Dodaj do ulubionych

znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Katowic

01.08.06, 17:36
chciałabym założyć sobie stały aparat na zęby, być może ktoś może polecić
jakiegoś dobrego specjaliste z tych okolic bądź ortientuje się w cenach
aparatów stałych u tych lekarzy?
Obserwuj wątek
    • olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 01.08.06, 20:01
      Ja obecnie leczę się u p. dr Ewy Lewandowskiej z Katowic. Jeszcze nie ma
      efektów jej pracy, więc nie powiem Ci czy warto surprised) ale jest to osoba bardzo
      konkretna i ... rozsądna? W każdym razie dokładnie zawsze mnie informuje co
      będzie robić i dlaczego, odpowiada na każde pytanie. Bardzo miło się z nią
      współpracuje. Obsługa w przychodni bez zarzutu. Ceny przeciętne, ani niskie ani
      wysokie. 1500 za aparat metalowy za łuk. Wizyty kontrolne do 60 zł przy 1 łuku i
      70 przy dwóch (zależnie od tego co robi) Nie płaci się dodatkowo za wymianę
      części, naprawę itd ani wymianę łuku.
      Wcześniej byłam w Zabrzu u p. dr. Urszuli Ucherek-Kowalskiej i zniechęciłam się
      nie tyle do niej co obsługi przychodni, niedoinformowania i w sumie jest droższa
      od Lewandowskiej. Za aparat tyle samo i wizyty pozornie tańsze (50 zł), ale
      więcej się płaci na wstępie (40 wyciski i przy drugiej wizycie 90 zł analiza i
      diagnoza!) i płaci się 150 zł za wymianę łuku i 100 zł jak coś uszkodzisz
      (odklei się zamek itp)
      W obu przypadkach 2200 za porcelanowy aparat.
      Polecam panią Ewę Lewandowską, naprawdę ortodontka do rany przyłóż!
      Przyjmuje w Katowicach w przychodni "W gwiazdach" przy al. Rożdzieńskiego 90 .
      Tel 259 69 36
      • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 01.08.06, 21:53
        ile taki aparacik mniej wiecej sie nosi? i dziekuje za informacje
        • olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 02.08.06, 09:18
          To oczywiście zależy od wady wieku delikwenta :o) i takie tam.... Ja np. mam
          wyrok na dwa lata (mam stłoczenia, dość znaczne i 31 lat). Choć słyszałam o
          przypadkach, że lekarz decydował o szybszym zdjęciu aparatu jak zęby szybciej
          się przesunęły... ale też słyszałam o wydłużeniu leczenia. Do tego musisz
          doliczyć jeszcze czas na noszenie aparatu retencyjnego po zdjęciu
          stałego(utrwala zgryz i nie pozwala na cofnięcie wady). Jest w formie aparatu
          ruchomego lub takiej przezroczystej płytki(lub jeszcze inne formy, których nie
          znam). Przez pierwszy mies trzeba przeważnie to nosić non-stop, później coraz
          rzadziej, na noc, potem tylko parę godz aż w ogóle nie będzie potrzebny i ZWYKLE
          (wszystko zależy od wady) tyle czasu ile nosiło się aparat stały.
          • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 03.08.06, 22:42
            może w koncu sie zdecyduje.. chodzi tez o kwestie finansowe. jednak taki
            aparacik tez sporo kosztuje, pracuje na niego pol wakacji i tak nie uzbieram
            calej kwoty heh a nie sprawia wogole problemow w mowieniu? bardzo przeszkadza w
            zyciu codziennym czy po prostu jest to kwestia przyzwyczajenia?
            • olcia71 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 04.08.06, 08:15
              :o) Jest to oczywiście sprawa indywidualna. Jedni przyzwyczajają się bardzo
              szybko i nic ich nie boli, innym (mnie np.) taka metalowa nowość na początku
              bardzo przeszkadza, zamki obdzierają policzki od wewnątrz i zęby bolą. Ale tak
              jak powiedziała orto- najtrudniejszy jest pierwszy tydzień.Czułam się jak w
              kagańcu. Na ból poradziły zwykłe tabletki p.bólowe. Dla mnie akurat to wszystko
              stanowiło najmniejszy problem. Najtrudniesza bariera do pokonania to było
              wyrywanie 2 zębów. Jeszcze będzie dół analizowany i nie wiem czy jeszcze mnie
              nie czeka wyrywanie kolejnych. Teraz już normalnie funkcjonuję z aparatem (mam
              ponad 2 tyg). Siekacze mnie bolą przy nagryzaniu, więc kanapki wolę pokroić w
              kostkę. Poza tym jem wszystko (oprócz wgryzania się w jabłko) i albo płuczę usta
              albo szczotkuję zęby (zależy co mi za aparat powłaziło) i nie przeszkadza mi w
              mówieniu.
              Życzę konsekwencji! :o)
              • kropka_a Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 06.08.06, 14:02
                Polecam dr Anna Barucha-Kępka, Bytom.
                Łuk -1500 zł, wizyta-60-70 zł.
                Pozdrawiamsmile
                • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 19:50
                  kropka nosisz od tej pani dr aparat? jak wogole wygladaja koszty aparatu oprocz
                  wizyt i zalozenia cos jeszcze trzeba zaplacic?
                  • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 21:55
                    W Zabrzu przyjmuje pani dr Danuta Kusnierczyk-Grochowina (ul. Grunwaldzka 14,
                    telefon 2733231). Przyjmuje we wtorki oraz czwartki, ale rejestrowac na wizyte
                    mozna sie przez caly tydzien. Cena aparatu stalego to 1500zl za jeden luk.
                    Koszt wizyty 50 zl.
                    • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 07.08.06, 21:59
                      a nie wiesz czy jest dobra? czy nie ma jakis dodatkowych oplat za ewentualne
                      uszkodzenie aparatu? tak sobie chciałam kogos znalezc z tych okolic bo bede
                      studiować w Zabrzu. mysle ze to chyba jest najlepsze rozwiazanie
                      • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 10:23
                        Ja do niej chodze. Jeszcze nie mam zalozonego aparatu, bede miala 31. sierpnia.
                        Chodzi tez moja 8-letnia bratanica. U niej wyniki leczenia sa swietne. Ta pani
                        doktor ma wieloletnia praktyke, dobra opinie wsrod dentystow i jej pacjentow,
                        wyklada na Akademii Medycznej. Kobieta wie, co robi. Jesli chodzi o dodatkowe
                        oplaty, to niestety nie wiem. Ale pieniedzy raczej z pacjentow nie zdziera. Ja
                        bylam u niej dwa razy omawiac moj plan leczenia, bo po pierwszej wizycie
                        wyszperalam sobie w internecie pare informacji i zaczelam miec pewne
                        watpliwosci, wiec poszlam do niej drugi raz. Zajelam jej troche czasu przy
                        pelnej poczekalni ludzi, a nie policzyla sobie za to ani zlotowki.
                        Zreszta, mozesz sie umowic na konsultacje, to sama zobaczysz, czy Ci odpowiada.
                        BTW, co bedziesz studiowac?
                        • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 14:37
                          stomatologie w zabrzu smile
                          • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 14:41
                            Noo smile Fajny kierunek, moze nawet bedziesz miala zajecia z ta orto:]
                            • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 17:34
                              hehe smiesznie by bylobig_grin umowie sie z nia na konsultacje jak bede szukac
                              mieszkaniasmile a ty mieszkasz w Zabrzu?smile
                              • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 08.08.06, 21:37
                                hellosmile

Od roku lecze się u dr Kuśnierczyk i za nic w świecie nie zamieniłabym Jej na
                                kogoś innego smile - świetna kobieta !!! LEKARZ jeszcze lepszy !

Faktycznie, koszt aparatu 1500 zł, wizyty 50 zł (mniej wiecej co 6 tyg). Do tej
                                pory tylko raz płaciła za wizyte 100 zł, bo miałam zakładany dodatkowy łuk. Dr
                                nie przyjmuje tylko we wtorki i czwartki! - ja najczęściej chodzę w poniedziałki
                                popołudniu (bo tak mi najlepiej pasuje, ale wiem, ze rano też są wuzyty, bo
                                zawsze asystentka daje mi wybór). Ostatnią wizyte miałam w środe, ale nie
                                polecam, bo strasznie długo czekałam (a i tak obsłużył ;] mnie inny orto,
                                poniewaz dr Kuśnierczyk przyjmowała dzieciaki na rozszczepach-wszystko byłoby
                                dobrze, gdyby nie przyjazd dwóch niemowlaków w inkubatorach-wiadomo, dzieciaczki
                                mają pierwszeństwosmile ). Teraz, wizyte mam w piątek, więc to też nie wtorek ani
                                czwartek tongue_outtongue_outtongue_out smile.

Co do leczenia-w moim przypadku(jak na razie-jeszcze około od 0,5 do 1
                                roku)SUPER.. efekty CUDOWNE smile))))

noo.. i to chyba na tyle, jeśli będą pytania-odpowiemsmile

pozdroofkasmile
                                • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 00:13
                                  Nie wiedzialam, ze przyjmuje tez w inne dniuncertain Bylam przekonana, ze tylko wt i
                                  czw. Czy w inne dni przyjmuje rowniez na Grunwaldzkiej?

Jesli chodzi o pytanie w poprzednim poscie, to tak, mieszkam w Zabrzu, ale
                                  studiuje w Sosnowcu.
                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 09:25
                                    Ja chodze na Traugutta i często mam na swojej wizycie studentów big_grinbig_grinbig_grin - miło,
                                    że uczą się na mojej szczęce hyhy smile

P.S. co studiujesz w Sosnowcu?

Pozdroofkasmile
                                    • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 09:28
                                      P.S. II - właśnie doczytałam, ze w poprzednich postach pisałaś o tych wizytach
                                      na Grunwaldziej, więc sorki za wprowadzenie w błąd tongue_out smile.

• selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:03
                                        dzieki za informacje i opinie na temat tej Pani doktorsmile pewnie skorzystam z
                                        jej uslugsmile jaki jest czas noszenia aparatu? mozna sobie wybrac jakis kolorowy
                                        ten aparacik? czy za 1500zł łuk jest metalowy?
                                        • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:06
                                          1500zl to luk metalowy, za apaerat kosmetyczny placi sie 2000zl od luku.
                                          Kolorowe to chyba gumki, ale jak z tym jest, to nie wiem, bo sama bede miala
                                          dopiero zakladany aparat. Ja mam go nosic w wersji optymistycznej dwa lata, ale
                                          ja stara jestem ;> , wiec moje zeby moga sie nie ustawiac tak szybko, jak u
                                          dzieci i moze to troche wydluzyc czas noszenia aparatu.
                                      • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 11:03
                                        Ja nawet nie wiedzialam, ze pani doktor przyjmuje gdzie indziej smile Napisz mi
                                        cos wiecej o kosztach wizyt juz z zalozonym aparatem. Czy po zalozeniu drugiego
                                        luku koszty sie podwajaja? Czy chodzac na wizyty w innym miejscu, obowiazuje
                                        Cie rowniez jakis inny cennik? Bede wdzieczna za odpowiedzsmile
                                        A w Sosnowcu studiuje anglistyke.
                                        • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 12:00
                                          Selinka, jak już wyżej Aparatka napisała, 1500 zł to metalowy-ja taki właśnie
                                          mam. Na kazdej wizycie wybieram sobie ligaturki (moje ulubione-różowe:]),
                                          kolorow jest duzo, wiec pewnie cos wybierzesz. Choc nie od poczatku mialam
                                          gumki-przez pierwsze pol roku orto zakładała mi metalowe ligatury-takie srebrne
                                          cieniutkie druciki zamiast tych kolorowych gumek.

Aparatka, to już wiesz, że przyjmujesmile. Na Traugutta 2-Wydział SlAM. Dlatego
                                          jestem "narazona" na ogledziny przez studentow ale w ogole mi to nie
                                          przeszkadzasmile. Czasami jest z nimi smieszniesmile.
                                          Nie wiem jaki jest cennik u Ciebie, ale u mnie to tak, jak już pisałam.. 1500zł
                                          jeden łuk, wizyty 50zł, wizyty, na których przeprowadzane są jakies
                                          inne "zabiegi" badz dodawane nowe elementy do założonego juz aparatu, rosną w
                                          zalezonosci od wykonywanej czynności. Np. za założenie łuku podniebiennego
                                          zapłaciłam nie 50zł a 100zł. Nie wiem, jak to jest przy dwóch łukach, bo ja mam
                                          tylko górny.

Ja tez studiuje w Sosnowcu tongue_out - WNoZ sie kłania (geografiatongue_out) smile .. ( a w tym
                                          roku dostłam sie na SLAVISTYKE).

Pozdroofka
                                          • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 13:04
                                            Bedziesz miala zakladany drugi luk? Czy za wymiane drutu placi sie dodatkowo?
                                            Slawistyka to pewnie tez na Zytniej? Czyli bedziemy sie mijac na korytarzach wink
                                            Ahh, ta Pogon. Na ktorym roku geografii jestes? Ja skonczylam pierwszy. WNoZ
                                            jest w 'zylecie', nieprawdaz? A gdzie mieszkasz? W Sosnowcu, w Zabrzu, a moze
                                            jeszcze w innym miescie?
                                            • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 13:31
                                              ja bym wolala raczej omijac studentow tego samego kierunkubig_grin troche byloby mi
                                              dziwnie
                                              • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 14:45
                                                smile Selinka-no coś Ty hyhy-koleżanka z roku bedzie Ci ząbki naprawiać
                                                HAHAHA smile tongue_out.. nie ma zle smile

Aparatka, nie przypominam sobie żebym płaciła więcej za wymiane drutu.. hmm..
                                                ale wydaje mi sie, ze nie. Mieszkam w R.Sl.smile. Slavistyka jest na zytniejsmile,
                                                ale nie wiem, czy bedziemy sie mijac, bo jeszcze nie podjelam decyzji
                                                (geografie studiuje zaocznie, jestem po pierwszym roku, od 11m-cy mam prace i
                                                nie wiem co zrobicsad((.. nikt mi nie potrafi doradzic a ja sama po prostu nie
                                                wiemsad --> wiadomo jesli dziennie to musze sie zwolnic, a pracuje w biurze,
                                                wiec spoko, poza tym skads musze wziasc pieniadze na geografie, bo nie
                                                zrezygnuje z tego kierunku, a skad je brac, jesli sie nie pracuje ?!sad
                                                [MOZE:/:/uda mi sie zalapac na stypendium-ciezko stwierdzic,bo tylko 25%
                                                dostanie, a ja nie mam rozeznania w srednich ocen znajomych z roku, ale to i
                                                tak dopiero w pazdzierniku bedzie wiadomo:/], no i ciagle sie zastanawiam).
                                                A geografia jest w zyleciesmile)

• mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 09.08.06, 14:48
                                                  Acha, drugiego łuku nie bede miała, bo dr stwierdziła, ze przy mojej wadzie nie
                                                  jest on konieczny smile
                                                  • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 12.08.06, 11:52
                                                    mmissiaa, mialas wyrywane jakies zeby do aparatu? Jesli tak, to gdzie?
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 14.08.06, 20:01
                                                    to jest dobre pytanie.. ja sie wlasnie zastanawiam czy beda mi kazali wyrywac
                                                    jakies zabki
                                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.08.06, 14:21
                                                    Dziewczyny, nie miałam wyrywanych zadnych zębów, moja wada tego nie wymagała,
                                                    więc u Was może to wyglądac inaczej. Pozdrawiam
                                                  • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.08.06, 23:45
                                                    Ja juz wyrwalam, niestety wink
                                                    mmissiaa, jak masz zamocowany ten aparat? Masz pierscienie czy te slynne rurki?
                                                    Mialas wczesniej zakladane separatory? Ze mna orto od razu umowila sie na
                                                    zakladanie aparatu, o separatorach nic nie wspominala.
                                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 23.08.06, 09:40
                                                    Mam pierścienie (na szóstkach). Separatorow nie mialam zakładanych aczkolwiek z
                                                    prawej strony orto toche się męczyła z założeniem pierścienia. Krew sie
                                                    polała :] ale przeżyłam big_grinbig_grin hehe smile.

Ja znów miałam wizyte u tego doktorka, bo kurcze nie zadzwoniłam przed i
                                                    okazało się, ze orto na urlopiesmile. Nastepna mam dopiero w pazdzierniku smile.

A kiedy Ci zakładają??
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 09:44
                                                    dobry mi numer podałyście do tej doktor Kuśnierczyk? bo dzwoniłam już kilka
                                                    razy i nie mogę się dodzwonić. Jest na urlopie? nie wiesz do kiedy?
                                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 12:26
                                                    hello, nie mam pojęcia do kiedy. Nie pytałam, bo nastepny raz ide dopiero w
                                                    pazdzierniku, a do tego czasu pewnie juz wrooooooccciiii smile
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 13:29
                                                    na ten numer dzwonisz by się umówic? 2733231. czy masz jeszcze jakiś inny,
                                                    może tel komórkowy? smile
                                                  • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 14:20
                                                    To jest dobry numer. Ona mowila, ze wyjezdza w sierpniu na urlop, wiec pewnie
                                                    jeszcze nie wrocila. Na pewno bedzie 31., bo ja na wtedy mam wizyte, ale chyba
                                                    bede ja musiala przeniesc, bo moja dentystka rowniez wyjechala na urlop i nie
                                                    ma mi kto sprawdzic, czy moja siodemka sie nadaje do aparatu. Inni dentysci nie
                                                    widza problemu, a ja sie upieram, ze tam jest ubytek i chce to z nia
                                                    skonsultowac. Byc moze wiec bedziesz mogla wskoczyc na moje miejsce, 31.
                                                    sierpnia o 15:10.
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 15:31
                                                    umowilam sie z nia na wizyte ale dopiero na 14 wrzesnia... jakbys rezygnowala z
                                                    tego terminu to daj mi znac, zalezy mi na czasie. chcialabym miec aparat zanim
                                                    zaczne studia. musze sie do niego przeciez przyzwyczaicsmile buziakismile
                                                  • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 16:44
                                                    Wlasnie tam dzwonilam. Kurde, te terminysad Nie odwolalam klejenia aparatu, bo
                                                    nastepny wolny termin byl 28. wrzesnia. Wiec, niestety, nie wskoczysz na moje
                                                    miejsce ostatniego sierpnia. A i do pazdziernika raczej Cie nie zadrutuja.
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.08.06, 21:00
                                                    kurde mam nadzieje ze mozna sie z nia jakos wczesniej umowic... gdybym
                                                    wiedziala, ze az tylu ma pacjentow wczesniej bym zadzwonila.. ale chyba nie ma
                                                    sensu w moim przypadku umawiac sie na 2 wizyty naraz, zeby sobie zajac kolejkebig_grin
                                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 07:18
                                                    oj no właśnie o tym Wam nie napisałam-to jest jedyny minus - MASA LUDZI. Ja na
                                                    pierwsza wizyte !!! czekałam 3 m-ce (okres wakacji).. po tej pierwszej musiałam
                                                    zrobic rtg i przyjechac na konsultacje za m-c. Ze zdjec wyszlo wszytsko ok,
                                                    wiec umoowili nie za tydzien na zakladanie smile. Dzoewczyny, a Wy macie juz rtg?
                                                    jesli nie, to to jest kolejny krok jeszcze PRZED zalozeniem aparatu. Selinka,
                                                    obawiam sie, ze przed pazdziernikiem mozesz miec kiepsko z tym złozeniem uncertain..

pozdroofkasmile
                                                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 07:20
                                                    P.S. udalo mi sie zakladac "za tydzien" , bo po prstu ktos tam zrezygnowal i
                                                    sie miejsce zwolniło, tak to bym musiała znow jakis miesiąc czekac.. smile
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:22
                                                    to moze ja jednak umowie sie na 2 wizytybig_grin
                                                  • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:24
                                                    szkoda tylko ze w tej rejestracji nikogo nie ma w inne dni...uncertain bede musiala we
                                                    wtorek zadzwonic i zajac sobie jeszcze jakis termin bo chyba do listopada tego
                                                    aparatu nie zaloze, myslalam ze to wszystko szybciej pojdzie.. niestety bede
                                                    musiala poczekac, ale to i tak krotki czas w porownaniu z noszeniem aparatu
                                                    nie?smile
                    • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:41
                      już nie mogę się doczekać kiedy będę mieć ten aparat.. a proste zęby - to już
                      wogóle sobie nie wyobrażam nawet smile
    • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 12:59
      napisz mi jeszcze o jakie rtg chodzi, to jest jakies specjalne do aparatu czy
      cio? trzeba miec skierowanie od stomatologa by je zrobic? bo byc moze bym od
      razu sobie je zrobila na pierwsza wizytebig_grin
      • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 14:16
        Nie potrzebujesz rtg na pierwsza wizyte. Na niej dostaniesz skierowanie, mozesz
        tego samego dnia jechac zrobic zdjecie (w Zabrzu na ul. Wandy) i od razu
        dowiesc je do gabinetu. W oparciu m.in. o zdjecia bedzie potem opracowany Twoj
        plan leczenia, ktory zostanie Ci przedstawiony na drugiej wizycie.
        • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 18:01
          ja nie jestem z Zabrza i wlasnie chcialabym uniknac wszelkich takich kolejnych
          wizytbig_grin chyba za bardzo się spiesze.. ale juz tyle czekam na ten aparat, ze sie
          doczekac nie mogę smile dzięki za informacje smile))
          • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 18:02
            a to zdjęcie rtg to wszystkich ząbków?
            • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:15
              Zdjecie mozesz zrobic przeciez zaraz po pierwszej wizycie w Zabrzu (kilka km od
              gabinetu, blisko dworca PKP) i zaraz zawiesc do orto. Nie bedziesz musiala
              specjalnie w tym celu przyjezdzac do Zabrza dwa razy.
              A zdjecia ja mialam wszystkich zebow, od przodu i z boku, nie pamietam, jak te
              zdjecia sie fachowo nazywaly. Bedziesz to miala wszystko na skierowaniu
              wypisane. Koszt dwoch zdjec to 70zl, robia Ci je od razu, potem czekasz ok 15
              min i zawozisz do orto. Ot, cala filozofiasmile BTW, skad jestes?
              • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:40
                Selinka, z tym foto, to dokładnie tak, jak Aparatka napisała! Dostaniesz
                skierowanie, na którym wszytsko będzie napisane, więc nie martw sie o rodzaj rtg
                itp. smile. Ja foto robiłam między wizytami, bo mam blisko i nie sprawiało mi to
                różnicy. A zrobione rtg oddałam na kolejnej wizycie. Dr przy mnie obczaiła
                zdjęcie i po spraiwe (teraz jest w moich orto-dokumentach w klinicie smile.

Pozdroofka i cierpliwości. Ja też długo czekałam na aparat, bo miałam wizyte 7
                m-cy wcześniej, ale nagły wydatek spowodował, że musialam sie powstrzymać z
                braku środkówsad. Ale sie doczekałam i jestem szczesliwa, że go nosze big_grinbig_grin.
                Spokojnie-przyjdzie czas na Ciebiesmile.

Trzymajcie sie Dziewczyny big_grin
                • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 21:47
                  Mmissiaa, mam dwa pytania.
                  Po pierwsze, czy nasza orto zaklada czasem rurki policzkowe zamiast pierscieni?
                  Bardzo chcialabym, zeby w moim przypadku zgodzila sie na rurki.
                  Po drugie, wiesz cos na temat tego, jakim dentysta jest jej corka? Czy dobrym?
                  Z gory dziekuje za odpowiedz.
                  • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:01
                    Aparatka, niestety nie wiem. Nigdy mnie to nie interesowało. Idąc do niej,
                    chciałam wyleczyć zgryz, a jaką metodą, jakimi narzędziami, było mi wszystko
                    jedno. Musisz zapytać. A dlaczego nie chcesz pierścieni?

Od dawna mam "swojego" dentyste w Mikołowie, więc na te pytanie również nie znam
                    odp. Nawet nie wiedziałam, że ona ma córke stomatologa, choć jest to do
                    przewidzenia hehehe smile.
                    • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:07
                      a co to sa własciwie te rurki? no poczekam ze wszystkim na ta wizytesmile mam
                      nadzieje, ze wogole do niej trafiebig_grin bo Zabrza prawie wcale nie znamsmile az mnie
                      cieszy ten aparat hehhebig_grin
                      • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:11
                        smilesmile bo takie ma zadanie-cieszyć big_grinbig_grinbig_grin, a poczekaj, jak już ich nie będziemy
                        mieć big_grinbig_grinbig_grin .. kurcze, ale będzie fajjjnnieeee smilesmilesmile
                      • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:12
                        a macie aparacik zalozony na gore i dol? jak to jest, jakas przerwa jest przez
                        zalozeniem gory i dolu czy oba jednoczesnie sa zakladane?
                        • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:16
                          Ja mam tylko góre. I tylko góre bede miec. Moja koleżanka miała dół i góre.
                          Najpierw założyla górny łuk, a po roku dolny. Chyba nie ma różnicy w jakim
                          odstępie. Czytałam kiedyś na tym forum, wypowiedzi wielu zadrutowanych dwoma
                          łukami, i czas w jakim zakładali był naprawde różny.
                          • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:24
                            Nie chce pierscieni, bo mam dosc podatne na prochnice zeby, a przy rurkach
                            mozna lepiej o trzonowce dbac niz przy pierscieniach (chyba).

Ja bede miala dwa luki. Teraz gore, dol na 2 lub 3 wizycie po zalozeniu gory.
                            • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:50
                              mam nadzieję, że w ciągu tych 2 lat czy jakoś tak będę miała taką motywację do
                              noszenia tego cudu na ząbkach jak teraz hesmile
                              • mmissiaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 25.08.06, 22:56
                                Selinka, oczywiscie, ze tak bedzie!

Do aparatu nie idzie sie zniechęcic.. chyba, ze ma sie do dupy orto, ktory nie
                                umie wykonywac swojego zawodu.
                                • aparatkaaa SELINKA1 !!!!! 28.08.06, 13:11
                                  Droga Kolezanko z Forum!
                                  Jednak zwalniam ten termin z 31. sierpnia z godziny 15:10. Bede sie drutowac
                                  pod koniec wrzesnia niestety, ale coz, to najlepsze wyjscie. Takze mozesz tam
                                  jutro zadzwonic i sie zapisac na moje miejsce.
                                  • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 28.08.06, 16:38
                                    Droga koleżankobig_grin To bardzo dobra informacja dla mniebig_grin Zwolniłaś już do
                                    miejsce czy jutro będziesz dopiero dzwonić tam?smile
                                    • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 00:24
                                      Dzwonilam dzis, ale nikt nie odbieral. Zadzwonie we wtorek i zwolnie.
                                      • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 09:36
                                        Mam nadzieję, że nikt nie zajmie tego terminu przed moim telefonemsmile Cieszę
                                        się, że tak się złożyłosmile będę wcześniej po konsultacji smile
                                        • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 29.08.06, 13:43
                                          Zwolnilam terminsmile Okazalo sie, ze na klejenie aparatu moge sie umowic juz 16.
                                          wrzesnia, a nie jak wczesniej mowiono mi 28 !!!! Hurra! 16. to jest sobota, co
                                          mnie troche zdziwilo i 3 razy pytalam, czy pan jest pewny co do tego terminuwink
                                          Takze Selinka, dzwon i sie przenos na 31. sierpnia na 15:10
                                          • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 16:07
                                            juz się przeniosłam smile) mam wizyte 31 sierpnia noi tamtą 14 wrześniasmile myślisz,
                                            że 14 będę już miała klejony aparat czy za wcześnie jeszcze na to?smile
                                            • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 16:09
                                              14. najprawdopodobniej bedziesz miala przedstawiony plan leczenia.
                                              • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 17:46
                                                no pogadam z nią kiedy by mi mogła ten aparacik założycbig_grin ogólnie to mam pewne
                                                obawy odnosnie tego ciaglego mycia zebow... czy cos zjesc na miescie czy jak..
                                                raczej nie jestem na tyle odwazna zeby wyjac szczoteczke w pubie czy gdzies i
                                                myc zabkibig_grin kurcze nie wiem jak to bedzie z tym
                                                • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 18:50
                                                  Ja tez jestem pelna obawsad Ale juz mam wyrwane gorne zeby, wiec odwrotu nie ma.
                                                  Moze to i lepiej, bo gdybym ich nie wyrwala wycofalabym sie na pewno i tym
                                                  samym pozbawila szansy na piekny usmiech. Najbardziej obawiam sie, ze moje zeby
                                                  tego nie wytrzymaja, wiecie, prochnica i te sprawy. Ehhhhh. No ale kosci
                                                  zostaly rzucone.
                                                  • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 23:54
                                                    ile tych ząbków musiałaś wyrwać? myślę, że każdy ma takie obawy, w końcu
                                                    założenie aparatu na ok 2 lata to poważna decyzja...
                                                  • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 30.08.06, 23:58
                                                    Dwa na gorze. Bede jeszcze wyrywac dwa na dole.
                                                  • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 16:25
                                                    ja już jestem po pierwszej wizyciesmile aparat będę mieć zakładany 28 września, 29
                                                    mam rozpoczęcie na studiachbig_grin narazie zrobili mi wyciski, rtg itd. nic nie wiem
                                                    konkretnego, dopiero na następnej wizycie dowiem się czy będę musiała wyrwać
                                                    jakieś zęby, ale ortodontka powiedziała, że raczej tego nie uniknę... zdziwili
                                                    się tylko, że z tak daleka przyjechalambig_grin
                                                  • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 16:44
                                                    A ogolnie jak wrazenia i jaka pierwsza opinia o naszej orto?smile
                                                  • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 17:57
                                                    no w porządku wszystkosmile ja to patrzyłam na nią pod kątem mojego przyszłego
                                                    wykładowcy na studiach hehebig_grin tylko zdziwiło mnie, że zapłaciłam normalnie za
                                                    tą konsultację 50 zł a wcześniej chyba pisałyście jak się nie mylę, że jest
                                                    bezpłatnasmile mam nadzieję, że ta orto udzieli mi więcej informacji na innych
                                                    wizytach bo tutaj poszło wszystko bardzo szybko, bylam może u niej jakieś 5
                                                    minut. a swoją drogą to ile ona na tym ma kasy ;obig_grin
                                                  • aparatkaaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 18:00
                                                    Ja za pierwsza wizyte z wyciskami placilam tez 50zl, za omowienie planu
                                                    leczenia 50 zl, potem bylam u niej trzeci raz, zeby sie jeszcze dopytac o moj
                                                    plan leczenia i wtedy nie placilam nic.
                                                  • selinka1 Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 21:39
                                                    rozumiemsmile ciekawe jakie będzie życie z aparatem.. nie mogę się doczekać keidy
                                                    moje ząbki chociaz troszke sie zmienia
                                                  • mmissiaa Re: SELINKA1 !!!!! 02.09.06, 21:49
                                                    hejsmile.. no widze, że juz po wizytach i nawet terminy już są big_grin.. no to
                                                    powodzenia Dziewczyny smile..

PROSTUJCIE SIĘ ! :]:]:] (a ja z Wami <lol>wink

Pozdroofkakiss
    • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 13.09.06, 18:50
      aparatka założyłaś już sobie ten aparacik?smile
      • aparatkaaa Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 13.09.06, 19:08
        Zakladam w sobote o 12:45smile
        • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 14.09.06, 19:37
          oj to powodzeniasmile ja już nie mogę się doczekać.. ta orto mi wszystko wyjaśnia
          jak studentce już hehebig_grin "super" było się dowiedzieć, że o swojej wadzie dowiem
          się na 4 roku studiów :] wiem, że nie ma się z czego cieszyć bo wadę mam
          poważną, jednak samo to że coś z tym robię i że może się to zmienić wyzwala we
          mnie radośćbig_grin buziakismile
    • notorist Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 20.09.06, 00:04
      A czy w Katowicach, Zabrzu lub gdziekolwiek na Slasku mozna zalorzyc aparat
      jezykowy? Prosze was o pomoc przeszukalem juz caly net i nic nie znalazlem
      • selinka1 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 21.09.06, 16:27
        ja się niestety nie orientuję.. zadzwoń do naszej orto i po prostu sie zapytaj
        czy jest taka możliwośćsmile
      • lucynka131 Re: znacie kogoś dobrego z okolic Zabrza, bądź Ka 24.09.06, 16:11
        Stomatologia rodzinna w Zabrzu na 1 Maja...Ja się leczę u doktora Tarnawskiego,
        z tego co wiem mozna tam załozyć aparat językowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka