Dodaj do ulubionych

Czy warto zamieszkać w Świdnicy?

20.12.10, 19:49
Myślę, że w Polsce nie ma obecnie lepszego miejsca do zamieszkania niż Dolny śląsk. Od jakiegoś czasu planowałem przeprowadzkę do Wrocławia. Wiem jednak, że ceny wynajmu są bardzo wygórowane.
Pomyślałem, że lepiej będzie się osiedlić w którejś z pobliskich miejscowości, a do Wrocławia dojeżdżać jeśli najdzie mnie ochota.

Jak się żyje w Świdnicy?, jak mają się koszty mieszkania do jakości, itp. Chętnie przyjmę opinie mieszkańców, osoby znające te miasta. Może ktoś poleci mi, które osiedla/dzielnice są atrakcyjne a które lepiej omijać

Może ktoś ma jakieś rady albo nawet konkretne oferty. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • floe1 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 20.12.10, 21:55
      nie polecam dojazdu do wrocławia ze świdnicy. ja tak wytrzymałam 3 lata - i nigdy za żadne skarby nie chciałabym do tego wrócic.... na drodze tłok, ciężarówki z kruszywem, autobusy z pracownikami do kobierzyckiej strefy, tiry i setki osobówek - szkoda życia czasu i nerwów.
      co do świdnicy - przyjemnie położona miejscowośc, blisko mnóstwo baz turystycznych, tras rowerowych, narciarskich - kto co lubi.
      co do cen zorientujesz sie na stronach pośredników.

--
      • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 21.12.10, 18:19
        Widzisz, mam ten komfort, że pracuję zdalnie (w domu). Nie muszę więc dojeżdżać codziennie tylko wtedy gdy najdzie mnie ochota na "wrocławskie atrakcje".

Możesz polecić jakieś konkretne osiedle? Co, gdzie warto/można tam robić oprócz tego co wymieniłaś. Ceny sprawdzam na bieżąco, ale gdyby ktoś mieszkający podał orientacyjne ceny zawsze miałbym jakieś porównanie.
        • floe1 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 21.12.10, 21:04
          to zależy co cię interesuje - chcesz mieszkac w kamienicy - możesz szukać w centrum ale i bardziej spokojnych okolicah, wolisz deweloperkę, bloki prl? - też się znajdzie, wolisz spokojne okolice takie dzielnice też mamy;)

możesz pytac na gazetowy
          • ewelinaz25 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 28.12.10, 19:02
            uważam, że Świdnica jest dość drogim miastem jeśli chodzi o wynajem mieszkania (bo chyba to Ciebie też interesuje), ceny są niekiedy porównywalne z Wrocławiem, a jakość pozostawia niekiedy wiele do życzenia

jedną z tańszych dzielnic miasta (jeśli chodzi o wynajem jest Zarzecze, dość drogie mieszkania są w samym Rynku - te oczywiście po remoncie, i kompletnie wyposażone, Zawiszów również nie należy do tanich, Osiedle Młodych trochę tańsze od Zawiszowa, ale niewiele). Sama wynajmuję mieszkanie i na bieżąco śledzę rynek nieruchomości (jeśli chodzi o wynajem).
            • ypsilon Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 04.01.11, 19:59
              NIe wiem, na jakiej podstawie uważasz, że ceny są porównywalne z wrocławskimi; Świdnica wypada bardzo tanio na tle Wrocławia, i to zarówno jeśli chodzi o wynajem, jak i o kupno mieszkania. Mieszkałam wiele lat we Wrocku, teraz w Świdnicy, moi znajomi z Wrocławia również kupują mieszkania w Świdnicy. Tu stać ich na 2 pokoje w bardzo dobrym standardzie, a we Wrocławia za taką cenę mogą sobie kupić 30-metrową norę bez ogrzewania i kanalizacji, do kapitalnego remontu.
              • ewelinaz25 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 07.01.11, 13:09
                a no są, wiem to z doświadczenia, w Świdnicy jest coraz drożej, a miasto małe, zarobki niskie, perspektywy dobrej pracy nikłe, zatem patrz proporcjonalnie
                • ypsilon Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 13.01.11, 14:45
                  Z reguły każdy wypowiada sie na podstawie wlasnych doswiadczen. Ja rowniez. Wiem, jakie ceny są we Wrocławiu, wiem, jakie w Świdnicy. Obserwuję to codziennie. Mieszkaniowe również. I Świdniczka jest tansza... mimo wszystko :)
                  • ewelinaz25 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 14.01.11, 17:18
                    mierzmy siły na zamiary, i bierzmy pod uwagę zarobki w Świdnicy i we Wrocławiu :)

pozdrawiam
                  • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 16.01.11, 01:04
                    Spytam trochę naiwnie, ale jakie są ceny kawalerek w Świdnicy i Wrocławiu? :)

Wiem, że to zależy od masy czynników, ale może znasz szacunkowe koszty wynajmu (całość, tj. czynsz +opłaty+inne). Załóżmy, że interesuje mnie umeblowane mieszkanie o niezłym standardzie (bez szaleństw, ale obowiązkowo z porządną łazienką) o powierzchni ~25-40m2.

O Wrocławiu mam jako takie pojęcie oparte na podstawie ogłoszeń internetowych, ale niestety trudno o szeroki przegląd w mniejszych miastach.
                  • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 16.01.11, 01:21
                    ypsilon napisała:

> Z reguły każdy wypowiada sie na podstawie wlasnych doswiadczen. Ja rowniez. Wie
                    > m, jakie ceny są we Wrocławiu, wiem, jakie w Świdnicy. Obserwuję to codziennie.
                    > Mieszkaniowe również. I Świdniczka jest tansza... mimo wszystko :)

Spytam trochę naiwnie, ale jakie są ceny kawalerek w Świdnicy i Wrocławiu? :)

Wiem, że to zależy od masy czynników, ale może znasz szacunkowe koszty wynajmu (całość, tj. czynsz +opłaty+inne). Załóżmy, że interesuje mnie umeblowane mieszkanie o niezłym standardzie (bez szaleństw, ale obowiązkowo z porządną łazienką) o powierzchni ~25-40m2.

O Wrocławiu mam jako takie pojęcie oparte na podstawie ogłoszeń internetowych, ale niestety trudno o szeroki przegląd w mniejszych miastach.
          • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 16.01.11, 01:17
            Dopóki samo mieszkanie jest w dobrym stanie to nie ma znaczenia czy jest to nowe budownictwo czy prl-owskie bloki z wielkiej plyty.

Wiem, że w mniejszych miastach podział między dzielnicami nie jest tak wyraźny, ale są miejsce których lepiej unikać (chyba, że w Świdnicy przemoc nie występuje ;)

Generalnie zależy mi na spokojnej, bezpiecznej okolicy z dobrym połączeniem komunikacyjnym i infrastrukturą (żebym nie musiał jechać pół miasta na pocztę albo do knajpy).
          • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 16.01.11, 01:20
            floe1 napisała:

> to zależy co cię interesuje - chcesz mieszkac w kamienicy - możesz szukać w cen
            > trum ale i bardziej spokojnych okolicah, wolisz deweloperkę, bloki prl? - też s
            > ię znajdzie, wolisz spokojne okolice takie dzielnice też mamy;)

Dopóki samo mieszkanie jest w dobrym stanie to nie ma znaczenia czy jest to nowe budownictwo czy prl-owskie bloki z wielkiej plyty.

Wiem, że w mniejszych miastach podział między dzielnicami nie jest tak wyraźny, ale są miejsce których lepiej unikać (chyba, że w Świdnicy przemoc nie występuje ;)

Generalnie zależy mi na spokojnej, bezpiecznej okolicy z dobrym połączeniem komunikacyjnym i infrastrukturą (żebym nie musiał jechać pół miasta na pocztę albo do knajpy).

• ypsilon Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 19.01.11, 21:17
              Nie wiem, czy chcesz wynająć czy kupić...więc ciężko coś doradzać. Ale moja koleżanka wynajmowała mieszkanie (ok. 30 m2) we Wrocławiu, umeblowane, do tego miejsce na parkingu. Miesięcznie kosztowało ją to ok. 2 tys. zł. Kupiła mieszkanie w Ś-cy, 45 m2. Spłaca kredyt, dojeżdża do Wrocka do pracy i jest bardzo zadowolona. Płaci za swoje, a licząc wszystkie oplaty, łącznie z dojazdem, wychodzi duzo taniej.
              Jeśli chodzi o lokalizację, najlepsze są okolice centrum (Rynku). Knajpy pod ręka, podobnie dworce, komunikacja, poczta, szkoły i urzędy. Do parku, na basen czy na stadion tez blisko.
              • hanasuna Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 25.01.11, 20:46
                Lubię Świdnicę. Nawet bardzo. Mieszkam tutaj kilka lat. I troszkę znam też rynek nieruchomości.
                Wynajem to trudna sprawa i to w każdym mieście. Bo dla jednego standard mieszkania jest najważniejszy, dla innego koszty utrzymania, czy lokalizacja.
                Co do kupna mieszkania, generalnie kupujący dzielą się na takich, co chcą mieszkać w kamienicy i na tych, co wolą osiedle.
                Kamienica. Plusy: zazwyczaj większy metraż, możliwość ciekawszej aranżacji wnętrza z klimatem, zdrowsze budynki z cegły, blisko centrum. Minusy: nie zawsze zadbana klatka, choć to się zmienia, indywidualne(zazwyczaj droższe)ogrzewanie gazowe, "pałowanie się" ze wspólnotą w przypadku remontu.
                Osiedle. Plusy: ogrzewanie w czynszu, zazwyczaj zadbany budynek, administacja budynku w postaci wspólnoty. Minusy: zazwyczaj mniej ciekawy rozkład mieszkania i mniejsze możliwości ciekawej aranżacji, bloki dookoła, dalej do centrum.
                W Świdnicy mówi się, że najfajniej się mieszka od przejazdu kolejowego na Wałbrzyskiej w stronę Latawca. Cicha okolica, blisko do zalewu, mieszkania willowe i domki.
                Ja myślę, że fajnych miejsc jest więcej. Pozdrawiam wszystkich

• premeda Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 28.01.11, 12:00
                  Oby nie na Armii Krajowej, bo te budynki są piekielnie zimne (wcale nie ocieplone) bliskość Polonii też latem robi swoje, fajnie że jest park ale w piątkowe i sobotnie wieczory latem już nie. Co do cen wynajmu to ja za kawalerkę 37m2 właśnie na Armii Krajowej płacę 700 za wynajem + prąd i gaz. Niestety zimą ogrzewanie gazem wychodzi piekielnie drogo.
    • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 27.01.11, 21:05
      Znalazłem ciekawe oferty na osiedlu Zawiszów (w Zawiszowie?). Ciocia wikipedia mówi niewiele, a wujek google na mapach pokazuje mi wieś na północ od centrum z niezbyt obficie pobudowanymi domkami i fabryką.

Czy ktoś może napisać coś więcej o tym osiedlu? Co z komunikacją? Jaki jest szacowany czas dojazdu do Wrocławia i Świebodzina?
      • gaga-sie Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 27.01.11, 22:29
        Zawiszów to taka dobudowana do miasta "noclegownia"-same bloki, nieciekawe. Mieszkania chyba drogie w utrzymaniu ( ciepła woda z sieci itp.-ale może nie wszystkie). Są tam też nowe mieszkania, ale ze słyszenia wiem, ze w tym rejonie latem nie da się wytrzymać z powodu brzydkich zapachów.... I budują łącznik do autostrady.
        www.gazetawroclawska.pl/stronaglowna/153836,swidnica-wroclaw-bedzie-szybciej-i-bezpieczniej-do,id,t.html?cookie=1#pz_32529
    • jacekjacek2 Re: Czy warto zamieszkać w Świdnicy? 27.01.11, 21:38
      I jeszcze spytam nieco naiwnie, bo nie mam duzego doswiadczenia w wynajmowaniu nieruchomosci: czy agencje/posrednicy zawsze licza sobie prowizje jak za zboze? W kilku przypadkach gdzie wypytywalem sie o szczegoly prowizja wynosila mniej wiecej rownowartosc miesiecznego czynszu... o.O
    • edekzzedek do świdniczan świdniczanin i do jacka 30.01.11, 20:33
      Od kiedy Świdnica ma dzielnice ?? jak już to nie są dzielnice tylko osiedla, a co do mieszkania w Świdnicy to właśnie się będę stąd wyprowadzał po 1 brak pracy w Świdnicy zarobki małe zła komunikacja miejska po 2 w Świdnicy nic ciekawego nie ma po 3 Świdnica jest za małym miastem a co do Wrocławia to też jest kilka minusów ja rozważam nad Legnicą lub Jelenią Górą albo Wałbrzychem w sumie bardziej by mi pasował Wałbrzych gdyż muszę co dziennie tam dojeżdżać no ale zobaczymy jak to będzie , mówiąc krótko Świdnica jest nie dla mnie nie podoba mi sie tam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka