Dodaj do ulubionych

rozmiar czapki - jak mierzyć

01.05.15, 22:13
Jak w temacie. Robie juz kolejną czapkę i za każdym razem musiałam pruć, albo za duża, albo za mała, przeważnie za duża, co, kiedy i jak mierzyć? Próbuje córce zrobić kapelusik i juz 4 raz zaczynam, trochę się zniechęcilam sad
Obserwuj wątek
    • vichta Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 00:02
      Na wielkość wyrobu ma wpływ nie tylko mierzenie, ale również włóczka i wzór. Ten sam wzór zrobiony np. z miękkiej bawełny oraz ze stilonu będzie miał diametralnie różne właściwości, które należy uwzględnić przy rozliczaniu oczek.
      • grajfrutt Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 10:40
        To wszystko wiem, nie proszę o konkrety w stylu ile oczek na czapkę w rozmiarze jakimś tam. Jak przymierzyć dziecku i w którym momencie żeby wiedzieć że już nie trzeba dodawać oczek, tego nie wiemsad cały czas wydaje mi się ze mało, mało a jak już zrobię kilka- kilkanaście rzędów na głębokość to się okazuje ze za duża....
        Szczerze to Twoj wpis nic mi nie pomógł sad
        • roga.laa Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 12:11
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a60a9d381500100.html ,, druga tabela to średnic koła , tu kończysz dodawanie oczek, trzecia głębokość czapki
          • grajfrutt Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 20:37
            Dziękuję!!! O coś takiego właśnie mi chodziło smile
        • vichta Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 17:09
          "Szczerze to Twoj wpis nic mi nie pomógł"
          A jak miał pomóc, skoro nawet nie sprecyzowałaś, że chodzi Ci konkretnie o głębokość...?
          Nie wiadomo z czego robisz, jakim ściegiem, jakie duże jest dziecko, czy to ma być luźna, czy ciasna czapka, czy głęboka, czy raczej na czubek głowy. Można się jedynie domyśleć, że skoro kapelusz, to chyba na lato.
          A najlepszym sposobem na dopasowanie czapki (skarpet, rękawiczek) jest po prostu jej częste przymierzanie w trakcie roboty.
          • grajfrutt Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 20:41
            Nie chodziło głębokość, to akurat wiem jak mierzyć, nakładam dziecku i wiem ile brakuje.... Chodziło mi o obwód, czyli w którym miejscu przestać dodawać oczka, bo tego za chiny zmierzyć nie potrafię, mogę dziecku takie kółko na główkę położyć ale nic mi z tego nie wynika. Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłam
            • vichta Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 21:25
              "kilkanaście rzędów na głębokość to się okazuje ze za duża...."
              "Nie chodziło głębokość, to akurat wiem jak mierzyć"
              Ja się z dyskusji wycofuję.
              • grajfrutt Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 21:43
                Kończę dodawanie oczek i robie kolejne okrążenia, które dają w efekcie "głębokość " czapki, i ja dopiero wtedy jestem w stanie ocenić czy mam odpowiedni obwód tzn czy czapka dobra, za duża czy za mała. Nie wiem jak to wytłumaczyc. Moim problemem jest jak ocenić w którym momencie skończyć dodawanie oczek. Ale wyżej mam linka to tabelki i mam nadzieję że dzięki niej uda się zrobić bez kolejnego prucia
                • roga.laa Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 21:46
                  pamiętaj że włóczka pracuje, ja mimo wszystko i tak liczę na "piechotę" liczbę oczek i porównuję z centymetrem oraz biorę pod uwagę ile mi się rozciągnie.
                  powodzenia smile
                  • grajfrutt Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 03.05.15, 23:07
                    Ale kiedy liczysz i jak porównujesz? No tego właśnie nie wiem, kiedy, co i jak sad
                    • roga.laa Re: rozmiar czapki - jak mierzyć 04.05.15, 08:51
                      po zrobieniu okręgu na dany wymiar, liczę na piechotę oczka np :-2 oczka =1cm tak mi wychodziło ale tylko dla włóczki na szydełko 3, albo 3,5. tak aby czapka się trzymała główek dziecięcych,
                      każdy radzi sobie jak może wink daj znac czy wyszło
                      • a_figa masz jakiś konkretny wzór na ten kapelutek? 04.05.15, 15:22
                        Zaczynasz od środka głowy czy od obwodu?
                        • grajfrutt Re: masz jakiś konkretny wzór na ten kapelutek? 04.05.15, 21:00
                          Od góry
                          • a_figa a wzór? 05.05.15, 10:33
                            Jakiś konkretny?
                            • grajfrutt Re: a wzór? 05.05.15, 21:09
                              Nic konkretnego, taka ażurowa czapka z falujacym rondem, to moje początki z szydełkiem dlatego wolę proste rzeczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka