Dodaj do ulubionych

pierwszy dzień w aparacie

28.08.07, 17:37
wiatjcie od dziś jestem aparatka mam 34 lata i bardzo sie
cieszę.....że decyzję mam juz za sobą..ale wyglądam przyznam
tragicznie....hihihi..jak bylo z wami w pierwsze dni?
Obserwuj wątek
    • asiakop Re: pierwszy dzień w aparacie 28.08.07, 21:50
      JA również po 30-ce, aparat od 18 lipca b.r.
      Pierwsze dni to koszmar poranionych od wewnątrz warg, otarcia
      podniebienia.
      Zero komentarzy w pracy. Najbliźsi komentowali, bo wiedzieli o
      zamiarze założenia aparatu.
      Z jedzeniem fatalnie, z resztą nie gryzę jedynkammi do dnia
      dzisiejszego, bo mnie bolą.
      A poza tym podobam się sobie z aparatem.
      Moje dzieci są zachwycone, syn co chwilę prosi " pokaż aparat" !!!!!
      • patatajowa Re: pierwszy dzień w aparacie- ja również ;) 05.09.07, 07:36
        lat 30, w końcu dojrzałam do decyzji o założeniu (rownież finansowo wink)) aparatu
        -no ale lepiej pozno niz wcale.Noszę go juz 5 dni, właściwie nie boli tylko
        uciska.Na początku zachaczały mi zamki na 3-najbardziej wystających-teraz juz
        się przyzwyczaiłam.Gryźć w dalszym ciągu nie gryzę, kroję np chleb na małe
        kawałki i wkładam glebiej na "szóstki" smile).Starszej córce aparat sie podoba a
        młodszy synek(rok) kaze sobie otwierac usta i stuka mi w niego smile
    • koliberek_86 Re: pierwszy dzień w aparacie 29.08.07, 11:53
      ja aparat mam od wczorajsmile W tym momenice bolą mnie wszystkie zęby, a najgorzej jest z jedzeniem - tylko kaszki smile wszyscy pozytywnie reagują na mój aparacik smile
      • doriss91 Re: pierwszy dzień w aparacie 29.08.07, 19:21
        ja mam aparat o kwietnia br początki były najgorsze jadłam tylko kaszki i teraz
        na sama myśl o kaszce robi mi sie niedobrze a teraz to zęby mnie bola tylko po
        zmianie łuku smile
    • selfimprover Re: pierwszy dzień w aparacie 30.08.07, 10:03
      Zakladalem w zeszly piatek. U mnie zeby bola tylko troche, mozna powiedziec, ze
      prawie w ogole. Gryze "normalnie", jem "normalnie". Nie w 100% normalnie, mam
      apart lingwalny i gdybym chcial zagryzc do konca jedynki na jedynki, to dolne sa
      blokowane przez aparat od wewnatrz i moglbym albo uszkodzic zeby albo urwac
      zamek wink Ale ogolnie wcinam kanapki, salatki, normalnie obiady itd. Na razie
      jest ok, szkoda tylko, ze tak wolno sie prostuja wink
      • kate91 Re: pierwszy dzień w aparacie 30.08.07, 21:35
        Lat 16, w aparacie od października 2006. Najpierw mialam zalozony dol i hyrax, a potem expander i gore dopiero w czerwcu 2007. NA poczatku mialam rany od wewnetrznej strony warg. ale przyklejanie wosku pomoglo smile nie mialam cierpliwosci do przyrzadzania miekkiej diety, wiec jadlam normalnie, przyplacajac bolem zebow.
        • kumpel24 Re: pierwszy dzień w aparacie 31.08.07, 10:34
          Witam ja mam 30 lat,jestem w hyraxie i aparacie na dół od 24 maja
          tego roku. Początki były cięzkie. Miałam problemy z jedzeniem,ze
          śliną, sepleniłam, kaszki i serki itp. Ale juz odliczam dni do
          zdjęcia hyraxu (19-cie dni pozostało oby do 18.09.07).Potem zakładam
          na górę.Muszę się zdecydować czy metalowy (taki jak na dole) czy tak
          zwany kosmetyczny.Zdania na forum są podzielone, jedni chwalą inni
          odradzają. Dla swojego komfortu psychicznego chyba wybiorę
          kosmetyczny (droższy ale mniej widoczny,tylko trochę mnie martwią te
          przebarwienia)Pozdrawiam wszystkich!
    • beatrice22 Re: pierwszy dzień w aparacie 03.09.07, 11:08
      Witajciesmile
      Ja nosze aparat od 2 sierpnia 2007 i jestem bardzo zadowolnonasmile
      Pierwszy tydzien byl ciezki,bolaly zeby,usta opuchniete ale da rede
      to zniescsmileTeraz to w ogole nie czuje,ze nosze aparacik a najlepsze
      jest to,ze po tym miesiacu widze bardzo duze efekty smile
      • ita55 Re: pierwszy dzień w aparacie 05.09.07, 11:41
        Hey
        ja mam 27 lat i 18.09 będę miała założony aparacik na razie tylko na
        górę a za 2 miesiące na dole. Strasznie jestem podekscytowana ale
        mam pewne obawy właśnie jeżeli chodzi o jedzonko smile ile czasu
        jadłyćie papki ?
        • olczissimo Re: pierwszy dzień w aparacie 05.09.07, 13:12
          ja w ogóle nie jadłam papek, od poczatku jadłam normanie, co najwyżej wybierałam
          bardziej miękkie rzeczy- np. zamiast chleba bułkę. I to też tylko przez max 2
          dni, potem już całkiem normalnie.
          • ita55 Re: pierwszy dzień w aparacie 05.09.07, 13:55
            wydaje mi się, że to sprawa indywidualna - tak samo jak niektóych
            bolą zęby a inni prawie nie czują aparatusmile Mam nadzieję, że u mnie
            będzie spokój. Tak naprawdę mam małe skrzywienie i nie musiałam
            wyrywać zębów.. no zobaczymy jak to będziesmile
            • ita55 Re: pierwszy dzień w aparacie 05.09.07, 13:56
              18.09 mogę zdać Wam relację smile
              • dorka-2-9 Re: pierwszy dzień w aparacie 11.09.07, 17:15
                Ja też 18.09 będę miała zakładany aparacik smile
    • natalka85 Re: pierwszy dzień w aparacie 08.09.07, 09:22
      Akurat mój pierwszy dzień był spokojny. Nic mnie nie bolało. Zaczęło się później
      i co chwilę pobolewa mnie coś do teraz uncertain. Noszę aparat od 1 czerwca.
    • sylwiawilinska A ja mam za soba 2 pierwsze dni;) 08.09.07, 10:39
      W tej chwili nosze dwa aparaty, dol mialam zakladany 4 miesiace temu, gore prawie 2 lata temu. Co tu duzo mowic...nie wspominajac o uczuciu pelnosci w ustach i slinotoku, bolalo mnie wszystko. O jedzeniu moglam tylko pomarzyc!
      Gorzej bylo z dolem...chyba mam bardziej wrazliwe zeby rzuchwy! Mialam bardzo odretwiale zeby, pamietam jak niechcacy przygryzlam mocno zeby, to lzy same stanely mi w oczach.
      ALE TERAZ JEST JUZ DOBRZEsmile)))NAWET PO WIZYTACH JUZ TAK NIE BOLI! I W OGOLE APARATY SA OKIsmile EFEKTY SA ZDUMIEWAJACEsmile POLECAM!!!!!!!!!!
    • evvka1 Re: pierwszy dzień w aparacie 25.09.07, 20:14
      Od wczoraj mam aparat. Wczoraj nic nie bolało, a po waszych postach byłam na to przygotowana. Dzisiaj od rana ciągle boli, a zamek z górnej 3ki rani dziąsło. Seplenie, nie mogę jeść.
      • dorka-2-9 Re: pierwszy dzień w aparacie 26.09.07, 11:19
        Niedługo przestanie Cie boleć. Ja tydzień temu miałam załozony
        apartat i teraz juz nic mnie nie boli, mogę w miarę normalnie jeść,
        nic nie obciera. Poobcierane dziąsła płukałam szałwią, smarowałam
        sacholem i na zameczki zaklejałam wosk smile
        pozd
      • karolcia8881 Re: pierwszy dzień w aparacie 06.10.07, 11:50
        Jestem już trzeci dzień w aparacie. Zęby bolą, dziąsła poranione,
        ale i tak nie jest tak źlesmile Jestem w stanie dużo znieść, żeby tylko
        mieć proste zęby. Uczę się jeść, uczę się mówić, ogólnie jest
        śmiesznie. Zastanawiam sie tylko jak ja wytrzymam w tym kagańcu
        przez dwa lata?...
    • tebasyle Re: pierwszy dzień w aparacie 27.09.07, 14:21
      Noszę aparat od 24.09.07. Separatory założone tydzień wcześniej bolały tylko 2
      dni. 21.09 miałam wyrwaną górną 4, wyłam z bólu przez 4 dni, czwartego dnia
      lekarz stwierdził, że mam suchy zębodół(zapalenie końcówek nerwowych objawiające
      sie silnym bólem)i że będzie boleć do końca tygodnia. Cały czas jestem na lekach
      przeciwbólowych więc bólu aparatu nie czuję albo go nie było. Ból separatorów to
      nic w porównaniu z bólem po wyrwaniu 4.
      Dziwnie się czuję, za dużo w buzi, tak jakbym nie mogła domknąć ust. Na razie
      mam aparat na górę, ale będę też miała na dół i to mnie przeraża, a jeszcze
      bardziej te 2 lata przede mną. Jeśli teraz ledwo zamykam buzię to co będzie jak
      dojdzie jeszcze dolny. Ogólnie jem głównie płynne rzeczy. Dziś zupa warzywna
      (strasznie sie wygląda z marchewką z zupy w aparacie, na szczęście mogłam szybko
      umyć zęby). Ogólnie to stwierdzam, że gdyby nie konieczność to nigdy bym sie nie
      zdecydowała wiedząc jakie są tego konsekwencje. mam aparat estetyczny, ale cały
      czas wydaje mi się, że jest tak samo widoczny z bliska jak ten metalowy. Totalne
      załamanie ale staram sie jakoś to zaakceptować. Bardzo proszę podzielcie się
      odczuciami co do noszenia aparatów na dół i górę równocześnie. Wydaje mi się, że
      najgorsze jeszcze przede mną.
      • kata01 Re: pierwszy dzień w aparacie 27.09.07, 15:02
        witaj mam od roku gore a od 2 miesiaca tez dol. jest ok, tylko 2-razy dluzej
        czyszczenie smile ja mam szcz elektr z koncowka do aparatow i taez kupilam taka
        koncowke pedzelek (do koronek) - super do wyciagania resztek pomiedzy smile
      • olczissimo Re: pierwszy dzień w aparacie 27.09.07, 15:43
        Naprawdę nie ma się czym tak naprawdę załamywać. Ja noszę aparat na górę i na
        dół jednocześnie (zresztą jak chyba większość z nas)i wierz mi że do wszystkiego
        się przyzwyczaisz. Ja też na początku miałam wrażenie że nie domknę ust, ale
        szybko mi to wrażenie minęło.
        Co do widoczności aparatu estetycznego to naprawdę jest dużo mniej widoczny niż
        metal, ty go widzisz wyraźnie bo jak patrzysz na siebie w lustrze to patrzysz od
        razu na swoje zęby. A ludzie jak z Tobą rozmawiają to nie patrzą Ci się cały
        czas na zęby tylko raczej w oczy albo ogólnie na Twoją twarz...Wiem o czym
        mówisz, bo ja sama mam wrażenie że ten aparat i tak strasznie widać, ale już
        mnóstwo osób mi mówiło że aparatu prawie nie widać, że nie zwraca sie na niego
        uwagi. Ostatnio jechałam autobusem i niedaleko mnie siedziała dziewczyna z
        porcelanowym aparatem na zębach. Uśmiechała się pełną gębą a ja się jej bacznie
        przygladałam i wtedy uświadomiłam sobie że chyba faktycznie nie jest tak źle jak
        mi się wydaje.
        Ja noszę aparat juz prawie 10 miesięcy, minęło baaardzo szybko i mimo że zdaję
        sobie sprawę że jeszcze nie doszłam nawet do połowy to efekty jakie mogę
        podziwiać każdego dnia sa dla mnie najlepszym wynagrodzeniem. Nie załamuj się,
        przyzwyczaisz się do aparatu, a czas minie Ci naprawdę bardzo szybko. Najgorsze
        już chyba za Tobą, zrobiłaś pierwszy krok a pierwszy krok zawsze jest
        najtrudniejszy. Teraz będzie tylko lepiej. Pozdrawiam
        • evvka1 Re: pierwszy dzień w aparacie 27.09.07, 20:41
          Ne mogę się doczekać efektów. Pierwsze kiedy sa widoczne? Mam założone 2 łuki. Góra porcelana, dół metal. Chciałam cały estetyczny, ale ze wzgledu na głeboki zgryz orto doradził, że na dół powinien iść jednak metal. Niestety porcelana na górze tworzy straszny efekt. Moje jedynki rosną do środka buzi, bez aparatu nie rzucało się az tak w oczy, ale gdy mam założone zamki na końcach zebów jak mówię w oczy rzucają się tylko zameczki i daje to efekt takich malutkich króliczych ząbkówsad Nie wiem jak długo będe musiała czekac na wysynięcie się jedynek, żeby pozbyc się tego fatalnego wyglądu.
          • olczissimo Re: pierwszy dzień w aparacie 28.09.07, 09:53
            zależy co rozumiesz przez pierwsze efekty....Bo tak naprawdę zmiany można
            dostrzec już nawet po tygodniu, ba, ja pierwsze widziałam już po trzech dniach
            jak mi się dolne jedynki ustawiły równo względem siebie,a wcześniej były trochę
            "wykręcone". No ale te pierwsze zmiany są tak naprawdę widoczne dla Ciebie, ale
            niekoniecznie dla innych, bo tylko Ty znasz każde swoje skrzywieniesmile Ja
            osobiście zapamiętałam moment kiedy po 3 miesiącach od założenia aparatu poszłam
            do dentystki na wizytę i ona była po prostu zszokowana jak mi się zęby w tym
            czasie wyprostowały.
            Teraz już sama aż tak tych zmian nie dostrzegam, bo patrze się dzień w dzień na
            te moje ząbki i trudno jest zauważyć jakieś naprawdę widoczne efekty. Ale Ci co
            mnie widzą co jakiś czas potwierdzają, że moje żeby stają się coraz prostsze w
            szybkim czasie....
            • evvka1 Re: pierwszy dzień w aparacie 28.09.07, 20:55
              Mam nadzieję, że u mnie też tak szybko będzie wszystko następować i zacznę szybko widzieć efekty. Możesz napisać czy miałaś poważną wadę? Moje ząbki sa bardzo zwichrowane i stłoczonesad
              • olczissimo Re: pierwszy dzień w aparacie 01.10.07, 09:57
                wadę miałam dosyć poważną, duuuże stłoczenie górnej jedynki i dwójki i ogólnie
                zęby mocno ściśnięte i ułożone trochę "slalomem" smile Mam wyrośnięte wszystkie 4
                ósemki więc moje ząbki nie bardzo chciały siedzieć na swoich miejscach...
                • evvka1 Re: pierwszy dzień w aparacie 01.10.07, 10:27
                  oj ja też. U mnie to prawdziwy kosmos, stłoczenia tak jak u Ciebie
                  jedna górna 4 poza łukiem i zęki rosnące genaralnie ku srodkowi.
                  Skoro Ty miałas tak szybko pierwsze efekty, to może za kilka
                  miesięcy ja tez je zobaczę i polubie aparacikwink
              • owieczka.k Re: pierwszy dzień w aparacie 04.10.07, 07:55
                A ja dzisiaj zakładam aparat na dół indifferent Z górnego aparatu baaaardzo
                sie cieszyłam ale dolnego bardzo bym wolała nie zakładać lecz
                wiadomo nie mam wyjścia.
                Górny mam prawie rok i się już w nim już troszkę męczę ale mysl o
                dolnym mnie dobija.
                Boje sie że bedą mi zamki zahaczały o górne zęby smile jak to jest z
                dolnym łukiem powiedzcie ??
                • daisy90 Re: pierwszy dzień w aparacie 14.10.07, 17:39
                  Owieczkak, no niestety gorne zeby zazwyczaj scieraja sie z dolnymi
                  zamkami, no ale teraz to juz chyba o tym wiesz, bo tydzien temu
                  zakladalas dolny aparat;p Ja mam wrazenie, ze mi sie wrecz tepia
                  gorne jedynki o dolny aparat. Żeby domknac szczeke, calkowicie ja
                  zamknac musialam nauczyc sie inaczej zamykac usta - wpychac dolna
                  szczeke bardziej do tylu, az sie boje ze mi tak zostanie;p Za 3
                  tygodnie sciagam dol;p nareszcie...
                • sylwwwwia Re: pierwszy dzień w aparacie 22.12.07, 16:28
                  Hej mam 30 lat, 3 dni temu załozyłam aparacik, góra i dół. Miałam
                  problem z zamykaniem ust bo dolne zamki przeszkadzaly górnym zebom,
                  to samo jest z gryzieniem, ale jakos daje radę. Trzeba samemu
                  wypracowac metode jedzenia, ja staram się kroic kanapki na kawałki i
                  tak wkładam do ust na dalsze zęby. Zeby są wrażliwe i lekko bola ale
                  nie jest to jakis wielki ból i spokojnie mozna wytrzymac. Troszkę
                  tez zamek zawadzał o dziąsła, ale obklejenie woskiem zamka przynosi
                  ulge. Nie moge sie doczekac pierwszych efektów.
        • tebasyle Re: pierwszy dzień w aparacie 28.09.07, 15:53
          Bardzo dziękuję olczissimo za optymistyczny post.
          • doda1983 Re: pierwszy dzień w aparacie 11.10.07, 13:21
            Wczoraj załozyłam górny łuk, nie czułam żadnego bolu, jadłam
            normalnie. Dzis czuję, że boli mnie przednia 2-ka która teoretycznie
            bolec nie powinna, bo 1-ki i 2-ki sa ustawione idealnie sad Jem chleb
            tostowy, bo do końca zagryzac nie mogę, ale pozatym normalnie tj.
            makarony, ryby, brokuły czyli żadnych kaszek czy ciapek.
            Obcierają mnie 3-ki i prawa siódemka więc chodze zalepiona woskiem.
            Wrazenia bardzo pozytywne, wczoraj spotkałam się ze znajomymi na
            piwko świetować moje druty. Kolega już musiał mnie ratować z opałów,
            bo zaczepiłam sobie szalik o zamek z przodu i z precyzją godną
            chirurga wyciągał mi nitka po nitce z zamka smile) hihi
            • easy-emm1991 Re: pierwszy dzień w aparacie 01.01.08, 14:13
              Ja bede miala aparat zakladany 18.01.2008r. Tak prawde mowiac to juz sie nie
              moge doczekacwinkMoje zeby nie sa bardzo krzywe, ale zaczynaja sie krzywo
              ustawiac, wiec wole zalozyc aparat i miec idealne zeby.
              Nie wiem jeszcze czy zdecydowac sie na kosmetyczny czy metalowy. Ortodontka
              doradzila mi metalowy i chyba jednak go zaloze, ale jeszcze pewna nie jestem.
              11.01.2008r. zalozy mi gumki separacyjne, czy ich noszenie boli? Ciesze sie, ze
              aparat bede miala 18 stycznia, bo akurat wtedy zaczynaja sie u mnie ferie
              zimowe, wiec przez dwa tygodnie bede mogla sie przyzwyczaic do aparatu w domu.
              Ortodontka powiedziala, ze bede nosic aparat ok 1 roku i 8 miesiecy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka