marti73 01.02.07, 11:36 mój orto stwierdził, że mu się źle przesuwają moje zęby i będę musiała odstawić tabletki antykoncepcyjne(bo to ich wina?), co Wy na to??? miała któraś z Was taki przypadek? dla mnie to jest tragedia!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aparatkaaa Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 11:45 Hmmm, dziwne. Nie strasz. Zaloze sie, ze jest cala masa kobiet z aparatami i hormonalna antykoncepcja! Prosze, powiedzcie, ze jestescie Odpowiedz Link
agus863 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 12:07 Jesteśmy Hmmm to i ja się zaczęłam zastanawiać, ale co ma jedno do drugiego? Kompletnie nie umiem znaleźć związku. Coś więcej orto powiedział czy tak sobie tylko rzucił "nie bierz"? Odpowiedz Link
littlefrog Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 12:12 a co ma piernik do wiatraka?? jesteś pewna że to dobry lekarz, bo ja po czymś takim miałabym chyba wątpliwości ) PS: biorę pigułki, noszę aparat, zęby prostuja się błyskawicznie Odpowiedz Link
marti73 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 15:11 podobno bardzo dobry, miałam zakładać aparat dużo wcześniej, ale ze względu na zajście w ciążę nie zgodził się. a teraz tłumaczy to tym, że jak kobieta bierze hormony, to jej organizm zachowuje się tak jak jakby był w ciąży, a hormony bardzo wpływają m.in. na kości. szczerze mówiąc tłumaczył mi to wszystko przez ok. 20 min., ale niewiele z tych wszystkich medycznych sformułowań do mnie dotarło Odpowiedz Link
ivi84 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 15:29 Dziwny ten ortodonta! A ja słyszałam że bardzo korzystnie jest mieć aparat w czasie ciązy, bo czasami tak bywa że ciąża powoduje np. wysuwanie się zębów, a aparat je przecież utrzymuje. Hormony to chyba mają tej ciązy zapobiegać a nie powodować! Także żadnego związku między jednym a drugim nie widzę. A może to jakiś fanatyk LPR...? Odpowiedz Link
monikjon Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 15:43 Ja osobiście biorę tabletki i moja orto nic nie wspomniała na temat negatywnego wpływu tabletek na ustawianie zebów. Moja orto natomiast mówiła, że ze względu na to, że niedawno urodziłam dziecko może się zdarzyć że ustawianie zębów w moim przypadku przebiegnie szybciej niż zwykle. Ma na to wpływ zmieniona gospodarka hormonalna. Też chciałam założyć aparat przed ciążą (wtedy staraliśmy się o dzidziusia) ale orto mi odradziła, ze względu na to że przy aparacie może pojawić się ból (jest to jakiś dyskomfort), a w czasie ciąży lepiej tabletek przeciwbólowych nie przyjmować i unikać niepotrzebnych stresów. Tabletki antykoncepcyjne znajdujące się na rynku, mają naprawdę niewielką ilość hormonów, wątpię, czy taka ilość ma jakiś istotny wpływ na kości. Ja tu jednak ekspertem nie jestem i może warto by było zapytać o to innego ortodonty. Odpowiedz Link
hexe25 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 17:37 chyba jednak coś w tym jest, bo moja orto przed założeniem aparatu pytała mnie czy biorę tabletki. nie pamiętam dokładnie o co w tym chodziło, bo to prawie dwa lata temu było. Odpowiedz Link
magosiasz Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 01.02.07, 19:32 może to zależy od wady ja mam aparat prawie od roku tabletki biorę i nic się nie dzieje i nikt wcześniej o to mnie nie pytał a jeśli hormony to jakiś problem przy zębach to chyba miałabym większy problem bo mam chorą tarczycę. Mówiłam o tym na początku leczenia gdy orto przeprowadzała ze mną wywiad o chorobach, lekach, itp i jakoś nie powiedziała wtedy żeby jedno drugiemu przeszkadzał najlepiej jednak skonsultować sie jeszcze z jakimś innym orto Odpowiedz Link
madzianj Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 16.02.07, 17:42 a powiedzial ci jak jest zaleznosc miedzy tabletkami i szybkoscia przesuwania zebow bo dla mnie to jakas kompletna bzdura - biora tabletki od lat i moja orto nigdy czegos takiego nie mowila to zalezy od gestosci kosci szczeki a nie czy lykasz tabletki Odpowiedz Link
khaldum Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 09.02.07, 11:45 IMHO bzdura... złej baletnicy rąbek u spódnicy. Poszukaj innego ortodonty. Aparat mam od 16 miesięcy, hormony anty biorę od 5 lat, i zastanawiam się co ma piernik od wiatraka. Szarlatanów od diabła, przyjaciółka ma "świetnego" ortodontę, nosi aparat 3 rok, żadnej poprawy, zęby jak wystawały "króliczo do przodu" tak wystaja, a genialna pani krytykuje konkurencje mówiac że zdrowe zęby wyrywają. Na chłopski rozum nie wiem jak chce wcisnąć poziomo rosnące zęby bez drutu i obręczy na 5 z zamkami przyklejonymi przy dziąsłach.. toż to nie trzeba być orto, wystarczy znać ciut fizykę. Odpowiedz Link
katarzynka1985 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 07.02.07, 12:58 Hmm, to troche dziwne,ale na twoim miejscu to bym nie rezygnowala z tabletek, bo chyba lepiej (jeżeli to prawda,ale w to nie wierze) mieć mniejsze efekty w leczeniu niż dszidziusia kiedy tego nie chcesz A tak poza tym to ja biore tabletki od okloło 4 lat, a aparat mam od roku i moja ortodontka jest bardzo zadowolona z efektów (i ja też),mówi,że moje ząbki prostuja sie ekspresowo i sama,aż jest zaskoczona,że są takie grzeczne. Po roku mam juz prawie proste zęby, chociaż miałam bardzo poważna wadę i dodam,że odbyło sie wszystko bez wyrywania zębów (inna orto chiała usunąć 4 zęby!!)I dlatego nie wierze,że tabletki maja jakikolwiek wpływ na leczenie orto. Radze Ci raczej zmienić lekarza,bo może swoja niekompetencje w leczeniu stara sie wytłumaczyć za wszelka cenę(albo troszczy sie o przyrost naturalny). Pozdrawiam i życze szybkich efektów Odpowiedz Link
luka80 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 07.02.07, 16:24 Mnie, to orto nawet nie pytała czy stosuje antykoncepcję hormonalna( stosuję i leczenie orto ma się dobrze), czy nie. Mi się to wydaje zupełnie bez związku. Odpowiedz Link
tigra.14 pierwszy raz słysze o czymś takim... 07.02.07, 16:41 Mnie się nikt nie pytał czy biorę tabletki czy nie. Zresztą nawet...to lekarz nie pozwoliłby mi ich odstawić. z przesuwaniem zębów też nie było problemu. Tabletki należy odstawić tylko podczas operacji. ja właśnei załatwiam różne zaświadczenia, naktorych musi pisać, że mogę odstawić leki na czas zabiegu Więc nie wierz w cuda... Odpowiedz Link
asidoo Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 16.02.07, 07:25 Może ma to jakiś związek? Nie wiem... Z tabletek to dla swojego zdrowia rezygnuj))))))))) Odpowiedz Link
iwusia.fraubau Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 16.02.07, 20:00 > Może ma to jakiś związek? Nie wiem... Z tabletek to dla swojego zdrowia > rezygnuj))))))))) Co???????? Nie no co ty w ogóle gadasz!! Niby tabletki źle wpływają na jej zdrowie?? Sorry, ale masz poglądy starej dewoty... Ja stosuję antykoncepcję hormonalną od ponad 5 lat, i również mam się dobrze... A pytanie było o związek tabletek anty z ortodoncją, a nie o domniemany zły wpływ tabletek na zdrowie ogólne... Odpowiedz Link
pestka888 Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 15:43 Każde zażywanie leków ma wpływ na zdrowie i nie oszukuj się, że dla Ciebie jest to obojętne. W pierwszej kolejności narażona jest wątroba, ale też są możliwe inne powikłania na przykład żylaki. Dobry lekarz powninien uczciwie informować o prawdopodobnych powikłaniach i skutkach ubocznych. Tylko czy akurat ortodonta? Najprościej byłoby zrobić eksperyment, odstawić powiedzmy na 3 miesiące i sprawdzić czy miało to wpływ na postęp leczenia orto. Są przecież różne sposoby zapobiegania, można spróbować na przykład gumek. Odpowiedz Link
iwusia.fraubau Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 16:11 ile masz lat pestko? ja jestem na 4 roku studiów,mam kredyt studencki i dziecko w moim przypadku byłoby katastrofą Nie mów o gumkach, bo gumkom nie ufam. A tabletki do aparatu mają moim zdaniem taki wpływ na leczenie orto jak fazy księżyca czy data urodzenia (numerologia)... Odpowiedz Link
pestka888 Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 17:58 Twoje zdrowie Twoja sprawa. Nie oszukuj się tylko że nie ma to wpływu. Bo ma. Jestem tego przykładem niestety. Mniejszy lub większy - może masz szczęście że w Twoim przypadku mniejszy. A co do ufania - wpadka może Ci się zdarzyć nawet po tabsach. Ile masz lat Iwusiu, żeby wierzyć że jest inaczej? A może zerknij na forum "ciąża i poród" Nie wiem czy antyki mają wpływ na dziąsła. Może Twoja orto była niedawno na jakimś sympozjum na którym ktoś wygłosił referat że taki wpływ jest? Albo coś w tym rodzaju. Możesz sobie używać co tam chcesz, tylko po co piszesz na forum? żeby odpisywali tylko Ci co powiedzą "nie nie ma to wpływu, Twoja ortodontka jest głupia"? Odpowiedz Link
iwusia.fraubau Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 20:54 nie należę do osób, które czekają tylko aż się im przytaknie... Dlatego zaglądam i udzielam się na forach... Zdenerwowało mnie tylko zdanie: zrezygnuj z pigułek dla swojego zdrowia"- na forum ortodoncja, gdzie pytanie było o związek tabletek anty z leczeniem orto!!! Nie przychodzą tu panny z problemem innym niż ortodontyczny, nie czekają na wymienianie chorób jakie mogą powodować tabsy, o tym czytamy i mówimy gdzie indziej... Gdybym mogła już dawno przestałabym brać pigułki i zaszłabym w cążę, jednak nie mogę ! tabletki maja najlepsza skuteczność z dostępnych mi środków anty, i ja, jak i inne dziewczyny przyjmujące pigułki, nie zrezygnujemy z nich dlatego,że Ty tak powiesz,wiem doskonale, że MOGĄ szkodzić, na szczęście nie muszą, i ja to wierzę... badam sę regularnie co 2 miesiące. Przyjmuję tabletki pod stałą kontrolą lekarza. Ach mam 24 lata, jeśli to ważne uwaga !!! bardzo wciągającagra online Odpowiedz Link
littlefrog Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 21:01 wszystko może szkodzić, jak się człowiek uprze to i witaminą C się zatruje )) a takie straszenie że pigułki szkodzą i w ogóle że seks to szatan zajeżdża mi trochę telewizją trwam ;P sama mam 24 lata, biorę pigułki i śmiać mi się chce z takich sytuacji Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 17.02.07, 21:14 Pigulki szkodza. Ale brak seksu tez szkodzi! A ja teraz uzywam plastrow, tez pewnie szkodza, choc raczej mniej niz brak seksu Odpowiedz Link
olczissimo Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 19.02.07, 09:46 Skoro pigułki szkodzą to dlaczego w niektórych przypadkach (na przykład w moim) są stosowane jako leki? ale nam się lekarzy namnożyło na forum, wszyscy najmądrzejsi... Odpowiedz Link
marti73 Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 22.02.07, 21:41 nie wiedziałam, że wywołam taką burzę w szklance wody koleżanki. może jestem "trochę" starsza (w tym roku stuknie mi 34) i tabletki biorę od 16 lat (z przerwami oczywiście), może to wina wieku?, może doszły do tego jeszcze hormony tarczycowe, bo niedawno dowiedziałam się, że mam dosyć poważną nadczynność tarczycy. ale faktem jest, że mam już dwójkę dzieci i wystarczy, dlatego nie mogę zrezygnować z tabletek, bo inna antykoncepcja nie wchodzi u mnie w grę. faktem jest również, że niestety hormony działają również na kości, a tabletki antykoncepcyjne w minimalnym stopniu mogą w niekorzystnie działać np na wątrobę ale z drugiej strony przeciwdziałają rakowi, czego gumki nie robią (a tak swoją drogą, to nie lubię jeść cukierków razem z papierkami ) pozdrawiam Was wszystkie Odpowiedz Link
andorja Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 25.02.07, 17:45 Cześć Wszystkim, studiuję stomatologię, jestem na 3 roku. Nie wiem, czy będzie to dla Was jakiś autorytet w poruszonej kwestii, bo widzę, że się tu wszyscy na wszystkim znają, ale tym, co wiem, mogę się z Wami podzielić. Otóż, jeśli chodzi o antykoncepty to mają wpływ i na kości i na dziąsła właśnie poprzez ingerencję w układ hormonalny. Hormonów, jak wiadomo, jest bardzo dużo. Są takie, które są "kobiece" i takie, które są produkowane przez tarczycę i jeszcze kupa innych. Antykoncepty działają właśnie na te "kobiece", więc pani od tarczycy nie ma się czym martwić, bo w to akurat nie ingerują. I teraz tak: Piernik do wiatraka ma się bardzo dużo - ANTYKONCEPCJA WPŁYWA BEZSPRZECZNIE NA DZIĄSŁA I KOŚCIEC. Tyle, że nie u każdego w takim samym stopniu i w o tej samej porze dnia u jednego może mieć wpływ silniejszy, u drugiego słabszy. Wedle mojej wiedzy, którą wciąż poszerzam, antykoncepty zmieniają diametralnie mikroflorę jamy ustnej i mogą mieć niekorzystny wpływ na dziąsła, czy tego chcemy, czy nie. Właśnie przez to, że sterują hormonami "kobiecymi". Nie jest to wyssane z palca, tylko poparte licznymi badaniami naukowymi. Nie będę tu tłumaczyć całego mechanizmu, chociaż, jeśli chcecie, to się o to pokuszę, tylko dajcie znać. Na koniec dodam jeszcze, że nie wiem, jak można zapewniać kogoś o czymś, nic na ten temat nie wiedząc, bo to jest kłamstwo! A taka babka ortodontka nie po to się męczyła tyle lat ze studiami, żeby potem ktoś, kto absolutnej wiedzy na tem temat nie posiada, to obalał ot tak sobie. Wręcz bym powiedziała, że to bardzo dobry ortodonta, jeśli zwrócił na to uwagę. Odstawienie antykonceptów nie jest konieczne, żeby zacząć leczenie, ale widocznie w Twoim przypadku z racji wieku zaobserwował jakieś zmiany i w nich znalazł przyczynę. Naprawdę, nie sądzę, że miał na celu komplikowanie Ci życia. I na koniec jeszcze taka ogólna uwaga do Wzystkich. Dziewczyny, poczytajcie coś o tych antykonceptach, bo mnie przeraziłyście swoją niewiedzą. W swoim interesie. To tak piszę z życzliwości. pozdrowionka Odpowiedz Link
ortodonta Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 26.02.07, 10:14 andorja napisała: Nie będę tu > tłumaczyć całego mechanizmu, chociaż, jeśli chcecie, to się o to pokuszę, tylko dajcie znać. Bardzo chętnie poczytam o tych mechanizmach, które powodują, że konieczne jest odstawienie antykonceptów podczac leczenia orto. Odpowiedz Link
marti73 Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 27.02.07, 00:05 "Wręcz bym powiedziała, że to bardzo dobry ortodonta, jeśli zwrócił na to uwagę. Odstawienie antykonceptów nie jest konieczne, żeby zacząć leczenie" jak to niektórzy nie potrafią czytać tekstu ze zrozumieniem Odpowiedz Link
luka80 Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 27.02.07, 07:47 Oj, niektórym studentkom to się chyba w głowie poprzewracało od tej męczarni tyle lat na studiach, bo już ją przerażamy swoją niewiedzą. Czekam z niecierpliwością, aż nas oświecisz. Odpowiedz Link
kaskarz Re: pierwszy raz słysze o czymś takim... 02.03.07, 11:50 andorja napisała: > Piernik do wiatraka ma się bardzo dużo - ANTYKONCEPCJA WPŁYWA BEZSPRZECZNIE NA DZIĄSŁA I KOŚCIEC. Podobnie jak to co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Nie przypominam sobie jednak, abym miała ustaloną specjalną dietę (nie licząc takiej, która została wykluczona ze względu na możliwość uszkodzenia aparatu np. twarde orzechy) Odpowiedz Link
lajlah Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 03.03.07, 16:28 Aparat retencyjny noszę od ponad dwóch lat( teraz już tylko dwa razy w tygodniu na noc), przez cały okres leczenia aparatem stałym i na długo przed, brałam tabletki antykoncepcyjne(odstawiłam je dopiero kilka miesięcy temu) i nie miało to żadnego wpływu na leczenie ani wtedy ani teraz. Zęby są nadal proste, a samo leczenie aparatem stałym trwało kilka miesięcy krócej, niż zakładała moja pani doktor. Odpowiedz Link
spineczka83 Re: zrezygnować z tabletek anty dla aparatu??? 04.03.07, 14:46 .. ja tez brałam tabsy przez pierwszy rok noszenia aparatu i ... hihi, u mnie tez leczenie bedzie trwało krócej, niz zakładano ... moze to zasługa tabletek, co? oby nie, bo zaraz wszyscy zaczna sie faszerowac tabsami Odpowiedz Link