• kla-ra Re: Przyprawy 12.12.04, 19:43
      Znamy je i cenimy w naszej kuchni, a co o nich wiemy??
      Kazda z nas ma swoja ulubiona przyprawe,napiszcie o nich cos wiecej.
      CYNAMON

      Podwieczorek w Anglii jest nie dopomyslenia bez grzanki cynamonowe,czyli
      goracej buleczki posmarowanej maslem,posypanej brazowym cukrem i cynamonem.
      Ta przyprawa jest doskonalym lekarstwem na przypadlosci gastryczne,poniewaz
      reguluje trawienie.Pozwala pozbyc sie uciazliwego kaszlu /1 lyzeczka cynamonu
      zalana wrzatkiem ,pozostawiona na 10 minut i wzmocniona lyzka brandy pita 2 x
      dziennie dziala cuda/
      Cynamon dziala rozgrzewajaco ,pobudzajaco i przeciwbakteryjnie,poprawia
      krazenie.
      W Indiach poswiecono go bogom-zwlaszcza Kali,pani milosci zycia i smierci
      skladano w ofierze rolki cynamonu proszac oszczescie i macierzynstwo.
      Starozytni Chinczycy zanim udali sie milosnym uniesieniom smarowali cialo
      olejkiem cynamonowym.
      Pieczenie jablecznika z duza iloscia cynamonu daje rezutaty.
      Ktory to mezczyzna nie lubi dobrego jablecznika.
      • natla Re: Przyprawy 12.12.04, 20:39
        Imbir. Plastry jabłek posypane imbirem pieczone na masełku - cudo.
        Cynaon i owszem ale nie wszędzie. Najbardziej w chruście.
        Przyprawa do ziemniaków Kamisa, do wszystiego co nie słodkie.
        Oregano (lubczyk) czasem w małej il.
        Jednak generalnie nie potrafię dobierać przypraw. Za mało gotuję i nie znam się
        na tym, a przeież właściwa przyprawa i z byle czego zrobi puchotkę.
        I tu czekam na rady: co do czego.smile
        • kla-ra Re: Przyprawy 13.12.04, 12:50
          I biegne Ci z pomoca.
          C.D. CYNAMONU
          Dobrze jest dodac szczypte cynamonu do baraniny i pieczonej gesi.Usuwa
          nieprzyjemny zapach z potraw i sosow przyrzadzanych z ryb i wieprzowiny.Dodaje
          uroku marynatom z gruszek,sliwek,ciastom i ciasteczkom.Wspaniale doprawia
          wszystkie potrawy mleczne,musy owocowe,ryz na slodko,grzane wino ,a poncz z
          cynamonem dziala rozgrzewajaco i ma wlasciwosci lecznicze,tak jak pisalam wyzej
          przy kaszlu,cynamone tez dobrze jest plukac gardlo,a osoby palace to wrecz
          obowiazek z cynamomem sie nie rozstawac.
          Nie szkodzi sprobowac i podac potrawe z cynamonem do kolacji we dwoje lub
          zapalic kadzidelko cynamonowe.
        • malwina52 Re: Przyprawy 15.12.04, 07:49
          ostatnio slyszalam reklame kremu
          imbirowego ktory ma dzialanie przeciwzmarszczkowe,
          wiec nie tylko mozna sobie nimi smak poprawic ale i urode,
          postanowilam go sobie kupic pod choinke,
          jak zapamietam nazwe to napisze
          • kla-ra Re: Przyprawy 15.12.04, 08:56
            Tak,malwinko przyprawy to ziola,a w nich ogrom witamin i mineralow.W wolnej
            chwili,raczej juz po swietach podam kilka przepisow na domowe maseczki.
            TYMIANEK
            doskonala przyprawa,dodajaca smaku i aromatu
            miesom,wedlina,drobiowi,rybom/usuwa ich przykra won/.
            Doprawia sie nim duszone warzywa,grzyby,sosy i zupy,dodaje do kiszonek.
            Tymianek dobrze laczyc jest z czosnkiem,cebula,pietruszka,lisciem
            laurowym,absolutnie "kloci sie " z majrankiem.
            • tesunia Re: Przyprawy 15.12.04, 11:01
              tez niebardzo potrafie laczyc smakowo ziola,
              ale do mych favoritow naleza:

              majranek:dodaje do mielonego/kurczaka itd....

              tymianek :do zup/zapiekanek

              bazylja :do pomidorow/zapiekanki z dodatkiem pomidora

              czosnek:przez niektorych nielubiany bardzo
              podkresla valory smakowe

              koper:ktory susze i zamrazam,daje prawie do wszystkich dan,
              procz slodkiego.

              pietruszka naciowa:suszona/mrozona:dodaje do farszow,serkow,past,
              do dekorajci potraw miesnych/tortow chlebowych/zup

              cynamon:afodyzjak,przewaznie do cista z jablkami/piernikow,

              wanilja:afrodyzjak,do deserow.....

              koriander; do szarlotek
                • tesunia Re: Przyprawy 15.12.04, 15:56
                  pia.ed napisała:

                  > Imbir, tesuniu, poprawia potencje u mezczyzn... Ni uzywasz go nigdy?

                  he,he....pia
                  uzywam,uzywam.....
                  nawet herbatke wciskam do wypiciawink)))))))))))))

                  servuje rowniez sparis(szparagi)
                  salatke z selera,
                  owoce morza:a zwlaszcze muslorsmile)
              • kla-ra Re: Przyprawy 15.12.04, 11:35
                BAZYLIA - cudowny zapach i wysmienity smak

                Czy wiecie,ze bazylii nie znosza muchy i komary?Warto ja trzymac na okiennym
                parapecie,dla zapach rowniez.
                Doskonale pobudza trawienie i niszczy pasozyty jelit.
                Nie ma dobrej kuchni bez bazylii.
                Jej swieze lub suszone listki doskonale podnosza smak sosow i sokow pomidorowych
                i kazdej potrawy z pomidorow,dodaje aromatu zielonej salacie.
                Dodaje sie ja do mies,ryb,pizzy,jarzyn,zup i...piernikow.
                Znakomite sa kotlety schabowe usmazone na oleju i posypane swierza bazylia
                co za smak,co za aromat i fantastyczna dekoracja.
                Wlasnie kupuilam ja w doniczce,postawilam na parapecie.Do zielonej herbaty
                dodalam 2 posiekane listki.Polecam.
                • natla Re: Przyprawy 15.12.04, 15:43
                  No Klarciu, poprawiłaś mi się. smile Bardzo niesmieło proszę jeszcze o ilości, bo
                  ja zawsze daję za dużo i bleeeeeeee. Czy szczypta , to objetość przyprawy
                  między 2 palcami?smile
                  Bazylia w postaci rzuconych na talerz zielonych listków, bardzo ładnie
                  dekoruje.
                • tesunia Re: Przyprawy 15.12.04, 15:58
                  kla-ra napisała:

                  > BAZYLIA - cudowny zapach i wysmienity smak
                  >
                  > Czy wiecie,ze bazylii nie znosza muchy i komary?Warto ja trzymac na okiennym
                  > parapecie,dla zapach rowniez.
                  > Doskonale pobudza trawienie i niszczy pasozyty jelit.
                  > Nie ma dobrej kuchni bez bazylii.
                  > Jej swieze lub suszone listki doskonale podnosza smak sosow i sokow
                  pomidorowyc
                  > h
                  > i kazdej potrawy z pomidorow,dodaje aromatu zielonej salacie.
                  > Dodaje sie ja do mies,ryb,pizzy,jarzyn,zup i...piernikow.
                  > Znakomite sa kotlety schabowe usmazone na oleju i posypane swierza bazylia
                  > co za smak,co za aromat i fantastyczna dekoracja.
                  > Wlasnie kupuilam ja w doniczce,postawilam na parapecie.Do zielonej herbaty
                  > dodalam 2 posiekane listki.Polecam.

                  latem dodaje do herbaty liski Melisy....

                  jaks mi bazylja nie odstrasza komarow,
                  mamy ich multum w mokre lato,
    • malwina52 Re: Przyprawy 19.12.04, 11:23
      Ciekawe to co piszecie, ja
      raczej na wyczucie niz wiedze
      przyprawiam jedzonko.
      Mala prosba piszcie w temacie
      o jakiej przyprawie jest poscik,
      latwiej wraca sie informacji.
      Dziekuje!
        • tesunia Re: rybkowa przyprawa......... 19.12.04, 11:54
          malwina52 napisała:

          > Czym przyprawiacie rybke?
          > zeby byla smaczniejsza

          zmienilam nazwe tematuwink))))))))))

          zawsze uzywam pieprzu cytrynowego do ryby,
          sole juz jak usmazona.

          czasami panieruje w migdalowych platkach....
              • pia.ed Re: Kardemumma - jak to po polsku?...... 19.12.04, 13:39
                Ja tez tego nie lubie i nie uzywam,, ale jest to podane jako "krydda" do
                pierniczkow. Pomieszany z innymi przyprawami nie jest z pewnoscia tak
                straszny...

                "Farinsocker" jak to po polsku? Cukier nieoczyszczony, nierafinowany, naturalny?
                "Sirap" tak popularny przy pieczeniu chleba bo przedluza jego swiezosc, to po
                polsku melasa?
                • tesunia Re: Forinsocker /melasa- jak to po polsku?...... 19.12.04, 14:22
                  pia.ed napisała:

                  > Ja tez tego nie lubie i nie uzywam,, ale jest to podane jako "krydda" do
                  > pierniczkow. Pomieszany z innymi przyprawami nie jest z pewnoscia tak
                  > straszny...
                  >
                  > "Farinsocker" jak to po polsku? Cukier nieoczyszczony, nierafinowany,
                  naturalny

                  **o qurcze...to mieszanka :cukru,malotodextrin i rörsockersirap czyli chyba
                  masz racje,Maltodextrin =poto by forinet sie nie kleil.

                  > ?
                  > "Sirap" tak popularny przy pieczeniu chleba bo przedluza jego swiezosc, to
                  po
                  >
                  > polsku melasa?..** tak.

                  **syrop dodaja jeszcze do swojej kapusty swiatecznej,
                  tez nie bardzo mi ten smak podchodzisad(
              • tesunia Re: rybkowa przyprawa......... 19.12.04, 13:00
                pia.ed napisała:

                > Mozna natrzec rybe cytryna i popieprzyc... na to samo wychodzi.

                dobrze mowisz pia....
                nawet moze i lepiej tak,
                bo zapach smazenia ryby nie jest tak intensywny
                co rozlazi sie po calej chalupce.

                klade nieraz swiezego kartofla na patelnie,
                tez niby neutralizuje "wyziewy smazalne"wink)
            • tesunia Re: rybkowa przyprawa......... 19.12.04, 12:54
              malwina52 napisała:

              > ale mnie zaskoczylas,
              > wyobraz sobie Tes, ze ja pierwszy
              > raz slysze o pieprzu cytrynowym

              a wiec jest....poszukaj dokladnie na polkach z przyprawami,
              obiecuje efekt murowany,ze niebo w gebusi...

              dodaje rowniez do roznych swiezych salat....i dresingow.
              • kla-ra Re: rybkowa przyprawa......... 19.12.04, 15:39
                Jasno brazowy cukier nazywany - cukrem naturalnym.

                Pstraga,obok cytryny,pieprzu i soli nacieram pokrzywa /mlode listki/,po
                usmazeniu lup pieczeniu pokrzywe wyrzucam.
                Mintaja,dorsza,morszczuka,aby zniwelowac nie przyjemny zapach,mocze w mleku z
                dodatkiem majranku lub tymianku,potem odsaczam rybe skrapiam
                cytryna,sole,pieprze,panieruje i na olej.Pod czas smazenia tez nie ma zapachu
                ryby.Patelnie przed smazeniem smaruje przekrojonym zabkiem czosnku,lub do
                smazenia dodaje polowke cebulu.
                • pia.ed Re: rybkowa przyprawa......... 19.12.04, 21:59
                  No tak, cukier naturalny, o duzo wiekszej wartosci niz ten bialy rafinowany.

                  Co do sposobow usuwania zapachu, to szalenie mi sie przyda!
                  Kupuje tylko dorsze, bo po innych rybach wszystko mi smierdzi przez kilka dni
                  i swiecie sobie obiecuje, ze juz nigdy wiecej ich nie kupie!
                  • tesunia Re: zapach ryby......... 20.12.04, 17:09
                    pia.ed napisała:

                    > No tak, cukier naturalny, o duzo wiekszej wartosci niz ten bialy rafinowany.
                    >
                    > Co do sposobow usuwania zapachu, to szalenie mi sie przyda!
                    > Kupuje tylko dorsze, bo po innych rybach wszystko mi smierdzi przez kilka
                    dni
                    > i swiecie sobie obiecuje, ze juz nigdy wiecej ich nie kupie!

                    pia,
                    ja zeby nie smazyc ryby
                    przyzadazam i w piekarnik laduje,
                    mam sos i upieczona rybka...newet dobra taka odmiana,
                    robie z pora lub z pomidorami suszonymi w oliwe/ololwki tez daje...pychota.
                        • tesunia Re: zapach ryby......... 22.12.04, 00:01
                          kla-ra napisała:

                          > Wszystko przypraw i wrzuc do piekarnika.
                          > Nie narobisz sie,nie nameczysz,a pysznosci zjesz.
                          > Tesunia wyzej to napisala.

                          dla klaruni...

                          robie wiec tak......

                          do zaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryna
                          ~~wkrajam cienittko pokrojona pore(biala czesc) lub cebulke,
                          ~~ukladam porcje rybki(obojetnie jakiej)
                          ~~pieprz cytrynowy/sol
                          ~~miedzy rybke wkladam pomidory suszone w soncu z oliwy wyjete,sa w sloiku)
                          ~~oliwki bez pestek(moga byc zielone i czarne ladnie wyglada)
                          ~~zalewam to wszystko smietana slodka z odrobina przecieru pomidorowego lub
                          keczupu)
                          ~~wkladam do piekarnika na 200 stopni na okolo 30 min.(zalezy od pieca)
                          ~~i gotowe~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ smacznego.
                                • tesunia Re: zapach ryby......... 22.12.04, 23:06
                                  natla napisała:

                                  > Kupiłam węgorza, ale jakiś taki beee. Najlepsze jadłam "prosto od krowy",
                                  > w Darłówku na plaży, popijając zimnym "szampanem". To były czasy ..... smile))
                                  >

                                  nigdy go nie lubialam,
                                  sa rozne sposoby przyzadzania,
                                  ale nawet by mi do glowy nie przyszlo to robic,
                                  kupowalam zawsze wedzonego...tlusty....FU.....

                                  a z ta "krowka" to jak mam rozumiec?wink)
    • malwina52 Re: Przyprawy 24.05.05, 21:31
      na balkonie od kilku lat
      wysiewam bazylie,
      najlepiej ja lubie jako dodatek
      do pomidorow,
      w tym roku zasialam rowniez tymianek,
      juz sie w skrzynce wszystko zieleni
      • danurn Re: Przyprawy 24.05.05, 21:42
        Ja mam w swoim małym ogrodzie lubczyk i melisę, to pierwsze użyłam w
        niedzielę do rosołu, a drugim zapomniałam ozdobić lody. A tymianek lubię. Ja
        mam generalnie ogród kwiatowo-krzewowy, ale mam kilkanaście sztuk poziomek,
        właśnie kwitną, rajską jabłonkę, agrest , czarna i czerwoną porzeczkę i dwa
        krzaczki borówki amerykańskiej/ pyszne/. No i dwa krzewy pigwowca, którego
        owoce nadają się do dodania do kompootu. Dan
      • regine Re: Przyprawy 24.05.05, 21:46
        Piłam w Izraelu,w upał,herbatę gorącą,
        Do której włożono,świeże listki mięty,
        Nie dość ,że ożywia ,to jeszcze ten aromat..
        Podają ją w herbaciarniach arabskich.
        A mięta ,tymianek,bazylię-sprzedają w dużych pęczkach,na targach ,w sklepach.
        Zioła tam ,jako dodatek do potraw ,są na porządku dziennym.
        Takie żywe ,pachnące , a mięta jest dodawana do deserów również.
        Wspaniale smakują naleśniki z serem ,polane sosem i posypane listkami mięty.
        Wszystko się zjada ,dekorację równieżsmile)
        • vogino55 Re: Przyprawy 26.05.05, 23:04
          regine napisała:

          > Piłam w Izraelu,w upał,herbatę gorącą,
          > Do której włożono,świeże listki mięty,
          > Nie dość ,że ożywia ,to jeszcze ten aromat..
          > Podają ją w herbaciarniach arabskich.
          >

          Regine ja na działce jak tylko pojawią sie listki piję herbatę miętowa z
          Świeżych Lisci Mięty --wystarcza 2-3 listki
          Pozdrawiam Wojciech
      • tesunia Re: Przyprawy/malwinko 26.05.05, 22:24
        tymianeczek przezimuje Ci na balkonie....

        ja scinam pietruszke i szczypiorek na kromeczki,
        to co zostaje zaczelam suszyc ....ciekawe czy bedzie to dobre do jakiej zupinki
        mysle tu o suszonym szczypiorku jaki bedzie jego smak,
        probowalisci kiedys tak??
        • maladanka Re: Przyprawy/- gotowe 26.05.05, 22:52
          We Wrocławiu jest Pachnąca Ksiegarnia, a w niej także dział z
          przyprawami.Najpierw wchodzę, zaczynam kichac, wychodze, potem już nie kicham i
          wchodzę znowu. Jest tam milion przegródek i wszystkiego,że trudno
          opisać.Specjalnie przepuszczam ludzi,żeby sie naczytac objasnień.
          Wizyta tu i zakupy to żelazny punkt programu wizyty we Wrocławiu.
          Kupuję: do ryb - przyprawa z cytryną,
          potem przyprawę staropolską - do zuru,mięsa,białej kiełbasy - właściwie do
          wszystkiego, następnie płatki suszone słodkiej papryki, cebulkę smażoną,
          pieprz ziołowy - jest zupełnie inny niż ten w sklepach w torebkach,
          bulion,przyprawę warzywną - pycha do rosołu, pieprz zielony niemielony,
          hmm..o,panierkę - nie trzeba nic tylko w tym obtalapać,posypka do mięs - fajna
          sprawa - mięso pieczone ładnie wygląda,przyprawę bałkańską do sałatek,przyprawa
          francuska, jeju -...juz sama nie pamietam co jeszcze .
          A nazwy niektórych przypraw! Np.rozkosz sułtana, smak prerii itp.
          Pani sprzedająca cierpliwie wyjaśnia.
          • tesunia Re: Przyprawy/- gotowe/mlodadanka 27.05.05, 09:45
            o! ? nie wiedzialam,ze cos takiego jest...
            przy najblizszej okazji musze odwiedzic to miejsce,
            zrobic sobie zapas na jakis czas,
            a gdzie dokadniej to sie znajduje Danusko??

            w Göteborg w Parku Botanicznym
            tez maja maly pawilonik w takiej regii....mozna bylo tam nawet miodzik zakupic.
              • tesunia Re: Przyprawy/- gotowe/maladanka 27.05.05, 10:12
                hiiiiiiiiiiiiiiiiwink)
                no widzisz ?,czasmi uda mi sie cos ladnego napisacwink)
                sadze po sobie-bo czuje sie jeszcze mloda,wiec wszystkich podciagam pod siebie
                i juwink)

                dzieki za adresik...wciagam sobie juz na liste jako ciekawe miejsca
                i ciekawe ksiazki....
                moze czas mi pozwoli wpasc do Wroclawia na dzien i bysm razem sie wybraly
                a moze wiecej by do nas dolaczylo....takie mam plany mojego urlopiku,
                ktory odbede,ale doklanie jeszcze niewiem w ktorym miesiacsmile

                pozdrawiam cieplutko.
        • vogino55 Re: Przyprawy/malwinko 26.05.05, 23:14
          tesunia napisała:

          > tymianeczek przezimuje Ci na balkonie....
          >
          > ja scinam pietruszke i szczypiorek na kromeczki,
          > to co zostaje zaczelam suszyc ....ciekawe czy bedzie to dobre do jakiej
          zupinki
          > mysle tu o suszonym szczypiorku jaki bedzie jego smak,

          Tesuniu opłukaną zieleninę natkę czy szczypiorek osusz, pokrój drobno,włoż do
          zamykanych opakowań po maśle czy margarynie i do zamrażalnika.
          Polecam sprawdzone
          Wojciech
          > probowalisci kiedys tak??
          • regine Re: Przyprawy/malwinko 27.05.05, 00:08
            Ja zawsze tak robię-wszystko pachnące,najbardziej koperek...
            Zapasy na całą zimę ,tylko nie za mocno ubijam w tych pojemniczkach.
            Mrożę ,tak również,maliny i czarną jagodę.Robię pierożki w środku zimy (nie
            rozmrażać!!!),są pyszne ,jagody jak z lasu!!!
            • regine Re: Przyprawy/malwinko 27.05.05, 00:18
              Nie mam działki na miętęsad( Ale bazylię i miętę sadzę na balkonie .
              Najpierw w połowie lutego, w domu w doniczce sieję,przepikowuję do skrzynek,
              jak zrobi się ciepło na balkon.W ubiegłym roku na bazyli miałam mszyce.
              Tak jak i na pozostałych kwiatach,Walczyłam -przegnałam "towarzystwo" ale
              listki ,były byle jakie.Listki bazylii, urywam po troszkę i suszę,w
              zaciemnionym,przewiewnym miejscu.Potem do szczelnego słoika i w zimie jak
              znalazł.Suszyłam koper ,pietruszkę(natkę),ale mrożone o niebo lepsze.
          • tesunia Re: Przyprawy/vogino 27.05.05, 09:40
            tak zawsze robie zapasy na zime :pietruszki/koperku/pory
            szczypiorku nieprobowalam,,,,
            ale chyba zrobie sobie taka mieszanke i bedzie super do kartofelkow
            purre/ryzu/makaronusmile)

            dziekuje za podpowiedzwink
            • vogino55 Re: Przyprawy/vogino 27.05.05, 23:16
              tesunia napisała:

              > tak zawsze robie zapasy na zime :pietruszki/koperku/pory
              > szczypiorku nieprobowalam,,,,
              > ale chyba zrobie sobie taka mieszanke i bedzie super do kartofelkow
              > purre/ryzu/makaronusmile)
              >
              > dziekuje za podpowiedzwink

              Tesuniu Przepraszam ja nie sugerowałem mieszanki ---mieszac najlepiej już przy
              nakładaniu na potrawy----każdy lubi inaczej dosmakowane
              Przepraszam jeszce raz Wojciech
              Wybaczysz mi gafe kulinarną???(wink))
      • natla Re: ziarnka jalowca... 03.11.05, 21:56
        Juz kiedyś polecałam, ale jeszcze raz Was spróbuje namówić na "przyprawe do
        ziemniaków" Kamisa....nie do żuru, nie do jajek, tylko do ziemniaków. Nadaje
        sie fenomenalnie do wszelkich mięs i właściwie jedynie nie do ciast smile
        Dla mnie rewelacja. Wczoraj np. obtoczyłam w niej spory kawałek karczku,
        obsmażyłam podlałam wodą i na maciupeńkim płomieniu trzymałam 4 h (oczywiście
        przez przypadeksmile).....wyszło coś niesamowicie smakowitego.
      • regine Re: ziarnka jalowca... 29.11.05, 17:49
        Malwinko !!! Do alkoholu...Jałowcówka pycha będziesmile)
        Żartuję, nigdy nie próbowałam, ale może....
        Możesz wrzucić do bigosu, świątecznego, ale kilka ziarenek,
        Najbardziej jednak do mięs, pieczonych i wędzonych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka