Dodaj do ulubionych

"Powrót do tamtych dni"

18.05.23, 12:25
Polecam ten film dla osób, które mają problem z alkoholem lub z innych powodów interesują się tematem uzależnienia od alkoholu. Ten film wstrząsnął moim mężem. Alkohol to zguba ludzkości. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 13:42
      Wstrząsnął ale nie zmieszał? Dobrze że mąż postanowił się leczyć. To już pierwszy krok do wyleczenia się z alkoholizmu. Życzę powodzonia. Ja problemu z alkoholem nie mam to film sobie daruję.
      • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 14:28
        Nie rób bajek!
        • friend_of_women Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 15:08
          To w końcu jaka jest prawda, mąż miał problem z alkoholem, czy nie?
          • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 16:15
            Nie miał i nie ma. Obejrzyj film, ja obejrzałam tylko fragment. Pomagam alkoholikom i sceny z filmu nie są mi obce.
            • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 16:57
              Nie ma się czego wstydzić. Alkoholizm to poważna choroba. Trzeba ją leczyć. Ale alkoholik zawsze już będzie alkoholikiem. Dobrze że wspierasz męża i mu pomagasz. Ma dużą szansę na sukces.
              • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 17:55
                Nie wiem, dlaczego to robisz. Masz jakiś problem.
                • engine8t Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:15
                  Jak to dlaczego?
                  Typowo Polskie - my nic nie wiemy, "oni" wiedza wszytko i lepeiej i to na kazdy temat.
                  • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 19:57
                    Masz rację.
                • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:41
                  Ja nie mam problemów. Ale z życia znam to "ja pytam dla koleżanki".
              • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:17
                maszkaroni napisał:

> Nie ma się czego wstydzić. Alkoholizm to poważna choroba. Trzeba ją leczyć. Ale
                > alkoholik zawsze już będzie alkoholikiem. Dobrze że wspierasz męża i mu pomag
                > asz. Ma dużą szansę na sukces.
                Maszkara nudzi ci się nierobie ?
                • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:40
                  Widzę, że tobie to nigdy nie dogodzi. Zawsze się czegoś czepisz. Co ci się teraz nie podoba? Co napisałem nie tak?Facet ma szczęście bo taka wspierająca żona to skarb. A nierobem to raczej jesteś ty. Czytam te twoje bajkopisarstwo i pękam ze śmiechu.
            • irsila Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 09:03
              bento67 napisała:
              > Pomagam alkohol
              > ikom i sceny z filmu nie są mi obce.

Czy możesz dokładniej opisać, na czym twoja pomoc alkoholikom polega?
              A tak poza tym, dlaczego innym film polecasz, którego jedynie fragmenty oglądałaś?
              O twoją pracę, na temat alkoholizmu, nawet nie pytam,
              jakieś szkolne wypracowanko to było?
              • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 12:04
                To była praca zaliczeniowa z przypisami na kilkadziesiąt stron. Dostałam z niej 5. Obejrzałam prawie połowę filmu. Nie chcę na forum rozmawiać na temat pomocy, bo to są ludzkie historie i dramaty o których nie chcę tu pisać. Skąd w Tobie tyle złośliwości ?( wypracowanko)
                • irsila Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 13:23
                  Żadnej złośliwości we mnie nie ma.
                  Gdybyś prawdę znała, to byś się nie wymądrzała, że alkoholikowi się pomaga i , że można mu pomóc.
                  Najwyżej rodzinom uzależnionego,
                  dlatego twoją pracę w tym temacie, tę realną i tę na papierze, zignorowałam.
                  Sporo o tym wiem, ale i tak za mało, by się za eksperta uważać.
                  Filmy fabularne w tym temacie, niewiele wnoszą..
                  Może lepiej program "Ocaleni.pl" polecić, czy inne fora np "nie pijemy.pl"
                  Forum Uzależnienia, tu na gazeta,pl, nie polecam.
                  Ja również nie będę o tym tu rozprawiać.
                  • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 13:48
                    Ciężko się z Tobą rozmawia, pozdrawiam.
                • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 13:59
                  Jestem pod wrażeniem.
                  • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:04
                    Na dodatek miałam wtedy malutkie dzieci i pracowałam na cały etat, więc nie lubię, gdy ktoś drwi ze mnie, pozdrawiam.
                    • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:45
                      Jednak jestem pod wrażeniem.
                      • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:59
                        Nie miałam wyboru, musiałam zrobić podyplomówki, by nie stracić pracy.
                        • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 04:01
                          bento67 napisała:

> Nie miałam wyboru, musiałam zrobić podyplomówki, by nie stracić pracy.
                          >
                          Tlumaszysz się jakbyś była u spowiedzi ,a facio to zlewa .
                  • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:30
                    maszkaroni napisał:

> Jestem pod wrażeniem.
                    Ja też. Spadaj z tego forum ,nikt cię tu nie lubi .Upierdliwe dziadzisko ,co się włóczy bez celu i przypieprza się .Ile ci pisać .
                    • maszkaroni Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:44
                      Zabronisz mi być pod wrażeniem? Z ciebie to taki rycerzyk geriatryk. Poluzuj pampersa to poczujesz ulgę i się przestaniesz rzucać.
                    • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 14:58
                      Po co te nerwy?
        • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:50
          bento67 napisała:

> Nie rób bajek!
          >
          Lepszy niż Pod Mocnym Aniołem .Był na canal + .Ojciec reżysera zmarł od alkoholu .To nie jest łatwe do wyleczenia .,jeśli w ogóle jest .Siemka .
          • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 19:20
            Wiem, że nie jest łatwe. Pisałam pracę na ten temat.
            • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 20:09
              Sporo kumpli się przekręciło się na tamten świat z osiedla .A to że po drugiej stronie gościu handlował ślepotką i dalej handluje .Teraz w większości papierosami też świństwo .Ostatnio Ci pisałem o chłopaku ,niecałe 39 lat .Tesco padło ,otworzyli Netto .Nie ma ochroniarza ,są kamery .Ale nikt nie patrzy bo kobiety ,a jest ich mało rozkładają towar ,tysiąc drobiazgów .Kradł alkohol i tak pił że padł pod Żabką .Bezdomny ,miał załatwioną noclegownię .Jak przyjechałem zagranicy to już go pochowali na komunalnym .Człowiek z chorobą alkoholową wie że może umrzeć ,a pije .To jest coś strasznego .
    • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 18:25
      Maciek też miał problemy alkoholowe .Pomogła mu żona .Dobry film .
      • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 18.05.23, 19:31
        Może dlatego tak dobrze zagrał tę rolę.
      • engine8t Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 18:35
        Mnie zona tez pomaga..
        Wczoraj mowi
        "ty juz chyba dzis drugie piwo pijesz? ( a nasze maja 0.33l) I to chyba nie pierwszy raz.... Jak tak bedziesz codzinnie pil to sie przyzwycziasz.. chyba musisz troche odpuscic?"

• bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 19.05.23, 18:41
          Mój mąż nie przepada za piwem, czasem w wakacje się napije, rzadko całe, zazwyczaj na spółkę ze mną. Ja piję piwo z sokiem, bez soku mi nie smakuje. My czasem kupujemy 0.5.
          • hana2 Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 00:10
            W wątku skierowanym do alkoholików nie można używać nazw alkoholi, które mogą w uzależnionych wywoływać szkodliwe dla nich konkretne skojarzenia, czy pragnienia. Wiem o tym z forum, od jednego z alkoholików (którego bardzo szanuję, tak przy okazji).

Alkoholizm jest delikatnym tematem i wymaga kwalifikacji. 5 lat psychologii i 4 lata podyplomówki.
            • hana2 Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 00:12
              * nie wypada - tak raczej powinnam napisać
              • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 04:04
                Możesz nie.môwić ,a alkoholik widzi w sklepie całe baterie alkoholi .Nawet jakby to omijał z daleka .Lub na ulicy w telewizorni .
                • friend_of_women Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 06:32
                  Mówisz to z doświadczenia, czy tylko mędrkujesz?
                • hana2 Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 06:51
                  "Możesz nie.môwić ,a alkoholik widzi w sklepie "

Nie widzi. Chodzi tak po sklepie, aby omijać alkohol. Wychodzi z imprezy, gdy pojawia się alkohol. Nie podaje się na imprezie alkoholu, gdy gościem jest alkoholik.

Jakoś muszą sobie radzić i otoczenie powinno im w tym pomagać. Może powinna być większa edukacja społeczna na ten temat, bo każdy z nas ma pewnie w otoczeniu kogoś, kto przestał pić.

• bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 07:27
                    Ale głupoty piszesz. U nas w Biedronce alkohol stoi obok kasy tuż z prawej strony. Nie da się alkoholikowi uniknąć widoku alkoholu, bo musi sobie zrobić zakupy. Piszesz jakieś oderwane od rzeczywistości mądrości.
                  • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 09:20
                    "Jakoś muszą sobie radzić i otoczenie powinno im w tym pomagać. Może powinna być większa edukacja społeczna na ten temat, bo każdy z nas ma pewnie w otoczeniu kogoś, kto przestał .Fakt miałem od strony macochy .Jej syn był alkoholikiem nie pił 6 lat ,pózniej na umór .Widziałem jak umierał .I taka ciekawostka w tym samym mieszkaniu co teraz mieszka mój siostrzeniec .I umarła siostra ,ale ona na raka płuc .Miał rodzinę dwoje synów i żonę .Wyjechała do Bolesławca i tam zmarła ,a co.synami nie wiem .
                  • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 14:44
                    hana2 napisała:

> "Możesz nie.môwić ,a alkoholik widzi w sklepie "
                    >
                    > Nie widzi. Chodzi tak po sklepie, aby omijać alkohol. Wychodzi z imprezy, gdy p
                    > ojawia się alkohol. Nie podaje się na imprezie alkoholu, gdy gościem jest alkoh
                    > olik.
                    >
                    > Jakoś muszą sobie radzić i otoczenie powinno im w tym pomagać. Może powinna być
                    > większa edukacja społeczna na ten temat, bo każdy z nas ma pewnie w otoczeniu
                    > kogoś, kto przestał pić.
                    Film ciekawy był na canal * i jest na Netflix .Pijak i alkoholik to różnica .Bo pijak niekoniecznie może wpaść w nałóg alkoholu .Milego .
                    >
                    >
            • bento67 Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 06:48
              Tak przy okazji- szanuj nie tylko alkoholików!
              • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 20.05.23, 09:12
                Co taka agresja Danusiu .Faktycznie Ty kobiet nie lubisz .
        • taniarada Re: "Powrót do tamtych dni" 21.05.23, 03:27
          engine8t napisał:

> Mnie zona tez pomaga..
          > Wczoraj mowi
          > "ty juz chyba dzis drugie piwo pijesz? ( a nasze maja 0.33l) I to chyba nie pi
          > erwszy raz.... Jak tak bedziesz codzinnie pil to sie przyzwycziasz.. chyba m
          > usisz troche odpuscic?"
          >
          Te 0,33 to bączki .Takie były we Francji jak kiedyś pracowałem .Też się można uzależnić . Ale co ci zostało .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka