Dodaj do ulubionych

Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Millenn...

25.07.11, 14:45
Ostatni coś cicho było w mediach o milenium i reklam również jakby ubyło, a nawet znikły. Widać że oszczędzają. Czy dlatego że muszą, czy dlatego że chcą? Jak muszą to i sprzedaż będzie za niewygórowane pieniądze o ile się znajdzie chętny. Jak chcą to po co? Ma ktoś jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • Gość: koziołek Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Millenn... IP: *.torun.pdi.net 25.07.11, 16:39
      Kolejny polski bank na sprzedaż.Byście chociaż to wzieli w tak zwane kurze łapki[""] jak to mawiała pani na polskim za komuny.TU nic za moment nie będzie polskiego nawet łupki nam zabiorą.

• Gość: xyz Millennium potrzebuje kasy jak ryba wody. IP: 87.204.209.* 25.07.11, 17:27
        Już 3 lata temu, jak uciekałem z Mill, eliksir szedł 2-3 dni. Im wyższa kwota przelewu, tym dłużej wędrował. Z tym, że "wyższa kwota" to rząd 20Kzł. Kiedyś wysłałem ze swojego konta w HSBC w czwartek, a do Mill doszedł w poniedziałek. Mill zrobił się niedeterministycznie mało stabilny. Musiałem go odciąć.
        • Gość: znawiec elixira Re: Millennium potrzebuje kasy jak ryba wody. IP: *.gdynia.mm.pl 25.07.11, 17:37
          predolisz, nie było cię tam.
    • wuetend uważajcie z szafowaniem polskością kapitału 25.07.11, 17:18
      bo zaraz się odezwą głosy, że przecież polską gospodarkę dorżnął Balcerowicz, nie ma niczego, a jeśli jest - to żydowskie.

----------------
      pozdrawiam
    • siejest Re: Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Mille 25.07.11, 17:28
      Jam mam takie pytanie:
      Europa długi, Ameryka długi, Azja długi itd. Komu oni wszyscy są dłóżni, Grenlandii?
      • Gość: :) Re: Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Mille IP: *.173.22.16.tesatnet.pl 25.07.11, 18:51
        sa dłuzni zydom i kosmitom. pytania zadajesz...
    • Gość: JM Polski bank? IP: 213.86.33.* 25.07.11, 17:35
      Nie żeby coś, ale dlaczego Millenium to niby "polski" Bank? 65.50% głosów ma Banco Comercial Portugues SA wiec wtf?
      • imw bank Millenium jest polską osobą prawną, 25.07.11, 18:38
        o polskości nie decyduje pochodzenie kapitałów banku ale to pod jaką jurysdykcję podlega, gdzie ma wydany NIP i jaki fiskus go rozlicza,

analogicznie Deutsche Bank AG jest niemieckim bankiem pomimo tego, że niemiecki kapitał ma w nim poniżej 50% a najwięksi akcjonariusze są spoza Niemiec
        • Gość: JM Re: bank Millenium jest polską osobą prawną, IP: 213.86.33.* 26.07.11, 12:31
          Od kiedy tak jest? I kto wydaje ostateczna opinie o "polskości"? Jeśli Francuz zamelduje się w Warszawie to staje się Polakiem? Poza tym podatki to może i płaci w Polsce (chociaż po optymalizacji pewnie nie zostaje tego wiele) ale zyski trafiaja do portfela akcjonariuszy z Portugalii. Wiec ponawiam moje pytanie: wtf?
          • imw niewiele zrozumiałeś :( 26.07.11, 16:46
            jeszcze raz powtórzę, że Millenium ma polska osobowość prawną a to, że ma obcych akcjonariuszy nie ma tu większego znaczenia, ważne jest to, że podlega pod polska jurysdykcję i polski nadzór itd.

zastanów się dlaczego Chelsea jest angielskim klubem piłkarskim mimo iż zgodnie z Twoim rozumowaniem jest rosyjskim bądź żydowskim...

napisz czy dom w Londynie należący do Polaka jest domem angielskim czy brytyjskim?
            • Gość: jm Re: niewiele zrozumiałeś :( IP: 213.86.33.* 29.07.11, 11:33
              Spoko - agree to disagree. Wg ciebie wszystkie podmioty zarejestrowane w Polsce to podmioty polskie (Microsoft, CocaCola, Disney, Deutsche Bank itp) wg mnie nie bo patrze na strukture wlasnosci. No i ok, powodzenia życzę.
              • imw tak! to polski spółki należące do 29.07.11, 13:36
                Microsoftu, Coca Coli, Disneya, Deutsche Banku etc.

Zobacz na producenta autobusów Solaris, właściciele są niemieckimi obywatelami - czy wg Ciebie jest to niemiecka spółka?

Zauważ, że najwięksi akcjonariusze największych firm niemieckich notowanych na niemieckich giełdach są spoza Niemiec ale jakoś nie słychać o tym, iż nie są to niemieckie spółki

podałem Ci już przykład Deutsche Banku AG gdzie kapitał niemiecki ma poniżej 50%,

zobacz na producenta mercedesów, czy wg Ciebie to arabska firma?

Popatrzmy jeszcze na Zachód:
                we Francji jest zarejestrowana spółka Belvedere SA, największymi akcjonariuszami jest rodzina Trylińskich - czy wg Ciebie to jest polska spółka?

w Szwajcarii jest zarejestrowana spółka ADB SA z Andrzejem Rybickim jako największym akcjonariuszem - czy to polska spółka?
                • Gość: jm Re: tak! to polski spółki należące do IP: 213.86.33.* 29.07.11, 15:39
                  Ok, fajnie. Ale wracajac do tematu to Bank Millennium należy w większości do portugalskiego Banco Comercial Portugues SA i jako taki nie jest "polskim bankiem". Tak samo jak np BZ WBK nie jest polski ani Biedronka nie jest polska mimo że jest jednym z najwiekszych pracodawcow w Polsce. No i co ci tu nie pasuje? Przedsiebiorstwa czesto zmieniaja ojczyzny.
                  • imw przeczytaj moje posty i zrozum je! 30.07.11, 07:18
                    to są polskie banki należące do Portugalczyków, Irlandczyków czy innych,
                    polecam zapoznanie się z informacjami na stronie KNF

Biedronka jest polską spółka należącą do Portugalczyków
                    • Gość: antek Re: przeczytaj moje posty i zrozum je! IP: 178.73.49.* 31.07.11, 11:09
                      Bajdurzysz, polski to jest PKO BP i koniec. Tytuł sugeruje ze Millenium to bank z polskim kapitałem co jest wytułmaczalne jedynie typową dziennikarską indolencją.

Nie mogę, bank jest polski tyle że właściel nie jest z Polski. No koleś, co za głupota! Apple i IBM to tez polskie firmy! Tyle ze włąściciele są z USA, no taka drobnostka tylko! lol
                      • imw przeczytaj mój pierwszy post 01.08.11, 09:28
                        zrozum go a dopiero potem pisz
                        • Gość: jm Re: przeczytaj mój pierwszy post IP: 213.86.33.* 01.08.11, 12:31
                          Ok, wiec wracajac do twojego pierwszego postu to rzeczywiście widzę w nim jedynie dwie nieprawidłowości:

1. "o polskości nie decyduje pochodzenie kapitałów banku ale to pod jaką jurysdykcję podlega, gdzie ma wydany NIP i jaki fiskus go rozlicza"

Rozwiń to proszę - czy według Ciebie to rzeczywiście miejsce zarejestrowania danego przedsiębiorstwa determinuje jego "narodowość"? Vide np. Apple (Source SA, ul. Postępu 6, 02-676 Warszawa) i IBM (IBM Polska Sp. z o.o., ul. 1 Sierpnia 8 02-134 Warszawa). W nazwie IBM jest nawet słowo "Polska", prawdopodobnie jedynie po to, żeby podkreślić, że IBM to prawdziwie polskie przedsiębiorstwo?

2. "analogicznie Deutsche Bank AG jest niemieckim bankiem pomimo tego, że niemiecki kapitał ma w nim poniżej 50% a najwięksi akcjonariusze są spoza Niemiec"

Pomimo, że wątek DB jest jedynie wątkiem pobocznym wobec głównego tematu naszej rozmowy i nie zamierzam rozpoczynać dyskusji czy DB jest bankiem niemieckim czy nie bo interesuje mnie to na potrzeby dyskusji o Millenium to zwróć proszę uwagę na fakt, że DB jest własnością niemiecką w 47%. Z pozostałych 53% akcji 13% mają podmioty z USA więc pozostałym narodowościom pozostaje 40%. Czyli największym akcjonariuszem DB pod względem narodowości pozostają Niemcy - co prawda nie posiadają większości, ale ponieważ żadna narodowość jej nie posiada to, zgodnie z logiką, DB można by nazwać bankiem niemieckim jeżeli byłaby taka potrzeba. Zaznaczam, że kwestia własności DB jest dużo bardziej skomplikowana z powodu rozproszenia akcjonariatu w porównaniu do Millenium gdzie akcjonariuszem większościowym jest portugalskie Banco Comercial Portugues SA z 65.50% głosów.

Więc powiedz mi proszę, czego nie rozumiem?
                          • imw o co Ci chodzi? 01.08.11, 15:47
                            1. Obie spółki są polskimi osobami prawnymi - zaprzeczysz?
                            Porozmawiaj z prawnikiem to może Cię oświeci
                            2. DB AG zgodnie z Twoją logiką nie jest niemieckim bankiem, najwięksi jego akcjonariusze nie są z Niemiec
                            • Gość: jm Re: o co Ci chodzi? IP: 213.86.33.* 01.08.11, 16:09
                              O co chodzi? O rzetelność dziennikarską. Tytuł sugeruje że sprzedaż "polskiego banku" jest sprzdażą polskiego kapitału z czego można wysnuć wnioski, że:

a) Jakieś polskie przedsiębiorstwo znacznie poprawi swoją płynnośc, czyli prawdopodobnie będą nowe polskie inwestycje czyli gospodarka się rozwija;
                              b) Zmieni się sytuacja na polskim rynku bankowym przez pojawienie się zagranicznego inwestora w miejsce krajowego.
                              Sytacja jest diametralnie inna - chodzi o transakcję dotyczącą polskiego rynku ale nie mającą na niego realnego wpływu, wszelkie benefity będą transferowane poza naszą gospodarkę.

1. Obie spółki są polskimi osobami prawnymi - zaprzeczysz? Porozmawiaj z prawnikiem to może Cię oświeci
                              Nie zaprzeczę bo niby czemu? Że są zarejestrowane w Polsce? No są, i co z tego? A jakby były zarejestrowane na Cyprze to byłyby to firmy cypryjskie? Chodzi o narodowość kapitału a nie o miejsce siedziby. Przynajmniej mi, bo Tobie chyba o adres skrzynki pocztowej.

2. DB AG zgodnie z Twoją logiką nie jest niemieckim bankiem, najwięksi jego akcjonariusze nie są z Niemiec
                              Tak jak mówiłem, nie znam struktury DB w szczegółach i nie to jest przedmiotem tej rozmowy. Ale skoro do tego wracasz, to jeżeli największą grupą narodowościową akcjonariuszy są podmioty niemieckie to jaki jest ten bank? Może znowu cypryjski bo idę o zakład że większość spółek celowych z tytułem do akcji jest zarejestrowana na Cyprze\Bahamach albo w Luksemburgu? Wszystko zależy od struktury własności a nie adresu - przecież napisałem Ci wyżej dlaczego, jeżeli trzeba wydawać takie opinie, DB jest niemiecki więc w jaki sposób doszedłeś do tego, że uważam że niemiecki nie jest?
                              • imw po raz kolejny musze powtórzyć, ze polskość banku 01.08.11, 18:02
                                nie oznacza polskiego kapitału w tym banku!
                                w prawie bankowym masz opisany podział banków działających w Polsce na banki polskie i banki zagraniczne - rozróżnienie jest oparte na kryteriach, które podałem wcześniej,

Twój sposób klasyfikacji narodowości/państwowości banku czy spółki jest bardzo ułomny i fałszywy,
                                jak opiszesz spółkę, której właścicielem jest fundusz z kapitałem z wielu krajów? dla Ciebie pewnie będzie to spółka bezpaństwowa a takich nie ma
                                • Gość: jm Re: po raz kolejny musze powtórzyć, ze polskość b IP: 213.86.33.* 02.08.11, 09:48
                                  Nie ma takiego podziału. To po pierwsze.

A po drugie, dziennikarz wyraźnie gra na emocjach a nie nawiązuje do wykładni prawa i właśnie to mnie boli. Zwłasza ze strony pana Samcika można by spodziewać się więcej profesjonalizmu a mniej grania pod publiczkę.

Co do spółki z kapitałem z wielu krajów opisałbym ją nie jako bezpaństwowego przybysza z planety X tylko jako społkę polsko-niemiecką, chorwacko-szwedzką, rumuńsko-australijsko-gabońską etc. Nie widzę problemu. Zawsze liczy się beneficjent rzeczywisty gdy w grę wchodzą kwestje włąsności, więck gdzie fałśz i ułomność?
                                  • imw Re: po raz kolejny musze powtórzyć, ze polskość b 03.08.11, 15:29
                                    jest takie rozróżnienie, polecam wizytę na stronie KNF

ile razy muszę powtarzać swoje posty abyś je zrozumiał?
                                    opisz następujące spółki:
                                    1. Solaris ( właściciele są obywatelami Niemiec)
                                    2. Amica ( największy akcjonariusz mieszka w Niemczech i inwestuje w Polsce poprzez sowje cypryjskie spółki)
                                    3. Polsat ( właściciel jest rezydentem podatkowym chyba w Monako i inwestuje w Polsce poprzez spółki z Cypru, Luksemburga)
                                    4. Alior Bank ( właścicielami są Polonusi z francuskim obywatelstwem mieszkający we Włoszech)
                                    • Gość: jm Re: po raz kolejny musze powtórzyć, ze polskość b IP: 213.86.33.* 03.08.11, 16:39
                                      Powtarzaj je tyle razy aż sam zrozumiesz co w nich piszesz.

W prawie bankowym i na stronie KNF jest podział na banki krajowe i zagraniczne. Nie na polskie i zagraniczne, polecam wizytę na stronie www.nbp.pl/home.aspx?f=/akty_prawne/prawo_bankowe.html. Stąd tytuł artykułu jest błędny bo nie ma żadnych podstaw żeby nazwać bank Millennium bankiem polskim skoro w Polsce on jedynie operuje tak ja wiele innych zagranicznych przedsiębiorstw.

I po raz kolejny - mówimy o Banku Millennium a nie o Solarisie.
                                      • imw ależ krajowy oznacza polski 04.08.11, 07:31
                                        chyba nie sugerujesz, że krajowy oznacza zagraniczny,

• Gość: jm Re: ależ krajowy oznacza polski IP: 213.86.33.* 04.08.11, 09:30
                                          Krajowy oznacza krajowy, polski oznacza polski. Jeśli się powołujesz na podstawy prawne to trzymaj się logiki. Po to przepisy definiują "bank krajowy" żeby tej nazwy używać gdy odwołujesz się do podmiotu posiadającego odpowiednio zdefiniowane cechy i podlegającego odpowiednio zdefiniowanej grupie praw i obowiązków. Więc nie opowiadaj teraz bajek że "ale przecież to znaczy to samo bo w podręczniku j. polskiego dla klas czwartych napisano że nasz kraj to polska" bo w tym przypadku nie znaczy.

Ergo, dziennikarz popełnił błąd w nazwie (myślę że celowo aby oszukać czytelników i nabić liczbę odsłon, reklam czy z czegokolwiek ten portal żyje i wypłaca wierszówkę - słowem wstyd), a ty popełniłeś błąd powołując się na przepisy których dość ewidentnie nie znasz. Więc poczytaj strony KNF jeszcze trochę dłużej zanim zaczniesz oceniać.

pozdrawiam,
                                          JM
                                          • imw źle rozumujesz :( 05.08.11, 15:29
                                            mamy podział na banki krajowe czyli polskie i banki zagraniczne,
                                            te pierwsze to banki z polskim kapitałem i banki z kapitałem zagranicznym

taki podział jest oczywisty dla każdego myślącego człowieka

• Gość: jm Re: źle rozumujesz :( IP: 213.86.33.* 05.08.11, 17:17
                                              Z "oczywistymi oczywistościami" nie jestem w stanie dyskutować, gratulacje - możesz przejść do rozważań czy zamach w Smoleńsku zorganizowano przy pomocy helu czy laserów z kosmosu bo to odpowiednie miejsce dla tego rodzaju argumentacji.

Wnioski płynące z twoich rozważań możesz np. zebrać i wydać sumptem wydawnictwa "Wszystkich Myślących Ludzi" broszurę pod tytułem "Podział instytucji finansowych według narodowości metodą imw". Możesz też wrócić do lektury ustawy i spróbować znaleźć definicję banku polskiego rozmyślając jednocześnie nad zagadnieniem zagranicznego banku polskiego, wnioski mogę być interesujące.

• imw nie ośmieszaj się 06.08.11, 17:05
                                                mój podział jest zgodny z podziałem KNF i Prawa Bankowego,
                                                jest prosty i logiczny, i funkcjonuje na całym świecie,

i to wg Ciebie Millenium jest jednocześnie bankiem krajowym i portugalskim :)))
                                                • Gość: jm Re: nie ośmieszaj się IP: 213.86.33.* 10.08.11, 13:58
                                                  Podział wg. prawa bankowego:
                                                  1. Banki krajowe
                                                  2. Banki zagraniczne

Podział wg. Ciebie:
                                                  1. Banki polskie
                                                  2. Banki zagraniczne.

Millennium jest bankiem krajowym według rozumienia ustawy. Millennium jest bankiem o kapitale portugalskim według struktury własności. Prościej się tego napisać nie da.

Twój "oczywisty" podział "funkcjonujący na całym świecie" nie jest podparty żadnymi faktami. Masz oczywiście prawo do własnej opinii ale jest to tylko twoja opinia a nie żadna wykładnia.

Co do ośmieszania - pomyliłeś definicję (albo jej nie znałeś/nie zrozumiałeś) i idziesz dalej w zaparte utrzymując, że "narodowość" instytucji zależy od adresu jej zarejestrowania. Nie skomentuję.
                                                  • imw przecież to Ty nic nie rozumiesz :( 29.08.11, 15:01
                                                    jeśli jest podział na banki krajowe i zagraniczne to normalnym jest że krajowy=polski
    • Gość: viki Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Millenn... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 25.07.11, 19:13
      dlatego ja sie trzymam getin banku, nie sadze zeby czarnecki chcial go sprzedawac, tym bardziej, ze sie ciagle rozwija w dobrym kierunku
      • Gość: mixxt Re: Kolejny polski bank na sprzedaż? Prezes Mille IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.07.11, 14:14
        no błagam, ile ci tam płacą za takie reklamy.tu już nikt nie wierzy w dobre opinie o jakimkolwiek banku a ty to nawet przegiąłeś...;) a co do milenium, bank jak wiele innych w Polsce - PORAŻKA, nawet nie chce mi się rozpisywać bo szkoda klawiatury na nich.pozdrawiam
    • doktor50 Re: Kolejny polski bank na sprzedaż? 26.07.11, 14:42
      Millenium to średniak z 32 mld zł depozytów. Nawet Urbański im z tymi reklamami nie pomógł.
      Na tle konkurencji ten bank nie ma wiele do zaoferowania i główny akcjonariusz to wie i pewnie dlatego chcą go sprzedać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka