Dodaj do ulubionych

Pytanie o wyrywanie :)

06.09.06, 17:17
Po latach wahania zdecydowałam sie w końcu na aparacik smile No i niestety mam
do wyrwania dwie czwórki sad (osemki też pójda do ostrzału ale to troche
pózniej) I tutaj mam pytanie do Was czy lepiej wyrywać te 4 prywatnie czy
można równie dobrze w przychodnii? Jakie sa Wasze doświadczenia? I jakie sa
ceny wyrwania zębów prywatnie?
Obserwuj wątek
    • glembinka Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 20:24
      Mam uraz do przychodni i nie dowarzyłabym się usuwać tam zębów (ani nawet
      przekroczyć jej progu). Do aparatu musiałam usunąć 4 zęby i wszystkie zabiegi
      wykonywałam w prywatnym zakładzie który ma podpisaną umowę z NFZ. Rwał mi
      chirurg szczękowy i zrobił to naprawdę profesjonalnie. Zapłaciłam tylko za
      znieczulenie 50 zł ale to znieczulenie działało przez 12 godzin w taki sposób,
      że nie miałam zdrętwiałej żadnej części twarzy a bólu nie czułam.
      • aparatkaaa Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 20:29
        Prywatnie. W przychodniach sa podobno nie najlepsze warunki. Ja bym sie bala i
        nie ryzykowalabym wlasnym zdrowiem, a w ekstremalnych przypadkach i zyciem.
        Za wyrywanie placilam 70zl od zeba (znieczulenie wliczone w cene), prywatnie, u
        chirurga w moim miescie - Zabrzu.
    • reniferka19 Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 21:06
      Ja tez miałam usuwane 2 czwórki i zdecydowałam sie zrobic to w gabinecie
      prywatnym w Lublinie, (w państwowym nie miałam odwagi po wspomnieniach z
      dzieciństwa. Zapłaciłam 60zł od zęba.Pocieszę Cię tym że jak usuniesz ząbki to
      leczenie pójdzie znacznie szybciej!!!Ja usuwałam w listopadzie zeszłego roku a w
      listopadzie br zdejmuja mi aparat!!!Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
      • barbarella25 Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 22:10
        Ja tez jestem przed wyrywaniem..prawdopodobnie az cztery czworki pojda w
        odstawke..brr...Czy mozna rwac wszystkie cztery za jednym razem?I czy konieczne
        jest udanie sie do chirurga szczekowego czy mozna to zrobic u zwyklego
        stomatologa?
        • lioninka Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 22:23
          Można to zrobić u zwykłego dentysty, chyba że masz jakieś dziwne ułożenie
          zębów, albo nietypowe korzenie.
        • glembinka Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 22:38
          Nie każdy stomatolog wyrywa zęby. Trzeba się dowiedzieć. W przypadku chirurga
          ma się pewność, że nie schrzani czegoś (bo robił nie takie rzeczy na stole
          operacyjnym). Mnie stomatolog powiedziała, że nie podejmie się rwania mi zębów
          i wysłała do chirurga, jestem jej za to wdzięczna bo facet się spisał na medal.
          Co do wyrywania wszystkich zębów na raz to nie polecam a w ręcz odradzam, bo
          przez jakiś czas nie można jeść tą stroną (ma się w końcu otwartą ranę która
          czasem potrafi się paprać) a przecież trzeba przyjmować jakieś pokarmy. Ja
          miałam rwane po jednym zębie i wcale nie żałuje.
          • aparatkaaa Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 23:23
            Ja mialam rwane 2 zeby u gory z dwoch stron w jeden dzien. Rany sie goily
            ladnie. Dol tez bede wyrywac za jednym podejsciem.
    • proomyczek18 Re: Pytanie o wyrywanie :) 06.09.06, 23:37
      Ja miałam wyrywanie osemek w Akademi medycznej w Gdańsku i zajeli się mną bardzo
      dobrze. Naprawde polecam tych lekarzy, wszyscy bardzo mili smile nw czasie
      wyrywania nic nie bolało, oczywiście po napuchła buzia ale to myśle ze jest
      normalne (najlepszym sposobem na to jest przykładanie lodu) miałam wyrywane
      wszytskei osemki wiec cos o tym, wiem. Też miałam mieć wyrwane czwórki ale
      lekarka w Akademi sie na to nie zgodziła i pozostało na osemkach. Teraz mam
      piekne zeby i planowany zabieg smile
      • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 07.09.06, 09:03
        Bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedz smile ja sama tez wolalabym prywatnie,
        ale jedna pani zarzadala 120zl od zeba! a drugi lekarz sobie wyjechal na urlop :
        ( i musze szybko kogos znalesc bo mnie do przychodni rodzice wysla brrrr.
      • glembinka Re: Pytanie o wyrywanie :) 07.09.06, 09:21
        Promyczku zapewniam cię że nie zawsze się puchnie po rwaniu. Miałam rwane 5
        zębów i ani razu nie napuchłam nawet 1mm.
    • tictac10 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 09:43
      grotka20 napisała:

> Po latach wahania zdecydowałam sie w końcu na aparacik smile No i niestety mam
      > do wyrwania dwie czwórki sad (osemki też pójda do ostrzału ale to troche
      > pózniej) I tutaj mam pytanie do Was czy lepiej wyrywać te 4 prywatnie czy
      > można równie dobrze w przychodnii? Jakie sa Wasze doświadczenia? I jakie sa
      > ceny wyrwania zębów prywatnie?

Też decyduje sie po długich przemysleniach na aparatsmile I dokładnie tak jak Ty
      musze wyrwac dwie 4...a kto wie...moze i kiedys 8-ki. Na wyrywanie ide za kilka
      dni, a do tego czasu lecze zabki...i robie to u dentysty na nFZ. Tez myslalam
      ze w prywatnym gabinecie obsługa i fachowosc wiele roznia sie od tych
      publicznych, ale bardzo bardzo sie myliłam.U swojego dentysty czuje sie
      niesamowice, atmosfera wspaniala, delikatnosc ponad wszystko, bezbólowo
      (pomijajac ze za kazdym razem znieczukenie)tongue_out U mnie cena kazdego zabiegu,
      kazdego dodatkowego alementu do aparatu czy nawet samego aparatu, odgrywa
      istotna role, wiec nie zamierzam wydac 150 zl tylko za wyrwanie zebow u lekarza
      prywatnego...tym bardziej ze jestem bardzo zadowolona z dotychczasowego na
      fundusz. Wiec w tym wypadku jaka bedzie roznica jesli pojde do prywatnego??po
      prostu zaplacesmileNie wiem czy warto...skoro czeka mnie jeszcze niezliczona ilosc
      wydatkow zwiazanych z aparatem. A na marginesie...napisz jzu po wyrwaniu jakie
      wrazeniasmile Ja mimo wszytsko jestem przerazona brakiem czworeksmilepozdrawiam
      serdecznie i zycze nam obu bezbolesnego zabiegusmile
      • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 10:10
        Na pewno zdam relacje jak juz bede po smile jeszcze nie wiem czy prywatnie czy nie
        ale po weekendzie musze to szybko zalatwic bo 20 zakladam aparacik smile
        najbardziej boje sie tych dziur sad mam szeroki usmiech i boje sie ze bedzie to
        widac sad a raczej trudno bedzie przestac sie usmiechac wink wolalam wyrwac piatki
        ale orto powiedziala ze wtedy leczenie potrwa duzej no i stanelo na czworkach
        ehm...
        • aparatkaaa Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 13:27
          Ja mam wyrwana z jednej strony piatke, a z drugiej czworke. Dziura po czworce
          jest bardziej widoczna, ale jak ktos nie wie i nie przypatruje sie specjalnie,
          to raczej nie zauwazy. A tez mam bardzo szeroki usmiechtongue_out
          • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 13:38
            Najgorsze to pierwsze 2-3 miesiace bo potem ta odleglosc powinna sie
            zmniejszyc, prawda?suspicious Moja orto powiedziala, ze to jak z operacja plastyczna
            najpierw jest obrzek, blizny itpe ale potem jest cacy smile tylko po takich
            operacjach to ludzie moga najczesciej zaszyc sie w domku na jakis czas tongue_out a
            mnie zaczyna sie nowy rok akademicki i takiej mozliwoscie nie mam buu sad
            • claritymen Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 15:06
              No to popros orto o zaslepki w miejsce wyrywanych czwórek. U mojego znajomego
              dziury zmniejszac sie zaczely po przeszło roku... poza tym musisz wiedziec ze
              najpierw to aparat bedzie korygowal co inne niz luki po usunietych zebach, wiec
              te 3 miesiace, to trzeba z pewnoscia doliczyc do kolejnych miesiecy jakie
              poswiecisz na ustawianie zebow w lukusmile niestety o estetyke dba sie dopiero w
              drugiej kolejnosci.
              • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 15:36
                No wez nie strasz ;P ja mam proste zabki tylko mam (nie wiem jak to sie fachowo
                nazywa) ale mam gorny luk bardziej do przodu o jakies 0,5cm i chodzi tylko o to
                zeby je cofnac, wiec mam nadzieje ze od razu zaczna sie przesuwac sad
                • claritymen Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 17:29
                  Z pewnościa nie odrazu. Na tym polega technika leczenia. najpierw sie ustawia
                  wszystko w łuku, a dopiero potem zamyka szpary. Wydaje Ci sie ze masz "tylko
                  troche krzywe", ale jak znam zycie i druga szczeka jest przez to krzywa, wiec
                  najpier obie szczeki trzeba ustawic w luku a estetyka na koniec niestety... Jak
                  masz watpliwosci to popros orto zeby na pismie Ci zagwarantowala ze po 3
                  miesiacach od zalozenia aparatu zmniejszy sie szparabig_grin Jestem pewien ze
                  odmówiwink
                  • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 18:09
                    Ale ja mam tylko aparat na gorny luk bo z dolem jest ok smile
                    • tictac10 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 19:30
                      Grotka...jesteśmy w bardzo podobnej sytuacjismilewiec wrażenia bedzie z kim
                      dzielicsmile w poniedziałek ostatecznie ide na wyrywanie zębów...a planowo
                      aparacik mam mieć zakładany (i tez tylko na góre) 20-gosmile wiec w
                      poniedzialek...daj znac jak poszlosmile
                      • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 08.09.06, 22:39
                        Na pewno dam znak smile) 3maj sie na rwaniu w poniedzialeksmile
                        • claritymen Re: Pytanie o wyrywanie :) 09.09.06, 08:27
                          No coż, z tego co wiem to nie da sie dopasowac jednej szczeki do drugiej bez
                          pracy dwoma łukami i to w dodatku po podwójnej ekstrakcji... Przeciez zmieni Ci
                          sie diametralnie wielkość górnego łuku, wiec jest logiczne, ze dolny może nie
                          pasowac. Jestes pewna kwalifikacji tej ortodontki?? Ja z pewnością udałbym sie
                          na konsultacje gdzies jeszcze. W koncu szkoda wydawac kase i tracic nerwy na
                          kiepskie leczenie.
                          • tictac10 Re: Pytanie o wyrywanie :) 09.09.06, 10:35
                            Szczerze...to nie jestemsad ale za to jestem bardzo bardzo zdecydowana na aparat
                            górny, bo na dolny nie mam tyle pieniędzy. Pytałam Orto dwa razy co z dołem,
                            powiedziała ze dobrze by było, ale skoro nie to jakas tragedia sie nie stanie.
                            zawsze mozna pozniej dołaczyc, choc wiem, ze to przedłuzy i leczenie i
                            koszta...juz sama głupieje co robicsad Nie mam az takiego strasznego dołu, a z
                            drugiej strony gdyby był aparat to na pewno by nie zaszkodziłouncertain orientujesz
                            sie czy rzeczywiscie w wielu przypadkach kiedy był zakladany tylko gorny łuk,
                            cos z rozstawem zabkow i ogolnie dopasowaniem sie gory z dolem, było nie tak??
                          • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 09.09.06, 10:40
                            Dwie kolezanki do niej chodzily i byly zadowolone. Poznalam tez jej corke,
                            ktorej tez robila aparat. Poczatkowo mial byc aparat na gore i dol ale potem,
                            jak przestudiowala wszystkie zdjecia to stwierdzila ze nie koniecznie. Ja sie
                            nie znam ale przeciez gdybym wyrwala dwa zeby na dole to tez by sie dol cofnal
                            i by przerwa nie zniklauncertain sama nie wiem, spytam sie jej o to na nastepnej
                            wizycie smile
                            • tictac10 Re: Pytanie o wyrywanie :) 09.09.06, 11:22
                              Grotka...z jakiego miasta jestes??
                              • grotka20 Re: Pytanie o wyrywanie :) 09.09.06, 11:38
                                Z Kalisza smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka