Dodaj do ulubionych

Wielka puszka jedzenia

03.08.13, 21:09
Odświeżyłam sobie wątek o tanim mokrym jedzeniu. Muszę wdrożyć oszczędności, znalazłam w zooplusie Animodę w puszkach po 800 g, która wychodzi 9 zł za kilogram. Teraz kupuję kotu 100-gramowe saszetki, na raz. Podobno nie można dawać jedzenia prosto z lodówki. Czy taka duża pucha, dla mnie na 4 dni, to dobry pomysł? Ile to może leżeć otwarte?
Animoda 800 g
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Wielka puszka jedzenia 03.08.13, 21:14
      Raczej nie dłużej niż 48h. Ale możesz mrozić.
    • azymut17 Re: Wielka puszka jedzenia 06.08.13, 00:07
      A dlaczego nie można dawać z lodówki? Moje koty o tym nie wiedzą i wcinają, aż miło. Szkodzą sobie w ten sposób?
      • yaga7 Re: Wielka puszka jedzenia 06.08.13, 05:57
        W różnych miejscach czytałam, że nie powinno się dawać zimnego żarcia.
        Ja zawsze podaję w temperaturze pokojowej lub nawet cieplejsze.
    • slotna Re: Wielka puszka jedzenia 06.08.13, 19:43
      Przeciez mozesz na jakis czas przed podaniem zarcia kotu wyjac odpowiednia porcje z puszki i wsadzic do zamykanego pojemnika, zeby sie ocieplilo. A gdyby sie skapnal i probowal do tego dobrac, chowac pojemnik chocby do szafki, piekarnika czy mikrofali.
    • zmijunia.lbn Re: Wielka puszka jedzenia 09.09.13, 21:24
      Myślę że 4 dni jeszcze da radę, u mnie czasami tyle stoi. Tylko nie trzymaj w puszcze - przełóż do jakiego pojemniczka.
      Moje koty dostają lodówkowe i po prostu wcześniej wyjmuje się im odpowiednią porcję do zamykanego pojemniczka - kolację ok. 2 godziny wcześniej, a śniadanie na noc.
    • jolunia01 Re: Wielka puszka jedzenia 11.09.13, 13:57
      mela1 napisała:

> ...Podobno nie można dawać jedzenia prosto z lodówki.

Ja swojej Pani Kocie jedzenie z lodówki przekładam do miseczki (ceramicznej) i dolewam troszkę wrzątku, mieszam i jest wystarczająco ciepłe. A ponieważ ona mało pije, to przy okazji jedzenia trochę pochłepcze.
      • mela1 Re: Wielka puszka jedzenia 11.09.13, 14:06
        Tak robiłam z gotowanym kurczakiem, ale kurczak ugotowany na świeżo i jeszcze niemal gorący jest jadalny, a np. po nocy już nie, nawet jak stał w wodzie z gotowania i poza lodówką. Staram się kota trochę ograniczyć z jedzeniem i z puszki czy saszetki daję porcje po 50 g. Kupię pewnie puszki po 200 albo 400 g, bo 800 to 16 porcji, trochę za dużo chyba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka