • zebowy_wrozbita Re: Jak poszerzyc luk u osoby doroslej? 16.09.15, 01:08
        Gdzie te zdjęcia?

W ciemno jednak odnosząc się do tego, co już zostało napisane;
        5,5 roku w aparacie jest niezdrowe dla Twojego przyzębia i leczenie powinno być natychmiast przerwane. Pisałaś np. rok temu, że "Z medycznego punktu widzenia(czyli to jest zdanie mojego orto) mam juz idealny zgryz". Nie wiem jaki normalny i uczciwy lekarz pozwala nosić pacjentowi aparat przez tyle czasu, zwłaszcza gdy określa zgryz jako prawidłowy?! Czy konsultowałaś się z innymi lekarzami, którzy potwierdzali tę wersję?

Obsesja którą przejawiasz w zachodniej nomenklaturze funkcjonuje jako "smilorexia", a po polsku możemy mówić o zaburzeniu obsesyjno-kompulsyjnego pragnienia perfekcyjnego uśmiechu. To zaburzenie zagraża zdrowiu pacjenta! Powinnaś skorzystać z pomocy psychoterapeuty, który pomoże Ci nauczyć się akceptować samą siebie.

Łuku zębowego nie da się poszerzyć bardziej, niż w granicach bazy kostnej!!!!!
        • hawaii18 Re: Jak poszerzyc luk u osoby doroslej? 23.01.16, 01:19
          Zebowy Wrozbito
          Dzieki za troske,ale z moja psychika wszystko w porzadku.

jestem po konsultacji u innego orto-musze miec operacje rozerwania szwu podniebnego ,Hyraz a potem dalsze leczenie aparatem.

Nie mam slow aby opisac moje rozgoryczenie i rozzalenie,tyle lat zmarnowanych.
          Bede sie konsultowac z prawnikami,nie zamierzam tak zostawic tej sprawy,zostalo ode mnie wyludzone(tak,nie boje sie uzyc tego slowa) mnostwo pieniedzy a w zamian nic nie dostalam.
          • hawaii18 Re: Jak poszerzyc luk u osoby doroslej? 23.01.16, 01:21
            Oczywiscie-chodzilo o Hyrax ,sorry za pomylke.

Przejde sie jeszcze do innego orto,ale szykuje sie psychicznie na zabieg.
            Chce doprowadzic sprawe do konca,juz nawet nie chodzi o wzgledy estetyczne,ale po prostu moj zgryz nadal jest krzywy!
            • waldek120 Re: Jak poszerzyc luk u osoby doroslej? 01.03.18, 11:33
              I jak tam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka