Dodaj do ulubionych

Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 21:57
to chyba jakis zart?? nie ma opcji, zeby wyslac pity on-line, albo to sciema z
rozliczeniem internetowym, albo nikt tego nie pilnuje....10 prob i za kazdym
razem blad polaczenia lub polaczenie zresetowane...szkoda
Obserwuj wątek
    • stoova Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz 26.04.10, 23:48
      Popatrz - u mnie w rodzinie wszystkim się udało, a ISP różni.
      • Gość: Włodek z Poznania ja o takiej możliwości dowiedziałem się miesiąc po IP: *.icpnet.pl 27.04.10, 09:03
        złożeniu PITu.
        • von_seydlitz A czemu mam im ułatwiać pracę? 27.04.10, 09:11
          Jakoś wizerunek US nie jest na tyle ciepły i przyjazny dla podatnika, aby
          ułatwiać im pracę i podkładać się. Niech popracują nad uprzejmością i pomocą dla
          obywateli to może coś się ruszy...
          • Gość: xyz Dokładnie, zarzucić scoorwysynów papierami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:13
            Najlepiej wysłać pocztą ostatniego dnia.
            Niech się udławią tą makulaturą.
            • Gość: pako19 Re: Dokładnie, zarzucić scoorwysynów papierami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:16
              puk puk, czasy zaborów się skończyły! od paru ładnych lat to jest Niepodległe
              Państwo Polskie, więc skąd jesteś że urzędników mojego Państwa nazywasz
              skoorwysynami?
              • kretynofil Potrzebna jest zmiana mentalnosci ;) 27.04.10, 10:38
                Tak, tylko pozostaje pytanie - po ktorej stronie biurka w US?

Ostatnio skladalem PIT osobiscie (moglo to zrobic biuro, ale mialem
                kaprys zrobic to sam) i zdrowo sie usmialem z tego jak to wygladalo.
                Musialem odstac godzine w kolejce zeby jedna pani sprawdzila czy dane
                w PIT sa zgodne z prawda (pierwsza komedia) a potem kolejne
                pietnascie minut kiedy druga pani wbijala tego PITa jednym paluszkiem
                do kompiutra.

Dopiero wtedy mogla przybic mi pieczatke ze moge zlozyc dokument.

Nic dziwnego ze ludzie obawiaja sie skladania PIT przez Internet -
                niech sie cos stanie to wina bedzie podatnika. Bo to przeciez
                normalne zeby traktowac podatnika jak oszusta ;)
                • Gość: miś tak, złożę on line, a potem jak będę potrzebował IP: 109.243.239.* 27.04.10, 11:02
                  potwierdzoną kopię, to zapłacę w US 15 zeta za każdą stronę. Dziękuję bardzo,
                  złożę osobiście.
                  • Gość: Hagar Re: tak, złożę on line, a potem jak będę potrzebo IP: 217.116.100.* 27.04.10, 12:56
                    To sobie wydrukujesz z aplikacji, szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.
                    • naczelny_troll_forum Re: tak, złożę on line, a potem jak będę potrzebo 27.04.10, 13:19
                      Przeczytałeś ze zrozumieniem? Dla ułatwienia podkreślę kluczowy wyraz z
                      wypowiedzi przedmówcy (przedpiszcy? ;P): "potwierdzoną kopię".
                    • kretynofil A rozumiesz co znaczy... 27.04.10, 13:20
                      ..."potwierdzona kopie"?
                • Gość: wpindolony i zmiana tego k*rewskiego systemu podatkowo ubezp. IP: *.chello.pl 27.04.10, 11:24
                  powinno byc tak (kwoty przykladowe)
                  zarobilem w 2009 powiedzmy 50000
                  z tego ubezpieczenia zaplacilem 30000
                  podatku 20000

koniec
                  po jaki ciezki ch*j dwiescie j*banych kratek do wypelnienia i armia pol miliona
                  pasozytow zatrudniona do mieszania w tym g*wnie podatkowozusowym

dodatkowy podatek pod nazwa ubezpieczenia to osobny skandal w tym postkomuszym
                  bantustanie "Polska"
                  • lamerka A to dobre:)) 27.04.10, 15:34
                    Proponujesz, zeby obciazenia fiskalne wynosily rowno 100% dochodow:)
                    No, no, prawdziwie rewolucyjne podejscie do podatkow:)
                    • naczelny_troll_forum Czepiasz szię :) 27.04.10, 16:42
                      Był już taki guru gospodarki rynkowej, który udowodnił i to w praktyce, że firmy
                      mogą działać w sytuacji, gdy podatki przez nie płacone wynoszą 120proc. dochodów
                      i na dodatek nieźle prosperują :D
                    • Gość: wpindolony hehe no fakt za bardzo na skroty IP: *.chello.pl 27.04.10, 16:48
                      mialem na mysli 50 na czysto zarobione po podatkach i ubezpieczeniach + 20 + 30

co do 100% to niewiele brakuje obecnie jak doliczysz wszystkie vaty akcyzy i inne pierdoly
                  • lamerka i jeszcze jedno 27.04.10, 15:40
                    Widac, ze nie rozliczales sie z podatkow w zadnym innym kraju.
                    Kilka krajow europejskich, doskonale prosperujacych, ma jeszcze
                    bardziej skomplikowany system podatkowy od naszego.
                    • Gość: wpidolony jasnowidz jakis k*wa jestes czy co ? IP: *.chello.pl 27.04.10, 16:50
                      > Widac, ze nie rozliczales sie z podatkow w zadnym innym kraju.

rozliczalem sie w UK

• Gość: nie_pieprz Re: ....do kretyna(ofila) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 15:51
                  Oj synus, synus, ale Ci sie dupcy. Skladales PIT osobiscie? A jaki
                  PIT i gdzie i po co osobiscie? Miales kaprys? He, he, he, he.
                  Rzekomo pracujesz i zarabiasz w Belgii. Przyleciales do Polski
                  zlozyc jakis PIT?
                  Zdemaskowales sie matole.
              • Gość: xyz Re: Dokładnie, zarzucić scoorwysynów papierami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 11:11
                Gość portalu: pako19 napisał(a):

> puk puk, czasy zaborów się skończyły! od paru ładnych lat to jest
                Niepodległe
                > Państwo Polskie, więc skąd jesteś że urzędników mojego Państwa
                nazywasz
                > skoorwysynami?

A stąd, że moje pieniądze powinny wracać do mnie w postaci dróg,
                służby zdrowia. Tymczasem twoi urzędnicy pakują je do kieszeni
                innych twoich urzędników. Nie mówiąc, że urzędników jest kilka razy
                więcej niż wtedy, kiedy moje Państwo było trochę mniej Niepodległe
                ;-) Po drugie, jak tylko poczuję, że twoi urzędnicy chcą służyć mi
                pomocą, od razu przestanę nazywać ich scoorwysynami.
                • kosmiczny_swir Przypominam, ze urzednicy to przecietni Polacy 27.04.10, 11:40
                  Przypominam, ze urzednicy i politycy to przecietni Polacy. Zawisc i podlosc jest
                  wszedzie. Pare postow powyzej powiedziales, zeby zasypac US makulatura i zeby
                  sie udlawili. To jedno. Dwa, domyslne zalozenie przez urzad, ze obywatel
                  kombinuje tez nie wzielo sie z nikad. Po prostu my, Polacy nawzajem sobie nie
                  ufamy i zakldamy, ze drugi Polak chce nas oszukac. W US nie jest inaczej, bo po
                  jednej i po drugiej stronie okienka sa Polacy.
                  • lamerka Re: Przypominam, ze urzednicy to przecietni Polac 27.04.10, 15:50
                    W pewnym europejskim kraju zalatwianie formalnosci odbywalo sie tak,
                    ze przychodzilo sie do okienka, podawalo nazwisko, tamtejszy pesel i
                    wszystko mozna bylo zalatwic. Bez okazywania dokumentow tozsamosci.
                    Urzednicy zakladali, ze petent mowi prawde, bo po co mialby klamac?
                    Po paru latach ta praktyka sie zmienila - kiedy urzednik orientuje
                    sie, ze oto stoi przed nim Polak, prosi o dokument tozsamosci,
                    oglada go, porownuje dane w nim zawarte z danymi zawartymi w
                    systemie. Prosi tez o dodatkowe dokumenty potwierdzajace deklaracje
                    polskiego petenta.
                    Ciekawe dlaczego? Pewnie sie na Polakow uwzieli, swinie!;)
              • Gość: Alle Re: Dokładnie, zarzucić scoorwysynów papierami. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.10, 16:34
                a ja nie przeszedłem ostatniego etapu, przegrałem na ostatnim pytaniu a
                dotyczącym ubiegłorocznego rozliczenia :(
              • Gość: Moskal Re: Dokładnie, zarzucić scoorwysynów papierami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 18:14
                Zabory może się i skończyły, ale czy ktoś powiedział o tym urzędnikom?
        • naczelny_troll_forum rozliczenie wspólnie z małżonkiem? 27.04.10, 09:12
          Niestety, ale jeżeli mając zamiar rozliczyć się wspólnie z żoną on-line
          musiałbym najpierw podreptać do US i złożyć świstek, że taki właśnie zamiar, to
          wolę iść tam od razu z pitami.
          • Gość: Rilicek Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? IP: *.polcon.eu 27.04.10, 09:42
            Mam taki sam problem. Wolę podreptać na pocztę z PIT'em, niż użerać się z paniami w US i tłumaczyć, że chcę wysłać PIT drogą elektroniczną.
            • sokolasty Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? 27.04.10, 10:18
              Tego użerania się tyle co nic. Bierzesz kwit UPL-1, wypełniasz, składasz.
              • Gość: kkk Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? IP: *.tktelekom.pl 27.04.10, 11:01
                Więc żadna róznica czy wypełnię UPL czy PIT i tak podreptać do US
                muszę.
                • Gość: aaa Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? IP: *.net.autocom.pl 27.04.10, 11:11
                  Za pierwszym razem żadna różnica. Ale potem już nie musisz dreptać
                  do US.
                  • naczelny_troll_forum Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? 27.04.10, 11:32
                    Musiałbym mieć gwarancję, że w ciągu roku przepisy się nie zmienią i za rok nie
                    musiałbym dreptać do US z kolejnym świstkiem zmieniającym zasady podpisane w
                    poprzednich świstkach. Za długo żyję w tym kraju, żeby wierzyć w cuda.
          • Gość: antek Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? IP: *.man.poznan.pl 27.04.10, 10:00
            u mnie to samo, skora mam tam iść to mogę już z pitem w ręku
          • Gość: Adaś Re: rozliczenie wspólnie z małżonkiem? IP: 93.159.0.* 27.04.10, 10:10
            Ja wysłałem Pit elektronicznie a później wzywali mnie do US w celu złożenia PITa
            przez żonę że mnie upoważnia do złożenia pita elektronicznie. To głupota bo
            skoro ja mogłem potwierdzić swoje dane podając kwotę dochodu za poprzedni rok to
            przecież i żona mogłaby potwierdzić to że ją rozliczam podając też kwotę dochodu
            za ostatni rok. No teoretycznie to za rok już bez problemu mogę złożyć Pita bo
            złożyłem w US upoważnienie bezterminowe.
            • Gość: zalogowany kwotę "przychodu" - nie "dochodu" IP: *.ztpnet.pl 27.04.10, 11:23
              Uwierzytelniamy się kwotą przychodu za 2008 rok!

"Adaś" pomyłkowo, dubeltowo:
              ... przecież i żona mogłaby potwierdzić to że ją rozliczam
              podając też kwotę dochodu za (...) mogę złożyć Pita bo
              złożyłem w US upoważnienie bezterminowe
              ...

"...złożyć [kogo, CO] PIT..."
              - a nie [kogo, czego]:
              "...PIT-a..."
    • Gość: Franek Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 00:07
      Proste. Jeśli uważają, że za mało ludzi rozlicza się w ten sposób, to niech
      zrobią jakąś zachętę. Np. zwrot nadpłaty w do 7 dni od wysłania formularza.
      • Gość: gość Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 198.28.92.* 27.04.10, 08:39
        No dokładnie.
        Wysłałem PIT37 elektronicznie 11 marca, zwrotu nie mam do tej pory :-( Pewnie
        dostanę 10 czerwca...
        • Gość: asd Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.static.espol.com.pl 27.04.10, 08:51
          e-PIT wyslany w okolicach 10 lutego - zwrot przez przekaz pocztowy w rowne 3
          tygodnie.
          • naczelny_troll_forum Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz 27.04.10, 13:28
            2 pity (mój i żony) złożone osobiście 1 marca. Zwrot za pit żony (mały zwrot) 28
            marca, za mój (sporo US ma do oddania) do tej pory nie dotarł :(. Więc jeżeli
            chodzi o termin zwrotu wyróżnikiem jest chyba kwota, nie dzień złożenia.
            Ps. W sumie logiczne - chyba większość z nas by tak zrobiła :)
        • Gość: Janusz Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.les.ar.krakow.pl 27.04.10, 09:20
          Ja dostałem zwrot na kont w 4 dni po wysłaniu PITa elektronicznie i ta wersja b.
          mi odpowiada.
          • Gość: xyz Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:19
            To miałeś fart. Kożanka dostała po 2 miesiącach. Powiedziała, że
            wysłała pierwszy i ostatni raz elektronicznie. W ubiegłych latach
            wysyłała papierowe i zwrot miała po 3 tygodniach.
            Z kolei znajomemu odechciało się wysyłać PITy wcześniej niż 30
            kwietnia. Raz wysłał w styczniu i spokojnie go skontrolowali.
        • Gość: grubsza sprawa Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.aster.pl 27.04.10, 11:41
          Wyslalem PIT przez net 5 marca, pieniadze (zwrot nadplaconego podatku) przyszly
          na konto 17 marca. Bardzo sobie chwale.
          • Gość: ciekawe A IP: *.statoil.com 27.04.10, 12:00
            ja papierowy zlozylem 1 marca i do tej pory ani widu ani slychu
            zwrotu.
      • Gość: halszka0405 Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 89.191.152.* 27.04.10, 09:25
        Ja rozliczm się w ten sposób już drugi rok. Jestem bardzo
        zadowolona. A zwrot dostałam w ciągu 7 dni od dnia złożenia.
        • Gość: xyz Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.szczecin.mm.pl 27.04.10, 10:16
          Ja również po takim czasie otrzymałem zwrot.
      • Gość: DonPerinion dobra zacheta byloby gdyby ten serwis z PIT-ami IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.10, 10:09
        dzialal, probowalem sie polaczyc przez 2 dni i nic, tylko glowna strona mi sie
        pokazala 1 na 5 prob. Jedna wielka porazka.
        • Gość: Yar0 Re: dobra zacheta byloby gdyby ten serwis z PIT-a IP: 213.17.225.* 27.04.10, 10:30
          Naprawde bardzo chetnie bym skorzystal, tylko ze strona przez ktora mam wykonać
          rozliczenie pit (www.dedeklaracje.gov.pl) NIE DZIALA !!!
          Zenada.
          • extrafresh Re: dobra zacheta byloby gdyby ten serwis z PIT-a 27.04.10, 10:37
            Żenada to twój post.
            dedeklaracje rzeczywiście nie działa.

e-deklaracje.mf.gov.pl/
            Działa bez problemów.
            Rozliczałem się wczoraj.

• Gość: kkk Re: dobra zacheta byloby gdyby ten serwis z PIT-a IP: *.tktelekom.pl 27.04.10, 11:05
              też nie działa
              • g_oo Re: dobra zacheta byloby gdyby ten serwis z PIT-a 27.04.10, 14:21
                urwał od internetu, dlatego nie działa
      • Gość: Bartek Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.ipartners.pl 27.04.10, 10:32
        Wysłałem PIT-a elektronicznie i dostałem zwrot po 14 dniach. Dla mnie OK!
    • Gość: Marek Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 06:13
      Przez lata państwo utrudniało elektroniczny obiekt dokumentów, teraz też
      utrudnia na przykład w wypadku faktur, więc ludzie są nieufni wobec tej formy
      i spodziewają się problemów ze strony US.
    • Gość: f_a_t_e Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 27.04.10, 07:25
      Działa, działa, tylko niestety na innych niz explorer przeglądarkach
      z duuuzymi problemami.
      • Gość: lamasutra Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 89.174.78.* 27.04.10, 08:33
        jakoś nie miałem problemów na FireFoxie.
        • Gość: kli Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.opi.org.pl 27.04.10, 09:20
          ja na Chrome bez problemów, w ubiegłym roku na ff też luz.
      • Gość: Yello Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:41
        > Działa, działa, tylko niestety na innych niz explorer przeglądarkach
        > z duuuzymi problemami.

Najlepiej ściągnąć programik. Jest całkiem niezły i ma możliwość zarządzania potwierdzeniami.
        Ja u siebie całej rodzinie wysłałem PITy i zadziałało bez problemu. Ja już nawet zwrot parę dni temu dostałem. :)
      • Gość: asd Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.static.espol.com.pl 27.04.10, 08:53
        widac odrazu, ze nie rozliczales sie internetowo...
        program do edeklaracji z ministerstwa wykorzystuje srodowisko programistyczne
        adobe air i adobe readera w wersji 9. do dzialania nie potrzebuje zadnej
        przegladarki internetowej...
        • Gość: kli Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.opi.org.pl 27.04.10, 09:21
          ale, żeby pobrać formularze trzeba skorzystać z przeglądarki, nie? I o tym pewno
          pisali przedmówcy, w tym ja.
          • Gość: asd Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.static.espol.com.pl 27.04.10, 09:39
            nie wiem o czym piszesz... u mnie formularze pobieraly sie same przez program
            e-deklaracji...
          • wolfgang87 Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz 27.04.10, 09:44
            Drugi rok z rzedu rozliczam za dwie osoby i naprawde dziala rewelacyjnie.
            Oczywiscie przegladarka jest potrzebna tylko do sciagniecia programu i tu poradzi sobie kazda.
            A potem dziala, jak dziala. Od razu, bez zgrzytow.

10 minut i po PITowaniu.
            Szkoda tylko ze zawsze mam niedoplaty hehehe
            • Gość: podatnik ten program to zabawka dla dzieci bez wsparcia IP: *.ghnet.pl 27.04.10, 10:06
              ja bym nie nazwał tego programu z MinFina łatwym. Najpierw spróbowałem na linuksie, ale tu zamarło na instalacji AdobeAir. Potem na Windowsie, poszło lepiej, ale np. formularz nie pokazywał, że trzeba wpisać PESEL (sprawdzenie podawało OK, pole nie miało czerwonego zaznaczenia), ale po wysłaniu odrzucił PITa. Drapiąc się po głowie i przeglądając formularz wypełniłem brakujące, niewymagane pole i wysyłam... ooo, przeszło!

Jak na bardzo ważny program dla 16 mln ludzi to totalny brak wsparcia, how-to, FAQów, forów użytkowników i wszystkiego tego, co nawet niewielki open-source'owy program zwykle ma.

Dziwię się, że MinFin dziwi się, skoro tak fatalnie i olewczo podeszli do całej sprawy, jakby im kompletnie nie zależało na tej formie zeznań.

Btw, teraz w ogóle nie chcą się strony mf.gov.pl i e-deklaracje otwierać. Nie przewidzieli też większego ruchu...? ;)
      • Gość: gari Jaka przeglądarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:33
        > Działa, działa, tylko niestety na innych niz explorer przeglądarkach
        > z duuuzymi problemami.

Ja wysłałem bezpośrednio z programu PITY 2009, zero problemów.
    • Gość: Aleksander Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 62.87.179.* 27.04.10, 07:55
      Ja chciałem się w tym roku rozliczyć za pomocą e-pita. Ale się okazało, ze
      najpierw muszę się pofatygować osobiście i złożyć formularz umożliwiający
      złożenie e-deklaracji. No to jak już musiałem iść do urzędu, to od razu
      zostawiłem tam pity ... i tak koło się zamknęło ...
      • Gość: ep Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:19
        isc po co? 2 rok sie w ten sposob rozliczam i nikt nie karze mi chodzic do
        urzedu. maja problem z weryfikacja danych podatnikow odrzuca prawidlowe deklaracje.
        • Gość: księgowy Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:33
          Jeśli wspólnie z żoną to trzeba zanieść upoważnienie do US. Ja u
          siebie w pracy to chyba ponad 20 e-pitów już wysłałem w tym roku i
          myślę, że to dobra forma składania zeznań. Choć słyszałem, że
          znajomy starał się o kredyt i bank stwierdził, że to żadne
          potwierdzenie e-pit i gość musiał gonić do us po zaświadczenie o
          dochodach :)
          • wolfgang87 Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz 27.04.10, 09:45
            To ze strony banku chamskie, bo te UPO powinno być honorowane.
        • Gość: Hejmdal Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 09:31
          Ano po to że jak się rozliczasz z małżonkiem to musisz złożyć jego upoważnienie
          do takiej formy rozliczenia, druk UP1 (jakoś tak). Nie wierzysz sprawdź sobie
          sam. Co prawda składa się raz i skutkuje już na przyszłość więc się i tak opłaci
          ale niesmak zostaje. Dodatkowe utrudnienie...
      • Gość: mar Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 217.153.200.* 27.04.10, 08:37
        Zgadzam się w pełni, z tym że to jest prwadopodobnie powód i cała tajemnica
        małej ilości rozliczeń przez internet. Wielu z moich znajomych jak się
        dowiedziało o konieczności osobistego złożenia wniosku o możliwośc rozliczenia
        przez internet - po prostu wydrukowało to co wyliczyli i poszli to złożyć czy
        też wysłać pocztą PITa.

Pozdrawiam
      • Gość: aurora Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 217.8.178.* 27.04.10, 08:51
        co?
        wczoraj wieczorem ściągnełam aplikację, wypełniłam pit i bez żadnych problemów nie miałam.
      • Gość: Stefan Pełnomocnictwo na papierze - niezbędne IP: *.chello.pl 27.04.10, 08:58
        Gość portalu: Aleksander napisał(a):

> Ja chciałem się w tym roku rozliczyć za pomocą e-pita. Ale się
        okazało, ze
        > najpierw muszę się pofatygować osobiście i złożyć formularz
        umożliwiający
        > złożenie e-deklaracji.

Właśnie. Ode mnie program do obsługi e-PITu zażądał złożenia
        pełnomocnictwa na papierze. No to pojechałem do US i złożyłem na
        papierze sam PIT.

Ten idiotyzm dotyczy wszystkich osób rozliczających się z podatków
        wspólnie z małżonkiem.
    • Gość: gość Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.ozas.com.pl 27.04.10, 08:33
      Śmiechu warte. Brakuje załączników. Jak ktoś ma dzieci i internet w
      domu, to sam PIT-37 to za mało.
      • Gość: gosciuniu Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.pf.com.pl 27.04.10, 08:36
        jakbyś przeczytał instrukcję obsługi intelektualisto to wiedziałbyś że są tam
        załączniki !!!!!!
        • Gość: gość Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.ozas.com.pl 27.04.10, 09:58
          Wchodzę na e-deklaracje.gov.pl Po 10 minutach i 5 odświeżeniach
          wybieram Formularze, Nie wymagające podpisu kwalifikowanego. Mam listę
          PIT-36, PIT-37, ... PIT/O ani widu, ani słychu. Na stronie "do
          pobrania" też nie ma potrzebnych formularzy. Nie chce mi się domyślać i
          zgadywać, gdzie autor ukrył załączniki.
          • Gość: miniu Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:13
            W PIT-37 w rubrykach 130-131 wpisujesz ilość załączników i wtedy one same się
            pojawią i dołączą do PIT-37.
          • Gość: grubsza sprawa Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.aster.pl 27.04.10, 11:44
            Zalaczniki same sie pojawiaja/dolaczaja do zeznania, tylko trzeba wpisac, ze
            chce sie je zlozyc - podac ich liczbe w odpowiednim okienku. Z ulga na net nie
            bylo najmniejszego problemu. A ty po prostu masz nawyki z papierowego rozliczenia.
      • Gość: gość Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 198.28.92.* 27.04.10, 08:37
        Załączniki też się wysyłają (PIT-D i PIT-O), razem z PIT36/37.
        • Gość: Adam Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 80.48.239.* 27.04.10, 09:06
          mam nadpłate w PIT 37 i niedoplate w PIT 38, musiałem osobiscie
          zaniesc oswiadczenie by kwote z PIT 37 przeksiegowali na PIT 38 w
          przeciwnym wypadku podatek w PIT 38 musiałbym zaplacic do konca
          kwietnia a nadplate z PIT 37 dostałbym w lipcu. 5 miesiecy
          kedyttowac urzedu skarbowego nie zamierzam.
      • Gość: mintek Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 212.106.159.* 27.04.10, 08:42
        Jeżeli brak załączników to rzeczywiście porażka. Jak rozliczenie to z pełne a
        nie tylko częściowe.
        Ja nie dotarłem do tego etapu - powodem mojej rezygnacji był wymóg korzystania z
        dziurawego produktu Adobe. Zlikwidujcie ten badziew i korzystajcie z Otwartego
        oprogramowania a nie komercyjnej firmy. Co z tego, że darmowe jak dziurawe.
        Na zachętę - szybki zwrot nadpłaty jak ktoś już wspomniał i będzie git.
        • Gość: mintek Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 212.106.159.* 27.04.10, 08:42
          O i załączniki są, to OK.
      • Gość: Yello Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:42
        Przecież można wysyłać załączniki!
        • Gość: sf Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 09:03
          nie można załączyć NIP-3
        • Gość: ciekawe NIP-3 IP: *.statoil.com 27.04.10, 11:02
          sie nie da.
          A to tez zalacznik...
          • deerzet Brak w menu opcji 'Wyślij"... [?] 27.04.10, 22:28
            Wszystko, co zalecali pościągałem, wpisanie to betka, ale z wysyłką
            pełna porażka...

Mnie się po prostu nie pokazują (na górnej belce menu w Adobe
            Readerze) funkcje "podpisz i wyślij" czy następne "Wyślij
            z autoryzacją
            " itd.

Wysyłanie jako załącznik przy mejlu będzie nieprawne, nie
            otrzymamy przecież wtedy oficjalnie potwierdzenia UPO ...

Co się dzieje?
            Macie pomysły na to?
      • Gość: kli Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.opi.org.pl 27.04.10, 09:24
        bzdura, odpowiednie formularze też są dostępne, trzeba zaznaczyć w pit37 jakie
        mają być załączniki i odpowiednie strony pojawiają się na końcu dokumentu
    • kali.wawa Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... 27.04.10, 08:35
      A ja się pytam kiedy będzie możliwość złożenia NIP-3 poprzez internet?
      A przy okazji u mnie pięć osób z rodziny składało Pit'a przez program,
      nie wtyczkę tylko program i nie było problemu. Poświadczenie po 3
      sekundach, bez kolejki:)!
    • Gość: Emilka Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: 82.139.180.* 27.04.10, 08:39
      No a czego się spodziewali? Przecież u mnie w pracy, składając wniosek o
      dopłaty z funduszu socjalnego (wczasy, itp.) trzeba okazać w Dziale Płac
      postemplowaną przez US kopię PITa. No to jak ja mam to zrobić przez
      Internet... To wszystko trzeba moim zdaniem przemyśleć i zrobić jeszcze raz.
      • Gość: pit-olenie Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.47.25.79.dynamic.cablesurf.de 27.04.10, 08:45
        przede wszystkim ludzie sie boja konsekwencji takiego rozliczania. bo czy bede
        mial potwierdzenie? czy nie bedzie bledow? czy nie bedzie potem problemow? i o
        to glownie chodzi. o sciganie ze strony urzedu, bo tam zawsze winny jest
        podatnik, a nie panstwo. no a poza tym trzeba zrobic duza kampanie promujaca
        tego typu forme rozliczania. ja dopiero sie wczoraj dowiedzialem o tej metodzie
        rozliczania, no i ze nie trzeba zadnych podpisow elektronicznych i dodatkowych
        wnioskow papierowych w urzedzie. zobaczymy, moze za rok sie skusze.
        • Gość: Marc Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 81.219.69.* 27.04.10, 09:27
          Zgadzam się w pełni. Od lat korzystam z dobrodziejstw systemów informatycznych
          (bankowość, komunikacja itp.), ale PIT-a cały czas boję się wysyłać przez
          Internet z podanych w powyższym poście powodów.
    • Gość: a1 Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.aster.pl 27.04.10, 08:41
      To chyba świadczy o inteligencji naszego narodu. Zgodnie z oczekiwaniami
      zresztą...
      • Gość: Przemek Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:56
        Wczoraj próbowałem złożyć pit przez internet. Bez szans. Strony otwierają się w
        nieskończoność. Po dwóch godzinach czekania, powtarzania, itp dałem sobie
        spokój. Szkoda. Może wcześniej było sprawniej ale teraz to jakaś masakra. Już
        mnie nie dziwi, że tak mało osób składa przez net.
        • Gość: Honorny Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.nc3a.nato.int 27.04.10, 09:27
          Nie musisz szukać na stronach MF. Ściągnij sobie darmowy programik PITy2009.
          Obsługuje także rozliczenie deklaracji przez Internet. Szybko, sprawnie i
          przyjemnie.
      • Gość: gosc Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 158.75.70.* 27.04.10, 08:59
        Myślę ze to sprawa zaufania, a raczej nieufności ze strony obywatela do US.
        Jeżeli ja będę winny złotówkę to dostanę karę, a jak US będzie winny złotówkę to
        się nic nie stanie.
        Dlatego pewnie w początkowej fazie (pierwsze parę lat) składania ePITów Polacy
        wolą mieć pieczątkę US na kopii, dla świętego spokoju.
    • natalia_kaminska Do pani Kobos 27.04.10, 08:41
      To nie kwestia mentalności, tylko braku zaufania do waszych zabezpieczeń.
      • Gość: PPP Re: Do pani Kobos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 11:48
        Dokładnie tak - zgadza się.
        • Gość: Hagar Re: Do pani Kobos IP: 217.116.100.* 27.04.10, 13:32
          Nie ma się czego bać.
    • Gość: babcia_samo_zło Ministerstwo to kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:42
      wysyłając PIT przez internet trzeba i tak iść do urzędu
      skarbowego "złożyć podpis", a jak się rozliczamy z małżonkiem, to
      również on musi tam iść i "się podpisać". No to po co sobie robić
      problem, jak można wysłać PIT papierowy pocztą i nie pałętać się po
      urzędach. Ministerstwo jest samo sobie winne.
      • Gość: arm Re: Ministerstwo to kretyni IP: *.chello.pl 27.04.10, 09:00
        Nie, nie trzeba.
      • Gość: Hejmdal Re: Ministerstwo to kretyni IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 09:37
        "podpis" jest potrzebny tylko na upoważnieniu małżonka do wspólnego rozliczania,
        jeśli rozliczasz się sam to nic nie trzeba. A upoważnienie wystarczy złożyć raz
        i będzie na przyszłość, można posłać poleconym więc to nie jest wielka
        dolegliwość... mała tak ale nie wielka ;) - zastrzeżenie tylko ze to trochę
        śmieszne ale może jak wejdzie profil zaufany na e-PUAPie to będzie można pewnie
        przesłać bez chodzenia...
    • Gość: pavlo Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.tueuropa.pl 27.04.10, 08:44
      Sporawa jest prosta - złożenie pita przez neta to jak urodzić jeża. Wczoraj
      się pałowałem przez ponad godzinę i sobie odpuściłem. Resetuje się wolno
      działa porażka po prostu. W konsekwencji dzisiaj gibam na pocztę (tam to
      dopiero będzie PRL:))
      • klarysa1111 Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz 27.04.10, 17:16
        Pewnie będzie, bo większość Polaków tak jak Ty czeka na ostatnią
        chwilę, a potem narzekają, że nogi bolą od stania.
    • Gość: właśnie rozliczony Główny problem - trudno rozliczyć się z małżonkiem IP: *.elka.pw.edu.pl 27.04.10, 08:45
      Rozważałem złożenie PITa drogą elektroniczną. Jednak okazało się, że żeby
      rozliczyć się z żoną i tak muszę załatwić najpierw jakieś papierowe formalności.
      Rezultat - PIT poszedł "na papierze"...
    • Gość: januszr Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: 62.108.187.* 27.04.10, 08:47
      Nigdy nie udała się weryfikacja (wysyłałem dwa lata z rzędu, własne PITy znam)
    • Gość: equ Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:49
      A ja bym chciał wiedzieć dlaczego do zrobienia czegoś do czego wystarczy
      formularz HTML z javascriptem jestem zmuszany do instalowana jakichś wtyczek
      lub potwornie dziurawego i niebezpiecznego oprogramowania firmy Adobe.
      • Gość: lolek Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 80.51.167.* 27.04.10, 09:33
        Wiesz, właściwie nikt cie do niczego nie zmusza, możesz stworzyć plik XML z
        deklaracją nawet w notatniku.
        • Gość: haha Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.net.autocom.pl 27.04.10, 11:17
          pięknie pojechałes ekspertowi od formularzy :)
    • Gość: podatnik Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:49
      Program do e-pitów jest niedopracowany. Żona z komputera z z pracy i z domu
      próbowała się rozliczyć, ale za żadnym razem jej sie to nie udało z powodów
      technicznych. Niezgodność programu Adobe z programem do PITów. Jak dopracują
      program to może rusza e-deklarację
      • Gość: X Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 08:58
        > Niezgodność programu Adobe z programem do PITów.

Przecież te całe e-Deklaracje to program do pitów napisany w środowisku Adobe.
    • Gość: m Tylko przez internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:50
      odkąd pojawiła się ta możliwość korzystam, szybko łatwo i przyjemnie ...
      oczywiście za pośrednictwem aplikacji ze strony internetowej Min. Finansów
    • Gość: Ania Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: 195.149.64.* 27.04.10, 08:50
      u mnie identycznie! Jesli ministerstwo chce by Polacy składali PITy
      przez internet to niech przygotuje porządną platformę ku temu. A
      nie, że człowiek wypełnia formularz a na samym końcu gdy chce wysłac
      PITa za każdym razem wystepuje błąd!!! Kto to tak przygotował?
      Dlaczego nie można perzygotować czegos raz dobrze w 100% od początku
      do końca?
      • Gość: macias Re: Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko roz IP: *.xdsl.centertel.pl 27.04.10, 09:04
        Dokładnie. Po godzinie pałowania się dałem spokój. Cały czas wyskakiwał błąd 401
        mimo, że formularz przechodził walidację. 10 razy sprawdzałem poprawność danych,
        ich format oraz czy wszystkie pola były wypełnione. Wszystko było ok, a wysłać
        się nie dało. Ktoś powinien beknąć za ten bubel.
    • sir_fred Nie, osiołki z MF 27.04.10, 08:52
      To nie zmiana mentalności jest potrzebna. Po prostu dajcie dobrą usługę. Co to
      za rozliczanie przez internet, jeśli chcąc się rozliczyć wspólnie z żoną,
      muszę i tak składać papier w urzędzie? Nie cudujcie, tylko jak banki dajcie
      konto z pinem i możliwość bezproblemowego złożenia wszystkich rodzajów deklaracji.
    • Gość: zi Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: *.lanet.net.pl 27.04.10, 08:54
      Chciałem złożyć e-pit przez internet ale nie wyszło. Cały czas jakieś błędy
      weryfikacji itp. Totalnie nie wiedziałem o co chodzi. Może za rok się uda...
    • Gość: mcqueen ....a jaką metodą wybiorę metode głosowania ? IP: *.chello.pl 27.04.10, 08:54
      A jaka różnica jest w przypadku wspólnego rozliczania z małżonkiem/ką ?
      I tak muszę z buta wystartować do US aby osobiście zgłosić że będziemy
      rozliczać się przez internet, mimo że to robimy od ładnych kilku lat.
      Co z tego że raz, skoro rozliczam się raz do roku...

Takie rozwiązanie mógł wymyślić tylko polski urzędnik...
      szkoda że notarialnie nie trzeba poświadczyć jeszcze...
    • redgurgul Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... 27.04.10, 08:56
      Totalny brak informacji na stronie www mojego US... :( No cóż... Dowiaduję się o tym po fakcie i przez przypadek.
    • Gość: gosc Mało PITów w sieci. Resort finansów lekko rozcz... IP: 212.183.140.* 27.04.10, 08:58
      Niestety ale proces przedstawia trochę do życzenia. Próbowałem wysłać PIT przez internet w niedzielę (całe tygodnie jestem na delegacji za granicą więc odwlekałem ile się dało) i coś nie wyszło. Co takiego nie mam pojęcia. Zamiast więc spędzić cały dzień szukając przyczyny, wezmę urlop w piątek, wypełnię papierki i pojadę do US.
      Może w przyszłym roku spróbujemy jeszcze raz.
      ps. Osoby rozwijające program proszę... skupcie się na komentarzach takich leszczy jak jak którzy coś wysyłają raz do roku a nie wygach wysyłający tony papierów co miesiąc i znających wszystkie niedociągnięcia na pamięć.
      • Gość: zalogowany Po co to jeżdżenie do US? IP: *.ztpnet.pl 27.04.10, 22:47
        gosc napisał(a):
        ... wypełnię papierki i pojadę do US ...

A po co jest Poczta Polska? :)

Od początku wysyłałem do US deklaracje podatkowe z poczty listem
        poleconym [nie popełniając byków w treści], bo wiedziałem, licząc
        ją, co wpisuję. Jeszcze łatwiejsze stało się to , kiedy programikami
        człek się wspierał. Stanie w kolejkach w US jest bez sensu.
        Jak się nie popełni wielkiej gafy, to można po wysyłce jeździć potem
        do US w nieskończoność, dostarczając tam swych korekt do PIT-ów.
    • Gość: m przecież wszystko działa bez zarzutu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:58
      ja nie wiem co Wy macie za problem, wysłałam w ubiegłym roku i obecnym, zero
      problemu ... przygotowanie 10 minut, wysłanie 10s
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka