Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się uciążliwego lokatora?

22.03.06, 13:47
Czy może ktoś wie jak pozbyć się lokatora,który nie jest zameldowany w
wynajmowanym mieszkaniu nie opłaca czynszu i nie chce się
wyprowadzić.Dodam,że prawo w tym wypadku jest bezsilne organy sciagania
tagże. Sprawy w sądach ciągną się latami a koszty wynajmu rosną.Co robić?????
Obserwuj wątek
    • matiulek Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 26.03.06, 15:55
      zmien zamki w drzwiach i zostaw karteczke ze rzeczy ma do odebrania poda takim
      i takim adresem.
      • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 27.03.06, 10:57
        były takie próby,nawet przy policji,ale się nie powiodło.Policja nic nie pomoże,
        a człowiek może zostać posądzony o napad,rabunek,itp.trzeba zrobić to z nakazem
        sądowym a czas leci,lokator mieszka nie opłaca,użuwa gaz,wodę itd.Co robić?????
        • mstawarz Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 31.03.06, 14:40
          Z tego co wiem to nie ma czegos takiego jak nakaz sądowy, jesli jestes
          wlascicielem, a ktos zajmuje Twoj lokal bez tytulu prawnego nalezy wystapic do
          sadu z pozwem o eksmisje delikwenta, to wcale nie jest drogie. Fakt jesli bedzie
          sie odwolywal to moze to troche trwac ale bez przesady. Z prawomocnym wyrokiem
          idziesz do komornika a on takiego delikwenta eksmituje. Problem wiekszy jesli
          jest bezrobotny, albo maloletni, wtedy musi miec przyznanay lokal socjalny, ale
          gmina sie nie spieszy z ich dawniem, wiec tu mzoe byc ból. Zycze powodzenia.
          • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 31.03.06, 19:56
            To prawda,że tylko pozostaje eksmisja, ale to trochę potrwa.Dzięki.Jestem
            właścicielem mieszkania,które jest teraz może dewastowane a ja nic nie mogę
            zrobić.Nawet zdjąć liczniki aby nie popadać w większe koszty itd.Jak na
            przyszłość zabezpieczyć się przed takimi złodziejami? Żadna umowa nie daje 100%
            gwarancji.
            • mstawarz Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 03.04.06, 22:53
              Zadna umowa nie daje gwarancji, ze druga strona sie z niej wywiaze. A jesli
              jesli lokator nie jest zamozny, ewnetualnego dlugu nie ma z czego egzekwowac:(
              • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 04.04.06, 18:15
                Właśnie oświadczył mi lokator,że nie wyprowadzi się z mieszkania nawet do końca
                roku i nie będzie płacił chyba,że otrzyma mieszkanie zastępcze.Mija właśnie
                kolejny termin kiedy miał się wyprowadzić .Umowa wynajmu jest już wypowiedziana.
                Przecież nie mamy obowiązku przygarniać każdego bezdomnego.Czy więc każdy może
                sobie bezkarnie mieszkać w upatrzonym przez siebie mieszkaniu i gnębić innych?
                Sprawę w sądzie oczywiście założę.
                • gdotb Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 30.05.06, 03:10
                  wiem, co czujesz. Moja mama wynajmowala mieszkanie takiemu sk.... rok temu, tez
                  nie placil i mama zamiast zarobic, tylko sie w koszty wpedzila przez chama.

Moze to ten sam debil? Jak sie dowiedzialem o tym, kiedy bylem w Swidnicy,
                  mialem wrecz mordercze instynkty, zeby sk... odnalezc i pieniadze nalezne samemu
                  odebrac.

Tylko pewno sam bym sie w niezle g.... wpedzil dochodzac swoich praw.

Pozdrawiam i zycze powodzenia. Trzymam kciuki!
                  ~G.
                  • ypsilon Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 30.05.06, 14:50
                    ja bym pod jego nieobecność weszła i wymieniła zamki; chyba wychodzi z domu od
                    czasu do czasu
                    a póki co rozwiązać umowy na dostawy prądu, gazu, tv, wody...
                    zawsze też są chętni za parę groszy do pomocy przy wyprowadzce
                    • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 02.06.06, 09:56
                      Mam problem już z głowy.Ale kosztów też trochę było.Jak się okazuje to nie takie
                      proste.ponieważ w mieszkaniu zawsze pozostawała jedna osoba i mieszkanie nigdy
                      nie było puste więc nie można było wejść i zmienić zamki.A prąd i gaz też były
                      odcięte.Ale już mam na takich swój sposób.Za rady i pomoc bardzo dziękuję!
                      • anafry1 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 13.08.15, 15:02
                        Witam. jak się panu udało ? mam taki sam problem , prawnik rozkłada ręce z bezradności. ..
                        • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 18.09.15, 10:28
                          na forum nie podam,ale mogę prywatnie odpowiedzieć na e-maila,choć już minęło parę lat ale tego nigdy się nie zapomni.Sprawa też była założona w sądzie ale wcześniej udało się to załatwić samemu. Żaden prawnik nie pomógł,policja przeszkadzała,nawet poseł był bezradny i kazał iść do komornika.
                          • katejot666 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 18.09.15, 16:17
                            Proszę zdradzić mi swoje sposoby na nieuczciwego lokatora. PLEASE !
                            Mój adres: unet@wp.pl
                            Będę dozgonnie wdzięczny. Katejot666.
                          • 33333ewa33333 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 04.12.15, 09:14
                            proszę o maila na priv ewa33333@onet.pl jak się pozbyć lokatorów skutecznie, mam podbramkową sytuacje, z gory dziękuje za odpowiedź,
                          • sylkach1 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 13.12.15, 22:22
                            Prosze o maila jak sie Panu udalo. sylkach1@gmail.com
                          • mwilq76 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 24.01.16, 22:39
                            Jestem w podobnej sytuacji,byłbym bardzo wdzięczny za kilka podpowiedzi jak pozbyć się pasożytów na mail : mwilq@wp.pl
                          • iwonabeautiful Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 08.02.16, 22:21
                            Jeśli by Pan mógł bardzo proszę o zdradzenie mi swojego sposobu. Mam problem z lokatorami, którzy nie chcą sie wyprowadzić. Mój mail beautiful.2800@gmail.com
                            Będę bardzo wdzięczna
                          • rng1984 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 16.09.16, 08:25
                            Proszę o pomoc i maila na febo_gorzow@o2.pl dziękuję
                          • anna_mars Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 02.02.17, 01:34
                            Witam, mam analogiczna sytuację najemca nie płaci , nie odbiera telefonu , nie odpisuje na smsy i maile , teraz w zimę w ciągu dnia są otwarte oka (balkonowe na oścież) , drzwi do mieszkania są już zniszczone (poryte może kluczem) , nie chcę nawet myśleć , co się dzieje w środku , kolejny m-c nie udało mi się dostać , nawet jak jest (pali się światło) - to udaje , że go nie ma , co można zrobić z takim lokatorek , proszę o pomoc (anna_mars@gazeta.pl)
                            • 555a6 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 09.02.17, 20:07
                              proszę o kontakt na 555a6@gazeta.pl
                          • mandarek Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 25.06.19, 19:25
                            Jestem w podobnej sytuacji, byłbym bardzo wdzięczny za kilka podpowiedzi jak pozbyć się pasożytów na mail : stepien_daniel@o2.pl
                      • ewa151255 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 22.10.15, 19:02
                        muszę szybko rozwiązać umowę najmu-lokatorzy robią problemy- czy są sposoby,zgodne z prawem,na pozbycie się lokatorów? bardzo proszę o pomoc
                        ewa
                      • mrozaq Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 19.01.16, 21:35
                        Prosze o info na maila mrozakq@gmail.com - mam również problem z pasożytami co nie płacą już trzeci miesiąc i są z siebie dumni.
                      • mandarek Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 25.06.19, 19:24
                        witam

mam podobną sytuację. Pasożyt żerował na mojej matce i teraz chce na mnie. Proszę o poradę o pomoc stepien_daniel@o2.pl
    • krzpon01 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 03.03.16, 13:48
      Witam,
      Ponizej kilka przydatnych uwag dla osób, ktore maja problem z niechcianym lokatorem. Warto zastanowić się nad wpisaniem nastepujacych pozycji do umowy najmu:
      1. W przypadku braku płatności na czas, mozliwosc domeldowania kolejnego lokatora w celu przywrócenia rentownośc lokalu. Dodatkowy lokator nie bedzie "ulatwiał zycia" obecnym najemcom,
      2 Kaucja 200zl wyzsza niz najem za 2 miesiace (nigdy nie jest kaucja rowna czynszowi lub jego wielokrotnosci)
      3. umowa nazywa sie UMOWA NAJMU OKAZJONALNEGO najemca podpisuje oświadczenie, ze w razie zaległosci wyprowadzi sie pod podany przez siebie adres i ze poddaje sie dobrowolnie karze w razie podawania falszywych danych. Nawet jesli dokument nie bedzie podpisany notarialne(koszty) to skutecznie dyscypilnuje najemców. Z punktu widzenia prawa nie jest to jednak najem okazjonalny.
      4. Najemca podpisuje zgode na sprawdzenie w rejestrze dluznikow
      5. Kazdy pelnoletni najemca wypelnia ankiete osobowa. gdzie pracuje, ile zarabia, wczesniej wynajmowal , kontakt do poprzedniego wynajmujacego, aresy kontaktowe do osob ktore beda powiadomione w razie wypadku itp.
      6. Protokol zdawczo odbiorczy szczegolowy.
      7. Premia 50zl za terminowe oplacenie czynszu
      proponuje sie zastanowić aby okres rozliczeniowy wynosił 10 dni a nie jak standardowo 1 miesiac.¨
      1-10 dzien miesiaca - patne do 3
      11-20 dzien miesiaca - patne do 13
      21-31 dzien miesiaca - patne do 23
      Jesli trzy okresy placone sa z gory czyli do 3 dnia miesiaca to za ostatni okres platnosc jest zredukowana o 50 zl
      Zalety:
      a) jak ktos ma problemy finansowe to moze placic ratami
      b) zgodnie z ustawa mozes wypowiedziec umowe po 3 niezaplaconych okresach rozliczeniowych - czyli w tym wypadku jest to po miesiacu.
      8. Mozliwosc prezentowania mieszkania w ostatnim miesiacu najmu innym chetnym po umowieniu terminu
      9. Jesli najemca postara sie posprzata mieszkanie w ostatnim miesiacu i znajde kolejnego ktory wynajmie od razu jak ten sie wyprowadzi to dostaje 50zl a jesli sam takowego znajdzie i ja go zaakceptuje dostaje 100zl.
      10. Jesli komus jest potrzebny meldunek to niema problemu ale na to wymaga aneksu i 1000zl kaucji zwrotnej po wymeldowaniu sie z mieszkania.
      11. polecam rozlicznik.pl do rozliczen z najemcami
      12. wszystkie kwoty platne przelewami na konto jedno do czynszu i osobne drugie do oplat za media i kaucje

CIEKAWY LINK
      wynajmistrz.pl/przydatne-zasoby
      • holloqi Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 04.10.16, 23:20
        Prosze pomoc jaki ma Pani sposob na najemce? Mam juz dosc! Moj email

holloqi@wp.pl
    • szymnet Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 05.12.16, 09:32
      Zapraszam wszystkich przedsiębiorców na darmowe spotkanie networkingowe, które odbędzie się 8.12 na ul. Długiej 33 w Świdnickim Forum Rozwoju.
      Więcej informacji po adresem :
      networkingswidnica.evenea.pl/
    • jutrzenka38 Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 25.02.17, 06:24
      Mam tez doświadczenie z wynajmowaniem mieszkania. Na pewno warto sporządzić szczegółową umowę przez prawnika z wszystkimi szczegółami i podpisać wszystko notarialnie, aby móc w - razie takich sytuacji - mieć wsparcie ze strony prawa. Odprowadzałam też podatek do US. Warto zarobić mniej, ale pewniej. Przykre - ale nie można ufać - dlatego wszystko na piśmie z podpisem notariusza.
    • jadwiga_organek Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 14.05.17, 22:24
      UWAGA: Witam - chciałabym ostrzec wynajmujących mieszkania w Warszawie zana Białołęce i Targówku przed nieuczciwą lokatorką, która na ul. Szumiących Traw na Targówku od półtora roku zajmuje mieszkanie prawowitych właścicieli, mimo tego, że za nic nie płaci. Korzysta z ochrony, jaką jej daje prawo - niestety. Nie ma żadnych problemów finansowych, po prostu postanowiła zrobić z kradzieży mieszkania swój sposób na życie. Kobieta nazywa się Jadwiga Organek, z dwójką dzieci - starsza, szalona kobieta, która przyjechała z Włoch i udaje dobrą osobę, dopóki nie przestanie płacić za mieszkanie i odmówi wyprowadzki. Uwaga na nią. Jak zostanie poddana eksmisji, będzie na pewno szukać mieszkania z powrotem w tej okolicy. Mam nadzieję, że kogoś przed nią ostrzegłam.
    • pawuma Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 29.01.19, 15:39
      polecam firmę CBBP z Gdyni
    • emyhome Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 26.09.19, 22:27
      dy lokator zamieszkuje bezprawnie w naszym lokalu nie chce się z niego wyprowadzić trzeba zacząć działać i należy wszcząć postępowanie eksmisyjne. Jeżeli użyczyliśmy lub wynajęliśmy mieszkanie, a najemca przestał płacić czynsz, mamy podstawę do wypowiedzenia mu umowy. Wypowiedzenie powinno być dokonane na piśmie oraz określać przyczynę wypowiedzenia, następnie wypowiedzenie powinniśmy doręczyć osobiście lub za potwierdzeniem odbioru. Aby rozpocząć postępowanie eksmisyjne należy również wnieść powództwo do wydziału cywilnego sądu rejonowego. Po przeprowadzonej rozprawie sąd wyda wyrok, w którym może orzec opróżnienie lokalu. Dopiero wtedy możemy udać się do komornika z prawomocnym wyrokiem sądu i klauzulą wykonalności. Komornik wtedy rozpoczyna eksmisje która polega na przymusowym usunięciu lokatora.

Nieruchomości Świdnica

• libertysecurity Re: Jak pozbyć się uciążliwego lokatora? 04.01.23, 14:44
      Najlepiej skorzystać z pomocy specjalistów, którzy zgodnie z prawem rozwiążą problem - www.liberty-security.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka