Dodaj do ulubionych

Zrobiłam sobie gwiazdki

19.10.15, 16:21
Nie ma się z czego cieszyć, bo jeżeli nie znacie ratunku to będą do wyrzucenia sad
Zrobiłam 30 sztuk, wykrochmaliłam i przypięłam szpilkami do styropianu w celu wysuszenia. Niestety, okazało się, że szpilki zardzewiały i w miejscach wkłucia szpilek pojawiły się brązowe plamki. Wygląda to tak, jakby jakaś złośliwa mucha załatwiła potrzebę fizjologiczną na każdej pikotce. No i teraz nie wiem co z tym zrobić bo moczenie w Vanishu nic nie dało. Czy da się to jakoś uratować? Szkoda mi pracy i czasu...
Obserwuj wątek
    • dekorownia Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 19.10.15, 22:04
      ja też tak miałam, ale na mniejszej partii...nie próbowałam tego odplamiać, zostawiłam je dla siebie... ale dziewczyny piszą, że może Vanish lub inne wybielacze, kwasek cytrynowy... wszystkie szpilki zostawiają ślady, nawet te nierdzewne, kup sobie igły do zastrzyków, są idealne do tego i nigdy nie zardzewieją. Można zamówić na DOZ.PL i odebrać w aptece, wyjdzie taniej...
      • dekorownia Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 19.10.15, 22:10
        no popatrz, myślałam o Domestosie, a napisałam Vanish big_grin wypróbuj różne wybielacze..może coś zadziała...
      • therry Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 03.11.15, 19:06
        Witaj, a jakie igły kupujesz? Pytam, bo ja muszę mieć dużo do serwet na drutach, ale nie wiem jaki rozmiar ich kupić?
        pozdrawiam
        Hania
        • dekorownia Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 01.12.15, 08:51
          przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale przeoczyłam wpisy... igły wyszukałam najtańsze, po 100 szt w opakowaniu, długość 30mm (i tak są za długie), zamówiłam na doz.pl, odebrałam na miejscu w aptece, dzięki temu ominęła mnie opłata za wysyłkę, a kosztowały chyba ok. 7 zł za opakowanie smile
          • therry Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 27.12.15, 00:24
            Witaj, dziękuję pięknie za odpowiedź...<3 też dopiero teraz zajrzałam, ale po świętach muszę sobie kupić, bo serwety, te drutowe czekają...wink
            Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
            Hania <3
    • vichta Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 20.10.15, 18:22
      Soda oczyszczona? Woda utleniona?
      • ugrypek Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 21.10.15, 21:54
        Ja kupiłam taki klej z brokatem i zrobiłam kontury na gwiazdkach-zamazałam rdze i wygladaja światecznie
    • urszula97 Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 23.10.15, 17:50
      może koraliki doszyć,wiem to żmudna robota ale innego wyjścia nie widzę,
    • hesperia1 Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 24.10.15, 17:50
      Zamiast szpilek można użyć wykałaczek. Na plamy wszelakie dobre jest mydełko odplamiające. Nie wiem jednak czy na rdzę zadziała.
      • matylda1001 Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 28.10.15, 16:41
        Wykałaczki! toż to wspaniały pomysł, dziękuję. Już nigdy nie użyję szpilek.
        Vichto, może by radę Hesperii przypiąć gdzieś na górze, oczywiście wykałaczką wink bo widzę, że nie tylko ja nadziałam się na szpilki.
        Dziękuję za wszystkie rady, zabieram się do eksperymentowania, o efektach napiszę.
    • koty_schrodingera Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 02.11.15, 11:03
      spróbuj namoczyć w coca coli (usuwa rdzę) a potem wygotować sposobem babci - o ile robiłaś z bawełnianych nici
      • hanka31 Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 06.11.15, 23:28
        może Bielinka
    • mietowy-rower Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 07.11.15, 21:16
      przykro pisać , ale raczej ich nie uratujesz...
      też kiedyś tak sobie załatwiłam białą bawełnianą robótkę, vanishem zostały żółte plamy

mietowyrower.pl/
    • amabel Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 30.11.15, 19:56
      Uratujesz gwiazdki.Duuuużo kwasku cytrynowego do miski i dłłługo mocz.ja zanim zaczęłam używać wykałaczek tak uratowałam swojesmile
    • tenia58 Re: Zrobiłam sobie gwiazdki 02.12.15, 17:23
      A ja moje gwiazdki przypinam SZPILECZKAMI STALOWYMI i jest wszystko OK nigdy mi nie pobrudziły mojej robutki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka