selinka1 01.08.06, 17:36 chciałabym założyć sobie stały aparat na zęby, być może ktoś może polecić jakiegoś dobrego specjaliste z tych okolic bądź ortientuje się w cenach aparatów stałych u tych lekarzy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 01.08.06, 20:01 Ja obecnie leczę się u p. dr Ewy Lewandowskiej z Katowic. Jeszcze nie ma efektów jej pracy, więc nie powiem Ci czy warto ) ale jest to osoba bardzo konkretna i ... rozsądna? W każdym razie dokładnie zawsze mnie informuje co będzie robić i dlaczego, odpowiada na każde pytanie. Bardzo miło się z nią współpracuje. Obsługa w przychodni bez zarzutu. Ceny przeciętne, ani niskie ani wysokie. 1500 za aparat metalowy za łuk. Wizyty kontrolne do 60 zł przy 1 łuku i 70 przy dwóch (zależnie od tego co robi) Nie płaci się dodatkowo za wymianę części, naprawę itd ani wymianę łuku. Wcześniej byłam w Zabrzu u p. dr. Urszuli Ucherek-Kowalskiej i zniechęciłam się nie tyle do niej co obsługi przychodni, niedoinformowania i w sumie jest droższa od Lewandowskiej. Za aparat tyle samo i wizyty pozornie tańsze (50 zł), ale więcej się płaci na wstępie (40 wyciski i przy drugiej wizycie 90 zł analiza i diagnoza!) i płaci się 150 zł za wymianę łuku i 100 zł jak coś uszkodzisz (odklei się zamek itp) W obu przypadkach 2200 za porcelanowy aparat. Polecam panią Ewę Lewandowską, naprawdę ortodontka do rany przyłóż! Przyjmuje w Katowicach w przychodni "W gwiazdach" przy al. Rożdzieńskiego 90 . Tel 259 69 36 Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 01.08.06, 21:53 ile taki aparacik mniej wiecej sie nosi? i dziekuje za informacje Odpowiedz Link
olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 02.08.06, 09:18 To oczywiście zależy od wady wieku delikwenta :o) i takie tam.... Ja np. mam wyrok na dwa lata (mam stłoczenia, dość znaczne i 31 lat). Choć słyszałam o przypadkach, że lekarz decydował o szybszym zdjęciu aparatu jak zęby szybciej się przesunęły... ale też słyszałam o wydłużeniu leczenia. Do tego musisz doliczyć jeszcze czas na noszenie aparatu retencyjnego po zdjęciu stałego(utrwala zgryz i nie pozwala na cofnięcie wady). Jest w formie aparatu ruchomego lub takiej przezroczystej płytki(lub jeszcze inne formy, których nie znam). Przez pierwszy mies trzeba przeważnie to nosić non-stop, później coraz rzadziej, na noc, potem tylko parę godz aż w ogóle nie będzie potrzebny i ZWYKLE (wszystko zależy od wady) tyle czasu ile nosiło się aparat stały. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 03.08.06, 22:42 może w koncu sie zdecyduje.. chodzi tez o kwestie finansowe. jednak taki aparacik tez sporo kosztuje, pracuje na niego pol wakacji i tak nie uzbieram calej kwoty heh a nie sprawia wogole problemow w mowieniu? bardzo przeszkadza w zyciu codziennym czy po prostu jest to kwestia przyzwyczajenia? Odpowiedz Link
olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 04.08.06, 08:15 :o) Jest to oczywiście sprawa indywidualna. Jedni przyzwyczajają się bardzo szybko i nic ich nie boli, innym (mnie np.) taka metalowa nowość na początku bardzo przeszkadza, zamki obdzierają policzki od wewnątrz i zęby bolą. Ale tak jak powiedziała orto- najtrudniejszy jest pierwszy tydzień.Czułam się jak w kagańcu. Na ból poradziły zwykłe tabletki p.bólowe. Dla mnie akurat to wszystko stanowiło najmniejszy problem. Najtrudniesza bariera do pokonania to było wyrywanie 2 zębów. Jeszcze będzie dół analizowany i nie wiem czy jeszcze mnie nie czeka wyrywanie kolejnych. Teraz już normalnie funkcjonuję z aparatem (mam ponad 2 tyg). Siekacze mnie bolą przy nagryzaniu, więc kanapki wolę pokroić w kostkę. Poza tym jem wszystko (oprócz wgryzania się w jabłko) i albo płuczę usta albo szczotkuję zęby (zależy co mi za aparat powłaziło) i nie przeszkadza mi w mówieniu. Życzę konsekwencji! :o) Odpowiedz Link
