Dodaj do ulubionych

mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc....

15.08.08, 17:49
Witam wszystkich smileczy ustawianie zębów do prawidłowego zgryzu ,
usuwanie sczelin nie powinno się odbywać w pierwszym roku ,a reszta
czasu to stabilizacja? Mam za 2 miesiące mieć zdjęty aparat , a
orto dopiero usuwa mi szczeliny ( miedzy 2 a 3-3mm)???? słyszałem że
po ustawieniu własciwym - docelowym powinno sie stabilizować ok 5-6
miesięcy........ po drugie zauważyłem , że moje druty nie są do
siebie równoległe jak u innych???? proszę o pomoc - czy to ma tak
wyglądac??????
Obserwuj wątek
    • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 15.08.08, 17:59
      Przede wszystkim p. Ortodonta powinien Ci odpowiedzieć. Ale chyba nie do końca
      tak jest, że przed zdjęciem wszystko przez pół roku ma byc już idealnie. Bo po
      co wtedy byłaby retencja? Mnie się wydaje że dopóki masz aparat dopóki jest
      potrzeba żeby był aktywny, do stabilizacji wystarczy chyba aparat retencyjny.
      • daro0727 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 15.08.08, 18:10
        ........największy ból , że wszystko własnie nie jest idealnie , a
        Pani doktor twierdzi ,że tylko szczelina i konczymy , co mam
        zrobic??? isc na konsultacje do innego orto???
        • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 16.08.08, 11:18
          > Pani doktor twierdzi ,że tylko szczelina i konczymy

zrobie coś co do mnie nie pasuje tj. odwołam sie do wypowiedzi
          tutejszego ortka wink(przynajmiej tak jak ją pamiętam bo niechce mi
          sie szukać w rchiwóm choć temat niejest stary)
          twierdził on że ok 3 miesiące przed zdjeciem nienależy już zębów
          przestawiać bo po zdjeciu aparatu retencja może ich nieutrzymać .
          niewiem jak mocna jest ta retencja ale proponowana przez ortka
          procedura wydaje mi sie zasadna .

• sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 18.08.08, 21:33
            Fakt, było coś takiego... już nie pamiętam o co chodziło...
            Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie zamknięcia szczelin 3 mm w dwa
            miesiące???????????

Jak dlugo się leczysz? Jaką masz wadę i w jakiej klasie? To wszystko ma znaczenie.

Ja zanim zmieniłabym ortodontę - porozmawiałabym szczerze z dotychczasowym.
            Jakby coś kręcił lub majaczył - to pędem do innego.
            • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 09:36
              > Ja zanim zmieniłabym ortodontę - porozmawiałabym szczerze z
              dotychczasowym.
              > Jakby coś kręcił lub majaczył - to pędem do innego.

eee. tu już sytuacja wydaje sie niegrożna bo to końcówka i proste
              zamykanie przerw trzeba jedynie zasugerować ortkowi sprawe
              prawidłowej retenci a skarcone nogi lepiej ciągną wink
              • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 09:53
                Sam sobie zaprzeczasz a wymądrzasz się jakbyś był nie wiadomo kim.
                Skąd kurna wiesz że to jego leczenie powinno się kończyć i że sytuacja jest
                niegroźna? Zmień login z "jotde" na "jasnowidz".

rzeba jedynie zasugerować ortkowi sprawe
                > prawidłowej retenci

!?!?!?!?!?!
                Ortodoncie sugerować retencje? Weź pomyśl trochę co piszesz, on sam powinien to
                wiedzieć, skoro nawet my na forum to wiemy.
                • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 10:32
                  > Sam sobie zaprzeczasz a wymądrzasz się jakbyś był nie wiadomo kim.

gdzie sobie zaprzeczyłem ?

> Skąd kurna wiesz że to jego leczenie powinno się kończyć i że
                  sytuacja jest
                  > niegroźna

a co do twojego rozumienia tekstu w polemikach ze mną to prosze
                  zerknij tu :
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=82404587&a=82737190
                  twierdziłaś za tutejszym ortkiem że mamy do czynienia ze zgryzem
                  otwartym a kto miał racje ?
                  z tąd :
                  daro0727 15.08.08, 17:49 Odpowiedz
                  orto dopiero usuwa mi szczeliny ( miedzy 2 a 3-3mm)???? słyszałem że
                  wyglądac?????? "

rozumiem że problem to szczeliny .

> Ortodoncie sugerować retencje? Weź pomyśl trochę co piszesz, on
                  sam powinien to
                  > wiedzieć, skoro nawet my na forum to wiemy.

jak wiesz ortki popełniają rózne niedopatrzenia ,wykazanie sie jako
                  niebierny pacjent może tylko pomóc.

• jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 10:38
                    troche mi sie tekst poprzestawiał ,zredaguje to tak byś mogła
                    zrozumieć nawet Ty .

> Sam sobie zaprzeczasz a wymądrzasz się jakbyś był nie wiadomo kim.

gdzie sobie zaprzeczyłem ?

> Skąd kurna wiesz że to jego leczenie powinno się kończyć i że
                    sytuacja jest
                    > niegroźna

z tąd :
                    daro0727 15.08.08, 17:49 Odpowiedz
                    orto dopiero usuwa mi szczeliny ( miedzy 2 a 3-3mm)???? słyszałem
                    że
                    wyglądac?????? "

rozumiem że problem to szczeliny .

> Ortodoncie sugerować retencje? Weź pomyśl trochę co piszesz, on
                    sam powinien to
                    > wiedzieć, skoro nawet my na forum to wiemy.

jak wiesz ortki popełniają rózne niedopatrzenia ,wykazanie sie jako
                    niebierny pacjent może tylko pomóc.

a co do twojego rozumienia tekstu w polemikach ze mną to prosze
                    zerknij tu :
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=82404587&a=82737190
                    twierdziłaś za tutejszym ortkiem że mamy do czynienia ze zgryzem
                    otwartym a kto miał racje ?
                    zanim wiec zaczniesz mnie krytykować pomyśl chwile jeśli potrzfisz ?
                    • ortodonta Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 10:54
                      to że zgadłeś (bo inaczej tego nie można nazwać) wynikało tylko z twojej ignorancji czyli niewiedzy i tego,że nie przyszło ci do głowy,że mogą być inne mozliwosci.

dla mającego pojęcie o orto, opis "zęby nidomykają się na 2-3mm" sugeruje co najmniej dwie możliwości. albo niedomykają się w płaszyxnie pionowej i mamy typowy zgryz otwarty przedni, albo w poziomej i mamy tzw "brak okluzji w odcinku przednim". najczęściej istnieje coś pośredniego. co jest u tej pacjentki nie wiemy. co istnieje jeszcze, tez nie wiemy. fotki nie pokazała. a jej opis może być tak samo precyzyjny jak twoje leczenie.

co do twoich rad , to były trzy, sprzeczne wzajemnie, a skoro tak, to były do bani. twoja radosc to radośc głupiego. nie masz żadnych racjonalnych podstaw do satysfakcji więc możesz spokojnie usunąć link do tamtego wątku z "ulubionych", bo nie ma sie z czego cieszyc.

wracając do procedur związanych ze stabilizacją, to min 3 mce trzymam zęby bez wykonywania większych ruchów, poza dociąganiem zębów do płaszczyzyny zgryzu. o żadnym zamykaniu szpar nie ma mowy, bo to robi sie w pierwszym rzędzie.

najpierw wykonuje się te przesunięcia, które potrzebują najdłuższej retencji a do nich zlicza sie zamykanie szpar i odrotowywanie zębów.
                      najlepszą retencjędaje sam aparat, stąd warto w nim trzymac zęby najmniej stabilne jak najdłuzej. i aby nie przeciągać leczenia te najmniej stabilne zęby należy ustawić na początku leczenia.
                      • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 11:16
                        > to że zgadłeś (bo inaczej tego nie można nazwać) wynikało tylko z
                        twojej ignora
                        > ncji czyli niewiedzy i tego,że nie przyszło ci do głowy,że mogą
                        być inne mozliw
                        > osci.

odpowiedziałem ci już na to tutaj:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=82404587&a=82739584
                        w życiu bym niewpadł na to że ktoś kto ma tzw. zgryz otwarty pisze
                        jednocześnie że "niby wszystko jest w porządku" a ty wpadłeś
                        buheheheh.
                        poprostu ani życia ani ludzi nieznasz .

• jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 11:27
                        > co do twoich rad , to były trzy, sprzeczne wzajemnie, a skoro tak,
                        to były do b
                        > ani.

idąc twoim tokiem rozumowania to wy jesteście do bani bo każdy ortek
                        do którego sie pójdzie ma inny plan leczenia .a ja podałem 3 możliwe
                        plany prowadzące do celu.
                        ty byś jej pewnie usunoł z 8 zębów smile hehehheeh

a tu link by każdy mógł ocenić .
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=82404587&a=82494818
                        • ortodonta Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 12:12
                          jotde2 napisał:

> > co do twoich rad , to były trzy, sprzeczne wzajemnie, a skoro tak,
                          > to były do b
                          > > ani.
                          >
                          > idąc twoim tokiem rozumowania to wy jesteście do bani bo każdy ortek
                          > do którego sie pójdzie ma inny plan leczenia

po części się z tym zgadzam. poziom orto jest u nas mizerny. z jednej strony zapóxnienia wynikające z 40 lat komuny i braku kadr naukowych rozwijających ortodoncję na światowym poziomie, z drugiej totalny bałagan w zakresie kształcenia ortodontów. orto robi każdy kto chce, nie musi mieć żadnych kursów ani specjalizacji. stąd jest masa "specjalistów" bez przygotowania ,stąd rózne plany leczenia, stąd gadanie "Bozia dała tyle zebów itd...".

to smutna prawda, ale forum jest po to by w otwartej dyskusji rozwiać pewne problemy , na inne zwrócić uwagę.
                          • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 07:16
                            a ty to pewnie jesteś ten najmądrzejszy z ortków co ?
                      • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 11:30
                        > ani. twoja radosc to radośc głupiego.

w zasadzie to zostawie to bez komentarz ćwoku.
                        • kamster Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 13:02
                          Ciebie jotde to musiał jakiś ortodonta strasznie skrzywdzić.
                          Może wrzuć swoje fotki, popatrzy się, pomyśli. Może user ortodonta
                          ci coś doradzi. Może nie jest tak źle.....
                          • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 20:42
                            Jotde - wprowadzasz na tym forum dziwną i nieprzyjemną atmosferę. Drażnisz
                            ludzi, wyżywasz się na ortodoncie... o co Ci właściwie chodzi?
                            • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 21:18
                              moze najpierw sie pochylisz nad tym mądralo .
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=83434523&a=83553145

> ludzi, wyżywasz się na ortodoncie... o co Ci właściwie chodzi?

bredzisz .
                              • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 21:20
                                > moze najpierw sie pochylisz nad tym mądralo .
                                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=83434523&a=83553145

a w zasadzie tu :
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=83434523&a=83553372
                                • kamster Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 22:47
                                  Jotde już myślałem że linkujesz do fotek zgryzu. Byśmy coś
                                  pokombinowali. Jak masz uraz do ortodontów, to może jakiś kowal by
                                  ci pomógł, albo ślusarz. A ty ciągle swoje i linkujesz do 3
                                  wypowiedzi wyżej.
                                  Czepnąłeś sie tego biednego ortka. Chłopina pewnie jak widzi twój
                                  post to od razu mu ciśnienie skacze. Co on ci zrobił? Kase ci wisi?
                                  Dziewuche ci odbił?
                                  Otrząśnij się, żyj dalej, nie wszyscy są źli.
                                  Szukaj w ludziaj dobra.... wink
                                  • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 07:18
                                    > Czepnąłeś sie tego biednego ortka. Chłopina pewnie jak widzi twój
                                    > post to od razu mu ciśnienie skacze.

to by było nawet zabawne wink

• wyscigi13 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 09:54
                                      Człowieku daj na luz! Zaczynasz być mocno męczący.

• jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 12:46
                                        zamelduj koniowi
                                        • wyscigi13 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 13:22
                                          Ja też Cię pozdrawiamsmile

• mariantonina Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 19.08.08, 22:09
                        Pan wybaczy, Panie orto, ale to raczej Panu nie przyszly (a
                        przynajmnie tak wynikalo z dyskusji) do glowy inne mozliwosci. jesli
                        moj opis byl Pana zdaniem niedokladny i zgadzam sie ze byl, to mogl
                        Pan przeciez zapytac "a w ktorej plaszczyznie?" ale wyrok brzmia od
                        razu "zgryz otwarty". i to wlasciwie zdeterminowalo cala dyskusje, co
                        widac po wypowiedziach innych uczestnikow dyskusji, ktore wogole nie
                        rozumialy o czym jotde mowi, bo "on o gruszkach a oni o pietruszkach".
                        bez urazy Panie orto smile)
                        pozdrawiam
                        • ortodonta Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 11:32
                          ależ się nie urażam. próbuję pomóc na ile to mozliwe. w Pani wątku już w drugim swoim poście precyzuję pytanie i pytam o płaszczyzny chcąc zrozumieć Pani problem. Trudno mówić więc o jakimś sztywnym załozeniu z mojej strony.
                          • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 12:54
                            zgadza sie chłopie bo cie troszke potprostowałem .
                            • ortodonta Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 13:44
                              myślę,że czas na bana skoro nie potrafisz się zsocjalizować. jeśli forumowicze poprą ten pomysł, to zablokuję twój nick. będziesz miał satysfakcję, ze będzie to pierwsza blokada na tym forum.
                              • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 20.08.08, 15:35
                                > poprą ten pomysł, to zablokuję twój nick

głos rozpaczy ? smilehehe
                              • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 00:31
                                eeee... założy sobie nowy nick, bo taki jotde to nie popuści wink lepiej go
                                zostawić, wiadomo kto zacz... co myśleć... itp.
                                Albo go pokochać takiego jaki jest, albo nie czytać, albo liczyć że się
                                wypali...a może w końcu zdejmie ten aparat i pójdzie trolować gdzie indziej? smile
                                • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 08:51
                                  jak Ciebie słucham to przypomina mi sie nasz były premier jak mówi
                                  "i nikt nas nieprzekona że białe jest białe a czerne jest czarne" smile
                                  • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 11:44
                                    Porównań dla Ciebie szukałabym gdzieś w okolicach Palikota smile ale to nie w
                                    temacie wątku - przepraszam smile
                                    • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 12:07
                                      więc wracajmy do tematu :
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=83434523&a=83553372
                                      • sisigma Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 12:19
                                        A co być powiedział na etat "maskotki tego forum"??? Ja bym Cię nominowała,
                                        ludność głosowała... na pewno przeszedłbyś co najmniej do półfinału...? he?
                                        zastanów się...
                                        • jotde2 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 21.08.08, 12:41
                                          unikasz tematu zagadując sprawe i próbując mnie ośmieszyć ? po
                                          prostu żenada .
                                          prawda jest taka że wygadujesz głupstwa i niepotrafisz sie do tego
                                          przyzać .

• luka80 Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 25.08.08, 11:38
                                jestem za banem smile

Aczkolwiek ten natręt zapewne zmieni nick i wkrótce znów się tu pojawi siejąc
                                swe mądrości i obrażając kogo popadnie.
                                • happy_em Re: mam uzasadnione wątpliwości - proszę o pomoc. 25.08.08, 12:45
                                  Jodte jest typowym trollem, a w takim przypadku jest tylko jedna
                                  rada: nie karmić trolla, czyli nie odpowiadać, zachowywać sie tak,
                                  jakby jego posty nie istniały. Troll dobrze się czuje tylko wtedy,
                                  kiedy uda mu sie namieszać, wywołac oburzeniem, wywołać aferę.
                                  Niekarmiony zazwyczaj się nudzi i wynosi na inne forum.
                                  Ale pomysł bana też mi sie podoba smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka