Dodaj do ulubionych

Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni...

29.05.10, 21:51
"...Szparag to w 95 proc. woda, jest więc niskokaloryczny (20 kcal/100 g) i
bogaty w witaminy i minerały - wyjaśnia prof. Knaflewski. - Już starożytni
Rzymianie uważali, że szparagi przywracają radość życia i usuwają depresję.
Zawierają błonnik oraz antyoksydanty i substancje aromatyczne. Dzięki nim
szparagi mają działanie odmładzające, antyrakowe i przeciwsklerotyczne.
Stymulują pracę nerek. Są także cenionym afrodyzjakiem - zapewnia profesor."
Bardzo lubię to smaczne, pełne witamin warzywo, niestety dostępne prawie
wyłącznie w sezonie. Jeśli są miłośnicy szparagów w dodatku posiadający
proste, szybkie i nieskomplikowane przepisy na przyrządzanie ich, chętnie
poczytam.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni 30.05.10, 09:01
      Bardzo lubie szparagi, ale od lat mam trudności z właściwym
      ugotowaniem ich. Fakt, nie przykładam się wink Słioki szparagów
      dostępne w każdym sklepie spożywczym, mogę jeść na okrągło. Mam
      nadzieję, że te właśnie też utrzymują wszelkie zalety przez Ciebie
      opisane.
      Przepisy mile widziane, byle proste big_grin
      • victoria876 Re: Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni 30.05.10, 22:04
        Szparagi są bardzo delikatne w smaku i pyszne, oczywiście odpowiednio
        przyrządzone. Nie zawsze udaje mi się ta sztuka i myślę, że wpływ na to ma
        "wiek" czy raczej dojrzałość oraz świeżość. Nawet wydawało mi się, że zielone
        szparagi będą "bardziej bezpieczne" i niezawodne, ale też nie zawsze byłam
        zadowolona z efektów moich kulinarnych wyczynów. W sumie przygotowanie szparagów
        opieram na bardzo prostych działaniach: kupno odpowiednich (radziłam się
        sprzedających),ułamanie zgrubiałych końcówek, obranie na odpowiednią głębokość,
        gotowanie ok. 20min. w wodzie (z solą, cukrem i dodatkiem mleka) - lepiej
        związać szparagi dla wygody. Polane bułką podsmażoną na maśle są rewelacyjne.
        Niestety nie jadłam ze słoika, więc nie mam porównania.
        • natla Re: Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni 30.05.10, 22:50
          Victorio, najpierw kilka razy gotowałam i zawsze wychodziły
          łykowate. W końcu ktoś mi powiedział, że trzeba obrać i ten dół
          odciąć big_grin, więc następnym razem zabrałam sie do obierania i zostały
          mi tylko takie cieniutkie kikuty big_grin Też sie zresztą niedogotowały.
          Na tym skończyłam eksperymenty, bo naprawdę nie wiem, które wybrać.
          Wybiorę złe, narobię się, a efekt będzie znów mierny. Te ze słoika
          też są pyszne i zawsze mi sie udają smile
          • victoria876 Re: Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni 31.05.10, 08:48
            Też nie zawsze mi się udają, więc ekspertem nie jestem. Może jest coś w tym,że
            trzeba każdemu zajęciu poświęcić dużo, czasu, uwagi itd. A faktem jest, że
            ostatnio moje zainteresowanie gotowaniem i pieczeniem spadło do minimum z kilku
            powodów, z których głównym jest brak czasu. Dlatego, to całkiem świadomie
            napisane zdanie, że chętnie poczytam, dlatego coraz częstsze odwiedzanie barów,
            knajpek itp., dlatego kupowanie "gotowców". I na pewno wreszcie spróbuje
            szparagów ze słoika...

            A tez do poczytania:

            MĘSKI PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

            1' Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę,
            następnym razem uważaj!
            2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
            3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardzie uważaj! W naczyniu mamy 5
            żółtek.
            4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
            5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij
            ubijać.
            6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie
            tyle potrzeba na szarlotkę.
            7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy
            dodawać mąkę.
            8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do
            torebki.
            9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do
            miksowania.
            10' Weż szybciutko prysznic!
            11' Weź 4 jabłka i ostry nóż.
            12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij
            obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
            13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, ze potrzebujemy 2 jabłek, więc
            nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i
            środkowy.
            14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z
            ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
            15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo
            jak zaschnie to nie domyjesz!
            16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
            17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
            18' Po przebudzeniu nie dzwon po straż pożarna! Po prostu otwórz okno i
            piekarnik.
            19.Po tych traumatycznych przeżyciach pozostaje tylko schłodzona
            żubrówka i sok jabłkowy

            ...a więc: Panowie...do dzieła !!!
            • natla Re: Czy lubicie i jadacie szparagi? Sezon w pełni 31.05.10, 09:11
              Ja już dawno doszłam do "minimalizacji kuchni" smile. Gotowce to cudna
              rzecz, że nie wspomnę o knajpach i knajpeczkach.
              Pewnie już teraz piekłabym szarlotkę jak te chłopy big_grin wink
              Niestety, przede mną proszona kolacja, więc się będę musiała
              przygotować porządnie i poprzypominać, co ja tam kiedyś wypiekałam
              i gotowałam. A moze coś nowego wymyślę. Na pewno będę musiała na
              parę dni odrzucić niechęć do kuchni.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka