Dodaj do ulubionych

???Aparat stały zcy ruchomy???

21.05.06, 14:45
Hej
Wiem ze pisze juz kilka razy na temat diastemy, ale...
Nie uzyskałam odpowiedzi na wszystkie moje pytania
Mam 15 lat moja diastema ma 2 mm nie powieksza sie, mam wyciete wiazadełko,
nie mam innej wady zgryzu.
Moje pytania brzmia:

>Czy mozna np nosic aparat ruchomy i nim zlikwidowac diasteme ?
>Czy mozna nosiś aparat stały przez 3 miesiące a potem zamiast płytki
podkleić drucik za jedynkami?
Podobno niektóre osoby nosza aparat stały tylko 4 czy 3 miesiące i jest ok...

pozdrawiam

prosze o posty
Obserwuj wątek
    • ba.jar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 21.05.06, 20:54
      Polecam lekturę:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=39403591&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34515&w=39755084&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34515&w=40070443&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=39966441&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=40114633&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=611&w=40673013&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34515&w=40402408&v=2&s=0
      www.forum.dentonet.pl/viewtopic.php?t=7926&sid=3cba022755a35b4218685c8d83b10498
      a najlepiej poczytaj wątki, które znajdziesz na:
      miniurl.pl/10997
      A może dobrze byłoby wybrać się do dobrego specjalisty?

• ortodonta Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 09:40
        męczysz temat, a rada z wybraniem się na konsultację jest jedyną słuszną.

moje zdanie znasz.
        czy można zamknąc diastemę ap. ruchomym? TAK!
        czy na zawsze? NIE!!
        aparatem ruchomym nie da się zamknąć TRWALE diastemy!!!
        kilkoma zamkami raczej też nie.
        jedyny sposób na trwałe zamknięcie diastemy to stały na górne i dolne zęby +
        stały retainer na oba łuki zębowe + poszerzenie dwójek o ile są za wąskie.

jeśli przy pomocy tych aparatów uda się uzyskać prawidłowe relacje łuków
        zębowych (piszecie o aparatach a zapominacie o tym, że mimo tych wszystkich
        kosztowności lekarz może sobie nieporadzić z regulacją zgryzu), to ryzyko
        nawrotu jest minimalne.
    • olcia71 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 09:43
      No, ja też tak myślę. Powinnaś iść do specjalisty- jednego lub kilku. Dywagacje
      na forum nic Ci nie dadzą. Nikt Ci nie odpowie w 100%, dlatego, że Cię nie
      widzi, ani Twojego zdjęcia RTG- chociażby dlatego. Nie wiem do jakiego wieku
      jesteś "sponsorowana" przez państwo, ale warto pokazać się komuś. Jak nie
      będziesz zadowolona z opinii- idź do innego specjalisty. Ja też się próbowałam
      radzić tu na forum, ale przecież większość ludzi tutaj opowiada o swoich
      doświadczeniach, mało kto rzeczywiście zna się na tym , albo jest specjalistą.
      Poszłam do kilku lekarzy i wszyscy odradzali ruchomy, przemyślałam sprawę,
      wszystkie za i przeciw i zdecydowałam się na stały. Ale u mnie rzecz się ma
      inaczej. U mnie zęby trzeba przesuwać na pewne odległości i mam 31 lat (nie mam
      za bardzo czasu na "eksperymenty"). Ty jesteś młoda, przecież wiele da się
      zrobić w tym wieku. Ja żałuję, że w Twoim wieku o to nie zadbałam i teraz w
      wieku 31 lat będę 2 lata, albo i dłużej wyglądać jak terminator ;o)
      • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 13:03
        dzieki olciu wink

a pozostałe osoby > heh heh heh nie widzicie ze jestescie smieszni? wasze
        złośliwe rady? i po co to wszystko?
        zakładałam te tematy >> bo jakos tak myslałam sa po to zeby sobie na wzajem
        doradzac ale biektórzy lubią komus zatruwac zycie :0

wspólczuje wam serdecznie

pozdrawiam

heheheeee

• 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 13:04
          *niektórzy
          • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 19:33
            Skąd ta zlość na nas? Nie rozumiem.
        • ba.jar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.05.06, 13:50
          1. Przecież Ortodonta udzielł Ci fachowej odpowiedzi.

2. Czy porada udania się do specjalisty jest złośliwością?

3. Temat zakładałaś już wielokrotnie na innych forach:
          - ortodoncja
          - aparat ortodontyczny
          - stomatologia
          - uroda
          - warszawa
          - dentonet
          O czymś zapomniałem?

3. Za współczucie dziękuję i odwzajemniam się tyn samym.

pozdrawiam
          • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 09:46
            Heh kiss*

kochani jesteście>jaka zyzcliwosc ! kto by pomyslał

kiss***

P.S;chocbym zalozyła 100 tematów orto nie odpowie mi na te które aktualnie
            zadałam. Pytam ??? I co znowu nie uzyskuje odpowiedzi??

Moj post
            "Hej
            Wiem ze pisze juz kilka razy na temat diastemy, ale...
            Nie uzyskałam odpowiedzi na wszystkie moje pytania
            Mam 15 lat moja diastema ma 2 mm nie powieksza sie, mam wyciete wiazadełko,
            nie mam innej wady zgryzu.
            Moje pytania brzmia:

>Czy mozna np nosic aparat ruchomy i nim zlikwidowac diasteme ?
            >Czy mozna nosiś aparat stały przez 3 miesiące a potem zamiast płytki
            podkleić drucik za jedynkami?
            Podobno niektóre osoby nosza aparat stały tylko 4 czy 3 miesiące i jest ok...

pozdrawiam

prosze o posty "

"
            >>>>>>Ile razy mozna pytać???
            Czy mozna nosiś aparat stały przez 3 miesiące a potem zamiast płytki
            podkleić drucik za jedynkami"

podobno orto mi odpowiedział ?? ah to ciekawe

zanim sie bedzie pisac ze jest sie orto , albo wogóle pojdzie na medycyne mozne
            najpierw trzeba sie nauczyc czytać ???

pozdrawiem

i wspólczuje
            moze przesłac wam elementarz??

• 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 09:48
              bajar? długo nad tym myslałas/es dziecko??

big_grin big_grin

• ba.jar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 11:05
                100kroteczka1 napisała:

> bajar? długo nad tym myslałas/es dziecko??
                >
                > big_grin big_grin

TY piszesz do mnie per *dziecko*? smile)))))

Dawno się tak nie uśmiałem!

pozdr
                • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 14:58
                  Możesz mi wyjasnic jaki dorosły człowiek przejmowałby sie mna (moimi tekstami)
                  i tracił swoj cenny czas na szukanie moich tematów w internecie. Jaki dorosły
                  czlowiek odpisywał by na posty takich dziecie jak ja?? Nudzi Ci sie dziecko? To
                  poszukaj dalej szukaj i szukaj big_grin he he he zobaczymy jak Ci to wyjdzie,

P.S zapytałas mnie "czy masz wymieniac dalej ?"> tak czekam! posłucham z
                  ciekawościa! heh big_grinD

pozdrawiam
                  i wspolczuje

kiss***
                  • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 15:00
                    Wybacz ale nie mogłam sie powstrzymac zeby ci nie odpisac

z należną czcia
                    dziecko
                  • ba.jar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 18:25
                    100kroteczka1 napisała:

> Możesz mi wyjasnic jaki dorosły człowiek przejmowałby sie mna (moimi tekstami)
                    > i tracił swoj cenny czas na szukanie moich tematów w internecie. Jaki dorosły
                    > czlowiek odpisywał by na posty takich dziecie jak ja?? Nudzi Ci sie dziecko? To

Nie, nie nudzi mi się. Nudzą mnie już pojawiające od kilku miesięcy w różnych
                    miejscach monotematyczne wątki. Aż się boję otworzyć lodówkę smile)

> poszukaj dalej szukaj i szukaj big_grin he he he zobaczymy jak Ci to wyjdzie,

Proszę bardzo:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=42201580&v=2&s=0

> P.S zapytałas mnie "czy masz wymieniac dalej ?" tak czekam! posłucham z
                    > ciekawościa! heh big_grinD

Otóż nie pytałem "czy mam wymieniać dalej?" i pozwól, że przypomnę Twoją
                    niegrzeczną wypowiedź skierowaną do Ortodonty:
                    "zanim sie bedzie pisac ze jest sie orto , albo wogóle pojdzie na medycyne mozne
                    najpierw trzeba sie nauczyc czytać ???"

Wracając do meritum.
                    Jeżeli chcesz rozwiązać swój problem, to bez wizyty u specjalisty i PODJĘCIA
                    DECYZJI co do dalszych kroków się nie obędzie. Zapewne dużo już wiesz o
                    możliwościach usunięcia lub zniwelowania diastemy. Omów je wszystkie z lekarzem,
                    powiedz czgo oczekujesz, czego się obawiasz. Wybierzcie wspólnie najlepsze
                    rozwiązanie. Zakładanie kolejnych wątków raczej nie ma już sensu. Forumowicze, w
                    tym Ortodonta (patrz wyżej), udzielili Ci wyczepujących odpowiedzi i teraz
                    trzeba po prostu zacząć działać.

Z mojej strony EOT.

Pozdrawiam

PS. Mniej więcej od tego czasu, gdy Ty zaczęłaś drążyć temat, ja noszę stały
                    aparat i moja diastema zmniejszyła się o ok. 2 mm.
            • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 23.05.06, 20:05
              100kroteczko1, to naprawdę nieładnie o Tobie świadczy. Rozumiem, że posiadanie
              diastemy nie sprzyja Twojemu dobremu humorowi, ale mogłabyś się opanować.
              [Ja mam aktualnie powykrzywiane zęby i diastemy od łuku podniebiennego i nie
              wyżywam się na ludziach ]
              • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 24.05.06, 12:31
                heh
                widze ze co do krytykowania mojego zachowania jest wiele chetnych. tylko ktos
                gdzies zobaczy "cos nie tak" i zaraz nie moze sie powstrzymac zeby nie
                dodac "cos" miłego od siebie.
                jak ja spokojnie prosze o odp na pytanie (na które i tym razemi mi nikt nie
                odpowiedział) nikt sie nie odzywa.
                czy forum jest po to zeby doradzać czy pouczac??

jak ja miałabym wypowiadac sie na temet waszych wypowiedzii stosunku do innych
                tez byłoby zle. bo przeciez tu panuje zasada"Jak Kalemu ukrasc krowe to zle ale
                jak Kali ukrasc krowe to dobrze".

ba,jarze nie byłabym taka pewna czy tobie sie nie nudzi : szukac, rozpisywac
                sie?? Po co?? Przeciez nie warto sie takimi dziecmi przejmowac?? Nie
                przejmujesz sie ale i tak swoje 5 gr musisz dodac big_grinD słodkie ;****

oh i przepraszam :"o czyms zapomniałem"? ok mozesz pisac. moze cos ci sie
                znajdzie. uncertain powodzenia

outhlar: gratulacje! (z noszenia aparatu) big_grin

pozdrawiam kochani kiss**

• outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 24.05.06, 21:51
                  My (ja) nie chcemy być złośliwi.
                  Z podtekstem czy bez, dziękuję.
                  • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 27.05.06, 15:53
                    Nieważne szkoda gadać
                    Outhlarze mogłabys mi cos napisac o swoim leczeniu diastemy. Leczysz sie w
                    Warszawie? Na samą diasteme? Ile bedziesz nosic aparat stały? Potem płytka czy
                    od razu przykleja Ci drucik?

pzdr
                    • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 27.05.06, 23:37
                      Po 1: Outhlar się nie odmienia, ew. Outhlara, Outhlaro, bo jestem płci żeńskiej wink
                      a po 2: nie miałam diastem, ale zrobily my się od rozszerzania hasem szczęki,
                      pisałam już o tym.
                      I nie mieszkam w W-wie.
                      • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 28.05.06, 14:44
                        I kto tu jest nieuprzejmy?
                        Po co sie tak zlościć. skad mam wiedziec jak sie odmieniaja wasze ksywy czy tam
                        imiona.
                        Jednak masz diasteme jak piszesz ze Ci sie zrobiła.
                        Jak nie chcesz sie podzielic to nie .

Nie pisz ze ja sie zle zachowuje jak Ty sama nie potrafisz byc zyczliwa

pozdrawiam
                        • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 28.05.06, 18:20
                          Othlarko ! A propos tego ze pisałas gdzies na temet swojej diastemy(czy ci
                          przykleją drucik czy bedziesz nosic plytke, ile czasu). Mogłabys mi podac
                          chociaz 1 link gdzie masz to napisane? Ja szukam i szukam i nie moge znaleźć ...

• outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 29.05.06, 18:07
                            Jestem uprzejma, przecież Ci odpisuję spokojnie na posty.
                            Moje diastemy zostały ok. 1,5 miesiąca temu utworzone specjalnie po to, żeby
                            łatwiej bylo ustawić prosto zęby. Aktualnie one zmniejszają się i zwiększają,
                            ale niedlugo nie będzie po nich śladu. Nie wiem, jakie aparaty retencyjne będę
                            nosiła po zakończeniu leczenia, gdyż jeszcze nie rozmawiałam o tym z moją
                            ortodontką.
                            Życzę Ci znalezienia wreszcie sposobu na wyleczenie swojej diastemy smile
                            • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 07.06.06, 19:34
                              Nic nowego??

--
                              Apeluje do osób posiadających pocztę ...@gazeta....:

Odpisujcie na maile<zagladajcie do swoje poczty z łaski swojej
                              • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 08.06.06, 15:56
                                W sprawie aparatów retencyjnych?
                                • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 19.06.06, 22:55
                                  Mozna zastapic plytke retencyjna drucikiem podklejanym od wewnatrz (zebów ) ??

pzdr
                                  • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 21.06.06, 19:42
                                    Zależy od wady, ale w wielu przypadkach można.
                                    • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 21.06.06, 21:01
                                      A czy ten ducik jest o wiele drozszy czy tanszy od płytki? jak mi wiadomo to
                                      płytka kosztuje podobnie co aparat ruchomy ok 300 zł?
                                      • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 22.06.06, 14:29
                                        drucik podobnie, zalezy od orto.
                                        • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 25.06.06, 21:22
                                          ale co podobnie?
                                          cena?
                                          czy nawet z tym drucikiem zeby moga sie przesuwac?
                                          • claritymen Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 26.06.06, 15:24
                                            Ojeju! Tu ciagle gadasz i gadasz... Idz lepiej do ortosmile On Ci wszystko
                                            wytłumaczysmile
                                            • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 26.06.06, 17:41
                                              buehehehe ;D
                                              bedziesz mnie uciszał? ha ! dobre! do czego jest forum ?

big_grin zreszta nie kierowałam pytania do ciebie

big_grin ide do orto
                                              ale nie zamierzam milczec.
                                              • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 27.06.06, 10:51
                                                od orto zależy cena.
                                              • awok Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 27.06.06, 11:06
                                                ale się obśmiałam
                                                ile buntu tkwi w tej młodej Osobie 100krotce wink
                                                Dobra rada:
                                                spróbuj poprosić kogoś dorosłego o pomoc
                                                po Twoich wpisach widać, że sie miotasz, a to Ci wyraźnie nie słuzy

Orto, który widzi zęby (i diastemę pomiędzy nimi) lepiej Ci doradzi niż orto,
                                                który Twoich zębów, szczęki, diastemy etc. nie widzi
                                                A my chyba też nie mamy takiej wiedzy i doświadczenia aby w satysfakcjonyjący
                                                Cię sposób Ci pomóc

Ale kila Osób na tym forum próbowało...
                                                Jednak teraz nawet nasz dyżurny orto jest Tobą nieco zmęczony sad
                                                • 100kroteczka1 Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 27.06.06, 17:17
                                                  buehhehe i tyle
                                                  wiecej nie warto pisac
                                                  wyskakujcie z tymi tekstami sobie ile chcecie big_grin
                                                  i tak was kocham
                                                  • outhlar Re: ???Aparat stały zcy ruchomy??? 30.06.06, 18:34
                                                    ach...-_-'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka