ewasz68 05.09.06, 09:56 okazalo się, że starszy syn bedzie musiał mieć założony stały aparat. koszt jest duży, a więc szukam dobrego i w miare taniego ortodonty w Trójmieście. Bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca5 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.09.06, 12:56 Hmm jak ktos jest dobry to raczej wysoko siebie ceni i na pewno nie bedzie wykorzystywal swoich umiejetnosci za marne grosze. Więc nie radze nastawiac sie na "taniego" naprawde dobrego ortodonte... a czy tanio to jest 100zl za wizyte? Bo niektorzy placa 200... Odpowiedz Link
ewasz68 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.09.06, 13:29 myślę, że 100 zl to nie jest aż tak dużo, ale ja nie mam kompletnie żadnego namiaru w Trojmieście Odpowiedz Link
awok Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.09.06, 14:32 ja chodzę do Orto w Akademii Medycznej wizyta - 2 łuki - 100zł poprawki - gratis ogólnie miło - choć sporo ludzi noszę aparat od 01.04 - może zdejmą mi go w tym miesiącu Odpowiedz Link
ewasz68 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.09.06, 14:42 a czy moge prosić o jakis kontakt Odpowiedz Link
moniczka_251 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 06.09.06, 23:30 Ja polecam z całego serca Doktora Czajkowskiego. Super ortodonta, gabinet czysty, pełno dyplomów, naprawde godny polecenia fachowiec. Lecze sie u niego 5 lat, tylko że ja naprawde miałam ogromną wade, dwójki daleko w tyle a teraz wygląda to wspaniale, a że mam jeszcze wade bródki i zgryzu to mam planowany zabieg (ale to już w Akademi medycznej). Doktor Andrzej Czajkowski jest wspaniały, nie ma wygórowanych cen, poniżej 100 zł za wizyte (około 60 zł) a czasami robi prezent i w ogóle nie bierze pieniedzy. Polecam ul.Żwirki i Wigury 12. Odpowiedz Link
moniczka_251 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 06.09.06, 23:33 A numer telefonu (058) 3463680 jak coś może Pani powiedzieć że poleciła go Pani Agnieszka Hallmann. Ten doktor jest wspaniały, jak i zarówno jego syn który też jest ortodontą i pamięta pacjentów po imieniu . Gorąco polecam, tego lekarza można tylko zachwalać, bardzo wiele mu zawdzieczam i uważam że jest to najlepszy wybór. Mam 18 lat i już piękne zeby. Odpowiedz Link
ewasz68 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.09.06, 10:33 serdeczne dzieki za kontakt Odpowiedz Link
yoceline Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.09.06, 12:11 witam, ja tez lecze się na AMG i jestem przygotowywana do operacji progeni - a ty? Odpowiedz Link
awok Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.09.06, 16:57 to było chyba do mnie więc dół mam od stycznia 2005, górę od czerwca 2005 (albo odwrotnie, już nie pamiętam, mam wrażenie, że po prostu druty są tam od zawsze być może we wrześniu zdejmą mi całość, chociaż ja chętnie bym jeszcze ponosiła aparat - boję się jak będzie bez drutu mnie leczy Pani Doktor Słomińska Bardzo fajna Pani Doktor Odpowiedz Link
yoceline Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 11.09.06, 10:34 ja lecze się u Onoszko i chyba jej nie polecam ;-(( Regulacje mam bardzo rzadko, górnego łuku w ogóle mi nie reguluje, trochę to wszystko dziwne. aparat nosze od lutego br, rezulataty marne, idzie sie załamać szczególnie że "mam już swoje lata" i chciałabym mieć to wszystko za sobą. A tak na marginesie to pytanko było do Moniczki hihi ale dzięki za zainteresowanie Odpowiedz Link
awok Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 12.09.06, 18:02 Ja chyba z Dr A.Słomińskiej jestem zadowolona. Jestem blisko końca (a może tylko w połowie?), może w tym, albo w następnym, miesiącu zdjejmę odrutowanie. Układ zębów zmienił się bardzo. Osobiście wychodzę z założenia, że to one (Orto) się znają. Uważam też, że akademia daje możliwość konsultacji z drugim Orto. Udało mi się nieusuwać zębów, mimo że na dole mam o 2 więcej. efekt chyba ok (a mam już swoje lata - 37!!!). Nie jest to dokładnie szczęka Julii R. Ale jest porzędnie Jeśli coś Ci nie gra - spróbuj pogadać Głowa do góry Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 11.09.06, 13:47 ja leczę się u dr Orzelskiej Gdańsk Jagiellońska 2. Na razie nie wiem czy jest dobrym orto, bo leczenie dopiero co rozpoczęłam. Jest droga. Za górny łuk metal zamki mini zapłaciłam 2100 : koszt wizyty 140 za dwa łuki. Mam nadzieje ze okaże się dobrym specjalistą (poleciła mi ją moja stomatolog). Aparat noszę krótko, bo od 1.09.2006 ( na razie górny łuk. Pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 17.09.06, 22:29 moim orto tez jest dr Orzelska z ul.jagiellonskiej. aparacik mam dopiero tydz wiec nie wiem czy jest dobra. polecil mi ja moj stomatolog, ktory jest b. dobrym specjalista. Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 18.09.06, 09:01 phi_phi1 jesli mozesz to napisz czy slyszalas jakies opinie na temat naszej orto, nie tylko od swojego stomatologa, jestem ciekawa opinii, i jeszcze jedno pytanko (troche niedyskretne) czy tez tak drogo placilas za aparacik? Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.06, 12:44 do agna76. nic nie slyszalam o naszej orto, zaufalam swojemu stomatologowi ktory mi ja polcil. konsultowali sie razem w moje sprawie, on powiedzial jak ma mi zabki ustawic zeby on mogl je potem ladnie powykanczac,a orto mowila jemu jak ma przygotowac moje zeby do aparatu. za aparat zaplacilam 2200 za gorny luk. za pol roku czeka mnie dolny. mysle ze sie sprawdzi nasza orto i bedzie ok. ile juz nosisz aparacik? Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.06, 12:48 do agna76. aparat gorny luk 2100 kosztowal a 100 chyba zalozenie kosztwalo. czyli 2200 zaplacilam. pozdro Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.06, 13:27 do phi_phi1.ja tez zaufalam mojej stomatolog(leczyl sie u niej jej syn).Co prawda nie konsultowaly sie ze sobą osobiście ale jedna i druga mialy to samo zdanie ze bez wyrywania zębów sie nie obejdzie, zgodne byly nawet ktorych konkretnie sie pozbyc. aparat nosze od 1 wrzesnia tzn.górny łuk plus separatory a w poniedzialek 25.09 ide na zalozenie pierścieni i zmiane drutu.Dezycja o zakładaniu dolnego łuku należy do mnie ( tez wstepnie za pol roku).Ale w umowie koszt dolnego uzwględniony 2000 zl plus 100 zł.Cena wysoka ( za mini zamki metal) patrząc na ceny jakie podają ludzie na forum.tyle płaca za kosmetyczny.Krępowalam sie zapytac z czego wynika taka cena.dzieki za odp. Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.06, 18:46 do agna76. ja 27.09 idę na zalożenie pierścieni znajomy w wawie za aparat kosmetyczny zapłacił 4tys za górny łuk, wydaje mi sie że ceny zależa od miasta- czym wieksze tym ceny wyższe. jak nie zapomne to zapytam sie na wizycie o różne ceny aparatow i dam znac. Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 21.09.06, 07:48 do phi_phi1.szok! Ceny w w-wie jeszcze bardziej kosmiczne, z naszymi nie jest tak źle. Musze w poniedzialek troche naszą panią orto pociągnąć za język. Naczytalam sie tu o rurkach policzkowych, wiec jakos odrzuca mnie od tych pierścieni-zapytam czy musi koniecznie je zakladac. Boję się ze zęby będą się pod nimi psuć. Mam duże stłoczenia. A na zdjęciu rtg (samych szóstek) trudno nawet bylo dojrzeć czy na stykach coś się dzieje. Podobno nic sie nie dzieje. Ale i tak mam stracha zakładać je. Poza tym musze spytac jakby wyglądało leczenie, gdybym nie zdecydowała się na dolny łuk - jak wtedy zostanie dopasowana górna szczęka na dolnej, nie kumam tego. No nic . Zasypie ją w poniedziałek pytaniami. Odezwe sie po wizycie. Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 21.09.06, 15:47 do agna76. też naczytałam się o rurkach i też zastanawiam się czy musi mi zakładać pierścienie. dowiem sie w środe, odezwę się po wizycie.pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 27.09.06, 07:29 do phi_phi1. no i nie udalo sie z rurkami. mam pierscienie bo przy rurkach nie mogą być nakładane duże siły, a takie beda naladane u mnie bo zęby są mocno pokrzywione. pani orto nie bylo, pierscienie nakladala asystentka (chyba p.Ela) co mnie troche zdziwilo. mialam tez zmieniony drut i gumki. nieciekawie z tymi pierscieniami. specjalnie nadlany cement na jednej szóstce nie pozwala mi domknąć szczęki ale podobno za kilka dni samo sie to zetrze i bedzie ok. troche przeszkadzaja mi tez zamki na pierscieniach od wewnętrznej strony, na razie jednak nie musialam ratowac sie woskiem czy dentoseptemA. nast wizyta dopiero pod koniec listopada. moze tobie uda sie "wywalczyc" rureczki. daj znac jak ci poszlo. pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 28.09.06, 21:58 do agna76.hej hej! też nie udało mi sie z rurkami , mam pierścienie i niesamowicie cierpie. mam pochaczone policzki i jesc nie moge bo zeby na ktorych mam pierscienie bola jak gryze. co do cen aparatow to sie nie spytalam bo nie bylo naszej orto(ma urlop} wizyte mam tak jak ty pod koniec listopada. po 3 tyg noszenia aparatu widze zmiany jak ząbki do przodu mi sie przesunely oby tak dalej. po skonczonym leczeniu czeka mnie jeszcze operacja szczeki bo jest za duza w stosunku do rzuchwy a jak u ciebie, widzisz jakies zmiany przez ten czas co masz aparat? pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.09.06, 08:26 hej phi_phi1. nie mam klopotów z jedzeniem, poliki troche pohaczone ale da sie przezyc.Jem normalnie tylko przeszkadza mi ten nadlany cement na jednym zębie z perścieniem i przez to nie moge normalnie zamknąć szczęki.Mam mocno pokrzywione zęby, do tego z jednej i z drugiej strony zapadnięte od 4-6(dlatego przeszkadzają mi gorzej te zamki od wewnętrznej strony). po 2 tyg noszenia zauważyłam ze jedynki sie juz prostują (wcześniej nachodzily na siebie)teraz zrobila sie między nimi przerwa. ciekawa jestem co dalej bo zęby na razie nie bolą,tylko jakby chrupią przy nacisku. no i czekam cierpliwie az zniknie mi przerwa po wyrwanej piątce- tu na razie nic sie nie ruszyło. może będzie mnie czekac drut na podniebieniu jesli nie uda sie samym aparatem wypchnąć na zewnątrz zapadniętych zębów. o rety jeszcze rok i 11 m-cy z aparacikiem! niech czas szybciej biegnie! pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.09.06, 08:27 a zakładasz aparat na dół? bo mi na razie ciężko jak sobie pomyśle ze mam to nosic na dole Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.09.06, 18:56 do agna76. pewnie zaloze ale jak pomysle ze mam sie podwojnie meczyc to mi sie odechciewa no i musze uzbierac 2100 na aparacik czytalam opinie sub69, dobrze wiedziec ze nasza orto jest dobra. odezwij sie czasem. pozdrawiam pa pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.11.06, 09:17 Phi_phi1 napisz czy juz jestes po kolejnej wizycie. Jesli tak to jakie wrażenia. Ja jade dzisiaj. Zęby super się przesuwają. Juz mi sie zachcialo dolnego łuku. Od 3 tygodni nic kompletnie mnie nie boli. Jem normalnie, gryze juz sobie nawet jedynkami tylko pewnie po dzisiejszej wizycie skończy się ten "luksus". pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.11.06, 10:32 hej agna76! tez ide dzisiaj do orto na 14. napisze po wizycie. tez mi sie zabki przesunely, az jestem wszoku bo nie mialam wyrywanych zabkow. jem wszystko nawet orzeszki ale dzisiaj to sie skonczy i znowu 3 tyg bede na jogurtach i platkach na mleku odezwij sie po wizycie. buziaki Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.11.06, 21:10 jestem po wizycie. juz nie mam kolorowych ligaturek mam druciki zamiast nich, podobno lepiej przyciagna zabki, mam tez separatorki na ostatnich zabkach bo drugie pierscienie bede miala zakladane. nastepna wizyta 27 grudnia. jeszcze nic mi nie mowila o aparacie na dol. juz jesc nie moge tak mnie wszystko boli :- ( i tak przez najblizsze 3 tyg.... pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 23.11.06, 07:44 Twoja wizyta podobna do mojej- tez metalowe ligaturki, tez separatorki na ost zębach, tez dojda pierścienie na "7" nie znosze ich (u mnie po to żeby wyciągnąć zapadnięte zęby 4, 5 i 6). Juz troche boli, ale na szczęście na razie tylko z jednej strony. Nast wizyta 16 grudnia będą zakładane pierścienie. Na początku stycznia mam wyrwać "4" na dole a pod koniec zakładam dolny łuk.Jedno co mi się nie podobało to za szybkie tempo bo na poczekalni pełno ludzi.Znów zajęła się mną pani asystentka. ale nie dałam się spławic. To o co chcialam zapytac to zapytałam i w koncu pani orto musiala zajrzec mi w buzie. gdyby nie moje pytania to chyba w ogóle by mi nie zajrzała.Ciekawe jak bedzie nastepnym razem. No nic troche ci sie pożaliłam. pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 24.11.06, 14:57 do agna76.ja bylam ok 14 godz pacjentow wogole nie bylo. wydaje mi sie ze nasza orto patrzy w buzie na wyniki leczenia a wszystkie rzeczy przy pacjencie robi asystentka, orto mowi co ma zrobic, zalozyc... ciebie jeszcze czeka wyrywanie brrrrr ja jak narazie nie musialam wyrywac zabkow. dolny luk nie wiem kiedy bede miala zakladany. jezeli moge sie zapytac to jaka masz wade? ile bedzie trwalo twoje leczenie? pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 27.11.06, 08:48 Do phi_phi1. Na ost wizycie dowiedzialam sie ze mam zgryz krzyżowy. Zęby mam stłoczone, jeden wampirzy kieł, który juz niedługo wejdzie do łuku jedynki nachodziły na siebie (juz sie wyprostowały)a tylnie zęby zapadniete do wewnątrz. Krótko mówiąc jeden wielki koszmar w buzi. Ale efekty juz naprawde widac, co prawda na razie tylko z przodu,ale jak dojda pierścienie na te "7" to mam nadzieje ze zapadniete ząbki ruszą sie troche na zewnątrz. Leczenie zaplanowane na 2 lata a retencja dożywotnia bo juz nie taka młódka ze mnie Chcialabym krócej go nosić, ale chyba mam za dużą wadę żeby trwało to krócej. Dobrze bedzie jak sie uda w dwóch latach zamknąć leczenie. Ty pewnie nie jesteś aż tak skomplikowanym przypadkiem. pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 27.11.06, 22:04 do agna76. kochana jestem skomplikowanym przypadkiem mam za duza żuchwe w porównaniu do szczęki czy jakos tak. nie wiem jak wachowo to sie nazywa ale na nastepnej wizycie zapytam orto. po zalozeniu dolnego łuku i jak ząbki sie ustawia czeka mnie wizyta u chirurga szczękowego i operacja skrócenia zuchwy. na sama mysl o tym robi mi sie slabo ale zakladajac aparat wiedzialam ze operacja jest nieunikniona. w tej chwili zeby gorne dotykaja dolnych a nie sa przed nimi tak jak byc powinno i dlatego musze skrocic zuchwe. nie bardzo wiem jak chirurg to zrobi. u gory mam stloczone i cofniete zeby od 1do 3. orto chce je wyprostowac i wyciagnac do gory, na dole mam prote zabki ale musza sie dopasowac do tych gornych dlatego za jakis czas tez tam bedzie aparacik. a i mloda tez nie jestem bo mam 27 lat no to skrocilam ci moja historie ;-D pozdrowienia. odezwij sie czasem napisz jak po nastepnej wizycie. buzka Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 18.12.06, 14:00 do phi_phi1. Byłam w sobote na kolejnej wizycie pierścienie na "7" założone, zmiana drutu plus powrót do gumowych ligaturek. Boli bardziej niz po poprzednim razie. Siódemki mam tak daleko ze niezle musiala sie namęczyć zeby mi te pierścienie założyć. Bylo o wiele lepiej bez nich. Teraz mam wrażenie ze cala buzia w żelastwie (teraz mam mały kryzys, nie wiem jak wytrzymam 1rok i 8 m-cy i do tego z dołem).W sobote i niedziele staralam sie jeść normalnie choć zęby bolały. Teraz się troche glodze (pitny jogurcik którym sie wcale nie najem). Niedługo rwanie dolnej "4" a 22 stycznia juz sie umówiłam na zakładanie dolnego łuku. P.S. racja - Twój przypadek skomplikowany bardziej niż mój, nieciekawa perspektywa operacji. Ale brawo za odwagę!!! Ja bym jej nie miała. Aga Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 18.12.06, 15:39 do agna76. az sie boje tych 2 pierscieni! ale wizyte mam po swietach zeby nie ograniczac sie z jedzeniem w swieta od ostatniej wizyty nic mnie nie boli az sie zastanawiam czy te metalowe ligaturki cos daja, nawet orzechy moge jesc. 27 zalozy mi 2 piercienie i bede tak jak Ty na jogurtach i platkach na mleku. te niecale 2 lata szybko zleca i nawet nie bedziesz pamietala jak cierpialas a usmiech jaki piekny bedzie. glowa do gory! bedzie dobrze! odezwe sie po mojej wizycie. WESOŁYCH ŚWIĄT! Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 30.12.06, 17:25 do agna76. witaj agna. juz jestem po wizycie, mam 2 pierscienie przez 2 dni pilam kubusia i jogurty ale dzisiaj jest juz lepiej nawet kanapki jem. jezyk mam tylko obtarty od tych piescieni, wosk nawet na noc nakladam. nastepna wizyta pod koniec lutego. nie mowila mi kiedy zakladam dol. najgorsze jest to ze mam srebrne ligaturki za pozno sie obejrzalam zeby mi jakies kolorowe zalozyla, juz nie chcialam zeby mi je wymieniala bo spieszylama sie. kiedy zakladasz dolnu luk? ile bedziesz placila? tyle samo co za gore? i jak twoje zabki? bola jeszcze? pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 02.01.07, 08:57 hej phi_phi1. Zęby juz nie bolą, bołały tylko przez kilka pierwszych dni po wizycie. Wosk nie był mi potrzebny choć uprzedzala mnie że może mnie mocno obcierać. 27 grudnia usunęłam "4". Mam nadzieje że to już ostanie usuwanie. Dolny łuk zakładam 22.01 czyli jeszcze 3 tyg.i będę miała komplet. Juz nie ma odwrotu, ząb wyrwany. Nie pytałam ile bede płaciła. Chyba tyle ile ustalono w tej umowie, też 2100 tak jak za góre, na tyle się nastawiłam. Ale gdybym nie spytala sama kiedy dolny łuk, orto by nic na ten temat nie wspomniala. Powiedziała ze jesli pani chce to juz trzeba się szybko decydowac. I wcisnęła mnie jeszcze na styczeń na zakładanie (mialam mieć wizyte na początku lutego). Znów ful ludzi, czekałam ponad pół godziny na poczekalni. Orto zajrzała mi w paszcze dopiero jak spytalam o ten dolny łuk. Nie wiem moze to tylko ja mam to "szczęście" trafiać na taki tłok albo to normalka pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 03.01.07, 20:16 hej agna! teraz to zabki mnie wogole nie bola ja wizyty mam na ok.13godz ch i nie ma ludzi w poczekalni ani tłoku, Ty pewnie po południu i dlatego jest full ludzi. jak czyscisz zabki z tymi drugimi pierscieniami?? ja nic dentystyczna jakos przewlekam a potem irygatorem płuczę masakra!! pół godziny w łazience pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 04.01.07, 07:37 do phi_phi1. Wiem, wiem troche marudze i narzekam Z czyszczeniem to rzeczywiście jest problem. Irygatora nie mam, tylko samą szczotke elektryczną. Do tych ostatnich pierścieni dotre tylko szczotką międzyzębową, bo duże szpary mi się tam porobiły. Nić dentyst strasznie trudno mi tam przewlec bo siódemki mam daleko, daleko. Używam takie zwykłej nici. Nie wiem może są specjalne do aparatu którymi łatwiej by bylo sie posługiwać. A wieczorem na koniec dnia jakis płyn do płukania ust. Niezła gimnastyka z tym myciem. Mam wrażenie ze to moje czyszczenie nie jest takie jak należy. Dlatego się martwie o te zęby na których są pierścienie, co z nich zostanie po zdjęciu aparatu. Jak bedzie mi orto zakładac dół spytam czy jest możliwość przyklejenia rurek policzkowych. Napisz mi czy jesteś zadowolona z irygatora, czy warto go kupic. Paaa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.01.07, 10:26 witaj agna! mam irygator razem ze szczoteczka firmy braun i full koncowek (szczoteczek) do mycia zabkow. irygator jest rewelacyjny! najpierw myje zabki szczoteczka elekt. 3 roznymi koncowkami a potem uzywam irygatora i zawsze cos tam jeszcze mi wyplucze z zabkow, szczegolnie tam gdzie mam pierscienie. jestem bardzo zadowolona z tego sprzeciku. ale tez mnie martwi to jak moje zeby beda wygladaly po zdjeciu calego zelaztwa i to po 2 latach. czasami w pracy nie mam kiedy leciec do toalety umyc zabki po jedzeniu i to tez mnie martwi a ja duzo i czesto cos podjadam. papapapa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.01.07, 14:04 hej phi_phi1! Tez powinnam kupic ten irygator. Jak kupowałam szczotke elektr. brauna to troche sie przerazilam ceną calego zestawu i zrezygnowalam. Ale pewnie warto sie w niego zaopatrzyc (moze są do kupienia same irygatory). Zasuwam do pracy z elektryczną szczotką (robiłam w toalecie wielką sensację ) bo ona lepiej jednak czyści niz zwykła. Ze zwykłej całkiem zrezygnowałam. Nie podjadam w pracy ani w domu ale jak juz jem to jem porządnie ) A jeśli chodzi o pierścienie to jak pójde na wizyte 22.01 to zapytam czy po jakims czasie można je zdjąć po to by sprawdzic czy sie tam cos pod nimi nie dzieje. Ktos niedawno pisal na forum ze nie ma innego sposobu, rtg nie wykażę. Orto zapewniala ze nic sie nie powinno dziac bo te miejsca są dobrze uszczelnione cementem. Ale ale ... czy cemencik moze sie wypłukac? pierścieni mamy aż cztery na samej górze wiec szkoda spaprac sobie 4 zęby. Zdejme aparat razem z zębami. Bede pytac na wizycie. pozdrawiam papa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.01.07, 16:51 do agny. odkad mam aparat to powyrzucalam zwykle szczoteczki bo sie nie nadaja do czyszczenia zabkow z aparatem. sam irygator ok.320zl kosztuje. zestaw ze szczoteczka kupilam za 400zl, mam dobrze bo pracuje w sklepie ze sprzetem agd i rtv wiec kupuje ze znizka, normalna cena takiego zestawu to ok.600zl. zobacze w pon za ile taniej moza kupic sam irygator. uzywasz szczoteczki ortho( koncowki do szczoteczki elek.)? dobrze czysci aparacik, a i jest tez taka do szczelin tez plecam bo dobrze czysci szczeliny miedzy drucikiem a zabkami. jak myje zabki w publicznej toalecie to wywoluje sensacje, ludzie sie gapia jakby zebów nigdy nie myli juz sie do tego przyzwyczailam. jak cos to pisz. pozdrawiam papapapa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.01.07, 10:35 Phi_phi1 jak byś miała czas to zobacz ile kosztuje sam irygator brauna i jaki model. Z góry dziekuje! Samą szczotke brauna kupowałam przez znajomą która prowadzi sklep agd i sprzedala mi wg cen hurtowych-płaciłam ok 210zł za oral-b za dobry model ( nie mialam wtedy kasy na zestaw - 400zł). Wiec mialabym mozliwosc kupienia przez nią taniej tylko model bym musiala jej podac. Końcówki ortho tez używam tylko b.szybko sie zużywa - duża eksploatacja no nie? A tej do szczelin nie mialam. Ona chyba wystepuje tylko w zestawie (tzn. 3 szt jakas do jezyka, miedzyzebowa i ... nie pamietam). Dzieki pozdrawiam i papapa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.01.07, 11:01 do phi_phi1. Zajrzalam na jakas stronke hurtowni i znalazlam Irygator Oxyjet MD- 18 za 299zl a zestaw szczotka + irygator Professional 8500 DLX byl w promocji za 449zł. Nie wiem czy to ceny takie jak wszedzie czy rzeczywiscie taniej. Pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 08.01.07, 22:10 hej agna!!! cena 449 zl zazestaw jest calkiem dobra. u mnie kosztuje w normalnej cenie 499zl a w euro agd rtv 609zl! samych irygatorow w tej chwili nie mamy ale za 2tyg powinny byc to podam Ci cene. pozdrawiam!! daj znac jak na dole bedziesz miala aparacik. pa pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 23.01.07, 08:20 Hej phi_phi1! no i juz po wizycie. Od wczoraj wieczora zadrutowana jestem na maxa tzn.naklejone zamki plus separatory. Wrażenie takie jak po założeniu góry. Czuję jakby zęby były jeszcze bardziej stłoczone i ściśniete. Na razie bardzo mi przeszkadza, ale pewnie po tygodniu czy po dwóch przejdzie. Za to góry w tej chwili w ogóle nie czuje, jakbym jej nie miała. Gumeczki zafundowalam sobie kolorowe (bordo ale wygląda jak przybrudzony róż) bardzo mi sie podobają. O gryzieniu mogę zapomniec przez kilka dni. Jogurciki płynne juz w pogotowiu czekają Orto mnie pocieszyla bo powiedziala ze góra i dół bedzie zdejmowana razem a nie że 2 lata musze czekać od zalozenia każdego z łuku. Poczekamy zobaczymy. Pa!!! Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.01.07, 09:03 hej Agna!! dopiero teraz odpisuje bo bylam na urlopie i nie mialam tam internetu. to teraz jestes zadrutowana po calosci zapytam sie na swojej wizycie kiedy mnie to czeka. dobrze ze gory nie czujesz tylko dol, bo to by bylo nie do zniesienia. pozadrawiam!!! buziaki!!! Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.01.07, 10:52 hej phi_phi1. Teraz po tygodniu jest juz lepiej tzn.nie bolą tylnie zęby więc moge normalnie gryźć, przód dalej boli przy nagryzaniu. Dalej mi przeszkadza ten dół. Mam nadzieje ze z czasem przyzwyczaje sie do niego tak jak do górnego łuku. Teraz dopiero widac ze nosze aparat, dół bardziej widoczny u mnie niż góra. 21 lutego założenie pierścieni na "6". Znów pytalam o rurki policzkowe, ale niestety za duża wada u mnie (zamykanie szpary po wyrwanej czwórce)przy pierścieniach moga być nakładane większe siły. Za jakis czas tych pierścieni w buzi bedzie z 8 sztuk. Tyle metalu ze pewnie waga pokaże 1kg więciej pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.01.07, 15:01 hej hej!!jak lecialam teraz do londynu(urlop)to balam sie ze bramki na lotinsku beda piszczaly przez moj aparat tyle zelastwa w buzi. ale nie bylo tak zle. do londynu wosku nie wzielam i nagle nie wiadomo czemu pierscienie jezyk obcieraly, myslalam ze oszaleje z bolu nic jesc nie moglam. a do tego mam zapalenie pluc, dzisiaj u lekarza bylam. co za pechowy urlop tak sie zalatwic. no to sie pozalilam pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 30.01.07, 08:49 No to rzeczywiście pechowy urlop miałaś. Życze Ci szybkiego powrotu do zdrowia! Odezwe sie po kolejnej wizycie po 21.02. Pozdrawiam pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 30.01.07, 21:12 wielkie dzieki. ja wizyte mam pod koniec stycznia dam znac po niej.pozdrawiam pa pa pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 09:19 Hej phi_phi1! No i juz po kolejnej wizycie. Na dole doszły pierścienie na "6", w planach tez maja byc na "7"( A na górze tylko zmiana gumeczek. Nic nie boli. Nast wizyta na samym początku kwietnia. Moze wtedy bedzie zmieniony łuk na górze. Bo jak na razie wydaje mi sie, że ząbki bez zmian, że nic sie nie zmieniło, szpara po wyrwanej piątce wolno sie schodzi. Teraz jak doszly pierścienie na dole to może zęby ruszą, bo tam tez dziura, ślad po czwórce. Napisz jak twoje ząbki sie czują pozdrawiam. aga P.S. tym razem obsługiwala mnie nowa mloda pani doktor, chyba początkująca, ale na szczęście same pierścienie zakładała p.Ela /ale i tak mialam stresa / Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 09:30 Kurcze, jednak troche bolą te "6" z nowymi pierścieniami. ciężko sie gryzie - właśnie jestem w trakcie śniadanka. pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 09:54 witaj Agna! ja mialam miec wczoraj wizyte ale nie moglam wyrwac sie z pracy i przelozylam na marzec. u mnie zabki ok nic nie boli ale po wizycie znowu zacznie. teraz mam wrazenie ze zabki stoja w miejscu ze nic sie nie przesuwa. szkoda ze nasza orto ma tylu pacjetów, bo jak przekladalam wizyte to 1 termin byl rowno za miesiac. wiesz moze gdzie kupic wosk? pytam sie w aptekach ale tam nawet nie wiedza co to jest. pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 10:16 Z terminami u niej kiepsko. Przypadkiem usłyszalam ze na wstepne konsultacje umawiala ludzi dopiero na początek kwietnia. Mi ostatnio te wizyty wypadają średnio raz w m-cu. Wydaje mi sie ze wosk byś dostała w sklepie medycznym. Ja mam najbliżej na Jaśkową Dolinę bo mieszkam we Wrzeszczu. Nie orientuje sie gdzie są inne tego typu sklepy. Ja z kolei mialam problem z kupnem gumeczek, bo notorycznie mi spadala z jednego zęba, ale zawsze ją znajdowalam w buzi i jakoś sobie z powrotem nakładałam. Aż do tej soboty, zjadałam ją razem ze sniadaniem. Polecialam do sklepu ale mieli jakies wieeeelkie rozmiary, nie na nasze mini zameczki. Wiec wczoraj poprosilam "początkującą" panią doktor i dala mi kilka w razie czego. Ten sklep jest mniej wiecej naprzeciwko starego kina Bajka. Powinni mieć wosk, mają tez wszystkie specjalistyczne szczoteczki do zębów i inne stomatologiczne "sprzęty". pa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 10:53 dzwonilam do tego sklepu. tj. Jaśkowa Dolina 9/1 w razie czego tel. 058-341-85- 03. Wosk ortodontyczny do aparatów maja po ok.3,80. W ciemno nie musisz jechac.Pozdrawiam. pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.02.07, 20:22 do Agny. )))))) wielkie dzieki za info, pracuje na manhattanie wiec wyskocze na przerwie. w aptekach jak sie pytalam to nie wiedzieli co to jest. luk nie wiem jak ale przesunal sie za pierscien a ze pierscien mam na ostatnim zebie to wbija mi sie w policzek. mam strasznie obtarte. jak bylam w anglii to wpadlam na pomysl zeby guma do zucia to zalepic no i dziaslo mi spuchlo od tej gumy i tak tydzien sie meczylam. teraz jest ok ale ciezko sie je a wizyta za miesiac jeszcze raz dzieki za pomoc. pa pa pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 15.03.07, 09:55 witaj Agna!!! wczraj bylam u orto na wizycie. jest zadowolona z efektow leczenie i ja tez. pokazala mi zdjecia zrobione przed zalozeniem aparatu, az sie wierzyc nie chce ze mialam takie pokrzywione zabki. zalozyla mi taki luk co wyciagnie zabki do przodu. najpierw go troche podgrzala zapalniczka chyba zeby byl bardziej gietki i zalozyla mi go. strasznie ciagnie zeby juz po zalozeniu mnie bolalo. dzisiaj wstalam i patrze a zabki przesunely mi sie do przodu przez noc. ale boli niesamowicie nawet platkow na mleku nie moge zjesc na sniadanie, cale podniebienie mnie boli ( i kazdy zabek przy dotknieciu. musze zaopatrzyc sie w jogorty. na nastepnej wizycie (23.04) orto zadecyduje kiedy dolny luk zalozy. pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 15.03.07, 14:43 Cześć Phi_phi1! Wpółczuje ci. To pewnie byla najboleśniejsza wizyta. Nie za bardzo kumam o jakie przesuwanie się zebów do przodu chodzi. Miałas je zapadniete do wewnątrz? Czy to o to chodzi? Bo nie pamietam jaką miałaś wadę. U mnie jakos nic się nie dzieje. Góra juz naprawde fajnie wygląda tylko martwi mnie to że te boczne zębiska dalej są zapadnięte do wewnątrz. Nie wiem czy dam rade wywinąć sie od łuku na podniebieniu. Juz na samą myśl o nim robi mi sie niedobrze. Wczoraj wieczorem pierwszy raz poczułam jak mi się zęby dolne ruszają, dziwne uczucie . Po założeniu dolnego łuku cisza, zęby się jakoś słabo przesuwają a minie za tydzień juz 2 miesiące jak go mam. Ja na wizyte wybieram sie 4.04 . mój nr gg 6658725 pozdrawiam! Aga Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.03.07, 11:57 hej Agna!!! nie wiem jak moja wada sie nazywa ale gorne zabki musza przesunac sie do przodu bo nie zachodza na dolne. mam wade zgryzu dlatego po leczeniu aparatem czeka mnie operacja juz jest lepiej moge gryzc ale dziasla zaczely mnie bolec. pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 05.04.07, 20:51 czesc phi phi1! no i po kolejnej wizycie jestem. nic nie boli oprócz ... martwej piątki. troche dziwnie. Łuk nie byl zmieniany tylko same gumki wiec moze dlatego tak bezbolesnie jest. nie chwaląc sie wszystkie panie w gabinecie byly pod wrazeniem duzych zmianwarto sie troche pomeczyc. Nast wizyta 23 maja. A jak Ty sie czujesz? pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 25.04.07, 07:28 hej Aga!!! dopiero odczytalam Twoj post ja jestem po wizycie w poniedzialek bylam. tez orto i jej asystentka byly zachwycone jak ladnie ustawily mi sie zabki ) zmienily mi luk i strasznie mnie teraz boli nic nie jem od 2 dni tylko apap ( nastepna wizyte mam w czerwcu jakos w polowie i wtedy bede miala zalzony dolny luk, to dopiero bedzie meka. pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 26.05.07, 13:56 Hej Phi_phi!. Jeszcze troche i stuknie nam roczek z aparatem Mam zaliczoną kolejną wizyte. Bylam w srode 23.05. Na dolnym łuku od lewej 4 do prawej 5 mam założony łańcuszek, który strasznie ciągnie mi zęby. Ma za zadanie przesunąć 5 na miejsce wyrwanej 4 ale tez i po to żeby 3 juz pozostala na tym miejscu co jest. Przez jakies ostatnie 3 miesiace nic mnie nie bolało. Teraz nadrabiam zaległości z tym bólem. Bo kurcze boli! Je mi sie marnie, boli jak gryze. Na następną wizyte ( poczatek lipca) mam zrobic zdjęcie panoramiczne i bede wtedy miala przeklejane górne zamki na inne miejsca, żeby zęby dalej sie przesuwaly. No i dojdą mi jeszcze pierścienie na dolne siódemki. Bede juz miala komplet w buzi (8). Wizyty robia się coraz ciekawsze, wiecej zaczyna sie dziać, a nie tylko zmiana gumek Napisz po swojej wizycie /czerwiec?/ co slychac. Bo chyba dojdzie ci wtedy dolny aparat. P.S. mnie gorzej bolało po załozeniu góry, dół spoko. Pozdrawiam! pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 27.05.07, 13:08 hej Agna!!! wizyte mam za 3tygodnnie i na niej bede miala zakladany dulny luk. zrobilam nowe zdjecie panaoramiczne i poszlam do dentysty na przeglad zabkow. idac tam bylam pewna ze wszytko jest ok bo niw widzialam zadnych ubytkow, i bylo z zewnatrz ok ale moj stomatolog ogladajac to zdjecia zauwazyl ze od korzenia psuje mi sie dolna 6 no i zaczelo sie wiercenie i czyszczenie kanalow zeby nie stracic zeba. dobrze ze wizielam do niego to zdjecie i ze to zobaczyl. fakt ze leczenie 500zl mnie wyniesie ale bede miala pewnosc ze juz wszystko jest ok z zabkami i ze sa wyleczone. mnie nicnie boli normalnie wszystko jem ale za 3tyg to sie zmieni brrrr. odezwe sie po wizycie. pozdrawiam! papapapa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 14.06.07, 17:26 witaj Agna!!! od wczoraj mam zalozony gorny łuk. nic nie jem tak mnie boli. lece na kubusiach i jogurtach. za miesiac bede miala zalozone separatory i pierscienie. na dolnym luku mam 2 zamki z haczykami cos tam ma byc w przyszlosci zalozone ale zapomnialam co zalozylam sobie zielone gumeczki na gorne zabki a na dolne blekitne )) a jak tam Twoje zabki?? widac efekty z 2 łukami?? pozdrawiam Phiphi Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 14.06.07, 21:30 Czesc Phi_phi1! Gratuluje kompletnego "zadrutowania" kilka dni i ból ci przejdzie i bedzie ok. Te zamki z haczykami to po to, żeby poźniej orto miala o co zahaczyc wyciągi (dopasowanie górnej szczęki i dolnej) ale to dopiero czeka nas na sam koniec leczenia. Takie zamki z haczykami mam na górnych i dolnych dwójkach. Efekty? Jakos wolniej ten dół mi sie ustawia, bardzo wolno zamyka sie szpara po wyrwanej czwórce(a to juz 5m-cy z dolnym łukiem). Coś czuje ze ten łańcuszek na dole to bedzie miala na dlużej założony. Nic nie boli. Góra jakby stanęła w miejscu. Nie widze zeby cos sie zmienialo. Ale na następnej wizycie (2lipca) jak mi przeklei zamki na górze na inne miejsca to wtedy pewnie cos sie ruszy. Musze zrobic zdjęcie panoramiczne na tą wizyte. Mam nadzieje ze żadnej "niespodzianki" takiej jak u Ciebie mi tam nie odkryją. Ale w sumie dobrze, ze zdążyłas wyleczyc tą "6" przed zapakowaniem jej w pierścień. Martwi mnie tez lewa górna strona, cały czas zęby tylnie zapadnięte, nic sie nie ruszyły na zewnątrz. Oby tylko nie doszedl mi jakis łuk na podniebienie. Jak zwykle martwie sie na zapas. Papa! Aga Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 03.07.07, 07:54 Hej Phi_phi1! Jestem po wizycie. Tradycyjnie zmiana gumeczek (teraz niewidoczne, kolor przydymiony brązowy, który po założeniu wygląda jak przezroczysty). Na dole od dwójki do dwójki założona blokada tzn. najpierw przepleciony jak łańcuszek drucik, na to dopiero założony normalny drut na cały łuk. Zamki nie byly przeklejane, wszystko zostalo na dawnym miejscu. Przeklejany miał być zamek na martwej jedynce, bo coś opornie sie ustawia. Mam iść na konsultacje do stomatologa-protetyka, który bedzie sie zajmował estetyczną korektą jedynek. Ma powiedzieć czy takie ustawienie martwej jedynki może zostać do tej odbudowy. Bo niepotrzebne przeklejanie zamka na martwym zębie moze go osłabić i pewnie by ten zamek moze już tak dobrze się nie trzymał. Poza tym doszły mi pierścienie na dolnych siódemkach. Teraz one mogą "obudzić" moje uśpione w dziąśle ósemki. Mogą zacząć napierać i wywołać jakis stan zapalny tych ósemek. Więc mam iść na kolejną konsultacje tym razem do chirurga szczęk. i on ma zdecydować jakie ósemki usunąć i kiedy. Boje sie jak ... tego chirurgicznego dłutowania Ale chyba innego wyjścia nie będzie. Kiepski okres na takie usuwanie. Chyba w tym roku urlop spędze na dochodzeniu do siebie po zabiegu. Znasz może jakiś dobrych chirurgów szczęk. ale na NFZ? Bo jakoś mi się nie uśmiecha robić tego prywatnie, za drogo. Następną wizytę u orto mam 14.08. Pozdrawiam Cię! pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 03.07.07, 09:40 hej Agna!!! ale mialas wizyte, tyle rzeczy na raz sie dowiedziec co ciebie czeka. nie potrafie sobie wyobrazic co masz teraz w buzi nie znam chirurga szczekowego, mnie wizyta u niego za jekis rok czeka wiec na razie nie rozgladalam sie za lekarzem. a nasza orto nie polecila ci jakiegos?? ja wizyte mam 30.07, gumka mi spadla z 1 zamka, musze podejsc do tego sklepu na jaskowej i kupic gumki, drucik odstaje i ociera mi policzek. trzymaj sie i nie martw wyrywaniem 8, dasz rade. pozdrawiam. phiphi Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 03.07.07, 14:07 Nie jest aż tak źle w tej buzi. Gorzej było z tym łańcuszkiem. Blokade ledwo widać. Zęby aż tak nie bolą jak po poprzedniej wizycie. Raczej kości mnie bolą w okolicy uszu ale to moze przez te pierścienie na siódemkach. Rozpychają. Nasza orto poleciła mi chirurga, swoją koleżanke, u której wyrywałam juz 5 i 4. Kosztowało to w granicach 100-140 zl za ząb. Da się przeżyć taką kwotę. Ale takie dłutowanie pochowanych poziomo ósemek to duzo drożej ok.300-400zl za ząb. Na konsultacje pójde do niej, ale na zabieg u niej to nie wiem czy się zdecyduje. Poszukam jeszczego kogoś na NFZ. Przetre szklaki. I moze wtedy ja Tobie polece jakiegoś dobrego specjaliste, skoro Ciebie też czeka zabieg chirurg. Takich gumeczek co my mamy to nie kupisz na Jaśkowej. Możesz zobaczyć, ale jak ja potrzebowałam to mieli jakieś mega wielkie. Notorycznie mi spadala ale z któregoś środkowego zamka. Więc jakiś czas chodziłam bez a na wizycie poprosiłam tą najmłodszą panią dr o kilka sztuk w razie czego. Zdziwiona była ze założe sobie sama do sposobu zakładania na nitke czy szydełko nie przyznałam sie . Na nitke łatwiej założyć! pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 03.07.07, 19:11 jakos wyrzymam do nastepnej wizyty bez 1 gumki ale tez wezme ze 2 na zapas. ja przez nic dentystyczna je zakladam kedys za bardzo dlubalam przy zamku i spadla mi gumka ale nie mialam problemu z zalozeniem jej daj znac jak bedziesz po dlutowaniu brrr nawet nie wiem jak taki zabieg wyglada ale sama jego nazwa jest straszna a i napisz jak znajedziesz chirurga i co ci powiedzial. papapapapapa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 31.07.07, 07:48 Witaj Agna!!!! wczoraj bylam na kolejnej wizycie. z gornym lukiem orto nic nie robila ale za to z dolnym TAK. mialam robiony stripping( nie wiem czy dobrze napisalam) czyli pilwanie zabkow. wkladala mi taki maly pilnik miedzy dolne zeby i pilowala!!! musi tak robic ba mam za duze zeby i sie nie mieszcza w luku. dzisiaj to ledwo co mowie tak mnie wszystko boli. na sniadanie platki i to bardzo miekkie i tak do konca dnia czeka mnie taka dieta a i zalozone mam separatory na dolnych 7. dobrze ze z gornym lukiem nic nie robila bo juz nic dzisiaj bym nie zjadla pozdrawiam!!!!!! Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 31.07.07, 16:03 Na samą myśl o piłowaniu przeszły mnie dreszcze, brrrr! to sie nacierpisz teraz. Ja na wizyte ide 14 sierpnia. Na razie w sprawie ósemek bylam prywatnie na konsultacji u pani chirurg która wyrywała mi ząbki dla potrzeb aparatu. I stwierdzila, że mam bardzo małą szczękę i żuchwe i ze ona na razie sie w ogóle nie podejmuje ich usuwać, za głęboko one siedzą, górna b.daleko prawie przy uchu. Jeśli sie nie odezwą, nie zaczną boleć (a przez cale moje 30-letnie życie wcale sie nie odzwaly)nic nie mam robic. Jesli teraz by zaczęła cos robic w trakcie zabiegu mogłaby mi dosłownie połamać żuchwe (( Z jednej strony bylam w szoku a z drugiej sie cieszylam ze na razie mnie to ominie. Ciekawe co na to powie orto, czy pozostawienie ósemek nie wplynie jakos na leczenie ortodontyczne. Spróbuje jeszcze w tym tygodniu pojsc na konsulatcje na akademie medyczna na wydzial chirurgii szczekowej (tam są podobno nalepsi specjaliści) i do woj.przychodni stomatologicznej na rogu al.zwycięstwa i tragutta. Licze po cichu na to ze powiedza mi to samo-nic nie robic! A przy okazji oglądania zdjęcia panoramicznego pani chirurg nie spodobała się moja górna dwójka, dopatrzyła sie na zdjęciu jakiejs torbieli. Zdziwiłam sie bo nic mnie nie bolało ani nie boli. No i teraz kto wie moze czeka mnie leczenie kanałowe tej dwójki.za 2 dni wizyta u stomatologa. Oj dzieje sie, dzieje!!! pozdrawiam, pa Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.07, 09:51 witaj Agna, wczoraj mialam kolejna wizyte. mam juz pierscienie na dolne zabki, czyje sie na maxa zadrutowana gdzie jezykiem nie ditkne tam druty strasznie mnie bola wszystkie zeby, nawet platow na mleku nie moglam zjesc(w blenderze na papke je przemielilam jakos trzeba sobie radziec) a jak Twoje zabki?? co z 8?? bylas na konsultacjach?? pozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 20.09.07, 20:13 Cześć! oj oj mam chyba zaległości w naszych relacjach z wizyt. No wiec moja ostatnia wizyta byla 14 sierpnia.Okazało sie ze pani chirurg u której konsultowalam ósemki jest super specjalistą (pracuje tez na akademii med na oddziale leżącym chirurgii szczekowej)i jeśli ona powiedziala ze ósemki mają na razie zostać to tak ma być, nie ma potrzeby zebym gdzieś indziej sie konsultowała. Nasza pani orto okresliła 8 jako bomby zegarowe które kiedys mogą a nie musza sie odezwac. Musze tylko dopytac sie jak to ma sie do dalszego leczenia orto. Poza tym orto niezadowolona z ustawienia górnych jedynek i dwójek. Niestety są dalejlekko krzywe. Na zdjęciu rtg korzenie ustawione prawidłowo, gorzej z koronami. Wysłała mnie na konsultacje do mojej stomatolog zeby jeszcze raz sie wypowiedziała na ich temat, czy da rade kosmetycznie je skorygowac. stomatolog stwierdzila ze lepiej zamki przekleic na nowe miejsca i wyprostowac je porządnie. Mam wrażenie ze nic sie nie dzieje z moimi ząbkami. Nic mnie nie boli. Wszystko jakby stanęło w miejscu. A nast wizyta dopiero 17 października Współczuje ci tego bólu. Mi az do tego stopnia nie dokuczał aparat. Za jakis czas pierścieni nie bedziesz czuć, choc dłużej trwało jednak przyzwyczajanie sie do tych dolnych. Język leciał mi do nich mimowolnie. Ale pocieszmy sie ze minął nam juz roczek! Jestesmy w połowie (mam nadzieje ze sie nie przedłuży , o nie) P.S. szarpnęłam sie i wybieliłam sobie od wewnątrz martwą jedynke, wiec tak gdzies od miesiąca szerzej sie usmiecham pozdrawiam Cie, pa Aaaaa usuwałaś moze kamień juz w trakcie noszenia aparatu? Albo robilaś jakieś piaskowanie? Bo mnie orto wysyłała ostatnio. Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 21.09.07, 22:03 hej hej!!! co do pisakowanie zebów to pytalam sie czy musze to zrobic a orto powiedziala ze nie, wiec nie robie ale sie nachodzilas po lekarzach, mnie pewnie tez to czeka. juz roczek mamy aparacik )) ale to zlecialo. jak patrzena na zdjecia zebow z przed roku to nie moge uwierzyc ze mogly byc az tak krzywe! oby jeszcze rok i koniec. ja nastepna wizyte mam pod koniec pazdziernika. papapapapa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 18.10.07, 21:02 Cześć Phi_phi1! Wczoraj mialam wizyte. Narzekalam ze mnie nic nie boli no to mam za swoje Na dole miałam przeklejany zamek na trójce w nowe miejsce bo mi sie "zrotowała". Orto uprzedzila ze po wizycie moze boleć tak jak po założeniu dolnego łuku. No i zęby bolą od 5 do 5. Slabo z gryzieniem. A najgorzej boli przy myciu. Więc jeść mi sie odechciewa na samą myśl o myciu. Oprócz przeklejania zamka mialam tez podpiłowane jedynki górne na stycznej. Ma to im pomóc ustawic sie prosto. Jak to nie pomoze to te zamki tez przeklei. Nast wizyta 05.12.07. Pozdrawiam. Paaaaa Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 11.12.07, 21:36 Phi_phi jak tam twoje ząbki? Miałam wizyte kilka dni temu. Wróciłam z niej "uchachana" bo być może troche wcześniej aparacik będzie zdjęty. Nie wiem ile jest to "troche" i czy na pewno bedzie to wczesniej, ale jakas nadzieja jest Orto mówiła, ze leczenie u niej nie trwa dłużej niz 2 lata. No ale najwazniejsze że nie dlużej jak to niektórzy opisują tu na forum. Poza tym mam znów założony łańcuszek na dole od 3 do 3. Na nast wizycie mają byc przeklejane dwa zamki i rozpocznie sie zamykanie na dobre szpar po ekstrakcji. A jak u Ciebie? pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 27.12.07, 16:08 hej Agna, na ostatniej wizycie tez uslyszlalam dobre wiesci ze zabki sa dobrze ustawione i ze raczej ominie mnie operacja . dostalam torebke z gumkami i musze je nosic laczac szczeki. nie wiem jak fachowo sie to nazywa. zaczepiam gumke o gorny pierscien i o maly haczyk na zamku nadolnej 2 i tak z obu stron. i tak musze spac i w dzien w miare mozliwosci nosic. nastepna wizyte mam w lutym. a i musze skonsultowc sie ze stomatologiem czy teraz chce mi zrobic zabki czy po skonczeniu leczenia. orto moze mi zdjac zamki na czas poprawiania zebow. pozdrawiam i zycze Szczesliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link
agna76 Re: do agna 09.09.08, 15:39 Hej! Tak zaglądam tu od czasu do czasu. Jak ząbki? No więc juz swojego metalowca się pozbyłam 18 czerwca czyli po roku i 5 m-cach zdjęłam dół a 21.07 mialam zdjętą góre (nosilam rok i 11 m-cy). Na dole od razu mialam podklejane zęby od wewnątrz od 3 do 3 a na góre dostałam płytkę retencyjną. Z nią troche problemu było. Nie mogłam normalnie mówic, strasznie sepleniłam ale mineło gdzieś po 3 tygodniach. Noszę ją non stop tylko w dzień do mycia i jedzenia zdjemuje, obowiązkowo na noc zakładam. A jeśli chodzi o efekt z dołu jestem zadowolona, z góry trochę mniej. Nie podobają mi się dwójki, jak patrze w lustro widzę ze są dalej krzywe, inni tego nie widzą wiec juz nie wiem czy to moje jakieś schizy...czy rzeczywiscie tak jest. Ogolnie jest oczywiście duża różnica niż przed leczeniem. Za tydzień ide na wizyte kontrolną. To bedzie pierwsza wizyta po ściągnięciu aparatu. A co u Ciebie slychac? Tez sie pozbyłas aparatu? pozdrawiam Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: do agna 15.09.08, 01:45 hej Agna, u mnie sytuacja sie skomplikowala. mam zdjety doł i przyklejony drucik ale na gorze mam nadal aparat bo zle sa zeby ustawione. troche jestem zmeczona juz tym ale wytrzymam jeszcze troche. Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: do agna 15.09.08, 01:46 czemu zle masz 2 ustawione? nie dalo sie lepiej tego zrobic? Odpowiedz Link
agna76 Re: do agna 15.09.08, 22:43 pytalam kilka razy czemu tak zostawia krzywą tą dwójkę a ona na to ze nic juz sie nie da z nią zrobic a ja co patrze w lustro to tylko ją widzę i sie wkurzam bo jak prostowac to porządnie a nie... wczoraj moja siostra zauważyla ze lewa jedynka wyszla mi troche na zewnątrz ech... ten drut od płytki powinien biec wzdluż zębów na wysokości 1/2 a mi podłazi bardziej w górę, może przez to ta jedynka wylazła na zewnątrz, jutro wtorek jade na wizyte i znow bede pytac "dlaczego" niech mi wytłumaczy po raz n-ty, tyle kasy wywalonej a ja nie mam prostych zębów nie wiem moze wpadam w jakąś paranoje... Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: do agna 16.09.08, 09:39 ja mialam juz zdjety aparat gorny ale zeby byly zle ustawione i znowu mam zalozony na szczescie tylko 4 zamki na 1ki i 2ki ale i tak meka od nowa i kasa...ehh. Odpowiedz Link
agna76 Re: do agna 17.09.08, 20:23 Jestem w szoku po tym co napisałaś. Dlaczego podjęta została decyzja o zdjęciu aparatu skoro zęby nie były jeszcze ustawione prawidłowo? I dlaczego ciebie obciążono finansowo za następne zamki? szok! Słów mi brakuje. Nie rozumiem. Ile masz jeszcze nosić aparat? Minęły już planowane 2 lata. Na wczorajszej wizycie pani orto z lekka mnie zbyła z tą dwójką, powiedziała, że taki jej urok, że można ją troche podszlifować czy nadbudować i ze zęby mam pięknie ustawione że sama by chciała takie mieć. W płytce mocno podgięła mi drut, bo była za luźna, teraz ledwo ją wkładam a dziś czuje przednie zęby jakby znów się ustawiały. U góry między zębami porobiły się szpary ale plytka ma to zlikwidować. Wizyta ekspresowa 3 min na fotelu. Nowy gabinet nieźle wypasiony. Odpowiedz Link
phi_phi1 Re: do agna 19.09.08, 15:21 podaj mi swojego maila to Ci napisze bo nie chce tak publicznie. pa Odpowiedz Link
sub69 dr Orzelska-bardzo polecam!!!!!!!!!! 29.09.06, 11:54 ja leczę się u dr Orzelskiej również.nosze aparacik stały 4miesiace.efekty sa rewelacyjne!!!!bardzo bardzo polecam!!! Odpowiedz Link
sub69 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.09.06, 11:55 trafiłaś w bardzo dobre ręcepozdrawiam Odpowiedz Link
agna76 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 29.09.06, 12:31 sub69 dzięki za to co napisałas oby więcej było takich opinii. Trafiłam tam z polecenia mojej stomatolog, do nikogo innego nie poszłam na konsultacje. Efekty też widze choć na razie małe. Mija dopiero miesiąc od założenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link
korogo Re: dobry i tani ortodonta w T. -chyba będzie OK 06.10.06, 18:13 Witam. Ja zakładam 10.10.2006r. pierwszy łuk na górę. Mam wysunięte i skrzywione (30 stopni w osi) dwójki oraz cofnięte do środka jedynki. Nie muszę usuwać zebów bo mam niestety braki po obu stronach(6). Mam bardzo stłoczonę żuchwę, więc docelowo dojdzie jeszcze dolny łuk za jakiś czas. Dodatkowo mam bardzo głęboki przodozgryz. Górne zęby przykrywają Mi całkowicie dolne zęby, które skutecznie zjadam . Od 3 miesięcy noszę płytkę dystansową (ok.7mm grubości) - tzw. szynę ze śrubą - na dolnych zębach (celu poprawy działania stawu szczękowego). To skutecznie utrudnia mi mówienie (za mało otwieram usta). Ten aparat ruchomy noszę blisko 20 godzin na dobę. W tym czasie dolne zęby zyskały szparę ok.2 mm. Wiem, że to mało ale mimo wszystko jestem optymistką. Powód zabiegu ... czysto zdrowotny. Mam 41 lat, więc pewnie okażę się jedną z najstarszych tu piszących pacjentek . Koszt aparatu 1500 zł. za łuk. Kilka miesięcy temu konsultowałam się u dr. Słomińskiej (z AM ) w jej gabinecie prywatnym w Wrzeszczu. Powiedziała, że będzie trudno ale coś da się zrobić. Koszt łuku i wizyty w tamtym okresie był porównywalny z kosztem u mojego aktualnego ortodonty. Czas leczenia obie lekarki określiły podobnie. Moja ortodontka wytrzymała tysiące moich pytań, wątpliwości, "1 odwrót spod drzwi" , burzące koncepcje leczenia Moje działania kosmetyczne w stosunku do górnych jedynek. Po blisko 2 letnich wahaniach podejmuję leczenie. Nie wiem jak długo będzie trwało. Na pewno forum pozwoliło Mi zapoznać się problemami i doświadczeniam innych pacjentów. Na koniec kiedyś tam jeszcze leczenie protetyczne (wysokość tylnich zębów, może jakiś implant z tyłu (może ceny spadną dalej)- implantologa już mam na oku (ul. Garncarska) i kosmetyka. Ale to pewnie po 2010r. Sorki za przydługi tekst. Pozdrawiam i zyczę wszystkim powodzenia w leczeniu. Odpowiedz Link
korogo Re: dobry i tani ortodonta w T. -chyba będzie OK 26.10.06, 19:24 Witam Mineło 16 dni od założenia aparatu na górny łuk. Na poczatku troszeczkę uczucie nacisku, które mineło po kilku dniach. Zostawiono mi troszeczke przydługie druty na pierścieniach (brak 6 po obu stronach a tym samym duże przestrzenie miedzyzębowe) co spowodowało niepotrzebne katusze (rany,opuchnięcie,BÓL). Po skróceniu do ok. 3mm wystających końcówek jest OK. Szoruje ząbki intensywnie w pracy (a co mi tam)i jakoś nie wzbudzam sensacji. Rety jaka Ja głupia byłam mając z tego powodu opory !!! Jem prawie wszystko. Zdradliwe są chrupki i serki topione (pięknie sie lepią). Bardzo dobry jest chleb tostowy z dodatkami. Po 16 dniach niby coś się już ruszyło (tak twierdzi druga połówka)? Ale ja nic nie widzę ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
tanga_m Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 26.11.06, 00:16 zamki mini należą do najtańszych, płacąc za "aparat" naprawdę płacisz za leczenie, wiem, bo moja kuzynka jest ortodontką, a lekarz ma albo niższą albo wyższą cenę (marżę) za swoje usługi i nie zawsze to zależy od fachowości, często też od przyzwoitości. najdroższe są zamki damon a takze kosmetyczne, a i tak założenie jednego łuku aparatu kosztuje ok 2000. ja jestem z południa, ale tu studiuję, a moja kuzynka chwali dr czajkowskiego i dr słomińską, co nie znaczy, że inni są niedobrzy. Odpowiedz Link
korogo do tanga_m 26.11.06, 12:03 A jakie zdanie ma twoja kuzynka na temat młodych ortodontów w okresie specjalizacji? Czy warto ryzykowac i zacząć sie u niech leczyć ? Moja zaczeła sie troszeczkę irytować, gdy zaczełam zadawać zbyt dociekliwe pytania. Czy mozna gdzieś sprawdzić , kto i gdzie aktualnie robi specjalizacje i pod czyimm kierunkiem (opieką) ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
tanga_m Re: do tanga_m 27.11.06, 00:31 korogo, aż tak to ja z nią nie rozmawiałam, ponieważ jestem w gdańsku a ona mieszka we Wrocławiu to chciałam się dowiedzieć tylko dla koleżanki, która planowała leczenie tutaj co i jak i stąd moja wiedza. trudno ci odpowiedziec, jak w każdej dziedzinie tak i w ortodoncji zdarzają się równiez młodzi swietni, ale doświadczenie robi swoje. Odpowiedz Link
solnia Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 07.12.06, 22:15 A może ktoś leczy zęby u dr Małgorzaty Niemkiewicz? Odpowiedz Link
solnia Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 11.12.06, 15:23 czy możecie polecić dobrego ortodontę z okolic Chełmu, łostowic, Oruni Górnej, itp? Odpowiedz Link
kayah28 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 22.12.06, 00:58 bardzo fajny jest pan dr.Zybko w Klinice zdrwego usmiechu na Jaskowej dolinie. Goraco polecam. Odpowiedz Link
ingwar8 Re: dobry i tani ortodonta w Trójmiescie 28.12.06, 16:56 Orientuje sie ktos ile dr Czajkowski bierze za aparar metalowy? Dzwonilem, ale gabinet nieczynny do 02.01.2007, wiec sie nie dowiedzialem. Bylbym zadowolony z kwoty nie wiekszej niz 1600zl za luk. Odpowiedz Link