natla 23.05.05, 21:39 Cudo, pmarańcz wielkości Saturna na pd. - wsch. niebie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.05.05, 21:44 beeee, oczywiscie TA POMARAŃCZA )) Odpowiedz Link
maladanka Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.05.05, 21:46 widzę! i czekam aż przejdzie troszke dalej wtedy będę mogła go podziwiać z balkoniku! Poniewaz mam widok na stary cmentarz z I wojny światowej - więc wtedy ma atmosferę,że jej! Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.05.05, 21:53 bylam na dzialce dwa dni.. ale sie napatrzylam, poszlam z pieskami nad rzeke i sluchalam spiewu ptakow, ptaki oszalaly, tam, nad rzeka jest wyjatkowo, nigdzie nie ma takich koncertow jak nad woda i do tego ten ksiezyc, nie zapomne tego, mam nadzieje, nigdy Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.05.05, 22:32 Jeszcze nic nie widzę,jest, ale tylko poświata zza bloku. Balkon mam północny-zachód,ale za jakieś pół godzinki, będzie tak jak i wczoraj.Pełnia taka ,przepowiada długą i ładną pogodę!!! Zawsze sprawdza się w/g moich obserwacji!!! Odpowiedz Link
takanietaka Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.05.05, 22:42 Jak jest pełnia to ja nie sypiam ,dziwne ...Czasem po takiej nocy (normalnie sie koncertowo !!)mówie ani chybi jest pełnia -i rzeczywiscie ! <<nigdy nic nie wiadomo)>> Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 24.05.05, 00:17 Oj Takanietaka - biedna jesteś, Jest wieki i piękny,w błękitnej poświacie!!! Dobrze ,że mi w okna nie będzie zaglądał. Lubię go oglądać,ale spać jak zagląda do łóżka( Oj ,co to ,to nie...wolę ciemność. Odpowiedz Link
maria581 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 24.05.05, 00:45 Ksiezyc?Owszem jest.Ale gdzie ta poswiata blekitna?Mam w zamian efekty dzwiekowe-halas startujacych samolotow.Wolalabym poswiate blekitna. Odpowiedz Link
august2 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 24.05.05, 02:17 wlasnie spojrzalem przez okno... teraz patrze.. slonecznie... bardzo cieplo.. po piatej.. ponad 25 stopni.. moze zobacze go pozniej jak pojde na wieczorny obchod mego obejscia.. Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 25.05.05, 01:46 Jest znowu -piękny ,wielki, Tak jak i wczoraj w pięknej błękitnej poświacie!!! Nic sobie nie robi,z ryczących samolotów, Które nad moim osiedlem z wysuniętymi podwoziami , Przyszykowują się do lądowania na Okęciu, Oświeca im pas przed lądowaniem... Odpowiedz Link
maladanka Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 25.05.05, 02:06 Reniu - wawabiłas mnie na balkonik! Niestety - nie mam księzyca! Jest zasłonięty tylko tam gdzie powinien być jest jasniej. A czy pamietasz co robiłaś kiedy człowiek po raz pierwszy stanął na księżycu? Ja tańczyłam akurat na dancingu - usłyszeliśmy komunikat i Rynek wrocławski zaroił się ludźmi.Zadzieralismy głowy do góry - wydawało nam się,że widzimy astronautów. Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 23.06.05, 00:53 Księżycowa iluzja dziś w nocy IAR 22-06-2005, ostatnia aktualizacja 22-06-2005 12:03 Brytyjski "The Times" pisze, że dziś w nocy dojdzie do niezwykłego zjawiska astronomicznego. Chodzi o tak zwaną księżycową iluzję. Księżyc znajdzie się w najniższym punkcie nieba i będzie widoczny jako wielka kula wisząca zaraz nad ziemią. Zazwyczaj podczas księżycowej iluzji, tarcza księżyca wydaje się mieć średnicę dwa razy większą niż wtedy gdy jest on wysoko na niebie. Co ciekawe, podczas tego zjawiska księżyc wcale nie znajduje się bliżej Ziemi, a odlegość ta może być niekiedy nieco większa. W związku z tym, podczas tego zjawiska mamy do czynienia po prostu ze złudzeniem optycznym. Aby przekonać się, że zjawisko to jest wyłącznie złudzeniem wystarczy obserwować księżyc przez tekturową tubę. Spoglądając na księżyc na początku zjawiska - gdy będzie największy - i na końcu - gdy będzie mniejszy - przekonamy się, że jego rozmiar jest taki sam. TROSZKĘ PÓŹNO TO WYSYŁAM ,ALE JAK KTOŚ NIE ŚPI JESZCZE MOŻE ZOBACZYĆ!!!! Odpowiedz Link
pia.ed Gdzie jest ksiezyc??????????????????? 23.06.05, 22:52 W jakim kierunku? Mieszkam w srodku miasta i ksiezyca nie widze! Odpowiedz Link
natla Re: Gdzie jest ksiezyc??????????????????? 23.06.05, 22:58 W ogóle go nie widzę, a widzę prawie całe niebo, więc pewnie dopiero wzejdzie, albo juz zaszedł. Odpowiedz Link
regine Re: Gdzie jest ksiezyc??????????????????? 23.06.05, 23:02 To zjawisko było wczoraj w nocy????Spałaś wtedy smacznie) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Gdzie jest ksiezyc? 23.06.05, 23:38 Zjawisko zjawiskiem, ale Ksiezyca chyba nikt nie ukradl! PS Wcale nie spalam, polozylam sie dopiero o godz 03 30 (kiedy bylo juz calkiem jasno) ,ale nie zauwazylam na czas wpisu... Odpowiedz Link
toskania8 Czy widzicie w tej chwili księżyc?-widzę chmurki 26.06.05, 22:12 księżyca nie widzę, ale chwilę temu, za moim oknem niebo było na dole seledynowe, wyże żółtawe, u góry ciemnobłekitne a na tle tego błękitu mocno różowe , falbaniaste poduszeczki chmurek, podświetlone od dołu resztkami zachodzącego słońca. Niezwykłe to było. Odpowiedz Link
tesunia Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc?-widzę chmu 26.06.05, 22:15 lap toskanio za pedzel i maluj, bedzie cudo obraz) tez mam takie widoki tu, najczesciej gdy slonce zachodzi wlasnie w takich kolorach. Odpowiedz Link
mira54 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc?-widzę chmu 26.06.05, 22:24 U mnie tez nie widac ksiezyca w tej chwili. Szare,ciemne niebo. Odpowiedz Link
toskania8 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc?-widzę chmu 27.06.05, 22:53 tesunia napisała: > lap toskanio za pedzel i maluj, > bedzie cudo obraz) > > tez mam takie widoki tu, > najczesciej gdy slonce zachodzi wlasnie w takich kolorach. nie da się, z rysunków zawsze miałam ledwie tróję a poza tym tak malować potrafi tylko natura, albo Pan Bóg, jak kto woli Odpowiedz Link
danurn Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc?-widzę chmu 28.06.05, 00:57 zachód słońca był dzisiaj przepiękny, taki różowo-popielaty, wracałam około 21.30. Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 01.07.05, 02:00 Jest piękny))Po wschodniej stronie nieba.Prawdziwie romantyczna noc))) Niebo ,gwiazdy ,księżyc i......piosenki... Jest miło ,mogłoby być bardziej... Ale dobrze jest ,jak jest.Zawsze może być gorzej... Więc ....Popatrzcie jeśli jeszcze nie śpicie))) Może i Wam udzieli się mój wspaniały nastrój ))) Odpowiedz Link
maria581 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 01.07.05, 02:10 Niestety z mojego balkonu ksiezyca nie widac ale wykorzystalam okazje zeby zapalic ostatniego przed snem papierosa. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Uwaga:Spotkania Księżyca z dwiema planetami 08.07.05, 08:33 2005-07-08 Spotkania Księżyca z dwiema planetami 9 lipca około północy Księzyc (oświetlony w 5%) zbliży się na odległość 3.90 od Merkurego (0.5 mag) i 20 od Wenus (-3.9 mag). Niestety obiekty te będą o tej porze pod horyzontem - dlatego najlepiej obserwacje wykonać wieczorem 8 lipca, kierując swój wzrok na zachodni horyzont. Niestety Merkury w czasie zmierzchu cywilnego będzie nisko nad horyzontem i dostrzeżenie planety może okazać się trudne. MOze komus sie uda zobaczyc))) Odpowiedz Link
natla Re: Uwaga:Spotkania Księżyca z dwiema planetami 08.07.05, 09:07 No, a pogoda chyba pozwoli......lubię oglądać koniunkcje......zobaczymy, co zobaczymy ) Odpowiedz Link
regine Re: Uwaga:Spotkania Księżyca z dwiema planetami 08.07.05, 11:19 O tpółnocy jeszcze nie śpię ,nie ta pora,więc będę spoglądać, może się uda..Tym bardziej ,że mam widok na zachód ,powinnam więc zobaczyć,pogoda piękna))Bezchmurne niebo ,aby tak wytrzymało do wieczora.. Odpowiedz Link
regine Re: Uwaga:Spotkania Księżyca z dwiema planetami 08.07.05, 23:15 Nic nie widać,chmury na zachodzie ,przed chwileczką lunął deszcz.. Więc chyba nici z oglądania zjawiska.. Odpowiedz Link
natla Re: Uwaga:Spotkania Księżyca z dwiema planetami 08.07.05, 23:20 U mnie też, szkoda. Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:37 Naprawdę srebrny, lekko pozłacany rożek na tle zachodzącego, jeszcze nie całkiem cimnego nieba. A jaki ostry....... Odpowiedz Link
mira21 Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:40 U mnie złocistawy, z różkami w lewą stronę, taki rogalik, ale widoczny nos w środku. Patrzy w strnę gwiazdki. Jakiej? Odpowiedz Link
mira21 Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:50 Niebo szybko ciemnieje, a Pan Księżyc tęskni. Tak uparcie wspinał się w górę po smugach chmurnych, nieco ciemniejszych. Coraz bardziej błyszczy, otula się poświatą. Wrócił mój Syneczek, koniec siedzenia dla mnie przy kompie. Do przeczytania, Pozdrawiam z Ziemi. Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:53 A wiesz, że to chyba Wenus? Świetnie widoczna........a Księżyc wyciąga do niej różko-ramiona, jakby ją chciał objąć......a ona stara się być śliczna..) A jeżeli to przypadkiem jest Jowisz, to księżyc wystawia rogi jak byk....))) Odpowiedz Link
mira21 Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:57 To Wenus chyba, bo do Jowisza nawet z rogami by się tak nie napalał Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:56 wygladnelam przez otwarte okno ,z pokoju gdzie mam komputer i widze oczywiscie ksiezyc pleckami do zachodu slonca a twarza i noskiem w kierunku poludniowo-wschodnim --zloty kolor mowi o wysokiej temperaturze w dzien..mowi sie ze jest w nowiu .. chyba tak sie okresla.. taki ksiezyc spelnia zyczenia )) Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 21:59 Poszłam na balkon, ukłoniłam się księżycowi i pożyczyłam sobie...)) Odpowiedz Link
leontynia Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 22:09 wyszlam na balkon i pol osiedla postawilam na nogi nademna ciemne chmury sie zebraly,zerwal sie wiatr,przeciag drzwi zatrzasnal a maz w telewizorni chrapil...tak stukalam w drzwi,ze sasiedzi usyszeli a w domu zero reakcji,co Wam dalej bede opowiadac,ide spac,dobrej nocy zycze... Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 22:18 Leontynio ... ze tez musi twoj maz z kurami chodzic spac)) mogl przewidziec ze bedziesz chciala ksiezyc ..obejzec... teraz juz nie .. ale rano powiesz co o tym wszystkim myslisz))) dobrutkiej ,pyszniutkiej nocy ,,, niech przysnia Ci sie te pomyslane zyczenia... i jak najszybciej spelnia ,,, z calego seduszka ci zyczymy ,,, PO takiej balkonowej przygodzie...och....nio nio wiatr!!!!! Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 22:32 Ja już wiem, Księżyc wcale nie podrywa Wenus, on chciał poprzez wiatr zapylić Leontynię )))) Trzeba chłopa Leontyni wystawić na balkon.....będą 3 pożytki: informacja na bieżąco o poczynaniach Księżyca, pilnowanie Leontynii przed zapyleniem i ...... tam do woli moze sobie chrapać........a sąsiedzi.....e, tam, niech tabletki nasenne biiorą ))))))))))))) Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 22:58 ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) A przeciez byc zamknieta na balkonie to nie jest smieszne.... Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie księżyc? 12.07.05, 23:08 a jednak )))))))) Uważaj kiedy i jak się śmiejesz, bo walą sie obyczaje.....wyciągnęłaś mnię z łazienki i pisze na golasa ))))))))) Odpowiedz Link
regine Re: Patrzyłam i kicha... 12.07.05, 23:12 Żadnego księżyca nigdzie nie widziałam )) Tylko gary, mycie, gotowanie i zabawianie gości. Będą aż do niedzieli,życzcie mi wytrwałości(( Odpowiedz Link
leontynia Re: Patrzyłam i kicha... 13.07.05, 08:19 u mnie ksiezyca nie bylo ale zjawil sie Romeo)) sasiad wprowadzal auto do garazu i wyratowal mnie z opresji,zadzwonil do meza,potem bylo zaskoczenie,zdziwienie i glosna wymiana zdan oj trwalo to z pol nocy)) Odpowiedz Link
natla Re: Patrzyłam i kicha... 13.07.05, 09:14 ...noooooo, aż tu było słychać L....o, ale co sie dziwić, skoro se Romea sprowadziłaś.....i to jawnie, pod balkon...... Jak Ty dziś będziesz załatwiać urzędowe sprawy, po nieprzespanej i wrzeszczącej nocy.......biedni petenci ))))) Odpowiedz Link
natla Re: ..kłótnia? 13.07.05, 22:18 Chyba sie Księżyc i Wenus pokłócili......ona dzisiaj wlazła za jego plecy, choć jest tuż tuż......... Odpowiedz Link
regine Re:Oślepłam czy co ???? 13.07.05, 22:30 Gdzie Wy to widzicie ????? Nigdzie i nic nie widzę ????Niebo ,chmury i tyle... Ale mam inną sensację: Polak odkrył planetę z trzema słońcami Olbrzymia gazowa planeta (u góry z lewej), którą odkrył dr Maciej Konacki, widziana z powierzchni jej skalistego księżyca. Obserwujemy jednoczesny piękny zachód trzech gwiazd układu HD 188753, największe, żółte słońce, jest już prawie pod horyzontem), dwa pozostałe - czerwone i pomarańczowożółte - są jeszcze dobrze widoczne na niebie. Ilustrację wykonał autor odkrycia. Maciej Konacki ZOBACZ TAKŻE • Komentuje Prof. Michał Różyczka z Centrum Astronomicznego im. Mikołaja Kopernika w Warszawie (13-07-05, 18:27) • Planeta dostrzeżona z Hawajów (13-07-05, 18:37) Nowa planeta Piotr Cieśliński 13-07-2005, ostatnia aktualizacja 13-07-2005 18:21 Polski astrofizyk znalazł pierwszą planetę, nad którą wschodzą aż trzy słońca. - Spodziewam się, że moje odkrycie wywoła bardzo duże zamieszanie! - mówi dr Maciej Konacki. Jego pracę publikuje "Nature" Układ potrójny gwiazd, który w astronomicznych katalogach występuje pod nazwą HD 188753, jest oddalony o 149 lat świetlnych od Ziemi. Jego centralnym składnikiem jest gwiazda nieco masywniejsza od naszego Słońca, którą co 26 lat obiegają dwie lżejsze gwiazdy. Przy tym te mniejsze gwiazdy tworzą ciasną parę krążącą wokół siebie z częstością raz na 156 dni. Jak w "Gwiezdnych wojnach" Planeta, którą odkrył Konacki, towarzyszy centralnej gwieździe i jest trochę cięższa od Jowisza. Porusza się po bardzo ciasnej orbicie, tj. blisko gwiazdy, wskutek czego obiega ją niezwykle szybko - ledwie w 3,3 dnia. Rok jest więc na niej bardzo krótki, a klimat nieznośnie gorący (temperatura na dziennej stronie przekracza 1000 st. C). Dnie mijają pod znakiem ogromnego, oślepiająco żółtego słońca. Na niebie planety wędrują też dwie pozostałe gwiazdy (zawsze w parze), ale mają mniejsze tarcze i słabiej świecą, gdyż są dużo dalej. Jedna jest pomarańczowożółta, a druga - czerwona. Widok tęczowego zachodu czy wschodu trzech słońc musi tam wyglądać wprost nieziemsko. - Globy, które mają więcej niż jedno słońce na niebie, nazwałem planetami typu Tatooine. Tak bowiem zwała się rodzinna planeta Luka Skywalkera, bohatera "Gwiezdnych wojen", nad którą wschodziły i zachodziły dwa słońca - mówi dr Konacki. Do niedawna sądzono, że takie światy są możliwe tylko w filmach science fiction. Bo w rzeczywistej sytuacji, w układzie, w którym rozpycha się kilka gwiazd, musi być zbyt niespokojnie, by mogły się uformować planety. Symulacje komputerowe pokazały jednak, że w podwójnych układach istnieją stabilne orbity, po których planety mogą niezakłócone poruszać się przez miliardy lat. Przede wszystkim wtedy, kiedy gwiazdy orbitują w dość znacznej odległości od siebie. Wkrótce potem obserwacje to potwierdziły. Znaleziono już kilkanaście planet takich jak Tatooine, nad którymi wiszą dwa słońca. Planetarna migracja Otoczenie planety Konackiego jest jednak inne. W układzie HD 188753 są aż trzy gwiazdy. Nie dość, że średnia odległość między gwiazdą centralną i dwiema pozostałymi jest niewielka (mniej więcej taka, jaka dzieli Saturna od Słońca), to ich wzajemny ruch nie odbywa się po kole, lecz spłaszczonej elipsie. Obszar między gwiazdami okresowo się więc zacieśnia. Dla planet pozostaje tam już niewiele miejsca. Stabilne orbity mogą zakreślać tylko dość blisko centralnej gwiazdy, w odległości nie większej niż Mars od Słońca. I w tym tkwi zagadka. W naszym układzie Jowisz krąży trzy razy dalej niż Mars. Współczesne teorie nie potrafią wyjaśnić, w jaki sposób tak wielka planeta mogłaby się narodzić dużo bliżej gwiazdy. Dlaczego? Zgodnie z teorią, żeby powstał gazowy gigant, najpierw musi uformować się skalisto-lodowe jądro, kilkanaście lub kilkadziesiąt razy cięższe niż Ziemia. Na tyle duże, aby siłą ciążenia ściągać ze swego otoczenia lekkie gazy (głównie wodór i hel) i stworzyć gęstą otoczkę, która stanowi ponad trzy czwarte masy Jowisza. Do budowy tak dużego jądra potrzebna jest wystarczająca ilość lodu i materiału skalnego, który znaleźć można tylko daleko od gwiazdy, gdzie jest chłodniej. Z teorii i komputerowych symulacji wynika, że jowisze powinny rodzić się poza tzw. granicą śniegu, która dla gwiazdy wielkości Słońca przebiega w odległości ponad dwa razy dalszej, niż krąży maleńki Mars. Kosmos po raz pierwszy zadrwił z tych papierowych wyliczeń dziesięć lat temu, kiedy szwajcarscy astronomowie odkryli pierwszego tzw. gorącego jowisza - wielką gazową planetę, która krąży zdumiewająco blisko swego słońca. Do dziś natrafiono jeszcze na kilkadziesiąt podobnych globów obiegających macierzyste gwiazdy w ledwie kilka dni. Planeta Konackiego jest kolejnym z nich. Ich fenomen tłumaczyła wymyślona ad hoc hipoteza migracji. Mówi ona, że gorące jowisze formują się - tak jak teoria przykazuje - w chłodniejszych obszarach, daleko od gwiazdy, a dopiero potem wędrują w jej pobliże. Gwiazda to czy planeta? Teraz jednak, jak się wydaje, kosmos ostatecznie zapędził planetologów w kozi róg. Planeta Konackiego zupełnie nie pasuje do scenariusza migracji. Nie mogła się narodzić z dala od centralnej gwiazdy, bo tam hula para pozostałych gwiazd i jak miotła wymiata okolicę z materiału, który mógłby służyć do budowy dużego globu. Co więcej, ich grawitacja jak seria ciosów pięściarza jest zdolna wyrzucić każdy świeżo uformowany glob w kosmos. Jak w takim razie powstał ten gazowy olbrzym tak blisko swego słońca? - Moje odkrycie przeczy zaakceptowanym modelom powstawania planet. Wywoła bardzo duże zamieszanie - spodziewa się dr Konacki. - Astrofizycy będą zmuszeni przemyśleć proces narodzin planet od nowa - dodaje. Być może - zastanawia się naukowiec - globy podobne do Jowisza mogą się tworzyć tak samo jak gwiazdy, a więc bezpośrednio z obłoku protogwiazdowego. Jeśli w trakcie kurczenia się podzieli się on na kilka części, to rodzi się układ kilku gwiazd. Teoretycznie w taki sam sposób z niewielkich fragmentów pierwotnej mgławicy mogłyby wypączkować również obiekty o wielkości i masie planety dowolnie blisko gwiazdy. Konacki proponuje jeszcze jeden scenariusz: - Najpierw wszystko przebiega tak jak w obecnej teorii. Tworzy się centralna gwiazda otoczona resztkami mgławicy, a więc wianuszkiem gazów i pyłów w kształcie grubego dysku wirującego wokół gwiezdnego noworodka. Potem jednak zamiast powolnego formowania się planety niczym rosnącej kuli śniegowej następuje nagła katastrofa. Dysk wskutek grawitacyjnej niestabilności dzieli się na kawałki, które zapadają się, by utworzyć planety. - Ale czy tak powstałe obiekty można nazwać planetami? - pyta uczony. - Dotykamy problemu definicji planety. Czy decydujące znaczenie ma masa obiektu, czy też to, jak się on uformował? Jeśli coś rodzi się tak samo jak gwiazda, to może lepiej zwać to gwiazdą? Na razie odpowiedzi brak. Paradoksalnie, im więcej odkrywamy układów planetarnych, tym mniej o nich wiemy. Pocieszające jest to, że są tak bardzo rozpowszechnione we Wszechświecie - zdają się nie podlegać żadnym teoretycznym ograniczeniom. Odkrycie dr Konackiego skłoni łowców planet do ich poszukiwań w ciasnych układach wielu gwiazd dotąd w ogóle niebranych pod uwagę. Odpowiedz Link
natla Prędko bo..... 15.07.05, 23:13 ........zaraz za horyzont zajdzie......lecę jeszcze podlać kwiaty i wracam ))) Odpowiedz Link
mira54 Re: Prędko bo..... 15.07.05, 23:23 Ksiezyca nie widze, natomiast niebo jest uslane gwiazdami. Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widziecie....... 24.07.05, 23:55 hej przechwilowo widziałem tylko mam problem czy on mnie też widział???? Prawie dobranockowo pozdrawiam Wojciech Odpowiedz Link
natla Re: Czy widziecie....... 18.09.05, 23:18 ....ten piękny kzsiężyc w pełni na bezchmurnym niebie? On nas też widzi, bo oswietla sobie nasze facjaty.... Odpowiedz Link
malwina52 Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 07:42 teraz wiem czemu moje dziecko wloczylo sie po nocy i nie moglo spac, uczulona na pelnie )))) Odpowiedz Link
tesunia Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 10:16 tez mam problem "ksiezycowy" nie moge zasnac Odpowiedz Link
regine Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 21:25 Oj , ksiezyc to mam prawie jak latarnie od tygodnia....a jak tylko przylecialam to wschod ksiezyca obserwowalam juz od poludnia....tak ,tak jego tarcz juz od poludnia widoczna yla na niebie ,dziwne bo slonce tez swiecilo.A swieci w nocy jak latarnia i ma taki niebieskawo-metaliczny blask.Jest inny niz u nas ,choc to ten sam) Odpowiedz Link
natla Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 21:31 Dziś Reginko, jest chyba taki jak u nas. Przy wschodzie był olbrzymi jak pomarańcza. Widac prawie kratery, a ten srebrny kolor jest tak intensywny.... Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 22:33 I już coś Go z prawej strony ogryzło ())) Wojciech Odpowiedz Link
dankarol Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 22:34 Może myszy??? A mnie świeci teraz prosto w oczy! Odpowiedz Link
fleur1 Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 22:49 Księżyc ciekawski otworzył buzię i gapi się w moje okna, a nieładnie podglądaczu. Odpowiedz Link
natla Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 22:50 Nie wymyślaj.....prawie nic go nie zjadło jeszcze....idę powyć.... ) Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 23:09 Ja wymyślam,,,,,,,pomoc 'naukową' miałem lornetkę ())) Wojciech Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widziecie....... 19.09.05, 23:23 natla napisała: > e.....tam......wymyślasz )) tu nic nie słychać cóś zagłuszało()) Wojciech Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widziecie....... 20.09.05, 20:09 pieknie.. jak nie moglam zaprosic do pracy komputera--to ksiezyc przepieknie swiecil, a dzis zupelnie go nie widze --cimno ,ciemno wszedzie... Odpowiedz Link
natla Re: Czy widziecie....... 20.09.05, 20:17 Ślicznie świeci, choć dziś juz nadgryziony z prawej górnej strony......to pewnie sprawka Vogino, który chciał udowodnić, że nie ściemnia....)) Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widziecie....... 20.09.05, 22:58 Jak Wojtek mowił to hihihi,,,,,, to macie dziś cóś odgryzło więcej ())))) Odpowiedz Link
natla Re: Czy widziecie....... 20.09.05, 23:06 Nie ściemniaj......Ty Księzycowy Wampirze )) Odpowiedz Link
malwina52 Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 21.09.05, 12:09 Słowa: Marek Gałązka Muzyka: Marek Gałązka Pełnie księżyca NOCĄ CIĘŻKĄ OD PRAGNIEŃ NOCĄ PEŁNĄ OD MARZEŃ NOCĄ JASNĄ JAK SŁOŃCE WSZYSTKO TAKIE GORĄCE PATRZĄ W OBRAZ ZA SZYBĄ WYPATRUJĄ OGNIKÓW ALE TAM TYLKO CZERŃ JEST I KSIĘŻYCA WCIĄŻ PEŁNIE TU SIĘ ŻYJE, TU BŁĄKA TO JEST WIECZNA GORĄCZKA NIESKOŃCZONYCH WARIATÓW NIESPEŁNIONYCH DO KOŃCA OD DZIESIĄTEJ DO PIĄTEJ BOLI GŁOWA NIEMOWA NIESPEŁNIONYCH SZALEŃCÓW NIESKOŃCZONYCH STRACEŃCÓW JESZCZE PATRZĄ ZA OKNA JESZCZE SŁYSZĄ SZUM MORZA JESZCZE WRÓŻĄ IM W GWIAZDACH JESZCZE NIE ŚPIĄ PO NOCACH ALE JUŻ ICH DOPADA NOCNYCH PTAKÓW GROMADA NIE CHCĄ PATRZEĆ NA KSIĘZYC KTÓRY JEST W PEŁNEJ PEŁNI TU SIĘ ŻYJE TU BŁĄKA.. Odpowiedz Link
regine Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 21.09.05, 22:11 Piekny wiersz i piosenka ,choc zupelnie nie kojarze...Ale ksiezyc mam nadgryziony i swieci mi tu prosto w okno. no i jak tu zasnac ???? Dobrze, ze sa opuszczane grube rolety.Sa dobre i na ksiezyc i nsa slonce piekace juz od rana....Mankament tak duzego mieszkania 150m, jest taki ,ze tu nigdzie w zadnym mieszkaniu nie ma balkonow lub tarasow...Stoja 3 wiezowce po 15 pieter i nigdzie nie uswiadczysz balkonu...a wszystko to apartamenty....Taki dyskonfort mamy..ale jest winda i juz jestesmy na dole lub jak kto woli w bunkrze ,bo kazde mieszkanie takowy posiada....I co wy na to ????Wiec ogladam ksiezyc nadgryziony marzac o polskiej zlotej jesieni....O balkonie, i o chlodnym kontynentalnym klimacie i o deszczyku)) Odpowiedz Link
tofika Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 22.09.05, 20:21 Nie Swieci ,nie rozjasnia nocy ciemnej --- tylko zostala mi bajka "O dwoch takich ,co ukradli ksiezyc".. A Wam wszystkim ,co oswieca wasze balkony ,wasze okienka ,niech Was podglada ... niech lsni swoja uroda ,niech Was cieszy... Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 22.09.05, 20:39 Toficzce została tylko bajka-link: gfx.filmweb.pl/f/8232/po.6947154.jpg A może obejrzycie chociaż taki? images.google.pl/imgres? imgurl=dracul.kill.pl/~bielu/astronomia/ksiezyc/00979.jpg&imgrefurl=http: //dracul.kill.pl/~bielu/astronomia/ksiezyc/zdjecia.htm&h=425&w=398&sz=33&tbnid=z i5f8iV2ahgJ:&tbnh=122&tbnw=114&hl=pl&start=6&prev=/images%3Fq%3Dksi% Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 22.09.05, 20:43 dracul.kill.pl/~bielu/astronomia/ksiezyc/zdjecia.htm Odpowiedz Link
tofika Re: dla tych z problemami "księzycowymi" 22.09.05, 20:53 Wiktorio ,jakze mam CI dziekowac ,,uklony skladac teatralne ... pamietam ,ze dwa razy w tym samym dniu bylam w kinie na tej bajce , poniewaz mialam wychowawstwo w II kl i III kl--byly to czasy ,ze po poltora i wiecej etatu sie miewalo.. ukradl ksiezyc ,a teraz wybiera sie na prezydenta Odpowiedz Link
natla Re: dla tych z problemami "księzycowymi" Tofika 22.09.05, 22:32 tylko nie o 2 takich co ukradli księżyc.....dawniej to lubiłam , teraz po filmie, nie ) Odpowiedz Link
malwina52 Re: jutro 10.14 ksiezyc narozrabia... 02.10.05, 20:45 jego tarcza przesloni slonce, jesli bedzie dobra widocznosc zobaczymy zacmienie slonca okularki na noski dla ogladaczy wskazane)))) Odpowiedz Link
malwina52 Re: jutro 10.14 ksiezyc narozrabia... 03.10.05, 17:07 czy ktos widzial to zacmienie slonca??? niestety musialam siedziec w pracy((( Odpowiedz Link
natla Re: jutro 10.14 ksiezyc narozrabia... 03.10.05, 17:46 Od rana całkowicie pochmurno....oglądałam w TV ( Odpowiedz Link
pia.ed Re: jutro 10.14 ksiezyc narozrabia... 03.10.05, 18:05 A ja bylam w ogrodku, sloneczko grzalo, ale calkowicie zapomnialam ze jest zacmienie... Mozesz je zobaczyc kiedy wejdziesz na ten link. www.kvp.se/ Potem nacisnij na tekst na gorze PO PRAWEJ STRONIE przy obrzku zacmionego slonca Odpowiedz Link
malwina52 Re: jutro 10.14 ksiezyc narozrabia... 03.10.05, 19:30 pia dzieki, juz mi troche lepiej bo cusik zobaczylam ))) Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:) 03.10.05, 19:45 slowo daje za kazdym razem jak zobacze watek o ksiezycu to o szybe okna uderzam, wiem napewno ,ze jak kiedys pojada na mini ,czy wiekszy ,czy calkiem malutki Zlocik... to po guzach na czole bedziecia mnie rozpoznawac... a moze nawet przeksztalca w rogi tura, nawet przydalyby sie ,,w obronie Axsiatka.. ooo tak!!! Odpowiedz Link
regine Re:ach ten ksiezyc!:) 03.10.05, 19:52 Nic nie widzialam, przed chwileczka wrocilam z pieskiem. Obeszlam spacerkiem, cale osiedle, 2 parki i kilka ulic....Pusto na ulicach, dzis wigilia Nowego Roku hebrajskiego,wszyscy siedza przy uroczystych kolacjach... Zadzieralam glowe,2 razy sie potknelam, zobaczylam tylko 2 ladujace samoloty i 2 gwiazdy na niebie.... Zadnej Luny ...ani szczypty.Moze gdzies pozniej w nocy ,bo jest dopiero 20.51...Moze nad ranem pojawi sie i zaswieci ))Choc przycmiony z lekka bedzie )) Odpowiedz Link
malwina52 Re:ach ten ksiezyc!:) 03.10.05, 20:01 obejrzalam w Wiadomosciach, najlepsza widocznosc byla w Hiszpani, polskie niebo przycmily chmurki, astronomowie mieli ucieche Odpowiedz Link
dankarol Re:ach ten ksiezyc!:) 15.10.05, 21:25 Wróciłam właśnie ze spaceru w towarzystwie tego pyzatego, który w asyście gwiazdek żegluje po niebie. Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:) 15.10.05, 21:36 Danutka,spr ,,nie mam wcale ,ksiezyca,chyba przewrocil ,bo przedwczoraj juz malo brakowalo po kacykowce byl chyba? pada na grzyby -wreszcie deszcz, pojde popatrze na ksiezyc za oceanem ,tylko cos August wspominal o deszczu to i u niego chyba nie swieci--trzeba Augusta zawolac niech wytlumaczy Odpowiedz Link
yoanna Re:ach ten ksiezyc!:) 16.10.05, 00:45 A mój księżyc dla Was jest taki... img136.imageshack.us/my.php?image=p10101299fk.jpg Odpowiedz Link
natla Re:ach ten ksiezyc!:) 16.10.05, 22:15 Ale piękny księżyc uchwyciłaś.......taki był u nas wczoraj? Naprawde? )) Odpowiedz Link
kesaira Re:ach ten ksiezyc!:) 16.10.05, 01:05 U mnie księżyc na bezgwiezdnym niebie. Cudo. Zrobiłam przerwę w pracy i ogladam przez lornetkę...może obcych wypatrzę? ...ale, ważne są dni, których jeszcze nie znamy... /ciekawe, jak mi sie uda pokonać urząd w poniedziałek/ Zatem najważniejsze Słońce! Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 22:44 Ksiezyc okraglutki ,swieci pieknie , Odpowiedz Link
wiktoria53 A mnie się oczęta kleją i widzę tylko łóżeczko.... 18.10.05, 22:47 moje kochane Odpowiedz Link
natla Re: A mnie się oczęta kleją i widzę tylko łóżeczk 18.10.05, 22:50 U mnie chmury na całym niebie, ale mam wspomnienie Yoanny..... img260.imageshack.us/my.php?image=p10101323fm.jpg Odpowiedz Link
vogino55 Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 22:54 Coś nie tak 2 słownie dwa Księżyce widzę (chyba już pora do łózia) Odpowiedz Link
dankarol Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 22:56 U mnie księżyc chyba popróbował destylatów i już poszedł spać, bo go nigdzie nie widać. Odpowiedz Link
vogino55 Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:01 dankarol napisała: > U mnie księżyc chyba popróbował destylatów i już poszedł spać, bo go nigdzie > nie widać. a to masz pecha ja widzę za dwóch()) Wojciech Odpowiedz Link
regine Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:08 Jest piekny, wczoraj nad M.Martwym tak pieknie swiecil... Beda juz niedlugo zdjecia z tego przepieknego widoku . Wschodzil z Jordanii , zza gor.Przepiekna czerwona kula, potem zmienial kolor az do jasnego blekitu. Towarzyszyl nam w calej drodze powrotnej. Dzis swieci mi prosto w okno, az wnuczka zapytala:" Babciu ,to ten sam ksiezyc co wczoraj nam swiecil " Wspanialy jest ten swiat wraz z Ksiezycem ) Ach jakze piekny....) Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:12 A pod tym ksiezycem my wszyscy ,, my tylko jak to jest ,ze Wojtek ma Dwa naraz ksiezyce? Aha... bo on patrzy i za siebie i za Augusta)) Odpowiedz Link
natla Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:16 Oj nie! On patrzy po nalewce na suszonych śliwkach, robionej na dział,ach....aż sie dziwię, że Ty nie widzisz dwóch młodzików....)) Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:18 )))))))))) w wielkiej niesmialosci,przyznaje --widzialam)) Odpowiedz Link
natla Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:21 ...no nke dziwię się, w końcu obaliłaś i moją część )), ale za to ładne widoki ście mieli ) Odpowiedz Link
vogino55 Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:20 Ty mi Toficzko Augusta tu nie mieszaj,,,chorubsko mnie jakies dopadło 2 chodniki widziałem, drzewa bliżniaki itp a w domu 2 psy i 4 koty i 2 kompy ()))))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link
natla Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:22 A pódziesz Ty do wyr...ków? Połóż pół w jedny, a pół siebie w drugim....tylko uważaj na podział ))) Odpowiedz Link
dankarol Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:25 O a my możemy się podzielić tymi księżycami Odpowiedz Link
natla Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:26 No, tylko szybko, bo jak się Wojtek obudzi.....mój chowam pod jasia...pa, pa. Odpowiedz Link
vogino55 Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:30 dankarol napisała: > O a my możemy się podzielić tymi księżycami dobrze za flaszke możesz tego jednego sobie wżiąść,,,gratis dodam tą gwiazdkę co polej poniżej świeci (tak w tajemnicy powiem spełnia ŻYCZENIA) wOjCiEcH Odpowiedz Link
dankarol Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:34 Taka mała flaszka wystarczy? dzięki za gwiazdkę. Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:26 Wojciechu poprostu nie musisz do kina chodzic, KIno panoramiczne bez zadnych zamowien specjalnych To sie nazywa --miec szczescie.. od przybytku ,glowa nie bedzie bolala... ))) a lustrze ile siebie widziales? to jest zagadka. Odpowiedz Link
vogino55 Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:33 Tofika kurde ten w lustrze taki jakiś przystojny był,,,,,,, Wojciech Odpowiedz Link
tofika Re:ach ten ksiezyc!:)Widze dzis sliczny.... 18.10.05, 23:39 ))))))))))))))))-juz dawno tak sie nie usmialam Wojciechu ---jak to ,,tylko jeden ? zagladnij koniecznie za lustro ,koniecznie... Odpowiedz Link
regine Widzę go, jest dzis sliczny.... 24.10.05, 23:26 Właśnie wyszedł spoza chmur, jest piękny... Będzie i ten z Izraela, kąpiący się lub pływający, jak kto woli w Morzu Martwym. Widok był niesamowity, zobaczycie sami. Odpowiedz Link
regine Re: Widziałam.... 27.10.05, 23:52 img217.imageshack.us/my.php?image=2212172img9du.jpg Widziałam jak pływał w Morzu Martwym, obejrzyjcie i Wy. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.11.05, 18:19 sliczna poloweczka od 16 przesuwa sie po niebie nad moim blokiem Odpowiedz Link
nowakowa2 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.11.05, 19:22 Połóweczka istotnie, aobok dwie gwiazdki. Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.11.05, 19:26 Jest piękny, podzielony równiutko na pół, Więc każdy ma swoją połówkę)) Odpowiedz Link
mira54 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.11.05, 21:55 Niestety, u mnie ani gwiazd, ani ksiezyca nie widac. Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.11.05, 22:12 I nie tylko ok godz 19-20 mozna było nad horyzontem gołym okiem zaobserwowac Marsa 'czerwoną planetę',,,,ale wszechobecna mgła nie pozwoliła nic zobaczyć(: (((( wojciech Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 12.11.05, 21:00 Widzę, 3/4 wielki, troszkę brak do pełni, na południwym-wschodzie, Świeci jak latarnia.... Co w nim takiego jest,że przyciąga wzrok... Tajemniczość, oddalenie, czy ten niebieskawo- srebrny blask ???? Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 12.11.05, 21:31 A mi nie swieci takie zachmurzone mam niebo (ja nie) Odpowiedz Link
annal74 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 12.11.05, 21:36 Księżyca nie ,bo pochmurno ale pomarańczowy blask od lamp na ulicy . Odpowiedz Link
mira54 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 12.11.05, 23:17 Brak i u mnie widoku ksiezyca. Pochmurny dzis byl dzien. Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 14.11.05, 17:54 Już go widziałam, jest prawie pełnia... Z gwiazdką obok, pokazał się o 16.08, na wschodzie, Więc prosto w okno mi zajrzał. Ale niesie ze sobą zimną noc, będzie duży mróz, o 16.08 miałam na termometrze tylko +2, zima pędzi...Oj zima... Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 15.11.05, 17:10 Widzę, widzę, świeci prosto w umyte okna, jakby sprawdzał, Czy aby dobrze wykonałam pracę ) Ale ciągle pilnuje go, ta mała gwiazdka... Odpowiedz Link
august2 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 16.11.05, 06:05 No moze nie w tej chwili. Jadac rano do pracy zrobilem zdjecie ksiezyca. jak czekalem na zmiane swiatel. Nie jest zbyt wyrazne. Te biale swiatlo posrodku to wlasnie ksiezyc..na skrzyzowaniu Odpowiedz Link
august2 zdjecie ksiezyca 16.11.05, 06:06 zapomnialem dodac zdjecie w pospiechu oto jest img222.imageshack.us/my.php?image=ksiezyc6id.jpg Odpowiedz Link
axsa Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 16.11.05, 06:11 Widzę go. Teraz, siedząc przed komputerem. Jest... wielki... okrągły... Patrzy na mnie i pyta - Czemu ty nie śpisz o tej porze? Odpowiedz Link
krista57 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 20.11.05, 22:55 Nie widzę na niebie księżyca,więc oglądam taki moon.google.com/ Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 20.11.05, 23:12 Niebo dziś zachmurzone, nic nie widać, ale wczoraj był piękny... Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 20.11.05, 23:17 ide zobaczyc,zaraz wroce to Wam powiem... "i ksiezyc juz na niebie zgasl ,i slychac wiatru szum..." Na dworze zimno,,musze specjalnie balkon otworzyc... dobra ,,poswiece sie... zeby tylko ,go dojrzec.. Odpowiedz Link
tofika Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 20.11.05, 23:21 Niebo zachmurzone,ale bardzo czerwone,calutkie niebo oswietla widocznie ksiezyc tylko geste chmury zaslaniaja , Jak duzo napadalo sniegu...bialutko pokryl wszystko ..i jest bardzo zimne powietrze...tak jest na mojej warmin--mazurskiej krainie Odpowiedz Link
margo.pf Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 21.11.05, 00:16 Sfotografowalam ten ksiezyc i wkleilam tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=705&w=29773650 zrobilam sobie z tej fotografii "ekran" Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 21.11.05, 08:51 Margo, piękne zdjęcia, ale ksieżyca niet, bo na 1 zdj. to chyba zachód słońca. ) Odpowiedz Link
sarna52 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 21.11.05, 22:25 Widziałam go wczoraj.Był bledziutki,okrąglutki,łysiutki i trochę zachmurzony. Dzisiaj nie pokazał sie wcale.Może zobaczę go jutro? Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 21.11.05, 22:30 Nic nie widać, nawet świateł stolicy, tak sypie... A zachody i wschody słońca - piękne zdjęcia.... U nas w kraju też są ładne, ale mniej egzotyczne... Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 13.12.05, 17:58 Tyle dni, go nie widziałam...) A dziś jest, pojawia się i znika za ciemnymi chmurzyskami..Ale jest, świeci pięknie. Może tak wpogodziło się na jakiś mrozek ,śnieżek ??? Bo święta tuż, tuż, a szaro - buro i ponuro do południa było.... Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 14.12.05, 18:57 Dziś znowu wygląda, spod warstwy chmur, tak ładnie je podświetla...) Mam szczęście... "Z księżycem Ci do twarzy"...Czytaliście....???? Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 18.12.05, 23:04 ...na pieknym, granatowym i ugwieżdzonym niebie? Od kilku dobrych dni, jak nie od kilkunastu, widzę niebo. Odpowiedz Link
vogino55 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 18.12.05, 23:39 Ludziska gadają że jest i świeci,ponoć go nie ukradli( Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 20.12.05, 00:26 Właśnie przed chwileczką, jeszcze go widziałam, mroźną noc zapowiada, takie jasne niebo... Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.01.06, 00:32 Prawie połówka i koniunkcja z jakaś małą gwiazdka. I czyste, czarne niebo. Śliczne. Rany, jak mnie sie chc spac. ) Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.01.06, 01:16 Widziałam jeszcze w dzień, na wschodzie, był blady z "niewyspania " ) Świecił pięknie jak wracałam z koncertu, właśnie z tą jedną gwiazdą obok, która mu towarzyszyła w tej wędrówce po niebie, ku zachodowi... Ale i niebo było piękne, usiane migooczącymi gwiazdami, teraz jakaś mgła zasnuła cały horyzont...Moje oczy, już też przesłania mgiełka snu )) Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 09.01.06, 01:17 A księżyc jest (był), nie na czarnym ale granatowym niebie, daltonistka z Ciebie, czy co ??? Odpowiedz Link
dankarol Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 15.01.06, 21:39 Przepiękny pyzaty prześwieca przez mgłę. Chmura siadła na ziemi i zasłoniła całą okolicę na drugą stronę uliczki nie widać, a księżyc świeci jak wściekły Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 15.01.06, 23:55 Kurcze, obleciałam wszystkie okna, niebo jest czarne , piękne gwiazdy, a Pyzatego ani du du. Odpowiedz Link
emma50 Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 16.01.06, 08:51 A ja widziałam z okna dopiero rano. Rzeczywiście był pyzaty i świecił intensywnie rywalizując ze świecącym już słońcem. Odpowiedz Link
dankarol Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 16.01.06, 22:52 Kto mi nadgryzł pyzatego, przyznać się bez bicia. Odpowiedz Link
natla Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 16.01.06, 23:02 No, faktycznie, z lekka podkradziony......a kto? co za pytanie? musi co "ONI" znowu próbują ukraść Księżyc ))) Odpowiedz Link
regine Re: Czy widzicie w tej chwili księżyc? 18.01.06, 11:48 Wczoraj widziałam, już późno. Pomimo zchmurzenia w dzień, pojawił się księżyc. Niebo rozjaśniał tysiącami gwiazd i do tego blask księżyca. Było ślicznie... Odpowiedz Link