Dodaj do ulubionych

Ktos jeszcze odlicza?

27.12.08, 07:06
Razem razniej smile
Bede miala aparat szafirowy na gorze i dole. Pierw zakladam gore a za kilka
tyg dol. W dawnych czasach liceum mialam aparat ruchomy i usuniete 4 zeby.
Zeby byly duzo lepsze choc nie w stanie idealnym. Po pojawieniu sie wszystkich
osemek znowu sie scisnely i pokrzywily.
Obserwuj wątek
    • ferg_666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.12.08, 17:16
      ja juz odliczam, patrz na moje suwaczki smile
      • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.12.08, 19:42
        Fajnie, Ty juz odliczasz do sciagniecia.
        Ja odliczam do zalozenia. big_grin
        13-go mam zakladana gore, kilka tyg po dol.
        • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.12.08, 21:49
          Ja planuję lecz nie znam jeszcze dokładnego terminu.
          Dzwonię w poniedziałek i o ile gabinet nie ma dłuższej przerwy
          świąteczno-noworocznej rezerwuję termin na zakładnanie aparatu.
          • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.12.08, 23:27
            Anielka bylas juz na konsultacji i teraz tylko rozmyslalas, czy idziesz dopiero
            na pierwsza wizyte?
    • asia4510 Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.12.08, 23:33
      ja 8 stycznia wyrywam czwórki. po ok. tygodniu separacjesmile
      • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 28.12.08, 00:11
        niemasznicka...jestem po konsultacjach i właściwie już się
        zdecydowałam, ale wizytę mam jeszcze nieumówioną, terminy są bardzo
        długie, orto mówiła coś o 25 stycznia. Po wekendzie dzwonię i dam
        znać, będziemy razem liczyć wink
        A jak twoje wyrywanie, bo szczerze to mnie to przeraża. Ile masz lat
        jeśli można?
        Asia...ty też daj znać jak sprawy się mają po ex.
        Powodzenia, mnie też to czeka (na razie dwie górne piątki do górnego
        łuku out, mam to mieć załatwione przy zakładaniu aparatu). Usuwasz
        na raz dwie(?) czwórki?
        • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 28.12.08, 00:36
          Asia ile tych czworek musisz wyrwac?
          Anielka ja mialam wyrwane 3 piatki a potem po kilku m-ac leczenia zapadla
          decyzja o wyrwaniu gornej, prawej czworki. Mialam wtedy jakies 16 lat chyba,
          moze 17? Mam malutke szpary w gornej szczece ktore teraz maja byc zamkniete.
          Wtedy zeby rwalam w osrodku zdrowia zeby kase zaoszczedzic bo doszlam do
          wniosku, ze w koncu to tylko rwanie i chyba nie zchrzania. smile Choc raz
          stomatolog tak sie zaczytala po podaniu zastrzyku, ze nie reagowala na moje
          pukanie w drzwi, ze zastrzyk juz przestaje dzialac tongue_out W koncu jak weszlam bez
          pukania to dostalam bure. Aha, ja kazdy zab rwalam opsobno bo inaczej w osrodku
          nie chcieli. Choc mysle, ze chyba lepiej bylo by usunac 2 zeby na raz, po tej
          samej stronie, np gorna i dolna piatke po lewej w moim przypadku. Mile doznania
          to na pewno nie sa ale nie pamietam jakiejs traumy smile Da sie zyc, spoko, zawsze
          mozna brac cos przeciwbolowego choc ja nie bralam. Porzadne skorcze porodowe
          bola gorzej ;-P
          Teraz mam 28 lat.
          Aha i pamietajcie zeby nie rwac zebow w czasie okresu. Kolezanka, rowniez do
          aparatu rwala i w nocy dostala strasznego krwotoku. Nie wiem czy tak sie dzieje
          w kazdym przypadku ale gdy ona poszla do swojej stomatolog zeby wyciac skrzep po
          tym krwotoku to dostala ochrzan, ze nie powiedziala po okresie bo wtedy
          wyrywanie byloby przesuniete. Tylko skad ona miala to wiedziec?
          • asia4510 Re: Ktos jeszcze odlicza? 28.12.08, 11:44
            W sumie będę musiała pozbyć się wszystkich czwórek, ale na razie wyrywam tylko 2
            do aparatu na górę. Nie usuną mi ich jednego dnia, nawet recepcjonistka
            powiedziała, że to niemożliwe wink Pewnie będę musiała zrobić kilkudniową przerwę.
            Gdyby to była dolna i górna czwórka, to co innego. Na razie nie boję się
            ekstrakcji - na razie tongue_out, byłam na to przygotowana. Zawsze wiedziałam, że mam za
            dużo zębów w mojej małej szczęce smile Ortodontka długo zastanawiała się nad
            wydaniem wyroku na moje 4, ale decyzja zapadła. Potrzebuję za dużo miejsca na
            dole i nie ma co tak bardzo rozszerzać łuku, bo mam trochę drobną twarz. Jest to
            po prostu potrzebne i wierzę, że przyniesie dobre efekty. Myślę, że wie co robi.
            Wczoraj właśnie trafiłam na kilka wątków dotyczących usuwania czwórek, tzn
            skutków - że wargi cofają się, profil niekorzystnie się zmienia itp. jednak
            uważam, że niekorzystne zmiany mogą wystąpić, gdy ich usunięcie jest
            niepotrzebne i nieprzemyślane. Tyle osób usuwa te zęby i nie przyniosło to
            niczego niedobrego, wręcz odwrotnie smile
            Dlatego odliczam dni do usunięcia, potem do założenia (będę mieć najpierw aparat
            częściowy od trójek do szóstek i łuk podniebienny). Póki co nie przeraża mnie
            wyrywanie, ból. Cieszę się, że wreszcie mogę założyć aparat, długo na to
            czekałam. Ale jak będzie później zobaczymy wink dam znać jak poszło.
            Pozdrawiam!
            • asia4510 Re: Ktos jeszcze odlicza? 08.01.09, 18:13
              no i właśnie wyrwałam big_grin za tydzień żegnam się z drugą, a potem zakładamy! wink
    • dziur.ka.19 Re: Ktos jeszcze odlicza? 29.12.08, 09:28
      10 lutego zakładam porcelanę na górny łuk wink
      Muszę Wam podziękować, to poniekąd dzięki Wam zdecydowałam się na
      aparat ( szkoda tylko, że w wieku 28 lat). Z tego forum dowiedziałam
      się od czego zacząć, o co pytać i wiele innych potrzebnych i
      ciekawych rzeczy. Serdecznie dziękuję. Trzymam za wszystkich kciuki.
      Buźka
      • jobi Re: Ktos jeszcze odlicza? 29.12.08, 16:18
        Miało być o odliczaniu, a zeszliście na temat usuwania czwórek smile
        Ja odliczam czas od założenia aparatu (na razie góra) i czas do wizyty u orto.
        A wracając do usuwania, to ja będę mieć usuwane dwie dolne piątki, bo się ząbki
        mi na dole nie mieszczą. Orto woli usunąć piątki, bo jedna jest po kanałowym a
        drugą też już nieźle zeżarła próchnica, natomiast czwórki są zdrowusie.
        dziur.ka.19, ja zdecydowałam się na aparat w wieku 31 lat, na pewno mogłam
        wcześniej, ale na wspaniały uśmiech i zdrowe ząbki nigdy nie jest za późno.
        • niemasznicka Znacie www.archwired.com 29.12.08, 19:31
          Dziur.ka co zrobisz smile Ja tez jestem w Twoim wieku. Lepiej teraz niz wcale.
          Mysle, ze podejmujac swiadoma decyzje w "tym" wieku latwiej jest zniesc
          niedogodnosci.
          Jobi ja chetnie zejde na pochodne tematy tongue_out
          Wlasnie siedze na necie i szperam po roznych stronach w kwestii roznych
          produktow pomocnych w higienie i "sprzataniu" balaganu przy, pod i nad zamkamia ;-P
          Ta stronka www.archwired.com/
          ma fajne forum. Chwilow nie mozna dokladac nowych postow ale jest duzo ciekawych
          info. Sa blogi i foto blogi osob doroslych w aparatach. Polecaja produkty itd.
          Mozna czytac i czytac.
          Dziur.ka na tej stornei sa wlasnei posty i blogi osob w wieku naszych rodzicow w
          aparatach na zebach.
          • jobi Re: Znacie www.archwired.com 29.12.08, 22:32
            Znam ta stronkę, ona też mi trochę pomogła w podjęciu decyzji, jak poczytałam,
            że starsi ode mnie chodzą w aparatach.
            Polecam też: www.medivision.co.uk/webpakv3list.asp
            Są tam fajne animacje.
            Nie wiem dlaczego, ale szukając różnych informacji o aparatach itp. dużo
            ciekawych i pożytecznych rzeczy niestety znajduję na stronach zagranicznych.
            O tematach pochodnych tez możemy pogadać, bo w kręgu znajomych to uchodzę za
            dziwaka, co nie boi się dentysty (a rok temu byłam zatwardziałym dentofobem,
            który ból zęba leczył nurofenem max) na dodatek założył sobie aparat (w pracy co
            niektórzy róznie to komentowali ale widzę ten błysk zazdrości w ich oczach).
            Dziur.ka nie przejmuj się, wszystko będzie dobrze. Poczytaj sobie ten wątek,
            tutaj też są troszkę starsi od Ciebie:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=15266747
            • dziur.ka.19 Re: Znacie www.archwired.com 30.12.08, 08:28
              Dziękuję za wsparcie! Wiem, że aparaty zakłada się w różnym wieku.
              Ja moją przygodę z ortodoncją zaczęłam jakieś 20 lat temu, miałam
              aparat ruchomy,który troszkę uporządkował moje górne siekacze ale i
              tak całe życie wszyscy mówili do mnie "Króliczku". Jestem po
              ekstrakcji górnych czwórek, miałam wtedy jakieś 11-12 lat i powiem
              szczerze po szparach ani śladu, wszystko się pięknie porozsuwało.
              Teraz podjęłam wyzwanie, zakładam druciki na początku lutego. Nie
              mogę się doczekać ale i troszkę się martwię jak sobie z tym poradzę.
              Jak będzie z jedzeniem i myciem ząbków w pracy, jak bedę wyglądać ...
              Dzięki Forumowiczom nabrałam wiary, że wszystko bedzie dobrze i za
              dwa lata pochwalę się "nie- króliczym" uśmiechem wink
              • jobi Re: Znacie www.archwired.com 30.12.08, 13:17
                Każdy miał mnóstwo wątpliwości i pytań. Też się bałam o jedzenie, a od razu
                jadłam wszystko bez problemów. Z myciem też można sobie jakoś poradzić, choć ja
                jeszcze nie mogę się przemóc by myć ząbki w pracy (mamy dość dziwnie ustawione
                umywalki), ale noszę ze sobą płyn do płukania i po jedzonku idę się przepłukać.
                Jak masz czas na czytanie, to wpadnij też tutaj:
                forum.dentonet.pl/viewtopic.php?t=11907&sid=d2fb807973c9ff2c3b8a717c0fa46822
                Też fajne forum z ludźmi zadrutowanymi.
                • niemasznicka Re: Znacie www.archwired.com 30.12.08, 17:04
                  Co do watpliwosci to chyba kazdy je ma. Choc ja szczegolnie nad tym nie
                  rozmyslam. Najbardziej martwi mnie strona higieniczna aparatu. Tzn zeby nic sie
                  z zebami zlego nie dzialo bo pewnie nie zawsze da sie wszystko usunac.
                  Jobi dzieki za oba linki. Poczytam z pewnoscia.
                  • jobi Re: Znacie www.archwired.com 30.12.08, 17:59
                    Strona higieniczna ząbków i aparatu to chyba tez każdego przeraża. Można się
                    przyzwyczaić. Trzymaj się tego, że z ząbkami będzie wszystko git, bo inaczej, to
                    można popaść w paranoję.
                    Nie chcę Cię załamywać, ale mi przed założeniem aparatu dentystka i ortodontka
                    dokładnie przejrzały zęby i były ok, a teraz widzę, że między 4 a 5 wyłania się
                    niezła dziura. Nie przewidzisz wielu rzeczy.
      • nadia_v Re: Ktos jeszcze odlicza? 31.12.08, 09:29
        Ja też mam swoje lata (27,5) a 19 stycznia zakładam górę porcelanę i
        cieszę się jak głupia. Nawet nie przeraża mnie wyrywanie wszystkich
        piątek, bo wierzę że później bedzie HOOLYWOOD big_grin
        Pozdrawiam
        • dziur.ka.19 Re: Ktos jeszcze odlicza? 31.12.08, 10:56
          Nadia, ja też się cieszę jak głupia i nie moge się doczekać, tylko
          boję się jednego, że się Hollywood skończy jak się zobaczę w lustrze
          z grillem na zębach ... Ale póki co odliczamy, napisz potem jak Ci
          jest z aparatem wink
          Pozdrawiam, Buziuchna !
          • jobi Re: Ktos jeszcze odlicza? 31.12.08, 12:33
            Do grilla tez można się przyzwyczaić. Ja przez kilka dni jak głupia latałam do
            lusterka, żeby sobie na mój grillik popatrzyć. Po tygodniu zapomnicie, że tam
            coś jest.
            Na początku żałowałam, że wzięłam metalowy aparacik, ale okazało się, że mam
            mini z cienkimi łukami i jest naprawdę delikatny i mało widoczny, a kilka stówek
            zostało w kieszeni, na różne bajery do czyszczenia tego aparatu. smile
            • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 31.12.08, 19:06
              Nadia, ja tez wierze w Hollywood hehe tongue_out
              Tylko podobno po sciagnieciu aparatu wszystkim sie wydaje, ze maja koniowe czyli
              wielkie zeby.
              Jobi a moze podzielisz sie zdjeciami przed i zdjeciami "w"?? Co Ty na to? big_grin
              Widzisz juz duze zmiany?
    • watermelon_woman Re: Ktos jeszcze odlicza? 01.01.09, 18:30
      Melduje sie jako odliczajaca wink

Co prawda aparat mam na zebach od okolo miesiaca, a leczenie przewidziane jest
      na dwa lata... Sa momenty kiedy o nim zapominam, ale i tak juz nie moge doczekac
      sie, kiedy mi go zdejma, a ja bede miala usmiech gwiazdy filmowej big_grin
    • pribeh_zivota Obsesja 01.01.09, 23:13
      Dziś mija dziesiąty dzień, odkąd założyłam górny łuk. Boże, to jakiś koszmar.
      Większość tu pisze, że po tygodniu już się nic nie czuje, a ja za nic nie mogę
      się przyzwyczaić, przeszkadza mi jak diabli; w ustach mam ciągle sucho i
      zaczynam mieć jakieś tiki mimiczne w stylu Betty-brzyduli. Ratunku!
      • ferg_666 Re: Obsesja 02.01.09, 08:55
        cierpliwosci, naprawde TO wszystko przechodzi, początki są najgorsze, potem jest
        lepiej smile
        • pribeh_zivota Re: Obsesja 02.01.09, 12:27
          Dzięki za słowa otuchy smile
          • niemasznicka Re: Obsesja 02.01.09, 18:31
            Pribeh a pijesz duzo wody? Moze to pomoze?
            Pewnie troche czasu zajmie zanim sie przyzwyczaisz. Jednym wystarczy kilka dni,
            drugi kilka tygodni.
            Powodzenia i juz niedlugo dolacze do Ciebie to razem ponarzekamy big_grin
            • pribeh_zivota Re: Obsesja 02.01.09, 19:42
              Dziwna sprawa, ale od płukania ust i mycia zębów wszystko wysusza się jeszcze
              bardziej. Mam ceramiczne zamki i one jakoś dziwnie reagują na pastę;
              bezpośrednio po umyciu usta HACZĄ mi się o zamki umieszczone na trójkach.
              Zaczynam żałować, że nie zdecydowałam się na zwykłe metalowe; na zdjęciach
              wyglądają na mniejsze niż ceramiczne...
              Poza tym wciąż boję się jeść normalnie, bo wydaje mi się, że wszystko się
              poodkleja!

Zawsze to miło wspólnie sobie ponarzekać smile Dobrze, że to forum istnieje, bo
              wśród bliskich nie znajduję zrozumienia wink
    • justynaaaa2 Re: Ktos jeszcze odlicza? 02.01.09, 18:44
      To i ja się dopiszę smile za 6 dni miną 4 miesiące jak mam aparat (góra i dół
      założony jednocześnie) i powiem szczerze, że jeszcze się do końca nie
      przyzwyczaiłam sad tzn. nauczyłam się już z nim jakoś funkcjonować, ale ciągle go
      czuję i mam momenty kiedy bym chciała go ściągnąć w cholerę uncertain
      W sumie czas leci bardzo szybko, bo pamiętam dokładnie jak go zakładałam, jak
      musiałam wyrwać 4 zęby i jak cierpiałam ok. 2 tygodni po założeniu tongue_out teraz nie
      jest już źle, niemniej lepiej bym się czuła bez tego ustrojstwa wink na razie
      przyjacielem go nie nazwę, ale jak zobaczę efekt końcowy już po zdjęciu to może
      wtedy go polubię smile mam tylko nadzieję, że będzie to wcześniej niż zakładane 2
      lata wink
      • pribeh_zivota Re: Ktos jeszcze odlicza? 02.01.09, 19:44
        Ja mam nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający. Potwornie mnie
        rozstrajają wątki typu "Depresja po leczeniu ortodontycznym", brrr!!
        • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 02.01.09, 22:17
          Justynaaa fajnie Ci smile juz 4 m-ce blizej do sciagniecia aparatu.
          Pribeh a obklejasz sobie zamki woskiem czy jak to sie tam zwie?
          Podobno nie nalezy sobie zalowac. Czytalam duzo wypowiedzi osob ktore chcialy
          byc dzielne i stwierdzily, ze nie beda to szybciej sie buzia w srdoku
          przyzwyczai a potem jak jednak zaczely stosowac wosk to okazalo sie to zbawieniem.
          Podobno lepszy ten silikonowy niz zwykly.
          Ja wczoraj rozmawialam z dziewcyzna ktra chodzi do orto gdzie ja bede. Jest
          zadowolona i obiecal jej 18 m-cy i tak tez bedzie, w lutym ma sciagany aparat.
          Zabki ma cudne!
    • jobi Re: Ktos jeszcze odlicza? 02.01.09, 23:24
      niemasznicka, podesłałam ci linki do moich ząbków na maila gazetowego.
    • anabella001 Re: Ktos jeszcze odlicza? 02.01.09, 23:40
      Ja jestem na samym początku odliczania.. Przed konslutacjami, choć
      ortodonci(3) do których mam zamiar się udać są już wybrani.

Z jednej str. mam obawy, że dokonam niewłaściwego wyboru. Lecz po
      lekturze forum wiem na co zwracac uwagę, o co pytać. Natomiast
      baaardzo nie mogę się doczekać. Takie moje skryte marzeniewink Bo
      proste zęby to coś czego pragnę, a to jedyna droga więc będę
      odliczała razem z Wami. Będziemy pięknie się uśmiechać big_grin
      • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 03.01.09, 01:42
        Jobi odpisalam smile
        Anabella witam w klubie big_grin Szybkiej decyzji co do wyboru orto zycze.
    • mikaa25 Re: Ktos jeszcze odlicza? 04.01.09, 13:26
      czesc to i ja dolączam do grona, t
      tez sam poczatek przed zalozeniem jeszcze...
      musze usynac szystkie ósemki i 4 albo 5 zeby sie zmiescily, troszke
      jestem podlamana ale coraz bardziej na tak, musze tylko ortodonte
      wybrac, chodzicie prywatnie czy mozna jakos same wizyty
      i kontrole miec za darmo na fundusz?
      macie porcelanowe czy metalowe?
      • jobi Re: Ktos jeszcze odlicza? 04.01.09, 16:41
        Witaj mikaa25 smile Nie dziwię, się, ze jesteś podłamana wyrywaniem, mnie czekają
        dwie dolne 5. Orto woli je usunąć, bo są dość zniszczone, a 4 mam zdrowe.
        Jeżeli masz więcej niż 13 lat, to niestety musisz do orto chodzić prywatnie.
        Tutaj fundusz niczego ci nie zrefunduje.
        Ja mam metalowy i nie żałuję, bo jest naprawdę delikatny i mało widoczny.
    • niemasznicka No i odliczanie przedluzone 14.01.09, 00:42
      musze poczekac na zrobienie zeba na dole.sad
      I aparacik, gora i dol idzie na zeby za 3 tyg.

• jobi Re: No i odliczanie przedluzone 14.01.09, 20:49
        A ja już się nastawiłam na twoje zdjęcia.
        Ja ponownie zaczęłam odliczać czas, do wizyty u orto, bo mam mnóstwo pytań, ale
        znając życie, jak wejdę do gabinetu, to w głowie zostanie mi jedno, może dwa
        pytania. Chyba zacznę je zapisywać.
        • niemasznicka Re: No i odliczanie przedluzone 14.01.09, 22:25
          Jobi koniecznie zapisuj. Ja tez bede bo wczorja mna tak zakrecil, ze tez
          zapomnialam.
          Pisalysmy o czasie odstepu miedzy gornym a dolnym aparatem. Ja wlasnie wczoraj
          zapytalam czy moze mi oba na raz zalozyc, i tak bedzi ebolalo i tak, to juz wole
          wsio na raz. Popatrzyl i powiedzial, ze jak chce to tak zrobi bo jestem jedna z
          nielicznych osob u ktorych mozna oba na raz zalozyc.
          Co Cie nurtuje, tzn o co chcesz pytac? Pisz bo moze i ja o czyms nie pomyslalam.
          Jak dlugo masz nosic aparta? Z glowy mi ucieklo. smile
          • jobi Re: No i odliczanie przedluzone 14.01.09, 23:23
            Ostatnio zastanawiam się czy nie wspomagać się jakimiś witaminkami, w końcu dla
            organizmu to jakaś nowość, że ma się nagle regenerować.
            Musze się tez dopytać o to, czy mi się duże szpary nie porobią między zębami na
            dole, jak usunę 5.
            Też muszę się dopytać o cenę szyny na zęby, bo dość intensywnie trenuję i
            ostatnio zaczęłam nabijać się na antenki i jednak zastanawiam się nad
            sprawieniem sobie nakładki na zęby.

A aparacik mam mieć 2 lata plus minus 6 miesięcy.

Codziennie pojawia się jedno dwa pytania a w międzyczasie zapominam o tych co
            były wczoraj.
    • asia4510 Re: Ktos jeszcze odlicza? 14.01.09, 09:24
      ja niestety miałam trochę więcej do zrobienia, musiałam podleczyć aż 5 zębów :]
      trochę to trwało ale i szybko zleciało. jutro usuwam drugą czwórkę, a aparat za
      2 tyg. we wtorek.. i ruszamy z miejsca smile
      • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 18.01.09, 21:11
        Szpary na pewno znikna na koniec leczenia. Zobaczysz. Mi po usunieciu 4 zebow
        zostaly szpary ale to moje leczenie bylo tylko zywklym ruchomym aparatem no i
        potem mi sie wszystko poprzekrecalo w szc zece po pojawieniu sie osemek.
        Witaminki nigdy nie zaszkodza, w normalnych ilosciach oczywiscie.
        Asia to aparat zakladasz 3-go?? Ja tez jak nei uda mi sie przesunac wizyty u
        dentysty a potem i u orto.
        • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.01.09, 09:59
          No to i ja poznałam datę mojego zadrutowania.
          Jeśli wszystko dobrze pójdzie i nie ucieknę w ostatnim momencie z fotela, to 27
          luty będzie tym dniem.
          Póki co jestem przerażona extrakcją dwóch górnych piątek i faktem straszenia
          ludzi lukami w gębie uncertain Nie wiem jak przez to przejdę sad
          • asia4510 Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.01.09, 17:47
            zakładam 27 stycznia : ) już przeszłam przez usunięcie górnych czwórek i na
            jakiś czas mam spokój z wyrywaniem. W miarę przyzwyczaiłam się już do moich
            dziurek po zębach, jedynie w przypadku prawej bolało mnie dużej i czasem przy
            jedzeniu prawa strona daje jeszcze o sobie znać ;P Poza tym jest normalnie,
            nikogo nie straszę ;D Też się bałam na początku, ale nie jest tak źlewink
            Będzie dobrzesmile
    • nadia_v Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.01.09, 15:16
      Dzisiaj o 17 mój wielki dzień-porcelana na górę, dam znać co i jak.
      Jestem po wyrwaniu dwóch 5, prawa w porządku, a lewa 4 dni na
      ketonalu. Masakra.
      • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.01.09, 15:24
        Nadia powodzenia! Koniecznie zdaj nam relacje jak będziesz po!
        Jak się czujesz bez piątek? Ja te muszę je usunąć, a najgorsze, że orto
        powiedziała mi, że ta szpary tak szybko się nie zamkną i najpierw będę miała
        szpary w miejscu piąte, potem czwórek itd. Mam jednak nadzieję, że nie będą już
        to szary wielkości piątek tylko stopniowo coraz mniejsze. Nie wiem co o tym myśleć.
    • nadia_v Re: Ktos jeszcze odlicza? 20.01.09, 08:43
      Już mam porcelanę na górze, przeźroczyste gumki i biały drucik.
      Aparat jest piękny, ale nie mogę się przyzwyczaić, że go mam.Trochę
      mi odstaje, bo moja wada zgryzu polega na tym że mam wystające 2 i
      cofniete do tyłu 1, ale moj ORTO powiedział że bardzo szybko 2 pójdą
      do tyłu, bo mają miejsce (brak 5). Co do 5, to wyrywałam je dwa tyg.
      i tydzień przed założeniem aparatu. Przez ten czas prawie wcale się
      nie uśmiechałam, bo strasznie było widać. Za 3 miesiąc dół, ale już
      metalowy i znowu wyrywanie 5 brrrrr......... Powodzenia
      • niemasznicka No i jak? 23.01.09, 04:01
        Nadia jak po pierwszych kilku dniach? Pocharataly sie policzki od wewnatrz czy
        nie? Jak z jedzeniem? Pewnei nie tak zle jak masz tylko gore, co??
