Dodaj do ulubionych

Jakie wychylenie siekaczy jest prawidłowe?

20.07.12, 13:07
Witamwink mam 21 lat i ostatnio byłam u ortodontki. Niestety nie jestem zadowolona z planu leczenia, który zakłada usunięcie wszystkich czwórek. Na zdjęciu widać, że moje siekacze górne są wychylone pod kątem 110 stopni, kiedy max to 95 stopni. Wg pani dr gdyby zastosować u mnie leczenie bez ekstrakcji, zęby jeszcze bardziej by się wychyliły, co mogłoby źle wyglądać. Kąty wychylenia innych zębów jednak powodują, że ekstrakcja potrzebna nie jest. Pani dr jest w kropce, tym bardziej, że chcę mieć szeroki uśmiech bez wąskich korytarzy, a wie, że gdy 4ki będą usunięte, tego efektu nie będzie...ponadto stwierdziła, że mam ładne usta i szeroki uśmiech by mi pasował. Proponuje hyrax i expander a potem stały i retainer, przy czym nie gwarantuje, że szczęka poszerzy mi się do tego stopnia, że usuwanie 4ek nie będzie konieczne, także rozszerzanie może się na niewiele przydać. Proszę o pomoc, nie wiem co robić...a może szlifowanie zębów żeby uzyskać więcej miejsca?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Jakie wychylenie siekaczy jest prawidłowe? 21.07.12, 13:38
      miriam889 napisał(a):

> Witamwink mam 21 lat i ostatnio byłam u ortodontki. Niestety nie jestem zadowolon
      > a z planu leczenia, który zakłada usunięcie wszystkich czwórek. Na zdjęciu wida
      > ć, że moje siekacze górne są wychylone pod kątem 110 stopni, kiedy max to 95 st
      > opni. Wg pani dr gdyby zastosować u mnie leczenie bez ekstrakcji, zęby jeszcze
      > bardziej by się wychyliły, co mogłoby źle wyglądać. Kąty wychylenia innych zębó
      > w jednak powodują, że ekstrakcja potrzebna nie jest. Pani dr jest w kropce, tym
      > bardziej, że chcę mieć szeroki uśmiech bez wąskich korytarzy, a wie, że gdy 4k
      > i będą usunięte, tego efektu nie będzie...ponadto stwierdziła, że mam ładne ust
      > a i szeroki uśmiech by mi pasował. Proponuje hyrax i expander a potem stały i r
      > etainer, przy czym nie gwarantuje, że szczęka poszerzy mi się do tego stopnia,
      > że usuwanie 4ek nie będzie konieczne, także rozszerzanie może się na niewiele p
      > rzydać. Proszę o pomoc, nie wiem co robić...a może szlifowanie zębów żeby uzysk
      > ać więcej miejsca?

O jakim kącie mowa? jak mierzone jest to 110st?

Normy w tym zakresie należy traktować z dużą ostrożnością. W zasadzie normy nie ma, albo są tak szerokie, że dla jednego dana pozycja będzie funkcjonalnie i estetycznie prawidłowa dla innego absolutnie nie.
      Szeroki uśmiech pasuje każdemu smile
      To co jest prawdopodobne, to uzyskanie czarnych korytarzy w uśmiechu po ekstrakcji zębów.
      Poszerzanie w wieku 21 lat może być dobrym rozwiązaniem ale może też powodować problemy perio (recesje dziąseł) i być niestabilne.

Alternatywą może być dystalizacja zębów.

• miriam889 Re: Jakie wychylenie siekaczy jest prawidłowe? 21.07.12, 20:29
        Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem dokładnie jak mierzony jest ten kąt, ale pani dr pokazywała mi to na zdjęciu rentgenowskim bocznym czaszki (przepraszam za nazewnictwo ale nie wiem jak to się dokładnie nazywa) i zaznaczyła na nim wiele prostych, z których wynikało nachylenie górnych jedynek pod kątem 110 stopni (nie wiem względem czego), co już i tak jest o 15 za dużo a przy braku ekstrakcji mogłyby się wychylić jeszcze bardziej. Czy mógłby mi Pan wyjaśnić na czym polega dystalizacja zębów tak najprościej jak się da i czy Pana zdaniem hyrax i expander nie przyniosą długotrwałych efektów? Uważa Pan że ekstrakcja jest dobrym wyjściem jeśli rzeczywiście bez niej zęby mogłyby się wychylić o kolejne 10 stopni? Czy może warto poszukać ortodonty z inną koncepcją?
      • miriam889 Re: Jakie wychylenie siekaczy jest prawidłowe? 21.07.12, 20:42
        Dystalizacja czyli cofanie zębów, ale nie wiem czy u mnie by się to sprawdziło, chyba że po usunięciu ósemek? a może siódemek? przepraszam jeśli coś głupiego napisałam, ale nie widzę miejsca gdzie te zęby miałyby się cofnąć na ten moment bez usuwania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka