Dodaj do ulubionych

Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu

24.01.07, 15:07
Szukam dobrego ortodonty dla mojej 11 letniej córki. Leczona jest od 1.5 roku
w Zielonej Górze aparatem stałym, ale to jest jakaś pomyłka. Lekarz który się
nią zajmuje nie wie chyba co robi, jest totalnie niekompetentny.
Poradźcie gdzie się udać we Wrocławiu po fachową pomoc. Chcę nawet dojeżdżać
na wizyty byleby trafić na dobrego ortodontę.
Obserwuj wątek
    • flashy00 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 24.01.07, 17:43
      Ja dopiero zaczynam leczenie ale moja ortodontka jest dobra i polecana przez
      wielu znajomych smile dr. Jedynak z Długołęki koło Wrocławia. A gdzie Ty mieszkasz?
      Jak we Wrocławiu to warto poszukać jeszcze kogoś z Wrocka, a jak z Zielonej Góry
      to nie lepiej tam szukać? Zrób jak Ci wygodniej
      • kbw Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 25.01.07, 14:04
        Mieszkam w Zielonej Górze, ale niestety tutaj jest z dobrym ortodontą problem
        ogromny. Byłam niby u najlepszego i wyszło z tego wielkie jajo. Mam już dość
        użerania się z nim i chcę iść tam gdzie dobrze zdiagnozują dziecko i wprowadzą
        profesjonalne metody leczenia
      • kama1701 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.01.07, 09:07
        witam,
        ja w sprawie dr Jedynak - możesz napisać ile wychodzą koszty wizyt u niej?
        i ile wyszło za aparat?
        pzdr.
        • flashy00 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.01.07, 10:46
          O cieszę się że w końcu trafiłam w necie na kogoś kto coś o niej słyszał smile
          W mojej okolicy jest polecana i prawie wszyscy znajomi z aparatami leczą się
          właśnie u niej. Ja dopiero zaczęłam leczenie więc piszę co wiem do tej pory:
          za pierwszą wizytę kontrolną (poszłam bez zdjęć) nie płaciłam nic,
          na drugiej orto opisała zdjęcia (które jej wcześniej przywiozłam) i zrobiła
          wyciski (30zł),
          na trzeciej założyła mi dwa pierścienie i separatory (200zł - pierścienie dosyć
          drogie są),
          a na kolejnej założyła dolny łuk który kosztował 1200zł (wg. mnie dosyć tanio,
          jak u innych zdarza się po 1500-1600). Oczywiście to aparat metalowy, w cenach
          kosmetycznych i innych się nie orientuję. Pozdrawiam kiss smile
          • kama1701 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.01.07, 21:36
            o jakie wyczerpujące info =)) dzięki.
            a co to są te pierścienie i separatory?
            co do tej dr, to leczyłam kiedys u niej zęby i było ok.
            a w tym tyg mam zamiar podjechac na wizyte na ul.Jaracza do ORTOBAJT-niewiem
            czy słyszałaś? mi koleżanka polecała, a ceny też w granicach ok 1200 za łuk - a
            wizyty po ile są u tej Jedynak? bo tam sa po 80zł.
            pzdr.
            • flashy00 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 11:34
              Separatory to gumki które rozszerzają przestrzeń między zębami żeby nie było
              problemu z założeniem pierścienia. Ja miałam między 5 i 6 oraz 6 i 7 (po każdej
              stronie dwie gumki). A pierścienie to takie jakby metalowe "obręcze" na zęby
              zazwyczaj są na 6 lub 7 (ja chyba jestem jakimś dziwnym przypadkiem bo mam i na
              6 i na 7, cztery w jednym łuku) i w stosunku do nich prostowane są inne zęby.
              tutaj poczytaj -->
              ortodoncja.blog.onet.pl/2,ID118010767,DA2006-07-28,index.html
              A o wizytach orto powiedziała mniej więcej tak, że z jednym łukiem na zębach
              kosztuje zależnie od tego co jest robione, czasem 50zł, przy wymianie łuku
              70-80zł. Po prostu różnie. A przy dwóch łukach dwa razy tyle (100zł, 140-160zł)
              i też zależnie co robione.
              • kama1701 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 19:14
                hej!
                ślicznie dziękuje za te wyczerpujące info =))
                ja jade jutro na Jaracza do tego ORTOBAJT (znasz?) i zobacze co mi powiedzą...
    • georgewroc1 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 24.01.07, 22:38
      WItam,

Ja polecam ORTHOSMILE na ul. jaracza we Wroclawiu. Tam sie lecze od ponad pół
      roku. Świetny, profesjonalny zaespół i baaardzo miła atmosfera. Mają świetny
      kontakt z dziećmi.
      www.strzalkowska.pl
      Pierwsza wizyta kontrolna chyba jest nawet bezpłatna.
      • kbw Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 25.01.07, 14:02
        Dzięki za rady. Może ktoś jeszcze coś poleci. Chodzi mi o takie miejsce gdzie
        będzie przeprowadzona pełna diagnostyka i zproponowane zostaną dobre metody
        leczenia, przynoszące wymierne efekty.
      • kama1701 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 28.01.07, 23:07
        witam!
        ja w sprawie tego ortodonty na jaracza- zamierzam założyc aparacik w
        najbliższym czasie, ale polecano mi jaracza 60/5 ORTOBAJT - czy znasz to moze?
        • kbw Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 09:28
          dobra i znana dentystka stanowczo nie polecała ortodontów na Jaracza. Sama
          leczyła się ortodontycznie i miała pacjentów po wątpliwym leczeniu na Jaracza.
          Jest to opinia zasłyszana więc nie odpowiadam za jej obiektywizm
          • kama1701 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 19:39
            ale...jutro tam się wybieram i... lekko się przestraszyłam =/ a mozesz
            konkretniej napisac o którego ortodonte chodzi? bo jest tam: ortobajt i
            orthosmile...
            dzięki.
            • georgewroc1 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 21:07
              Ja nie slyszalem o Ortobajt. A zdecydowalem sie na Orthosmile po rekomendacji
              znajomego który pracuje w firmie dostarczajacej różne materiały stomatologiczne
              itp. Ma rozeznanie we Wroclawskich klinikach i stwierdzil, z egdyby to on mial
              sie leczyc to tylko w Orthosmie.
              Nie zaluje wyboru. Profesjonalny personel, bardzo mila atmosfera, jest wesolo, z
              glosników leci muzyka. Tylko sie leczyc.
            • kbw Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 31.01.07, 14:58
              Wydaje mi się że o orthosmile... ale to była informacja przekazana przez osobę
              trzecią i nie zabardzo jestem pewna. napewno chodziło o Jaracza i teraz tak
              myślę że tam orthosmile jest od niedawna więc może jednak o tą drugą klinikę.
              Przepraszam ze ci tak namieszałam nie mając pewności
    • flashy00 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 25.01.07, 14:34
      A może lepiej jeszcze trochę poszukaj w Zielonej Górze, albo gdzieś bliżej, może
      w Gorzowie Wlkp. Przecież Wrocław jest daleko od ZG. Na białej liście ortodontów
      może znajdziesz kogoś z bliższego otoczenia. Pozdrawiam
      • tigra.14 ZG 29.01.07, 17:11
        na poczatku napisze, ze jest ciezko znalezc lekarza, ktory chce po kims przejac
        leczenie. A zwlaszcza takie, ktore jest zle prowadzone. i to pisze na podstawie
        wlasnego przypadku.

probowalas na ul. Słowackiej w ZG? Ta kobieta jest bardzo dobra. mysle, ze warto
        tam pojsc. sama tam sie przenioslam. Ale pozniej okazalo sie, ze czeka mnie
        operacja i przenioslam sie ze studiami do Wrocka. i tylko dlatego, zeby bylo blizej.

Z Wroclawia nie moge nikogo polecic, bo u m=nikogo sie nie leczylam. Ale dr
        strzałkowska dziwnie podchodzi do pacjentow, ktorzy zmieniaja lekarza. koledze
        kazala sciagac aparat porcelanowy (dwa luki) tylko dlatego, ze sama musi zarobic
        na aparacie. a to dla mnie jest juz przesada!! mialam "przyjemnosc" poznac ta
        pania w AM. I przyznam, ze dla swoich pacjentow jest bardzo mila!!! natomiast do
        innych bardzo opryskliwa!!

ja bym juz predzej probowala na Parafialnej we Wroclawiu.
    • szmaja Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 30.01.07, 10:55
      Ja tylko mogę powiedzieć, gdzie ja sie leczę - bo ta orto została mi polecona,
      więc chodzę do dr Kawali, która przyjmuje w Stomadencie, ale ma również gabinet
      (wypchany po brzegi) na ulicy Kniaziewicza - na przeciwko Vity.

Tu jest jej zdjęcie smile:
      www.info.am.wroc.pl/jednostki/28ortpl.html
      • cally Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 23.02.07, 11:05
        ORTHO na Parafialnej.(www.ortho.pl) Lecze się tam, co prawda od 2 miesięcy
        dopiero, ale póki co jest super. Cały sprzęt maja na miejscu nie trzeba nigdzie
        jeździć osobno zdjęć robić, lekarze i cala reszta personelu bardzo mila i są
        DELIKATNI, co najważniejsze przy zakładaniu aparatu, później przy wymianie
        drutów itp.. W razie potrzeby sprowadzają na konsultacje chirurga wiec + ze nie
        trzeba jeździć po Wrocławiusmile
        Tani nie sa, ale warto, mam kilku znajomych po zakończonym leczeniu właśnie w
        ORTHO i ząbki maja cudne!
        • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 20.09.07, 10:45
          bylem tam niedawno
          konsultacja za darmo ale zrobilem u nich zdjecia i wycisk za łącznie
          180zl,na miescie to samo kosztuje 110zl ( trzeba isc w 2 miejsca a
          na wycisk to sie chyba umawiać ) czyli mieli górki 70zl wiec plakać
          co niemają smile
          doktorek zaśpiewał mi ponad 7 tys.(aparat zwykły metalowy) i 3
          letnie leczenie( w tym retencja).
          moja wada zaś wymaga jedynie aparatu fragmentarycznego za 1600zl 2
          łuki
          i jak sie okazało u innego ortodonty rocznego leczenia i retencji
          =łącznie ok 3200.

sumując wiec -niepolecam ,chyba że macie w d... to czy was ktoś dyma
          czy nie .

pzdr
          • marickenn Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 20.09.07, 16:18
            A mi zaplanowali leczenie na 2 lata w lipcu tego roku. W tym centrum nastąpiły pewne zmiany personelowe i odszedł ten lekarz na którym mi zależało i ja razem z nim się "przeniosłam" - nie wiem jak leczy ten który tam został bo oni wcześniej obaj zajmowali się pacjentem. Jeśli chodzi o koszta to faktycznie dużo Ci policzyli..
            • marickenn Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 20.09.07, 16:21
              aha a propos cen, to nie opowiadaj że u tam aparat tyle kosztuje bo to nieprawda...tam wyliczają całkowity koszt leczenia. Czyli te 7 tys to jest aparat razem ze wszystkimi wizytami, niezależnie co będzie w czasie ich robione. Napisałam w poprzednim poście że dużo Ci policzyli, bo z tego co wiem to 7-8 tys za całe leczenie to ich górna granica.
              • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 20.09.07, 16:28
                zgadza sie -ponad 7tys koszt całkowitego leczenia tam .
                u innego gebologa smile wyliczono go na ok 3200zl .
                pamietaj że umawiam sie na efekt a nie na "leczenie"
                • cally Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 28.09.07, 17:23
                  No to gratuluje temu panu ktoremu zalezy na efekcie a nie na
                  leczeniu...Co z tego ze bedziesz mial proste zeby jak po pol roku
                  znowu beda krzywe bo ktos zle zaplanuej leczenie? To czeste
                  przypadki...Wiec stary chyba nie do konca o to chodzi... Ale twoje
                  zeby,twoja kasa, twoje decyzjesmile

• jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.09.07, 08:24
                    > No to gratuluje temu panu ktoremu zalezy na efekcie a nie na
                    > leczeniu...

efekt tzn równiez trwałosc i za to place .
                    i prosze nietraktować mnie jak dziecko a mojego orto (z tytułem
                    doktora zresztą ) jak nieuka.
                    w obu przypadkach leczenie jak sie okazało :miało trwac
                    1)miało trwac równie dlugo tj 3 lata(u doktorka którego wybrałem
                    1rok leczenia i 2 lata retencji ten z parafialnej twierdził ze 2
                    lata lecznie i 1 rok retencji ale nieprecyzował tego konkretnie.
                    2)mialo być leczone cienkołukowym aparatem fragmentarycznym .

wiec stary jak chcesz bulic wiecej za złudzenia to twoja kasa twoja
                    sprawa smile

• marickenn Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.09.07, 10:29
                      Heheh skąd wiesz, że ten obecny lekarz nie sprzedał Ci złudzeń? Bo taniej wyjdzie leczenie to myślisz że to jest najlepsza opcja? Nigdy nie wiesz, nie podważaj zaufania czyjegoś w swojego orto - jeśli wszystko idzie zgodnie z planem to ja jestem w stanie zapłacić odpowiednią kasę. Na zdrowiu nie staram się oszczędzać - wszystko w granicach rozsądku. I zapewniam Cię, że we Wrocławiu są znacznie droższe gabinety niż na Parafialnej. I powiedz, na kogóż stamtąd tak się skarżyli ludzie?
                      • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.09.07, 11:26
                        > Heheh skąd wiesz, że ten obecny lekarz nie sprzedał Ci złudzeń?

bo zludzenia kupujesz jak placisz wiecej za to samo niz cena w
                        innych gabinetach a na parafialnej niepokazano mi nic innego niz
                        tam gdzie zaplace o połowe mniej a np za zdjecia i wycisk wzieli o
                        50% wiecej niz bym zaplacił gdzie indziej wiec to chyba coś mówi o
                        ich podejsciu .
                        najpierw przez telefon mówią że pierwsza wizyta za darmo i żebyś
                        zdjec i wycisku nie robił bo jak bedzie trzeba to oni zrobią na
                        miejscu ,przyjezdzasz no i okazuje sie że trzeba wycisk i
                        zdjecia ,oni je robią mówią że leczenie bedzie ok 6 tys poczym pani
                        rejestratorka usiłuje cie zapisać na płatną juz wizyte (niezgodziłem
                        sie ,chciałem zeby podali mi tylko cene jak doktorek obejrzy wycisk
                        i zdjecia )po handryczeniu zapisała mnie wiec na bezplatną (i tak
                        musiałem przyjechać po wycisk)gdzie doktorek dostarczył mi info że
                        bedzie to kosztować ponad 7 tys ,pokazał mi na zdjeciu czym mnie
                        bedzie leczył -jak sie pózniej dowiedziałem był to aparat
                        fragmentaryczny.powiedziałem że sprawdze gdzie indziej i wszedzie
                        wychodziło taniej

Nigdy nie wiesz, nie podważa
                        > j zaufania czyjegoś w swojego orto - jeśli wszystko idzie zgodnie
                        z planem to j

nie podważam ,gdzies tu na forum widziałem jakąś złą opinie o ich
                        leczeniu (zdaje sie niestaranne oczyszczenie z kleju przyczyną
                        czegoś tam) ale rozumiem że kazdemu zdażają sie błedy i nie mi je
                        oceniać.widziałem też opinie o złym podejsciu do pacjenta i jesli
                        chodzi o panią w rejestracji(lekarz byl oki ) na którą sie natknołem
                        to moge to potwierdzić (na wydre chciała mi wcisnąć tą płatną
                        wizyte).
                        czy jej sie wydaje że przychodzą do nich sami idioci ?

> a jestem w stanie zapłacić odpowiednią kasę.

chwalisz sie ? a ja to jestem biedny że aż piszczy .

Na zdrowiu nie staram się oszczędz
                        > ać - wszystko w granicach rozsądku.

czy aby napewno ?ty po prostu jesteś z tych co kupują aspiryne a ja
                        polopiryne i tyle (to tylko przykład wiec nieczepiej sie jakiś
                        drobnych róznic w składzie )

. I zapewniam Cię, że we Wrocławiu są znaczni
                        > e droższe gabinety niż na Parafialnej

niewątpie

I powiedz, na kogóż stamtąd tak się skar
                        > żyli ludzie?

napisałem powyzej a reszte sprawdz sobie w wyszukiwarce.

• marickenn Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.09.07, 13:54
                          No to super że masz gotową odpowiedź na wszystko - choćby nie wiem co się działo, będziesz obstawać przy swoim - życzę Ci, aby Twój wybór nie wiązał się z przykrymi konsekwencjami. Moim skromnym zdaniem złudzenia kupuje się też wtedy, kiedy się komuś wydaje, że zrobił interes swojego życia, bo zapłacił połowę mniej za coś co zdaje się być tej samej wartości co rzecz za drugie tyle. Oczywiście wyjątki się zdarzają - mam nadzieję, że Twój przypadek to taki wyjątek, bo nikomu nie życzę pomyłki w wyborze lekarza/planu leczenia.
                          Co do cen wycisków to ode mnie wzięli za nie 30zł a gdzie indziej biorą tyle samo lub więcej, przy tym w cenie były zdjęcia aparatem cyfrowym twarzy. Za zdjęcia rtg zapłaciłam po 40zł (robiłam je zanim trafiłam do tego gabinetu). I też wiem, że to jest średnia cena takich zdjęć. Uważam, że przesadzasz trochę z tymi kosztami - bo to są normalne ceny leczenia ortodontycznego, które tanie nie było i nie będzie. Nie chwalę się możliwością zapłacenia jakieś sumy ale stwierdzam fakt, że nie zamierzam "polecieć" na hasło, że ktoś mi zrobi coś "znacznie" taniej i to będzie "to samo". Pierwsza moja wizyta była za darmo, miałam ze sobą rtg wtedy. A obdzwoniłam chyba ze 20 ortodontów we Wrocławiu i tylko jeszcze w jednym gabinecie nie życzyli sobie nic za konsultację gdy się miało rtg. Wszędzie indziej ceny wahały się od 30 do 100 zł. Aha i ja kupuję polopirynę...Z mojej strony koniec dyskusji. Pozdrawiam i życzę sukcesów w leczeniu.
                          • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 29.09.07, 16:44
                            Moim skromnym zdaniem złudzenia kupuje się też wtedy, ki
                            > edy się komuś wydaje, że zrobił interes swojego życia,

nieprzesadzaj wink

bo zapłacił połowę mniej
                            > za coś co zdaje się być tej samej wartości co rzecz za drugie tyle

mówiłem już ze
                            1)parafialna chciala >7tys za leczenie aparatem fragmentarycznym
                            2)gdzie indziej(na ul.długiej)chcieli ok 6200zl za leczenie deamon3
                            nieanalizując czy moja wada moze być leczona łatwiej i szybciej np
                            fragmentarycznie wiec juz bylo znacznie taniej za drozszy aparat
                            3)tam gdzie sie zdecydowałem podstawaowe ceny są bardzo podobne do
                            innych ale powiedziano bez ogródek że moja wada jest łatwa i mozna
                            ję leczyć taniej

bo nik
                            > omu nie życzę pomyłki w wyborze lekarza/planu leczenia.
                            ja równiez

> Co do cen wycisków to ode mnie wzięli za nie 30zł a gdzie indziej
                            biorą tyle sa
                            > mo lub więcej,

wycisk kosztuje 30-40 zl a na parafialnej wzieli odemnie 60

przy tym w cenie były zdjęcia aparatem cyfrowym twarzy.

wielkie mi mecyje smile

Za zdjęc
                            > ia rtg zapłaciłam po 40zł (robiłam je zanim trafiłam do tego
                            gabinetu).

takie są ceny (komplet za 70 zl na pl.solidarnosci)a odemnie na
                            parafialnej wzieli po 60 zl za szt czyli razem 120 zl.

I też w
                            > iem, że to jest średnia cena takich zdjęć. Uważam, że przesadzasz
                            trochę z tymi
                            > kosztami - bo to są normalne ceny leczenia ortodontycznego, które
                            tanie nie by
                            > ło i nie będzie

nie wnikam w to czy jest tanie czy nie ,niebęde sie kłucił z rynkiem
                            ale starałem sie wybrac najlepszą oferte a jej częścią którą moge
                            poddać analizie jest min cena jak również kontakt z lekarzem i
                            obsługą .nie moge analizować umiejętniosci lekarza bo nie jestem
                            stomatologiem.

, że nie zamierzam "polecieć" na hasło, że ktoś mi zrobi
                            coś "znacznie"
                            > taniej i to będzie "to samo".

zauważ że nie polecam nikogo bo jeszcze zębów nie wyleczyłem itd.
                            zresztą to i tak było mało bo generalnie jestem dość sceptyczny i
                            nawet jak w moim jednostkowym przypadku sie komus coś uda to nie
                            znaczy że jest taki super.
                            a co do ceny to prowadząc swoj interes doskonale wiem jak często ona
                            jest odległa od jakości produktu

Pierwsza moja wizyta była za darmo, miałam ze sob
                            > ą rtg wtedy. A obdzwoniłam chyba ze 20 ortodontów we Wrocławiu i
                            tylko jeszcze
                            > w jednym gabinecie nie życzyli sobie nic za konsultację gdy się
                            miało rtg.

zgadza sie ,mialas rtg wiec cie na niego nienaciągneli a pierwszą
                            wizyte mają min na parafialnej za darmo by przyciągnąc klienta (i
                            bardzo słusznie)

równiez pozdrawiam smile
                            • cally Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 05.10.07, 11:17
                              Każdy w jakiś sposób broni swoich racji, swojej wydanej kasy i
                              swojego zaufania do lekarza u którego się leczy.
                              Są różni ludzi, każdy ma inne wymagania itd.
                              Ja mam porównanie co do pierwszej wizyte w Orthosmile i na
                              Parafialnej.
                              Pierwsza wizyta w obu przypadkach jest bezpłtna ale co z tego jak
                              plan leczenia i doklany opis tego jaka ma się wade widać dopiero po
                              zrobieniu zdjęć i wycisków. Cena takiej usługi czyli zdjęcia +
                              wyciski w Ortho kosztuje 300 zł na Parafialnej 180.
                              To po pierwsze.
                              Po drugie. Nie wiem jak było w Twoim przypadku ale ja osobiście idąc
                              na wizyte na której lekarz przedstawil mi plan lecznia, zdjecia itd
                              nie zapłaciłam NIC.
                              Dopiero od podpisania umowy zaczęła się płatność za cokolwiek.

Bronić nikogo nie mam zamiaru, lekarzy ani pani w recepcji. Lecze
                              się tam od stycznia i jestem zadowolona.

Zastanawia mnie tylko jedno...Piszesz że powinieneś nosić aparat
                              fragmentaryczny itd...Sam to wywnioskowałeś z tego co gdzieś
                              przeczytałeś,czy każdy jeden lekarz uktórego byłeś tak mówił?

Pzdr.
                              • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 05.10.07, 16:38
                                Cena takiej usługi czyli zdjęcia +
                                > wyciski w Ortho kosztuje 300 zł na Parafialnej 180.

na parafialnej jest drozej niż na pl.solidarnosci(robią zdjecia) za
                                zdjecia o 50 zl a za wycisk niż u np.mojego dentysty o 20 zl ale z
                                tego co piszesz to w Ortho to juz qrde skandal wink

> Po drugie. Nie wiem jak było w Twoim przypadku ale ja osobiście
                                idąc
                                > na wizyte na której lekarz przedstawil mi plan lecznia, zdjecia
                                itd
                                > nie zapłaciłam NIC.

na pierwszą wizyte proszono mnie bym przyszedł bez zdjec (bo może
                                nie będą potrzebne wink)po czym mnie na nie nacągnięto i chciano mnie
                                naciągnąć na placenie za drugą wizyte (pani na recepcji)na której
                                miano mi powiedzieć to czego spodziewałem sie usłyszeć na pierwszej
                                czyli kosztów ,czasu leczenia ,czasy retencji.w praktyce zrobiono tzw
                                w praktyce sie nie dałemsmile

> Zastanawia mnie tylko jedno...Piszesz że powinieneś nosić aparat
                                > fragmentaryczny itd...Sam to wywnioskowałeś z tego co gdzieś
                                > przeczytałeś,czy każdy jeden lekarz uktórego byłeś tak mówił?

najpierw sam to wywnioskowałem zetknowszy sie z tą nazwą w
                                internecie i oceniając iz przeciez niepotrzebuje korekty
                                przedtrzonowców,potem lekarz na parafialnej mi pokazał na zdjeciu co
                                mi założy i był to aparat z zamkami na zeby 1,2,3, góra dół(kolejny
                                po tym że wszystko w jednym miejscu pożytek z przeplaconych zdjec i
                                wycisku smile)
                                u kolejnego ortodonty zaproponowano mi taki aparat nazywając go
                                własnie aparatem fragmentarycznym i określając jego cene na 800zł za
                                łuk (cienkołukowy fragmentaryczny)
                                pozostałych dwóch lekarzy z którymi sie kontaktowałem (bez wnikania
                                w moją wade) wyliczali koszt nizej o ok. 1000zl . przy leczeniu
                                stałym aparatem ślizgowym deamon 3 .czas leczenia określali na 1.5
                                roku, wizyty rzadsze , a czas retencji też na ok 1.5 roku .

wniosek jest taki że parafialna jest droga,lekarz oki jeśli chodzi o
                                kontakt bo mnie nie leczył przeciez, pani w recepcji wydaje sie że
                                jest cwana.

pzdr

• gibi22 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 19.03.08, 19:39
                                  Dla Twojej wiadomości Pani z rejestracji( ta cwana)już dawno nie
                                  pracuje na Parafialnej-na ich szczęście.
                                  Pozdro
                              • jotde2 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 05.10.07, 16:51
                                dodam tylko że niewnikam w zarobki ortodontów ale chciałbym za
                                korekte prostszej wady płacić mniej niż za skomplikowaną (zakładam
                                że moja nie jest za trudna )
                                • andrzejek23 Ważne o ORTHO na Parafialnej 07.10.07, 12:28
                                  Witam wszystkich!
                                  Ośmielę się zabrać głos, bo widzę, że ta dyskusja prowadzi donikąd.

1) Leczę, a właściwie leczyłem się na Parafialnej od niecałych 3 lat.
                                  Przyjmowało tam dwóch lekarzy - dr n.med. Jarosław Iwanicki i dr Piotr Puszkiel.
                                  Z końcem sierpnia nastąpił rozłam i każdy z doktorów zaczął działać na własną
                                  rękę. W starym miejscu, które wyraźnie podupadło, pozostał dr Puszkiel, który
                                  jest raczej średnim fachowcem i w ORTHO pełnił funkcję "frontmana", czyli
                                  prowadził wstępne wizyty itd., a w najlepszym przypadku kleił pierścienie.
                                  Dr Iwanicki, który niewątpliwie jest wybitnym fachowcem, odszedł z częścią
                                  personelu i przyjmuje w ORTHO-MED na Krzyckiej (www.ortho-med.pl). Tam też
                                  przeszła zdecydowana większość pacjentów z ORTHO, w tym ja.

2) Kolega, który pisze, że został niemiło potraktowany w ORTHO może mieć rację,
                                  bo tam się teraz wszystko zmieniło, i to na minus. Dlatego proponuję udać się do
                                  dr. Iwanickiego, gwarantuję miłą i sympatyczną obsługę na najwyższym poziomie.

3) Moja 1. i 2. wizyta w ORTHO była bezpłatna, ale to było w czasach świetności.
                                  Za zdjęcia RTG zapłaciłem 2x50zł, ale gdybym miał swoje, to mógłbym je przynieść
                                  i byłoby za darmo. Wycisk i slajdy były za darmo. Druga wizyta to przedstawienie
                                  planu leczenia, kosztów itd. i to też za darmo.

4) Kwestia łuków fragmentarycznych. To jest pierwszy z wielu etapów leczenia
                                  ortodontycznego i nie można go traktować jako głównej metody leczenia i na jej
                                  bazie wysuwać wniosków, że ktoś leczy tą metodą, a ktoś inny nie i z tego powodu
                                  są różnice w cenie. Są różne metody, ta jest stosunkowo nowa, ale trwa w miarę
                                  krótko - potem i tak trzeba nosić pełny łuk. Rozkład elementów, rodzaje drutu,
                                  ilość zamków, pierścieni, kształt drutu i sposób jego wygięcia zmieniają się z
                                  miesiąca na miesiąc, w zależności od rodzaju wady i planu leczenia. Nie można z
                                  góry założyć, że raz założony aparat wygląda i działa tak samo od początku do
                                  końca leczenia. To jest proces dynamiczny.

Pozdrawiam wszystkichsmile
                                  • marickenn Re: Ważne o ORTHO na Parafialnej 07.10.07, 12:43
                                    Tak samo i ja przeszłam do dra Iwanickiego, którego polecam szczerze, bo on do tej pory potrafił zawsze odpowiedzieć szczegółowo na wszystkie moje pytania i jest przemiłym człowiekiem. Teraz ma więcej czasu na rozmowę z pacjentem i jest bardziej kameralnie, nikt go nie pogania, tak jak to było na Parafialnej. I to jego nazwisko i dobre opinie o nim mnie przyciągnęły do tamtego miejsca, a teraz na Krzycką.
                                    • cally Re: Ważne o ORTHO na Parafialnej 09.11.07, 19:52
                                      Ja również leczyłam się na Parafialnej...Ale przeniosłam się do
                                      dr.Iwanickiego. Super atmosfera i przemily czlowiek z ogromna
                                      wiedza.Polecam niezdecydowanymsmile
                                  • gibi22 Re: Ważne o ORTHO na Parafialnej 19.03.08, 19:31
                                    "Andrzejku!"
                                    Czasy świetności, biorąc pod uwagę to, co było przed wrześniem 2007,
                                    nastąpiły na Parafialnej.
                                    Nie wierzysz? To się tam wybierz!
                                    A propos....Zadziwiająca znajomość tematu, jak na laika?
    • pilot75 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 18.03.08, 15:37
      Witam wszystkich
      Nie wiem, kto to jest dr Iwanicki, natomiast wiem,kim jest dr
      Puszkiel.
      Na Parafialnej leczę się od listopada, z polecenia znajomych i
      lekarzy stomatologów.Jestem bardzo zadowolona. Nie wiem czy jest
      drogo, czy nie, pieniądze to nie wszystko, a poza tym raczej
      wszystko co dobre musi kosztować.Mają wszysko na miejscu.Miałam
      problemy ze stawami żuchwowymi. Konsultowali mnie na miejscu w cenie
      leczenia u (co potem sprawdziłam)bardzo dobrej specjalistki profesor
      Maślanki. Przed założeniem poznałam całkowity koszt leczenia oraz
      jego czas.Lekarz na każdej wizycie informuje mnie ,co robi i w jakim
      celu - dla mnie jest to ważne.Poza tym jestem z poza Wrocławia i nie
      zawsze mogę zdążyć na umówioną godzinę (późno wieczorem). Wszyscy
      czekają i nie mam z tego powodu żadnych nieprzyjemności.
      A pani w rejestracji jest przemiła, nie wspomnę o innych.
      Czeka mnie usuwanie zębów, i to też zrobię u nich.

Mam koleżankę, która leczyła się krótko i tanio, a efekt jest taki:
      w kwietniu zaczyna się znowu leczyć.Zakłada aparat na Parafialnej.
      Mam dwoje dzieci i też są już pod kontrolą dr Puszkiela.

O wyborze ortodonty decydują różne rzeczy. Wszystko jest kwestją
      priorytetów. Warto zajrzeć na Parafialną, chociażby z ciekawości. To
      nic nie kosztuje.

Pozdrowienia
      • cally Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 18.03.08, 17:22
        Pilot75-jeżeli tak samo będzisz zadowolona pod koniec leczenia to
        pogratuluje...
        • tigra.14 prof.???? Maślanka??? chyba nie;) 18.03.08, 19:10
          prof. Maślanka...hmmm...bardzo interesującesmile
          chyba raczej dr n. med. smile
          • pilot75 Re: prof.???? Maślanka??? chyba nie;) 19.03.08, 18:40
            Tak wszyscy się zwracają do pani Maślanki.Wielu lekarz nie ma tytułu
            doktora, a wszyscy zwracamy się do nich: doktorze a nie
            lekarzu.Prawda?
            Pozdrawiam wnikliwych.
        • pilot75 Re: Szukam dobrego ortodont we Wrocławiu 19.03.08, 18:35
          Jak do tej pory jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że po
          zakończonym leczeniu będę również chwaliła się moimi ząbkami, jak
          wszyscy moi znajomi, którzy korzystali i korzystają z usług
          przychodni na Parafialnej
          • tigra.14 nie o wnikliwość chodzi;) 20.03.08, 09:06
            wiesz, jak ktoś mówi "Panie Doktorze" to jest to zwyczajowe i mogę
            to jakoś przełknąć...ale "profesor" to już wyższa półkawinki jest to
            niejako wyróżnienie smile
            • pilot75 Re: nie o wnikliwość chodzi;) 20.03.08, 11:40
              jedno nie wyklucza drugiego.Prawda?
              • tigra.14 Re: nie o wnikliwość chodzi;) 20.03.08, 19:12
                Es ist mir ganz egalwink Chodzi tylko o to, że pani Maślanka nie jest
                na tyle dobra, żeby zwracać się do Niej per profesorwink Ale co tam
                tytuły...najważniejsze żeby nam pomogławink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka