anielka666 17.12.08, 13:59 Czy miał ktoś usuwaną dolną jedynkę? Zastanawia mnie zgodność linii środkowej góra-dół po takiej ekstrakcji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortodonta Re: usuwanie dolnej jedynki do aparatu? 18.12.08, 11:05 skoro ma być usunięty siekacz, to siłą rzeczy nie będzie zgodności lini środka łuków zębowych wyznaczonych na stycznej siekaczy przyśrodkowych. problem zgodności lini środka łuków zębowych często się na forum pojawia. jest to ważna cecha zgryzu ale nie najważniejsza i często uzyskuje się prawidłowy zgryz mimo niewielkiej niezgodności linii. gdyby wtedy próbować ją wyrównac, to byłoby to kosztem pogorszenia warunków zgryzowych. ta cecha zgryzu jest zdecydowanie przeceniana przez pacjentów. głównie dlatego,ze łatwo ją skontrolować, gdy tymczasem na inne cechy prawidlowego zgryzu nie zwaraca się uwagi, bo są duzo trudniejsze do oceny przez laika mimo,że są dużo bardziej istotne. a sam pomysł usuwania dolnego siekacza to rzadkie rozwiązanie ale w niektórych sytuacjach najlepsze z mozliwych. a braku zgodności linii srodka łuków zębowych widać nie będzie. Odpowiedz Link
ortodonta link do foto 18.12.08, 11:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=87986581&a=88712921 Odpowiedz Link
anielka666 Re: link do foto 18.12.08, 11:38 Dziękuję Ci orto za odpowiedź. Moja wada to duże wychylenie przednich zębów do zewnątrz, zgryz głęboki i duże stłoczenia na dole. Plany leczenia 2 orto pokryły się w 100% (ekstrakcia dwóch piątek i dolnego siekacza). Aż zdziwiona byłam tą zgodnością, bo często forumowicze tu spotykają się z bardzo rozbieżnymi opiniami. Dodatkowo ortodontka nastraszyła, że moja nieleczona wada może skutkować zanikiem kości w wielu 30, 35 lat i muszę się leczyć. Przed założeniem aparatu powstrzymują mnie tylko te cholerne ekstrakcje, których panicznie się boję, a usuwanie 1 to już istny koszmar. Odpowiedz Link
iskiereczka25 Re: usuwanie dolnej jedynki do aparatu? 02.01.09, 20:52 o rany! zastanawiam sie co to musi byc za wada skoro jedynke sie usuwa? raczej sie tego nie robi! bo to z przodu jest! prawie wszystko da sie wyleczyc usuwajac dalsze zęby, no ale skoro 2 orto powiedzialo IDENTYCZNIE to chyba tak byc musi. ten link co ortodonta przysłal to fakt równe zeby ale jak sie przyjrzec to widac ze z przodu sa 3 zęby a nie 4 dziwnie to wygląda...osobiście nie chcialabym tak mieć... Odpowiedz Link
anielka666 Re: usuwanie dolnej jedynki do aparatu? 03.01.09, 01:51 i ja trochę tego nie rozumiem, stłoczenie jest prawdopodobnie za duże, żeby opiłowac zęby, ale jeśliby usunąć np 6 po kanałowym, to z drugiej strony też trzeba by było usunąć np 5, ale wtedy uzyska się z kolei za dużo miejsca bez sensu Odpowiedz Link
ortodonta Re: usuwanie dolnej jedynki do aparatu? 03.01.09, 08:04 anielka666 napisała: > i ja trochę tego nie rozumiem, stłoczenie jest prawdopodobnie za > duże, żeby opiłowac zęby, ale jeśliby usunąć np 6 po kanałowym, to z > drugiej strony też trzeba by było usunąć np 5, ale wtedy uzyska się > z kolei za dużo miejsca bez sensu i wlasnie dlatego są sytuacje, kiedy usunięcie dolnego siekacza to najlepsze rozwiązanie. usuwanie u takiego pacjenta dwóch przedtrzonowców moze zakonczyc się pozostawieniem luk resztkowych, tyłozgryzu, szparowatosci itd. wszystko nalezy rozpatrywać indywidualnie. Odpowiedz Link
krajewska44 Re: usuwanie dolnej jedynki do aparatu? 09.01.09, 23:34 Anielka Nie pozwol sobie wyrwac jedynki na dole. Nie sposob miec dobrego zgryzu. Widzialam osobe z wyrwana jedynka na gorze i na dole. Zalosnie to wyglada. Spotkalam sie z takim przypadkiem gdzie lekarz podja decyzje wyrwania jedynki pacjent zmienil lekarza a zeby sie wyprostowaly. Do ortodonty chodzi sie zeby prostowac zeby a nie wyrywac a wszczegolnosci przednie zeby niesymetrycznie. Odpowiedz Link