        Asia przebierasz juz nogami? tongue_out To juz we wtorek smile

Ja kupilam sobie irygator. Boski jest. Polecam! Bylam w szoku, ze po
        szczotkowaniu i nitkowaniu cos potrafi jeszcze gdzies zostac, jakies zdziebko
        ale zawsze. Przy aparacie na zebach na pewno bedzie bardzo pomocny.
        Kupilam taki ale sa rozne, rozniaste.
        www.waterpik.com/oral-health-products/countertop-dental-water-jet/WP-100/

• niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.02.09, 19:17
      Jestem w aparacie tydzien.
      Jak tam u Was?
      • kajka88_88 Re: Ktos jeszcze odlicza? 19.02.09, 19:30
        Ja mam góre juz 2 miesiąc i już widać ogromna poprawe smile Teraz z wytęsknieniem
        czekam na założenie dołu,do tej pory męczyłam się z taka płytką wyciąganą w
        której tylko spałam.

niemasznicka ---> Bolą ząbki?
        • dziur.ka.19 Re: Ktos jeszcze odlicza? 20.02.09, 13:11
          Ja mam górę od 10.02 i jeszcze boli przy nagryzaniu. Z wystającymi
          drutami już sobie poradziłam, mąż mi przyciął kombinerkami a
          końcówki zalepiam woskiem wink. Ogólnie czuję się dobrze, są chwile,
          że nawet zapominam, że go mam wink
          • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 20.02.09, 14:32
            Ja juz na powaznie odliczam. Za tydzien w piatek jak nie zwieje z fotela -
            drutuje zeby. Nie moge pogodzic sie z ekstrakcjami (w tym dolnej jedynki),
            inaczej latalabym juz w drucie dawno temu.
            • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 21.02.09, 03:04
              Ja mialam dol i gore za jednym zamachem zakladana. Orto powiedzial, ze zadko sie
              to robi ale jezeli mi na tym zalezy to u mnie mozna. Mam tez spacers na dole, po
              prawej miedzy 3i4 i 4i6 bo piatke mialam usunieta do leczenia orto w PL jakies
              10 lat temu.
              Zeby bola ale da sie zyc. Tez obklejam woskiem jak dziur.ka19. smile
              Anielka a bylas na innej konsultacji w sprawie tej jedynki?
              • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 21.02.09, 12:21
                Niemasznicka, byłam oczywiscie na innej konsultacji. Inna orto
                rozwazala jeszcze streepin, ale po dokładnych pomiarach okazało się,
                że nie może być wykonany.
                Chciałabym już miec to za sobą uncertain
                • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 23.02.09, 08:14
                  Wiesz co, to chyba nie pozostaje nic innego jak zrobic to jak najszybciej skoro
                  decyzja podjeta. Takie czekanie jest najgorsze.
                  Pewnie po stwierdzisz, ze nie bylo tak zle. Tylko nastaw sie pozytywnie bo to
                  baaardzo wazne.
                  Trzymam kciuki!
                  Daj znac PO.
                  • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 23.02.09, 09:29
                    Na razie w piatek zakladam gore i usuwam do niej 2 piatki, ta jedynka
                    to dopiero jak dol bede zakladala, czyli pewnie za jakies pol roku.
                    Moze widoczne efekty na gorze utwierda mnie w przekonaniu, ze podjelam
                    dobra decyzje i bedzie latwiej, oby!
    • 1fruzia Re: Ktos jeszcze odlicza? 25.02.09, 07:57
      Witam
      własnie wczoraj załozyłam aparacik....mam 29 troche z tym
      zwlekałam...zabki mnie w sumie mało bolą także jest oki. mam
      aparacik metalowy i różowe gumeczki na 1 raz.....Pozdrowionka
      • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 26.02.09, 07:10
        Witam, witam smile
        Dalej nie bola czy juz zaczely? ;-P
        U mnie sie zawke z jednego zeba zaczyna we spacer wbijac i chyab zadzownei do
        orto bo co mi sie wydaje, ze ten zab sie obraca nie w ta strone co trzeba.
        • dziur.ka.19 Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.02.09, 10:23
          A mnie się zamki odklejają strasznie, a dokładnie śrubki z tyłu. Już
          druga się odkleiła a aparat mam jakieś 3 tyg dopiero, ledwo
          podkleili mi tę pierwszą a następnego dnia poszła kolejna. Jestem
          alergikiem więc śrubki są tytanowe, może dlatego tak się kiepsko
          trzymają? Choć to klej odszedł od ząbka a nie śrubka od kleju ... uncertain
          A ząbki już nie bolą, może tylko troszkę lewy kieł, ale wczoraj
          zjadłam chrupiącą bułeczkę a to wielki sukces wink
          • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 27.02.09, 15:54
            Założyłam dzisiaj druciak kosmetyczny na górę i usunełam dwie górne
            piątki. Żałuję tylko, że nie zdecydowałam się na to 10 lat temu. Sam
            aparat jest bardzo delikatny i już go lubię. Gorzej luki po
            piątkach, choć i tak chyba jest troche lepiej niż to sobie
            wyobrażałam. Pozdrowiania zza druta! :#
        • 1fruzia Re: Ktos jeszcze odlicza? 01.03.09, 20:54
          Witam
          zaczęły boleć nastepnego dnia......to juz 5 dzień jestem na kleikach
          i zupkach przecieranych...masakra chce mi sie pizzy!!!!
          Czy moze komuś usta bardziej wysychają niż zwylke? smaruje i smaruje
          i dalej za chwile suche...nie wiem o co chodzi?
          pozdro
          • jobi Re: Ktos jeszcze odlicza? 01.03.09, 21:17
            > Czy moze komuś usta bardziej wysychają niż zwylke? smaruje i smaruje i dalej
            za chwile suche...nie wiem o co chodzi?

Zgadza się. Ja na początku też zastanawiałam się o co chodzi, teraz się
            przyzwyczaiłam i pomadkę mam cały czas przy sobie.
            Na innym forum doszliśmy do wniosku, że to przez pastę, bo teraz dłużej masz ją
            na wargach smile

A pizzę, to też bym normalnie zjadła, a nie nożem i widelcem.
            • anielka666 Re: Ktos jeszcze odlicza? 01.03.09, 21:49
              A mnie męczy dzisiaj inna dolegliwość. W dniu zakłania aparatu
              usuwałam 2 górne piątki. Dziś 3 dzień jak go mam i drut w miejscach
              luk strasznie ciągnie. Komarnie dziwne uczucie jakby swędzenia. Ech!
              Szczerze, to i tak przygotowałam się na gorsze. O normalnym jedzeniu
              nie ma oczywiście mowy, ale poza tym jest w miare ok. Nie
              potrzebowałam na razie żadnych środków przeciwólowch, a piersze dwie
              noce elegancko przespałam.
    • justynaaaa2 Re: Ktos jeszcze odlicza? 08.03.09, 11:23
      Pozwolę sobie dzisiaj na wpis, gdyż mija właśnie pół roku jak założyłam aparat
      smile cieszę się jak głupia, bo to już 6 miesięcy krócej do zdjęcia go wink
      Ogólnie jestem zadowolona, z każdym dniem coraz bardziej się przyzwyczajam,
      chociaż cały czas są momenty, że mi przeszkadza uncertain a najbardziej to, że nie mogę
      się uśmiechać do zdjęć, bo wygląda jakbym miała zepsute zęby wink mimo, że aparat
      mam kryształowy.
      Szpary po zębach mam nadal spore, zęby wszystkie już mam na jednym poziomie, ale
      jeszcze nie do końca proste, więc jakichś efektów "wow" nie zauważyłam wink
      ale podobno wszystko idzie sprawnie i zgodnie z planem, więc tego się trzymam smile
      powodzenia dla wszystkich i dużo wytrwałości smile
      • niemasznicka Re: Ktos jeszcze odlicza? 14.03.09, 17:09
        Ja sie nie przejmuje. Usmiecham do zdjec tak jak przedtem chociaz masz racje,
        aparatu jako takiego nie widac ale widac, ze z zebami jest cos nie tak smile
        U mnie na razie zadnych super efektow tez nie widac. Zeby zmianiaja pozycje ale
        to oczywiscie nie to co chcialbym uzyskac. No iw sumei nie ma sie co dziwic,
        dluga droga przede mna.
    • kalokagathia Re: Ktos jeszcze odlicza? 05.04.09, 12:43
      Właśnie skonstruowałam suwaczek, a więc niniejszym przyłączam się do odliczających smile

https://www.suwaczek.pl/cache/3dbaf64dec.png
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka