Dodaj do ulubionych

Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu?

14.11.04, 14:22
Czy ktoś z was próbował uczyć się hiszpańskiego samodzielnie? To dla mnie
ważne!
Jestem już "osoba dorosłą" i... nie mam zbyt dużo wolnego czasu. Praca,
praca, praca... Chciałabym uczyć się tego języka dla przyjemności! Szkoły
językowe są potwornie drogie!!! I na dodatek nie dają gwarancji jakości...
Nie zależy mi na szybkim opanowaniu dużej ilości wiedzy! To ma być dla mnie
miłe zajęcie, a nie katorga! ;-)
Przyznam się,że trochę próbuję uczyć się samodzielnie... Ale czy nie skazuję
się w ten sposób na złe czy błędne opanowanie tego języka?! A może to dobry
poczatek? Czekam na Wasze opinie! Dziękuję za wszelkie porady!
Obserwuj wątek
    • zakrencik Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 14.11.04, 18:01
      euglena73 napisała:

> Czy ktoś z was próbował uczyć się hiszpańskiego samodzielnie? To dla mnie
      > ważne!
      > Jestem już "osoba dorosłą" i... nie mam zbyt dużo wolnego czasu. Praca,
      > praca, praca... Chciałabym uczyć się tego języka dla przyjemności! Szkoły
      > językowe są potwornie drogie!!! I na dodatek nie dają gwarancji jakości...
      > Nie zależy mi na szybkim opanowaniu dużej ilości wiedzy! To ma być dla mnie
      > miłe zajęcie, a nie katorga! ;-)
      > Przyznam się,że trochę próbuję uczyć się samodzielnie... Ale czy nie skazuję
      > się w ten sposób na złe czy błędne opanowanie tego języka?! A może to dobry
      > poczatek? Czekam na Wasze opinie! Dziękuję za wszelkie porady!

Ja bym tak całkiem sama nie umiała... Fakt faktem, że czasem nauczę się czegoś
      ponad program:P No ale zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że w twoim źródle
      wiedzy będą jakieś braki, niedociągnięcia, a nawet błędy. Jednak muszę
      przyznać, że niektórym się udaje tak właśnie nauczyc. Jakiś rok temu byłam na
      wycieczce szkolnej w Pradze i nasza przewodniczka - czeszka z urodzenia -
      mówiła po polsku całkiem nieźle, a przyznała się, że uczyła się polskiego
      właśnie samodzielnie.
    • malwi_nieves Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 14.11.04, 21:06
      droga euglena73,
      jesli się czegoś naprawdę chce, to się to może osiągnąć. Zobacz to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23863&w=17591255&a=17596124
      to jest w innym miejscu na tym forum (napisałam to kilka dni temu)
      Ucz się hiszpańkiego ,bo to najpiekniejszy język na świecie :)
    • vitch można nauczyć się hiszpańskiego samemu!! 14.11.04, 21:29
      sądząc z nika, to i tak jestem starszy od ciebie o rok (1972) a nauka
      hiszpańskiego to oderwanie się od mojej pracy - po 12 godzinach dziennie -
      czasem udaje mi sie (po tym, jak położę rodzinę spać) znaleźć czas na naukę.

kiedy jestem extremalnie zmęczony - słucham radia on-line, albo czytam
      elmundo.es

trzymam kciuki.
    • euglena73 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 14.11.04, 21:37
      Cieszę się, że poważnie potraktowano moje pytanie.
      Hiszpański to piękny język i bardzo pragnę się go nauczyć! Wasze wypowiedzi
      dodają mi wiary, że mimo wszystko jest to możliwe! Dzięki.
    • goisa Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 15.11.04, 11:25
      Ja tez tak zaczynalam, niestety z badzo starych ksiazek i szybko mnie
      nudzily.Wiem ze nie jest latwo dostac ksiazki w jezyku hiszpanskim
      przystosowane dla poczatkujacych ale warto kilka takich przeczytac. Na
      szczescie mialam okazje kupic kilkakrotnie czasopismo elle po hiszpansku i jak
      wiadomo sa tam ciekawe obrazki i dosyc latwe teksy do tlumaczenia. Ja kocham
      ten jezyk.
    • pestkacz Mozna 15.11.04, 20:28
      Oczywiscie lepiej uczyc sie majac staly dostep do kogos kto bedzie nauczal, ale
      przy duzej ilosci samozaparcia, stosie ksiazek (wazne zeby kozystac z jak
      najwiekszej ilosci zrodel) mysle, ze co jesli sa jakies jezyk, ktotych nam
      Polakom latwo sie uczyc, to nalezy do nich wlasnie hiszpanski. Pisze w oparciu
      o wlasne doswiasdzcenia. po roku intensywnej nauki -samodzielnej- nie mam
      wiekszych problemow komunikacyjnych, chociaz gramatyka, co tu duzo mowic, na
      razie u mnie "lezy". Nawet czytam jakies ksiazki, choc lieratura to
      szczegolnie ambitna nie jest: powiesi dla mlodziezy, kryminaly (nie wszystkie
      jestem wstanie przetrawic), jedna powiesc SF (dosyc glupia). Jesli chodzi o
      rozumienie TV, to jestem na etapie talk-showow i amerykanskich filmow z
      dubbingiem hiszpanskim (normalne hiszpanskie jeszcze sprawiaja mi problemy), na
      ogol tez rozumiem o zym jest mowa na wykladzie i jestem w stanie zrobic notatki
      (niedawo przyjechalam na stypendium Sokratesa do Hiszpanii) Oczywiscie,
      podejrzewam, ze gdybym uczyla sie pod stala kontrola nauczyciela, to nie
      kaleczylabym tak tego pieknego jezyka, gdy mowie. Pozdrawiam
      • annuszka Mozna 16.11.04, 15:32
        Przez rok uczylam sie w szkole na kursie,bardzo zalowalam,ze musialam przestac
        (niedogodne godziny pracy).Kontynuuje nauke samodzielnie korzystajac z programu
        supermemo(goraco polecam) oraz zeszytow i kaset Easy Espaniol.

Powodzenia;)
    • gradufka Euglena, jak zaczniesz, napisz jak ci idzie? 18.11.04, 10:49
      Euglena, jak zaczniesz, napisz jak ci idzie? Jestem ciekawa twoich wrazenia.
    • adziunia Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 18.11.04, 11:42
      Ja sie ucze sama hiszpanskiego, traktuje to jako nagrode i przyjemnosc gdyz
      najpierw musze odrobic lekcje a dopiero pozniej biore sie za hiszpana :D
      Oczywiscie lepeij jest jak sie ma nauczyciela ale mnie na to nie stac i nie mam
      tyle czasu zeby chodzic na dodatkowe lekcje. Życze Ci powodzenia w nauce tego
      cudownego języka :)
    • klee777 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 20.11.04, 13:44
      Witaj. Ja uczyłam sie hiszpańskiego przez rok sama. Potem trafiłam do szkoły
      językowej, gdzie wedługo testu dostałam się do grupy intermedio. Na początku
      obawiałam się trochę mówić, bo nigdy jeszcze nie rozmawiałam po hiszpańsku
      (poza tym, że z komputerem). Po pół roku przerwałam naukę w szkole językowej
      (brak pieniędzy). Ta szkołą nauczyła mnie własnie głównie mówienia. Teraz mam
      hiszpański na studiach i jestem w grupie zaawansowanej:) Życzę powodzenia w
      nauce tego pięknego języka
    • euglena73 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 21.11.04, 14:46
      Dziękuję wszystkim za opinie i porady!!!
      Hiszpański jest naprawdę pięknym językiem! Postanowiłam,że póki co będę uczyć
      się samodzielnie. Idzie mi chyba dobrze ;-) Potrafę już przetłumaczyć proste
      teksty, trochę już piszę... Kiepsko niestety z mówieniem i rozumieniem tekstu
      mówionego...
      Uczę się gł.z podręcznika "Język hiszpański dla początkujących"-aut.Oskar
      Perlin. Trochę słucham także kaset "Język hiszpański w 4 tygodnie". Szperam
      również po internecie... Co o tym sądzicie?
      Pozdrawiam.
      • heidelbeere1 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 23.03.21, 23:49
        A po co tłumaczysz teksty? Staraj się przeczytać kilka razy, poszukać słówek, ale nie tłumacz zdanie po zdaniu na język polski. Piszę to jako nauczycielka innego języka.
    • evally Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 21.11.04, 15:26
      'Nauczyć' czy 'uczyć'? Uczyć jak najbardziej, samodzielnie zaczęłam się uczyć
      hiszpańskiego (kurs CEAC, Easy Espańol, wraz z dostępem do internetu -
      słuchanie muzyki, radia, przeglądanie stron, chaty etc.). Jednak po pewnym
      czasie doszłam do wniosku, że najlepiej mieć kontakt z kimś, kogo też pasjonuje
      hiszpański, dlatego zapisałam się do szkoły językowej (od razu na poziom
      średniozaawansowany) i uczę się tam już drugi rok, poza tym przez rok
      uczęszczałam na dodatkowy lektorat. Zgodnie z powyższym uważam, że uczyć, jak
      uczyć, ale NAuczyć się języka można przede wszystkim wtedy, gdy ma się kontakt
      z osobami mówiącymi po hiszpańsku, które wskażą nam błędy, jakie popełniamy,
      podzielą się doświadczeniami, polecą dobre książki do nauki, jak i
      poczytania :). Ale i tak przede wszystkim liczy się zapał i samodyscyplina :),
      ponieważ mnie hiszpański ogromnie fascynuje, przeważnie nie mam z tym
      problemu ;), na co dzień słucham dużo muzyki po hiszpańsku, mam książki
      (literatura piękna, jak i podręczniki) i cały czas ćwiczę, ćwicze, ćwiczę :).
      Powodzenia!
      • jocik Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 24.11.04, 10:37
        Cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc! serio, nie ma innego wyjscia. Moja przygoda z
        hiszpanskim zaczela sie od skoku na gleboka wode, poniewac w zasadzie bez
        zadnego przygotowania lingwistycznego (znam dosc dobrze wloski i francuski,
        troche pomaga, ale tylko troszeczke) pojechalam na caly miesiac do Wenezueli. I
        tak, podrozujac z plecakiem po tym pieknym kraju, zmuszona bylam zaczac mowic w
        tym pieknycm jezyku. A ze ludzie tam (zwlaszcza na ichniejszych
        tzw. "zadupiach") az sie garna do rozmowy - i co najwazniejsze - pomagaja tym,
        co dopiero zaczynaja;-), po powrocie jestem w stanie swobodnie pogadac o tym i
        o owym, czytam gazety, rozumiem sporo tekstow piosenek..no ale tez ostro
        wzielam sie za nauke, wkuwam czasy, nieregularne czasowniki, slowka..a na deser
        koresponduje sobie z milymi Wenezuelanami:) Powodzenia!
    • asiasl Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 06.12.04, 15:41
      Ja zrobilam inaczej. Na pierwszy semestr warto isc na jakis zorganizowany kurs
      (moja grupa liczyla 6 osob, na ogol na zajeciach bylo 5), zeby zlapac solidne
      podstawy i duzo mowic, mowic, mowic, zeby ktos poprawial twoje wypowiedzi.
      Potem mozna spokojnie przerwac zajecia, otoczyc sie podrecznikami (na poziomie
      poczatkujacym wkuwalam podreczniki: Ele, Gente, Ven, podreczniki do gramatyki
      koniecznie (ja mam Perlina, mnie odpowiada ale jak wiadomo wiele osob jest z
      niego niezadowolonych) no i materialy ulatwiajace nauke slowek (goraco polecam
      Fiszki - w 2 miesiace nauczylam sie z nich 1800 slow i wyrazen), fajnie uklada
      slowa tematycznie USO Vocabulario :) no i oczywiscie dobry slownik, rozne
      cwiczonka do gramatyki i ksiazki do podczytywania. Codziennie wlaczone radio ze
      slownikiem warto sprawdzac i zapisywac wszystkie wylapane slowa. Sukces
      gwarantowany.
      Pozdrawiam
      AsiaS
      • maciek1985 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 07.12.04, 18:06
        Asia, czy sluchasz radiów hiszpanskich internetowych czy mozna cos zlapac
        normalnie w eterze?
        • philo_sophia Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 25.01.05, 11:29
          Mozna. Wczoraj ogladalam na TVN Style program z poliglotkami i jakas pania
          profesor z ILS UW, ktora mowila ze ma na 2 roku studentke ktora jezyka nauczyla
          sie samodzielnie od podstaw i ku zdziwieniu wielu osob zdala trudny egzamin na
          studia. Tylko kilka razy podczas swojej nauki skonsultowala sie z nauczycielem,
          nie miala zadnych lekcji, nie byla za granica. To mnie bardzo podnioslo na
          duchu!
    • adams_wawa MÓWIMY PO HISZPAŃSKU !!!! 27.01.05, 09:41
      Ja ze swojej strony mogę polecić podręcznik "Mówimy po hiszpańsku" dla
      początkujących - z opisem jak się uczyć i jak dokładnie przerabiać
      poszczedgólne działy podręcznika

--------
      mówimy po hiszpańsku
      allegro.pl/show_item.php?item=40715317
    • emaestro Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 01.02.05, 19:20
      Do samodzielnej nauki mogę polecić program:

www.abeltis.pl/emaestro.html
    • ida.k Jakie programy do nauki??????? 04.02.05, 17:05
      Ja tez postanowilam uczyc sie sama hiszpanskiego od podstaw, ale... kupilam juz
      2 programy komputerowe do nauki (LinguaMach i Hiszpanski w pigulece), ale
      umozliwiaja one tylko przyswajanie slowek, a nie wiem jak "ugryzc" gramatyke?
      Znacie jakies fajne programiki do hiszpanskiego, z ktorych jestescie
      zadowoleni??
      • trevik Re: Jakie programy do nauki??????? 04.03.05, 12:24
        Ja ucze sie z SuperMemo (Español para ti, wydane w 1998 z tego co widze, czyli
        SuperMemo8) i musze przyznac, ze poza malymi bledami jest skutecznosc w edukacji
        jest przynajmniej jak dla mnie o niebo lepsza niz ksiazek a o dwa nieba lepsza
        niz programu firmy Auralog pt. Tell me more - jezyk hiszpanski.

Ale wszystko ma swoje wady i zalety:

Tell me more ma rozpoznawanie glosu, co ulatwia nauke wymowy i akcentowania, za
        to bardzo, _bardzo_ trudno zaczac z nim od zera a gramatyke traktuje wrecz po
        macoszemu - material nieuporzadkowany, malo przykladow i trudno cos zrozumiec z
        tych przykladow, za to duzo obrazkow. Kosztuje dosyc duzo, bo 300 PLN i ja
        uwazam, ze nie jest warty tych pieniedzy - lepiej je wydac na lektora, wiecej
        Cie to nauczy a slowek i zwrotow nauczyc sie z innych programow, ktore to zrobia
        lepiej.

Español para ti - bardzo dobry program do nauki, wbija slowa do glowy jak mlot
        pneumatyczny i dosyc dobrze pozniej sie je pamieta i przypomina, zwlaszcza po
        kilku ¨odpytkach¨. Gramatyka jest ujezdzana jeszcze mocniej - przyklady na
        istotne konstrukcje leca az do znudzenia, ale gdy juz czlowiek osiaga owo
        znudzenie, to niespodzianka... nieco inna forma i nie mozna sobie luzowac, aby
        nie robic bledow, co jest generalnie dobre. Wada (albo zaleta - zalezy z ktorej
        strony patrzec, dla mnie wada) jest to, ze mowcy sa z roznych regionow hiszpanii
        i kazdy z nich wymawia inaczej, przez co nigdy nie jestem pewien, jak powinno
        sie dany wyraz wymawiac i boje sie, ze naucze sie wymowy, ktora nie obowiazuje
        nigdzie, bo bedzie pozapozyczana z roznych miejsc. I jeszcze jedno: SuperMemo
        wydaje sie miec dosyc optymalnie opracowane interwaly czasowe w ktorych
        przypomina i pyta ze slowek i zwrotow, oraz form gramatycznych (nie walcuje sie
        caly czas tego samego a slowka, zwroty i gramatyka do glowy wchodza), widac, ze
        przygotowali to profesjonalisci od fizjologii nauczania. Zaden tani odpowiednik
        SuperMemo tego nie ma - zwlaszcza te, ktore mozna za pare groszy na allegro
        kupic. Program ma tez drobne wady: np. rzeczowniki wystepuja w pytaniach i
        odpowiedziach raz z rodzajnikiem, raz bez, czasem sa literowki w odpowiedziach,
        ale denerwujace (nie przyjmuje poprawnej odpowiedzi bo np. we wzrocu brakuje
        akcentu) itd., ale generalnie wrazenia pozytywne. Program kosztuje 100 PLN i jak
        do tej pory oceniam te pieniadze jako najlepiej wydane na nauke tego jezyka.

Te dwa programy roznia sie w zasadzie u zrodel metodologii nauczania - jedna
        polega glownie na nauce obrazowej, druga dosyc ciekawym miksie mnemonikow,
        nauczania sekwencyjnego i powtarzaniu w specyficznych interwalach.
    • ek1111 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 07.02.05, 19:24
      Można się nauczyć, ale całkiem samemu to chyba trudno. Znam młodzieńca, który
      będąc dziecięciem prawie (miał 16 lat) rozpoczął naukę hiszpańskiego na kursie
      ESKK - korespondencyjnie. Później na studiach (UW, anglistyka)miał też ten
      język i radził sobie swietnie.Kurs jest tani i pozwala na kontakt z
      nauczycielem, co okazuje się być w nauce języka nieodzowne. Osobiście podziwiam
      ludzi, którzy z tak niewielką pomocą potrafią się nauczyć komunikatywnego
      języka. A hiszpański jest faktycznie piękny!
    • aqada Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 23.04.05, 21:14
      Hola!
      Tak!!!!
      Polecam Espanol para ti. Mozna go zakupic na stronie www.supermemo.pl, ale
      zanim zakuypisz przetestuj sobie pare lekcji na stronie www.supermemo.net.pl.
      Gdy sie zalogujesz klikasz w górnej zakBadce wybór kursów, potem po lewej
      stronie w Espanol para ti i wybierasz po9d opisem "zapisz" i gotowe:)
      codzoiennie 15 minut wystarczy. Wiem co mówi. I polecam skorzysta z
      opcji "kalendarz" ju| po zapisaniu sie wtedy mozesz zaznaczy czerwonym
      krzyzykiem dni w kyórych nie bedziesz mogBa powtarzac :)
      • isabar Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 26.04.05, 00:53
        Jak świetnie, że tu trafiłam, bo właśnie zaczynam się uczyć sama Hiszpańskiego,
        zbierałam się od jakiegoś czasu, ale decydujący był Paco Ibanez-mam chybaz 70
        jego kawałków, słucham co dzień i prawie znam na pamięć, tylko nie do końca
        wiem co.
        Będę relacjonować postępy, pzdr.
    • oland2 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 18.07.05, 00:29
      Ucze sie hiszpanskiego od pazdziernika 2004 samodzielnie i bezinwestycyjnie.
      Dopracowalem sie metody typu samograj. Jedyny jej minus jest taki, ze dostepna
      jest w zasadzie dla ludzi z Warszawy i okolic (chyba,ze ma sie czas i kase na
      wyjazd do stolicy raz na dwa tygodnie). Otoz zapisalem sie do biblioteki
      Instytutu Cervantesa na Mysliwieckiej 4 ( www.cervantes.pl ). Za kwote 60 PLN
      na rok(!) mozna wypozyczyc 3 ksiazki i 3 egz. audio lub video na dwa tygodnie.
      Biblioteka jest super wyposazona. Sa podreczniki, ksiazki z uproszczonym
      jezykiem, CDRomy z kursami, kasety MC, filmy Video, DVD no i duzy zbior
      literatury hiszpanskiej i iberoamerykanskiej oraz ich polskie wydania.
      Moja metoda jest taka, ze po krotkim etapie nudnych samouczkow, kursow na
      CDRomach i ksiazek w wersji uproszczonej przeszedlem od razu do literatury
      najwyzszej proby. Wypozyczam dobra ksiazke i jej polskie wydanie. Czytam zdanie
      po zdaniu lub akapit po akapicie raz po polsku raz po hiszpansku nie martwiac
      sie, ze z poczatku czegos nie rozumiem. Po dwoch lub trzech ksiazkach slowka
      same wchodza do glowy bez meczacego ciaglego zagladania do slownika. Do tego
      biore film na DVD patrzac, by mial napisy po hiszpansku i po angielsku. Latwo i
      przyjemnie. Powodzenia.
    • luktuk Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 20.05.19, 21:22
      Hiszpańskiego zaczęłam się uczyć w Pi School - kursy są ciekawe i bardzo fajnie prowadzone. Taka nauka to czysta przyjemność! Super
    • kasia198830 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 21.01.20, 07:39
      ja sie uczę sama z kanałów na Youtube oraz blogów. Oglądam takie kanały jak so kayka, Pod niebem Malagi oraz czytam blogi: hiszpański na luzie, iberis. Myślę tez nad lekcjami online, bo jednak brakuje mi praktyki.
    • kasia198830 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 27.01.20, 06:36
      Jasne, że tak. Ja korzystam z darmowych materiałów, które są dostępne w internecie. Uczę się z blogów: Hiszpański na luzie, Pod niebem Malagi ( Youtube), maestro loco (Youtube). Jest tego mnóstwo i mnie osobiście to pomaga. Nie nauczysz sie blednie jeśli będziesz korzystać z dobrych materiałów a nie wszystkie materiały w internecie sa dobre, bo bloga może pisać każdy, ale jeśli zajrzysz na te blogi co wymieniłam u góry to na pewno nie nauczysz sie z błędem. Pozdrawiam
    • zielona_bluzka Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 30.01.20, 17:41
      Ja uczyłam się samodzielnie przez pół roku, niestety pokonało mnie jedno zagadnienie :). Teraz kontynuuję naukę w profesjonalnej szkole językowej, ale nadal tak jak wtedy, słucham piosenek, oglądam seriale i filmy po hiszpańsku (mimo, że nie rozumiem większości to wyłapię słówka i zwroty), drukuję sobie krótkie opowiadania i tłumaczę. Mój yt jest cały w hiszpańskich filmikach :)
    • mywonka83 Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 27.02.20, 18:39
      Tak, ja. Uczyłam się hiszpańskiego sama, tzn prawie sama, korzystałam z kursów czy programików które można znaleźć w internecie za niewielkie pieniądze ale nigdy nie byłam na żadnym kursie i nie przesiadywałam godzinami z żadnymi nauczycielami. Gdy moja sąsiadka zaczęła wynajmować mieszkanie i pojawiła się tam sympatyczna hiszpanka nawet nie wiedziałam na jakim jestem poziomie, po prostu zaczęłam z nią rozmawiać i byłam zszokowane jak dobrze mi idzie. Ona zresztą też wiedząc że uczę się sama. Jeśli masz odpowiednie nastawienie i do tego stosujesz odpowiednie metody jesteś w stanie się nauczyć nawet szybciej i lepiej niż inni. Obecnie sama tworzę kursy oparte na własnych doświadczeniach, tu jest np jedna z moich lekcji: kursu języka hiszpańskiego www.youtube.com/watch?v=xa6CG0ETBp0 Chętnie się dowiem co o nim sądzicie.
    • logindogazeta Re: Czy można nauczyć się hiszpańskiego samemu? 01.02.21, 18:31
      Mozna sie nauczyc samemu wszystkiego, grunt to sie nie zniechecac.
      Sa bardzo przydatne strony typu forvo, wordreference czy tez dla bardziej zaawansowanych corpusdelespanol.
      Wiem, ze to juz dosc stary post i czuje sie jak nekromanta, ale jest w tym momencie wielu nauczycieli, ktorzy dzialaja on-line od lat wiec proponuje tez zapoznanie sie z ofertami takich nauczycieli, np kursy.sonrisastudio.pl
      Pozdrawiam
      Przemyslaw Osowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka