Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Nauka szydełkowania. Co robię nie tak!?

06.02.21, 22:45
Hej. Rozpoczynam właśnie swoją przygodę z szydełkiem. Bardzo chciałam zrobić jakiegoś misia amigurumi i w tym celu kupiłam sobie na etsy.com wzór liska. Za radą jakiejś strony, którą prowadzi Pani zajmująca się szydełkowaniem, przetłumaczyłam sobie wzór. Nic nie wymyślałam sama, po prostu za pomocą polskiej strony rozszyfrowałam co znaczy inc, dec, sc itd. Zaczelam szydełkowac. Zrobiłam dokładnie tak jak we wzorze. Powinna mi wyjść główka liska, a wyszło mi kółko. Co robię źle? Może mam źle przetłumaczony wzór? Proszę o pomoc bo marzę o wykonaniu samodzielnie maskotki. Napiszę tutaj jak rozumiem te skróty i ich rozwinięcie. Może to totalnie nie tak🤦‍♀️🤷‍♀️
Przykład sad1 sc, inc) *6(18) rozumiem to tak: 1 pojedynczy półsłupek, następnie 2 półsłupki w 1 oczku i to powtarzamy 6 razy.
(6 sc, dec) *6(42) - 6 pojedynczych półsłupków, następnie 2 półsłupki razem w 1 oczku.
Czy ja coś rozumiem źle? Jesli nie to dlaczego wychodzi mi koło a nie okrągła główka. Przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie ale nigdy nie szydelkowalam i uczę sie od podstaw z internetu.
Załączam zdjęcie mojego cudnego kółka i wzór tej nieszczęsnej głowy. Widać że w moim kółku jest więcej białego a na zdjęciu gotowej główki, więcej pomarańczu. A moze ktos mi pomoże i wytłumaczy jak tłumokowi ten wzór??
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Pomocy!!! Nauka szydełkowania. Co robię nie 19.02.21, 10:06
      > 6 sc, dec) *6(42) - 6 pojedynczych półsłupków, następnie 2 półsłupki razem w 1 oczku.

Powyższy fragment to nie są "2 półsłupki razem w 1 oczku" tylko zmniejszanie liczby oczek (dec = decrese) poprzez zrobienie z dwóch półsłupków jednego (2 pł razem, na zdjęciu masz przetłumaczone poprawnie). To powoduje, że wzór, który się początkowo rozszerzał, tworząc płaskie koło, od tego rzędu zaczyna się zwężać, tworząc coś na kształt miseczki, a potem kuli. A ty chyba cały czas dodajesz, jak w białej części.

Liczby w nawiasach na końcach rzędów informują, ile powinnaś mieć oczek na obwodzie po przerobieniu danego rzędu. Wepnij w pierwsze oczko agrafkę i pilnuj, czy się to zgadza.
    • loriart Re: Pomocy!!! Nauka szydełkowania. Co robię nie 14.05.21, 22:05
      Zapraszam na mój kanał smile youtu.be/759i2xHTl4Y

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka