wiktoria53
29.06.06, 17:39
Gdy tylko w ubiegłym roku pojawiły się przepisy dotyczące stworzenia
ogólnopolskiej Listy Produktów Tradycyjnych, z Małopolski szybko napłynęły
wnioski o wpisanie na nią najlepszych smakołyków regionalnych produkowanych
tu od wielu lat, a często i od wieków. Powstał też specjalny znak graficzny
do oznaczania tego rodzaju produktów z Małopolski. Na razie na Liście
Produktów Tradycyjnych znalazło się 15 wpisów z województwa małopolskiego.
Ale wkrótce będzie ich znacznie więcej.
SMAKOŁYKI NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
- precelek krakowski
- kiełbasa lisiecka,
- oscypek
- żentyca
- bryndza podhalańska
- bunc
- redykołka
- śliwowica łącka
- jabłka łąckie
- sól wielicka
- chleb prądnicki
- tuszka gęsi zatorskiej
- jodłownicki kołacz z serem
- jabłko z Raciechowic
- śliwowica wyborna z Chełmskiej Góry nad Rabą
CZEGO MOŻNA SKOSZTOWAĆ W MAŁOPOLSCE?
koniferynka - likier ziołowy z dodatkiem jarzębiny, ziół, młodych pędów sosny
lisiecka kiełbasa - ze szlachetnych mięs wieprzowych, krojonych, zlepionych
mieloną cielęciną, wytwarzana od 500 lat w Liszkach
łącka śliwowica - na etykietach reklamowana jest hasłem "Daje krzepę, krasi
lica", pędzona domowym sposobem; ta najlepsza, ze śliwek węgierek bez pestek,
ma 76 procent alkoholu
moskole - placki prosto z płyty kuchennej z ziemniaków i mąki razowej
pamuła - rodzaj zupy: rozgotowane śliwki suszone, dobrze osłodzone, podbite
mąką z mlekiem; podawana z ziemniakami omaszczonymi cebulą
sołdra - szynka wieprzowa z kością, naturalnie marynowana i wędzona
trzęsionka - tradycyjny żur wielkanocny na serwatce
ukropek - zupa na smażonej słoninie i kiełbasie
bordy - kluski z surowych ziemniaków omaszczane wędzoną słoniną i podawane z
mlekiem
cyr - gotowana mąka razowa z ziemniakami
frykando świńskie - kotlet schabowy nadziewany suszoną śliwką w sosie własnym
fizoły - zupa fasolowa z kaszą i kwaśną śmietaną
imbirówka - grzana, czysta wódka z imbirem
kwaśnica - rodzaj zupy z kiszonej kapusty, żeberek, grzybów, kiełbasy,
słoniny i boczku
kołoc wiejski - placek drożdżowy z farszem serowym lub ziemniaczanym
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_060629/dodatek1_a_4.html