zikak 06.07.06, 12:29 troszke wam zazdroszcze, a wiecie dlaczego bo moich rodziców nie stać na aparat, a ja nie mam tylu pieniedzy,no i chyba nigdy nie będe miał ładnych ząbków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewik2005 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 06.07.06, 14:16 ojojoj.. co to za pesymistyczne podejście do tematu ! ja założyłam po 5 latach pracy, częściowo z pożyczki... spokojnie... nigdy ???? my tu nie zawsze mamy po 17 lat... jeden pan pisał, że ma 47 więc głowa do góry ) Odpowiedz Link
ba.jar Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 06.07.06, 14:59 ewik2005 napisała: > my tu nie zawsze mamy po 17 lat... jeden pan pisał, że ma 47 więc głowa do > góry ) No nie przesadzaj z tymi 47. Tylko 44 Oczywiście jeśli chodzi o mnie pozdrawiam ba.jar Odpowiedz Link
tiffi1 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 06.07.06, 16:36 Ja mam bardzo krzywy jeden ząb i to dwójka. Moich rodziców nie było stać na aparat, choc bardzo chcieli bym miała ładne zeby, ja powtarzałam, ze taki mój urok, nbo nie chciałam by mieli poczucie winy. teraz mam 26 lat i nadal krzywe zęby,ale od ponad roku pracuję i właśnie w najbliższym czasie planuję wizytę u ortodonty. Bedzie dobrze Odpowiedz Link
oliwiaona Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 06.07.06, 19:20 nie martw sie ja mam 23 lata i od paru lat pracuje i uzbieralam na aparat. na razie tylko na gore...... ale nie jest zle.....trzeba tylko troche zacisnąć pasa pozdrawiam Odpowiedz Link
olcia71 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 06.07.06, 19:48 Ja mam 31 i bardzo krzywe zęby. Jakoś nigdy nie robiłam z tego dramatu, choć jest to mój kompleks. Teraz mam męża, który wspiera mnie w mojej decyzji. Jakieś 7 lat temu stchórzyłam, choć miałam zarobione pieniądze na aparat( jak się okazuje pieniądze to nie wszystko). Teraz jestem zdecydowana. Tym razem się nie wycofam. Nigdy nie jest za późno Odpowiedz Link
zikak Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 08:00 dzieki wszystkim za wsparcie, fakt trzeba jakos sie z tym pogodzic, ale najgorsze jest to że jak się idzie po ulicy czy na plazy, dziewczyny sie ogladają a jak przyjdzie co do czego to moja jedynka [podobna do takiej jaka ma ronaldinhio )] troszeczke szpeci wszyscy znajomi sie mnie pytaja czemu ja nie mam dziewczyny, mówia "przecież mogłbyś mieć każdą" a ja sobie myślę tak tak ale jest jedno ale ...mój ząbek.no nic pozdrawiam wszystkich i pieknych usmiechów, może i ja sie doczekam kiedyś Odpowiedz Link
olcia71 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 09:26 Wiesz co? Głupoty gadasz! Ja mam wysuniętą do przodu jedynkę (bardzo), w dodatku dwie 3 jak u wampira i jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało, żeby mieć chłopaka (czy też chłopaków- ale nie jednocześnie :o)), występować publicznie (śpiewanie z gitarą) i śmiać się. Pomimo, że też byłam zakompleksiona na tym punkcie to nie zrzucałam chwilowego niepowodzenia u płci przeciwnej na karb moich zębów. Ty masz coś z jedynką i już żadna Cię nie chce... Powiem Ci szczerze, że jeżeli robisz z tego duży problem to każdy to zauważy. I niekoniecznie ząb jest tym problemem dla kogoś ale Ty z WIELKIM kompleksem. Naprawdę! Oczywiście znajdą się też "życzliwe" osoby, ale to olej!! Pamiętam jak dziecko powiedziało kiedyś "co ty masz z zębami?" Strasznie głupio mi było.. ale przecież ono nie jest świadome co jest przykre dla kogo. Nie wiem ile masz lat, ale może warto sprobować z ruchomym, jak wada niewielka? Odpowiedz Link
olcia71 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 09:28 Acha, no i krzywe zęby jakoś mi nie przeszkadzały, żeby wyjść za mąż i żyć sobie w szczęśliwym związku przez 6 lat. Teraz jednak widzę, że moja wada znacznie się powiększyła a i tak miałam już bardzo krzywe zęby, więc jeżeli są pieniądze, to trzeba działać, choć i tak mam chwile zwątpienia, czy dobrze robię! Odpowiedz Link
zikak Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 09:53 no wiesz 1 i 2 wysuniete, i to dość mocno, kiedys byłem i tak sie zapytać u ortodonty, to mowil że w grę wchodzi tylko stały na dół i na górę, i że do usuniecia 4 czy 5 juz nie pamiętam. a jeśli chodzi o wiek to pare dni temu skończyłem 21 . a aparat chciałbym mieć już .. ohoho nie pamiętam. no to cieszę się bardzo że jestes szcześliwa, że masz męża. no fakt może niektórzy akceptuja to bo w sumie miałem kiedys dziewczynę, której to nie przeszkadzało. no niestety pieniażków nie ma i chyba będe musial pracować parę lat żeby kupić sobie aparacik bo w końcu same wizyty o ile mi wiadomo to są i też stosunkowo kosztowne. no ale trzeba i do tego dążyć, trzeba marzyć, a podobna marzenia się spełniają Odpowiedz Link
olcia71 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 10:07 No, w każdym razie głowa do góry i nie brnij w kompleksy. Pocieszam się, że ostatnio widzę dużo sławnych pięknych ludzi, którzy szczerzą nierówne zęby. Smoktunowicz, Mucha, Liszowska, ostatnio nawet jakaś wzięta modelka (występowała u Wojewódzkiego)... zresztą nieważne. Ludzie mają to do siebie, ze przeważnie skupiają się na tym czego nie mają albo nie mogą mieć.... P.S. W niektórych przychodniach aparat można spłacać na raty. Odpowiedz Link
awok Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 10.07.06, 19:10 a ja mam 37 lat i aparat od 18 miesięcy ))) Odpowiedz Link
outhlar Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 11:54 Leczenie aparatem stałym to bardzo duży wydatek, ale jeśli trzeba je przeprowadzić to należy dążyć do tego. Ja miałam na pierwszy rzut oka niewielką wadę, ale rodzice zgodzili się na aparat, do którego dołożyłam swoje 2 tysiące z książeczki oszczędnościowej. Nie załamuj się, nie teraz to później Odpowiedz Link
pigulka1 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 07.07.06, 12:05 Hej, ja też zlekałam z założeniem aparatu (mam 26 lat) bo ciągle były problemy z kasą, studiuję zaocznie i wszystkie oszczędności wydaje na szkołę....zdecydowałam że teraz zakładam aparat i zaciskam pasa, jestem właśnie na ostatnim roku i jakoś musze sobie poradzić. Podnieśli mi w tym roku opłatę za szkołę, więc nie wiem jak sobie z tym poradzę, ale miałam tak strasznie dość mojego krzywego uśmiechu i przymykania ust na każdym zdjęciu, żeby nie było widać zębów, że powiedziałam sobie DOŚĆ...trudno, najwyżej nie będę szaleć z zakupami i ponoszę moje stare ciuchy, ale w końcu zrobię porządek z zębami. MOja orto pozwala płacić w ratach i nie ustala ich wysokości, po prostu przy każdej wizycie dorzucam coś tam do kosztów aparatu i jakoś powoli go spłacę. A w to, że krzywe zęby przeszkadzają Ci w kontaktach z kobietami to nie uwierzę...ja też miałm krzywe i jakoś żaden facet nie robił z tego powodu problemów. Problem tkwił w mojej głowie i w tym co widziałam w lusterku. A kontakty z drugą osobą to przecież kwestia charakteru...wygląd się liczy, ale nie jest najważniejszy...czy ja będę inną osoba z prostymi zębami niż z krzywymi...chyba nie.... pozdrawiam i życzę wytrwałości....jeśli naprawdę tego chcesz to znajdziesz kiedyś w sobie tyle siły żeby zdobyć fundusze na aparat. Ja noszę od miesiąca. Juz widzę że WARTO. Odpowiedz Link
efffe Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 10.07.06, 17:27 Hej, dopisuję się do listy osób które też nie miały tak łatwo. Aparat (górny) mam od czterech tygodni, pieniądze na niego częściowo zarobiłam, częściowo mam z pożyczki, więc będę jeszcze przez rok spłacać te metalowe cacka. Obecnie stuka mi 24 rok życia, krzywe zęby (główna moja zmora górna -prawa 2) jakoś też nie przeszkodziły mi w nawiązywaniu znajomości i poznaniu wspaniałego chłopaka (ponoć zawsze byłam bardzo rozmowna). Zgadzam się że większość problemów i kompleksów są w naszej główce, gdyż zawsze unikałam wszelkich tematów związanych z ząbkami, a gdy wreszcie założyłam aparat większość znajomych pytała mnie "a po co ci to, przecież nie miałaś krzywych zębów"... :o Sadzę, że fakt, że musiałam trochę na aparat czekać oraz, że założenie go wiązało się z kosztami, które naprawdę daleko przekraczały mój budżet to taka dodatkowa mobilizacja i aspekt dzięki któremu bardziej doceniam posiadanie aparatu. Życzę Ci wytrwałości i bardziej pozytywnego patrzenia na świat efe Odpowiedz Link
magosiasz Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 10.07.06, 19:43 cześć nie ma się co załamywać moich rodziców też nie było stać na aparat, więc pogodziłam sie ze swoim wyglądem, bo jakoś niewyobrażałam sobie kiedy uzbieram taką szaloną kwotę (muszę mieć 2 łuki) a do tego jeszcze studiuję i mam 27 lat niespodziewanie w październiku zeszłego roku dostałam propozycję dorywczej pracy, na tyle intratnej że w ciągu pół roku uzbierałam na jeden łuk i od 1 marca mam już górę a dziś byłam na założeniu dołu)) a wyskubać te 150zł na kolejne wizyty to już nie jest taki duży problem życze wytrwałości, marzenia spełniają się często w najmniej oczekiwanym momencie))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
gocha1112 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 17.07.06, 22:24 gdybym czekala zeby mi ktos dal na aparaty to sie bym w zyciu nie doczekala;-(wzielam sie sama na aparat gorny zarobilam w przeciagu 2tygodnisiedzialam od rana do wieczoru w lesie zbieralam jagody i uzbieralam 1,5tysiaczka na dol w sumie tez juz mam teraz zbieram na wizyty zeby nikogo nie meczyc pozyczkami... w kwietniu sobie umanilam aparaty i juz gore mam od tygodnia dol za dwa miesiace bedzie mam 20 latek i sama zarobilam bardzo latwo zreszta na aparaty Odpowiedz Link
olcia71 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 17.07.06, 22:31 Gocha, gdzie takie jagody rosną?? :o)) Odpowiedz Link
ewik2005 Re: aparat :( hm.. też chciałbym miec...ale 10.07.06, 20:02 ba.jar bardzo przepraszam za tą zwyżkę )) ale nie zarejestrowałam kto chwalił się wiekiem, tylko liczby 47 ) mam nadzieję, że Ciebie nie uraziłam..bo przecież metryka swoje a życie swoje ) Odpowiedz Link