tomekjot 17.04.11, 09:00 Takie teksty powinny się ukazywać co tydzień z tabelkami, a nie jak było ostatnio, że śpiewaliście jak wam OFE zagrali. Emerytura z OFE będzie niska, trzeba było o tym 11 lat temu pisać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: x Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 24.04.11, 16:42 tomekjot napisał: > Takie teksty powinny się ukazywać co tydzień z tabelkami, a nie jak było ostatn > io, że śpiewaliście jak wam OFE zagrali. Emerytura z OFE będzie niska, trzeba b > yło o tym 11 lat temu pisać. a masz pewność że jakiekolwiek emerytury z ofe będą,a co będzie jak się"zwiną" pod hasełkiem upadłość.ofe to prywatny biznes,opłacać się ma, ale właścicielom,nie emerytom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirwisz Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: 70.51.25.* 24.04.11, 17:03 Wydaje mi się, że jak wreszcie bicie kijem guvna o Smoleńsku się w Wolsce skończy, to temat rent i emerytur stanie się dyżurnym na wiele, wiele lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
dalton78 Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 24.04.11, 22:58 Jakich emerytur? Nie będzie żadnych emerytur. Złotowłosy brzytwy sie chwyta. Kradnie i kłamie a następcy już chyba naprawdę nie będą mieli co sprzedać i co zagarnąć. Pamiętajcie - TUSK. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: O Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.ptr.magnet.ie 25.04.11, 00:34 Polakow w wiekszosci nie stac na jezdzenie pod palmy w wieku produkcyjnym 30-40 lat... (zakladajac ze maja dwojke dzieci) a na emeruturze ma byc ich stac? Ludzie - Get real! Te artykuly to prowokacja zeby was sprowokowac do klikniecia na ten link, niz poza tym :) Nie rozumiem czemu przecietnemu polakowi przychodza takie glupoty do glowy... Jak emerytury pod palmami... To jakis s-fiction! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.11, 07:50 Najlepsze zabezpieczenie na starosc to od istnienia ludzkosci wlasny klan, rodzina. I tak wychowac dzieci w duchu rodzinnych wartosci. Moze nie bedzie bogata ta starosc, za to godna, z swiadomoscia, ze zadni zlodzieje nie rozkradna wyludzonych terrorem i odebranych przemoca pieniedzy, ktore ida glownie do kieszeni zlodzieji a nie na zycie obecnych emerytow i rencistow. 10 do 20 procent obecnych skladek finansuje w porownaniu luksusowe zycie wszystkich urzednikow, bankierow, finansistow i roznych szefow i dyrektorow, to jest oszustwo na wielka skale. Massmedia odwracaja uwage od naprawde waznych spraw roznymi glupotami, zamiast naprawde wzbudzic zainteresowanie tym, co naprawde istotne. Tylko w waszych rekach lezy sprawiedliwosc, nie dajcie sie oszukiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: minister z SLD za to wasza kasa z OFE i ZUS juz jest pod palmami IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 10:51 konkretnie na Kajmanach buahahaha frajerzy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ea Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.80-202-72.nextgentel.com 25.04.11, 11:19 A jak to sobie wyobrazasz w praktyce? Teraz utrzymywac wszystkich wspomnianych przez ciebie zlodziei, a pozniej zwalic utrzymanie emeryta na rodzine!? Kompletna bzdura. Mlodzi wybrali rzad, ktory zaczyna im pokazywac srodkowy palec, ale jak jest sie mlodym najczesciej nie mysli sie o emeryturze i w tym blad. Teraz czesto glodowe zarobki, a na starosc jeszcze mniejsza emerytura. Za przepracowane lata pracy nie rodzina, ale panstwo ma obowiazek zapewnic godna starosc. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Szanowni Forumowicze , prawda jest taka że 24.04.11, 23:51 kto się nie nagłabie podczas lat pracy, temu nie pomogą żadne OFE , IKE , czy nawet 4-te, 5-te i 10-te filary Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przezorny Jak tracimy kasę na emeryturę odkładając w IKE IP: *.centertel.pl 24.04.11, 16:45 Wyliczyłem, że zamiast dawać zarobić tym IKE lepiej jest za te pieniądze kupić nieruchomość (nawet na kredyt) i żyć z jego wynajmu. Wynajem w czasie spłaty kredytu pracuje na spłatę raty a gdy już będziemy na emeryturze całośc będzie dla nas. A i spadek nie stanowi problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kioskarka Jak wydymać złodziejski ZUS ? IP: *.centertel.pl 24.04.11, 16:50 Najbardziej niesprawiedliwe jest to że nieważne jaką masz firmę, koncern naftowy czy kiosk z gazetami składka na ZUS jest taka sama (860 zł)... Jeśli ktoś ma kiosk z gazetami to nie stać go na to żeby płacić składke do ZUS 860 zł bo ma 1000 zł zysku na miesiąc !!!! Swoją małą firmę zapuje na ojca emeryta inie płaci żadnego złodziejskiego ZUSU !!! Chytry ZUS nie dostaje NIC ! ZERO ! a gdyby składka wynosiła 300 zł to by taki kioskarz chętnie zapłacił i ZUS miałby 300 zł a tak złodzieje nie mają nic !!! Haha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirwisz Re: Jak wydymać złodziejski ZUS ? IP: 70.51.25.* 24.04.11, 17:01 Powiem szczerze, że bardzo się dziwię ludziom, którzy w ogóle otwierają małe firmy w Polsce. Praktycznie każdy na nich żeruje, a urzędy nie liczą się z nimi wcale. Gdy odwiedzam co 2 lata swoją matkę w Polsce, to zauważam, że praktycznie prawie żaden mały byznes nie funkcjonuje nawet 2 lata. W dawnej restauracji jest sklep z komórkami, w dawnym zakładzie fryzjerskim jest punkt kopiowania dokumentów, etc. I co najsmutniejsze, to nie wynika z mobilności tych ludzi - oni po prostu bardzo szybko bankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebie IP: *.icpnet.pl 24.04.11, 18:21 Po pierwsze składka na ZUS obliczana jest w procentach od zarobku czyli nieważne gdzie pracujesz, ważne ile zarabiasz. Ty płacisz cały czas najniższą stawkę. Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebie. Po reformie Balcerowicza 10 lat temu twoja emerytura zależy WYŁĄCZNIE od tego, ile do ZUS wpłacisz. Robiąc takie numery okaże się, że nawet 100 zł emerytury nie dostaniesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zasmucony Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.008.c74.petrotel.pl 24.04.11, 18:28 Dokładnie tak, ale jak firma będzie dobrze zarabiać to sam sobie tą emeryturę stworzy. Ale faktem jest, że właściciel firmy ma z ZUS-u jałmużnę nie emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.icpnet.pl 24.04.11, 18:36 Ma dokładnie taką emeryturę, jaką naskładał. Trochę nie rozumiem tych pretensji właścicieli małych zakładów. Nie chcą płacić na ZUS ale emeryturę chcieliby dużą. Tylko skąd ona miałaby się wziąć? Jedynie grupy uprzywilejowane takie jak rolnicy, mundurówka czy górnicy otrzymują znacznie więcej niż wpłacają. Ale to jest patologia systemu, gdyż ci ludzie okradają nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robert Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 18:52 co za problem z tymi górnikami.zlikwidowac te wcześniejsze emerytury i przyjmowac ludzi na nowych warunkach.znajdą się frajerzy,to będzie wyłącznie ich problem i dawno to powinno byc zrobione żeby żaden cymbał nie uwłaczał tym ludziom.według statystyk zusu z 2008,bo nowszych pełnych w necie nie ma przechodzą na emeryturę średnio w wieku 49 lat.do 65 roku życia dożywa ich 34 proc,przynajmniej tak wynika z tabelki struktura wieku pobierających świadczenia.nie mają też prawa do zasiłku chorobowego,ponieważ są obowiązani odpracowac wszelkie chorobowe jakie mieli co do jednego dnia inaczej nie dostaną emerytury.swoją drogą to wielu kombinatorów podczepiło się pod to,bo górnik górnikowi nierówny.ciekawe jak by się przedstawiała ta statystyka gdyby byli tam ujęci tylko górnicy tzw.przodkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mirek Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.internet.szczecin.pl 24.04.11, 19:46 we > dług statystyk zusu z 2008,bo nowszych pełnych w necie nie ma przechodzą na eme > ryturę średnio w wieku 49 lat.do 65 roku życia dożywa ich 34 proc, nawet gdyby każdy górnik schodził z tego świata na drugi dzień po przejściu na emeryturę, to i tak budżet będzie dopłacał miliardy, bo po górnikach pozostają wdowy, które pobierają co prawda niższe świadczenia, ale za to przez bardzoooo, bardzooo długi okres. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robert Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 21:49 w takim razie należy to zmienic,a nie jest to tylko przypadłośc górników.moja była teściowa,była bo jestem po rozwodzie,już 21 lat bierze rentę po mężu,który wcale górnikiem nie był.acha;i należy założyc że ich żony nie pracowały,bo czasy patriarchatu w tym zawodzie dawno już mineły Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FreakyMisfit Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 11:34 > bo po górnikach pozostają wdowy, które pobierają co prawda niższe świadczenia, ale za to przez bardzoooo, bardzooo długi okres. Dokładnie. Przeważnie są to nieshańbione pracą kobiety (i przez to zdrowe), które dociągają do naprawdę sędziwego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi 24.04.11, 19:01 Prowadzający działalność gosp. mają pretensje o to, że MUSZĄ odprowadzać składki niezależnie od tego czy mają zyski. Najchętniej zrezygnowaliby z płacenia składek emerytalnych i zdrowotnych, gdyby mogli. Nie oszczędzajać na emeryturę w ZUS, a na lokacie mam ten komfort, że mogę z pieniędzy na lokacie skorzystać przed osiągnięciem wieku emerytalnego i stażu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: ci którzy nie odłożyli nic na swoje emerytury IP: *.icpnet.pl 24.04.11, 20:14 Kiedy jest się młodym nie myśli się o starości. Pomysł by każdy sobie odkładał na emeryturę miałby sens, gdyby każdy podpisywał cyrograf, że niczego nie będzie żądał od państwa czyli od reszty obywateli. Nawet jak będzie zdychał z głodu pod mostem. Niestety w praktyce wyglądałoby to tak, że ci którzy nie odłożyli nic na swoje emerytury byliby skłonni podpalić cały świat wymuszając przyznanie zasiłków. Dlatego państwo musi myśleć za tych niefrasobliwych. Miałem sąsiada, który większość życia pracował na czarno. Zdarzył mu się jednak wypadek i w efekcie dostał tylko 400 zł renty. Facet był gotów kraść i zabijać uważając, że został pokrzywdzony przez społeczeństwo. Wyobraź sobie parę milionów takich frustratów oraz życie tych, którzy uczciwie płacili na ZUS w takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: ci którzy nie odłożyli nic na swoje emerytury 24.04.11, 20:39 Ale ja to doskonale rozumiem i wcale nie sugeruję, żeby każdy sobie sam składał na emeryturę. Chodzi o to, że żaden przedsiębiorca nie chce oszczędzać w ZUSie, bo nie mają do niego zaufania oraz jest to system szalenie nieefektywny. OFE było krokiem na przód, ale rząd postanowił się cofnąć. Praca na czarno wynika często z sytuacji na rynku na pracy, a nie z niechęci do płacenia składek. A facet częściowo ma rację, bo to wina państwa, że nieudolnie działa przeciw szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi 25.04.11, 06:54 > Ma dokładnie taką emeryturę, jaką naskładał. Trochę nie rozumiem tych pretensji > właścicieli małych zakładów. Nie chcą płacić na ZUS ale emeryturę chcieliby du > żą. Tylko skąd ona miałaby się wziąć? Najlepiej dać d ZUS'u całą pensję to emerytura będzie że ho ho. Kłopot z emeryturami przedsiębiorców jest taki że na ZUS płacą sporo więcej niż przeciętny pracownik, a emerytura będzie porównywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p-b Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: 78.8.105.* 25.04.11, 09:33 Co TY koleś pier... 900zł ZUS przez 45 lat to sobie policz ile z tego później dostanie, dostanie emeryture 800zł o ile dożyje 65. Jak nie dożyje, ZŁODZIEJE WSZYSTKO KONFISKUJĄ. Rodzina nie dostanie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kierowca Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.centertel.pl 24.04.11, 18:52 a jak umre przed doczekaniem emerytury to płacone przez lata składki (razem by było ze 200 tysięcy zł) przepadną !!!!!! Rodzina nie dostanie nawet złotówki !!! to po co mam płacić ZUS ? Lepiej odkładać co miesiąc na konto w banku 800 zł...po 10 latach jak umre to chociaż rodzina sobie wypłaci z banku 100 tysięcy złotych ...a z zusu nie dostałbym nic... ZUS to złodziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi 24.04.11, 18:44 1. małe przypomnienie to nie balcerowicz a buzek ( wspierany przez takich asów ekonomii jak kaczyński, czarnecki rokita... pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kategoria:Politycy_Akcji_Wyborczej_Solidarno%C5%9B%C4%87&from=C) wprowadzili te "reformy" 2. nie płacąc ZUS co najwyżej przejadam teraz swoją kasę 3. emerytura nie zależy od tego ile kasy wpłacę ale głównie od tego jaki będzie stan gospodarki i jak zus będzie gospodarował moją kasą.. pewnie masz rację że nie wpłacając nic/niewiele otrzymam ale nikt nie da mi gwarancji że wpłacając dużo, dużo otrzymam (przynajmniej tyle co wpłaciłem!) 4. wiek emerytalny będzie podnoszony a więc maleje prawdopodobieństwo że emerytury dożyję, a nawet jeśli to czas przez jaki będę ja pobierał radykalnie się zmniejszy. a dodajmy w tym momencie że: 4a. jest wysoce prawdopodobne że w wieku 50+ stracę pracę i już jej nie znajdę a więc tak czy inaczej będę żyć z socjalu i taką też będę miał "emeryturę" 4b. w razie mojej śmierci, mojej emerytury nie może otrzymać współmałżonek, o dzieciach nie wspominając czyli państwo położy swoją pazerna łapę na tej kasie. 4c. to katolickie państwo które ma nieść odnowę moralną europie min poprzez przykładne karanie aborcji i eutanazji programowo morduje ludzi starszych i ciężko chorych odmawiając prawa do leczenia i diagnostyki medycznej. czyli jest wielce prawdopodobne że wieku 50+ NFZ uzna że każda moja choroba jest nieopłacalna do leczenia. oczywiście absolutnie nie można łamać prawa ale nie oczekuj od innych by byli frajerami i z radością oddawali swoją krwawice spasionym biurwom! Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi 25.04.11, 06:59 > 4b. w razie mojej śmierci, mojej emerytury nie może otrzymać współmałżonek, o d > zieciach nie wspominając czyli państwo położy swoją pazerna łapę na tej kasie. Dzieci (do 18 lat lub do 15 jeśli się uczą) oraz małżonek (powyżej 50-lat) mogą otrzymywać ręte po tobie. Te pieniądze też są wypłacane z ZUS'u Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi 25.04.11, 07:33 raz małżonek (powyżej 50-lat) mogą > otrzymywać ręte po tobie. > Te pieniądze też są wypłacane z ZUS'u tyle że małżonek nie może tej renty łączyć własną pensją renta bądź emeryturą... musi wybierać czyli tak czy inaczej tylko w szczególnym przypadku może z tej kasy skorzystać co jeśli chodzi o mnie jest bardzo mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kierowca Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.centertel.pl 24.04.11, 18:47 emeryture jeśli dożyje dostane za 30 lat...i to pewnie głodową 400 zł bo rząd ukradł składki z OFE a ZUS może za 30 lat upaść!!!...a jeśli prowadze kiosk i mam zysku na miesiąc 1000 zł to dlaczego mam płacić aż 860 zł (najniższa stawka) składki do ZUSU skoro napisałeś że proporcjonalnie??? Dlaczego taka złodziejska jest stawka??? Mam zdychać z głodu? Tu akurat proporcji nie ma !!! i żyć za co też nie ma...mam płacić ZUS i głodować? jelenia szukaj w lesie Haha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kierowca Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.centertel.pl 24.04.11, 18:49 a jak umre przed doczekaniem emerytury to płacone przez lata składki (razem by było ze 200 tysięcy zł) przepadną !!!!!! Rodzina nie dostanie nawet złotówki !!! to po co mam płacić ZUS ? ZUS to złodziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nigdy nie okradały nas OFe, za to zawsze okradali 24.04.11, 19:41 politycy: a. za komuny kazdy płacił składki emerytalne w wysokości 32%, co później zostało podwyższone do 68%. Wystarczy to policzyć i zapytać, co sie z tym szmalcem stało. Jaka odpowiedz: komuna sypała cały ten szmalec do wspólnego pieca, nie liczono nikomu zadnych wpłat. A dlaczego? Z prostego powodu: wysokie renty dostawały pieszczochy, a reszta: mogła się ugryźć w tzw. doope. b. Gdy komuna upadła, ktoś nagle pomyślał, że coś z tym fantem należały zrobić. I powstały składki emerytalne. Cóż z tego, kiedy nadal istniały pieszczochy: bydełko górniczo-hutnicze i z tzw. wielkich zakładów przemysłowych na przełomie lat '80 i '90 nie płaciło do ZUS żadnych składek. Wystarczała jedna wycieczka do Wawy i rządzio wpadał w panikę, a bydełku zaległości kasowano! Inne bydełko, podobnież, co żywi, też nie musi płacić. Bo i dlaczego, w końcu to wyborcy PSL. I tak oto płacimy setki tysięcy podatków od starości, że którego od niepamiętnych czasów żywi sie bydełko, co je władza lubi lub kocha (niepotrzebne skreślić). A cała reszta? A kogo ta reszta obchodzi!!!!! I nie ważne, kto rządzi! Takie są realia. A to bandycki zusik buduje sobie za nsze składaki pałace, utrzymuje ośrodki wypoczynkowe i wypłaca sobie premie. A my co? Morda w kubeł i zęby w ścianę! Nie przejmujcie sie: faceci żyją jedynie przec. 76 lat, czyli grozi nam jedynie 11 lat chudych. Gorzej z kobitkami. Ale to sprawa kobitek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robert Re: nigdy nie okradały nas OFe, za to zawsze okra IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 21:53 komuny już nie ma 22 lata.zwal coś na cara mikołaja drugiego,a i tego twojego bydełka też ośle w wyniku prywatyzacji prawie już nie ma,za to pieniążków jakoś nie przybyło.żenada Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok żenada? 24.04.11, 22:14 ośle? Misiek, tak jest prawda. Skoro kilkaset milairdów nie zostało wpłaconych, a musiano je wypłacić, to brakuje ich w systemie? skoro zus utrzymuje sie z sowicie zagarnianych prowizji z naszych wpłat, to w efekcie koncowym musimy mieć nikłe renty, mimo tego, że każdy znas (tych którzy wpłacają oczywiście) wpłaca tego podatku kilkaset tysięcy w ciągu całego okresu pracowniczego. Skoro Krus pobiera kilka milionów ludzi, a wpłaty są mizerne! to kto na to buli???? Mr Jones??? Pan Shubijama??? Nie, każdy z nas, przeciętnych, dymanych Kowalskich! skoro nie masz pojęcia o materii, to nie pitol!!!! Zaneta!!!! A to moje bydełko, co go już nie ma, to kto posłał na wcześniejsze emrytury???? A temu bydełku, zanim co, to kto skasował niewpłacony podatek na emrytury???? Myślenie nie szkodzi misiaczku!!!! Komuny nie ma - to fakt!!! Ale właśnie wymierają roczniki ca. 1925-1935, czyli te, co pracowały za komuny!!!! Czyli te, którym nic nie liczono, a których wpłaty szły za komuny do wspólnego wora, a nie na konta emrytalne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: Rząd niczego nie ukradł tylko przesunął część IP: *.icpnet.pl 24.04.11, 19:43 Rząd niczego nie ukradł tylko przesunął część przyszłych składek z OFE do ZUS. Nadal są zapisywane na indywidualnych kontach i rewaloryzowane. Zabieg ten nie ma praktycznie żadnego wpływu na wysokość przyszłych emerytur. Podejrzewam, że gdyby zgodnie z propozycją PIS wprowadzono możliwość wyboru między OFE a ZUS to odpływ składek z OFE byłby znacznie większy. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Rząd niczego nie ukradł tylko przesunął część 24.04.11, 21:21 Z rachunkowego punktu widzenia masz rację, jednak ja bym wolał mieć jednostki w OFE (w więc obligacje i akcje) niż zapis na koncie w ZUS. A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: Ja nie. IP: *.icpnet.pl 24.04.11, 21:48 Ja nie. W ZUS mam pieniądze pewne jak w banku w tym sensie, że nigdy nie będzie ich mniej. W OFE możesz teoretycznie mieć więcej ale też możesz sporo stracić (tak jak stało się z funduszami inwestycyjnymi parę lat temu). Młody może liczyć, że kiedyś mu odrośnie ale dla starszej osoby krach na giełdzie może być tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Ja nie. 24.04.11, 22:12 Mówimy o funduszach emerytalnych, a nie inwestycyjnych. Jednostki rozrachunkowe nie mogą spaść poniżej pewnego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: w Re: Ja nie. IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 24.04.11, 22:42 mogą spaść,byle u wszystkich w podobnej wysokości.wtedy właściciele ofe nie muszą dopłacać.czy to takie trudne,dlatego grają na indeks bo to oznacza że przy podobnych wynikach nie ponoszą ryzyka typu: musi właściciel ofe dopłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok wy to jesteście zabawni 25.04.11, 00:22 w zusie macie dużo wyższe prowizje - o czym sie nie mówi; w zusie macie zapisy, czyli pieniądze nie istniejące. Zus zależny jest od wysokości podatków od rent wpłacanych do systemu (tak to wymyslono za Bismarcka) im mniej wpłacających, tym mniejsze wypłaty. A im więcej bonusowanych (czyli takich, którym daruje sie wpłaty, jak np. krus lub mundurowi), to tym jeszcze mniej pieniędzy. OFE miały temu zaradzić poprzez lokowanie wpłat. Skoro jednak w sytuacjach kryzysowych MF nie ma pieniędzy na wpłaty do OFE, to musiał im je zabrać................ To jest właśnie całe clou programu. Niestety jest to standard we wszystkich krajach świata................... A zależny jest od tego: kadencja polityka jest krótka, więc co go interesuje jakaś tam przyszłość jakiś tam ludzi za ileś tam lat. To przecież będzie problem polityków przyszłości. A w przyszłości: może jakaś wojna, epidemia lub coś innego problem rozwiąże...................... Kiedy bismarck wprowadzał swój system, to: a. ilość wpłacających była olbrzymia b. przecietna życia była dużo krótsza, tak że niewielu dożywało do wieku emerytalnego.................. c. ilość pobieraących renty była niezbyt duża. Obecnie to klasyczne drzewko wgrup wiekowych uległo odwróceniu i mamy poważny problemik............. A wykupujecie kit sprzedawany wam przez pana JVR. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: to ty jesteś zabawny IP: *.icpnet.pl 25.04.11, 09:00 1. W ZUS nie ma ŻADNYCH prowizji. 2. Czy w banku lub OFE masz pieniądze czy też zapisy elektroniczne na kontach takie same jak w ZUS ? Czy z OFE możesz wyjąć choćby 1 grosz przed przejściem na emeryturę? 3. Rząd niczego nie zabrał. Ty proponujesz chyba, żeby wpływy wpłacać na lokatę a wydatki kosztowe robić z kredytu. Balcerek wam wodę z mózgów zrobił. Standartem we wszystkich krajach świata i w każdym rodzaju businessu jest, że wydatki pokrywa się z wpływów a kredyt zaciąga się dopiero gdy planowane wydatki zaczną przekraczać planowane wpływy. 4. Jakoś przegapiłeś, że 10 lat temu Balcerek zrobił reformę emerytur odchodząc od bismarckowskiego solidaryzmu jednego worka na rzecz indywidualnych kont w ZUS. W efekcie będziesz miał taką emeryturę na jaką sam uskładasz. Sąsiad ani ci nic nie doda ani nic nie zabierze z twoich oszczędności emerytalnych. Wyjatkami są grupy uprzywilejowane jak rolnicy, górnicy i mundurowi którym dopłaci budżet czyli my wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: najmądrzejszy Re: to ty jesteś zabawny IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 11:26 "1. W ZUS nie ma ŻADNYCH prowizji." ZUS to też koszty i w ogóle prowizje to drugorzędny problem. "2. Czy w banku lub OFE masz pieniądze czy też zapisy elektroniczne na kontach t > akie same jak w ZUS ? Czy z OFE możesz wyjąć choćby 1 grosz przed przejściem na > emeryturę?" W banku czy w OFE mam REALNE pieniądze, za które OFE kupuje obligacje i akcje, a później przelicza ich wartość na jednostki rozrachunkowe, natomiast w ZUS moją składkę się od razu konsumuje, a na moim koncie księguję się jedynie należność. Różnica jest ZASADNICZA. " 3. Rząd niczego nie zabrał. Ty proponujesz chyba, żeby wpływy wpłacać na lokatę > a wydatki kosztowe robić z kredytu. Balcerek wam wodę z mózgów zrobił. Standar > tem we wszystkich krajach świata i w każdym rodzaju businessu jest, że wydatki > pokrywa się z wpływów a kredyt zaciąga się dopiero gdy planowane wydatki zaczną > przekraczać planowane wpływy." Jeżeli porównujesz do biznesu, to dodaj, że w biznesie w przypadku wyższych kosztów od wpływów, zaczyna się od cięcia kosztów! To jest mniej więcej jakby zarząd postanowił zlikwidować np. PPE i wydać je na działalność operacyjną. Ma to sens? Chyba nie bardzo. I w całej reformie emerytalnej chodziło właśnie o to, aby zmusić rząd do racjonalizacji wydatków! A nie unikania niewygodnych reform i wyciągania łapy po łatwe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: to ty jesteś zabawny 25.04.11, 11:29 Akcja i obligacja to tez zapis księgowy nic więcej. Te pieniądze też lądują na rynku nikt tego nie trzyma w skarbcu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: najmądrzejszy Re: to ty jesteś zabawny IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 11:49 Co ty powiesz?! Nie wiem czy wiesz, ale mamy XXI wiek, gdzie posługujemy się przede wszystkim pieniądzem elektronicznym i nie generujemy kosztów drukując i stemplując akcji, żeby później trzymać je w sejfach. Dokładniej, emitowane są również akcje i olbligacje imienne - te papiery wartościowe nie są zdematerializowane. Poza tym, jeżeli się uprzesz, to możesz mieć wszystkie akcje w formie materialnej, tylko, że to może kosztować jakieś 30 PLN za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: to ty jesteś zabawny 25.04.11, 11:54 No już w 1943 r. w gettcie w Warszawie posiadacze akcji i obligacji w wersji papierowej przekonali się ile one są warte Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kolego, po prostu brak ci wyobraźni i 25.04.11, 21:51 nie rozumiesz prostych słów: pieniądze przekazywane do zus natychmist nikną! A zapisy na kontach są czysto wirtualnym zjawiskiem, skoro zus całość środków wydaje na bieżącą działalność. To tak, jakbyś ty od dzis zapisywał sobie każdego dnia w kajecie 1000 PLN do konca zżycia.............. Ładna sumka by sie uzbierała z tego, podobna do tej sumki, na którą opiewał gra w pokera w Dzielnym wojaku Szwejka, gdzie również mówiono o milardach koron............. A pieniądze przekazywane do OFE to były realne pieniądze, które OFE inwestowało! Zacznij może myśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: kolego, po prostu brak ci wyobraźni i 25.04.11, 22:04 Uparty jesteś. Pieniądze w OFE tez znikają od razu. Wyobrażasz sobie co by się stało gdyby jednego dnia wszystkie OFE chciały spieniężyć swoje aktywa czyli ok. 250 mld złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie opowiadaj bełkotu pliz! 26.04.11, 22:08 Za czasów pis OFE zostały skłonione do tego, aby zasadniczo inwestować na polskiej giełdzie! Tam znajdują sie te składki. Gdyby więc ktoś miał chęć wpaść na taki pomysł, to poslka giełda przestałaby istnieć! Najpierw sprawdź, potem pitol. I nie powtarzaj bajek JVR, który musiał okraść nas, aby wyjść ponad 50%! To był zasadniczy powód i każdy logicznie myślący człowiek zdaje sobie z tego sprawę............... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok po prostu nie kłam! 25.04.11, 21:46 i sam sprawdz ile zus pobiera prowizji za przekazywanie pieniedze do inych instytucji, jak NFZ czy OFE! Następnie sprawdz ile kosztuje utrzymanie zus - to też są prowizje od naszych wpłat. Zus jest jednym wielkim oszustwem! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi tylko dlaczego pis tego nie zrobił gdy miał możliw 24.04.11, 21:34 ...taką możliwość? myślę że odpływ nie byłby jakiś duży ale miało by to wpływ na "dbanie o klienta" myślę też ze dodatkowo powinno być wprowadzone parę prostych rozwiązań np. ofe powinno mieć swoją "działkę" z zysków a nie dostawać ją na tacy zanim zarobi cokolwiek. przy przejściu na emeryturę każdy sam powinien zdecydować czy kasa ma być przekazana zus czy może dalej inwestowana zamiast wymyślać jakieś 3 filary i rozbudowywać biurokrację z tym związaną pozwolić ludziom inwestować więcej w ofe. bandytyzmem zaś określam opodatkowanie ubezpieczeń na życie czy leczenia prywatnego... niby to takie proste ... tak wiec można było zrobić wiele a nie zrobiono nic Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mirek Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.internet.szczecin.pl 24.04.11, 19:40 policz jaką miałbyś emeryturę odkładając co miesiąc na konto tę składkę jaką odprowadzasz do ZUS. Dla normalnego mężczyzny, po 40 latach pracy i uwzględniając rentowność lokat tylko 2% powyżej inflacji, wychodzi, że wówczas emerytura byłaby wyższa o ok, 20% od ostatniego wynagrodzenia. A z ZUS dostaniesz 3-4 razy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tronso Re: Przyjąłeś błędne założenia. IP: 62.21.106.* 24.04.11, 19:58 Przyjąłeś błędne założenia. Po pierwsze oprocentowanie większości lokat jest obecnie poniżej inflacji. Założenie 0,5% powyżej inflacji byłoby chyba bliższe rzeczywistości. Po drugie płacone składki w ciągu 40 lat życia bardzo się zmieniają. Z reguły najniższą pensję ma się na początku a najwyższą na końcu kariery zawodowej. Odnoszenie wysokości emerytury do ostatniego wynagrodzenia jest błędne z ekonomicznego punktu widzenia choć z psychologicznego punktu widzenia oczekiwane. Trzecia sprawa to przewidywana długość życia. Młodemu człowiekowi wydaje się, że wiek 70 lat jest niewyobrażalny podczas gdy obecnie wraz z postępem medycyny przewiduje się, że średnia długość życia przekroczy 80 lat. Oznacza to, że średnio idąc na emeryturę w wieku 65 lat będzie się ją pobierało przez następne 15 lat. Czyli żeby otrzymywać 2 tys. emerytury przez 15 lat to trzeba zgromadzić 720 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alfred Tak : Przyjąłeś błędne założenia. IP: 178.73.48.* 24.04.11, 20:14 Bo po prostu kłamiesz. Przeciętny okres zatrudnienia obecnie nie przekracza 24 miesięcy, a trzeba pamiętać też o okresach bezrobocia albo pracujących za granicą. Kiedyś płaca wzrastała o stażowe obecnie nie wiemy czy po 50 roku życia jeszcze będzie praca, nie wiemy czy po wyhamowaniu działalności firmy będziemy nadal w niej pracowali , nie wiemy czy znajdziemy nowe zatrudnienie za wyższą płacę. Obecnie młody, 25 letni absolwent nie wie ile lat będzie pracował w Polsce, a ile za granicą, nie wie ile lat będzie miał bezskładkowych z powodu bezrobocia. Dlatego tylko złoto i obligacje skarbu państwa stanowią gwarancję zabezpieczenia środków na przyszłą emeryturę, bo można je kupować samemu w dowolnych ilościach, w dowolnym okresie. Natomiast wszelkie systemy emerytalne ~ poza ZUS ~ to przymusowa składka pomniejszana o prowizje prowadzącego a w przypadku braku składki = pomniejszanie kapitału Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antey Re: Tak : Przyjąłeś błędne założenia. IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 20:39 Słuszna uwaga, przynajmniej w ogólności - szczegółowe zastrzeżenia napisałem w komentarzu poniżej. Trzeba właśnie zwrócić uwagę na fatalną zależność obecnego systemu od ciągłości i jakości zatrudnienia. I uzupełnić to we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Ty też! 24.04.11, 21:18 Założenie 0,5% powyżej inflacji byłoby chyba bliższe rz > eczywistości. to znaczy pewnie tak ale z czego to wynika? przecież nie z możliwej rentowności inwestycji ale z tego ze firma zarządzająca kapitałem nie jest zainteresowana osiąganiem dużych zysków... ona swoją działę dostaje i więcej ją nic nie obchodzi. zresztą to normalne duża firma i dużo drobnych klientów... po co się starać jeśli ma się monopol. ale myślę że gdyby system działał właściwie to osiąganie dużo wyższej rentowności jest możliwe. Z reguły najniższą pensję ma się na początku a najwyższą na końcu kariery z > awodowej. to też niekoniecznie... osoby starsze mają dosc spore problemy z utrzymaniem pracy znalezieniem nowej ... czyli pewnei jest tak że wielu końcówkę swojej kariery zawodowej zalicza na zasiłkach. do tego dodajmy epizody bezrobocia wcześniej czyli jest to jeszcze bardziej zmienne ale... zwykle oznacza to raczej niskie dochody. wiek 70 lat jest niewyobrażalny podczas gdy obecnie wraz z postępem me > dycyny przewiduje się, że średnia długość życia przekroczy 80 lat. ale dostęp do opieki medycznej jest mocno ograniczony więc obawiam się ze i owszem postęp medycyny będzie coraz większy ale dostęp do nowych osiągnięć coraz mniejszy tak wiec tylko nieliczni "szeregowi pracownicy" dożyją tej 80. a co z ludźmi którzy w wieku +50 stracą pracę i środki utrzymania? jak sadzisz co ich szybciej wykończy choroby? stres? niski poziom życia? Czyli żeby otrzymywać 2 tys. emerytury przez 15 lat to trzeb > a zgromadzić 720 tys. zł. 15*12*2tys=360tys Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antek Re: Ty też! IP: *.acn.waw.pl 25.04.11, 09:14 do tego zapominacie o odsetkach od tych 720 tys z samych odsetek przy 5% dostanie sie 1200 miesiecznie,a wiec kapital starcza na duzo dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Ty też! 25.04.11, 09:19 ja nie zapominam ale też dostrzegam wiele problemów (natury systemowej) by osiągać realna rentowność kapitału Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antey Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 20:00 Masz rację i jej nie masz. Tak emerytura nie zalezy od zarobku. A nie zależy, bo ile byś nie wpłacił i tak dostaniesz NIC, albo prawie NIC z I i II filara - i z III też, jeżeli tylko uzbiera się tam większa gotówka. Masz to, co odłożysz POZA Państwowym systemem emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gt Re: Kombinując z ZUS dymasz nie ZUS ale sam siebi IP: *.fpt.vn 24.04.11, 22:21 przenieść firmę lub otworzyć nową w nowej lokalizacji: tzw. raj podatkowy. Tam będziesz KLIENTEM-INWESTOREM a tu jesteś Potencjalnym Złodziejaszkiem wg życzliwych - nigdy-nie-prowadzących-firmy-i-czegokolwiek - Pań z Urzędów. Zgodnie z prawem, legalnie. Sumując: koszty prowadzenia biznesu zmniejszą się o 60-70% zależnie od skali biznesu. Kontakt: brown.michael222[at]gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Prawie masz rację 24.04.11, 17:01 Niestety, chyba polskie przepisy niespecjalnie chronią interesy właściciela mieszkania, który zdecydował się je wynająć. Właściciel po prostu ryzykuje Z powodu wliczonego ryzyka koszty wynajmy rosną a to sprawia, że rynek wynajmu jest mniejszy niż byłby, gdyby przepisy były bardziej precyzyjne i jasne oraz uczciwe dla obu stron Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirwisz Re: Prawie masz rację IP: 70.51.25.* 24.04.11, 17:08 Wynajmowanie mieszkania w Wolsce przy obecnym bałaganie prawnym to akt desperacki. Już chyba lepiej sprzedać je nawet ze stratą (zakładam, że ta strata daje prawo do ulgi w urzędzie skarbowym). Tzw. inwestowanie w nieruchomości po to żeby je wynająć zwyczajnie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Prawie masz rację 24.04.11, 17:16 Przecież stopa zwrotu z wynajmu jest niższa niż lokata bankowa. Dodatkowo mamy mnóstwo zabawy z remontami, szukaniem lokatorów, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vcx Re: Jak tracimy kasę na emeryturę odkładając w IK IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 19:14 Gość portalu: Przezorny napisał(a): > Wyliczyłem, że zamiast dawać zarobić tym IKE lepiej jest za te pieniądze kupić > nieruchomość (nawet na kredyt) i żyć z jego wynajmu. Wynajem w czasie spłaty kr > edytu pracuje na spłatę raty a gdy już będziemy na emeryturze całośc będzie dla > nas. A i spadek nie stanowi problemu chyba że trafisz na jakas rodzinke która przestanie płacić i do śmierci bedziesz walczył z ich wyeksmitowaniem a ze złości umrzesz na zawał a wcześniej z emerytury będziesz opłacał mieszkanie i życie pasozytow we własnym mieszkaniu. Lepiej po przejściu na emeryturę sprzedać nieruchomość i żyć z kasy za mieszkanie oraz %-tów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jakdostacjredyt Re: Jak tracimy kasę na emeryturę odkładając w IK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 19:23 a żeby dostać kredyt wystarczy skorzystać z angielskiego zatrudnienia www.angielskizus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jasio Re: Jak tracimy kasę na emeryturę odkładając w IK IP: *.bchsia.telus.net 25.04.11, 01:43 > Wyliczyłem, że zamiast dawać zarobić tym IKE lepiej jest za te pieniądze kupić > nieruchomość (nawet na kredyt) i żyć z jego wynajmu. Wynajem w czasie spłaty kr > edytu pracuje na spłatę raty a gdy już będziemy na emeryturze całośc będzie dla > nas. A i spadek nie stanowi problemu. Zapomniales jdnak o polskim prawie i o mozliwosci, ze do Twojego mieszkania sprowadzi sie dziewcze, ktore zostanie mamusia. A wtedy mozesz sie pozegnac z jakimilolwiek pieniedzmi z wynajmu, z mozliwoscia sprzedazy twojego mieszkania i jego przekazaniem w formie spadku. Jedyne co moze ci zostac to , ze dziecko jak dorosnie i bedzie chcialo pracowac to dolozy sie swoja skladka ZUS-u do twojej ZUS-owskiej emerytury. Pozdrawiam w krainie marzen. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GTPRESS IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.cable.mindspring.com 24.04.11, 16:57 alez oszusci kombiunuja na wszelkie sposoby, a ludzie leca do nich z kazdym groschem.....PARANOJA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antey Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 17:03 Emeryt okraziony z haraczu do OFE jest ofiarą. Okradziony ponownie z dobrowolnej daniny do IKE / IKZE będzie IDIOTĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Młody pracownik IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 17:04 Popatrzmy na pokolenia naszych rodziców i dziadków: 1) obligacje państwowe kupowane do roku 1939, nierzadko z myślą o emeryturze - nie wykupione po dziś dzień 2) rok 1950 - wymiana pieniędzy, przeprowadzona tak sprytnie, żeby oszczędności wielu rodzin poszły się... 3) po upadku PRL - hiperinflacja zżarła praktycznie wszystkie oszczędności 4) nie znam szczegółów (babcia i dziadek już od dawna nie żyją), ale dziadek przez długie lata płacił jakieś dodatkowe składki na przyszłą emeryturę - dzięki temu emeryturę miał wyższą o... 5zł! Patrząc racjonalnie - szanse na to, że odłożone teraz pieniądze za 40 lat będą cokolwiek warte oceniam dosyć nisko... A wy pytacie mnie, dlaczego tak mało oszczędzam na emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 25.04.11, 07:44 5) Polisy PZU na uposażenie dzieci, spore kwoty płacone w zapewnienia dzieciom startu w dorosłym życiu. Obecnie możliwe tylko do wywalczenia w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.11, 08:37 > 3) po upadku PRL - hiperinflacja zżarła praktycznie wszystkie oszczędności Ale zlotowka zyskala w porownaniu z dolarem 10-20-30 krotnie na wartosci. Skonczyly sie czasy, ze cala miesieczna wyplata pracownika byla rownowartoscia 20 dolarow tylko skoczyla na 400 - 800, oczywiscie tylko dla tych, co jeszcze mieli prace. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michpod Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 19:20 PATRZAC REALNIE, pora skończyć "błyskotliwi " forumowicze z postawą roszczeniową. Mamy politykę socjalną państwa jaką mamy, daleko nam do zachodu. Żyjemy w tym kraju i TYLKO OD NAS SAMYCH ZALEŻY JAKĄ EMERYTURĘ WYPRACUJEMY. Nikomu chyba nie ma co tłumaczyć , ze na panstwo nie ma co liczyć. PRAWDA JEST TAKA, ŻE POZIOM WIEDZY O FINANSACH WIĘKSZOŚCI POLAKÓW JEST NA POZIOMIE ŻENUJĄCYM. Albo "jelonki" dają się złapać w sidła wszelkiego rodzaju " doradców finansowych "nabierając się na fajerwerki ubezpieczeniowe typu SKANDIE , AXY itp.( te programy rzeczywiście zarabiaja dla ubezpieczycieli, niekoniecznie dla ubezpieczonych ). Albo też pozostawiają sprawy przyszłej emerytury swojemu własnemu biegowi, zyjąc chwilą terazniejszą. Uwazam, ze IKE jest najlepszym programem ubezpieczeniowym jak istnieje na polskim rynku. NAJLEPSZYM DLA TYCH KTÓRZY POTRAFIĄ SAMODZIELNIE ZARZADZAĆ SWOIMI FINANSAMI. Nie będę uzasadnał swojej tezy - ci którzy mają IKE i potrafią wykorzystać ten instrument zapewne wiedzą o czym piszę. A dla ignorantów i słuchaczy demagogicznych plotek szkoda argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 24.04.11, 17:14 Ale co tu się dziwić? Polacy przede wszystkim nie mają z czego oszczędzać, bo mamy bardzo wysokie koszty życia w porównaniu do zarobków. Po drugie, ostatnie zmiany z OFE pokazały, że rząd jak trzeba to może te oszczędności opodatkować albo po prostu zabrać. Czy ktoś mi teraz na piśmie zagwarantuje, że za 40 lat nie pojawi się znowu jakiś klon Rostowskiego, który uzna, że to przez moje oszczędzanie państwo ma długi i te IKE, IKZE zlikwiduje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zz Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.acn.waw.pl 24.04.11, 17:23 dokladnie. Jesli juz jakies reformy sie wprowadza to nie powinny dzialac wstecz. Ludzie traca zaufanie do panstwa. Cale to IKE i w ogole ten artykul to jawna reklama. Widac IKE posmarowalo gdzie trzeba. Jak juz ktos moze sobie pozwolic na oszczedzanie, to niech sam sobie cos wymysli. Moze zamiast wpieprzac sie na 30 letni kredyt na mieszkanie, gdzie oddaje sie 2-3x tyle, to troche przycinac pasa, kupic mniejsze, a potem zamieniac na wieksze w miare potrzeb. Zakladajac kredyt na 300k, to po 30 latach, bez poprawki na inflacje, tylko biorac info z prognozowanych wplat, wychodzi ze trzeba oddac sumasumarum jakies 700-800k (poprawcie mnie jesli sie myle). Mysle ze odlozone 400-500k, czesciowo zainwestowane zeby zmniejszyc ryzyko utraty wartosci, to niezla kasa na starosc + mieszkanie, ktore mozna spowrotem zamienic na mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zasmucony IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.008.c74.petrotel.pl 24.04.11, 17:15 Mam 28 lat i jestem po studiach. Mam 1,7 tyś. zł na rękę ,a 3,5 tyś. zł będę zarabiał chyba za 50 lat, jeżeli podwyżki w mojej firmie będą miały obecną tendencję. Nie ukrywam, że jeżeli za 3-5 lat nie będę widział perspektywy przeżycia w kraju to będę musiał wyjechać. Chyba że ktoś postanowi zrobić porządek z politykierami przy korycie, których mordy od 20-kilku lat widać w sejmie i tv. Chętnie się przyłączę do rewolty ;-) Butelki z benzyną i kamienie na socrealistyczny beton !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GTPRESS Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.cable.mindspring.com 24.04.11, 17:29 pomysl niezly, ale co z wykonaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zasmucony Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.008.c74.petrotel.pl 24.04.11, 17:40 To jest ciężkie zadanie dla Polaków, może nawet zbyt ciężkie. Naród jest mocno podzielony i jeżeli doszło by do poważnej ruchawki to moglibyśmy mieć wojnę domową :( Kolejnym trudnym tematem jest to kto i w jaki sposób miałby po nich obrać władzę. Gdzie szukać odpowiedzialnych ludzi, którzy będą pracować dla dobra ogółu, a nie dla dobra koleżków i rodziny. Pamiętając o wartościach iść na przód bez ciągłego rozdrapywania ran z przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zło Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.globalconnect.pl 24.04.11, 19:58 To jest nas dwóch. I nie obchodzi mnie kto będzie rządził, ważne, żeby obecni złodzieje byli martwi. Następni przynajmniej zastanowią się nad tym co robią. Szkoda tylko, że Polacy, to w większości tchórze i nic takiego nie będzie miało miejsca:/ Wszyscy się śmiali, że 5 staruszków terroryzuje Polskę pod krzyżem, a śmieszniejsze jest to, że kilku żałosnych polityków terroryzuje kraj z prezydentem betonem na czele:/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zzzzzzzzXzzzzzzzzz Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.play-internet.pl 24.04.11, 22:06 Gość portalu: Zasmucony napisał(a): > > To jest ciężkie zadanie dla Polaków, może nawet zbyt ciężkie. Naród jest mocno > podzielony i jeżeli doszło by do poważnej ruchawki to moglibyśmy mieć wojnę dom > ową :( Kolejnym trudnym tematem jest to kto i w jaki sposób miałby po nich obra > ć władzę. Gdzie szukać odpowiedzialnych ludzi, którzy będą pracować dla dobra o > gółu, a nie dla dobra koleżków i rodziny. Pamiętając o wartościach iść na przód > bez ciągłego rozdrapywania ran z przeszłości. Zmieniłbyś zdanie po przeczytaniu książki " Historyczny Jezus. Kim był i czego nauczał" The Historical Jesus. The Life of a Mediterranean Jewish Peasant. Dominic Crossan Wątek główny jest taki że Rzym utrzymywany był z wysokich podatków które płaciła biedota. Wyzysk był ogromny. Do tych ludzi Jezus i jego naśladowcy przychodzili i tłumaczyli że Prawdziwe Królestwo jest w Niebie, że tam jest wolność i godność człowieka jako Syna Bożego. Uciskani uwierzyli porzucali masowo swoje ziemie i warsztaty. No i efekt byl taki że woleli się dać ukrzyżować jak zapędzić do roboty w ziemskim (przemijającym)królestwie. Rzymianie byli w kropce, bo przumus żaden nie dzialał , a spichlerze pustoszały No i tak od jednej idei powstała nowa cywilizacja - Chrzescijaństwo powodując upadek Rzymu. Oczywiście zawsze początkiem jest wyzysk jednych przez drugich ,wysokie podatki, ogólny upadek moralności. W Polsce w rzeczywistej gospodarce zapieprza zaledwie kilka milionów ludzi, na ich koszt żyje cała reszta. Aktywa gospodarki przejmują gangi dla których "pracują politycy", do tego mają teraz najemną armię,urzędników, policję gotowych bronić emerytur przed motłochem. Dlatego potrzebna jest idea która zjednoczy wyłączy z gospodarki te parę milionów ludzi, ale też ta idea musi wnieść jakieś nowe Królestwo do życia. Na razie trzeba obnażać złodziei, reszta sama nadciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: podatnik Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.uznam.net.pl 24.04.11, 19:04 Obecny stan państwa to wynik demokratycznych i wolnych decyzji narodu polskiego. Głosowanie od dwudziestu lat za przywilejami, dodatkami, dopłatami. Wszystko, żeby się nie narobić i żyć. W 2006 roku ponad 23 miliony osób pobierały w różnej formie zasiłki z budżetu. Potem dane utajniono. Polacy to naród, który nie pracuje a je. Skąd brać pieniądze? Dwadzieścia lat kreatywnej księgowości, wyprzedawania dorobku poprzedników i zapożyczania się dały radę utrzymać jako tako miliony nieproduktywnych. Możliwości życia na cudzy koszt się powoli kończą i tyle. Ale przeciwko komu protestować? Przeciwko narodowi? Nie da się. Kto przytomny wyjedzie, reszta będzie wegetować w kraju nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nic Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 19:07 Chyba na tych studiach j.polskiego nie miałeś,zasmucony. Odpowiedz Link Zgłoś
drugilukasz2983 Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 24.04.11, 20:37 A po co komuś znajomość takiego gó...anego języka ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elo Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 08:18 jak ktos ma takie i tyle gowna we lbie jak ty to juz na ten jezyk rzeczywiscie brak miejsca... No i nie dziwi ze wydaje ci sie on gowniany - ale takim nie jest - to tylko gowno z twojego lba zalewa ci oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wulkan IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.gze.pl 24.04.11, 17:27 Cała prawica rządząca wpuściła rodaków w biedę, trzeba ustanowić święto państwowe pod nazwą Bieda Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi artykuł sponsorowany... 24.04.11, 17:28 założenie tak zwanej reformy (wato przypomnieć w tym miejscu że jest to dzieło AWS czyli ludzi którzy obecnie tworzą zarówno PIS jak i PO) było takie by ściągać więcej a płacić mniej. teraz straszą nas głodowymi emeryturami i chcą wycyganić jeszcze więcej kasy. szukają frajerów którzy teraz będą sobie wszystkiego odmawiać by... na emeryturze odmawiać sobie dalej - bo przecież tak naprawdę nie wiadomo co będzie za lat 20 - 40. ba nawet nie starają się kusić jakimiś ofertami bo pewnie nic nie mają do zaoferowania - wiadomo że przecież nic nie mogą obiecać, ba nawet nie obiecać, nawet nie mogą sobie pozwolić na mętne gdybanie o zyskach. więc wola ludzi straszyć... bo nic innego im nie pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: regular citisen IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.tvteletronik.pl 24.04.11, 17:34 zloz pozew zbiorowy na pozwij-rzad.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zasmucony Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.008.c74.petrotel.pl 24.04.11, 17:51 Który ? Chyba trzeba było by każdego ministra z osobna wyłapywać. Takie okazy jak Oleksy, Miller, Olechowski, Mazowiecki i wielu wielu innych byli by nadal bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz z rodziną IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 18:09 Prawda jest taka że pracuję już w tym kraju od 25 lat a jeszcze ani razu nie byłem z rodziną na wczasach, dzieci ani razu nie były na koloniach i ledwie nas stać na opłaty i bardzo skromne życie. Przed wyborami obiecywali wiele i nic nie robią. Zarobki bardzo niskie, innej lepiej płatnej pracy niema, bezrobocie rośnie a o emeryturze w ogóle nie myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majster Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.centertel.pl 24.04.11, 18:55 To nie płać ZUSU i jedź na wakacje...przynajmniej odpoczniesz a jak umrzesz przed doczekaniem emerytury to płacone przez lata składki (razem by było ze 200 tysięcy zł) przepadną !!!!!! Rodzina nie dostanie nawet złotówki !!! to po co mam płacić ZUS ? Lepiej odkładać co miesiąc na konto w banku 800 zł...po 10 latach jak umre to chociaż rodzina sobie wypłaci z banku 100 tysięcy złotych ...a z zusu nie dostałbym nic... ZUS to złodziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz z rodziną Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 20:29 Ja bym ZUSu nie płacił ale firma płaci. To źle że nawet mało zarabiający też muszą płacić bo ja bym chętnie przeznaczył te pieniądze na wypoczynek i przynajmniej dzieci by wreszcie gdzieś wyjechały zobaczyć kawałek świata. Mnie nie zależy na emeryturze bo i tak będzie bardzo niska poniżej minimum wegetacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.fbx.proxad.net 25.04.11, 00:07 Zaraz, to zona nie dostanie emerytury po mezu jesli ona nie pracowala, a on umrze przed nia? Odpowiedz Link Zgłoś
antey Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 22.05.11, 22:22 A dlaczego miałaby dostać ... ? Oczywiście, że nie dostanie, jeżeli mąż zmarł tuż PO zostaniu emerytem. System-kasyno wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nic Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 19:17 Mariusz,w 89r głosowaleś za kapitalizmem pomimo że w szkole uczyli co to jest kap. Teraz miej żal do siebie. Reklamacje skladać najlepiej pisząc na Berdyczów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz z rodziną Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 20:56 Tak głosowałem ! i głosowałem też na Tuska bo miałem nadzieję że ten gość naprawdę coś dobrego zrobi dla takich jak ja, ale nadzieja matką głupich. Teraz już na wyborach mnie nie zobaczą nigdy ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.fbx.proxad.net 25.04.11, 00:09 I to jest NAJGLUPSZA rzecz jaka mozesz zrobic. Nie bedziesz mial nic do powiedzenia, inni zadecyduja za ciebie: beton partyjny (czy PO, czy PiS, czy SLS) przyjdzie zawsze i to oni beda rzadzic porzadnymi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz z rodziną Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 06:57 Po tylu latach ciężkiej pracy po prostu doszedłem do wniosku że tacy uczciwi jak ja zawsze będą biedni i nigdy nas na nic nie będzie stać niezależnie kto w tym kraju będzie rządził. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.11, 08:29 > Teraz już na wyborach mnie nie zobaczą nigdy ! Tyle razy to juz mowilem: dlaczego ufacie tym wynikom jakie wam podaja, nie macie zadnych szans sprawdzic, ile osob oddalo glos i na kogo, zadnych! Bo to sa wybory tajne i moga przekrecac co i jak chca. POzatym taki ktory idzie glosowac pokazuje swoja glupote i to, ze nie rozumie tego swiata. Wybory jeszcze niczego nigdy nie zmienily tylko to, ze ludzie masowo wychodzili nad ulice i rzucali kamieniami w oprwcow i zlodzieji, jak juz sie nie dalo zyc dluzej w takich warunkach. Za najgorszej komuny ludzie mogli wyzyc a teraz mamy sie bac o rente za 30 -40 lat? Przeciez ropa, wegiel i surowce sa na wyczerpaniu, jak ich zabraknie to totalnie zmieni swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 00:21 No patrz pan. A ja pracuję od 7 lat i od 5 lat jeżdżę na co raz bardziej egzotyczne wycieczki już za własne pieniądze a nie za kasę rodziców, co 2 lata zmieniam samochód, kupiłem mieszkanie, ożeniłem się, za chwilę pomyślę o dzieciach. I co? Jak się chce to można, tylko trzeba zap...lać a nie czekać aż państwo da. W dzisiejszych czasach dostać to można jedynie w mordę w jakiejś ciemnej ulicy, na wszystko inne trzeba zapracować. Odpowiedz Link Zgłoś
debilofil Dlatego należy natychmiast wstrzymać wypłatę ... 24.04.11, 18:16 należy wstrzymać wypłatę emerytur ludziom przed 60-tką ! A tak poważnie, to oczywiście to się nie stanie. Prędzej po prostu nie będzie kasy na wypłatę niz decyzja o niewypłacaniu. Generalnie jednak trzeba wstrzymać na długo rewaloryzację wszystkim przed 60-tką którzy pobierają świadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 To całe OFE jest przekrętem stulecia. 24.04.11, 18:28 Ale ma ono jeden sens,otóż taki że utrzymują bezproduktywną fundację Balcerowicza i dzięki OFE ten "genialny" ekonomista nie musi walczyć pod kościołami z Cyganami o miejsce.Poza tym jest ono najzwyklejszym przekrętem służącym do wyłudzania pieniędzy od osób pracujących i ich okradaniu w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
easydobranocka Re: To całe OFE jest przekrętem stulecia. 16.06.11, 12:17 Witaj.Jestem przerażony OFe to przekręt nstulecia.Obiecano nam wysokie emerytury ,a wyszło jak zwykle szara rzeczywistość.Zarobili prezesi OFe ,a osczędzający w Ofe Polacy dostajną "głodowe "emerytury.Chyba rząd już tylko do "dryfuje " do wyborów w październiku.Najgorsze,że nie wiadomo na kogo oodać głos w wyborach .Bo każda partia dużo obiecuje przed wyborami,a po wyborach każda partia zapomoina o obietnicach wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
ligatorburaq IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 24.04.11, 18:33 IKE to kompletny niewypał; wiązanie kapitału na wiele lat, obwarowane rygorami, praktycznie bez możliwości manipulacji - to dla naiwnych. Ponadto, gdyby tam uzbierał się jakiś kapitał - to na pewno Rząd sięgnie po niego i zaproponuje "nowe, lepsze formy oszczędzania". Skąd to znamy? Chociażby z książeczek mieszkaniowych. Likwidowałem taką po prawie 30 latach oszczędzania, wkład na mieszkanie lokatorskie (20% wartości mieszkania, systematyczne wpłaty, etc.). Nie było nawet na 1 m2 mieszkania przy dzisiejszych cenach... Ja na IKE dałem się nabrać i zaryzykowałem; po pięciu latach miałem na (bezpiecznym jak mi się wydawało) koncie mniej niż nominalnie wpłaciłem. Odradzam wszystkim rozsądnym. Na emeryturę trzeba odkładać samemu, inwestować rozsądnie ale na "wolnym rynku", ZUS i OFE to ściema. Jak braknie kasy - w każdej chwili Rząd zabierze, co zresztą pokazały ostatnie czary-mary przy OFE. Szkoda i trochę wstyd - jest na emerytury mundurowe, diety poselskie, więźniów, KRUS,...; emerytów, tych zwykłych - teraźniejszych i przyszłych można rżnąć jak się chce, mamiąc jakimiś "zapisami na koncie". A już obcięcie zasiłków pogrzebowych - to "cyste kurestwo"... Wydaje się, że tu można kierować się następującymi, prostymi zasadami: 1. Jeżeli ktoś proponuje Ci "dobry interes" interes, ale najpierw to Ty musisz wpłacić, to prawie na pewno chce Cię orżnąć; uważaj! 2. Jeżeli ponadto wpłaty maja charakter wieloletni, a ten ktoś może w każdej chwili zmienić zasady - to orżnie Cię na pewno. W biznesie nie ma "zmiłuj" - albo jak mawiają fizycy "darmowych obiadów". 3. Jeżeli tym kimś jest nasze Państwo - to orżnie Cię na pewno! Tak było od przed wojny, powtórzono to wiele razy w PRL-u, a obecna RP przecież niewiele się różni - trochę więcej swobody, ale zasady biznesu - takie same. Ten krótki tekst - pod rozwagę - przyszłym emerytom, młodym i tym trochę starszym - przesyłam. Pomyślcie, czy ktoś może realnie chcieć zrobić Wam lepiej niż Wy sami? I to w kwestiach finansowych... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę 24.04.11, 18:59 należało by też wspomnieć że ofe tak naprawdę finansuje deficyt budżetowy więc nie ma prawa osiągnąć jakiejkolwiek sensownej rentowności. ofe dostaje swoją działkę od zebranej kasy a nie od zysków dodatkowo i tak ma zapewnionych klientów więc nie jest w żaden sposób zainteresowane efektywnym pomnażaniem pieniędzy. co ciekawe państwo gwarantuje wkłady w ofe ... (pewnie do pierwszej upadłości) czyli może się okazać że tak czy inaczej z naszych podatków będzie przynajmniej cześć wypłat. o ile oczywiście system się nie zawali... bo kto to może wiedzieć co będzie za lat kilkadziesiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zawiedziony IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 18:36 Przeczytałem tu świetne komentarze - po co mam oszczędzać w czymś, co daj stosunkowo niewielki zwrot, a przy tym nie daje mi żadnej (!!!!!!!!!) pewności, czy za 20-30 lat to i owszem pieniędzy nie dostanę, ale pomniejszonych o jakiś złodziejski podatek 90%, bo budżet będzie w potrzebie i kolejny klon Rostowskiego nie stwierdzi, że należy oszczędności obłożyć własnie takim podatkiem - awantura o OFE pokazała, że temu państwu nie można ufać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kierowca ZUS to złodziej ! IP: *.centertel.pl 24.04.11, 18:51 a jak umre przed doczekaniem emerytury to płacone przez lata składki (razem by było ze 200 tysięcy zł) przepadną !!!!!! Rodzina nie dostanie nawet złotówki !!! to po co mam płacić ZUS ? Lepiej odkładać co miesiąc na konto w banku 800 zł...po 10 latach jak umre to chociaż rodzina sobie wypłaci z banku 100 tysięcy złotych ...a z zusu nie dostałbym nic... ZUS to złodziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ap Re: ZUS to złodziej ! IP: *.gorzow.mm.pl 06.03.14, 07:59 Całe życie płacisz sładki w wieku 62 lat umierasz i co nawet pieniedzy na godny pochówek, żenada. Jaak jestes chory to powinienies czuć sie jak przestępca , bo każdy na L4 to krętacz i oszust , teraz chorzy nie biorą zwolnien lekarskich tylko kombinatorzy tak robią, nie ważne że masz zwolnieni poszpitalne i tak musisz zapierniczać na komisię . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krm Przed sąd z twórcami reformy IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 18:56 Autorów reformy emerytalnej trzeba postawić przed sądem i skazać. Niech gniją w więzieniach do końca życia. Oni sie pławią w luksusach, a nam zafundowali nędzę. Pamiętacie tych szczęśliwych emerytów w ciepłych krajach z ich reklam telewizyjnych? Po prostu nas oszukali. A za oszustwo sie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja trzeba było nie głosować na PO IP: *.centertel.pl 24.04.11, 19:01 trzeba było nie głosować na PO , a teraz narzekacie ! Chcieliście to macie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: trzeba było nie głosować na PO 24.04.11, 19:32 przypominam że winnymi tych niby reforom są ludzie którzy tworzyli AWS czyli obecnie będący zarówno w PO jak i PIS i zarówno SLD jaki i PIS czy PO nie są zainteresowani zrobieniem porządku z tym burdelem - wszyscy oni byli u władzy i mieli okazję by się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: trzeba było nie głosować na PO IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 21:15 to PO robiło tą reformę? przecież PO wtedy nawet jeszcze nie było Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: trzeba było nie głosować na PO 24.04.11, 21:35 ale był AWS i UD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: april011 IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 18:59 Najmniej umiem zrozumieć dlaczego skoro te ubezpieczenia emerytalne sa takie "dobre dla nas" to dlaczego MUSIMY z nich korzystać a nie możemy sami sie zorientować jakie są i zdecydować. Ponieważ szanse są nieduże, że to się zmieni polecam: url=http://www.libero80.pl/2011/03/emerytura-odwrotnie.html]Emerytura odwrotnie[/url] Jak jeszcze można inaczej, żeby dać sobie szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 kto weźmie za d___ mendia zarabiające na reklamie 24.04.11, 19:02 ...tego przestępczego projektu??? Podejrzani: Balcerowicz Góra Rutkowski Lewicka no i ta zapomniana już k..(czy kto wie kim jest tatuś córki?). ówczesna szefowa ZUS, brzydka jak noc, więc musiała się podobać Tuskowi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: btf Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.fpt.vn 24.04.11, 19:05 polscy przedsiebiorcy maja najciezej - taka jest prawda, gdyz jest za duzo obciazen, a wiec i pracownik cierpi... Jeśli Ty jako firma nie dajesz rady z: 1. obciązeniami podatkowymi 2. drobiazgowością urzędów 3. byciem traktowanym jak "potencjalny złodziej" przez urzędy 4. "rozbudowaną strukturą administracyjną" w prowadzeniu biznesu 5. wysokością ksoztów prowadzenia biznesu. Napisz do mnie. Pomogę Ci przenieść firmę lub otworzyć nową w nowej lokalizacji: tzw. raj podatkowy. Tam będziesz KLIENTEM-INWESTOREM a tu jesteś Potencjalnym Złodziejaszkiem wg życzliwych - nigdy-nie-prowadzących-firmy-i-czegokolwiek - Pań z Urzędów. Zgodnie z prawem, legalnie. Sumując: koszty prowadzenia biznesu zmniejszą się o 60-70% zależnie od skali biznesu. Kontakt: brown.michael222[at]gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: REALISTA IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.rtr.bait.pl 24.04.11, 19:08 NIECH JAKIŚ ĆWOK -" FACHOWIEC EKONOMYSTA" UDOWODNI JAK ZARABIAJĄC TE "średnią krajowa 3600zł - faktycznie 1400-1500 zł" JESZCZE NA STAROŚĆ ODKŁADAĆ W III FILARZE.A ZACZNĘ WIERZYĆ W CUDA.NIE WIEM W JAKIM KRAJU CI "FACHOWCY" ŻYJĄ I SIĘ DZIWIĄ ,ŻE NIKT NIE OSZCZĘDZA W III FILARZE - JA BYM IM TO ZA DARMO POWIEDZIAŁ A NIE PO KOSZTOWNYCH WYLICZENIACH I ANALIZACH Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stanilslaw Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.fpt.vn 24.04.11, 19:31 Panowie, można sobie nieco uprościć ten cały bałagan, który ma miejsce w naszym pięknym kraju. Pamiętam jak moja firma w Polsce upadła pierwszy raz, jak to przedsiębiorca ? ciężko iść potem na etat ? przedsięwziąłem środki wspólnie z rodziną podjęliśmy decyzję [dodatkowo mniejszy kredyt, ale bez szału ] ? podjęliśmy decyzję startujemy od nowa, niestety przy biznesie jest parę haków na początek ? prawie 1000 ZUS-u, pomyślałem, że na diabła mi to - nieźle takie coś podkłada nogę na starcie? i tak teraz będzie emerytura od 67 lat [ bez komentarza ? nie naruszam zdrowia swojego i Państwa ], Prowadziłem firmę 14 miesięcy ? bywało raz średnio raz gorzej ? chciałbym napisać, że raz lepiej raz gorzej, ale tyle mamy obowiązków podatkowych, że człowiek z tego strachu zaczyna wybiegać w przyszłość z nerwów itd., nie mówiąc, że cała rodzina tym żyje ? krótko: coś idzie słabiej, są obawy ? rodzina cierpi ? ja, żona, dzieci, jeszcze mamy dziadków ? naprawdę to jest straszne jakie jest to upodlające, na co dzień mamy ?wolność?, ale tak po prawdzie, to jest wolność w klatce ? bieganie w koło we własnym mieszkaniu, pokoju. Pewnego dnia i tak już nie mogliśmy z rodziną wytrzymać, szukaliśmy sposobu by jakoś przeżyć, rozpoczęliśmy starania o przeniesienie firmy do innego kraju, gdzie podatki są bardzo niskie, udało się, na dziś dzień oszczędzam 3000zł / mc zupełnie legalnie na samej różnicy podatkowej, jakoś idzie, i proszę Państwa ani to nie jest nielegalne ani to nie jest niemoralne ani to nie jest jeszcze nie wiem jakie. Całe życie się ciułało a nigdy nie było mnie stać by wysłać moje córki na chociaż jedyne wakacje gdzieś za granicę nad ciepłe morze. Początkowo w domu było dużo wahań, ale jak to się mówi ?walnęliśmy twardo pięścią w stół albo wóz albo przewóz?. Jeżeli np. moje dzieci nie mogą sobie pozwolić takie elementarne potrzeby jak wakacje, edukacja, jakieś wyjście, wyjazd na weekend - jedzenie jakoś zawsze wdomu było -to już nie jest takie wesołe jak się patrzy na dzieciaki? jak się patrzy na innych, że inni mają to nie jest nawet rodzaj zazdrości, po prostu człowiekowi zaczyna się robić najzwyczajniej przykrość??. Zawsze była ?bida?. Te 2000-3000zł różnice podatkowej pozwalają na oddech, na wakacje, na odpoczynek, na małe oszczędności, wiem nie jest to wiele dla niektórych ? ale my się cieszymy, ale też już nie chcę mieć więcej podstawianego widelca to oczu ze strony naszych kochanych urzędów ? ja już najzwyczajniej w to nie wchodzę?. Mam swój mały handelik, sprowadzam zabawki z Włoch przez przyjaciela, i jakoś jeszcze nigdy nie było problemu, że to firma w poza Unii itd. Kłaniam się Państwu i życzę, odrobinę mądrości i konsekwencji w działaniu. Kłaniam się. Stanisław Eu.toys@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fr Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.fpt.vn 24.04.11, 21:55 przenieść firmę lub otworzyć nową w nowej lokalizacji: tzw. raj podatkowy. Tam będziesz KLIENTEM-INWESTOREM a tu jesteś Potencjalnym Złodziejaszkiem wg życzliwych - nigdy-nie-prowadzących-firmy-i-czegokolwiek - Pań z Urzędów. Zgodnie z prawem, legalnie. Sumując: koszty prowadzenia biznesu zmniejszą się o 60-70% zależnie od skali biznesu. Kontakt: brown.michael222[at]gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bezrobotny IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: 89.214.69.* 24.04.11, 19:13 Napiszcie, co ma zrobic osoba bezrobotna, ktora nie moze zdobyc dzis pracy i nie ma na nia szans, bo przek,roczyla 50tke.....Jak sie takimi osobami zajmie panstwo polskie? od razu do pieca czy da jeszcze pozyc a jesli tak to na jakich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majster Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.centertel.pl 24.04.11, 19:21 do pieca...po coś płacił całe życie ZUS? co z tego masz? nic...lepiej gdybyś za te pieniądze kupił działke...dziś byś sprzedał działke za 200 tys.zł i żył jak król...a tak to nie masz ani pracy, ani emerytury i 50 lat na karku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alleluja Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.aster.pl 24.04.11, 19:46 Luuudzie! Czy Wy żyjecie na tej Ziemi tylko po to, aby przez całe swoje życie pracować na emeryturę!!! Tylko takie macie cele...hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adam Re: IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.dg-net.pl 24.04.11, 20:11 nauka jezyka obcego i wyjazd za granice Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: badziewiak66 Hallo bateryjki !! Tusk pozdrawia z Dolomitów !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 19:22 PO co się idzie do władzy ? No chyba nie po to żeby wam zrobić dobrze frajerzy. Wystarczył deal gazowy i zarząd PO ustawiony na lata świetlne. Chcielibyście głuptaki tak jak my co ? Na Krakowskie Przedmieście walczyć z z dziadkami od krzyży i patrzyć jak Palikot dzierży w ręku tego wspaniałego fallusa !!! PO to myśmy was tak edukowali byście wrogów wskazanych przez nas wyraźnie widzieli. Jak to było na imprezach po wypiciu flaszki ? Przesłuchana - odprowadzić !! Całusy z Kajmanów bateryjki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pppx IKE, czyli Inwestujemy Kasę na Emeryturę IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 19:38 Ja wolę oszczędzać we własnym zakresie na emeryturę (GPW + obligacje). Ulgi podatkowe mnie nie przekonują, tzn nie mam zaufania do państwa, które może któregoś dnia "zażyczyć" sobie moich pieniędzy w celu zaspokojenia jakiś "ważnych" potrzeb społecznych. Dlatego wybieram płynne aktywa w które lokuję swoje pieniądze na przyszłą emeryturę. Wiem, że mógłbym oszczędzić kilkaset złotych rocznie na podatkach (Belki), jednak dla mnie (bardzo młodej osoby) gra nie jest warta świeczki ze względu na to, że nie wiem w jakim kraju wyląduję w przyszłości i co za tym idzie nie wiem z jakiego systemu emerytalnego będę otrzymywał świadczenia. Jedno jest pewne, aktywa które zgromadzę mogę przetransferować WSZĘDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś