Dodaj do ulubionych

Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ...

07.04.11, 15:07
No też mi "bulesne" zaskoczenie...

---
"Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
Obserwuj wątek
    • Gość: Bronek Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:07
      Pierwszy!
      • swan_ganz Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni 07.04.11, 15:09
        Pierwszy!

drugi...Ale tez jestem zadowolony..
        • Gość: przecież Rybiński to polityk związany z PJN - odpadów z PIS IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 15:23
          ...
          • pisowski_lud_wszystko_kupi Brawo Prezydent!Tylko kretyn płaci OFE za nic!!! 07.04.11, 15:28
            Za przelewanie pieniędzy na obligacje 4%!!!? A Polacy to banda debili.
            • ursynow33 Re: Brawo Prezydent!Tylko kretyn płaci OFE za nic 07.04.11, 15:46
              pisowski_lud_wszystko_kupi napisał:

> Za przelewanie pieniędzy na obligacje 4%!!!? A Polacy to banda debili.
              “Zwolennicy Balcerowicza informuję ,że OFE zarobiły w ostatnim roku 17miliardów pln,z tego dla emerytówprzeznaczono cały 1 miliard.Składkowicze na OFE zliczcie ile już pieniędzy przekazano na wasze konto w ofe ,i jaki obecnie jest stan tego konta.Przeżyjecie bolesne rozczarowanie i na pewno zmienicie zdanie na temat ober złodzieja Balcerowicza co to reformy udały mu się tylko dlatego,że okradł bezczelnie Polaków.”
              Balcerowicz broni swojego imienia OFE to kropka nad i nad jego koncepcją polskiej gospodarki i nie wypada mu krytykować swojego dziecka. Jest też nieskończenie lojalny wobec Jeffreya Sachsa, swojego guru z lat 89-91, o ile się nie mylę współautora koncepcji OFE, na którą daliśmy się nabrać. "
              • ursynow33 Re: Brawo Prezydent!Tylko kretyn płaci OFE za nic 07.04.11, 15:48
                "p. Balcerowicz-były wykładowca i wychowanek WSNS przy KC PZPR,udowadniał wyższość "Ekonomii socjalistycznej" nad kapitalistyczną ,jego teorie nadawały się tylko na WUML, później przez swoje pseudo rządy( popiwek i podatek od nieruchomości, wyhamował i zdławił na siłę rozwój gospodarki) doprowadził do upadłości i sprzedaży za grosze wielu dobrych przedsiębiorstw i banków a dziś znowu bezczelnie mąci. Precz z pseudonaukowcem i hipokrytą.Polecam zapoznać się z opiniami wicepremiera Obodowskiego na temat "Planu Balcerowicza".Ciekawi mnie kto go wspierał i wspiera teraz i w jakim celu?
                Balcerowicz ,miales kiedys swoje 5-minut a co kase masz w OFE i boisz sie ? Nie martw sie bo i tak obcy kapital na niej zyska ....a teraz nie mieszaj ,Rzad chce jak najlepiej ,zamiast doplacac chce kapital zatrzymac w kraju .... "
                • janek-007 Czy ktoś wyjaśnił Polakom cały mechanizm OFE... 07.04.11, 17:43
                  Czy ktoś wyjaśnił Polakom cały mechanizm OFE, chyba nie. Argumentacja Balcerowicza i całej neoliberalnej złodziejskiej ferajny opiera się na gdybaniu i mówieniu co by było gdyby. Prosta arytmetyka wykaże ze takie rozwiązania jakie proponują zwolennicy OFE i w tej formie którą popierają i promują Balcerowicz i inni szamani neoliberalizmu to czyste złodziejstwo i finansowanie z kieszeni podatnika instytucji które za nie swoje pieniądze i bez żadnej odpowiedzialności będą sobie spekulowały na 'giełdach' czytaj grali i bawili się w rożnych kasynach. Ewentualne 'zyski' będą prywatyzowane a straty będą socjalizowane. Krótko, emeryci zysków nigdy nie będą widzieli ale straty będą za to spłacać podatnicy. Nie mam nic przeciwko prywatnym funduszom ale prywatnym z prawdziwego zdarzenia a nie tylko z nazwy. To co proponuje Balcerowicz i inni to są prywatne ale tylko z nazwy bo tak naprawdę są to pieniądze podatnika którymi będą i chcą operować 'jacyś' inwestorzy bez żadnej odpowiedzialności czy konsekwencji za swoje decyzje i wybory. Historia uczy jak działa 'prywatne' bez należytej regulacji i jasno i precyzyjnie wyznaczonej odpowiedzialności za swoje decyzje. Kto chce oszczędzać w prywatnych funduszach może to robić ale te fundusze nie powinny być zasilane z kieszeni podatnika. Jak fundusze będą przynosiły straty to te straty powinni pokrywać prywatni inwestorzy a nie przeciętny Kowalski który zysków z tzw. prywatnych i prywatyzowanych nigdy nie widział i nigdy nie zobaczy. Jak takie prywatne fundusze będą się sprawdzały i będą przynosiły zyski to oczywiście ze więcej ludzi będzie w nich oszczędzało wiec w czym problem zwolennicy OFE. Neoliberalni macherzy brudne ręce precz i z daleka od kieszeni podatników.
                  • pisowski_lud_wszystko_kupi Mam tylko pretensje że tak późno i z powodu deficy 08.04.11, 08:59
                    tu. Gdybyśmy mieli lepszą sytuację to by nas dymali na wieki wieków amen.
                    • pis_czuc_trupem Balcer z Rybińskim srają motłochowi do łbów pod et 08.04.11, 09:01
                      ykietą "niezależnych ekspertów". Może to eksperyment co można bezkarnie wmówić ciemnemu ludowi?
                • Gość: miki Re: Brawo Prezydent!Tylko kretyn płaci OFE za nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:43
                  podpiszę się pod wnioskiem do trybunału
                  nie zmienia się reguł w trakcie gry ryży głupku
                  • Gość: pol Masz kupę zamiast mózgu miki:-D Jeśli tęsknisz za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 08:57
                    oddawaniem 4% za nic, to je przelewaj na konto OFE dalej. Będziesz miał tą samą regułę, debilu.
            • ursynow33 Re: Brawo Prezydent!Tylko kretyn płaci OFE za nic 07.04.11, 15:52
              kawalerka2010 napisala
              "Balcerowicz walczy o swoich chlebodawców, razem z Lewicką opowiadają ludziom bzdury.
              W jednym z towarzystw miałam zawartą umowe ubezpieczenia dla dziecka.
              Wpłacałam od 1999 r. na dzień dzisiejszy wpłaciłam 8 300,00 teraz otrzymam 7.500,00 ( jest to wyliczenie, które dostałam o d tego Towarzystwa).Rachunek jest prosty a obrońcy OFE niech podadzą konkretne liczby, czyli jakie są wypłaty emerytur z OFE po 12 latach odprowadzania składek. Wstydzę się za Balcerowicza i dziwię się , że ludzie chodzą na jego wykłady i słuchają bzdur , które opowiada. A kto przeprowadził dziką prywatyzację w naszym kraju ? czyzby nie wspanaiły PAn Profesor Balcerowicz.Obrzydliwe jest to , iż nikt nie tłumaczy i nie przedstawia konkretnych liczb. Nic dziwnego, że powstało tyle funduszy, przecież to żyła złota i najbardziej dochodowy interes. Jak to możliwe, że zyski tych funduszy nie są przekazywane na konta ubezpieczonych tylko wypłacane właścicielom."
          • ursynow33 Re: Rybiński to polityk związany z PJN - odpadów 07.04.11, 15:44
            "Mimo wszystko stawiam na ZUS . To jednak pewniejsze i państwo nie traci pieniędzy które dzisiaj zarabiają tylko na siebie OFE. Ogólnie to jestem nawet za całkowitym zlikwidowaniem OFE i łożeniem tylko na ZUS bo ta nadwyżka przynajmniej trafi do skarbu państwa a nie w prywatne łapy cwaniaków z OFE.
            corocznej prowizji 0,5% od wkładów !! Nie od zysków !! przez te 11 lat OFE pobrały ponad 10 mld prowizji. Wkłady nasze są wyższe o 3 mld niż wpłacona kasa . Czysty zysk ??"
      • szarak_44 zAufanie do Państwa 07.04.11, 15:10
        To jak teraz ufać Państwu Polskiemu? Jutro ruch może być np. lewostronny...

---
        Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie!
        • junk92508 Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. 07.04.11, 15:17
          Zaplacicie mi przy urnie wyborczej za kradziez moich emerytur...

Nigdy wiecej nie zaglosuje na nikogo z PO i kto byl w PO !
          • Gość: Macho Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 15:21
            Albo zmieniasz sposób obiegu kasy na emerytury i budżet wytrzyma, albo bankrutujemy a ty zostajesz dziadem. Na szczęście są mądrzejsi od ciebie i nie trzeba będzie sprawdzać twoich liberalnych rojeń.
            • swan_ganz Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. 07.04.11, 15:24
              Albo zmieniasz sposób obiegu kasy na emerytury i budżet wytrzyma, albo bankrutujemy a ty zostajesz dziadem.

zaraz...ale ktoś chyba odpowiada za doprowadzenie państwa do takiej alternatywy jak piszesz? Czy tez "samo" się tak porobiło? Znowu kuziwa nikt nie jest winien?
              • Gość: PIS-SLD W sondażach PIS-SLD mają już większość IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 15:34
                i wykopią Tuska po wyborach
                • Gość: r0b0l PISSLD , ku...ki sojusz IP: *.e-wro.net.pl 07.04.11, 15:57
                  i mocno lewacki z dodatkiem nacjonalizmu. To taki zreformowany Gomułka.
                  Wykopią Tuska i sami zrobią burdel jeszcze większy.
                  Wspomnij rządy PiS, i SLD ( podpowiem że dwukrotnie naród się cieszył jak czerwoni odchodzili )

a z drugiej strony dobrze bo Pis zje komuszków i może się nimi zadławi ;)))))
                  • antyliberal22 Re: PISSLD , ku...ki sojusz 07.04.11, 16:36
                    za PiSu było przecież lepiej, Gilowska trzymała kasę, a przecież to był dla was, z PO, wybitny fachowiec gdy należała do PO:)
                    • pisowski_lud_wszystko_kupi Debile nie wiedzą o co chodzi w OFE. 07.04.11, 17:22
              • Gość: Rocklin Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.assecobs.pl 07.04.11, 15:47
                Jak to kto winien - PiS i Kryzys

Do wyboru do koloru
                • nirelle Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. 07.04.11, 16:02
                  PO zapiwniło a Cygana = PiS powiesili.
            • Gość: antyMacho Macho IP: *.aster.pl 07.04.11, 15:39
              forsal.pl/grafika/349928,26603,jak_bardzo_rekordowy_jest_rekordowy_deficyt.html
              Może wyjaśnisz jak to się stało że w ciągu ostatnich 3 lat pod rządami PO nasza zielona wyspa znalazła się na krawędzi bankructwa.
              • pe11 Re: Macho 07.04.11, 15:41
                Dlaczego ktoś miałby tłumaczyć twoje kłamstwa?
                • Gość: antyMacho Re: Macho IP: *.aster.pl 07.04.11, 15:54
                  To 11 w nicku to twój wiek czy IQ ?
              • Gość: tusku tuska Re: Macho IP: *.amplus.net.pl 07.04.11, 16:51
                fantastyczne dane.
                wynika z nich, że populista kaczyński z lepperem i giermisiem oddłużyli ten kraj o dobre kilkanaście miliardów a liberał tusk z vincentem w 3 lata pobili gierka, jaruzela, gomólkę i mao tse tunga razem wziętych.
              • Gość: miki Re: Macho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 19:19
                ja Ci wyjaśnie: poza totalnym rudym beztalenciem nie ma innnego wyjaśnienia
            • Gość: Yans Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: 153.19.133.* 07.04.11, 15:39
              bardzo śmieszne rzeczy piszesz z tym 'albo albo' - to są moje pieniądze i nagle się okazuje, że nie ma znaczenia umowa jaką podpisałem z firmą obsługującą OFE - teraz ta umowa jest przez Państwo złamana bo właśnie zdecydowano, że inny będzie układ.

Gdyby się Państwo tak nie certoliło z uprawnieniami emerytalnymi dla służb mundurowych ... wielka ściema to wszystko
              • pe11 Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. 07.04.11, 15:42
                > bardzo śmieszne rzeczy piszesz z tym 'albo albo' - to są moje pieniądze

BZDURA, to nie są żadne pieniądze tylko po prostu zapisy księgowe.
                • swan_ganz Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. 07.04.11, 15:49
                  BZDURA, to nie są żadne pieniądze tylko po prostu zapisy księgowe.

nie pie...bo zabierają nam żywa gotówkę....Podatki które płacimy to tez tylko "zapisy księgowe"?
                  • Gość: Rocklin Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.assecobs.pl 07.04.11, 15:53
                    Tak, bo wszystko idzie przez system bankowy...

Zresztą pieniędzy z Zus nie uświadczysz... nie mówiąc, że twoje 100 zł będzie warte tyle co nic w przeciągu 5 najbliższych lat.
            • Gość: tozs Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.kskb.pl 07.04.11, 16:13
              pieniędzy brakuje na obecne emerytury a nie na OFE... ZUS powinien do OFE przekazywać dokładnie tyle, ile dostaje na to ze składek od firm przeznaczonych na ten cel i ani złotówki więcej... problem w tym, że brakuje kasy na obecne emerytury więc zabierają kasę na emerytury ze składek z OFE...

ustawa defacto legalizuje złodziejstwo ZUSu
              okrada się przyszłych emerytów, żeby dać obecnym...
              tylko jak brakuje kasy na obecne emerytury to po co je jeszcze rewaloryzują...
              żeby brakowało jeszcze więcej pieniędzy?
          • ursynow33 Re: Zlodzieje z OFE 07.04.11, 15:36
            widze, ze polacy wola zeby korzysci czerpal kapital zaqgraniczny, ktory doi ile sie da!
            • ursynow33 Re: Zlodzieje z OFE 07.04.11, 15:43
              Orion57 napisal --"może trochę faktów....OFE muszą kupować obligacje Państwa w 80% czyli rząd wypuszcza obligacje a następnie je wykupuje ze stratą 4%. Czyli zyskuje OFE traci Państwo. Gdy te pieniądze idą do ZUS państwo nie traci, emeryt też nie.
              Proste?
              Koszty obsługi OFE 1 mld rocznie - zgadnijcie skąd na to czerpią środki? I jeszcze jedno ostatnio dostałem wydruk ile wpłaciłem ile mam. Skoro to tak dobre rozwiązanie dlaczego mam mniej niż wpłaciłem? W każdym banku dostałbym przez te 11 lat znacznie więcej niż wpłaciłem.
              Jak wprowadzono w Polsce OFE"
              media.wp.pl/kat,1022943,wid,13192372,wiadomosc.html?ticaid=1bf65
              • Gość: tozs Re: Zlodzieje z OFE IP: *.kskb.pl 07.04.11, 16:34
                wcale tak nie jest

przed zmianą pieniądze lokowane były w akcjach i obligacjach, które miały jakąś realną wartość, a państwo musiało pożyczać na obecne emerytury...

po zmianie pieniądze trafią do obecnych emerytów, państwo nie będzie musiało pożyczać, a obecnym składkowiczom zostanie tylko odnotowane ile wpłacili na obecnych emerytów...

nie ma możliwości żebyś na koncie w OFE miał mniej niż wpłaciłeś i to w okresie 11 lat...
                więc albo nie umiesz czytać prostych zestawień finansowych albo celowo wprowadzasz ludzi w błąd

Stopy zwrotu z OFE znajdziesz na stronie Komisji Nadzoru Finansowego
                www.knf.gov.pl/
                • radon13 Złodzieje , obecnie uprzywilejowani 08.04.11, 08:33
                  OFE nie jest idealne ale jednak lokuje głownie w Polsce nasze pieniadze , które sa fizycznie lokowane i nie tak latwo je zabrac. Zapisy na koncie w ZUS nic nie znaczą gdy pieniedzy zabraknie , mieliście konta w PKO w tym mieszkaniowe to wiecie o co chodzi.
                  Brak równowagi w ZUS nie wynika z OFE lecz z braku reformy systemu emerytalnego w tym KRUS, MSWIA, wojska , księży, niestety także kobiet.
          • Gość: niemiec.de Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.11, 16:13
            gadasz jak z radia maryja wiec i tak na PO nigdy nie glosowales.

Zadales sobie trod i policzyles jaka emeryture da ci OFE ? Cyz tylko ulegasze demagogii i nadal naiwnie wierzysz reklamom ze emeryture spedzisz na karaibskich plazach?

Przyjmij do wiadomosci, ze ci co kedys wybrali ZUS a nie OFE dzisiaj sa zadowoleni, bo rewaloryzacja w ZUSie byly wyzsza niz stopa zwrotu w OFE.

• Gość: jarek_kanarek Re: Zlodzieje z PO zaplaca przy urnie wyborczej.. IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 16:33
            to będziesz miał problem, PO i PiS to w zasadzie ci sami ludzie tylko przypadek sprawił w której z tych partii się znaleźli w spadku po AWS.
            Pozostaje Ci jedynie głosować na SLD lub PSL.
            Ale nie bądźmy naiwni, to tylko kolory, każdy polityk niezależnie co mówi i tak jest prawdopodobnie łotrem, kłamcą i oszustem.
            To że na forum tak się przekrzykujemy jest efektem próby zagłuszenia swojego sumienia, które krzyczy "znowu dałeś się nabrać"...
        • ursynow33 Re: zaufanie do państwa 07.04.11, 15:34
          Wszyscy chca zyc na koszt panstwa, stawiac pomniki, pobierac emerytury i renty, a panstwo to nie jest worek bez dna!
          • ursynow33 Re: zaufanie do państwa 07.04.11, 15:41
            “Rezun-one napisal “Wszyscy w tej debacie mogą brać udział z wyjątkiem PiS.Złodziei nie można dopuszczać do publicznych pieniędzy.
            Podam przykład.
            Pięć lat temu PiS, mimo dużego wzrostu gospodarczego nie wypłacił waloryzacji emerytur.
            Dokonał tego na zasadzie widzimisie Kaczyńskiego. Mnie kosztowało to 250,- zł.
            Od tamtej pory moja emerytura jest co miesiąc mniejsza, pięć lat po 250,- zł miesięcznie.
            Można łatwo obliczyć że złodzieje z PiS ukradli mi 15.000,-zł. Dziś Ci złodzieje drą szaty? Oni maja śmiałość mówić że martwią się o emerytów? Swoim ludziom poprzyznawali emerytury specjalne, nie muszą się martwić o OFE. Im chodzi żeby przekroczyć 55% zadłużenie państwa, zobaczyli swoją szansę by w Polsce było naprawdę źle. To szansa na władzę dla nich. Popatrzcie jak przebierają kaczymi nóżkami. Emerytur można nie wypłacać wcale, tylko dajcie WłADZĘ”.
            • Gość: Rocklin Re: zaufanie do państwa IP: *.assecobs.pl 07.04.11, 15:52
              Lol - masz zryty beret!

Emerytury i tak nikt nie zobaczy, bo Polska jest bankrutem tak jak Grecja, Irlandia i Portugalia
              • Gość: .. nie ma IP: *.177.83.114.energint.net 07.04.11, 17:31
                wcale nie - ma racje. PiS to populizm

czym jest gorzej tym bardziej można krzyczeć że jest źle... i ludzie bardziej słuchają bo czują że ktoś krzyczy prawdę - ale tak jest najłatwiej, bez wysiłku powiedzieć ludziom co chcą usłyszeć, zrobić coś jest trudniej.
                przypadek Leppera - typowy.
                Hitler - przykład idealny.
            • wj_2000 Re: zaufanie do państwa 07.04.11, 18:59
              ursynow33 napisał:

> Podam przykład.
              > Pięć lat temu PiS, mimo dużego wzrostu gospodarczego nie wypłacił waloryzacji e
              > merytur.
              > Dokonał tego na zasadzie widzimisie Kaczyńskiego. Mnie kosztowało to 250,- zł.
              > Od tamtej pory moja emerytura jest co miesiąc mniejsza, pięć lat po 250,- zł mi
              > esięcznie.
              > Można łatwo obliczyć że złodzieje z PiS ukradli mi 15.000,-zł.

Nienawidzę Kaczyńskiego jak wściekłego psa.
              Ale Twój przykład można o kant du.py potłuc!!!!!!!

Po pierwsze, ustawa regulująca zasady waloryzacji była uchwalona dużo wcześniej (nawet chyba jeszcze pod koniec AWS). Mówiła ona, że gdy inflacja jest mniejsza od 5%, np 2%, to waloryzacji nie ma (a zaoszczędzone środki idą na jednorazową zapomogę dla najbiedniejszych emerytów), ale po kolejnym roku (z inflacją np. 4%), waloryzuje się o 6,1%, czyli o łączny wzrost cen za dwa lata (bo 1,02*1,04=1,0608~=1,061). Czyli po roku zaniżonej emerytury, dostaje się TYLE SAMO ile by wyszło po dwóch kolejnych.
              Mógł Kaczyński wystąpić z inicjatywą o zmianę tej zasady, ale
              PO PIERWSZE przy 2% czy nawet 4% podwyżka emerytur - tych niskich - jest tak znikoma, że ludzi to denerwuje (nie wiem skąd Twoje 250 pln miesięcznie - widocznie miałeś netto około 7-8 tysięcy. Tyle to mogą mieć dawni UBecy, raczej powinieneś siedzie cicho).
              PO DRUGIE Dla rządu takie wstrzymanie waloryzacji to żaden zysk - pieniądze przekazano najbiedniejszym. Były one dużo wyższe niż te 2 czy 4 procenty.
              Straciłeś więc faktycznie 12*250= 4000pln i potem już nie tracisz. Straciłeś na rzecz tych co mają emeryturę 6-10 razy mniejszą od Ciebie, grzech skamleć.
              WSTYDŹ SIĘ
    • Gość: robert BRAWO !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:08
      jeszcze raz brawo !
      • ursynow33 Re: BRAWO !! 07.04.11, 15:37
        Gość portalu: robert napisał(a):

> jeszcze raz brawo !
    • swan_ganz Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 15:08
      sprawdzcie czy błędów we własnym nazwisku nie narobił...
    • Gość: damper Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 07.04.11, 15:09
      Glosowaliscie na cuda Parti -Oszolomow a macie wielkie g**no!!Oni was wykoncza bo sa antypolscy!!
    • olga.dobroslawa Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 15:09
      Bronku z wąsem, co prawda nie żałuję, że na Ciebie zagłosowałam (choć na PO nie głosowałam nigdy i nie zamierzam) - ale utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że jak długo będzie to możliwe, to będę unikać noszenia w zębach kasy do ZUS-u.
      • Gość: miki Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 19:07
        no więc wygląda to tak:
        aktualny eurodupek jakiś profesorek z bożej łaski, bużka czy jakoś tak, promowany przez innego przygłupa niejakiego krzaka lub podobnie obiecywał złote góry i spier......olił wszystkie trzy reformy jakie mu się w chorym umyśle wylęgły
        kolejne zlodziejskie rządy - bo inaczej nazwać tego nie sposób, wobec swojej nieudolności w zarządzaniu państwem sukcesywnie dobierały się do kasy obywateli
        paradoksalnie rządy pis-u narobiły najmniej szkód bo oni tylko polowali na postkomunistyczne czarownice, czy rzeczywiste czy urojone to odrębna sprawa, ale że nic innego nie robili to niczego nie spieprzyli
        a teraz znowu mamy geniusza "słońce peru" i niejakiego wincenta, i to już jest tragedia
        ludzie bez pomysłu, bez koncepcji, bez strategii
        wcześniej byli także sami prestigitatorzy finansowi jako ministrowie od balcer-jakośtam poczynając, przez buców, belków i rostowskich a teraz ten pożal się boże wincent, a i jeszcze był ojczulek jednej takiej laski-aktoreczki z włoska brzmiącym nazwiskiem, o kłodzce nie wspominam bo to już ciężka porażka
        ten kraj jest skazany na zagłade
        naczelna zasada: ratować wlasne doooopy niezależnie od kosztów
        i to nam obecnie serwuje aktualna ekipa
    • m4t Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 15:09
      Czyli, jak się to komuś nie podoba niech wybiera opcję niemiecką i tam jedzie.
    • Gość: pepe Brawo prezydent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:09
      Brawo prezydent. Bank światowy w odwrocie
    • Gość: m notariusz rządu IP: 217.153.60.* 07.04.11, 15:09
      żałosny notariusz rządu... i jeszcze ten tekst z nieupublicznianiem ekspertyz. W czym różni ten prezydent on od poprzednika?
      • competent Re: notariusz rządu 07.04.11, 15:30
        Tym sie rozni od poprzednika,ze nie telefonuje dziesiec razy dziennie do Tuska z pytaniem,co ma robic...
        • Gość: lump z brzeskiej Re: notariusz rządu IP: *.adsl.alicedsl.de 07.04.11, 16:59
          A chrabia Bredzisław umie dzwonić? Już go nauczyli?
        • Gość: mj Re: notariusz rządu IP: *.dynamic.mm.pl 07.04.11, 21:28
          Jasne, Tusk sam mu mówi jak telefonuje...
    • Gość: www a ja na niego głosowałem IP: *.ip.netia.com.pl 07.04.11, 15:10
      żenada
      • swan_ganz Re: a ja na niego głosowałem 07.04.11, 15:22
        żenada

sorry za szczzerość ale żenujący to jestes bardziej niz on... Jak można było poprzeć tego faceta w sytuacji gdy w netcie jest cała duża i obszerna literatura na jego temat.. Donek wiedział co robi wskazując tego osła na piedestał bo przecież oni znają się od lat więc w ciemno go nie lansował ale ty? Miałeś w tym jakiś interes by go poprzeć?

Na przyszłość więcej samodzielności w myśleniu zyczę i odrobiny logiki; z faktu, że kogoś popierają tzw; "celebryci" nie wynika jeszcze, że przecietny Polak tez powinien głosowac tak jak oni... Najlepiej inspiracji do głosowania szukać we własnym portfelu a nie Wojewódzkiego czy innego pajaca..
        • sidian Re: a ja na niego głosowałem 07.04.11, 15:35
          Och, zapewniam Cie, ze wcale nie trzeba Komorowskiego znac, zeby go lansowac. Wszystko zalezy od politycznych przeciwnikow, a kiedy druga strona wystawia wariata na psychotropach to chyba nie ma wielkiego wyboru, prawda? :)
        • ursynow33 Re: a ja na niego głosowałem 07.04.11, 15:40
          Zarzadzające OFE prywatne firmy, zwane PTE (Powszechne Towarzystwo Emerytalne) kasuja niewyobrażalne pieniadze, w zeszłym roku 800mln czystego zysku z 2,5 mld składek emerytalnych...pieniądze płyną same i jest ich coraz więcej, bo kolejne roczniki podejmuja pracę. Ich dochody nie wynikają z zadnych działań biznesowych, ale z ustawowego przymusu narzuconego obywatelom. Szacuje się, że miesięczne zarobki prezesów PTE są rzędu 100.000zł.
          O tym wszystkim mozna poczytać w Przegladzie nr 10 z 13 marca.

No włos się jeży!
    • Gość: as Rozumiem że trzeba naprawić to co Kaczyński zawali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:11
      ale dlaczego za moje pieniądze, niech pożyczą!
      • Gość: motoguru Re: Rozumiem że trzeba naprawić to co Kaczyński z IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 15:21
        > ale dlaczego za moje pieniądze, niech pożyczą!

No to jak pożyczą, to też będą musieli skądś wziąć, to oczywiste. W pierwszej kolejności trzeba spróbować oddłużyć Państwowy organ od emerytur, a potem dawać gdzieś dalej. Takie jest moje zdanie. A to czy ta instytucja jest zadłużona wpływa na ratingi inwestorów.
    • Gość: hmm Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: 156.17.60.* 07.04.11, 15:12
      W tym momencie stracili mój głos. O ile wcześniej chciałem głosować na PO przeciw PiSowi to teraz już przestaje chodzić na jakiekolwiek wybory. Od 1992 roku nie opuściłem żadnych. Teraz to już się długo nie zdecyduje na pójście do wyborów, niech sobie wszyscy robią co chcą. Ja też tak zacznę. Zmieniam reguły gry.
      • pw.2221 Brawo ! Koniec miliardowego interesu dla cwaniaków 07.04.11, 15:14
        OFE i tak nadal będzie karmiony miliardami.. OFE to nie nasz wybór, zostaliśmy mu przypisani !
      • Gość: romek Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.home.aster.pl 07.04.11, 15:26
        Chodzenie na wybory to strata czasu. Nie byłem na żadnych.
      • Gość: Macho Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 15:27
        Popierając OFE popierasz złodziei rabujących Polskę. Ergo jesteś zdrajcą.
    • Gość: Ali brak mi słów... IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.04.11, 15:12
      Jak tak można. Czyli moje pieniądze zamiast na inwestycje pójdą na aktualne emerytury - a z czego ja będę żyła na emeryturze? z nędznej jałmużny? WSTYD! Jestem za zaskarżeniem!
      • wj_2000 Re: brak mi słów... 07.04.11, 15:37
        Gość portalu: Ali napisał(a):

> Jak tak można. Czyli moje pieniądze zamiast na inwestycje pójdą na aktualne eme
        > rytury - a z czego ja będę żyła na emeryturze?

Nieszczęsna Ali. Słowo "inwestycje" ma znaczenie potoczne wkładania pieniędzy dla rozwoju jakiejś działalności przynoszącej dochód. Ale w języku bardziej urzędowym, "inwestycja" to także zakup obligacji rządowych. Gdy pieniądze z tych obligacji są przez Państwo zużywane na - powiedzmy budowę autostrad - co ściągnie zagranicznych inwestorów budujących, choćby montownie, co da pracę ludziom, a Państwu podatki, to są to inwestycje podobne do tych dosłownie rozumianych.
        Ale OFE "inwestuje" w obligacje Państwa których KONIECZNOŚĆ emitowania związana jest UBYTKIEM składki do ZUS.
        Ty jako podatnik będziesz dopiero musiała (wraz z innymi) wykupić te obligacje, żeby OFE dało Ci te pieniądze. Póki nie wykupisz, ich nie ma!
        Masz złudzenie, że wykupią współobywatele, a Ty tylko w małym 1/38000000 ułamku? Ale skoro dla WSZYSTKICH trzeba będzie wykupić, to nikt nie dołoży.
        A dodatkowo - żeby wykupić zapłacić będziesz musiała więcej niż to warte, a kupę szmalu przy okazji zarobią prezesi, akwizytorzy, no i właściciele PTE.
        Przemyśl to sobie i poczuj wdzięczność do Fedak i Rostowskiego.
    • Gość: na-plus Polacy powinni oszczędzać, tam gdzie chcą ... IP: *.netfala.pl 07.04.11, 15:12
      na-plus.blogspot.com/2011/02/polacy-powinni-oszczedzac-na-emerytury.html
    • Gość: slavik222 Okradać biedniejszych, POmpować w bogatych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:13
      Janusz Korwin Mikke by to skomentował dosadnie
      • pw.2221 slavik222..J.Korwin-Mikke mówił o OFE .. 07.04.11, 15:16

Złodzieje,pasożyty ! Sprawdż ,baranie..
    • Gość: kapitalista Po ptokach. IP: *.aster.pl 07.04.11, 15:14
      Nawet jeśli TK uznałby niezgodność części zapisów ustawy dziś podpisanej przez Bul-Komorowskiego, nie da się cofnąć decyzji. Zapewne da kilkanaście miesięcy do wprowadzenia poprawek ale klamka zapadła. Koniec. kropka.
      Balcerowicz, Stępień, Rybiński i inni robili co mogli, ale z PeOwską kliką nie mieli szans.
      Na pohybel nierobom z PO.
      • Gość: Macho Re: Po ptokach. IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 15:19
        Jeśli coś zostało wykazane dobitnie, to właśnie to że OFE nic nie robią.
        Lobbystom banksterów dziękujemy.
    • Gość: głosowałemnaPO Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.231.10.51.koba.pl 07.04.11, 15:15
      Zapamietam to! Na mój głos już nie liczcie
      • Gość: xxxx Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 07.04.11, 16:57
        baba z wozu,koniom lżej.i nie pitol że głosowałeś.
    • Gość: Jacko I co młodzi wykształceni z wielkich miast? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:16
      Jak ma się ten populistyczny rząd do liberalnych frazesów, którymi nas karmili ?

• Gość: Macho Re: I co młodzi wykształceni z wielkich miast? IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 15:18
        Od razu widać, żeś radiomaryjny młot.
      • pw.2221 I co młodzi wykształceni z wielkich miast? 07.04.11, 15:19
        bardzo fajnie, mądra decyzja !

Gość portalu: Jacko ...Ty nadal karmiony jestes z szamba RM-PIS ?
        A znasz chociaz , co to jest OFE, na jakich zasadach działa ?
    • Gość: mirek Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.04.11, 15:16
      gdzie mozna sie podpisac pod pozwem,

ps jaka jest PO widać po wyborach w Wałbrzychu

pozdrawiam i odradzam głosowania na wszystkich z wiejskiej
    • Gość: Daniel Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:16
      No to nas wszystkich okradli...
    • alik233 Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 15:18
      Uff, nareszcie. Nie rozuniem tytułu - "Apele nie pomogły". Rozumiem, że taki trochę jakby przekorny. Teraz czekam na likwidacje OFE, tego wrzodu na finansach państwa. Do zaobaczenia za rok w Jeruzalem!
    • Gość: piehemoth666 socjalistyczne złodzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:18
      Nie powinno być w ogóle takiego złodziejstwa, każdy umiejący się podpisać człowiek sam zaoszczędziłby na emeryturę, bez "pomocy" różnych instytucji. Ale zbyt wielu kolesi żyje na koszt społeczeństwa, więc "socjalizm albo śmierć".

Aha, zamiast dobierać się do mojej emerytury, powinni opodatkować kościół.
      • Gość: Macho Re: socjalistyczne złodzieje IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 15:20
        Nie zaoszczędzisz sobie na emeryturę. Wybij to sobie z głowy kmiotku. W Polsce jest to niedostępne dla 90% pracujących.
        • Gość: Kolega ze WSI Re: socjalistyczne złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 15:26
          To dlatego, że dostajesz nieco ponad połowę tego co zarobiłeś, resztę zabiera państwo.
    • knock.out.4 ustawy ułatwiające życie ludziom i przedsiębiorcom 07.04.11, 15:18
      od 6 lat czekają w szufladach. Aż PO wygra, aż będzie miała prezydenta który nie będzie vetował itd.
    • Gość: kdthwes Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.aster.pl 07.04.11, 15:19
      Banda zakłamanych oszustów broni OFE, a gromada ciemniaków daje się wodzić za nos cwaniakom. Emeryt dostanie gó... w zęby, a fudusze 800 mln zł./rok do kieszeni. Mają białe kołnierzyki, wypasione domy i samochody i szczekają na Rostowskiego, a durnie im przyklaskują. Już w 2008 r.w N.Y. była publikacja, że korporacje finansowe przekupiły polityków i ekspertów z Ameryki Łacińskiej i Europy Wschodniej, aby móc zarabiać na przyszłych emerytach. Balcerowicz aż toczył pianę z pyska. Brawo panie Rostowski i panie prezydencie. I jeszcze to przygłupawe SLD wystawiło nogę tam gdzie konie kują.
      • warrsteiner ciemniacy wodzeni za nos... 07.04.11, 15:23
        ...przez cwaniaków, którzy napychają sobie kieszenie... i co jeszcze, równie czerwonego i socjalistycznego? Jakbym Lenina słuchał, a nie liberalnego zwolennika PO, jak rozumiem...
        • Gość: xxxx Re: ciemniacy wodzeni za nos... IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 07.04.11, 15:44
          a ty kużwa kto,cwaniaczek z ofe czy jak,gdyby się kierowali leninem to rozpirzyli by ofe w drobny mak,a balcerek lewicka góra hausner rybiński rosati i inne płatne "autorytety" wylądowały by w pierdlu.swoją drogą niemam nic przeciwko temu żeby lobbyści robiący za niezależnych ekspertów właśnie tam trafili.należy im się to na bank,albo jak wolisz na dwa banki.
        • wj_2000 Re: ciemniacy wodzeni za nos... 07.04.11, 15:49
          warrsteiner napisała:

> ...przez cwaniaków, którzy napychają sobie kieszenie... i co jeszcze, równie cz
          > erwonego i socjalistycznego? Jakbym Lenina słuchał, a nie liberalnego zwolennik
          > a PO, jak rozumiem...

Nieżyjący już Janusz Dzierżawski, był kultową postacią polskich konserwatystów, wrogiem komuny i socjalizmu. (Sprawdź ewentualnie jego życiorys w Google).
          W roku 2003 na 5-lecie reformy emerytalnej napisał rozprawę, którą znajdziesz na stronie:

dzierzawski.pl/pl/reforma-emerytalna-fakty-mity-sofizmaty,68,artic,13,91
          Przeczytaj. Może uwierzysz, że OFE to przekręt pod pozorem racjonalnych argumentów.
          Ludzi półinteligentnych, takich jak nasi politycy, czy były prezydent USA G.W. Bush, udało się CWANIAKOM z MFW i innym Chicago Boys przekonać do "prywatyzacji emerytur".
          Stany Zjednoczone mają tę przewagę nad naszym nieszczęsnym krajem, że większość polityków ma jednak jakiś poziom zrozumienia rzeczywistości. Republikanie masowo zaprotestowali i wybili z głowy swojemu prezydentowi ten pomysł.
    • greeks Marionetka.... 07.04.11, 15:19
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka