Dodaj do ulubionych

zupełny laik - bardzo was proszę o info !!!

18.04.07, 12:31

Sprawa wygląda tak, że przez całe życie miałam jakiś tam krzywy zgryz, ale
nikt jaoś specjalnie się tym nie przejmował. Ostatnio dwóch róznych dentystów
powiedziało mi, że mam "najbardziej patologiczny zgryz jaki widzieli w
życiu", zagrazający zdrowiu i wogóle, że za kilka lat wypadną mi zęby i jak
to się stało, że przez tyle lat (a mam teraz 30) nikt mi togo nie uświadomił
i nie byłam leczona aparatem.

Bardzo się przeraziłam i załamałam. Abstrahując od powagi sytuacji, tego że
nie stać mnie na to - będę musiała sie zapożyczyć i wogóle, to pracuję w
bezpośredniej obsłudze klienta i z tym seplenieniem nie wiem czy będę mogła
pracować! Załamka.

Natomiast ponieważ nie mam bladego pojęcia w temacie aparatów to czy
moglibyście mi coś powiedzieć - podstawy? Jakie są koszty mniej więcej - i
założenia i dbania - co wogole będę musiała robić, o co pytać lekarza, czego
unikać, jak wybrać dobry gabinet itp Jestem kompletnie zielona.
Ew jakieś linki gdzie jest to wszystko jakoś dobrze wytłumaczone?

Czy da się aparat założyć z NFZ-tu?

Dzięki z góry..
Obserwuj wątek
    • iwusia.fraubau Re: zupełny laik - bardzo was proszę o info !!! 18.04.07, 14:58
      ja mam 24lata i założyłam aparat parę miesięcy temu, 30 to doskonały wiek smile
      aparat taki jak ja mam, metalowy kosztował 1500 zł za 1 część, w sumie więc 3000
      zł. Czasem gabinety idą na rękę i można rozłożyć koszty na raty. Za comiesięczną
      wizytę we Wrocławiu płacę 50 zł, tam wymieniają mi gumki i druciki.
      A co do seplenienia, to troszeczkę, dosłownie odrobinkę sepleniłam jak mi
      założyli dół, przez jakieś 3 dni. Aparat stały nie powoduje seplenienia.
      Co do dbania, to trzeba po każdym posiłku umyć ząbki, bo po prostu pół kanapki
      zostaje na zamkach od aparatu, no i dla higieny też, żeby się nie okazało, jak
      za 2 lata ściągniesz aparat, ze masz próchnice.
      Dobry gabinet... to moim zdaniem przychodnia stomatologiczna. Nie brałam pod
      uwagę żadnych tam gabinetów takich, w których przyjmuje jedna pani i ona wie
      wszystko, bo nie wie. W przychodni stomatologicznej lekarze się ze sobą
      konsultują w razie czego. Skoro masz dużą wadę, radziłabym też pomyśleć nad
      wyborem dobrego lekarza...
      No i jeszcze jedna rada, dowiedz się lepiej przed rozpoczęciem leczenia, ile
      będzie kosztowała comiesięczna wizyta, bo słyszałam, ze nieźle się ludzie
      wpakowali i płacą po 150-200 zł za każdą wizytę.
      Powodzenia
      • iwusia.fraubau Re: zupełny laik - bardzo was proszę o info !!! 18.04.07, 15:00
        NFZ tylko do 12 roku życia
    • pata92 Re: zupełny laik - bardzo was proszę o info !!! 18.04.07, 15:03
      na wszystki pytania ci nie odpowiem bo na wszystkim tez sie za dobrze nie znam,
      ale sie postaram smile wiec tak koszta aparatu(jednego łuku... czyli tylko na góre
      lub na dół) to około 1500 zł. Wizyty... różnie ja płase 50 czasem 60 zł... a
      wizyty odbywają sie co 4-7 tygodni. I niewiem kto ci powiedział ze w aparacie
      sie sepleni! może niektórzy na początku... ale ja nieznam nikogo kto wogóle
      kiedykolwiek seplenił sie w aparacie...smile aa... i aparat nosi sie około 2 lat i
      potem zakłada sie aparat retencyjny zeby zęłby nie wróciły spowrotem na swoje
      miejsce. A jak powiesz gdzie mieszkasz to napewno ktos poda ci jakis dobry
      gabinet... pozdrawiam i naprawde niema sie czego bac, mi sie mój aparat podoba
      xD tylko ze boli sad
    • warszawianka23 polecam 18.04.07, 16:54
      forum.dentonet.pl/viewforum.php?f=1&sid=88d522fc9b8c2f76ab98f66b858b1743
    • sisigma Re: zupełny laik - bardzo was proszę o info !!! 18.04.07, 20:22
      Nie ma się co bać aparatu, zęby ważniejsze. Aparat nie przeszkadza w mówieniu,
      dziś obsługiwała mnie pani z aparatem na zębach i uśmiechałyśmys ię do siebie na
      metalowo i okazuje się, że można z tym żyć, pracować a nawet całować się z
      mężczyznami wink))
      Koszt całego leczenia to u mnie ok. 5 tys przez dwa lata. Ja nie płacę za wizytę
      ale za leczenie.
      Co do wyglądu - możesz sobie sprawić kosmetyczny, jeśli metalowy byłby barierą
      nie do pokonania, ale kosmetyczne mają też swoje minusy - poszukaj wątków na tym
      forum "zjadłam kurczaka curry" wink))
      Ortodontę musisz wybrać dobrego i Ci co tak załamują nad tobą ręce zamiast
      biadolić powinni Ci kogoś doradzić, moja dentystka mi poleciła ortodontę.
      Z jakiego miasta jesteś?
      Aha, aparat przynosi efekty w każdym wieku, chociaż jeśli już człowiek przestał
      rosnąć, czyli po 20tce, nie zawsze udaje się osiągnąć idealne efekty, niestety.
      Ale na pewno poprawić stan uzębienia i zgryzu.
      Aha, mam 28 lat i również pracuję z ludźmi big_grin
    • jola_ep Re: zupełny laik - bardzo was proszę o info !!! 19.04.07, 13:50
      > to pracuję w
      > bezpośredniej obsłudze klienta i z tym seplenieniem

Raczej się nie sepleni - chyba, że na podniebieniu są montowane "dodatkowe atrakcje" typu łuk podniebienny. Wtedy początkowo zdarza się seplenienie. Ja sepleniłam tylko gdy starałam się coś szybko powiedzieć, jak się skupiłam, mówiłam poprawnie.
      Jeśli aparat jest problemem, to można sobie fundnąć np. parę zamków kosmetycznych przynajmniej na najbardziej widocznych zębach. Ale zamki-mini są ładne i popularne smile .

> Ew jakieś linki gdzie jest to wszystko jakoś dobrze wytłumaczone?

Może tu?
      ortodoncja.blog.onet.pl/

Pozdrawiam
      Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka