Dodaj do ulubionych

Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ...

16.03.11, 17:53
powiem tak kredytobiorcy: "Leżycie i robicie pod siebie"
Obserwuj wątek
    • Gość: Victor Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 17:53
      No to kredyt hipoteczny we frankach nieźle da się we znaki przeciętnej polskiej rodzinie...
      • Gość: ja Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 18:01
        nie da się przeciętnej... da się tym co brali kredyty w 2008 przy kursie 2pln i na astronomiczne kwoty rzędu 800k i w góre... przeciętni takich nie dostawali
        • rydzyk_fizyk Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 18:41
          Przecież zaraz bankowi anale zaczną nawijać jak to złoty się będzie bez końca umacniał :P

A teraz bez złudzeń:

stooq.pl/q/?s=chfpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0
          • Gość: TW Bolek PO zamordowaniu m.in. Skrzypka odnowili FCL wiec IP: 188.59.252.* 16.03.11, 22:12
            teoria o umacnianiu zlatowki nie jest az taka nierealna
            • Gość: TW Bolek P.S. Skrzypek chcial oczywiscie likwidacji FCL IP: 188.59.252.* 16.03.11, 22:14
        • Gość: Modzi Dynamiczni Modzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:00
          > nie da się przeciętnej... da się tym co brali kredyty w 2008 przy kursie 2pln i
          > na astronomiczne kwoty rzędu 800k i w góre... przeciętni takich nie dostawali

Takie kredyty brali Modzi Dynamiczni.
          • Gość: sss Re: Modzi Dynamiczni IP: *.internetia.net.pl 16.03.11, 20:10
            Mlodzi dynamiczni z duzych miast kupili za gotowke, ewentualnie odziedziczyli po rodzicach czy dziadkach. Widze we Wroclawiu po rejestracjach pod nowymi blokami same rejestracje z wioch i małych miasteczek. To oni napedzili ten syf.
            • Gość: wojtek __________ młodzi "yuppie", którzy chcieli osiąść w mieście IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 16.03.11, 20:18
              i nie chcieli wracać do miasteczek...

diagnoza prawdopodobnie słuszna, bo sam mam po sąsiedzku nowe, zamknięte osiedle - parę osób tam poznałem - POŁOWA, to ludzie, którzy przyjechali do Poznania z drugiego końca polski - np. z Lublina, Chełma, Białej Podlaskiej - nigdzie nie ma ich tyle, jak właśnie na tych "frankowych" zamkniętych osiedlach.
            • Gość: PiramidaHipoteczna Re: Modzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 21:05
              Taka jest prawda o frankowych zakredytowanych.
              To ostatnia warstwa w piramidce hipotecznej.
              A jak w każdej piramidce, ostatnia warstwa nie zarabia i po niej piramidka sie wali.
            • sselrats Re: Modzi Dynamiczni 16.03.11, 21:24
              czy dziadkach. Po tym sie poznaje mlodych dynamicznych.
      • tomekjot Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 18:14
        Zaraz ostatnie dźwięki wydadzą mnabici i straszyć będą sądem bo bank ich nie uświadomił ryzyku walutowym
      • Gość: iron men Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.xdsl.centertel.pl 16.03.11, 18:28
        Ludzie! Nie panikujcie,jeżeli nie macie środków na spłate to po prostu nie płaćcie i koniec.TOwszystko i tak wkrótce pierdyknie.
      • xyz876 Przeciętna polska rodzina nie ma kredytu w CHF 16.03.11, 18:35
        Kredyt CHF w latach 2006 -2008 wzięło 381 000 rodzin.
        W 2006 r. kredyt we franku wzięło ponad 118 tys. osób (54 proc. wszystkich kredytów), w 2007 r. blisko 80 tys. (41 proc.), w 2008 r. - 183 tys. (prawie 69 proc.)
        • Gość: wojtek ___________ sprawa dotyczy więc 2% społeczeństwa... IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 16.03.11, 20:14
          zakładając, że na 1 kredyt przypadają średnio 2 osoby (np. młode małżeństwo)

zostawmy tych ludzi w spokoju :)
          • Gość: TW Bolek b. duzo dziennikarzyn te kredyty wzielo dlatego IP: 188.59.252.* 16.03.11, 22:30
            tak walkuja temat co chwila
    • szefunio1 Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 17:58
      Warto zauważyć, że frank jako jedyna waluta na świecie ma jako-takie pokrycie w złocie (Szwajcaria ma złoto w wartości ok. 20% będących w światowym obiegu franków)
      • Gość: lala Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.opole.hypnet.pl 16.03.11, 18:03
        I co kredyciarze frankowcy? Dobrze sie bralo kredyty po 200 000 PLN na nowe mieszkanie? A jakie to pazerne bylo, a jakie dumne jak paw to chodzilo, ze na swoim, ze nowe. A pensyjka 2000-2500 brutto. I zaraz dzieci porobili , bo przy rodzicachw domu trudno bylo sie poruszac. Problem tylko ze nie za swoje pieniadze kupione , wiec to nie wasze mieszkanie. Tylko banku.
        Wiec nie skomlec mi teraz.
        • Gość: insp. Pront Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: 80.50.155.* 16.03.11, 18:13
          Nie znęcaj się. To będzie dramat.
        • eryk299 Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni 16.03.11, 18:20
          Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni. Czy ci co wzieli kredyt czy ci co trzymają oszczędności w skarpecie ... tfu .........w BANKU gdzie mają oprocentowanie "powyżej" inflacji i czekają na spadki ala americano hahaha!

Tu jest kolego SOCJALIZM! Rząd zrobi wszystko, łacznie z twoimi oszczędnościami, aby zapewnić spokój społeczny (i de facto utrzymanie się przy władzy). Także trzymaj się mocno i obserwuj bacznie kto przegra!
          • Gość: sss Re: Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni IP: *.internetia.net.pl 16.03.11, 20:12
            eryk masz 100% racji. Mam jakas tam kase w banku i juz sie z nia powoli zegnam.
            • Gość: 1_facet Re: Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni IP: *.e-wro.net.pl 16.03.11, 21:40
              Kazdy prawidlowo wyedukowany czlowiek trzyma oszczednosci w srebrze lub zlocie.
          • Gość: majkel Re: Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni IP: 79.97.75.* 16.03.11, 23:43
            > Zobaczymy kto się śmiać będzie ostatni. Czy ci co wzieli kredyt czy ci co trzym
            > ają oszczędności w skarpecie ... tfu .........w BANKU gdzie mają oprocentowani
            > e "powyżej" inflacji i czekają na spadki ala americano hahaha!

a czy ktos komus broni trzymac kase w banku w CHF ?
            oprocentowanie mizerne , ale cos tam zawsze do przodu
            dla bardziej zorientowanych na ryzyko mozna sie bawic w sprzedac gdy drogu, kupic gdy tanio
            to juz znacznie podnosi zyski
        • Gość: agula111 Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.stk.vectranet.pl 16.03.11, 18:34
          idz sie leczyć i powiedz mamusi zeby kolacje przyniosla do pokoju bo syn / corka jeszcze nie na swoim i zajmują rodzicom pokoik
          • Gość: shal Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.clubnet.pl 16.03.11, 18:40
            HA HA Ale boli. Cóż takie życie. IMO lepiej 5 lat walczyć wspólnie z teściami niż spłacać 200% wartości mieszkania. No chyba że ktoś ma zarobki poniżej 2k to wtedy lepiej wyjechać.
            • Gość: gosc Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:06
              ha ha ha ha a ja i tak place w CHF mniej niz ci, ktorzy splacaja kredyty w PLN'ach. Tak naprawde od 2008 roku gdy wzialem kredyt jeszcze nie zaplacilem raty wyzszej niz w PLN.
              • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:09
                To spróbuj teraz sprzedać swoje mieszkanie, to przestaniesz się śmiać jak Ci braknie 50% do spłaty kredytu.
                Teraz tylko czekać jak Szwajcarzy podniosą stopy i tylko kupować mieszkania :)
                • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:18
                  > To spróbuj teraz sprzedać swoje mieszkanie, to przestaniesz się śmiać jak Ci br
                  > aknie 50% do spłaty kredytu.

No wiesz, chcesz by Młody Dynamiczny przejrzał na oczy teraz, w kryzysie?
                  I co biedak zrobi, jak na kozetkę u psychoanalityka nie starcza?

Liczy się tylko wysokość raty!
                  Na mieszkaniach zawsze można TYLKO ZARABIAĆ!
                • plosiak Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 19:18
                  Zapłaciłem przed chwilą 50 zł więcej, ale i tak przynajmniej 100 zł mniej, gdybym wziął w złotych :) Brechtam się z kursu, bo mam oprocentowanie śmiesznie niskie.

A mieszkanie więcej warte, niż kiedy kupowałem - 2005 r. I co geniuszu ?
                  • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:23
                    Nie porównuj siebie do gościa, który wziął kredyt w 2008 roku choć bo Ty faktycznie się możesz śmiać z kursu ze względu na wzrost wartości mieszkania i kurs franka, który wtedy nie był jeszcze tak niski.
                    Choć i Tobie pewnie mina mocno zrzednie jak szwajcarzy podniosą stopy procentowe.
                    • Gość: rtr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.home.aster.pl 16.03.11, 20:15
                      2005 a 2007/2008 - o czym ty piszesz.
                      • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:47
                        o tym, że mieszkania kupione w 2005 roku są teraz o ok. 50-100% droższe niż wtedy a frank był wtedy w granicach 2,5-2,8 PLN
                        Mieszkania z 2008 roku są teraz 20-30% tańsze a frank był wtedy w granicach 1,95-2,2 PLN.
                        Widzisz różnicę w sytuacji dla ludzi biorących kredyt we frankach w 2005 i 2008 roku?
                        • Gość: we Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 21:21
                          ja w 93 kupiłem mieszkanie za dzisiejsze 100000zł . Dziś warte jest ok 240000. I jeszcze je wynajmuję. Nie powiem ze mam leb do interesów. Miałem po prostu szczęście. Co do kredytów to trzeba na to spojrzeć w perspektywie 20 lat. Za 20 lat będziemy mieli armię kredyciarzy kilkukrotnie większą niż dzisiejsza armia górników czy innych krusowców co to paleniem opon utrzymują stan patologii polegający na dotacjach z budżetu dla takich grup zawodowych. Tak samo bedzie z kredyciarzami i obawiam się tego że w Polsce za 20 -30 latmoże nastapić sytuacja w której powstaje partia kredyciarzy i uchwala swoje chore wizje za które będą płacić wszyscy ci którzy ciężko pracowali na siebie bez zaciagania chorych kredytów bo to państwo już jest chore a chore bedzie jeszcze bardziej. Wpychanie ludzi w kredyt poprzez Rodzine na swoim jest tego patologicznym eurosocjalistycznym przykładem.
                          Obserwujmy co będzie w japonii - jak tam sektor bankowy i ubezpieczeniowy rozwiąże sprawę zobowiazań bo może się okazac że kiedyś krach finansowy dotknie polskę i chciałbym wiedzieć z czyich pieniedzy bankom odda sie to co zaciągnęli kredyciarze,
                  • renifer77 Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 22:14
                    plosiak napisał:

> Zapłaciłem przed chwilą 50 zł więcej, ale i tak przynajmniej 100 zł mniej, gdyb
                    > ym wziął w złotych :) Brechtam się z kursu, bo mam oprocentowanie śmiesznie nis
                    > kie.

Nie ma co, masz powód do dumy i brechtania się. Dziwnie, że mając na koncie takie sukcesy jeszcze nie otworzyłeś punktu doradztwa kredytowego. Powodu do brechtania nie ma natomiast osoba która wzięła kredyt w CHFach latem 2008r. o równowartości 2.2mln zł. Kiedy bank wypowiedział kredyt parę tygodni temu kwota zadłużenia tej osoby po przewalutowaniu na złote wyniosła 3.4mln zł...

Strach pomyśleć, że kredyty walutowe na kwoty stanowiące równowartość kilkuset tysięcy złotych udzielane są indywiduom dla których rozumienie ryzyka kursowego sprowadza się do porównania wysokości raty i brechtania się kiedy jego / jej rata jest o 100 zł niższa.
                    • hardy01 Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 22:27
                      Nikt normalny nie bierze kredytu na maksimum zdolności kredytowej w danym momencie, no ludzie, bez jaj. To już najnowsza rekomendacja KNF jest w miarę normalna - 50% wolnych środków na ratę kredytu.
                • Gość: Autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:25
                  a po co ma sprzedawać teraz, jak jest niekorzystna sytuacja?
                  tylko debile teraz sprzedają, czy przewalutowują kredyty...
                  kredyt gość brał na 20 albo więcej lat, wtedy ocenimy co się lepiej opłacało, a nie teraz, gdy jest dołek i niekorzystny kurs...
                  • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:58
                    Wszystko jest pięknie i ładnie dopóki pracujesz i nie masz problemów. Tragedia zaczyna być jak człowiek ma problemy i nie jest w stanie spłacać tego kredytu. Czasami jest to sytuacja losowa, czasami się przeliczył z możliwościami czasami zdrowie szwankuje, przyczyn może być tysiące. Dla gościa mającego kredyt w PLN problem praktycznie nie istnieje. Sprzeda mieszkanie, spłaci kredyt i po kłopocie. Ten z kredytem w CHF z 2007-2008 roku jest ugotowany, bo nawet jak sprzeda mieszkanie to mu braknie 30-50% na spłatę. I co wtedy?
                    • Gość: rtr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.home.aster.pl 16.03.11, 20:17
                      Są jeszcze inne opcje. Kredyty są ubezpieczone, można dogadać się ze zmianą harmonogramu spłaty etc. Chociaż dla mnie mieszkania w Polsce nie są warte swej ceny i sobie darowałem zakupy. Nie jest jasne, gdzie mnie ścieżka kariery poprowadzi, nie wiążę się z jednym miejscem.
                      • Gość: lol Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.cebit.com.pl 16.03.11, 20:36
                        na wiekszy zmywak
                        • Gość: to ja Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.176.202.84.customer.cdi.no 16.03.11, 21:44
                          Teraz jestes szczesliwy.
                      • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:40
                        Kredyty nie są ubezpieczone na sumę która zaspokajałaby całość roszczenia banku. Ubezpieczone są najczęściej tylko mury, ewentualnie w pierwszych latach jakieś ubezpieczenie od straty pracy aby dodatkowo wydoić pożyczkobiorcę.
                        A co do restrukturyzacji to nie jest wcale takie proste jak masz kredyt na 30 lat. Co chcesz zaproponować bankowi? Wydłużenie spłaty do 100 lat?
                      • Gość: bono Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.centertel.pl 16.03.11, 23:47
                        > Są jeszcze inne opcje. Kredyty są ubezpieczone, można dogadać się ze zmianą har
                        > monogramu spłaty etc.

a co gwarantuje takie ubezpieczenie? Przecież to jest tylko ukryta opłata. Człowiek, ktory przestał spłacać kredyt, bo na przykład stracil pracę, i grozi mu wypowiedzenie kredytu na kwote o połowę większą od pożyczonej, raczej nie będzie w formie, żeby w sporze o ubezpieczenie w sądzie wygrać z prawnikami banku.

Dogadanie sie z bankiem to też raczej legenda miejska i prosta droga do spirali zalużenia.
                        • Gość: ubezpiecz i wio Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.centertel.pl 16.03.11, 23:52
                          ubezpiecznie kredytu

dogadujesz się z szefem, żeby cię zwolnił, a kredyt spłaca ubezpieczyciel

jasne
                • Gość: Piotr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:28
                  Ale po co nerwy? Ktoś każe sprzedawać? Po prostu będż mieszkać i spłacać trochę wyższe raty, ale ciągle niższe, niż w złotówkach. Kredyty 200-300k to w ogóle są jakieś śmieszne różnice. I gwoli ścisłości - sam mam kredyt w PLN (1200k) a takiej kwoty już bym w walucie bał się brać. Ostatnio proponowali mi przejście na Euro, ale ja już swoje prowizje zapłaciłem. Nie ma głupich.
                  • Gość: mirek Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:48
                    Ale jakie nerwy?
                    • Gość: Piotr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:08
                      Uwaga o nerwach miała charakter ogólny. Jakieś takie dziwne fluidy w niektórych listach sie unoszą...
                  • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:55
                    > Ale po co nerwy? Ktoś każe sprzedawać? Po prostu będż mieszkać i spłacać trochę
                    > wyższe raty, ale ciągle niższe, niż w złotówkach

Spłacać, spłacać, spłacać... Wnuki spłacą, bo na kredyt pierwotnie 30 lub czterdzieści lat, po takim wzroście kwoty kredytu, to jednego życia na spłatę może nie starczyć.
                    • Gość: wojtek LIBOR CHF: 1990 = 9,5% - 1991 = 8,5% - 2000 = 3,4% IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 16.03.11, 20:48
                      2001 = 3,4%
                      1992 = 7,5%

jak widać, LIBOR CHF lubi płatać figle....
                      tym, którzy się zakredytowali w CHF w 2008 roku, przy obecnym kursie zostaje trzymanie mieszkania i czekanie na lepsze czasy (aż frank spadnie, albo mieszkanie podrożeje, bo obok wybudują np. tramwaj)... ale jeśli LIBOR podskoczy do choćby 5%, to są ugotowani, bo wszystkie drogi ucieczki (typu przewalutowanie) będą samobójstwem.
                      • hardy01 Re: LIBOR CHF: 1990 = 9,5% - 1991 = 8,5% - 2000 = 16.03.11, 22:32
                        Taki lajf, że brali kredyt w złym momencie. Wszyscy chyba wiedzą, że kredytu walutowego nie bierze się na górce, bo podwójnie traci się na ryzyku kursowym.
                        Podobnie nie bierze się kredytu na maksimum zdolności kredytowej w danej chwili.

i na koniec początek lat 90-tych to był upadek komunizmu, połączenie Niemiec i generalnie burzliwe czasy :)
              • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:19
                > ha ha ha ha a ja i tak place w CHF mniej niz ci, ktorzy splacaja kredyty w PLN
                > 'ach. Tak naprawde od 2008 roku gdy wzialem kredyt jeszcze nie zaplacilem raty
                > wyzszej niz w PLN.

Ci płacący z PLN spłacili choć część zadłużenia, twoje wzrosło powyżej wartości mieszkania. :-)
                • Gość: Gosc Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 23:59
                  Zsumuj sobie odsetki kredytu w pln i odsetki kredytu chf nawet po dzisiejszym kursie. Ja mam marze 0,7%. I pogadamy. A zadluzenie splacam co miesiac. Saldo zadluzenia nie klamie :)

A madralom mowiacym zebym sprzedawal dom odpowiem tak: PO CO? Kupilem go raptem 3 lata temu. Nawet samochodow tak czesto nie zmieniam...
                  • Gość: kmita Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 03:50
                    Życzę Ci, abyś nadal żył w przeświadczeniu, że zawsze będziesz młody, dynamiczny, piękny i zdrowy i aby Ci się to sprawdziło. Ja pracując w windykacji wiem, że zdarza się różnie i Ty nie jesteś na taką niespodziankę losu w żaden sposób przygotowany (chyba, że masz na koncie równowartość różnicy pomiędzy wartością mieszkania i wartością kredytu).
                    Teraz jest pięknie, a co będzie za lat 5 lub 10? Co się stanie gdy (czego absolutnie nie życzę) zdrowie zacznie szwankować? Niestety mam wrażenie, że większość ludzi, którzy wzięli kredyty w CHF nie myśli o takiej ewentualności.
                    • Gość: Gosc Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.11, 23:24
                      Schowaj te madrosci dla wszystkich innych ktorzy brali kredyty, nie ma wiekszej roznicy miedzy tymi ktorzy brali w pln a tymi co w chf w obliczu choroby i smierci. Za wyjatkiem tych, ktorzy maja hipoteke na 100 czy 110%. Zreszta, zamiast pisac takie oczywistosci panie specu od windykacji lepiej podziel sie tajemnica jak kupic dom/mieszkanie za banke bez brania kredytu.

Zebie cie uspokoic, to ja za kredyt place duzo mniej niz za wynajem mieszkania 70 metrowego w srednim standarcie. A mieszkac gdzies i tak musze. Czy bede mlody i dynamiczny czy nie...
        • Gość: mar Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 19:44
          A jakie to pazerne bylo, a jakie dumne jak paw to chodzilo, ze na swoi
          > m, ze nowe.

noo, jak frank wysoko stoi wyłazi z prawdziwego Polaczka ta zawiść . Nic prawdziwego Polaczka bardziej nie cieszy niż niedola rodaka, a nic bardziej nie złości niż dobrobyt sąsiada. Zawiść i nienawiść - dzisiaj przykryte pozorną wesołkowatością i beztroską. W gruncie rzeczy tłuszcza aż kipi od nienawiści, stąd też i mamy SLD, PO, PiS - partie budujące poparcie na nienawiści do kościoła, do PiS i do PO. A banki / urzędy i inne takie mogą robić tu co chcą - jak wydymają 1/3 społeczeństwa, to 2/3 będzie klaskać tyłkami z radości. Taki to pikny cywylyzowany kraj w środku Europy.
          • Gość: Młodzi Dynamiczni Matka Ewolucja tym razem nie trafiła i odstrzał IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:48
            > A jakie to pazerne bylo, a jakie dumne jak paw to chodzilo, ze na swoi
            > > m, ze nowe.
            >
            > noo, jak frank wysoko stoi wyłazi z prawdziwego Polaczka ta zawiść .

Szaleńcze rozhuśtanie cen nieruchomości przez Młodych Dynamiczny będzie się czkawką odbijało wszystkim. To żadna zawiść, to normalność. Matka Ewolucja tym razem nie trafiła i Młodzi Dynamiczni idą do odstrzału.
            • Gość: oko Re: Matka Ewolucja tym razem nie trafiła i odstrz IP: 80.48.187.* 16.03.11, 22:59
              Mylisz się, nikt do odstrzału nie idzie, jak ktoś jest młody i dynamiczny, to sobie łatwo znajdzie lepszą prace za lepszą kasę, ew jakieś dodatkowe fuchy. Frank podrożał kilka groszy i wielkie larum na forum, śmiać mi się chce z ludzi którzy krytykują teraz "młodych dynamicznych". Dlaczego nie ostrzegaliście ich kilka lat temu przed kredytami ???
              Osobiście nie mam kredytów, bo moja praca pozwoliła mi kupić mieszkanie za gotówkę, ale nie krytykuje ludzi którzy się zadłużyli i teraz być może mają problem ( ale raczej w to wątpię).

Widać że na forum króluje wieś totalna!! komuś się noga być może podwinęła i już hura jest super "ktoś ma gorzej niż ja". Dla mnie szok: głupota chamstwo i słoma wyłazi z 90% forumowiczów.
              • Gość: W TVN mówili Re: Matka Ewolucja tym razem nie trafiła i odstrz IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 23:14
                > Mylisz się, nikt do odstrzału nie idzie, jak ktoś jest młody i dynamiczny, to s
                > obie łatwo znajdzie lepszą prace za lepszą kasę, ew jakieś dodatkowe fuchy. Fra
                > nk podrożał kilka groszy i wielkie larum na forum, śmiać mi się chce z ludzi kt
                > órzy krytykują teraz "młodych dynamicznych". Dlaczego nie ostrzegaliście ich ki
                > lka lat temu przed kredytami ???

No co ty, ostrzegać? Kogo?
                Młodych Dynamicznych?!
                Przecież w TVN mówili, a i Wyborcza Pisała, że mieszkania to pewny zysk!
                Kogo ostrzegać i jak? Abecadło do głów wkładać Młodym Dynamicznym co to sobie zawsze poradzą?
                Fuchy wezmą, czterdzieści lat pasa i zęby zacisną, ale raty płacić będą.
              • Gość: Bono Re: Matka Ewolucja tym razem nie trafiła i odstrz IP: *.centertel.pl 17.03.11, 00:14
                >jak ktoś jest młody i dynamiczny, to sobie łatwo znajdzie lepszą prace za lepszą kasę, ew >jakieś dodatkowe fuchy.

nie znasz podstawowych terminów. "Młody i dynamiczny" oznacza, że nic nie znajdzie.

>Dla mnie szok: głupota chamstwo i słoma wyłazi z 90% forumowiczów.

Spokojnie. Wystarczy się zakredytować na 110% produktu zyciowego brutto i już nie grożą ci posądzenia o "głupotę chamstwo i słomę", juz jesteś młody, wykształcony, dynamiczny i z duzego miasta. Właśnie tak zagraniczny kapitał i polskie (polskojęzyczne, pojedźmy radiomaryjnie) media wykorzystały aspiracje mlodych ludzi z prowincji.
          • Gość: Bono Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.centertel.pl 17.03.11, 00:04
            > noo, jak frank wysoko stoi wyłazi z prawdziwego Polaczka ta zawiść . Nic prawdz
            > iwego Polaczka bardziej nie cieszy niż niedola rodaka, a nic bardziej nie złośc
            > i niż dobrobyt sąsiada. Zawiść i nienawiść - dzisiaj przykryte pozorną wesołkow
            > atością i beztroską. W gruncie rzeczy tłuszcza aż kipi od nienawiści, stąd też
            > i mamy SLD, PO, PiS - partie budujące poparcie na nienawiści do kościoła, do Pi
            > S i do PO. A banki / urzędy i inne takie mogą robić tu co chcą - jak wydymają 1
            > /3 społeczeństwa, to 2/3 będzie klaskać tyłkami z radości. Taki to pikny cywyly
            > zowany kraj w środku Europy.

jeśli chodzi o nienawiść, to zacznij od siebie i przestań się przypieprzac. Kredyciarze wywindowali ceny, było ich stać, to niech sobie teraz te swoje ceny utrzymują. Popatrzymy.

jaka niedola rodaka? kredyciarze to wąska kasta bogaczy, płacili po 9 tys. za metr, uniemożliwiając innym zakup po rozsądnej cenie.
          • Gość: a Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 17.03.11, 01:32
            jak bardzo ty masz racje!!!
        • Gość: sss Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.internetia.net.pl 16.03.11, 20:11
          lala nie ma sie z czego cieszyc. Te barany pociagna nas ze saba na dno. Rzad bedzie musial tych debili ratowac, zeby nie rozwalilo calej gospodarki. Ratowac z naszych podatkow.
        • Gość: lola lala, żeby ci się jakieś nieszczęście trafiło IP: *.static.tvk.wroc.pl 16.03.11, 21:27
          naprawdę szczerze ci życzę, ty niezyczliwy buraku wiejski opluty
        • alfalfa Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 22:56
          Gość portalu: lala napisał(a):

> Wiec nie skomlec mi teraz.

Przeczytałem wszystkie posty od pierwszego do Twojego i nie zauważyłem ani jednego "skomlącego". Czy tylko mi się wydaje, żet o głównie Wy się onanizujecie tym wysokim frankiem?
          A.
        • Gość: dd Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 22:57
          i co lepiej jak innym źle , jedziesz na tym samym wózku ale sie pocieszasz
        • Gość: morda Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 17.03.11, 01:15
          zamknij jadaczke frustracie! wlasnie przez takich blaznow jak ty w Polsce zawsze bedzie szaro...
        • ludo-vico Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 17.03.11, 07:22
          Oj lala żółć cie zalewa,że nawet w złotówkach kredytu nie dostałaś:P
          Nikt nie narzeka, każdy jest odpowiedzialny za swoje czyny. A ty cóż, z rodzicami, w kawalerce, pewnie............współczuję Ci bardziej niż tym od frankowych kredytów
        • Gość: naswoim Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: 195.117.34.* 17.03.11, 08:37
          lala - typowy Polaczek , zazdrość i jad.
          Czyżby sfrustrowana baba bez zdolności kredytowej i żadnej perspektywy na przyszłość , pomieszkująca kątem u mamusi albo teściów???
          Pensyjka 2000-25000 to oczywiście Twoje marzenie :)
      • Gość: Goac987 Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 18:56
        szefunio1 napisał:

> Warto zauważyć, że frank jako jedyna waluta na świecie ma jako-takie pokrycie w
        > złocie (Szwajcaria ma złoto w wartości ok. 20% będących w światowym obiegu fra
        > nków)
      • asperamanka Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 21:10
        Trochę się mylisz. To, że Szwajcaria ma rezerwy, i to dośc znaczne, złota, nie oznacza że CHF ma jakiekolwiek pokrycie. Żeby tak było, frank musiałby byc przez państwo wymieniany na złoto po z góry określonym, stałym kursie. Bez tego Szwajcaria możde sobie w każdej chwili wyemitowac tyle waluty, ile zechce. Na tym właśnie polega istota pieniądza papierowego, czyli fiducjarnego. USA oficjalnie podają (bo tak naprawdę od lat pięcdziesiątych nikt tego nie sprawdzał) że mają 8 tysięcy ton złota rezerw, najwięcej na świecie, i dla dolara też nic z tego nie wynika.
    • Gość: zen Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 17:58
      palnie taki coś pod nosem, bo ma zły chumor, bo ktoś przed nim w kolejce kupił jego ulubionego bajgla i pół świata sra... boże jaką władzę mają Ci ludzie nie mając jej...
    • Gość: $ Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.11, 18:00
      "...są spadki to będą i wzrosty"- tak mówiła kiedyś pani Zyta - profesor od ekonomii.
      • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:02
        > "...są spadki to będą i wzrosty"- tak mówiła kiedyś pani Zyta - profesor od eko
        > nomii.

Spadnie... stopa życiowa Młodych Dynamicznych.
        Wzrośnie branży windykacyjnej.
    • Gość: OLO Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: 151.59.17.* 16.03.11, 18:04
      CYTAT
      "Akcje zaczęły parzyć inwestorów, bo słysząc katastrofalne scenariusze ci woleli szukać bezpieczniejszych okazji do inwestowania. Efekt? Pieniądze ze sprzedanych akcji poszły na skupowanie franka."

Jakiego franka JEN JAPOŃSKI PODROŻAŁ NAJMOCNIEJ (to logiczne prawda?)

PARODI CZEŚĆ DALSZA.... kto wam w cokolwiek uwierzy.
      • Gość: hm Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.reverse.destiny.be 16.03.11, 18:37
        >>Jakiego franka JEN JAPOŃSKI PODROŻAŁ NAJMOCNIEJ (to logiczne prawda?)

pewnie, że logiczne. niedługo do każdego jena gratis Japonia dorzuci trochę uranu, irydu, plutonu czy czego tam. a sprawdź sobie po ile surowce chodzą ...
    • Gość: Szpejs Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 18:05
      Co za brak odpowiedzialności ze strony Pana Komisarza. Polityk na tym szczeblu nie może straszyć ludzi katastrofami, bo jest to po prostu niepoważne.
      • Gość: la vida de la loca komisarz jest politykiem, może mówić bzdury IP: *.tktelekom.pl 16.03.11, 19:40
        nie jest fachowcem. Zwłaszcza dotyczy to polityków ze starej, bezzębnej, skretyniałej Unii Europejskiej.
      • Gość: mason Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:00
        > Co za brak odpowiedzialności ze strony Pana Komisarza

to były dobrze przemyślane słowa i osiągnął to co potrzebował on i jego zausznicy
    • Gość: Pisuar Mlodzi POlacy (fani Donalda) chyba dostaniecie po IP: *.40.176.176.threembb.co.uk 16.03.11, 18:05
      - po likwidacji wolnego internetu zostaja etaty na zlecenie a potem dla rozrywki show w TVN
      • Gość: hehehe a co ma Donald wspólnego z frankiem? IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 16.03.11, 20:24
        lub co ma jego elektorat z tym wspólnego.
        frankokredyciarzy jest 2%.... nawet, gdyby wszyscy głosowali na PO, to jest to i tak 5% CAŁEGO elektoratu PO....
        zresztą, ja akurat znam kredyciarzy (frankowych), którzy głosowali na LPR i UPR....
    • Gość: angrusz1 A jaki to ma wpływ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 18:06
      na polski dług .
    • Gość: mim Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 18:08
      RP umiera - to powoli koniec...
    • Gość: insp. Pront Chyba jednak będzie ten koniec świata w 2012 IP: 80.50.155.* 16.03.11, 18:12
      Żal mi tych młodych, dynamicznych niewolników.
      • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:04
        > Żal mi tych młodych, dynamicznych niewolników.

Wystarczy samo Młodzi Dynamiczni. Jak ładnie brzmi, prawda?
      • Gość: Gosc987 Re: Chyba jednak będzie ten koniec świata w 2012 IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 19:08
        Gość portalu: insp. Pront napisał(a):

> Żal mi tych młodych, dynamicznych niewolników.

Kto bierze kredyty w innej walucie jak zarabia?
        Naiwność jak i głupota Polaków jest bezgraniczna.
        • plosiak Re: Chyba jednak będzie ten koniec świata w 2012 16.03.11, 19:20
          Twoja głupota z pewnością jest bezgraniczna. Płacę niecałe 300 CHF kredytu. W złotych płaciłbym z 1500 zł. Jak CHF będzie po 5 zł, to wtedy będę na "0" z tymi, co wzięli w złotych na 8% rocznie. Póki co przez ponad 5 lat płacę mniejsze raty.
    • Gość: kiki Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.home.aster.pl 16.03.11, 18:12
      Fajnie, niech to w koncu jeb...nie. Pajace w apartamentach na kredyt w CHF/EUR i Cayenne w leasingu wreszcie zrozumieja swoja pajacowatosc :)
      • Gość: autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 18:59
        Zazdrość jest straszną wadą, zejdziesz z zawiści pajacu. Mi przy zarobkach 14k / miesiąc, racie kredytu w wysokości 750 chf miesięcznie i samym kredycie zaciągniętym przy średnim kursie 2.96 nic się nie dzieje. Ani mojemu mieszkaniu ani Cayenne. Za to ciebie bym wychlastał i zanalizował publicznie za pomocą szczotki do muszli, żeby więcej takie szczury z kanałów nie wyłaziły.
        • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:15
          Młody Dynamiczny się podirytował znad zmywaka? :-)
          • Gość: schweizer Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 20:06
            W Szwajcarii nie ma zmywaków, idioto. Jestem managerem w banku, którego progu nie przekroczysz, bo najpierw musiałoby cię stać na bilet lotniczy do Szwajcarii, a następnie ochrona musiałaby cię przepuścić w drzwiach. Kartofle nie przejdą. Ogólnie sp*j polaczku.
            • Gość: lump z brzeskiej Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.03.11, 21:03
              Jestem managerem w banku

Managerem mopa chyba...
              • Gość: autor Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 21:30
                No cóż, nie wszyscy robią to samo co ty i twoja stara. Chociaż rozumiem, że tego nie ogarniesz z perspektywy swojego plebejskiego punktu widzenia. Ale powiem ci coś kacapie: ciężko na to latami pracowałem. Jak moi koledzy wybierali picie piwa i zarywanie przygłupich panienek w barze, to ja w tym czasie pracowałem nad rozwojem swojej kariery. Opłacało się. Teraz takie męty społeczne jak ty mogą mi co najwyżej odszczeknąć na anonimowym forum gazety, a w praktyce gul wam chodzi na samą myśl o tym, że ktoś nie musi żyć od pierwszego do pierwszego i może pozwolić sobie na nowe mieszkanie, wykształcenie dzieci i egzotyczne wakacje / wyjazd na narty kilka razy do roku. Btw, odpisuje wam hołoto takim samym językiem jakim wy obrzygujecie właścicieli kredytów na tym portalu. Do mętów społecznych zwraca się używając języka mętów.

ps. dobrze żeś się podpisał koleś
                • peter_jurgen_boock A ja w czasach studenckich 16.03.11, 22:00
                  wylądowałem niemal na odwyku, zdarzało mi się także zaliczać w nieplanowany sposób laski i skończyłem uznawane za dupne studia humanistyczne :D
                  Za to teraz w ramach rozwoju zawodowego zrobiłem pewną licencję, dzięki której m.in. bankowe flusie same się zaczynają prosić ze zleceniami.
                  I nie napinaj się kolego, bo ja mam kompletnie w d...ie ile zarabiasz. I tak mam ciekawsze życie niż twoje i nie zostałem przynajmniej nadętą, pazerną biurwą z przerośniętym ego.
                  Wątpię czy faktycznie piszesz jako bankier, ludzie na pewnych stanowiskach starają się być ponad tego typu przepychanki, wiedzą, że są krytykowani i obgadywani za plecami, ale traktują to jako cenę awansu i zlewają to. Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, żeby ktoś z nich schodził niżej, żeby się poboksować na forach, nie ten poziom. Najwyraźniej niedostępny dla ciebie.
                • Gość: al Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 22:09
                  Gratuluję kariery i świetnej sytuacji finansowej. Mam nadzieję, że wystarczy Ci kasy na terapię u dobrego specjalisty, bo agresja, nienawiść i pogarda do ludzi, jaka zionie z tych kilku Twioich zdań, świadczy o nienajlepszym stanie psychiki.
                  • hardy01 Re: Młodzi Dynamiczni 16.03.11, 22:41
                    Gość portalu: al napisał(a):

> Gratuluję kariery i świetnej sytuacji finansowej. Mam nadzieję, że wystarczy Ci
                    > kasy na terapię u dobrego specjalisty, bo agresja, nienawiść i pogarda do ludz
                    > i, jaka zionie z tych kilku Twioich zdań, świadczy o nienajlepszym stanie psych
                    > iki.

Po prostu odpowiedział takim językiem, żeby ten burak przedmówca zrozumiał.
                • Gość: mossik Re: Młodzi Dynamiczni IP: 213.241.123.* 17.03.11, 09:54
                  O ku.... Czyli po odjęciu podatków zostaje 8k, an rękę, z tego 2.5k idzie na "małą" ratę kredytu.

I za 5k pln miesięczne musisz utrzymać się w Szwajcarii?

Oj, nie zazdroszczę, nie zazdroszczę.

Biedny Młody Dynamiczny, całe życie zmarnował na "na rozwój kariery" (pewnie ta "praca" składała się w dużym stopniu z zarywania nocek, i codziennych, bezpłatnych nadgodzin), a teraz robi za białego murzyna w Szwajcarii, na samym dole drabiny zawodowej. I jeszcze wszyscy wokół pogardzają nim, jak głupim polaczkiem.
            • Gość: Dres Wizytowy Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 21:06
              > W Szwajcarii nie ma zmywaków, idioto. Jestem managerem w banku,

I sądząc po kwiecistym języku nosisz wizytowy garnitur w trzy paski.
            • Gość: er Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.cable.smsnet.pl 16.03.11, 21:13
              to żeś się wybił, a słoma jak wystawała tak dalej wystaje "polaczku"
              • Gość: PiramidaHipoteczna dynamicznym kredyciarzom już puszczają nerwy IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 21:52
                > to żeś się wybił, a słoma jak wystawała tak dalej wystaje "polaczku"

Spokojnie, poszczeka, popluje i tyle jego.

Jak widać, dynamicznym kredyciarzom już puszczają nerwy, a tak naprawdę JESZCZE nic złego się nie wydarzyło.
        • Gość: Autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:23
          Dodam za Ciebie, że te 14k to zarabiasz w euro, bo inaczej na tego Cayene musiałbyś zbierać 10 lat albo wziąć kredyt na 20.
          • Gość: autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 20:14
            Sprawdziłeś chociaż człowieku ile kosztuje nowe Cayenne ? 70-90k EUR. To teraz policz ile lat spłaca leasing osoba zarabiająca 14k. Matematyka na poziomie klasy podstawowej. W kraju, którego jestem rezydentem takimi samochodami jeżdżą 20-latki, leasing na Porsche, Volvo X90 czy BWM Z3 to żadna sensacja, normalny klient banku.
            • Gość: Autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 22:29
              jasne, że sprawdziłem, sam mam auto w leasingu, zarabiam więcej niż te 14k i nijak mnie nie stać na Cayene... no, chyba ze bym był jakimś synem z zawodu prowadzącym firmę taty, czy w jakiś inny sposób miał zagwarantowane, że te 15k to będę zarabiał przynajmniej przez najbliższe 10-20 lat... wtedy faktycznie, stać by mnie było na ratę leasingową rzędu 5 tys. złotych, kolejne 2 tys. na paliwo, ubezpieczenie, no a Cayene nie można parkować pod wielką płytą, więc i kolejne 5 tys. na ratę apartamentu albo za budową domu.. i ledwo do pierwszego starcza z tych marnych 15k... ale, że mam gwarancję zatrudnienia przez 10 lat to jakiś wytrzymam do pierwszego, najwyżej ostatni tydzień nie będę jeździł i wychodził z mojego apartamentu...

niestety nie jestem synem z zawodu, i nie wiem jak będę zarabiał za 3 lata, więc przy zarobkach 15k bym nie porywał się na auto za pół miliona...

nie porównuj innych krajów do Polski...
        • Gość: Piotr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:30
          Przy 14k/mies. Cayenne? No szacun, zarabiam 30k ale jeżdżę citroenami. Choć może to skutek 3 dzieci w wieku szkolnym :-)
          • Gość: autor Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 20:17
            Czym jeździsz to już twoja sprawa. Jeśli rzeczywiście masz te 30k (bardzo w to wątpię, znajomi dyrektorzy w dużych polskich bankach mają max 20k), to stać cię na coś więcej niż średniej klasy samochód produkcji francuskiej. Ale to już twój wybór, jak dla mnie to możesz jeździć odrestaurowanym trabantem. Też stylowy. Peace.
            • Gość: Piotr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 21:22
              Może trudno w to uwierzyć, ale mam 400k rocznie. W Polsce, legalnie, płacę podatki. To nie jest z etatu. Dyrektor banku to może odpowiedzialne stanowisko, ale moja praca jest chyba odpowiedzialniejsza :-) Najlepsze jest to, że musiałem długo się nachodzić za kredytem 1200k. Banki są potwornie podejrzliwe przy dużych kwotach. A Citroen - potrzebuje dużego rodzinnego samochodu. Jakoś nie lubię niemieckich i padło na C8.
              • Gość: Paweł Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 21:45
                A ja mam 600K rocznie, 22 lata, 2 domy i 13 dziwek i co ty na to?
                • Gość: Piotr Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 22:22
                  Może masz, nie wnikam. Nie musisz mi wierzyć. Ale ja nie mam 22 lat. Raczej 44. A dziwek nie używam, po co. Jeszcze jakieś choróbska się przyplącze...
            • Gość: Fender Aerodyne Internet, podobnie jak papier... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.03.11, 21:47
              przyjmie wszystko :P
              • Gość: Piotr Re: Internet, podobnie jak papier... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 22:26
                A, widzę, że nie ma sensu dalej tego ciągnąć. Nic, biorę się do pracy. Musze jeszcze trochę popisać, poprzeglądać dane etc. W połączeniu z dobrym stanowiskiem naprawdę daje to niezłe dochody. Ale nie musicie mi wierzyć. Wasza niewiara naprawdę nie zmieni mojej sytuacji finansowej. Pozdrawiam.
                • mocten Re: Internet, podobnie jak papier... 16.03.11, 22:30
                  Piotr, z całym szacunkiem, czytelników tego forum goowno obchodzi sytuacja finansowa kogoś, kogo nigdy nie widzieli i nie zobaczą.
        • Gość: e. Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.115.99-84.rev.gaoland.net 16.03.11, 22:19
          Ale na grzyba Ci ten dom w Polsce przy pensji 14k CHF / miesiac ?? To nie lepiej kupic sobie cos w CH ?? Pozdro ES
        • Gość: oko Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: 80.48.187.* 16.03.11, 23:07
          bajki opowiadasz 14k miesięcznie + kredyt, pracujesz w Szwajcarii i masz Cayenne :)), ja pracuje w Polsce za taką samą kasę, nie mam kredytu ale samochodu za pół miliona przy takich zarobkach zwyczajnie nie da się kupić, no chyba że na kredyt :)))
    • jazzman1979 sa plusy drogiego franka ! 16.03.11, 18:23
      Wzrost jeszcze o 40 grosze zmiecie ten rząd z powierzchni ziemi ...
      • Gość: wojtek ___________ i co to zmieni? złotówka wtedy dopiero spadnie IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 16.03.11, 20:55
        zresztą nie sądzę, aby to miało moc obalania rządów - zadłużone w CHF jest tylko 2% Polaków.
    • Gość: na bakier z logiką jak już się ci "inwestorzy" okupią... IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 18:30
      ...w drogiego franka to pewnie szwajcarską gospodarkę puszczą z torbami.
      A wtedy zacznie się ruch w dół...
    • hochsztaplarka Mieszkam na przedostatnim piętrze. 16.03.11, 18:33
      Nad moim mieszkaniem mam coś, co należy do banku - mieszka tam frankohipotecznik. A właściwie to "mieszkał", bo chwilę temu widziałem, jak coś mignęło mi za oknami. Ma rację pan komisarz - katastrofa będzie, a nawet już jest - hipotecznik spadł na auto innego sąsiada, wziął on kredyt na samochód, który teraz wygląda jak zgnieciona puszka po paprykarzu szczecińskim, ulubionym przysmaku kredyciarzy-hipoteczników. Teraz wydarzenia potoczą się lawinowo, aż strach wychodzić z mieszkania. Dobrze, że przynajmniej ono jest moje (nie mam żadnych kredytów, mieszkanie kupiłem za zarobioną gotówkę).

Szanowny panie komisarzu, proszę zapewnić mi jednak ochronę osobistą, bo kilku wygłodniałych hipoteczników od kilku dni krąży wokół MOJEGO mieszkania, i oblizuje się na mój widok, choć wcale nie jestem upasiony. Co mam robić, jaśnie panie komisarzu?

• Gość: nicram76 Re: Mieszkam na przedostatnim piętrze. IP: *.stk.vectranet.pl 16.03.11, 18:37
        twoje czy mamusia zasponsorowała?
        • hochsztaplarka Moje, moje, po mamie to mam jeszcze jedno 16.03.11, 19:25
          mieszkanie, które wynajmuję, dzięki czemu mieszkam całkowicie za darmo, i jeszcze ładnych parę(set) złotych zostaje na drobne przyjemności.

Przechodząc koło banku patrzę na nieszczęsnych niewolników kredytowych. W zasadzie powinienem im współczuć, ale sorry, jakoś nie jestem w stanie.
          • Gość: procent Re: Moje, moje, po mamie to mam jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 22:21
            Jesteś normalnie człowiekiem sukcesu, żyjesz w mieszkaniu
      • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:06
        A te auto też na kredyt we franku?

Bo dziś jedna taka Młoda Dynamiczna nie mogła zrozumieć, że jak wzięła kredyt na auto we franku po 2,10 to kiedy frank kosztuje, ma do oddania sporo więcej niż auto kosztowało, kiedy nowe było.
        I rata tak jakoś małofrankowo a dziwnie mocno wzrosła. :-)))
    • Gość: hm Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.reverse.destiny.be 16.03.11, 18:35
      to po ile są te "apartamenty" 40 mkw w Warszawie ? po tyle ile są warte czy po tyle ile kredyciarze muszą zapłacić bankowi za swoją chciwość i głupotę ?
      • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:10
        > to po ile są te "apartamenty" 40 mkw w Warszawie ? po tyle ile są warte czy po
        > tyle ile kredyciarze muszą zapłacić bankowi za swoją chciwość i głupotę ?

Jak to mawiają Młodzi Dynamiczne czterdziestu milionom kartoniarzy, nie ważna wartość mieszkania, ważna miesięczna rata.

Wartość nieważna, bo przy wzroście zadłużenia o 50% z powodu wzrostu kursu franka od historycznych minimów ORAZ spadku wartości mieszkań od historycznych maksimów nożyce rozwarły się tak bardzo, że wartość jako taka nie ma dla kredyciarzy znaczenia.
        I tak wnuki będą 40 m2 apartamenta spłacać.
        A raczej jeden wnuk lub wnuczka, bo wielu dzieci na apartamentach nie spłodzą, bo przy dzieciach te 400 złotych nadwyżki zdolności jaką wyliczył doradca Ołpen Fajansa nie starczy na wychowanie dzieci.
        • asperamanka Re: Młodzi Dynamiczni 16.03.11, 21:39
          Bańkę spekulacyjną na nieruchomościach nakręciły głównie banki, udzielając kredytów na 100% wartości nierumochomości, czyli bez udziału własnego, i to w dodatku w walutach obcych osobom nie potrafiącym w ogóle liczyc, ale podatnym na marketing. Tych bankierów powinno się za lewe jajko powywieszac.

A naiwni nie dośc, że wzięli te kredyty, to jeszcze udają szczęśliwych. Właśnie największy dowcip polega na tym, że ludzie zawsze muszą znaleźc tę "bright side of life" żeby całkiem nie zwariowac. Więc się pocieszają że mieszkają "na własnym", zamiast płaci czynsz krwiopijcy kamienicznikowi, i że "rata niska", a w PLN byłaby wysoka. Oczywiście są różne sytuacje, ale jeśli ktoś wziął kredyt w CHF kiedy ceny mieszkań były na górce, a CHF po 2 złote, to po prostu jest w doopie głeboko i mieszka w mieszkaniach które są warte połowę wysokości kredytu, do czego przy kredycie w PLN nigdy by nie doszło. Oczywiście zawsze się może zdarzyc że mieszkania podrożeją o 100% a frank będzie po 1,50 zł., ale póki co gdyby nie byli w stanie spłacac kredytu, to bank przejmie mieszkanie i ci ludzie jeszcze zostaną z kredytem w wysokości wartości drugiego mieszkania do spłaty, a mieszkac też dalej gdzieś trzeba i płaci za wynajem. To rzeczywiście interes życia i powód do euforii, spłacac kredyt o wartości dwukrotnie przewyższającej wartośc nieruchomości i jeszcze miec świadomośc, że jakby coś poszło nie tak, to się ląduje na bruku i do tego zostaje kilo kasy do spłaty.

Nikomu tego nie życzę, ale ten "bankiet" nie potrwa długo. Bo póki co banki nie są zainteresowane zbytnio urealnianiem wartości zabezpieczeń i licytowaniem ewentualnie niespłacających rat kredytobiorców, bo by w ich bilansach nagle powstała dziura w wysokości połowy wartości udzielonych kredytów na którą trzebaby stworzyc rezerwy. Więc same zamiatają problem pod dywan. Ale jeśli nagle naszemu nadzorowi bankowemu nagle przyjdzie do głowy zmienic zasady oceniania portfeli kredytowych banków, to się może okazac że banki będą musiały podjąc działania i że ci ludzie mają nadal "niską ratę", tylko mieszkanie już zlicytowane i spłacają to, co pozostało z kredytu po przejęciu przez bank mieszkania.

I wcale nie stawiam na to, że coś takiego wymyśli nasza KNF sama z siebie, bo też nie chcą robic rozróby w kraju, ale jestem przekonany że raczej prędzej niż później UE wymyśli i narzuci w całej Unii jakieś "stress testy" banków w ramach "Bazylei" którejśtam, i wtedy się zacznie jazda w Polsce i wielki płacz, bo dopiero wtedy, przy masowej podaży licytowanych lokali, ceny mieszkań polecą na łeb. I przewiduję, czytając jakie zaczyna byc podejście Brukseli, że nastąpi to w ciągu maximum 2 lat.
          • Gość: KasynoWygrywa Re: Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 21:45
            > Nikomu tego nie życzę, ale ten "bankiet" nie potrwa długo. Bo póki co banki nie
            > są zainteresowane zbytnio urealnianiem wartości zabezpieczeń

Już urealniają, każą płacić po kilka tysięcy ekstra tak zwanego UBEZPIECZENIA od niskiej wartości zabezpieczenia.
            Spokojnie, banki NA PEWNO na polskiej bańce hipotecznej nie stracą.
    • Gość: basia Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świat ... IP: *.79-83.cust.bluewin.ch 16.03.11, 18:40
      A ja pamietam,ze bedac kiedys w Polsce sprzadawalam franki po 1,25.Pozdrawiam.
      • Gość: shal Re: Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.clubnet.pl 16.03.11, 18:43
        To było poniżej pasa ;xD
      • Gość: schweizer Re: Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dclient.hispeed.ch 16.03.11, 19:02
        To zrobiłaś interes życia. Swoja drogą, kiedy frank był po 1.xx ? Coś ci się chyba ostro pomyliło.
        • Gość: basia Re: Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.77-83.cust.bluewin.ch 16.03.11, 19:44
          Pamietam to bardzo dokladnie.Bylo to 11 lat temu,w Zamosciu.Bylam na urlopie z mezem w Polsce i zwiedzalismy "Perle Renesansu".Kantor byl w tzw.Kazamatach.Nawet mam zdjecia z tego budynku.Grüss.
          • Gość: zen` Re: Frank po 3,24 zł. Bo komisarz UE straszy świa IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 20:05
            no to Cie orżneli rodacy - kurs z marca'01 to jakies 2,4PLN
            Gruss
    • xyz876 Na żółtym pasku w TVN24 własnie leci tekst 16.03.11, 18:44
      że Francuzi ostrzegają przed skutkami gorszymi niż po Czarnobylu, Rosjanie ewakuują swoich obywateli, a amerykańscy piloci dostali jodek.
      Będzie się działo.
    • qibic Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 18:44
      Żaden kredytobiorca nie robi pod siebie, ponieważ każdy kto bieże kredyt hipoteczny denominowany w CHF na 30-40 lat jest na pewno przygotowany, że zanim go spłaci to franek juz będzie po 7-9 zł, więc jakieś 3,25 za franka to jest mały pikuś i nikogo nie ruszy.
      • Gość: Młodzi Dynamiczni Młodzi Dynamiczni IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 19:13
        > Żaden kredytobiorca nie robi pod siebie, ponieważ każdy kto bieże kredyt hipote
        > czny denominowany w CHF na 30-40 lat jest na pewno przygotowany, że zanim go sp
        > łaci to franek juz będzie po 7-9 zł, więc jakieś 3,25 za franka to jest mały pi
        > kuś i nikogo nie ruszy.

Jak Franek będzie po 9 zł, to ten apartament z różnych Investments & Develpments nie będzie warty 1/10 z tego miliona, co był w końcu do spłaty.

Kolejny Młody Dynamiczny który nie pojmuje, że zadłużenie tez jest przeliczane z franków na złotówki i systematycznie rośnie, przewyższając obecnie wartość nieruchomości.
        • jestem_z_kobry Re: Młodzi Dynamiczni 17.03.11, 00:14
          Jak franek będzie po 9 zł, to i złotówka nie będzie tą samą walutą, więc nie ma co cię przejmować, że będzie więcej do spłaty w złotych. Po prostu wszyscy będziemy odpowiednio więcej zarabiać, no chyba, że przewidujesz, że realne płace Polaków spadną kilkakrotnie. W takiej sytuacji nie tylko kredyciarze będą ugotowani. Na szczęście mamy
          • jestem_z_kobry Re: Młodzi Dynamiczni 17.03.11, 00:16
            kończę:
            ...mamy w UE otwarty rynek pracy i zawsze będzie można dorobić na Zachodzie.
            • qibic Re: Młodzi Dynamiczni 18.06.11, 11:08
              to była ironia;)

nie sądzę aby zbyt wielu kredytobiorców było na to przygotowanych
              A fakt faktem, taka sytuacja zaistnieje, no chyba że nasza kochana ekipa rządząca zmieni nasz kraj w krainę w mlekiem i miodem płynącą...

jestem_z_kobry napisał:

> kończę:
              > ...mamy w UE otwarty rynek pracy i zawsze będzie można dorobić na Zachodzie.
      • my_kroolik Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 16.03.11, 20:01
        qibic napisał:

> Żaden kredytobiorca nie robi pod siebie, ponieważ każdy kto bieże kredyt hipote
        > czny denominowany w CHF na 30-40 lat jest na pewno przygotowany, że zanim go sp
        > łaci to franek juz będzie po 7-9 zł, więc jakieś 3,25 za franka to jest mały pi
        > kuś i nikogo nie ruszy.

Uśmiałem się setnie!!! Z całą pewnością 99,9% kredytobiorców w CHF bierze pod uwagę taki scenariusz, który spowoduje, że oprocentowanie kredytu wyniesie mu około 30% w stosunku rocznym! Niewiarygodne, jak można skończyć szkołę podstawową i do tego stopnia nie umieć liczyć!!!
        • qibic Re: Frank po 3,23 zł. Bo komisarz UE straszy świa 18.06.11, 11:14
          Słusznie ze się uśmiałeś, bo ja też w to nie wierzę (wcześniejszy post to była ironia - dla tych mniej kumatych),
          Nawet mój szef, kompetentny i mądry gość wziął kredyt w CHF w 2008 roku na 700k złotych i teraz płacze,
          no i co ja i inni podatnicy będziemy to spłacać?

my_kroolik napisał:

> qibic napisał:
          >
          > > Żaden kredytobiorca nie robi pod siebie, ponieważ każdy kto bieże kredyt
          > hipote
          > > czny denominowany w CHF na 30-40 lat jest na pewno przygotowany, że zanim
          > go sp
          > > łaci to franek juz będzie po 7-9 zł, więc jakieś 3,25 za franka to jest m
          > ały pi
          > > kuś i nikogo nie ruszy.
          >
          > Uśmiałem się setnie!!! Z całą pewnością 99,9% kredytobiorców w CHF bierze pod u
          > wagę taki scenariusz, który spowoduje, że oprocentowanie kredytu wyniesie mu ok
          > oło 30% w stosunku rocznym! Niewiarygodne, jak można skończyć szkołę podstawową
          > i do tego stopnia nie umieć liczyć!!!
    • placebo_99 Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" 16.03.11, 18:51
      Benzyna już dochodzi do 6zł więc Frank po 5zł to żadna przesada.
      Jak się głosowało tak się ma.

I BARDZO DOBRZE!!!
      • Gość: Gosc987 Re: Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 19:00
        placebo_99 napisał:

> Benzyna już dochodzi do 6zł więc Frank po 5zł to żadna przesada.
        > Jak się głosowało tak się ma.
        >
        > I BARDZO DOBRZE!!!
        • jazzman1979 Re: Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" 16.03.11, 19:20
          Ile % w cenie benzyny to podatek /opłata / akcyza ?
          • Gość: Gosc987 Re: Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 19:30
            jazzman1979 napisał:

> Ile % w cenie benzyny to podatek /opłata / akcyza ?
            jak się żyło ponad stan i bankrutów Polski się wybierało to teraz nie ma co płakać, cechę trzeba za głupotę płacić. Kaczyński nie wiedział co z pieniędzmi robić, chwalił się na międzynarodowej arenie ze do Polski płyną pieniądze drzwiami i oknami a on nie wie co z nimi zrobić. Gdzie są te pieniądze? A ile w końcówce swojego premierostwa długu narznął?
            • Gość: PiSdzielec Re: Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 19:40
              W generowaniu długu publicznego Tusk jest bezkonkurencyjny
              • Gość: Gosc987 Re: Zgodne z hasłem wyborczym "wszystko po 5zł" IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 19:45
                Gość portalu: PiSdzielec napisał(a):

> W generowaniu długu publicznego Tusk jest bezkonkurencyjny
    • Gość: bamber0 Byle stóp nie podnieśli... IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 18:56
      Pozostaje tylko modlić się o to, aby Szwajcarzy nie podnieśli stóp procentowych.
      • Gość: Gosc987 Re: Byle stóp nie podnieśli... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.03.11, 19:03
        Gość portalu: bamber0 napisał(a):

> Pozostaje tylko modlić się o to, aby Szwajcarzy nie podnieśli stóp procentowych
        > .