Dodaj do ulubionych

Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany

16.04.11, 12:56
Na KRUS budżet wydaje rocznie 20 mld, kiedy władza przestanie okradać podatników?
Obserwuj wątek
    • competent To jest tylko pozorowanie zmian 16.04.11, 13:30
      Dlaczego wszedzie na swiecie kazdy mundurowy pracuje przecietnie 35-40 lat,a polski teraz 15 lat,a za pare lat - 20 lat pracy.Czymze ta banda w mundurach jest lepsza od Amerykanow,Anglikow,Francuzow?Dlaczego tamci sa dwa razy dluzej w pracy?
      • czarno_to_widze Re: odbierając byłym SEbekom emerytury 17.04.11, 08:45
        wiecznie pijani politruki bełkotali coś o sprawiedliwości społecznej i wyszedł z tej sprawiedliwości taki "Tomek agent"
        • Gość: o Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.ptr.magnet.ie 23.04.11, 19:12
          uwazam ze czasami jest to bardzo ciezka praca i nie chcialbym jej wykonywac... to nie jest tkie proste, pomijam kilka czarnych owiec ktore sa w szeregach kazdych sil, w kazdej czesci swiata.... Polacy ogolnie niedoceniaja relatywnego porzadku spolecznego jaki maja... Takie US badz ameryka poludniowa zapewne otworzylaby oczy jak niebezpiecznie moze byc...

Uwazam z drugiej strony ze jest tyle roboty administracyjnej i za biurkiem, ktora i tak ktos musi wykonywac, wiec powinno tych gosci sie tam posadzic... albo bierze taka robote albo dowidzenia....
          • hooligan1414 relatywnego spokoju spolecznego - rotfl 23.04.11, 19:19
            chyba piszesz o innym kraju. Albo nie dostales od ulicy w pysk od rodaka - wyznawcy najswietszej panienki. fajne porownanie - gwarantujace wynik - dlaczego nie porownasz do Szwajcarii albo Skandynawii. Moze od razu do Rwandy z czasow rzezi Tutsi na Hutu?
            • Gość: o Re: relatywnego spokoju spolecznego - rotfl IP: *.ptr.magnet.ie 23.04.11, 19:33
              nie porownuje do szwajcarii bo mentalnie to dziaea nas lata swietlne...

To jest chyba najgorsze ze sie zawsze porownujemy do zachodnich sasiadow ktorzy tak naprawde sa liderami na tym kontynencie pod wieloma wzgledami... Wydaje mi sie ze sa to za wysokie progi jak na nasze nogi...

To tak jak polski przedsiebiorca mialby sie porownywac do Billa Gatesa - to jest po prostu strata czasu...im bardziej ten przesdiebiorca bedzie w temacie tym bardzie sobie bedzie zdawal sprawe ze nie bedzie dzielil losu Gatesa, Larrego Page'a etc..

Pomijam kapital i nawet wiedze - jego polskie otoczenie ktore czesciowo wplywa na jego decyzje jest mentalnie inne od otoczenia gosci z US...

Badzmy realistami - po prostu malymi krokami naprawiajmy system - problem ze nie ma woli nawet na zmiany strukturalne...
              • 33qq Re: relatywnego spokoju spolecznego - rotfl 23.04.11, 20:24
                IP: *.ptr.magnet.ie , mylisz się. to, że społeczeństwo polskie jest amoralne z racji urodzenia w tym kraju to prawda, ale to nie usprawiedliwie równie amoralnej policji, a emerytury są jednym z przejawów tego
                • Gość: Mojżesz Wolska to lekko zmodyfikowany PRL IP: 70.51.25.* 24.04.11, 02:45
                  Ludzie i ich mentalność się niewiele zmieniła. Amen!
                  • Gość: Quest WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.dsl.bell.ca 24.04.11, 03:39
                    Wybory sie zblizaja wiec jakies kurtuazyjne pociagniecia PO-lszewicy usiluja ustawic , choc jest to dekoracyjne i nieco spoznione ze szkoda dla budzetu panstwa a tym samym podatnika , ktoremu sciagaja ostatnie szelki z tylka. Demokratyczne panstwo nie honoruje kanalie zaszczytnymi emeryturami i przywilejami , ale to tylko w demokratycznym panstwie mowa jest o demokracji , polska demokracja dopiero poznaje jego barwy, szkoda , ze tworzy ja w ciemnych kolorach !!!!!
                    • Gość: beny Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:02
                      Quest: ale ty pieprzysz gdzie to jest demokratyczne PANSTWo----takie--panstwo nawet za 300 0000000LAT NIE BEDZIE DEMOKRATYCZNE jak bedo rzadzic bolki.....
                      • Gość: wacek Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: 78.149.125.* 24.04.11, 04:22
                        Gość portalu: beny napisał(a):

> Quest: ale ty pieprzysz gdzie to jest demokratyczne PANSTWo----takie--panstwo n
                        > awet za 300 0000000LAT NIE BEDZIE DEMOKRATYCZNE jak bedo rzadzic bolki.....

----------

Nie martw sie PiSiaku, jeden Bolek juz sie rozklada na Wawelu...
                        • Gość: beny Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:43
                          wacek:JESTES GORZEJ GLUPSZY NIZ CEP mnie ZADNA PARTIA NIE INTERESUJE AJAK PISZESZ ze ja jestem w PISie to jestes mocno ale to mocno POPIEPSZONY JESTES ROBIONY NA CHYBIL TRAWIL szkoda mi cie jako czlowieka ale nie jako GLUPKA.....................
                    • Gość: wacek Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: 78.149.125.* 24.04.11, 04:20
                      Gość portalu: Quest napisał(a):

> Wybory sie zblizaja wiec jakies kurtuazyjne pociagniecia PO-lszewicy usiluja us
                      > tawic , choc jest to dekoracyjne i nieco spoznione ze szkoda dla budzetu panstw
                      > a a tym samym podatnika , ktoremu sciagaja ostatnie szelki z tylka. Demokratycz
                      > ne panstwo nie honoruje kanalie zaszczytnymi emeryturami i przywilejami , ale t
                      > o tylko w demokratycznym panstwie mowa jest o demokracji , polska demokracja do
                      > piero poznaje jego barwy, szkoda , ze tworzy ja w ciemnych kolorach !!!!!

Zawsze musi sie znalesc jakis idiota pisowski.

Dlaczego nie masz pretencji o to do swojego prezesa, ktory ci to obiecal wygrywajac wybory w 2005 roku i od czego uciekl, jak szczur podajac swoj rzad do dymisji dla ratowania wyludzonych z budzetu panstwa pieniedzy, ktore byly mu odebrane za oszustwa wyborcze.
                      • Gość: WERA Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:34
                        wacek:czytamto co piszesz ja smerf nie jestem ZA ZADNO OPCJO-PARTIO-ALE-NIE-ZASTAWIAM-SIE KIMS jak ty siem zastawiasz kims to sam JESTES NIKIM----I CO-I amen......KAZDEN DEBIL SIE ZASTAWIA KIMS
                      • Gość: Quest Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.dsl.bell.ca 27.04.11, 06:16
                        Wszczepiona trucizna dziala skutecznie od stanu wojennego z dodatkiem jakim uzupelniono w Magdalence i parafowano przy okraglomy stole wlasnie przez "Bolka" , Jaruskiego i jego agentow , ktorym sie dobrze wiedzie ........w bezprawiu pansta polskiego , kanalie i hieny zostana z padlina , wiec przemian w tym kraju nadwislanym nie widac !!!!!!
                    • Gość: PAŁA Re: WSI/SB-ecja wyssysa emerytury z policji IP: *.181.12.27.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 09:45
                      POPRACUJ NAD PRZEKAZEM: MÓZG - PAPIER. POZDRAWAIM
                  • Gość: krajan Re: Wolska to lekko zmodyfikowany PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 15:28
                    Dopui rzadzacy nie odwaza sie na glebokie reformy emerytalne w tym mundurowki i chlopstwa dopoty bedo to tylko pozory przedwyborcze by pozyskac omotana wiekszosc wyborcow.
                    Co nalezy zrobic?
                    Zrownac wiek emerytalny dla babek i facetow 65 lat, dla ograniczonej grupy uprawnionych minimalny wiek 55 lat
                    lub 40 lat pracy bez wlicznia nauki i kursow ale nie mniej niz 25 lat dla spec uprawnionych
                    dla okreslonych stanowisk szkodliwych dla zdrowia i zycia za faktyczny czas pracy pracodawca dodaje przyjety wspolczynnik placac zwiekszona skladke emerytalna i zdrowotna o ten wspolczynnik.
                    Reasumujac
                    nie kazdy mundurowy ale np pilot, podwodniak,antyterorysta, strazak bojowy, gornik dolowy, hutnik przy piecu w zaleznosci od lat pracy na stanowisku zagrozonym moze przejsc na emeryture nie wczesniej niz w 55 roku zycia osiagajac 40 lat pracy z dodanymi wspolczynnikami, lub po 25 latach pracy na stanowiskach niebezpicznych dla zdrowia i zycia z emerytura 60% pelnej emerytury a nie ostatniej pensji.
                    Za okres do osiagniecia ustawowego miniumum wieku 55 lat doplata 1,5% za kazdy rok
                    Podstawowa emerytura to 75% ostatnich dochodow z 10 lat a przesuniecie przejscia na emeryture poza okres ustawowy nagradzany jest wzrostem 2,5% za kazdy rok
                    Ale jakim rzadzacym to sie zechce wprowadzic jak kazdy z nich czeka na kolejne wybory
                    w mysl zasady nic nie robisz jedziesz dalej
                • Gość: arek Re: relatywnego spokoju spolecznego - rotfl IP: 78.149.125.* 24.04.11, 04:16
                  33qq napisał:

> IP: *.ptr.magnet.ie , mylisz się. to, że społeczeństwo polskie jest amoralne z
                  > racji urodzenia w tym kraju to prawda, ale to nie usprawiedliwie równie amoraln
                  > ej policji, a emerytury są jednym z przejawów tego

Policja jest czescia spoleczenstwa. Policjant jest twoim sasiadem, jcem kolegi twojego dziecka w szkole, mezem ekspedientki w sklepie sprzedajacej ci cieple buleczki. Nie rozumiesz tego? :D
                  • Gość: PAŁA Re: relatywnego spokoju spolecznego - rotfl IP: *.181.127.112.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 09:41
                    MOWA TRAWA BEZ SKŁADU...
          • Gość: awanturnik Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 21:17
            Dobrze Pan zauważył - "czasami".

Dla znacznej większości policjantów robota jest prosta jak budowa cepa i mało wymagająca, podaję przykłady:
            - wyłapywanie pijanych rowerzystów i kierowców
            - zatrzymania młodzieży ze przysłowiowym skrętem w kieszeni
            - interwencje na melinach i różnego typu imprezowniach (zakłócanie ciszy nocnej, awantury, pobicia)
            - spacery po okolicy, tudzież przejażdżki służbowymi samochodami
            - papierkowa robota

Uważam, że znaczna większość pracowników policji ma przywileje bardzo nieadekwatne do specyfiki wykonywanej pracy, w której praktycznie nie trzeba używać mózgu. Najbardziej idiotyczny argument policjantów to ten, że ich praca jest skrajnie stresująca. Totalna bzdura, bo stresującą pracę w policji wykonuje niewielki procent funkcjonariuszy.
            • Gość: o Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.ptr.magnet.ie 23.04.11, 22:10
              racja - podobnie jest z gornikami....

Chyba malo kto chcialby pracowac na przodku przez dwadziescia lat - reszta gormnikow ma relatywnie latwa prace... tylko jak wynagrodzic tylko ta czesc najbardziej zasluzona przy takich patlogiach w instytucjach rzadowych?
              • Gość: gość portalu Re: podobnie jest z gornikami IP: 91.230.54.* 28.04.13, 18:32
                Fakt.
            • Gość: bolek Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 03:22
              JESLI W POLICI TAK ZLE TO PO KI H.J TAM SIE PCHAJA NIECH IDA NA BUDOWE TAM LEPIEJ JEST...
            • Gość: pies Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 08:40
              ale ty głupi jesteś. jakbyś podczas takiego spaceru po okolicy albo prostej interwencji na melinie dostał pogrzebaczem w oko to byś zrozumiał kilka spraw, Masz dzieci? to życzę ci żebyś po wstąpieniu do policji tego samego dnia kiedy łapiesz gnojka ze skrętem znalazł zamordowanego niemowlaka w umywalce podczas kolejnej interwencji. potem tylko czeka cię trochę papierkowej roboty i możesz wracać na chatę. i tak 20 lat podczas gdy twoi przełożeni młodsi od ciebie będą zarabiali 3 razy więcej tylko dla tego że mają wysoko postawionych wójków. Wogóle weź spie...j bo mi się nie chce pisać do ciebie tłumoku
              • gospodarz_domu_gras Re: odbierając byłym SEbekom emerytury 24.04.11, 14:31
                wysoko postawionych wójków. Wogóle weź spie...j

Twój podpis idealnie do Ciebie pasuje. Ty nie jesteś policjantem. Ty jesteś zwykłym psem, prostym kundlem-analfabetą. Zapewne żeby rozładować "trudy służby" walisz wódę i napierniczasz rodzinkę. Mylę się?
                Do takich jak Ty nigdy nie będę miał szacunku.
                Nie masz ambicji, pracujesz w policji.
            • haryjesion Re: odbierając byłym SEbekom emerytury 24.04.11, 10:47
              > Uważam, że znaczna większość pracowników policji ma przywileje bardzo nieadekwa
              > tne do specyfiki wykonywanej pracy, w której praktycznie nie trzeba używać mózg
              > u.

Znaczna większość siedząca za biurkami po KGP i KWP i licząca głupie słupki - to się zgodzę, być może to prawda.
              Ale nazywanie papierkową robotą czynności do dochodzeń (od oszustw na Allegro, alimentów, przez znętki, groźby po samochodówkę) to jest bezczelne deprecjonowanie ogromnego wysiłku umysłowego dochodzeniowców. TO NIE JEST URZĘDNICZA ROBOTKA 7-15 poniedziałek-piątek, ZA BIURECZKIEM, z kawusią i radyjkiem w tle.
              "Papierkowa robota" u mnie to z reguły wygląda tak, przeciętny Panie Kowalski: na 8 godzin służby mam być conajmniej 6 godzin w obchodzie (w tym wszystkie interwencje od kolizji po biegające luzem byki po łące) a do tego stos papierów w tym wnioski o ukaranie,opinie,itd. Listonosz, ochroniarz, urzędnik biurokrata normalnie trzy w jednym. Oczywiście wszystko muszę wiedzieć, na wszystkim się znać i jeszcze za darmo udzielać ludziom porad prawnych, chociaż na podstawie żadnego przepisu nie muszę tego robić. Tylko podawać suchą informację o możliwościach prawnych.
              • Gość: podatnik Re: odbierając byłym SEbekom emerytury IP: *.uznam.net.pl 24.04.11, 16:46
                Kłopot w tym, że ci "dochodzeniowcy" z reguły oburącz własnej dupy nie potrafią znaleźć. Opisujesz nam tutaj realia z Kojaka a to Polska właśnie! Wytłumacz mi, dlaczego mam pracować na utrzymanie takich "dochodzeniowców", kiedy nie mam z nich żadnego pożytku? Kiedy nigdy policja nie odnalazła nic mi skradzionego ani nie ustaliła żadnego sprawcy, a żyjąc po uszy w katolicyzmie jestem okradany co pewien czas (jak większość z nas)? Z mojego punktu widzenia wymuszanie utrzymywania kogoś takiego, to też kradzież.
      • Gość: bandyta Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: 194.181.128.* 18.04.11, 09:07
        Uprzejmie Panu, Pani dziekuję, że za lata ciężkiej roboty nazywa mnie bandytą. Proszę w takim razie o definicję Bandyty.
      • Gość: glina Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.play-internet.pl 19.04.11, 08:47
        niech mi łachy zapłacą moją pensję w euro to będę robił do śmierci
        • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 20:07
          A może by tak wszystkim zapłacić pensję w euro i po 15 latach pracy? Ja jakoś nie mogę zrozumieć tego że inni muszą po ok 40 lat pracować na to samo co wybrańcy 15 lat. Nie pojmuję dlaczego ten komuszy przywilej zostawiono do dzisiaj i sankcjonuje się pasożytnictwo jednych grup kosztem innych.
          • Gość: alexy Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:12
            Pasożytnictwo powiadasz. A gdzie pójdziesz jak ci mieszkanie okradną?
            • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 20:27
              Zapierdzielać by na nowy sprzęt kupić, jeśli się upierasz że na policję byłoby właściwiej to mógłbym Ci co nieco z postępowania policji podesłać w sprawie zniszczenia sporego mienia - szkoda nerwów i czasu najczęściej by szkodę na mieniu policji zgłaszać.
              A jeśli już iść Twoją logiką - daj takie przywileje każdemu innemu zawodowi, np gdzie pójdziesz jak zachorujesz? Dlaczego lek nie ma podobnych uprawnień?

Tak, pasożytnictwo, komuchy dały kiedyś sbekom, zomowcom i gadom innej maści pewne przywileje by za ich pomocą trzymać naród w ryzach, te przywileje niestety zostały a ktoś na to płacić podatki musi. Dla mnie lekarz, piekarz, masaż, nauczyciel etc to zawody o wiele bardziej przydatne a jednak nie uprzywilejowane w taki sposób.
              • Gość: g Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.legnica.vectranet.pl 23.04.11, 20:52
                Masz rację. Swego czasu rodzince ukradli dwa rowery. Przez przypadek brat zauważył jak te rowery wędrują na pakę do jakiegoś auta. Policja dostała nr auta, bo zanim przyjechali auta już nie było. Akcja zakończyła się "sukcesem" policji: odzyskano jeden rower.
                I za takie sprawne działanie mam płacić?
                • Gość: zerg Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.adsl.alicedsl.de 23.04.11, 23:41
                  Dokladnie. U mnie na miescie pewnemu typowi ukradziono samochod. Zglosil to na policje i co....i nic...Zaczal jezdzic po komisach w okolicy i o dziwo samochod odnalazl sie w jednym z nich. Umiesz liczyc, licz na siebie - bo w Polsce policja ci NIE pomoze.
                  • Gość: mily Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:09
                    jak ci cos ukradno a wiesz kto to SKROC GO O GLOWE JA TAK ROBILEM I POLICJA MI NIE POTRZEBNA................
              • Gość: alex Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:53
                Nie przekonuje mnie Twoja argumentacja. Każdy zawód w społeczeństwie jest potrzebny, użyteczny i pożyteczny. Są profesje, gdzie można stracić wszystko, nie zyskując niczego i odwrotnie. Pewne przywileje były, są i będą; tu w Polsce jak i na całym świecie. Uważasz się za człowieka wykształconego, cywilizowanego i światowego, ale posługujesz się retoryką człowieka, któremu to nie przystoi.
                • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 21:01
                  Bo ja doskonale pamiętam skąd te przywileje się wywodzą, bo wiem jak te "przywileje" wyglądają i za co one są w bardziej cywilizowanych krajach. Ten konkretnie przywilej wywodzi się tylko i wyłącznie z uwarunkowań komuny, sporo grup po przemianach dostało ostro po tyłku ale ta jest pieszczona jak tylko można.
                  Przez 20 lat uprzywilejowaną grupą byli u nas UBecko/SBeccy kaci, to przywileje z tego samego "źródła" były. Ty mi piszesz o tym co przystoi a co nie a ja zapytam Ciebie - podobają Ci się takie UBeckie przywileje katów gdzie często rodzina ofiary nie wie nawet gdzie leży ktoś bliski zakatowany przez w/w?
                  • Gość: olewka Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 22:47
                    Może i pamiętasz. Ale nie do końca. I nie na pewno.

Poczytaj sobie o międzywojniu. I emeryturach np. wojsku. Wtedy też były "przywileje".

A, i jeszcze jedno. Po 01. stycznia 1999r. każdy nowy funkcjonariusz mundurowy wstępując do służby miał uzusowioną pensję oraz perspektywę odejścia na emeryturę po 65 roku życia. Premier Leszek Miller zmienił tę "niesłuszną" reformę rządu Buzka i przywrócił wszystkim "stare zasady"
                • Gość: sultan Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:12
                  alex: naprawde naprawde PIEPRZYSZ i nic wiecej...................
              • Gość: SMERF Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 03:46
                krzysiozbuj;lekarz na zwolnienie lekarskie nie pojdzie bo dziennie traci pare tysiecy LAPOWKI nauczyciel pracuje kilka godzin w MIESIACU a duze forse bierze jak im tak zle niech ida na BUDOWE TAM JEST LEPIEJ tobie zycze tez idz na BUDOWE BEDZIESZ MIAL DOBRZE.....
              • Gość: golędziniak Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.146.123.238.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 14:46
                krzysiozboj napisał:
                Tak, pasożytnictwo, komuchy dały kiedyś sbekom, zomowcom i gadom innej maści pe
                > wne przywileje by za ich pomocą trzymać naród w ryzach, te przywileje niestety
                > zostały a ktoś na to płacić podatki musi. Dla mnie lekarz, piekarz, masaż, nauc
                > zyciel etc to zawody o wiele bardziej przydatne a jednak nie uprzywilejowane w
                > taki sposób.

Ty niedouczony kretynie.
                Ten "komuszy przywilej" komuna dostała w spadku po PIŁSUDSKIM!
                Miejcie to zawsze w pamięci, solidaruchy popaprane. :-D
            • Gość: matylda Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 03:34
              alexy; ale ty pieprzysz gdzie pojdziesz jak ci mieszkanie okradno ; nie jednemu okradli i co i H.J z wszystkiego oni tylko sa do lapania rowerzystow i furmanow a PSELDO GANGSTERZY NA WOLNOSCI JESTES SMIESZNY JESTES SMIESZNY...................
            • Gość: wacek Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: 78.149.125.* 24.04.11, 04:30
              Gość portalu: alexy napisał(a):

> Pasożytnictwo powiadasz. A gdzie pójdziesz jak ci mieszkanie okradną?

No wlasnie glupku, gdzie pojdziesz, jak policjanci beda na emeryturach?
          • Gość: Bambo Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.toya.net.pl 23.04.11, 20:22
            Wybrańcy? A ktoś Ci zabronił iść do wojska/policji/straży pożarnej?
            • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 20:33
              Do straży "ciągu" nie miałem, do pozostałych dwóch gdybym miał to pewnie z rodziny by mnie wypisali - dlaczego za komuny pewne zawody były nie do przyjęcia dla niektórych dopowiedz sobie sam.
              A co do koronnego argumentu "dlaczego sam tam nie polazłeś" - odpiszę, gdyby tam wszyscy poszli to dawno zdechlibyśmy.
              • Gość: Jarek Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.04.11, 08:30
                Krzysiobuj moja rodzina też miała na pieńku z milicją za komuny. Jak bym poszedł do wojska/policji lub straży granicznej to nikt by mnie nie wydziedziczył. Jak tak jesteś mądry to dostań się do straży granicznej.
                • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 24.04.11, 09:45
                  Mieszkam kilka km od granicy, na początku lat 90-tych szło sie tam (SG, wtedy to WOP się zwało chyba) albo poprzez koneksje rodzinne albo dość spora łapówka była potrzebna, kilka lat pracy trzeba było by ją odrobić ale jak widać i tak się opłaciło ją dawać.
                  Nie każdy musi chcieć tam iść, tak jak nie każdy musi chcieć być górnikiem, kłopot w tym że pewne grupy z komuny wyniosły pewne przywileje i dzisiaj robi się z tego zwyczajne pasożytnictwo. Inne grupy społeczne, przedstawiciele innych zawodów też muszą pracować a jeśli idzie o emerytury to co najwyżej głodowe na samą starość mają.
                  • Gość: robert Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 14:45
                    górnicy to nie grupa społeczna tylko zawód, który wykonuje się na takich a takich zasadach.jeżeli ci to nie odpowiada to zmień to i na tych zasadach przyjmuj ludzi do tej pracy.znajdą się chętni to będzie wyłącznie ich problem.według statystyk zusu z 2008 roku bo nowszych w necie nie ma średni wiek przechodzącego na emeryturę górnika to 49 lat,średni staż pracy 31 lat.do 65 roku życia dożywa ich 34 proc.przynajmniej tak wynika z tabelki struktura wieku pobierających świadczenia.swoją drogą to świadcząc pracę jako górnik w kghm zawsze myślałem że jestem przydatny bo firma przynosi krocie.trzy lata temu gdy kupiłem pierwszy komputer i założyłem internet okazuje się że podejmując tu pracę w 1985 roku zostałem pasożytem,przynajmniej tak wynika z głupkowatych komentarzy.co ciekawe robi to też mój rodzony brat,który gdy przyjechałem tu do pracy to twierdził że upadłem na głowę.szkoda gadania
                  • Gość: golędziniak Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.180.86.74.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 14:52
                    [i]krzysiozboj napisał:
                    > Mieszkam kilka km od granicy, na początku lat 90-tych szło sie tam (SG, wtedy t
                    > o WOP się zwało chyba) albo poprzez koneksje rodzinne albo dość spora łapówka b
                    > yła potrzebna, kilka lat pracy trzeba było by ją odrobić ale jak widać i tak si
                    > ę opłaciło ją dawać.
                    > Nie każdy musi chcieć tam iść, tak jak nie każdy musi chcieć być górnikiem, kło
                    > pot w tym że pewne grupy z komuny wyniosły pewne przywileje i dzisiaj robi się
                    > z tego zwyczajne pasożytnictwo. Inne grupy społeczne, przedstawiciele innych za
                    > wodów też muszą pracować a jeśli idzie o emerytury to co najwyżej głodowe na sa
                    > mą starość mają.

Ty, matołku, pewnie z trudem podstawówę skończyłeś a WOPie chciałeś łoficerem zostać... :-D
                    Niedouczony kretynie.

• krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 24.04.11, 20:48
                      Matołki szły do mundurowych, tam matura nie była konieczna, ja mam dwa dyplomy najlepszej naszej technicznej :))
                      Na płacę i pracę co prawda nie narzekam ale za dobrze nie czuję się płacąc na niedouczonych 40-letnich emerytów.
                      • Gość: golędziniak Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.146.85.237.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 21:01
                        ty, głąbie, zaprojektować i używać rolki papieru do podcierania d.upy nie potrafisz
                        a mądrzysz się tu na temat "komuszych przywilejów" -
                        bujaj wory do POMu, pługi ostrzyć i młockarnie odkurzać - inżynierku po "najlepszej technicznej"... :-D
            • Gość: Marek Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:35
              Komisja wojskowa
            • Gość: zerg Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.adsl.alicedsl.de 23.04.11, 23:46
              Tak - w moim wypadku - wzrost, brak znajomosci i sumienie - przynajmniej jesli chodzi o policje - policja to ma byc sluzba a nie praca!
              • Gość: don Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:47
                zerg:to by bylo dobre ale tak niejest....................
            • Gość: mania Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:19
              Bambo: ty jestes NIEUKIEM jak szukasz LETKIEGO CHLEBA MOZE DO GAPO PRZYIMUJA ZGLOS SIE.................................
          • Gość: gość Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 23:42
            Tak dla sprostowania to nie praca tylko służba wymagająca min. pewnych predyspozycji, umiejętności sprawności i pełnej dyspozycyjności. Dlaczego minimum emerytury po 15 latach, bo to straszliwie wypalający fach.

Może też dla tego że na moim przykładzie dzisiejszą teoretycznie wolną przedświąteczną sobotę, która taką miała być, spędziłem na służbie 10 godzin i wróciłem do domu jakieś 30 minut temu, a za dwa dni w lany poniedziałek też idę do "fabryki" tyle że zamiast tak jak zaplanowano mi od 14 do 22 już wiem że muszę być tam na 11. Może dla tego?

Chce się ktoś, pracujący w normalnej firmie zamienić?

Życze wesołych Świąt
            • Gość: zerg Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.adsl.alicedsl.de 23.04.11, 23:49
              OJ BIEDACTWO!!! Wyobraz sobie ze nie jestem policjantem, a w czwartek pracowalem do 1:30, wczoraj tez, a dzisiaj wyjatkowo do 23:30.... jutro znowu pewnie do 1:30, moze w poniedzialek dostane wolne- MOZE. Takze skonczcie w koncu pierd... jaka to wypalajaca ta wasza praca!!!!!!!!! Na takich warunkach jak wy chetnie bym pracowal....
              • Gość: gość Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.play-internet.pl 24.04.11, 00:33
                Nie wiem gdzie pracujesz i co robisz. Czas pracy podałem tylko jako przykład.

Może ten "przywilej" możliwości wyboru odejścia z zawodu po 15 latach został przewidziany bo jednak ktoś uznał że nie każdy w tym wytrzyma dłużej. Że przychodzi taki moment, że trzeba dać człowiekowi prawo wyboru. Mam siły, jestem twardy walczę dalej, nie już nie daję rady odchodzę, a w zamian z to otrzymam to co sobie wypracowałem, służąc innym, chroniąc ich od tej gorszej złej strony zachowań innych ludzi.

Napisałem ze nie wiem gdzie pracujesz i co robisz, ale jeśli możesz to powiedz, napisz co robisz, z kim, w jakim wymiarze czasu, w jakich warunkach, ile zarabiasz, policytujemy się.

Widziałeś tam gdzie pracujesz martwą, zgwałconą dziewczynkę z rozoranym kroczem w którym jest butelka? Widziałeś porąbane siekierą ciało ludzkie? Widziałeś histeryzujące matki i żony bo właśnie przed chwilą im powiedziałeś że ich dziecko, mąż nie żyje. Masz kolegę z który piłeś i bawiłeś się na imprezach, który teraz jeździ na wózku i robi pod siebie. Dostałeś w pracy w zęby, chciał Ci ktoś wsadzić nóż albo połamał Ci ktoś ręce? Podejmowałeś w ułamku sekundy decyzje o czyimś życiu lub śmierci, że masz, możesz zabić człowieka, przestępcę ale jednak człowieka? Zastanawiałeś się czy to że ktoś Cię podrapał albo ugryzł i nie zaraził w tym momencie HIV? Budziłeś się w nocy bo miałeś koszmary?

Policytujemy się?
                • Gość: kat Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 05:07
                  gosc: mie nietrza POMOCY POLICJ SWOJE RACHUNKI SAM ZALATWIAM jestem BOGIEM-SEDZIO-PROKURATOREM-ADWOKATEM I KATEM jak mi facet czepil sie dziewczynki to juz DAWNO W PIACHU LEZY AMen
                • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 24.04.11, 21:38
                  Myślę ze sporo z tego co opisujesz równie dobrze mogłoby opisać kilka specjalizacji lekarskich - mają podobne przywileje? To co opisujesz, w tych drastyczniejszych przypadkach jest pewnie udziałem jakiejś części policjantów i ma prawo im siąść psychika ale to powód Twoim zdaniem do uprzywilejowania w taki sposób wszystkich służb mundurowych? Moja zona pracuje w służbie zdrowia, wyższe wykształcenie, ok 15 lat stażu, płaca ok 2000 zł netto i zapierdzielanie do normalnego wieku by mieć emeryturę, napiszesz mi że w służbie zdrowia nie ma stresujących sytuacji z kategorii jakie tu opisałeś?
                  Opisujesz moim zdaniem sytuacje (przynajmniej te skrajne) obce wielu mundurowym, na nie można odpowiedzieć wieloma patologicznymi sytuacjami ale licytacja wyjdzie głupawa. Dla mnie zasadnicze pytanie jest czy takie uposażenie nie jest amoralne w sytuacji kiedy coraz więcej osób wyrzuca się na margines, kiedy praca za minimalną pensję czasem zaczyna być luksusem, kiedy masowo wyjeżdżają od nas fachowcy wysokiej klasy bo nie ma pomysłu na ich zagospodarowanie (dla przykładu, jak siostra kończyła ok 10 lat temu techniczną uczelnię to ponad 80% jej rocznika zaraz po obronie na zachodzie wylądowała, prawie wszyscy tam zostali).
                  Co do stresujących sytuacji - na studiach dorabiałem jako kierowca ciężarówki, wyskoczył mi pod koła samochód osobowy, uciekłem na pobocze rozwalając swoje auto i inne na poboczu, dzięki Bogu nikt nie ucierpiał ale za kierownicę ciężarówki już nie siadłem (nie mój zawód więc i problem dla mnie był żaden) ale doskonale jestem w stanie zrozumieć załamanie psychiczne kierowcy po wypadku w którym ktoś zginie i poogląda to on sobie - ma jakieś specjalne dodatki, specjalne uposażenie z tego tytułu? Może na cokolwiek liczyć jeśli psychika nie pozwoli mu siąść za kierownicę?
                  Za swojego podwórka mógłbym podać przykład policjanta który unika mnie jak może bo ... dwa razy naciągał ostro fakty by nie podejmować żadnych działań a jak raz przyparłem go ostrzej pokazując mu przestępstwo popełnione przez jego teścia i proponując mu składanie zeznań jako świadek to odparł wprost że i tak będzie kłamał - to też kandydat do tych przywilejów?

Mnie zaczyna to pachnieć jak najgorzej, wyprowadzamy na zachód najlepiej wykształconych i najbardziej zaradnych (czasem gorzej wykształconych ale zaradnych, np budownictwo), u siebie pozwalamy na ostry wzrost bezrobocia a więc i biedoty która powiększy tzw przestępczy margines a do kontrolowania tego niestety będą potrzebne karne i zdyscyplinowane służby mundurowe.
                  • Gość: golędziniak Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.146.102.169.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 21:52
                    No widzisz?
                    Jak się takiego nieuka porządnie opi.erdoli, to dłuuugi post napisze i ani słowa o komuszych przywilejach... :-D
                • Gość: Dog Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: 77.252.60.* 25.04.11, 18:55
                  Takie rzeczy się w drogówce dzieją? To co musi być w kryminalnych? A Ci co w biurze siedzą i przewalają papiery też tak mają? Jak księgowe w kopalniach dodatek za zjazd w dół?
              • Gość: mk Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 10:55
                No jeszcze powiedz ze tak jak oni siedzisz w pracy w świeta,wigilie, sylwester,majówki itp. a przepraszam a zaczynasz dyżur o 18tej? ;))
            • Gość: elf 231 Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 04:56
              gosc: TO DLACZEGO TAM SIEM PCHSZ JAK TAK ZLE TO IDZ NA BUDOWE DOMOW DROG NA INNE ROBOTY CZEMU TAM JESTES ale sa ludzie co chca letkiego CHLEPKA i problem w tym............................
          • Gość: gość Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 23:58
            Tak dla sprostowania to nie praca tylko służba wymagająca min. pewnych predyspozycji, umiejętności sprawności i pełnej dyspozycyjności. Dlaczego minimum emerytury po 15 latach, bo to straszliwie wypalający fach.

Może też dla tego że na moim przykładzie dzisiejszą teoretycznie wolną przedświąteczną sobotę, która taką miała być, spędziłem na służbie 10 godzin i wróciłem do domu jakieś 30 minut temu, a za dwa dni w lany poniedziałek też idę do "fabryki" tyle że zamiast tak jak zaplanowano mi od 14 do 22 już wiem że muszę być tam na 11. Może dla tego?

PS.Aby dyskusja była merytoryczna i zgodna z faktami to możliwość przechodzenia na wcześniejszą emeryturę na odrębnych zasadach dla policji i innych służb mundurowych został ukształtowany i ustanowiony w ramach prawnych w II RP przy powołaniu Policji Państwowej. W tedy podstawowym okresem emerytalnym było 10 lat i zostało to zmienione dopiero w latach 80-tych XX wieku.

Chce się ktoś, pracujący w normalnej firmie zamienić?

Życze wesołych Świąt
          • Gość: golędziniak Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.146.11.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 14:42
            krzysiozboj napisał:

> A może by tak wszystkim zapłacić pensję w euro i po 15 latach pracy? Ja jakoś n
            > ie mogę zrozumieć tego że inni muszą po ok 40 lat pracować na to samo co wybrań
            > cy 15 lat. Nie pojmuję dlaczego ten komuszy przywilej zostawiono do dzisiaj i s
            > ankcjonuje się pasożytnictwo jednych grup kosztem innych.

Ty niedouczony kretynie.
        • Gość: porucznik_zbik Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: 78.149.125.* 24.04.11, 04:28
          Gość portalu: glina napisał(a):

> niech mi łachy zapłacą moją pensję w euro to będę robił do śmierci

Dostaniesz lachu kopa w dupe,az sie o kolege na krawezniku zabijesz. Za euro to ty nierobie mozesz dostac z liscia w swoj smieszny daszek od czapki. :D
          • Gość: aska Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 05:15
            ZEBY IM NAWET PLACILI W EURO TO I TAK h..j BEDO ROBIC JAK KTOS CHCE ZOBACZYC ICH PRACE TO PROSZE WEJDZ NA you-tube dzieki.....amen
      • Gość: janie Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 19:46
        ...dlatego, że ma większy socjal i średnią płacy większą niż krajowa.
        Każdy by został jak najdłużej przy tym "komforcie" pracy!
      • Gość: Schlesier Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.11, 19:54
        Żal ściska? Trzeba było się uczyć.
        • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 20:04
          Dobry dowcip :)) Policjant (czy inny mundurowy) jako elita intelektualna :))
          Wiesz co się kiedyś robiło jak się matury nie zdało a nie paliło się do wojska? Ano szło się do policji, tam nieuków przygarniano i dawano im schronienie przed wojskiem:))
          • Gość: alex Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:08
            A kolega z której elity wywodzi się?
            • krzysiozboj Re: To jest tylko pozorowanie zmian 23.04.11, 20:21
              Ano z takiej która kończyła co prawda nasze ale za to najlepsze uczelnie w czasach kiedy to "elita" dla której matura byłą za wysokim progiem lądowała w policji :))
              No i jak na "elitę" przystało dzisiaj moi równo-latkowie (prawie 40 lat) przechodzą na "wypracowane" emeryturki a ja sobie jeszcze popracuję ok 25 lat.

O tym czy różni się mentalnie nasz Policja od tej w cywilizowanych krajach tu rozpisywał się nie będę bo to temat rzeka (miałem do czynienia i z naszą i tymi zachodnimi). Tam to jest traktowane jako służba społeczeństwu a u nas mamy jeszcze sporo naleciałości z komuny gdzie nie służba a tzw "władza" wpisana w mentalność. U nas co najwyżej odstępstwem od normy mogą być wzorcowe zachowania bo takie z pewnością są, średnia już mniej ciekawie wypada.
        • Gość: kaetas Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 05:20
          Schlesier: a co ty nieuku umiesz RECE WYKRECAC TO KAZDY POTRAWI TAM sa tylko nie uki i tyle w temacie..................
      • Gość: mirek podwyżka emerytur IP: *.internet.szczecin.pl 23.04.11, 21:34
        w sytuacji gdy normalnie pracującym radykalnie obniża się świadczenia emerytalne, nawet do 30% ostatnio otrzymywanego wynagrodzenia, to policjantom, żołnierzom rząd proponuje PODWYŻSZENIE świadczeń emerytalnych do 85%. Swiadczenie to otrzyma praktycznie każdy funkcjonariusz w wieku 55 - 58 lat. I to ma być reforma? Rząd po prostu zidiociał proponując takie zmiany. Bo zamiast zmniejszać różnicę między systemami emerytalnymi, radykalnie je powiększa.
      • Gość: pit Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 21:41
        bo zarabiają 10 razy więcej...
      • jmb2 Re: Pozory mylą ! 24.04.11, 08:41
        Zmiany w emeryturach polskich służb mundurowych, tak jak w każdej innej dziedzinie życia w Polsce powinny być przeprowadzone i dostosowywane do aktualnych wymagń. Tego nie neguje chyba nikt, kto myśli rozsądnie. Bądźmy jednak też i sprawiedliwi i porównajmy to z przepisami innych armii w Europie i wtedy okaże się, że niektórzy na tym forum sieją przynajmniej zamęt opierajac się na własnych wydumanych lub wziętych z sufit danych oraz ... dawnych urazach.

www.wynagrodzenia.pl/artykul.php/typ.2/kategoria_glowna.46/wpis.296/drukuj.1
        cytat: ...
        W armii brytyjskiej ... wszyscy oficerowie na pełnym etacie są członkami bezpłatnego Wojskowego Funduszu Emerytalnego. Emerytura przysługuje oficerom po upłynięciu 16 lat służby.

W załączeniu pod powyższym adresem:
        Tabela 1. Wynagrodzenia oficerów armii brytyjskiej, ważne od 1 kwietnia 2003.

Myślę, że nieprzemyslane zmiany w systemach emerytalnych polskich służb mundurowych, pomogą ... ale uzupełnić brakujące etaty np. w ... armii brytyjskiej.

Dzisiaj informacja o tym jakie są tak naprawdę przepisy w innych krajach można znaleźć w Internecie, bez wprowadzania ludzi w błąd.
        • krzysiozboj Re: Pozory mylą ! 24.04.11, 21:49
          Prawie każda grupa społeczna może to napisać, szczególnie ci najlepiej wykształceni typu lekarze czy inżynierowie. Chcesz zabawić się w porównanie ilu ludzi po medycynie czy po dobrych technicznych poszło za pracą na zachód a ilu policjantów? Ty straszysz ucieczką części mundurowych jeśli się im obetnie uposażenie, z pewnością masz rację, tak się stanie ale ... w kilku innych specjalnościach/zawodach/grupach społecznych to już dawno miało miejsce i uważam że ze znacznie większą szkodą dla kraju. Dowcip nie polega na dowaleniu mundurowym a na równym ponoszeniu kosztów utrzymania kraju.

Dziabnę jeszcze nieco w inne miejsce - potrafiłbyś podać zawód w którym jest więcej korupcji niż u celników (polityków proszę pomiń tylko, bo tylko tu mógłbyś mieć rację)? Przy celnikach jako że mieszkam zaraz obok sporego przejścia granicznego zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę - gdy otwierano nasze południowe i zachodnie granice to większość się ciężko pochorowała, znam ich sporo a żaden z nich nie przekwalifikował się ani nie podjął innej pracy - to zdrowe i normalne? Wielu z nich jeszcze dzisiaj nie ma 40 lat.
      • Gość: mm Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.wsip.edu.pl 24.04.11, 08:54
        od ciebie wszystkim........!!!!!!
      • Gość: obwywatel polska banda ignorantow w mundurach, to? obraza IP: *.play-internet.pl 24.04.11, 09:12
        dla godla kraju,w/g opnii wiekszosci spoleczenstwa to pasoyty spoleczne, to klamcy i oszusci, to chamy i zlodzieje, brutale, konfabulaci, nieroby, lenie, ....szkoda slow na te kaste spoleczna zyjaca z pracy innych!?
        • Gość: Ja Re: polska banda ignorantow w mundurach, to? obra IP: *.radom.vectranet.pl 18.06.11, 09:46
          Tyle, że gdyby nie ta banda ignorantów to w przypadku pożaru sam byś gasił swój dom, sam rozprawiałbyś się z kryminalistami, potem sam ich pilnował itd.
          Chyba że sam właśnie z kręgów kryminalistycznych się wywodzisz więc totalna anarchia byłaby Ci na rękę. Weź pod uwagę, że sprawa tyczy się wszystkich służb mundurowych - policji, wojska, strażaków, straży więziennej, celników. Rozumiem, że nie każdemu muszą się podobać przywileje które posiadają, ale wypadałoby przynajmniej pisząc o nich wykrzesać choćby odrobinę szacunku za to co robią każdego dnia, narażając swoje życie by innym żyło się lepiej.
          Poza tym skoro sądzisz że mają tak dobrze, nic nie robią a im za to płacą to czemu sam nie zaciągniesz się w ich szeregi??
      • Gość: j.k Re: To jest tylko pozorowanie zmian IP: *.szczecin.uw.gov.pl 24.04.11, 10:25
        Nie wiesz o czym piszesz. W Polsce mundurowy może po 15 latach przejśc na emeryturę. W praktyce to fachmani pokroju "agenta Tomka" korzystali z takich możliwości. Porządny i szanujący się "mundurowcy" służą co najmniej 28,5 roku, a to z tego powodu, że jeżeli chce na emeryturze dodatkowo dorobić nie musi nic kombinować bo nic mu z emerytury nie potrącają. A jak nie wierzysz zwróć się do Wojskowego Biura Emerytalnego i do Zakładu Emerytalno - Rentowego MSWiA niech Ci procentowo przedstawią po ilu latach odchodzą mundurowi na emeryturę.
    • ewa1-23 Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 16.04.11, 13:31
      ..."Po zmianie można by dostawać 85 proc. pensji - ale trzeba by było pracować 35 lat."... - i tak rząd robi sobie kpiny z podatników bez przywilejów!!!!!!!! A kto, k.... mnie się pytał, czy zgodzę się pracować 20 lat? Czy zechcę płacić podatki??? To jest "państwo prawa" ? Chyba kaduka! PO i PSL udają, że wprowadzają reformy, niech ich szlag trafi!
    • Gość: D-4 Pseudoreforma IP: *.globalconnect.pl 16.04.11, 18:18
      Ciekawe, czy przyniesie jakiekolwiek oszczędności.
    • Gość: imielnik Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.aster.pl 16.04.11, 19:40
      Nie chce tu siać propagandy ale na tym blogu gość dość ciekawie pisze na ten temat coztymwojskiem.blogspot.com/
    • Gość: Żołnierz Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.spray.net.pl 16.04.11, 21:23
      Aktualnie połowa służących żołnierzy, w tym 36,5 tys. szeregowych, podlega pod powszechny system emerytalny. Żołnierze ci nie mają obecnie szans na emerytury mundurowe ponieważ mogą służyć maksymalnie 12 lat. Pomimo tego nie odprowadza się za nich składek do ZUS ani do OFE. O tej grupie jakoś nikt nie wspomina mówiąc o emeryturach mundurowych. Czy będą mogli wybrać nowy system? Chyba nie.
    • kotek.filemon Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 17.04.11, 00:05
      Donaldu i Vincentu tylko łżą jak psy, że budżet państwa najbardziej cierpi przez OFE.
      • billy.the.kid Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 18.04.11, 10:21
        jestem emerytem od 27 lat. i bardzo to sobie chwalę. przepracowałem w organach 16 lat.
        to też sobie bardzo chwalę.
        radują mnie liściki tych gamoni którzy nie mysleli o swojej przyszło.ści.
        • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 20:53
          Ciężko sobie nie chwalić pracy w organach w tamtych czasach. Tyle że najzwyklejszym sk...ństwem jest sytuacja kiedy były kat może sobie dowcipkować np z byłych ofiar.
        • Gość: golędziniak Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.182.12.90.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 15:03
          ty, gudłaju, pracowałeś i pracujesz w kibucu. nie przechwalaj się.

billy.the.kid napisał:
          > jestem emerytem od 27 lat. i bardzo to sobie chwalę. przepracowałem w organach
          > 16 lat.
          > to też sobie bardzo chwalę.
          > radują mnie liściki tych gamoni którzy nie mysleli o swojej przyszło.ści.

to, że parszywi dolewają oliwy do ognia o czymś świadczy...
          potem, takie baranki jak krzysiohuj, p.ierdolą trzy po trzy para piętnaście
          • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 21:03
            takie baranki jak krzysiohuj

I to wystarczająco dużo o Tobie mówi, poziom chlewu i rynsztoka, gorzej niż menel pod budką z piwem.
    • Gość: sprawiedliwy Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 11:46
      coztymwojskiem.blogspot.com/
      • Gość: ssong Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.04.11, 12:07
        Facet na tym blogu pisze kompletne głupoty. Emeryt mundurowy , który dorabia i ma płacony ZUS, zyskuje co kwartał prawo do doliczenia sobie stażu pracy. A ten bloger wciska, że taki pasożyt zarabia w ten sposób na swoją emeryturę! Pięknie mi zarabia.... pobiera emeryturę, dorabia i jeszcze podwyższa sobie świadczenie. Perpetum mobile na koszt podatnika.
        • Gość: pytający Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.aster.pl 19.04.11, 21:15
          Kolego skoro twierdzisz, że co kwartał podnosi sobie emeryture to wskaż proszę taki przepis prawny bo chętnie z niego skorzystam?
          • Gość: tmajcher Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.netico.pl 24.04.11, 10:17
            Podaj mi średnią emeryturę mundurową po 15 latach pracy mundurowego, ja później podam Ci jak znajdę średnie kilku innych zawodów ale po 40 latach pracy, przyjmiemy sobie średnią życia i obliczymi ile dane grupy biorą średnio świadczeń i za ile lat pracy. Na to tylko jedno słowo jest dobre - pasożytnictwo.
    • carol4210 Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 18.04.11, 14:25
      Nigdy nie przestanie, kazdy rząd boi się protestów albo lekarzy i pielęgniarek albo górników albo stoczniowców.W pewnym momencie któryś rząd powinien powiedzieć stop i byłoby po sprawie.
      • billy.the.kid Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 20.04.11, 07:20
        no,jeśli pracuję, odprowadzam składki ZUS-owskie, dklaczego ma to NIE działać na wzrost mojej emeryturki?
        • Gość: g Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.legnica.vectranet.pl 23.04.11, 20:56
          Może dlatego, że jej wysokość wzięto z powietrza?
    • Gość: sułek Kiedy efekty? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.11, 19:04
      Pierwsze efekty dopiero za 15 lat. Nie bedzie już Tuska wpolityce ani prawdopodobnie Platformy. Niema więc w PO uciechy. To wymuszona na nich reforma.
      • radon13 Re: Kiedy efekty? 23.04.11, 21:54
        Tu raczej reforma wchodzi od razu poprzez porozumienie ale to i tak niczego nie załatwia, nadal przez całe lata bedziemy mieli młodych emerytów którzy dostają takie pieniadze jak inni po 40 latach pracy. Tak niesprawiedliwe przywileje powinny być cofnięte z moca wsteczną bo łamią podstawowe zasady państwa prawa .
    • m4t Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 19:12
      Zrobić 55 lat i Chorobowe nie wlicza się do czasu służby.
      Będzie to i tak 12 lat 'darmowej emerytury' - przestaną chorować, i będą pracować do tego wieku... bo to będzie lepsze niż siedzieć w domu robiąc nic !
    • senior-1 Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 19:31
      To super,że się zmieni...Nareszcie! ! !.Tylko dlaczego zawsze były,są i będą w służbach mundurowych wakaty????Przecież pracują tylko 15 lat....A chętnych brak.Przecież na emeryturze mają 2800-3000 PLN.Tylko im pozazdrościć.A co z narażaniem ich zdrowia i życia?No tak za te pieniążki można to robić.Ciekawe ilu mundurowych na emeryturach pobiera więcej niż 2800 PLN????Jak długo je pobierają nim pójdą do ziemi????????W innych (normalnych krajach )posiadają przychylniejszą pragmatykę służby.Zresztą ceny idą do góry to dlaczego mundurowym nie podnieść lat służby????W naszym kraju znamy jedynie słowa ,,PODWYŻKA,,
    • Gość: awq2 Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.stansat.pl 23.04.11, 19:34
      kiedy koniec przywilejów komunalnych najemców mieszkań,kiedy zaczną płacić realne czynsze i kiedy ta zafajdana komuna w tym kraju upadnie
      • Gość: axc Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 05:45
        awq2: to jest ciezkie pytanie.........................
    • zigzaur "Wam to dobrze, młodzi. A gdzie ja 23.04.11, 19:48
      tera robotę znajdę, jak ja tylko przesłuchiwać umię?"
      • Gość: yanec Re: "Wam to dobrze, młodzi. A gdzie ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:12
        zigzaur! jak taki gamoń jak ty umięł tak się w życiu użedzić ?
      • hooligan1414 W polskich nagraniach, zigzaur 23.04.11, 20:50
        wezma cie tam na lowce talentow
      • Gość: pies Re: "Wam to dobrze, młodzi. A gdzie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:17
        w polskich nagraniach, zgłoś się na łowcę talentów
      • zablokowany-obrazliwy-nick Zatrudnisz się jako 23.04.11, 21:55
        HR, będziesz przesłuchiwał kandydatów na telemarketerów.
      • Gość: radamesss Re: "Wam to dobrze, młodzi. A gdzie ja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.11, 00:10
        Proponuję w ubezpieczeniach.
      • Gość: franz Re: "Wam to dobrze, młodzi. A gdzie ja IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 09:15
        w polskich nagraniach Dziadek zgłoś sie tam na łowce talentów
    • Gość: Max Dość !! z pasożytami społecznymi w mundurach !!! IP: 79.139.99.* 23.04.11, 20:14
      Jak się nie podobają zmiany to do łopaty !! gamonie !! z wykształceniem ogólnokształcącym i w dodatku bez matury !! Jakim prawem macie dostawać wcześniejsze emerytury ?? Według Konstytucji wszyscy jesteśmy równi wobec Prawa ! To skandal aby gó...arze w wieku 34 lat przechodzili na wcześniejsze emerytury tak jak ten lowelas Tomuś !! Mam w tylnej części ciała całą tę milicję czy coś tam, ponieważ ich praca jest praktycznie żadna, czy są czy ich nie ma wyniki są takie same !! Nawet gamonie do dzisiaj nie wiedzą kto zabił ich "gienierała" a we Wrocławiu buchnęli w biały dzień kilka milionów złotych i nawet smrodu po złodziejach nie mają !! I do takiego czegoś mieć szacunek ??!! DNO !!!
      • Gość: miiso Dodaj jeszcze Olewnika i "zaginione akta sprawy". IP: 178.73.49.* 23.04.11, 23:49
        Wcześniejsza emerytura za łapanie studenta z piwem w parku to znaczna przesada.
        • Gość: smerf Re: Dodaj jeszcze Olewnika i "zaginione akta spra IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 05:57
          miiso: a co oni K...A innego potrawio ............CHODZO PARAMI ZEBY SIE P.....C ITO CO ROBIA a nic nie robia................
    • Gość: yanec Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:22
      15 lat pałowania to cięzka praca,bidulki nie dociagną nawet do 20 lat
    • Gość: Bambo Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.toya.net.pl 23.04.11, 20:28
      Większość płacze, że mundurowi mogą iść na emeryturę po 15 latach, tylko:
      - nikt nie widzi, że otrzyma się wtedy 40% emerytury
      - mało kto chce się zajmować tą niewdzięczną robotą (jak śmierdzący i nawalony menel awanturuje się w autobusie, to wzywa się policję)
      • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 20:46
        jak ten sam menel wyląduje w szpitalu to pielęgniarka czy lekarz kilkumetrowym kijem go dotyka? Śmieciarz z przykrymi zapachami ma do czynienia o wiele częściej, dlaczego nie dać mu emerytury np po 10 latach pracy?
        Podaj mi średnią emeryturę mundurową po 15 latach pracy mundurowego, ja później podam Ci jak znajdę średnie kilku innych zawodów ale po 40 latach pracy, przyjmiemy sobie średnią życia i obliczymi ile dane grupy biorą średnio świadczeń i za ile lat pracy. Na to tylko jedno słowo jest dobre - pasożytnictwo.
        • czesiekkk Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 20:53
          Oczywiście, że emerytury dla funkcjonariuszy służb mundurowych są wysokie.
          Po drugie pracujący emeryci - byli funkcjonariusze służb mundurowych zabierają pracę tym co jej nie mają oraz dyktują niskie ceny za tą zabraną innym pracę. Bo oni nie muszą się z tej dodatkowej pracy utrzymać, oni chcą sobie dorobić do emerytury i nie muszą bać się zwolnienia z pracy. I to jest druga strona medalu.
          • Gość: Bambo Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.toya.net.pl 23.04.11, 22:05
            Ich wynagrodzenie nie jest wysokie dlatego, że zarabiając więcej przekraczaliby kolejne progi dochodowe i musieliby płacić wyższe podatki.
            • Gość: aLaska Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 06:08
              Bambo: z tego co wiem to na sile sie tam pchaja jak MUCHY TO GOWNA czemu tak jest........
      • luni8 Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 06:59
        > Większość płacze, że mundurowi mogą iść na emeryturę po 15 latach, tylko:
        > - nikt nie widzi, że otrzyma się wtedy 40% emerytury

Ja tam bardzo chętnie po 15-nastu latach na emeryturkę i potem pracować w innej firmie już bez obciążeń ZUS'owskich. Albo założyć własną i z miejsca mieć o 900 zł miesięcznie w portfelu więcej.
    • puzon59 Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 20:51
      W tym państwie nigdy. Potrzebna jest rewolucja, niekoniecznie bolszewicka.
    • puzon59 Emerytury mundurowe.To konieczne bo 15-letni pies 23.04.11, 21:04
      to stary pies.
    • Gość: Gość Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:17
      Jakich czterdziestoletnich? Chyba trzydziestoletnich? A 65 letni robotnik musi pracować na wysokości? I musi przejść badania wysokościowe, bo inaczej nie ma dla niego po prostu pracy!
    • Gość: greg Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:20
      machlojka 1) Do wyliczenia emerytury dla służb mundurowych liczy się ostatnia wartość pensji. Dla reszty średnia z np 10 lat.
      2) Ostatnia pensja jest zazwyczaj windowana na maxa :)

• Gość: Andrzej Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:37
        właśnie !!!
        To dziwne że właśnie tuż przed odejściem na emeryturę mundurowi dostają znaczną podwyżkę ? Czy ten przekręt jest zgodny z prawem ?

co to za dziwne oszukańcze prawo ?
        • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 23:55
          Aj tam, toż to stróże prawa, to ostatnia grupa społeczna której można zarzucić nieuczciwość i amoralność ;)
    • Gość: JaGa Baza emerytury powinna być wyliczana ze średniej IP: *.toya.net.pl 23.04.11, 21:36
      z ostatnich 5 kolejnych lat albo 10 lat z całego okresu pracy a nie na podstawie ostatniej często naciąganej dodatkami pensji. W ten sposób polski "James Bond" - agent Tomek miałby po 15 latach pracy marną emeryturę a tak jest w wieku 34 lat jednym z najwyżej uposażonych emerytów w Polsce.
      • Gość: Marek Re: Baza emerytury powinna być wyliczana ze średn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:48
        Zgadzam się. W ogóle co to znaczy procent ostatniej pensji?!! Ja pracując 40 lat przy zarobkach ok 6000 tys dostanę 1500 zł emerytury. Mój sąsiad odchodząc (lat 55) z mundurówki dostal 4000 emerytury bo (jak mi powiedział) jego zwierzchnik podciągnął mu pensję żeby miał za co żyć!!!! Studia zrobił jakie? Pomostowe specjalnie dla pracowników mundurówki! Sami policjanci, strażacy, wojskowi. Popili, pogadali i zdali. A polibudzie i 40 latach pracy za co k....ja bedę żył??? Za 30 lat wojskowi dostaną po 5000 emerytury nie płacąc zusu, nie oszczędzając, nie ubezpieczjąc się. Ja oddając fortunę na zus i po 1000 do III filaru może uciułam ze 2500. To się poprostu w głowie nie mieści. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!
        • alboalboalbo Re: Baza emerytury powinna być wyliczana ze średn 24.04.11, 09:13
          Nasze kolejne władze, zajete są własnymi czterema literami, dlatego nie mają czasu rozprawić się z bezprawiem, jakim jest obecny system emerytalny.
    • panbramkarz Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 23.04.11, 21:43
      Mundurowi moga spac spokojnie nikt im duzej krzywdy z emeryturami nie zrobi ot bedzie troche kosmetyki tak pod "publike".
      Zeby rzad "zadarl" z mundurowymi musieliby oni przestac byc niezbedni dla rzadu bo policja i wojsko nie sa dla narodu ale po to zeby w "krytycznym" momencie bronic rzad przed gniewem narodu.
      To policja rozpedza manifestantow, to wojsko wspomagalo gennerala w stanie wojennym i nie istotne ze tamto bylo za komuny w analogicznej sytuacji teraz tez bedzie to samo, zreszta po to zrobiono armie zawodowa ..... zawodowy bedzie bardziej lojalny niz poborowy z "lapanki". Rzad widzac ze nie starczy dla wszystkich korytem dzieli sie tylko z tymi ktorzy "ochraniaja" jego (rzadu) dostep do koryta.
      Mundurowi byliby "niepotrzebni" rzadowi gdyby w kraju zapanowal dobrobyt gdyby ludnosc byla najedzona i zadowolona ............. co jak wiadomo jest nierealne zwlaszcza w Polsce, wtedy jednak nikomu nie przeszkadzaloby ze mundurowi maja przywileje.
      To ze w Polsce ludzie wyjda na ulice jest kwestia czasu a wtedy uprzywilejowana policja i wojsko beda bronic nie tylko rzadu ale i swoich przywileji bo gdyby nie mieli przywileji nie mieliby motywacji bronic rzadu a wrecz przecciwnie opowiedzieliby sie po stronie narodu.
      • Gość: byly protestant Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 06:34
        panbramkarz: ALEty pieprzysz glupoly --KTO WYJDZIE NA ULICE CHEBA PANIENKA W KTOCIOTKIEJ SPODNICCE BO NIKT WIECEJ ciemnogrod popiera PO I tak zostanie amiljcia to najwieksze nieuki takjak STRAZ MIEJSKA TO TEPAKI...........................
    • Gość: kij Zeby Polska Była Polską . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:53
      Kiedyś jeden idiota śpiewał - żeby Polska była Polską .
      Prawie wszyscy myśleli tak samo - jaka ma być ta Polska .
      Dzisiaj dowiadują się ci ludzie co idiota miał na myśli .
      Miała to być Polska faszysty , gdzie rano przyjdą zakołatać do twoich drzwi .
      Jacy ONI są do TAMTYCH podobni .
    • Gość: jkl Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 21:55
      jestem lekarzem, staż pracy 20 lat . żygać mi się chce jak widzę byki 40 letnie emeryckie ubeckie czy milicyjne czy wojskowe, które całe zycie czekaja na wojnę. najgorsze debile z mojej klasy licealnej poszły do szkoły wojskowej. dziś na 15 leciu matury szczyca sie że są na emeryturze. TO WSZYSTKO TRAGEDIA TEGO OBSRANEGO KRAJU. Uczciwi ludzie parcują n aobsrańców, którzy powinni chodzić po ulicach, po szkołach i strzeć porządu
      jkw rzeszów
      • Gość: gosc Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 22:52
        ssij pałe
        • Gość: aniela Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.du.xdsl.is 24.04.11, 06:42
          gosc: ssij pale Ty swojej kochance kaRZESZ SSAC i ciagnac za pale ..............
      • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 00:06
        Mnie wyżej napisano
        Uważasz się za człowieka wykształconego, cywilizowanego i światowego, ale posługujesz się retoryką człowieka, któremu to nie przystoi.

Tobie by to samo można było ;) Mam kilku znajomych po medycynie, bez ciepłych i gotowych posadek po studiach, staż i specjalizacja po naprawdę ciężkich studiach za ... nawet wstyd pisać o ich "pensji". Można się solidnie wkurzać.
        Ja inż. jestem, wiem co i kiedy mnie czeka, mozna tylko Bozię prosić by dała zdrowie po 60 by móc nadal pracować. Chory system i tyle.

A tak się składa że teraz właśnie odchodzą na emeryturki nabory z czasów komuny, nabory do przestępczej organizacji wtedy bo za taką UB czy MO uważam.
      • alboalboalbo Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 09:16
        Zgadam się z tym co piszesz, ale na lekarza to ty nie wygladasz.
      • Gość: polish_soldier Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.lannet.pl 24.04.11, 09:24
        Tylko zeby Ci zylka od tego zygania nie pekla Ty wyksztalcony pojezdzie chrystusowy. Zanim cos napiszesz na sluzby mundurowe, to zastanow sie jak szanowane jest srodowisko lekarzy - Ty tepy lapowkarzu!

P.S. Za ile kupiles mature, skoro nie porafisz nawet poprawnie napisac kilka zdan BARANIE!

P.S2. Moj ojciec czeka na przeszczep rogowki od 6 lat. "Twoj" Kolega po fachu zaproponowal przyspieszenie operacji za jedyne 10 tys. Wiec skoncz z takimi tekstami krystaliczny blaznie.
        • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 09:58
          No cóż ..., pieniążki nie lecą jak manna z nieba, jeśli z budżetu sporo SBecja i inni mundurowi sporo wyciągną to ... ma prawo braknąć na inne rzeczy. Złóż skargę na owego lekarza, dlaczego tego nie zrobisz? Mundurowi na pewno przywołają go do porządku, w końcu od tego są, czy jednak się mylę i nic nie zrobią?

A co do łapówek, nie wiem jak jest teraz ale kilka-kilkanaście lat temu nie było bardziej łapówkarskiej grupy społecznej niż mundurowi czy to policja czy celnicy. Lekarze może i święci nie są ale akurat nie trzeba ze świecą szukać by trafić na oddanego swojemu zawodowi.

I wybacz, barany niezdolne zdać maturę szły właśnie do policji, ci co mieli nieco oleju w głowie szli dalej.
      • Gość: polish_soldier Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.lannet.pl 24.04.11, 09:28
        Tylko zeby Ci zylka od tego zygania nie pekla Ty wyksztalcony pojezdzie chrystusowy. Zanim cos napiszesz na sluzby mundurowe, to zastanow sie jak szanowane jest srodowisko lekarzy - Ty tepy lapowkarzu!

P.S. Za ile kupiles mature, skoro nie porafisz nawet poprawnie napisac kilka zdan BARANIE!

P.S2. Moj ojciec czeka na przeszczep rogowki od 6 lat. "Twoj" Kolega po fachu zaproponowal przyspieszenie operacji za jedyne 10 tys. Wiec skoncz z takimi tekstami krystaliczny blaznie.
      • Gość: golędziniak Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany IP: *.180.94.154.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.04.11, 15:11
        żygajoncy lekażu z 20 letnim starzem. chyba najgłubsi to na medycynę poszli... ;)
        • krzysiozboj Re: Emerytury mundurowe. Szykują się zmiany 24.04.11, 20:51
          wulgarny cham, prostak, zakompleksiony nieuk, analfabeta