kropka_a Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 06.08.06, 14:02 Polecam dr Anna Barucha-Kępka, Bytom. Łuk -1500 zł, wizyta-60-70 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 19:50 kropka nosisz od tej pani dr aparat? jak wogole wygladaja koszty aparatu oprocz wizyt i zalozenia cos jeszcze trzeba zaplacic? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 21:55 W Zabrzu przyjmuje pani dr Danuta Kusnierczyk-Grochowina (ul. Grunwaldzka 14, telefon 2733231). Przyjmuje we wtorki oraz czwartki, ale rejestrowac na wizyte mozna sie przez caly tydzien. Cena aparatu stalego to 1500zl za jeden luk. Koszt wizyty 50 zl. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 21:59 a nie wiesz czy jest dobra? czy nie ma jakis dodatkowych oplat za ewentualne uszkodzenie aparatu? tak sobie chciałam kogos znalezc z tych okolic bo bede studiować w Zabrzu. mysle ze to chyba jest najlepsze rozwiazanie Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 10:23 Ja do niej chodze. Jeszcze nie mam zalozonego aparatu, bede miala 31. sierpnia. Chodzi tez moja 8-letnia bratanica. U niej wyniki leczenia sa swietne. Ta pani doktor ma wieloletnia praktyke, dobra opinie wsrod dentystow i jej pacjentow, wyklada na Akademii Medycznej. Kobieta wie, co robi. Jesli chodzi o dodatkowe oplaty, to niestety nie wiem. Ale pieniedzy raczej z pacjentow nie zdziera. Ja bylam u niej dwa razy omawiac moj plan leczenia, bo po pierwszej wizycie wyszperalam sobie w internecie pare informacji i zaczelam miec pewne watpliwosci, wiec poszlam do niej drugi raz. Zajelam jej troche czasu przy pelnej poczekalni ludzi, a nie policzyla sobie za to ani zlotowki. Zreszta, mozesz sie umowic na konsultacje, to sama zobaczysz, czy Ci odpowiada. BTW, co bedziesz studiowac? Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 14:37 stomatologie w zabrzu Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 14:41 Noo Fajny kierunek, moze nawet bedziesz miala zajecia z ta orto:] Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 17:34 hehe smiesznie by bylo umowie sie z nia na konsultacje jak bede szukac mieszkania a ty mieszkasz w Zabrzu? Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 21:37 hello Od roku lecze się u dr Kuśnierczyk i za nic w świecie nie zamieniłabym Jej na kogoś innego - świetna kobieta !!! LEKARZ jeszcze lepszy ! Faktycznie, koszt aparatu 1500 zł, wizyty 50 zł (mniej wiecej co 6 tyg). Do tej pory tylko raz płaciła za wizyte 100 zł, bo miałam zakładany dodatkowy łuk. Dr nie przyjmuje tylko we wtorki i czwartki! - ja najczęściej chodzę w poniedziałki popołudniu (bo tak mi najlepiej pasuje, ale wiem, ze rano też są wuzyty, bo zawsze asystentka daje mi wybór). Ostatnią wizyte miałam w środe, ale nie polecam, bo strasznie długo czekałam (a i tak obsłużył ;] mnie inny orto, poniewaz dr Kuśnierczyk przyjmowała dzieciaki na rozszczepach-wszystko byłoby dobrze, gdyby nie przyjazd dwóch niemowlaków w inkubatorach-wiadomo, dzieciaczki mają pierwszeństwo ). Teraz, wizyte mam w piątek, więc to też nie wtorek ani czwartek . Co do leczenia-w moim przypadku(jak na razie-jeszcze około od 0,5 do 1 roku)SUPER.. efekty CUDOWNE )))) noo.. i to chyba na tyle, jeśli będą pytania-odpowiem pozdroofka Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 00:13 Nie wiedzialam, ze przyjmuje tez w inne dni Bylam przekonana, ze tylko wt i czw. Czy w inne dni przyjmuje rowniez na Grunwaldzkiej? Jesli chodzi o pytanie w poprzednim poscie, to tak, mieszkam w Zabrzu, ale studiuje w Sosnowcu. Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 09:25 Ja chodze na Traugutta i często mam na swojej wizycie studentów - miło, że uczą się na mojej szczęce hyhy P.S. co studiujesz w Sosnowcu? Pozdroofka Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 09:28 P.S. II - właśnie doczytałam, ze w poprzednich postach pisałaś o tych wizytach na Grunwaldziej, więc sorki za wprowadzenie w błąd . Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:03 dzieki za informacje i opinie na temat tej Pani doktor pewnie skorzystam z jej uslug jaki jest czas noszenia aparatu? mozna sobie wybrac jakis kolorowy ten aparacik? czy za 1500zł łuk jest metalowy? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:06 1500zl to luk metalowy, za apaerat kosmetyczny placi sie 2000zl od luku. Kolorowe to chyba gumki, ale jak z tym jest, to nie wiem, bo sama bede miala dopiero zakladany aparat. Ja mam go nosic w wersji optymistycznej dwa lata, ale ja stara jestem ;> , wiec moje zeby moga sie nie ustawiac tak szybko, jak u dzieci i moze to troche wydluzyc czas noszenia aparatu. Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:03 Ja nawet nie wiedzialam, ze pani doktor przyjmuje gdzie indziej Napisz mi cos wiecej o kosztach wizyt juz z zalozonym aparatem. Czy po zalozeniu drugiego luku koszty sie podwajaja? Czy chodzac na wizyty w innym miejscu, obowiazuje Cie rowniez jakis inny cennik? Bede wdzieczna za odpowiedz A w Sosnowcu studiuje anglistyke. Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 12:00 Selinka, jak już wyżej Aparatka napisała, 1500 zł to metalowy-ja taki właśnie mam. Na kazdej wizycie wybieram sobie ligaturki (moje ulubione-różowe:]), kolorow jest duzo, wiec pewnie cos wybierzesz. Choc nie od poczatku mialam gumki-przez pierwsze pol roku orto zakładała mi metalowe ligatury-takie srebrne cieniutkie druciki zamiast tych kolorowych gumek. Aparatka, to już wiesz, że przyjmuje. Na Traugutta 2-Wydział SlAM. Dlatego jestem "narazona" na ogledziny przez studentow ale w ogole mi to nie przeszkadza. Czasami jest z nimi smiesznie. Nie wiem jaki jest cennik u Ciebie, ale u mnie to tak, jak już pisałam.. 1500zł jeden łuk, wizyty 50zł, wizyty, na których przeprowadzane są jakies inne "zabiegi" badz dodawane nowe elementy do założonego juz aparatu, rosną w zalezonosci od wykonywanej czynności. Np. za założenie łuku podniebiennego zapłaciłam nie 50zł a 100zł. Nie wiem, jak to jest przy dwóch łukach, bo ja mam tylko górny. Ja tez studiuje w Sosnowcu - WNoZ sie kłania (geografia) .. ( a w tym roku dostłam sie na SLAVISTYKE). Pozdroofka Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 13:04 Bedziesz miala zakladany drugi luk? Czy za wymiane drutu placi sie dodatkowo? Slawistyka to pewnie tez na Zytniej? Czyli bedziemy sie mijac na korytarzach Ahh, ta Pogon. Na ktorym roku geografii jestes? Ja skonczylam pierwszy. WNoZ jest w 'zylecie', nieprawdaz? A gdzie mieszkasz? W Sosnowcu, w Zabrzu, a moze jeszcze w innym miescie? Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 13:31 ja bym wolala raczej omijac studentow tego samego kierunku troche byloby mi dziwnie Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 14:45 Selinka-no coś Ty hyhy-koleżanka z roku bedzie Ci ząbki naprawiać HAHAHA .. nie ma zle Aparatka, nie przypominam sobie żebym płaciła więcej za wymiane drutu.. hmm.. ale wydaje mi sie, ze nie. Mieszkam w R.Sl.. Slavistyka jest na zytniej, ale nie wiem, czy bedziemy sie mijac, bo jeszcze nie podjelam decyzji (geografie studiuje zaocznie, jestem po pierwszym roku, od 11m-cy mam prace i nie wiem co zrobic((.. nikt mi nie potrafi doradzic a ja sama po prostu nie wiem --> wiadomo jesli dziennie to musze sie zwolnic, a pracuje w biurze, wiec spoko, poza tym skads musze wziasc pieniadze na geografie, bo nie zrezygnuje z tego kierunku, a skad je brac, jesli sie nie pracuje ?! [MOZE:/:/uda mi sie zalapac na stypendium-ciezko stwierdzic,bo tylko 25% dostanie, a ja nie mam rozeznania w srednich ocen znajomych z roku, ale to i tak dopiero w pazdzierniku bedzie wiadomo:/], no i ciagle sie zastanawiam). A geografia jest w zylecie) Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 14:48 Acha, drugiego łuku nie bede miała, bo dr stwierdziła, ze przy mojej wadzie nie jest on konieczny Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 12.08.06, 11:52 mmissiaa, mialas wyrywane jakies zeby do aparatu? Jesli tak, to gdzie? Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 14.08.06, 20:01 to jest dobre pytanie.. ja sie wlasnie zastanawiam czy beda mi kazali wyrywac jakies zabki Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.08.06, 14:21 Dziewczyny, nie miałam wyrywanych zadnych zębów, moja wada tego nie wymagała, więc u Was może to wyglądac inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.08.06, 23:45 Ja juz wyrwalam, niestety mmissiaa, jak masz zamocowany ten aparat? Masz pierscienie czy te slynne rurki? Mialas wczesniej zakladane separatory? Ze mna orto od razu umowila sie na zakladanie aparatu, o separatorach nic nie wspominala. Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 23.08.06, 09:40 Mam pierścienie (na szóstkach). Separatorow nie mialam zakładanych aczkolwiek z prawej strony orto toche się męczyła z założeniem pierścienia. Krew sie polała :] ale przeżyłam hehe . Ja znów miałam wizyte u tego doktorka, bo kurcze nie zadzwoniłam przed i okazało się, ze orto na urlopie. Nastepna mam dopiero w pazdzierniku . A kiedy Ci zakładają?? Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 09:44 dobry mi numer podałyście do tej doktor Kuśnierczyk? bo dzwoniłam już kilka razy i nie mogę się dodzwonić. Jest na urlopie? nie wiesz do kiedy? Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 12:26 hello, nie mam pojęcia do kiedy. Nie pytałam, bo nastepny raz ide dopiero w pazdzierniku, a do tego czasu pewnie juz wrooooooccciiii Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 13:29 na ten numer dzwonisz by się umówic? 2733231. czy masz jeszcze jakiś inny, może tel komórkowy? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 14:20 To jest dobry numer. Ona mowila, ze wyjezdza w sierpniu na urlop, wiec pewnie jeszcze nie wrocila. Na pewno bedzie 31., bo ja na wtedy mam wizyte, ale chyba bede ja musiala przeniesc, bo moja dentystka rowniez wyjechala na urlop i nie ma mi kto sprawdzic, czy moja siodemka sie nadaje do aparatu. Inni dentysci nie widza problemu, a ja sie upieram, ze tam jest ubytek i chce to z nia skonsultowac. Byc moze wiec bedziesz mogla wskoczyc na moje miejsce, 31. sierpnia o 15:10. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 15:31 umowilam sie z nia na wizyte ale dopiero na 14 wrzesnia... jakbys rezygnowala z tego terminu to daj mi znac, zalezy mi na czasie. chcialabym miec aparat zanim zaczne studia. musze sie do niego przeciez przyzwyczaic buziaki Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 16:44 Wlasnie tam dzwonilam. Kurde, te terminy Nie odwolalam klejenia aparatu, bo nastepny wolny termin byl 28. wrzesnia. Wiec, niestety, nie wskoczysz na moje miejsce ostatniego sierpnia. A i do pazdziernika raczej Cie nie zadrutuja. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 21:00 kurde mam nadzieje ze mozna sie z nia jakos wczesniej umowic... gdybym wiedziala, ze az tylu ma pacjentow wczesniej bym zadzwonila.. ale chyba nie ma sensu w moim przypadku umawiac sie na 2 wizyty naraz, zeby sobie zajac kolejke Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 07:18 oj no właśnie o tym Wam nie napisałam-to jest jedyny minus - MASA LUDZI. Ja na pierwsza wizyte !!! czekałam 3 m-ce (okres wakacji).. po tej pierwszej musiałam zrobic rtg i przyjechac na konsultacje za m-c. Ze zdjec wyszlo wszytsko ok, wiec umoowili nie za tydzien na zakladanie . Dzoewczyny, a Wy macie juz rtg? jesli nie, to to jest kolejny krok jeszcze PRZED zalozeniem aparatu. Selinka, obawiam sie, ze przed pazdziernikiem mozesz miec kiepsko z tym złozeniem .. pozdroofka Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 07:20 P.S. udalo mi sie zakladac "za tydzien" , bo po prstu ktos tam zrezygnowal i sie miejsce zwolniło, tak to bym musiała znow jakis miesiąc czekac.. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:22 to moze ja jednak umowie sie na 2 wizyty Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:24 szkoda tylko ze w tej rejestracji nikogo nie ma w inne dni... bede musiala we wtorek zadzwonic i zajac sobie jeszcze jakis termin bo chyba do listopada tego aparatu nie zaloze, myslalam ze to wszystko szybciej pojdzie.. niestety bede musiala poczekac, ale to i tak krotki czas w porownaniu z noszeniem aparatu nie? Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:41 już nie mogę się doczekać kiedy będę mieć ten aparat.. a proste zęby - to już wogóle sobie nie wyobrażam nawet Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:59 napisz mi jeszcze o jakie rtg chodzi, to jest jakies specjalne do aparatu czy cio? trzeba miec skierowanie od stomatologa by je zrobic? bo byc moze bym od razu sobie je zrobila na pierwsza wizyte Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 14:16 Nie potrzebujesz rtg na pierwsza wizyte. Na niej dostaniesz skierowanie, mozesz tego samego dnia jechac zrobic zdjecie (w Zabrzu na ul. Wandy) i od razu dowiesc je do gabinetu. W oparciu m.in. o zdjecia bedzie potem opracowany Twoj plan leczenia, ktory zostanie Ci przedstawiony na drugiej wizycie. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 18:01 ja nie jestem z Zabrza i wlasnie chcialabym uniknac wszelkich takich kolejnych wizyt chyba za bardzo się spiesze.. ale juz tyle czekam na ten aparat, ze sie doczekac nie mogę dzięki za informacje )) Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 18:02 a to zdjęcie rtg to wszystkich ząbków? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:15 Zdjecie mozesz zrobic przeciez zaraz po pierwszej wizycie w Zabrzu (kilka km od gabinetu, blisko dworca PKP) i zaraz zawiesc do orto. Nie bedziesz musiala specjalnie w tym celu przyjezdzac do Zabrza dwa razy. A zdjecia ja mialam wszystkich zebow, od przodu i z boku, nie pamietam, jak te zdjecia sie fachowo nazywaly. Bedziesz to miala wszystko na skierowaniu wypisane. Koszt dwoch zdjec to 70zl, robia Ci je od razu, potem czekasz ok 15 min i zawozisz do orto. Ot, cala filozofia BTW, skad jestes? Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:40 Selinka, z tym foto, to dokładnie tak, jak Aparatka napisała! Dostaniesz skierowanie, na którym wszytsko będzie napisane, więc nie martw sie o rodzaj rtg itp. . Ja foto robiłam między wizytami, bo mam blisko i nie sprawiało mi to różnicy. A zrobione rtg oddałam na kolejnej wizycie. Dr przy mnie obczaiła zdjęcie i po spraiwe (teraz jest w moich orto-dokumentach w klinicie . Pozdroofka i cierpliwości. Ja też długo czekałam na aparat, bo miałam wizyte 7 m-cy wcześniej, ale nagły wydatek spowodował, że musialam sie powstrzymać z braku środków. Ale sie doczekałam i jestem szczesliwa, że go nosze . Spokojnie-przyjdzie czas na Ciebie. Trzymajcie sie Dziewczyny Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:47 Mmissiaa, mam dwa pytania. Po pierwsze, czy nasza orto zaklada czasem rurki policzkowe zamiast pierscieni? Bardzo chcialabym, zeby w moim przypadku zgodzila sie na rurki. Po drugie, wiesz cos na temat tego, jakim dentysta jest jej corka? Czy dobrym? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:01 Aparatka, niestety nie wiem. Nigdy mnie to nie interesowało. Idąc do niej, chciałam wyleczyć zgryz, a jaką metodą, jakimi narzędziami, było mi wszystko jedno. Musisz zapytać. A dlaczego nie chcesz pierścieni? Od dawna mam "swojego" dentyste w Mikołowie, więc na te pytanie również nie znam odp. Nawet nie wiedziałam, że ona ma córke stomatologa, choć jest to do przewidzenia hehehe . Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:07 a co to sa własciwie te rurki? no poczekam ze wszystkim na ta wizyte mam nadzieje, ze wogole do niej trafie bo Zabrza prawie wcale nie znam az mnie cieszy ten aparat hehhe Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:11 bo takie ma zadanie-cieszyć , a poczekaj, jak już ich nie będziemy mieć .. kurcze, ale będzie fajjjnnieeee Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:12 a macie aparacik zalozony na gore i dol? jak to jest, jakas przerwa jest przez zalozeniem gory i dolu czy oba jednoczesnie sa zakladane? Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:16 Ja mam tylko góre. I tylko góre bede miec. Moja koleżanka miała dół i góre. Najpierw założyla górny łuk, a po roku dolny. Chyba nie ma różnicy w jakim odstępie. Czytałam kiedyś na tym forum, wypowiedzi wielu zadrutowanych dwoma łukami, i czas w jakim zakładali był naprawde różny. Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:24 Nie chce pierscieni, bo mam dosc podatne na prochnice zeby, a przy rurkach mozna lepiej o trzonowce dbac niz przy pierscieniach (chyba). Ja bede miala dwa luki. Teraz gore, dol na 2 lub 3 wizycie po zalozeniu gory. Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:50 mam nadzieję, że w ciągu tych 2 lat czy jakoś tak będę miała taką motywację do noszenia tego cudu na ząbkach jak teraz he Odpowiedz Link
mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:56 Selinka, oczywiscie, ze tak bedzie! Do aparatu nie idzie sie zniechęcic.. chyba, ze ma sie do dupy orto, ktory nie umie wykonywac swojego zawodu. Odpowiedz Link
aparatkaaa SELINKA1 !!!!! 28.08.06, 13:11 Droga Kolezanko z Forum! Jednak zwalniam ten termin z 31. sierpnia z godziny 15:10. Bede sie drutowac pod koniec wrzesnia niestety, ale coz, to najlepsze wyjscie. Takze mozesz tam jutro zadzwonic i sie zapisac na moje miejsce. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 28.08.06, 16:38 Droga koleżanko To bardzo dobra informacja dla mnie Zwolniłaś już do miejsce czy jutro będziesz dopiero dzwonić tam? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 00:24 Dzwonilam dzis, ale nikt nie odbieral. Zadzwonie we wtorek i zwolnie. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 09:36 Mam nadzieję, że nikt nie zajmie tego terminu przed moim telefonem Cieszę się, że tak się złożyło będę wcześniej po konsultacji Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 13:43 Zwolnilam termin Okazalo sie, ze na klejenie aparatu moge sie umowic juz 16. wrzesnia, a nie jak wczesniej mowiono mi 28 !!!! Hurra! 16. to jest sobota, co mnie troche zdziwilo i 3 razy pytalam, czy pan jest pewny co do tego terminu Takze Selinka, dzwon i sie przenos na 31. sierpnia na 15:10 Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 16:07 juz się przeniosłam ) mam wizyte 31 sierpnia noi tamtą 14 września myślisz, że 14 będę już miała klejony aparat czy za wcześnie jeszcze na to? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 16:09 14. najprawdopodobniej bedziesz miala przedstawiony plan leczenia. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 17:46 no pogadam z nią kiedy by mi mogła ten aparacik założyc ogólnie to mam pewne obawy odnosnie tego ciaglego mycia zebow... czy cos zjesc na miescie czy jak.. raczej nie jestem na tyle odwazna zeby wyjac szczoteczke w pubie czy gdzies i myc zabki kurcze nie wiem jak to bedzie z tym Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 18:50 Ja tez jestem pelna obaw Ale juz mam wyrwane gorne zeby, wiec odwrotu nie ma. Moze to i lepiej, bo gdybym ich nie wyrwala wycofalabym sie na pewno i tym samym pozbawila szansy na piekny usmiech. Najbardziej obawiam sie, ze moje zeby tego nie wytrzymaja, wiecie, prochnica i te sprawy. Ehhhhh. No ale kosci zostaly rzucone. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 23:54 ile tych ząbków musiałaś wyrwać? myślę, że każdy ma takie obawy, w końcu założenie aparatu na ok 2 lata to poważna decyzja... Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 23:58 Dwa na gorze. Bede jeszcze wyrywac dwa na dole. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 16:25 ja już jestem po pierwszej wizycie aparat będę mieć zakładany 28 września, 29 mam rozpoczęcie na studiach narazie zrobili mi wyciski, rtg itd. nic nie wiem konkretnego, dopiero na następnej wizycie dowiem się czy będę musiała wyrwać jakieś zęby, ale ortodontka powiedziała, że raczej tego nie uniknę... zdziwili się tylko, że z tak daleka przyjechalam Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 16:44 A ogolnie jak wrazenia i jaka pierwsza opinia o naszej orto? Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 17:57 no w porządku wszystko ja to patrzyłam na nią pod kątem mojego przyszłego wykładowcy na studiach hehe tylko zdziwiło mnie, że zapłaciłam normalnie za tą konsultację 50 zł a wcześniej chyba pisałyście jak się nie mylę, że jest bezpłatna mam nadzieję, że ta orto udzieli mi więcej informacji na innych wizytach bo tutaj poszło wszystko bardzo szybko, bylam może u niej jakieś 5 minut. a swoją drogą to ile ona na tym ma kasy ;o Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 18:00 Ja za pierwsza wizyte z wyciskami placilam tez 50zl, za omowienie planu leczenia 50 zl, potem bylam u niej trzeci raz, zeby sie jeszcze dopytac o moj plan leczenia i wtedy nie placilam nic. Odpowiedz Link
selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 21:39 rozumiem ciekawe jakie będzie życie z aparatem.. nie mogę się doczekać keidy moje ząbki chociaz troszke sie zmienia Odpowiedz Link
mmissiaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 21:49 hej.. no widze, że juz po wizytach i nawet terminy już są .. no to powodzenia Dziewczyny .. PROSTUJCIE SIĘ ! :]:]:] (a ja z Wami <lol> Pozdroofka Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 13.09.06, 18:50 aparatka założyłaś już sobie ten aparacik? Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 13.09.06, 19:08 Zakladam w sobote o 12:45 Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 14.09.06, 19:37 oj to powodzenia ja już nie mogę się doczekać.. ta orto mi wszystko wyjaśnia jak studentce już hehe "super" było się dowiedzieć, że o swojej wadzie dowiem się na 4 roku studiów :] wiem, że nie ma się z czego cieszyć bo wadę mam poważną, jednak samo to że coś z tym robię i że może się to zmienić wyzwala we mnie radość buziaki Odpowiedz Link
notorist Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 20.09.06, 00:04 A czy w Katowicach, Zabrzu lub gdziekolwiek na Slasku mozna zalorzyc aparat jezykowy? Prosze was o pomoc przeszukalem juz caly net i nic nie znalazlem Odpowiedz Link
selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.09.06, 16:27 ja się niestety nie orientuję.. zadzwoń do naszej orto i po prostu sie zapytaj czy jest taka możliwość Odpowiedz Link
lucynka131 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.09.06, 16:11 Stomatologia rodzinna w Zabrzu na 1 Maja...Ja się leczę u doktora Tarnawskiego, z tego co wiem mozna tam załozyć aparat językowy Odpowiedz Link