Dodaj do ulubionych

serniki pamiętane z dzieciństwa

17.01.05, 15:39
to nie ja wymyslilam ten watek, to oldpiernik, czy sernik juz sama nie wiem,
ale ciekawe.
Obserwuj wątek
    • tesunia Re: serniki pamiętane z dzieciństwa 17.01.05, 15:43
      i tak kusicie smakamismile))))))))

      zawsze Mama piekla na kazde siwiete i nie tylko,
      zapach pieczonego ciasta w calym domu sie roznosil,
      a smak niebianski....
      pozniej dodawala nieraz rodzynkow,
      mi smakowal,ten normalny klasyczny,
      bez zadnych innych dodatkow na kruchym ciescie.
          • krista57 Re: sernik taki bardziej na czasie 17.01.05, 18:08
            MARYNA podaję,zgodnie z zyczeniem...muszą byc dobre składniki;
            -1,20 kg półtłustego sera dwukrotnie zmielonego
            -0,25 kg masła lub Kasi
            -10 jaj wielozbozowych dużych
            -2 szkl.cukru,1 budyn smietankowy, 2 lyzki tartej bułki
            Masło miksuje z cukrem na puch,dodaję kolejno po 1 żółtku,potem po łyżce
            zmielonego tawarogu.Na końcu budyń w proszku,tartą bułkę i ubitą pianę z 10
            jaj.Te ostatnie składniki dodaję powoli i juz tylko mieszam drewnianą łyzka.
            Aha!Dodaję tez umyte,obtoczone w mące rodzynki i koniecznie skórke
            pomarańczowa.
            Blachę wykładam papierem do pieczenia potem rozkładam ciastka petitki/bo
            nie chce mi sie bawic z kruchym spodem/ i wylewam na to sernik.
            Piec nalezy w temp.170 stopni około 60 min.

            Przepis ten krąży w mojej rodzinie od lat i wszyscy tak robimy.
            Tylko te kalorie !!!
            Smacznego i napisz czy serniczek smakował.
            • ona44 Re: sernik z rosą... 17.01.05, 18:43
              ciasto:30 dkg mąki
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              10 dkg cukru pudru
              1 żółtko
              1 jajo całe
              10 margaryny/palma/
              1 łyżka smalcu

              na papier wyłożyć ciasto razem z brzegami i na to wylać ser

              ser: 1 kg sera
              1 szkl.cukru
              1 jajo
              5 żółtek
              1 kostka topionego masła
              3 niepełne szkl.mleka
              2 budynie smietankowe/bez cukru/

              składniki razem zmiksować i wlać na ciasto
              piec ok.60 min w temp.180 stopni,10 min przed końcem
              pieczenia położyć piane z białek

              piana: 5 białek
              1 szkl.cukru kryształu

              tego dnia nie wolno kroić!!!










    • natla Re: serniki pamiętane z dzieciństwa 17.01.05, 18:39
      Nic nowego tu wnieść nie potrafię. Pamiętam tylko z dziecinnych lat, jak moja
      babcia i ciocia Hela (ta od tortu orzechowego) wspólnie z moją mamą
      przygotowywały sernik. Trwało to okropnie długo, chyba ponad pół dnia. Wiem
      tylo tyle,że brana była jakaś niesamowita ilość jajek, a ser musiał być tarty
      przez co najmniej 2 godz., a może i dłużej. Inaczej nie wolno było robić.
      Pomagałam w tym ucieraniu i nie daj Boże, zebym poszachrowała...afera. Ale
      nigdy nie jadłam tak dobrego sernika. Może bym się i kiedyś skusiła na jego
      zrobienie, gdybym miała przepis. Niestety przepadł.
      • ona44 Re: serniki ..... 17.01.05, 19:03
        ser wrzucam do zamrażarki na kilka dni
        przed pieczeniem po rozmrożeniu świetnie się miksuje
        nie ma grudek a serniki z takiego sera są wilgotne
        i nie trzeba przepuszczać przez maszynkę!

        rezygnuje też ze spodów/kruche ciasto,herbatniki,biszkopty/
        mase serową wylewam bezpośredno na papier
        na serniki tradycyjne nie mam sztywnego przepisu
        improwizuję
        11/kg sera,6jaj,masło lub margaryna,2 łyżki mąki pszennej,
        2 łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
        2 szkl.cukru
        dodaje rodzynki,sliwke kalifornijską,morele
        po wyłożeniu do formy ser wygładzam pędzelkiem z wodą
        piec ok.1 godz.



        • axsa serniki ..... 14.11.05, 20:22
          Ja przypomniałam sobie nie o takim typowym serniku,
          a o struclach serowych. Moja babcia robiła takie ciasto jak do mskowych i
          nadziewała je sere przygotowanym jak na sernik.
        • regine Re: serniki ..... 14.11.05, 20:29
          Ona44, a tego sera to nie za dużo trochę 11 kg...????
          Coś mi tu nie gra, propocjonalnie do reszty smile)
          Też robię tak jak Ty, ale sera do pozostałych składników daję tylko 1,50 kg.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka