Dodaj do ulubionych

Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać?

05.01.06, 13:30
Witam wszytkich wlasnie jestem po resekcji wszytkich 4 i czekam za zalozenie
aparatu.Zastanawiam sie nad aparatem metalowym a porcelanowym?Cena nie tutaj
najwaniejsza poniewaz rozniec sa nie duze chodzi mi bardziej o estetykę
Jezlei macie wiedze na ten temat prosze o odp.Z gory dzieki pozdr:smile))
Obserwuj wątek
    • awok Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.01.06, 15:02
      Ja mam 36 lat, pracuję sporo z ludźmi, wybrałam porcelanowy i jestem bardzo
      zadowolona.
      • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.01.06, 15:53
        dziekuje awok za odp. smile
        hmm! Ja tez myslalam o porcelanowym, dowiedzilam sie od swojej otro ze przy
        resekcji truchno jest z apatarem porcelanowym poniewaz sie kruszy,dochadza
        przebarwia od kawy , herbaty i soków,a do tego zamki sa wieksze niz w
        metalowym sad Jeli ma ktos wiedze wlaczcie sie forum smileprosze i pozdrawiam
        • caryca1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.01.06, 16:07
          ja mam krysztalowy i jestem bardzo zadowolona. Na jednym zebie mam (od swiat)
          standartowy metalowy zamek (wczesniej byl tam mini) to szczerze...one sa tej
          samej wielkosci....moze krysztalowy jest ciut grubszy ale nie wiekszy. Po
          prawie 7 miesiacach jak bym miala zakladac to tylko taki przezroczysty aparat.
          Jest duzo bardziej konfortowo...najwiesze zaskoczenie mialam jak w czasie swiat
          czesc ludzi zauwazyla aparat(po 6 miesiacach!!) i to zauwazyli tylko dla tego
          ze mialam kolorowe gumki!

przebarwiaja sie tylko gumki ktore sie zmienia co 4-5 tygodni jak masz fajnego
          orto to bedzie ci zmienial co 2 tygodnie. ja nawet przy 3 kawach dziennie (ok z
          mlekiem) po 5 tygodniach nie bylam jakos przerazona ich wygladem....naprawde
          przeparwiaja sie ale tylko troche .... pozatym ja wole przebarwiajace sie gumki
          niz metalowy usmiech.

a co do kruszenia...to sie kruszy przy zdejmowaniu, czasami....ostatnio wszyscy
          ktorzy mieli zdejmowane takie aparaty mowili ze nic sie nie kruszy i to jakis
          mit jest 9pewnie material jest wzmocniony).

suma sumarum jak pracujesz i masz wiecej niz nascie lat....kosmetyczny jest
          lepszy pod wzgledem konfortu psychicznego
        • awok Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.01.06, 21:31
          Właśnie wczoraj miałam pierwszą "przygodę" z moim porcelanowym aparatem -
          jadłam sałatkę z kurczakiem (KFC) i okazało się, że "zapodziała się" im mała
          kostka, której ja sie nie spodziewałam...
          odkleił mi się jeden zamek...
          tyle, że ładnie się odkleił, a nie pokruszył
          dzisiaj rozplątała mi drucik mocujący moja stomatolog, a w poniedziałek mam
          planową wizytę u Orto
          O, przypomniało mi się... Dziewczyna, z którą pracuję z dwa miesiące temu
          zdejmowała dół i obyło się bez sensacji - też miała porcelanowy...
          Więc może się nie bój, zresztą spytaj Orto, przecież to Ona ma największe
          doświadczenie w odklejaniu zameczków wink
          • misiania Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 13:50
            moja orto sugrowała metalowy - mówiła, że jest trwalszy, skuteczniejszy i
            tańszy. ja akurat nie mam takiej pracy, przy której wskazany byłby mniej
            widoczny aparat, więc uznałam jej sugestie za rozsądne. jeden łuk - 1400 zł,
            jedna wizyta (co 4 - 6 tygodni) od 150 do 200 zł.
            • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 14:05
              Zdecydowanie polecam porcelanę. Sam zdejmowałem aparat metalowy, zeby wymienic
              go na kosmetyczny bo to żelastwo poprostu mi przeszkadzało w zyciu zawodowym i
              prywatnym. Po pierwsze nie ma przebarwień u mnie na porcelanie, a nawet jesli
              bybyły, to pewnie jest to i tak mniej widoczne niz ten cały złom w postaci
              metalowego aparatusmile Zamki porcelanowe sa nieco wieksze, ale ich nie widac
              prawie, wiec nie wiem w czym to by miało niby przeszkadzac? Mi nie przeszkadza:-
              ) Póki co to nico mi sie nie pokruszyło itd. itp. Mój ortodonta mówi, że on
              woli metalowe bo zajmuja mu mniej czasu na fotelu (wiec ma go wiecej dla innych
              pacjentów na których w końcu zarabia wink )i to jest jedyny powód. Skuteczność
              jest taka sama. No i podobno zamki porcelanowe pewniej sie trzymaja zęba (nic
              mi jeszcze nie odpadło). Sama musisz wybrac czy chcesz świecic metalowym
              usmiechem, czy wybrac cos dyskretniejszego??? Ja zdecydowanie polecam aparat
              porcelanowysmile Jest poprostu lżej w zyciu z taka dyskretna ozdóbkąsmile
    • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 14:22
      A ile płaciliście za swoje porcelanki ? , no i ile kosztuje wizyta z takim
      aparatem ? a chodzi mi glownie o ceny warszawskie.
      Dziękuje za dotychczasowe odp. i bedzie milo czytać nowe.
      Pozdrawiam smile
      • fr-edza Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 14:49
        ja też miałam porcelanowy,ortodontka kręciła nosem,bardziej polecala mi
        metalowy,ale póżniej powiedziała ze na metalowym poprostu im jako ortodontom sie
        lepiej pracuje,ona nosiła porcelanowy(moja ortodontka),więc dlaczego ja miałam
        se dać wcisnąć metalowy!?
        raz mi odpadł zamek,ale póżniej już nigdy żadnych "przygód" nie miałamsmile
        • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 15:29
          Co do cen to porcelana okolo 1800zl (metal 1500), wizyta z dwoma łukami w tym
          jeden porcelanowy to 50zł. I to są ceny poznańskiesmile Śmiało zakładaj
          porcelanęsmile
      • caryca1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 15:29
        ja zaplacilam za luk 2050 za wizyte normalnie sie placi 290 z rabatem 260
      • aneczkax Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 12.01.06, 15:26
        W Katowicach 2000 PLN jeden luk, ale przy zakladaniu wizyta byla gratis, a za
        druga (zmiana drutu) zaplacilam 50 PLN.

Pzdrsmile
    • jukatan6 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.01.06, 16:01
      Też się nad tym zastanawiałam bojąc się farbujących gumek. Na szczęście
      wybrałam porelanowy. Muszę zrezygnować z czerwonego wina, czy soku z marchewki,
      ale przynajmniej nie widać z kilometra że mam coś na zębach. Porcelanowy też
      jest widoczny, ale mimo wszystko mniej.
      • mela1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 08.01.06, 21:56
        Wersja niefarbujaca: porcelana plus druciki zamiast gumek. Sa cienkie, nie
        rzucaja sie w oczy (na pewni mniej niz biale gumki), nie farbuja jak
        przezroczyste, ktore u mnie po 2 tygodnaich wygladaly dosc paskudnie. Polecam.
    • sprytney_bears Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 08.01.06, 12:35
      Ja zakładam metalowy, jednak gdyby było mnie stać to raczej zdecydowałabym się
      na porcelanowy...
    • anika73 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 09.01.06, 10:45
      Witam,
      dla porówniania - ja noszę aparat porcelanowy, mój mąz metalowy mini.
      Generalnie każde z nas jest zadowolone, zamek odkleja mi się tylko z tego
      powodu, ze przyklejony jest do licówki i niestety, chyba muszę go wymienić na
      metalowy (ciekawe jak to bedzie wygladalo, i generalnie polecam porcelanę,
      jednak w moim konkretnym przypadku wolałabym chyba mini zameczki, nawet
      metalowe. Chodzi o to, że moja żuchwa jest nieco wysunięta do przodu (aparat ma
      mi to nieznacznie poprawić) i usmiechanie się z aparatem niestety nie wyglada w
      moim wykonaniu zbyt ładnie sad(. Mogłam właściwie zalożyc na dole metal a na
      górze porcelanę, ale chyba szkoda mi kasy na zmianę, nawet jakoś się
      przyzwyczaiłam.
      co prawda, to dopiero 3 miesiąc, mam nadzieję, że jakoś dotrwam.
      Mąż miał przyklejony jeden zamek porcelanowy, ale wg niego był za duży i
      obawiał się końcowego efektu (ma dość duże usta).
      Założył metalowy mini i jest bardzo zadowolony.
      Życzę dobrego wyboru pozdrawiam smile
    • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 10.01.06, 19:01
      Jakiś czas temu był poruszany ten wątek na forumsmile
      Zasugerowałam sie odp forumowiczów oraz mojej orto i wybrałam metal.
      Leczenie przebiega szybciej.
      Poza tym nie wiem, co mam za metal, raczej chyba coś stalowego, bo w ogóle nie
      seplenię, a aparat jest tak mało widoczny że ani rodzice, ani teściowie w
      czasie świąt nic nie zauważyli! A sporo spędziliśmy czasu przy stole!
      Również w pracy jest ok - szefostwo nic nie zauważyło, a do klientów muszę się
      uśmiechać baaardzo szeroko, by skumali, ze mam aparat.
      Z kolei jedna z moich klientek, młoda dziewczyna ok 20 lat ma aparat bardzo
      widoczny - nie wiem, dlaczego jej tak rzuca się w oczy?? może dlatego że ma na
      górze i na dole?
      Mój jest bardzo delikatny i gdy rzuciłam się do lustra po założeniu odczułam
      ogromną ulgę!
      Czyżby były różne rodzaje aparatów metalowych??
      Ja w każdym razie jestem zadowolona ze swego metalu.

Pozdrawiam!
      • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 10.01.06, 21:14
        Primo: masz tylko pół aparatu póki cowink
        secondo: Który to łuk górny czy dolny?
        A tak ogólnie to pogratulować, bo generalnie to aparaty metalowe widać jednak:-
        ) Gdyby było inaczej to bym nie zmieniał na porcelanowysmile
        • aneczkaa33 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 10.01.06, 22:12
          Ja nosze metalowy. Orto odradziła porcelene (wolałam bardziej dyskretny)
          twierdzac ze metalowy jest skuteczniejszy. Zastanawiam sie jak długo sie nosi .
          Powiedziano mi ze 2 lata, ale słyszałam o krótszym czasie. Czy to prawda?
      • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 11.01.06, 22:47
        Hej! Z twojej odp. na forum ortodoncji wynika ze masz jakiś super aparacik
        metalowysmile , mogabys zapytac swojego Orto co to za cudenko z czego zrobione. I
        podać namiary na swojego Orto.Z góry dziekuje i pozdrawiam Dorota
      • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 11.01.06, 22:49
        Poprzednie pytanie kieruje do dakarka1 . smile)
        • caryca1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 12.01.06, 08:24
          mi sie tez wydaje ze dakarka ma jeden luk na dole...tego wtedy faktycznie
          prawie nie widac.
          pozatym na poczatku czlowiek ma malo zelastwa zalozonego.....mozna miec i 3
          druciki+ zamki metalowe...no i nie da sie ukryc!

Pozatym, inteligentni ludzie nie powinni robic komentarzy ani zwracac uwagi na
          aparat! ja jestem wlasnie z tego bardzo zadowolona bo nikt nie komentuje,
          chociaz wiem ze wszyscy widza...mi mo ze mam przezroczysty
          • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 12.01.06, 13:47
            A tu Cie zaskoczesmile Ja mam juz serdecznie dość wszelkiego żelastwa i mój orto
            zgodził się zamiast 2 dodatkowych drucików wiązanych na ósemki, stosować u mnie
            te przeźroczyste łańcuszki gumowe. Efekt kosmetyczny o niebo lepszy, a efekt
            leczniczy w moim przypadku tez został osiągnietysmile Faktem jednak jest to, ze
            dla orto to wiecej czasu, bo drucik zakladal zdecydowanie szybciej niz
            łańcuszek. Ale to akurat nie moje zmartwienie prawdasmile?
            • caryca1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 12.01.06, 15:20
              claritymen, mam takie pytanko, czy odrazu miales cale zelastwo az do 8-ek? czy
              nie, bo ja mam niby miec na jednej 8 no i nie wiem, bo po 6 miesiacach nic nie
              slysze. jak narazie zadrutowana jestem do 6-tek.
              • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 13.01.06, 12:33
                Aparat mam tylko do szóstek.
    • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 13.01.06, 13:54
      Primo: metal mam na górze.
      Secundo: racja, tylko jeden łuk.
      Tertio: podam namiary do mojej orto za jakiś czas, jak już zauważę efektysmile

Dodam, że skoro tak długo musiałam ukrywać swoje uzębienie, to z metalem czy
      porcelaną - to jest wszystko jedno, byleby za jakiś czas móc się uśmiechnąć bez
      kompleksów!

Poza tym skoro mi orto mówi, że lepszy jest metal, mimo ze płacę za niego o
      dobre 500 zeta mniej - to chyba też świadczy o tym, że nie chce na mnie
      zarobić, tylko chce konkretnego efektu . Tak myślę.
      A co do aparatu mam zapisane w książeczce, że jest to "0,12stal". Co to znaczy,
      zapytam na najblizszej wizycie.

Pozdrawiam
      • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 13.01.06, 20:05
        Byc może trafilas na wspanialą orto, a byc moze nie znasz sie na kalulacji
        kosztow leczenia. To pokażą najblizsze 2 latasmile Aparat metalowy to dla orto
        zysk bo: zajmujesz mu mniej czasu na fotelu gdyz nie musi byc delikatny podczas
        wizyt jak z porcelanowym. Mniejsze ryzyko uszkodzenia zamka metalowego podczas
        wizyty obniza koszty ponoszone przez orto, bo nie musi wymieniac takiego zamka
        na wlasny koszt. I to są oszczędności przekraczające 500zł.
        • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 15.01.06, 19:04
          Hmmm, wszystko to racja poza jednym - ja nie byłabym w stanie zbyt długo
          wysiedzieć na fotelu, więc skoro metal mi zajmuje mniej czasu, to dla mnie jest
          lepiej. No i to też można przeliczyć - skoro estetyczne wymagaja więcej czasu,
          może tylko dlatego są droższe?
          I mam nadzieję,że trafiłam na wspaniałą orto.
          • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 02.03.06, 13:11
            Od jeszcze jedno wlasnie przesledzilam rozpoczęty przezemnie wątek i dakara1
            przykro mi stwierdzic ale twoje wypowiedzi skierowane sa tylko ku czci aparatu
            metalowego, a same negatywy o porcelanieuncertain szkoda ze jestes nastawiona
            jednostronnie a za jednostronnosc karcisz innych
            Dla mnie aparat metalowy a porcelanowy stawiam na równi bo jego najwazniejszym
            zadaniem jest wyprostowac ząbki a nie ma sluzyc jako ozdoba
            A to ze jest ladniejszy procelanowy WIEC GO WYBIERAM I POLECAM smile)))))
      • aleksandra1977 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 15.01.06, 11:31
        ja nosze szafirowy, ale to byla TYLKO moja decyzja.
        Orto nie narzucala mi ani metalu, ani porcelany, ani szafiru. Sama zdecydowalam
        po obejrzeniu swojej szczeki we wszystkich 3 aparatach, na monitorze komputera
        oraz na modelach.
        Moja orto powiedziala mi, ze nie ma znaczenia, z medycznego punktu widzenia,
        ktory aparat zakladamy. KAZDY z nich daje oczekiwany efekt leczenia i nie mozna
        powiedziec, ze jeden jest lepszy od drugiego.
        • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 15.01.06, 20:20
          Gdyby było inaczej, to pewnie nikt by ich nie produkowałsmile Wystarczy mieć
          odrobinę rozumu, żeby obalić te liche teorie o wyższości aparatu metalowego od
          kosmetycznegosmile Nie dajcie sie zwariować orto, którym sie nie chce bawic z
          kosmetycznymi aparatami i wmawiają wam, że tylko metal was uleczy. Szukajcie
          dalej, bo wartosmile Moze ktos wie jak zamiescici w necie zdjecia moich zabkow?
          mam dwie wersje: z metalowym oraz z porcelanowym aparatem. Sami bedzieci mogli
          ocenic, ktory aparat jest ładniejszysmile
          • caryca1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 15.01.06, 22:18
            u mnie bylo tak samo, najpierw rozmawialysmy o tym jak leczenie bedzie
            wygladalo jak dlugo itp...a pozniej zostalam spytana jaki aparat...hymm
            wlasciwie sama powiedzialam ze tylko estetyczny wchodzi w gre, zero komentarza
            od mojej orto....tylko przy zakladaniu sie spytala czy na 5 moze zalorzyc
            metalowy zamek bo bedzie mogla wieksze sily przykladac.. ale jak sie nie zgodze
            to nie ma problemu....akurat mi bylo obojetne bo nie widac.

a stronke na ktora mozna wrzucic fotki:
            i14.photobucket.com/
            wrzucasz w jpg i tutaj link na www i dziala, smile
          • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 16.01.06, 21:44
            claritymen napisał:

> Gdyby było inaczej, to pewnie nikt by ich nie produkowałsmile Wystarczy mieć
            > odrobinę rozumu, żeby obalić te liche teorie o wyższości aparatu metalowego
            od
            > kosmetycznegosmile

"Dodam, że skoro tak długo musiałam ukrywać swoje uzębienie, to z metalem czy
            porcelaną - to jest wszystko jedno, byleby za jakiś czas móc się uśmiechnąć bez
            kompleksów! "
            Tak napisałam wcześniej, zdania nie zmieniłam, aparaty stawaim na równi, nie
            uznając wyższości jednego nad drugim. Wiadomo, ze każdy broni swej racji, ja
            jestem obiektywna. Więc wczytuj się nieco w wątki, zanim odpowiesz i zarzucisz
            komuś "brak rozumu".

• claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 17.01.06, 09:01
              Co do obiektywnosci, to ja akurat mam tu chyba większa legitymację żeby się o
              niej wypowiadaćwink W końcu nosiłem oba rodzaje aparatu, więc mam doświadczenia
              z pierwszej rękismile Nie ma sensu szpecic metalem na 2-3 lata skoro to samo
              mozna zrobic kosmetycznie. Takie jest moje zdanie. AMEN
    • ana12310 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 16.01.06, 13:17
      Claritymen
      jak juz beda zdjecia to napisz prosze, chetnie zobacze roznice.
      Tak poza tym to fajnie ze niektorzy ortodonci pytaja jaki rodzaj aparatu sie
      chce, mnie nie pytano a nie wiedzialam ze sa pòrcelanowe hehe.
      • robak.rawback Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.02.06, 01:06
        a ludzie powiedzcie mi jedna rzecz bo jak na razie nie specjalnie sie
        doszukalam tejinformacji - jaki aparat jest najbardziej wytrzymaly i mam
        najwieksza szanse ze sie nie bedzie cos odlamywac albo odpadac, bo chcialabym
        moc wyjechac za granice i wracac ttylko na te co parotygodniowe kontrole. wiec
        zalezy mi na czyms co sie bedzie dobrze trzymac. bardziej chyba na tym mi
        zalezy niz na tym czy bedzie ladnie czy brzydko wygladal.
        i drugie pytanie - czy to jaki aparat sie wybiera ma wplyw na wyglad
        kolorystyczny zebow pod tymi zamkami czy gumkami. chodzi mi o to czy ktorys
        rodzaj aparatu jest mniejszym zagrozeniem dla kolorytu zeba?
      • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.02.06, 13:00
        No mam juz zdjecia, tylko nie umiem tego wrzucic na stronke. Podaj maila to
        podesle i juz odrazu upowazniam Cie do opublikowania tych zdjęć w necie hehe A
        co to aparatu i wyjazdu za granicę, to nie bardzo wiem jak przedmówczyni sobie
        wyobraza wizyty kontrolne co miesiac u ortodonty? Sam aparat porcelanowy jest
        trwały! Nic mi sie nie ukruszyło, w dodatku trzyma sie zęba lepiej niz aparaty
        metalowesmile Ewentualne uszkodzenia powtasja w trakcie wizyt u orto, gdy grzebie
        przy nich szczypcami, ale to wtedy nie problem bo jesli uszkodzi to od razu
        wymieni. nie sie takie cos poki co nie przytrafilosmile Pozdrawiamsmile
        • aneczkax Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.02.06, 18:10
          claritymen napisał:

A
          > co to aparatu i wyjazdu za granicę, to nie bardzo wiem jak przedmówczyni
          sobie
          > wyobraza wizyty kontrolne co miesiac u ortodonty?

Nie rozumiem, dlaczego to takie niewyobrazalne wg Ciebie?
          Ja mieszkam zagranica, ale aparat zakmladalam w Polsce i przyjezdzam na
          kontrole srednio co poltora miesiaca.
          Ortodontka, mi tylko zaklada tytanowe druty, ktore na dluzej zapamietuja
          ustawienie.

Sam aparat porcelanowy jest
          > trwały! Nic mi sie nie ukruszyło, w dodatku trzyma sie zęba lepiej niz
          aparaty
          > metalowesmile

Nie mam porownania z metalem, ale jak na razie (tfu tfu odpukac) porcelana nie
          sprawia problemow.

>Pozdrawiamsmile

Ja rowniezsmile
          • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 10:51
            No to gratuluję wysokich zarobkówwink Mnie po emigracji raczej nie będzie stać
            na comiesięczne przyloty do kraju. No ale faktycznie jak ktos ma kupe kasy to
            dla niego to nie problem. Zwracam honorwink
            • aneczkax Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 17:08
              claritymen napisał:

> No to gratuluję wysokich zarobkówwink Mnie po emigracji raczej nie będzie stać
              > na comiesięczne przyloty do kraju. No ale faktycznie jak ktos ma kupe kasy to
              > dla niego to nie problem. Zwracam honorwink

Komentarz totalnie nie na miejscu.
              Lot tanimi liniami to dla mnie wydatek 60 EUR, to naprawde taka zawrotna suma?
              Wydaje mi sie ze jest to cena jaka sie placi za podroz z Katowic do Warszawy
              Intercity.
              Nie uwazam, by nalezy byc krezusem, decydujac sie na taaaaki wydatek raz na dwa
              miesiace.

Pzdrwink
              • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 17:25
                Ciekaw jestem jak długo będziesz sie leczyc w ten sposób? Ja mam wizyty co 3
                tygodnie np. A koszta dojazdow jakie podajesz sa czastkowe, nie uwzgledniaja np
                dojazdow do samych lotnisk oraz tego ze ceny z roznych lotnisk sa rozne. Poza
                tym trzeba miec jeszcze czas na takie podroze. Ja osobiscie bym sie na cos
                takiego nie pisał. Absolutnie-szkoda kasy moim zdaniem i nerwów w razie jakiejs
                awarii aparatu za granicą.
                • aneczkax Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 17:36
                  claritymen napisał:

> Ciekaw jestem jak długo będziesz sie leczyc w ten sposób? Ja mam wizyty co 3
                  > tygodnie np. A koszta dojazdow jakie podajesz sa czastkowe, nie uwzgledniaja
                  np
                  >
                  > dojazdow do samych lotnisk oraz tego ze ceny z roznych lotnisk sa rozne. Poza
                  > tym trzeba miec jeszcze czas na takie podroze. Ja osobiscie bym sie na cos
                  > takiego nie pisał. Absolutnie-szkoda kasy moim zdaniem i nerwów w razie
                  jakiejs
                  >
                  > awarii aparatu za granicą.

Widzisz, problem polega na tym, ze tak jak i Ty chce miec proste zeby, pada
                  decyzja zakladam aparat.I teraz:
                  Mieszkam zagranica, moge zalozyc tu (za 1000 EUR) lub w Polsce za polowe tej
                  ceny. Potem wiadomo, kontrole - w Belgii minimum 40 EUR, w Polsce 10 EUR, ja
                  wole dolozyc 20 EUR i spedzic tydzien z rodzina, przy okazji odwiedzajac
                  ortodonte. Czy Ty w takim razie nie leczylbys zebow? Bo dojazdy do Polski zbyt
                  drogie, a leczenie w kraju zamieszkania porownywalne cenowo?

Pzdrwink

• aneczkax Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 17:46
                  claritymen napisał:

> Ciekaw jestem jak długo będziesz sie leczyc w ten sposób? Ja mam wizyty co 3
                  > tygodnie np.

A ja np. co 6.

A koszta dojazdow jakie podajesz sa czastkowe, nie uwzgledniaja np
                  >
                  > dojazdow do samych lotnisk oraz tego ze ceny z roznych lotnisk sa rozne.

W mojej sytuacji uwzgledniaja. Ceny sa rozne fakt, ale jak kupuje z
                  wyprzedzeniem bilety sa czesto po 1 cencie (fakt trzeba dodac oplaty
                  lotniskowe, ale za bilet w lutym zaplacilam 52,5 EUR).

Poza
                  > tym trzeba miec jeszcze czas na takie podroze.

Owszem, ale nie wracasz do kraju tylko dla ortodonty, i tak kilka razy w roku
                  odwiedzam rodzine, zatem niewiele lotow dodalam w zwiazku z kontrolami.

Ja osobiscie bym sie na cos
                  > takiego nie pisał. Absolutnie-szkoda kasy moim zdaniem

W innym mailu napisalam Ci, ze cenowo wychodzi tak samo, jakbym leczyla sie na
                  miejscu.

i nerwów w razie jakiejs
                  >
                  > awarii aparatu za granicą.

Jakos nei zauwazylam u siebie objawow nerwowosci. Tu tez sa lekarze, zatem w
                  razie awarii udam sie do nich.

Pzdrwink
                  • robak.rawback Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.02.06, 18:49
                    no wlasnie dlatego ze krezusem niestety nie jestem to musze wybrac opcje
                    upierdliwa i tansza niestety. a loty z polski do kraju do ktorego zamiezam
                    pojechac moga byc nizsze niz gdybym robila cala impreze za granica. wedlug
                    mojej obecnej wiedzy o cenach nie stac mnie na to zagranica. zobacze co mi
                    zaoferuje ortodonta i wtedy sie zastanowie.
                    • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 11:21
                      Cóz kwestia finansów to indywidualna sprawa i u kazedgo ta kalkulacja będzie
                      wyglądać inaczej. Zatem kazdy sam sobie to skalkuluje.
                      A teraz wrócmy do pierwotnego watkusmile
                      Kto chce fotki aparatu porcelanowego i metalowego reka w góręwink podeslę też
                      wersję z wyrwanymi czwórkami, bedzie mozna japy zobaczycwink
                      • cocamamona Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 16:38
                        claritymen napisał:

> Cóz kwestia finansów to indywidualna sprawa i u kazedgo ta kalkulacja będzie
                        > wyglądać inaczej. Zatem kazdy sam sobie to skalkuluje.
                        > A teraz wrócmy do pierwotnego watkusmile
                        > Kto chce fotki aparatu porcelanowego i metalowego reka w góręwink podeslę też
                        > wersję z wyrwanymi czwórkami, bedzie mozna japy zobaczycwink
                        JEŚLI TO NIE PROBLEM CLARITYMEN BARDZO CHCIAŁABYM ZOBACZYĆ TWOJE ZĄBKI wink
                        NIEDAWNO ZDECYDOWAŁAM SIĘ W KOŃCU NA ZAŁOŻENIE APARATU. NO WŁAŚNIE...
                        ZDECYDOWAŁAM SIĘ ALE JAK NA RAZIE NIC Z TEGO NIE WYNIKA. CHCIAŁABYM TO ZROBIĆ
                        JAK NAJSZYBCIEJ ZANIM SIĘ JESZCZE NIE ROZMYŚLIŁAM, MYŚLĘ ŻE TWOJE ZDJĘCIA MOGĄ
                        MI POMÓC wink Z GÓRY DZIĘKUJĘ. MÓJ ADRES cocamamona@tlen.pl
                      • robak.rawback Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 21:45
                        claritymen napisał:

> Kto chce fotki aparatu porcelanowego i metalowego reka w góręwink podeslę też
                        > wersję z wyrwanymi czwórkami, bedzie mozna japy zobaczycwink

ja chce, ja chce
                        • mkulesza76 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 23.02.06, 21:21
                          Ja róznież chciałabym prosić o te fotki. Mam ten sam problem i nie moge sie
                          zdecydowac, ktory aparat wybrac. Mam nadzieje, ze dzieki nim nie bede miala juz
                          takiego problemu. Pozdrawiam
                      • cocamamona Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 23:13
                        dzięki za fotki!!
                        swoją drogą trochę się załamałam... chciałabym mieć takie problemy jak Ty, ja
                        mam 2kę wysunięta do środka, natomiast 3kę na zewnatrz (!)no i jeszcze kilka
                        innych równie irytujących problemów. zupełnie sobie nie mogę wyobrazić jaki też
                        kształt przybierze mój aparat sad(
                      • agnes.si Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 28.02.06, 18:44
                        ja bardzo chciałabym poogladać cudze ząbki smile jestem przed pierwszą wizytą u
                        orto, proszę o fotki na intrudersuz@poczta.onet.pl
                      • nikcik11 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 01.03.06, 14:09
                        hej, wysłałam maila z prośbą o zdjęcia
                        dzięki smile
                        • aleksandra1977 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 01.03.06, 18:27
                          a tak wygląda mój szafirowy aparacik smile

i27.photobucket.com/albums/c161/aleksandra1977/IMG_0665.jpg
    • katrina28 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 22:25
      Ja też poproszę o zdjęcia na meila bergkamp@neostrada.pl,może w końcu podejmę
      decyzję, który aparat wybrac.
      • aina3 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 23:12
        ja tez chętnie obejrze... mam już co prawda aparacik (porcelana) ale co tam...
        z chęcią obejrze wink (aina3@gazeta.pl)
      • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 06.02.06, 23:15
        Spokosmile Kocham uszczęśliwiaćwink Ale musicie mi pomóc.. Otóz nie chce mi sie
        przepisywać tych wymyślnych adresów mailowych. Jesli chcecie fotki podeslijcie
        pustego maila o tytule "fotki" na moj adres. Wystarczy kliknać! Uwaga: czas
        promocji ograniczonysmile
        • katrina28 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 11:46
          Dzięki za fotki.Rzeczywiście o wiele lepiej wygląda aparat porcelanowy.Chyba
          się zdecyduje na porcelanę.
          Pozdrawiam
          • robak.rawback Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 16:48
            czesc dzieki za zdjecia!
            sluchajcie czyli aparaty porcelanowe albo metalowe roznia sie tym ze te
            kwadraty na zebach sa albo metalowe albo przezroczyste? tak? i to jest jedyna
            roznica? juz tak sie lopatologicznie pytam bo po wizycie u ortodonty nadal tego
            nie wiem? a pytalam pare razy ale pani chyba nie rozumiala co ja chce?
            bo jak widze, to te luki z drutow poziome sa w obu przypadkach - metalowym i
            porcelanowym - metalowe?
            • luasa Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 17:28
              oprócz różnicy w widoczności aparatu (porcelanowy rzeczywiście mniej widać-
              przez te białe zamki natomiast drut łączący zamki zawsze jest metalowy)na minus
              dla porcelanowych zamków jest to że częściej odklejają się zamki -co łączy się
              z fatygowaniem się za każdym razem do ortodonty
              • majak11 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 21:04
                czy łuk lączący zamki może tez być w kolorze białym?
                • robak.rawback Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 07.02.06, 22:15
                  moja orto powiedziala ze nie
    • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 25.02.06, 12:50
      Hej
      Na gazecie jest jeszcze jedno forum i tam znalazlam kilka fotek, na ich
      przegladaniu spedzilam kilka chwil.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=24028976
      Ja juz sie zdecydowalam na aparat porcelanowy narazie na góre i kosztowac
      bedzie 2300 (W-wa), a na dól waham (może zaloże sobie mieszany)bo wyleczenie
      moich ząbków z ubytków kosztowalo mnie 1800 sad
      Pozdr
      • ayuno Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 25.02.06, 15:57
        ja jestem oczywiscie za metalowym smile
        jest tańszy, mocniejszy (podobnowink) no i ładniejszy big_grin big_grin
        • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 25.02.06, 16:54
          - to ze jest ładnieszy to hmm... zależy tylko od twoich upodobań (ja osobiscie
          wole mniej widoczny)
          - to że jest mocnieszy to hmm ... chyba orto ci tak powiedzial, bo jezeli ktos
          moglby go uszkodzic to tylko orto podczas wizyty(chyba ze bedziesz gryść jakieś
          kości ), i pewnie jeszcze Ci powiedzial ze szybciej sie prostują hehe smile), oni
          przy metalowym mniej czasu posięcają bo nie muszą uważać a kaska ta sama .
          No ale decyzja należy tylko do Ciebie bo ja w twoim aparacie nie bedę chodziła .
          Pozdr.
          • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 28.02.06, 21:49
            Szanowna panimotylek
            odbieram tę wypowiedź jako niegrzeczną, bo w pytaniu jakie pani zawarła w
            temacie wątku prosi pani o opinie forumowiczów nt rodzajów aparatów, czyz nie?
            A tu zwyczajnie jest pani niegrzeczna dla poprzedniczki tylko dlatego, ze ma
            ona inne zdanie

Poza tym mam dziwne wrażenie, że powtarza pani słowo w słowo niejakiego
            claritymena - czy to nie aby ta sama osoba o dwóch nickach?? bo ja mam takie
            wrażnie, przytacza pani identyczne argumenty...
            Czy też przesiąkła pani jego nachalną propagandą?
            • aliye Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 01.03.06, 19:15
              Dakarko1, podpisuję sie pod twoimi słowami. Miałam takie same odczucia czytając
              wczesniej wypowiedz "panimotylek"
              • claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 02.03.06, 08:46
                Bzdury wygadujecie! Ja występuje, tylko pod tym nikiem. A to, że kilkadziesiąt
                osób przysało mi swoje maile z podziękowaniem za fotki i znaczna częśc z nich
                podzieliła moje poglady, to juz inny temat. Widac mają podobny gust do mojego:-
                ) ps. Droga Panimotylek, serdecznie gratuluje trafnego wyborusmile I nie przejmuj
                się towarzystwem osób, które z zazdrości o kosmetyczny aparat Cie przesladują;-
                ) W końcu to forum i gdzies muszą się odreagować..
                • ayuno Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 02.03.06, 09:19
                  taaa bo rzeczywiscie jest czego zazdroscic indifferent
                  • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 02.03.06, 12:59
                    hmmm a ja jestem zdegustowana opinia dakarka1
                    -po pierwsze jestem paniamotylek i tylko paniamotylek, nie podszywam sie pod
                    nikogo wiec po raz pierwszy wypowiedz dakarka1 -->pudŁo
                    - po drugie moja wypowiedz ,,- to ze jest ładnieszy to hmm... zależy tylko od
                    twoich upodobań (ja osobiscie wole mniej widoczny)- to że jest mocnieszy to
                    hmm ... "nie jest wcale niegrzaczną wypowiedzią poniewaz ja zaznaczylam ze
                    zalezy tylko od danej osoby jaki wybierze sobie aparat bo kazdemu podoba sie
                    cos innego.
                    A TO ZE ZASUGEROWALAM ZE WOLABYM APARAT MNIEJ WIDOCZNY JEST TYLKO MOJA OPINIA.
                    SWOJA SUGIESTIE PRZESTAWIAM NA FORUM A CHYBA PO TO ONO JEST ABY SIE WYPOWIADAĆ.
                    Moje pytanie padlo 5.01 uplynelo juz wiele czasu wiec ja sie zastanowilam,
                    przeanalizowalam wszytkie za i przeciw i chyba moge wyrazic swoja opinie!!!
                    A moze powninnam sie zapytac dakara1 czy moge sie wypowiadac na formum
                    Bede wdzieczna dakara1 za odp. Pozdrowionka dla wszytkichsmile)))
                    • dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.03.06, 20:09
                      panimotylek napisał:
                      > A TO ZE ZASUGEROWALAM ZE WOLABYM APARAT MNIEJ WIDOCZNY JEST TYLKO MOJA
                      OPINIA.
                      > SWOJA SUGIESTIE PRZESTAWIAM NA FORUM A CHYBA PO TO ONO JEST ABY SIE
                      WYPOWIADAĆ."

Po co od razu krzyczeć? Nie wiesz, ze tego się nie robi na forum?

panimotylek napisał:

> A moze powninnam sie zapytac dakara1 czy moge sie wypowiadac na formum"

primo - jestem dakarka1, a nie dakara
                      secundo - czy ktoś ci zabrania wypowiedzi? nie - tak samo jak mi nikt nie
                      zabroni komentarza - a że twoja wypowiedź wydała mi się podobna do claritymena
                      ( zreszta nie tylko nie tylko mi...) więc wyraziłam swą opinię

Swoją drogą , to dziwne że wypowiedź claritymena i panimotylek wyszły w tym
                      samym czasie mniej więcej...

• dakarka1 Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.03.06, 20:16
                      panimotylek napisał:
                      " i pewnie jeszcze Ci powiedzial ze szybciej sie prostują hehe smile), oni
                      przy metalowym mniej czasu posięcają bo nie muszą uważać a kaska ta sama .
                      No ale decyzja należy tylko do Ciebie bo ja w twoim aparacie nie bedę
                      chodziła ."

Tak napisała panimotylek do ayuno - dla mnie to jest niegrzeczna wypowiedź, i
                      tyle

• claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 04.03.06, 23:17
                        Do-> Dakarka: Powinnaś pomysleć o wizycie u psychiatry. Wietrzysz spisek tam
                        gdzie go nie ma. Cóż, każdy wie to co chce wiedzieć... Nie potrafisz przyjąć do
                        wiadomości, że wiele osób ma podobne zdanie do mojego. I to jest Twój
                        największy problem na tym forum. Blagam, przestan wreszczie sugerowac, bo to
                        trąci schizofrenią.. Nie zamierzam więcej komentować takich osobistych
                        wycieczek, bo to nic dobrego nie przynosi.
                        Dziś wysłałem 55 raz fotki aparatów do zainteresowanych osób. Przyjmij do
                        wiadomości, ze zdecydowana wiekszosc z nich chciałaby miec kosmetyczne aparatysmile
                        Mnie samemu taki aparat bardzo na codzien pomaga, np. dzis w trakcie wystepów
                        dla tv.. AMEN
                        • ayuno Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 00:38
                          claritymen napisał:

> Mnie samemu taki aparat bardzo na codzien pomaga, np. dzis w trakcie wystepów
                          > dla tv.. AMEN

hahah - szpan

moim zdaniem każdy aparat jest i tak widoczny wiec po co mam to ukrywacwink mi
                          sie podoba metalowy i tylko to napisalam. Orto nie podejmowala za mnie decyzji,
                          od początku wiedziałam, że będę miała metalowy bo porcelana mi się po prostu
                          nie podoba. Nie chciałabym chodzić w czymś co wygląda jak brud na zębach indifferent ale
                          oczywiście - to nie ja będę chodzić w twoim apracie.
                          a to że jakaś większość woli 'ten mniej widoczny' to chyba nie znaczy, że ktoś
                          kto tak nie uważa powinien iść do psychatry? tak?

cała ta wcześniejsza rozmowa (z tego co przeglądałam) jest dość śmieszna...

• claritymen Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 22:06
                            Ja daleki jestem od "szpanu", poprostu mam taki job ze publicznie czasem
                            wystepuje.
                            >>>A Ty manipulujesz moje słowa i to w pełni świadome, a to jest nie fairuncertain Do
                            psychiatry powinna iść osoba, która podejrzewa ze zawiazal sie jakis spisek.
                            Zapewne zydowsko-masoński spisekwink Jeszcze raz powtarzam, ze nie ma jakiegos
                            spisku pomiedzy mna, a "paniamotylek". Mam nadzieje ze dakarka wreszcie to
                            pojmiewink
                            >>> A co do porcelanowego aparatu to uwazam ze jest lepszy, bardziej dyskretny
                            i lepiej sie trzyma zębów. Zainteresowanym podeslę fotki aparatów metalowych i
                            porcelanowych do porównaniabig_grin
                            • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 22:12
                              haha claritymenem no teraz dakarka1 bedzie sie glowic bo roznic a to zaledwie 4
                              nimutysmile))))))))))
                              Ok to naprawde ostatnia wypowiedz nie na tematsmile
                              • luasa Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 22:39
                                to prawda panimotylek- 4 minuty a taki tekst, trzeba było troszkę poczekać
                                przed wysłaniem ostatniej wiadomości bo między dwiema ostatnimi TWOIMI!!!! jest
                                tylko 2 minuty - patrz:długość tekstu! myślę wię że jst to do zrobienia-
                                wystarczy tylko wiedzieć jakwink
                          • panimotylek Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 22:10
                            Droga dakarka1 bardzo Cie przepraszam ze zrobilam literówke i zle napisalam
                            twój nik - dodam tylko od siebie zeby Cie nie urazic bo strasznie delikatna
                            jesteś ze to formum jest naz. ortodoncja a nie ortografia smile.
                            No i widze ze masz zapedy detektywistyczne wink sprawdzasz kiedy z claritymenem
                            wysylam wiadomosci.Mysle ze powinniśmy z claritymenem wyslac ci fotki hehe... i
                            udowodnic ze ja jestem plci damskiej a on meskiej przynajmniej tak wynika z
                            ników.Jak nie wierzysz i myslisz dalej po swojemu to juz twoja sprawa.
                            A co do brudu to zalezy tylko od twojej higieny jak nie dbasz to bez aparatu
                            mozesz mieć zeby koloru krówek.
                            Dodam od siebie ze po zalozeniu aparatu kosmetycznego wszyscy go odebrali
                            poztywnie - nie spodziewali sie takiego efektu oczywiscie poztywnego inawet moj
                            upierdliwy brat nie smieje sie ze moglabym mu otwierac tym metalem butelkiuncertain
                            Pozdrawiam smile)
                            P.S. Podobnie jak claritymenem nie mam zamiaru poracac do tego tematu bo to nie
                            jest miejsce na takie debaty!!!!
    • kodlab Re: Aparat metalowy a porcelanowy ? Jaki wybrać? 05.03.06, 23:06
      powiem wam jaki jest minus aparatu porcelanowego, mam go dopiero pare dni, wiec
      na razie tylko jeden, nie mozna uzywac cimenych, trwalych szminek (to
      oczywiscie argument tylko dla pan, ktore lubia sie malowaac), bardzo sie z
      siebie smialam, jak po nalozeniu trudno zmywalnej szminki zafarbowaly mi gumki
      na kolor czerwony, od razu polecialam wyczyscic, wiec drogie Panie, uwazajcie
      na takie eksperymenty smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka