Dodaj do ulubionych

Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no...

14.10.11, 22:03
Jest pewien próg skomplikowania, po przekroczeniu którego technologia zamiast ułatwiać utrudnia życie. Karta zbliżeniowa jest właśnie takim progiem. Poczekam sobie jeszcze zanim zdecyduję się na ten typ karty.
Obserwuj wątek
    • Gość: atx Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 01:37
      Nareszcie jakiś rozsądny artykuł na temat kart, pokazujący obie strony medalu, zamiast typowego Samcikowego bezkrytycznego zachwytu kartami w stylu "kto nie ma karty zbliżeniowej czy kredytówki ten przegrał życie"
      • rydzyk_fizyk Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 08:20
        10/10
        • Gość: Grzegis Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.centertel.pl 15.10.11, 11:48
          Banki oferują nowe karty zbliżeniowe (może na życzenie Visy czy Mastercardu?), ale po czasie rodzi się pytanie: po co nam te karty, skoro nie ma terminali do obsługi kart (chodzi o płatność zbliżeniową)? Sklepów, które oferują takie płatności jest na razie niewiele.

www.kredytforum.pl/temat/495/karta-zblizeniowa-w-jakim-sklepie-mozna-uzyc/

Co do ustawienia limitu na karcie zbliżeniowej - skoro w Inteligo można, to inne banki może również pójdą tym śladem i wprowadzą taką możliwość. Szkoda tylko, że takiej możliwość nie było od razu... nie jest jeszcze powiedziane, że limit wprowadzi każdy bank. Może to też zależy od umów z organizacjami płatniczymi?
          • Gość: pitrek Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 11:55
            nie wiem czy niewiele, ale wystarczy ze w moim małym sklepiku za rogiem jest. A Wybiórcza niech nie straszy - średnio rozgarnięty człowiek sobie poradzi z ustawieniem limitów itd.
            • Gość: oburzony Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.home.aster.pl 15.10.11, 12:36
              tak... a ja jestem bardzo rozgarnięty ale co z tego, skoro bank nie daje mi możliwości zmiany limitu ? jest na sztywno i nie ma karty BEZ tej opcji ?
              • Gość: dfghtrsg Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 14:41
                dlatego ja po otrzymaniu nowej karty z PKO BP - właśnie zbliżeniowej - nie wyraziłam zgody na zmianę w regulaminie i zerwałam umowę z bankiem po ponad 10 latach posiadania tam konta - na które wpływała regularnie wypłata i które to było moim podstawowym kontem, więc sporo się na nim działo.

nie chcą mojej kasy u siebie? to nie.

teraz mam konto w innym banku i tak długo jak mi nie wcisną zbliżeniówki - będę u nich.
                a potem? potem zmienię bank. nie wierzę, że któryś bank nie zrobi akcji promocyjnej "tylko u nas bez zbliżeniówek".

• observer_observer Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 17:33
                  Nie znam rynku polskiego ale mniej wiecej wiem jak to wyglada w UK. W najblizszych 3 latach najprawdopodobniej w zadnym z najwiekszych sieci sprzedazy czyli Sainsbury's, Asda, Tesco nie bedzie zblizeniowek. Jesli dobrze pamietam to banki za transakcje zblizeniowe zawolaly 2,9% transaction fee.
                  Detalisci wpadli wsmiech z kilku powodow:
                  - drogo,
                  - nie jest to bezpiecznie,
                  - wiekszosc jednostkowych transakcji jest powyzej 15£ w supermarketach, a taki limit chca wprowadzic banki,
                  - te trzy sieci maja pewnie razem z 5000 sklepow w UK, kazdy sklep srednio z 15 kas, niech kazdy terminal kosztuje z 2000£ (hardware, software, implementation).

W obecnej postaci to na bank nie zadziala...
                  • kosm.aty Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 20:05
                    > 2,9% transaction fee

2,9%!!! Faktycznie im się klepki w tych banksterskich główka poprzestawiały..
                    • Gość: Piot Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 18:34
                      Skoro większość banków upiera się przy braku możliwości wyłaczenia opcji płatności na zbliżenie to powinien wkroczyć urząd antymonopolowy bo to wygląda na zmowę
                • Gość: rtr Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.home.aster.pl 16.10.11, 18:56
                  Zabawny przykład paranoi. Zapewniam - nie ma czym się chwalić. Nie słyszałem, by kogoś orżnięto na transakcję zbliżeniową. Znacznie prościej skopiować pasek magnetyczny lub spisać numer/kod CVV i hulać w internecie. Poza tym nawet podsłuchanie transmisji z karty ew. złodziejowi niewiele da ze względu na kryptografię. Obecna polityka banków w PL jest taka, że docelowo wszystkie karty będą miały technologię bezprzewodową. W dalszej przyszłości pozwoli to wyeliminować karty jako tekie. Ich rolę przejmą np. telefony. Jak już bardzo przeszkadza antenka to w necie są poradniki jak zepsuć "antenkę".
            • Gość: inteligowiec Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.10.11, 12:59
              > średnio rozgarnięty człowiek sobie poradzi z ustawieniem limitów itd.

Naucz się czytać ze zrozumieniem. W większości banków NIE ma możliwości zmiany limitu na karcie zbliżeniowej.
              • Gość: s Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: 91.226.16.* 15.10.11, 19:14
                Nie może, on jest poniżej średniej rozgarnięcia.
            • pendrek_wyrzutek "średnio rozgarnięty człowiek sobie poradzi" 15.10.11, 13:40
              pitrek napisał(a): "średnio rozgarnięty człowiek sobie poradzi"

No to Panu współczuję bo jest Pan najwyraźniej mniej rozgarnięty
              niż średnia.
          • wojtek.08 Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 21:46
            > Co do ustawienia limitu na karcie zbliżeniowej - skoro w Inteligo można, to inn
            > e banki może również pójdą tym śladem i wprowadzą taką możliwość. Szkoda tylko,
            > że takiej możliwość nie było od razu...

Ustawienie limitu na zero, z punku widzenia operatora karty mija się z celem. Chodzi właśnie o to, żeby kartą płacić za drobne, kilkuzłotowe zakupy i dawać mu zarobić. Aktualny stan rzeczy to swoista zmowa między właśnie operatorami, a bankami, które jak znam życie też coś z tego mają. Moim zdaniem jest to temat dla Urzędu Ochrony Konkurencji.
      • jot9 Jedyny problem 'starych kart' to czas, ale czemu? 15.10.11, 11:43
        O to to. Też od samego początku, gdy usłyszałem o technologii bezprzewodowej byłem zaskoczony - co innego fizyczne włożenie karty a co innego działanie bezprzewodowe. O technikach podsłuchu sygnałów elektromagnetycznych napisano wiele, można to robić ze sporych odległości, podsłuchiwać i klawiatury i monitory a ta karta płatnicza jest zaprojektowana do działania całkowicie bezprzewodowego.
        Jedyną zaletą karty bezprzewodowej jest szybkość działania - i tu jest coś, czego kompletnie nie rozumiem: dlaczego płatność w czytniku trwa tak długo??? Czas transakcji to przecież jedyna wada płatności typu "karta w czytniku" a przecież wystarczyłoby móc indywidualnie ustawić limit na tryb "szybki - bez PINu" i czuć się bezpiecznie o tyle, że karta nie funkcjonowałaby bezstykowo. Taką szybką kartę stykową, z limitem na 50 zł chciałbym mieć.

Zamiast machać kartą w powietrzu wystarczyłoby ją włożyć w czytnik na 3 sekundy i już. Kompletnie nie rozumiem, czemu banki nie poszły tą drogą.
        • Gość: tpepe Re: Jedyny problem 'starych kart' to czas, ale cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 13:00
          Polskie Banki. Na świecie jest wiele okazji do drobnych opłat bez PIN, np krótkie odcinki autostrad: wkładasz we Francji kartę i jeśli suma jest niewielka, karta wyjeżdża, bramka się otwiera i nie ma żadnego PIN. Czyli można.
          Z drugiej strony, złamanie protokołu WPA2 w WiFi zajmuje kilka dni ciągłych prób, więc przy półsekundowej aktywacji i dostępie o mocno ograniczonym czasie raczej nie powinno być możliwości przechwycenia danych karty. A filmiki? no cóż, na filmikach to ja widziałem np. Androida chodzącego na Samsungach Wave, nie mówiąc już o Transformarsach, Iron Manie i R2D2.
          • Gość: Seven77 Re: Jedyny problem 'starych kart' to czas, ale cz IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.11, 13:33
            A jakim protokołem jest zabezpieczona transakcja zbliżeniowa? Może czystym tekstem jest przesyłane info?
        • Gość: Gość Re: Jedyny problem 'starych kart' to czas, ale cz IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 13:47
          O technikach szyfrowania sygnałów napisano jeszcze więcej :)
          • jot9 Szyfrowanie karty "zbliżeniowej" czyli bezstykowej 15.10.11, 14:28

> O technikach szyfrowania sygnałów napisano jeszcze więcej :)

Otóż to. Zawsze jest jakiś klucz startowy albo certyfikat. Jeśli dwa urządzenia się znają lub jedno wierzy drugiemu, nawiązują szyfrowaną przy pomocy jakiegoś klucza komunikację a potem to już jest cała skomplikowana technologia. Teraz tylko proste pytanie: czy kartę zbliżeniową możesz używać na wszystkich dostosowanych do tego czytnikach? Tak? No to świetnie.

Pytanie, czy takim czytnikiem może dysponować osoba, która znajduje się (choćby w samochodzie, z odpowiednią aparaturą) blisko Ciebie.
            • Gość: Gość Re: Szyfrowanie karty "zbliżeniowej" czyli bezsty IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 15:39
              Może dysponować, ale jeśli nie współpracuje z instytucją typu PolCard i nie udowodni tego karcie, to karta mu nic nie powie.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... 15.10.11, 11:22
      Trybu paywave można nie uruchamiać, przynajmniej na karcie Multibanku tak jest.

Z tym że nadal karta moduł i antenę ma, czyli zczytać moje dane można, tyle że autoryzować tranaskcji się nie da. Zawsze coś.
      • Gość: abem Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 11:50
        cyt. "Trybu paywave można nie uruchamiać, przynajmniej na karcie Multibanku tak jest."

Dokładnie, tak też można w mBanku, mam właśnie taką kartę, przy zamianie na nową bo na starej kończył się termin ważności, zaznaczyłam że nie chcę mieć aktywnej tej opcji i taką też dostałam :)
      • kingomatic Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 12:21
        Po przechwyceniu danych karty (urządzonko nie tylko odczytuje wykonywaną transakcję) i zrobieniu duplikatu (karty-bliźniaka) nic nie stoi na przeszkodzie w dokonywaniu wszelkich transakcji :)
        Autoryzacja następuje tak, jak przy urzyciu karty oryginalnej.
        • kleopatriks Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 13:28
          Dawno nie słyszałem podobnej bzdury.
        • Gość: Gość Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 13:45
          Nie da się zrobić bliźniaka karty bezstykowej. A przynajmniej jest to na tyle trudne obliczeniowo, że powinno zająć więcej czasu, niż ważna jest karta. A koszt przeprowadzenia tych obliczeń zdecydowanie przekracza wszelkie potencjalne zyski.
          • Gość: s Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.maxnet.biz 15.10.11, 14:01
            jak to nie da? przecież ta karta wysyła drogą radiową wszystkie dane niezbędne do przeprowadzenia transakcji. wystarczy, że ktoś skopiuje te dane z karty, nagra je na zwykłą kartę i wypłaci kasę z bankomatu np. w Argentynie - tak samo, jak robią to skimmerzy.
            • sierzant_nowak Nie znam się na tym konkretnym rozwiązaniu... 15.10.11, 14:07
              ale bardzo bym się zdziwił, gdyby przesłanie raz jeszcze tej samej transmisji pozwalało na dokonanie takiej samej transakcji n razy....

Wystarczy że terminal ma swoje wewn. ID które razem z unikalnym kodem transakcji przesyla na do karty. Karta szyfruje te dane swoim kluczem prywatnym - mozliwym do potwierdzenia w banku za pomoca klucza publicznego.

Zakładałbym, że mechanizm tego typu jest tam gdiześ zapruty...
            • Gość: Gość Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 14:17
              Karty bezstykowej nie sklonujesz przechwytując dane z jednej transakcji. Do przeprowadzenia transakcji bezstykowej potrzebny jest jeszcze chip szyfrujący, który umieszczony jest wewnątrz karty, a informacje które są z niego odczytywane za każdym razem są inne, zaś skopiowanie chipa jest nieopłacalne (wymaga większych kosztów niż potencjalne zyski ze skopiowania jednej karty). Do przeprowadzenia transakcji potrzebny jest więc fizyczny kontakt z oryginalną kartą.

A jeśli chodzi o nagranie tego na karty z paskiem magnetycznym, to nie umiem nic na ten temat powiedzieć. MasterCard powiedzieli: "In addition, it is unlikely that the details from the PayPass chip could be read and then copied onto the magnetic stripe of a counterfeit card. This is because only a minimal amount of information would be accessible - and not the same information that would be used on a magnetic stripe to conduct payment transactions at the point of sale".

Jeśli stworzenie karty z paskiem magnetycznym na podstawie danych odczytanych z chipa byłoby możliwe to wniosek jest jeden - to karty z paskiem magnetycznym nie są bezpieczne!
    • Gość: Rmk Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 11:25
      Ja jak musiałem przedłużyć kartę w mBanku też dostałem propozycję wyboru jednej z dwóch zbliżeniowych i zadzwoniłem na mLinię z zapytaniem dlaczego zmusza się mnie do czegoś czego nie chcę i wyłuszczyłem pani dokładnie to co mniej więcej opisuje ten artykuł i swoje wątpliwości i niechęć do tych kart. Okazało się, że jest możliwość "niewzięcia" karty zbliżeniowej, ukryta gdzieś z pola widzenia i dopiero po jakiejś operacji (nie pamiętam już jakiej, było to chyba rok temu) jest możliwość wzięcia karty zwykłej chipowej. Ogólnie to i tak jest kicha, bo zabezpieczenia kart, piny sryny a dane z weryfikacji kart płatniczych sklepy przechowują w niezabezpieczonych komputerach i po włamaniu w nocy do sklepu złodzieje którzy ukradną komputer do którego są podpięte terminale i kasy mogą odczytać to co chcą i to z długiego okresu czasu z tego co czytałem w artykule o takich przekrętach i zabezpieczeniach.
      • Gość: bankier Re: Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 12:04
        dane z weryfikacji kart płatniczych sklepy
        > przechowują w niezabezpieczonych komputerach i po włamaniu w nocy do sklepu zło
        > dzieje którzy ukradną komputer do którego są podpięte terminale i kasy mogą odc
        > zytać to co chcą i to z długiego okresu czasu

Większej bzdury dawno nie czytałem.
        Czy złodziej który ukradłby Twój domowy komputer ma możliwość skopiowania z niego danych z wszystkich sesji logowania się do e-banku?

Oczywiście nie życzę Ci włamania do mieszkania, ale przy takim stopniu paranoi sugeruję rozważenie sejfu na komputer.
        • Gość: D333 Bankier na bakier IP: *.205.1.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.10.11, 12:29
          @bankier - oczywiście drukarka drukująca potwierdzenie także nic nie pamięta, a wydrukowane potwierdzenie się ulatnia (po 5 latach)
          • Gość: bankier Re: Bankier na bakier IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 20:02
            Czy ja coś pisałem o drukarce?
        • Gość: Rmk Re: Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 12:45
          Zanim coś wymyślisz, poświęć trochę czasu i poczytaj.
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,58480,4026494.html
          niebezpiecznik.pl/post/ataki-na-terminale-pos-czyli-podstepna-obsluga-kart-platniczych-w-sklepach/
          Nie chce mi się tracić czasu, ale pośledź trochę wiadomości o kradzieży danych z komputerów.
          W temacie komputera domowego, oczywiście Ty masz uruchomione zapamiętywanie loginów i haseł na swoim komputerze i logujesz się do banku wchodząc na stronę bankową z zakładek... No ja taki odważny nie jestem, sejfu nie zakładam, ale podstawy bezpieczeństwa staram się utrzymywać.
          • kleopatriks Re: Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! 15.10.11, 13:35
            Warto zacząć od czytania ze zrozumieniem. Opisywany atak polegał podstawieniu przerobionych terminali POS.
            • Gość: bankier Re: Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 20:04
              Czytanie ze zrozumieniem?
              Wymagasz tego od kogoś kto uważa że dane sesji płatnościowej zalegają na twardych dyskach komputerów i do tego mają bezterminową przydatność.

Polak już nie tylko zna się na polityce, medycynie i piłce. Teraz też na trx bezstykowych. :)
              • Gość: Rmk Re: Zbiliżeniowym kartom moje stanowcze NIE! IP: *.warszawa.mm.pl 16.10.11, 09:37
                Nie chce mi się z Tobą dyskutować, bo jesteś przykładem tego o czym sam piszesz, znawcy znającego się na wszystkim. Ja nigdzie nie stwierdziłem że się na tym znam, tylko wyraźnie napisałem, że czytałem o takich przekrętach, potem wrzuciłem kilka z brzegu znalezionych linków a Ty od razu z tego sensację robisz. Nie chce mi się dalej tego tematu ciągnąć.
    • Gość: klient Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 11:26
      Ja mam ten sam problem w ING, albo zbliżeniowa albo żadna to jest zwykłe lobby firm płatniczych, a jak zostanie ukradziona to jest problem, ale w banku problemu nie widzą bo im jest wszystko jedno, klient powinien mieć prawo wyboru jaką kartę chce.
    • marcintom77 Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... 15.10.11, 11:27
      Jak mój bank będzie mi chciał wcisnąć taka kartę to zrezygnuję z jego usług.
      Ciekawe na jakiej częstotliwości działają te czytniki.
      • Gość: inz Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.swidnica.mm.pl 15.10.11, 12:37
        kilkuset herców
        • Gość: r. Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.4web.pl 15.10.11, 16:05
          > kilkuset herców

Znaczy głosowo? NFC i HighFID operują na częstotliwości 13.56MHz.
    • Gość: www Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 11:31
      Pół roku temu przeprowadzilem rozmowe o kartach w PKO BP - banku żony. Pani patrzyła na mnie jak na kosmite. karty nie wzielismy. jezeli nowa przyjdzie z tym gownem, zamykamy konto.
      W moim banku jeszce mi kary nie wymienili, przyjdzie nowa z chipem- zmieniam bank
      • greges58 Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 11:39
        Chip to nic złego !
        Nie bój się...
        Mam taką od czterech lat ;)

O. K.
        Może sie pomyliłeś ?
        Paywave i paypass - jest zupełnie inna technologią !

Pozdrawiam ^^
        • Gość: www Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 13:34
          Chodzi o czip zbliżeniowy baranku. To oczywiste, ze pisałem o Paypass, bo o nim jest artykuł.
          • greges58 Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 16.10.11, 08:43
            Czip to czip, Matołku !

Jednoznacznie...
            Taki zółty - jak w karcie do automatu telefonicznego ;)
      • Gość: inteligo klient Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 12:00
        Co za g*****ń . Nie musisz aktywować tej usługi. A pieniądze najlepiej chowaj w skarpetę.
        • Gość: www Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 13:36
          Pieniadze chowam tam gdzie mam ochote,niestety nie wszystkie banki NIE DAJA wyboru i kazda nowa karta w moim ma PAYPASS
          • kleopatriks Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 15:49
            Straszne... I co ty teraz zrobisz, biedaku?
      • Gość: dfghtrsg Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 14:48
        ja właśnie tak zrobiłam - zamknęłam konto w PKO BP.
    • Gość: Obywatel kłamstwo w artykule IP: 80.54.46.* 15.10.11, 11:32
      witam niestety w artykule podanę są nie prawidłowe informację widocznie gazeta.pl nie zbyt dokładnie przeswietliła oderty banków gdyż mowa jest m.in że w millenium bank posiadają tylko kart zbliżeniowe co jest nie prawdą, 3 tyg temu zakładałem u nich konto i miałem do wyboru karta VISA lub karta zbliżeniowa MasterCard tak więc proszę o prawdziwe zapoznanie się z ofertą banków a poniej wypisywanie opinni pozdrawiam
    • kingomatic Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... 15.10.11, 11:36
      W internecie można znaleźć stronkę na której pewien hacker oferuje urządzonko do zdalnego przechwytywania danych z kart zbliżeniowych. Bez konieczności kradzieży karty kredytowej zbliżeniowej można za jego pomocą robić zakupy na cudzy koszt. To urządzenie naprawdę działa !!!
      • Gość: inny haker Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 12:09
        To dlaczego go jeszcze nie kupiłeś? Bo nie opłaca się inwestować setek $ i ryzyka wpadki dla transakcji <50 PLN?
        I tu jest pies pogrzebany.
        Dlaczego z basenu z rekinem nikt nie kradnie nocą monet wrzucanych "na szczęście"? Bo zysk niewielki, a ryzyko ogromne.
        • Gość: Sav Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.10.11, 12:36
          Zapomniałeś o jednej rzeczy: z czasem koszt takiego urządzenia spadnie a liczba miejsc w których można takie transakcje wykonywać oraz limity na karcie się zwiększą.

Poza tym jakie ryzyko dla złodzieja niesie skopiowanie kart i użycie jej powiedzmy 4 razy (nawet w tym samym sklepie!) w krótkim odstępie czasu? Zanim się zorientujesz będziesz "w plecy" 200 złotych a taki złodziej może takich kart kopiować dziennie np. 5. To daje mu 5*200*30 dni = 30.000 na miesiąc. Nie powiedziałbym, że to mało.
          • Gość: kolabor Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.10.11, 13:21
            z internetu - "Za fałszowanie kart płatniczych grozi nawet 25 lat więzienia..."

chyba mniej jest za napadanie na banki?
          • asmok6 Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 13:34
            Gość portalu: Sav napisał(a):

> Zapomniałeś o jednej rzeczy: z czasem koszt takiego urządzenia spadnie a liczba
            > miejsc w których można takie transakcje wykonywać oraz limity na karcie się zw
            > iększą.
            >
            > Poza tym jakie ryzyko dla złodzieja niesie skopiowanie kart i użycie jej powied
            > zmy 4 razy (nawet w tym samym sklepie!) w krótkim odstępie czasu?

Kary są dość surowe. Na dodatek w kwestii falszerstw prawo jest egzekwowane bezwzględnie. Nawet jeżeli zrobisz przekręt na 30 zł to i tak jest to poważne przestępstwo i idziesz siedzieć.
            Takie kopiowanie żeby się opłaciło przy małych kwotach, trzeba robić często. Im częściej tym większe ryzyko wpadki. A monitoring mamy teraz praktycznie wszędzie więc jeśli zidentyfikują płacącego to w końcu go złapią.

Mimo to uważam że zabezpieczenia polegające na "bo może złodziejowi sie nie opłaci" to trochę za mało. Zabezpiecznie powinno być rzeczywiste, technologiczne, żeby nie dało się dokonać kradzieży. Bo wielu rzeczy się nei opłaca, za wiele rzeczy są wysokie kary a mimo to jednak znajdują się ludzie dokonujący głupich, nieopłacalnych, ryzykownych i ciężko karanych czynów.
        • Gość: s Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.maxnet.biz 15.10.11, 14:05
          jakich 50zł? złodziej tą metodą przechwytuje wszystkie dane karty. z przechwyceniem PINu np. w markecie problemu nie będzie. a niczego więcej nie potrzebuje. skimmerom jakoś opłaca się kopiować dane z karty nakładkami na bankomat.
          • kleopatriks Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 16:10
            Jesteś kretynem czy co? W ten sposób nie da się odtworzyć informacji potrzebnych do zapisania na pasku magnetycznym! Ale tacy jak ty, jak zawsze wiedzą lepiej...
      • Gość: donald t. Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.11, 13:33
        Skąd wiesz, że działa? Sam sprawdzałeś? na czyjej karcie?
    • Gość: k karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze IP: *.home.aster.pl 15.10.11, 11:37
      Karta zbliżeniowa dla mieszkańców Warszawy korzystających z karty miejskiej w metrze stanowi dodatkowy problem. Jeśli obie karty znajdują się w jednym miejscu, np. portfelu, który zostanie przyłożony do czytnika biletów, bramki metra pokazują błąd i odczytują kartę płatniczą jako drugi bilet co oznacza, że się nie otworzą - system nie czyta danych z prawidłowej karty miejskiej w takiej sytuacji . Żeby wejść do metra trzeba najpierw wyjąć jedną kartę..... ułatwienie w postaci karty-biletu pozwalającej na otwieranie bramki bez grzebania w torebce/plecaku/portfelu właśnie zniknęło... dzięki Ci Pekao
      • Gość: Mariano Re: karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze IP: *.aster.net.pl 15.10.11, 12:00
        Jedni narzekają, że kartę zbliżeniową da się odczytać bez wiedzy posiadacza, a drudzy, że dwie karty zbliżeniowe się nawzajem blokują i nie da się używać całego portfela jako przepustki!

Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził!

Moja rada dla pierwszych - noście kartę miejską obok karty bankowej i po problemie!

Moja rada dla drugich - wystarczy wkładać kartę miejską do kieszonki w plecaku/torebce lub innego dokumentu noszonego osobno od karty bankowej.
        • sammler Re: karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze 15.10.11, 12:31
          Gość portalu: Mariano napisał(a):

> Moja rada dla drugich - wystarczy wkładać kartę miejską do kieszonki w plecaku/
          > torebce lub innego dokumentu noszonego osobno od karty bankowej.

Wow, super, pycha, Wujku Dobra Rada! Tylko gdzieś wujek przeoczył to, że celem wprowadzenia kart bezstykowych miało być ułatwienie ludziom życia. Jak widać, wszystko idzie w odwrotnym kierunku! Bo jakim dla mnie jest ułatwieniem to, że muszę znaleźć inne miejsce dla karty miejskiej, którą przecież z założenia - tak jak bankomatową - noszę stale przy sobie? Co jeszcze oprócz portfela zawsze bierzesz ze sobą? Masz na to pytanie odpowiedź, wujku? Powinno to być coś, co jest niekłopotliwe - na pewno nie drugi portfel... A to wszystko w imię technologii, z której można korzystać może w 0,1% punktów handlowych...

Po co mi ułatwienie życia, które życie mi utrudnia?

S.
        • Gość: eksp. Re: karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 09:20
          Drogi Mariano, chciałbym ci opowiedzieć opowiastkę jak to jedna pani płaciła np. w tramwaju (to było dawno) miała torebkę, bojtliczek, portfel, i portfelik. A potem, by ta pani była przed Tobą. i załatwiała przed Tobą lub chciała wejść do metra. Każda karta to tak jak ta torebka tej pani. A ja nie mam zamiaru mieć tyle portfeli ile kart, bo karty wpływają jedną na drugą swymi "wiadomościami".
      • Gość: PW Re: karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.11, 15:25
        Na szczęście po owinięciu alufolią karty bankomatowej przestaje zakłócać działanie karty miejskiej. To ja poproszę o możliwość kupna gotowego "pokrowca" na kartę bankomatową która zablokuje działanie jej jako karty zbliżeniowej
      • Gość: Julka Re: karty zbliżeniowe blokują bramki w metrze IP: *.static.korbank.pl 14.09.15, 16:20
        Ja ostanio trafilam na portfel z funkcja tap&go, ktora to umozliwia bezproblemowe przechopdzienie przez bramki w metrze nawet , gdy ma sie karte platnicza bezstykowa (chyba malo kto takiej nie ma).
        Brat mi kupil taki ostatnio i jestem bardzo zadowolona.

Wejdzicie na strone koruma.pl
    • Gość: ATLAS Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.60.citypartner.pl 15.10.11, 11:37
      Czyli znowu banksterzy szaleją a nasze dzielne władze mają to jak zwykle w dupie czyli mantra NIE DA SIĘ. W końcu pięc dych to żadne pieniądze. Czyli karta na łańcuch i na szyje.
    • Gość: music0 Dla mnie to totalna porażka IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 11:39
      Wprowadzenie kilkanaście lat temu do obiegu kart płatniczych, reklamowane było jako "bezpieczne zakupy", bo w portfelu zamiast gotówki mieliśmy kawałek plastiku, który ją zastępował a zabezpieczeniem był podpis na paragonie. Potem okazało się , że paski magnetyczne łatwo skopiować i stworzyć własne kawałki plastiku i podpisywać się jak się chce. Wymyślili więc chip'y i piny, jako alternatywę podpisu. Niby już bezpiecznie ale też dało się to złamać za pomocą phishing'u choć proces o wiele bardziej skomplikowany.
      I teraz kiedy wszystko wydawało się być w miarę poukładane , dają nam produkt , z którego można skraść pieniądze nawet go nie dotykając. Co więcej, karty nie trzeba wyciągać nawet z portfela , żeby przeprowadzić transakcję zbliżeniową. Wystarczy ukraść portfel (lub znaleźć) i hulaj dusza, przez kilka godzin. Dla mnie totalna porażka. Jak ludziom zaczną znikać pieniądze z kont a banki będą wykazywać daleko idącą opieszałość w rozpatrywaniu reklamacji to szybko się skończy era zbliżeniówek.
      • Gość: z boku Re: Dla mnie to totalna porażka IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 12:11
        Jeśli dla Ciebie zrobienie 3 transakcji po max. 50 zł to HULAJ DUSZA, to proponuję rezygnację z banku i powrót do tradycyjnej skarpety.
        • Gość: korkand Re: Dla mnie to totalna porażka IP: *.acn.waw.pl 15.10.11, 12:25
          Marna propozycja, słabo się wysiliłeś, ja Ci proponuję następnym razem bardziej przemyślane propozycje dawać, bo nie każdy myśli tak jak Ty. Zaskoczony?
        • Gość: www Re: Dla mnie to totalna porażka IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 13:42
          Ja zapytałem Panią w okienku, czy bank bierze każda transakcje, ktora zakwestionuje na klate. Okazalo sie, ze nie. Dziekuje.
        • Gość: kot Re: Dla mnie to totalna porażka IP: *.ghnet.pl 15.10.11, 22:17
          Dla mnie strata 3 x 50 zł to bardzo poważna strata. Tak się składa, że mieszkam w kraju, w którym 2000 to całkiem niezła pensja i utrata prawie 10% tej kwoty byłaby dla mnie bolesna.
          • Gość: mt Re: Dla mnie to totalna porażka IP: 217.153.123.* 18.02.13, 11:53
            to zainwestuj ze dwie pensje w szafe pancerną bo jeszcze ktoś się włamie Ci do domu i ukradnie całą wypłatę, ryzyko podobne jak to, że jakiś spec od elektroniki zeskanuje Ci w tramwaju kartę...
    • gogodance Jest sposób na wyłączenie opcji NFC 15.10.11, 11:39
      Ja jestem klientem banku PEKAO i rzeczywiście nie miałem za dużo do powiedzenia przy wymianie karty (poprzednia przekroczyła swój termin ważności).
      Nie chcąc narażać się na niebezpieczeństwa związane z tą nową technologią, poszedłem do garażu i przygrzmociłem w to miejsce młotkiem. Na karcie nie ma po tym śladu, zbliżeniowe transakcje mi nie grożą, a funkcjonalność chipa jest nienaruszona.
      • Gość: Mariano Re: Jest sposób na wyłączenie opcji NFC IP: *.aster.net.pl 15.10.11, 12:03
        Jeszcze można spróbować wywiercić dziurkę w miejscu gdzie jest antena elementu zbliżeniowego i po kłopocie.
        • Gość: bzzyk Re: Jest sposób na wyłączenie opcji NFC IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 12:11
          Nie trzeba metod "siłowych" młotków czy wiertarek. Wystarczy punktowym elektromagnesem potraktować moduł zbliżeniowy by go uszkodzić. Albo laserem uszkodzić antenę. Nie ma żadnych śladów takich operacji, a moduł nie działa. Oczywiście młotki i wiertła też są skuteczne. Tak czy owak wystarczy zniszczyć moduł zbliżeniowy i po problemie.
          • Gość: kowal Re: Jest sposób na wyłączenie opcji NFC IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 12:13
            Dla pełnego bezpieczeństwa spróbuj jeszcze potraktować młotkiem również wszystkie napotkane odbiorniki zbliżeniowe - w sklepach.
            • Gość: BigLoL Re: Jest sposób na wyłączenie opcji NFC IP: *.elartnet.pl 15.10.11, 17:50
              Buahahahaha

Dzięki za ten komentarz. :)
          • pijak.i.zlodziej Re: Jest sposób na wyłączenie opcji NFC 15.10.11, 20:33
            Gość portalu: bzzyk napisał(a):

> Nie trzeba metod "siłowych" młotków czy wiertarek. Wystarczy [...] laserem uszkodzić antenę.

Gwiezdne wojny obejrzales. To do lozka smyku.
    • Gość: egon Prosta recepta IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 11:40
      Co do częstotliwości - ok. 13 MHz Mifare. Wystarczy mieć w portfelu dwie lub trzy podobne technologicznie karty i po kłopocie. Czytniki sygnalizują więcej niż jedną kartę i odmawiają pracy. Np. VISA+Master+Warszawska Karta Miejska+wejściówka do firmy. Można sobie kupić jedną czy dwie zbliżeniówki w standardzie Mifare, po 5, czy 7 zł sztuka w necie.
      Sam noszę jedną PolBanku + WKM + firmowa i za nic nie da się płacić portfelem. Za każym razem muszę właściwą kartę wyjąć z portfela lub wyjąc pozostałe co jej przeszkadzają.
      • Gość: nikt Re: Prosta recepta IP: *.gre.pl 15.10.11, 11:56
        Dobre!
      • Gość: wdr mało sprytne IP: *.emea.ibm.com 15.10.11, 12:09
        jak ci złodziej ukradnie portfel to kilka sklepów z zakupami za 49zł obskoczy :)
    • Gość: spider Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.multimo.pl 15.10.11, 11:41
      Wystarczy przewiercić wiertłem fi 3 taką kartę w miejscu gdzie przebiega antena i problem z głowy :) A w którym miejscu, to pewnie już ludzie sprawdzą i wrzucą instrukcję w Internet :)
    • Gość: AS Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 11:43
      Cozn ja mam karte tradycyjn an apin jak mi wcisna zblizeniowke to trzeba bedzie nakleic na nia kawalek folii alumninowej-klatka faradaja
      • Gość: wolic Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 12:00
        Aby pozbawic karty zblizeniowej jej funkcji wystarczy naciac zyletka krawez karty uszkadzajac antene i po problemie
    • Gość: Mruk Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.11, 11:48
      Po dołożeniu do portfela karty bezstykowej zauważyłem na bramce Merta, że Karta Miejska przestała prawidłowo działać. Teraz muszę wyciągać ją z portfela.
      To samo dotyczy np. karnetów do Kopernika.
      Wszystkie z nich korzystają z tej samej technologii RFID i ze sobą interferują. Więc trzymanie kilku takich kart razem nie jest głupim pomysłem.
    • czarnyp0 Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... 15.10.11, 11:53
      Czy naprawdę trzeba być klientem takiego banku, który nie dosyć, że ma najgorsze oprocentowanie lokat ze wszystkich banków, to jeszcze wciska taki kit. To jest bank tylko dla leni, którym nie chce się zmieniać banku lub dla masochistów.
      • Gość: Pan Marek Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: 151.193.220.* 17.10.11, 13:14
        To ja jestem Pan Marek z artykulu :)

Otoz nie jestem leniem - dlatego sie tak wkurzylem, bo w banku PEKAO konta nie zakladalem - kupili mnie i z moim kredytem hipotecznym z BPH. Wiec nie moge tak sobie im powiedziec ciao.
    • Gość: Zenobi Bardzo proste zabezpiecznie w 100% skuteczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.11, 11:55
      Ja kartę zbliżeniową nosze w okładce z folii aluminiowej, trzy razy złożonej. Powstaje klatka Faraday i nic nie zeskanujesz.....
    • Gość: wojtala Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 11:58
      Na chwilę obecną nie widziałem sytuacji kradzieży takiej kasy, ale takie artykuły budzą czujność złodziei - hakerów, którzy pewnie już w garażach pracują nad łamaniem zabezpieczeń. Technologia kart coraz popularniejsza, a to co popularne jest świetnym tematem dla oszustów :)

Wkurza mnie to, że banki nie dają opcji wyboru czy chcemy czy nie i też nie dają opcji całkowitej ochrony... Wystarczy taki protektor jak tu: www.e-leash.pl ale to DROGA ZABAWA i nie każdy chce wydać tyle kasy, żeby nikt mu nie kradł z konta. Banki i tak zgarniają już wystarczająco z naszej kieszeni... Banki by mogły takie etui rozdawać w zestawie ze swoimi wpychanymi nam na siłę kartami PayPass czy PayWave.
    • ulanzalasem Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi no... 15.10.11, 12:00
      1. Brak gotówki = totalna kontrola obywateli, do tego dożą rządy i nasz rząd też to przyznał, im mniej gotówki tym dla "kontrolujących" lepiej ;)
      2. Banki chcą żeby obywatele płacili za wszystko kartami bo mają z tego zyski, o nic innego nie chodzi.
      3. Karty są bezpieczne do czasu ich upowszechnienia i momentu kiedy będzie można je tak samo łatwo złamać jak te obecne.
      4. Banki powinni dać klientom wybór, chyba że jesteśmy niewolnikami systemu...
      • ulanzalasem Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 12:01
        > 1. Brak gotówki = totalna kontrola obywateli, do tego dożą rządy i nasz rząd te
        > ż to przyznał, im mniej gotówki tym dla "kontrolujących" lepiej ;)

Ach te podpowiedzi słownika ...dążą
      • asmok6 Re: Zbliżeniowy dyktat, czyli jak to jest z tymi 15.10.11, 12:51
        ulanzalasem napisała:

> 3. Karty są bezpieczne do czasu ich upowszechnienia i momentu kiedy będzie możn
        > a je tak samo łatwo złamać jak te obecne.

Te karty zostały złamane już dawno temu, zanim jeszcze zostały wprowadzone na rynek.
        Ale było już za późno żeby się wycofać, w system zostało wpakowane zbyt dużo kasy. Więc jest jak jest.
    • bronimir Krowy po kontakcie ze zbliżeniówką mleka nie dają. 15.10.11, 12:13
      Kury jak nie znoszą a żony się puszczają. Same nieszczęścia.
    • nemo80 tę funkcję można wyłączyć 15.10.11, 12:16
      wystarczy pewnie przerwać obwód antenki wtopionej w kartę. obrys antenki można namierzyć prześwietlając kartę przy użyciu silnego źródła światła. nie testowałem, ale powinno działać.
    • Gość: adam Chodzi o co INNEGO.... IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 12:29
      To nie o to chodzi. myslę, że niektórzy ludzie już wiedzą.
      Chodzi o to aby "popchnąć" ludzi w pewnym szczególnym kierunku.
      Poniewaz jednostka nie zmienia samodzielnie NICZEGO i nie może żyć w konflikcie z systemem przyjętym przez ogół (pn. powszechność zakupów na KREDYT POZWOLIŁO NA WYWINDOWANIE WSZYSTKICH cen w GÓRĘ. tak, że MUSISZ brać kredyt (= stajesz się niewolnikiem kredytodawcy) lub NIE kupisz W OGÓLE (chyba że ktoś jest bogaty).

Na początku odległość z której czyta taka kartę to kilka centymetrów i tu oczywiście JUŻ JEST PRZYMUS (celowo to zrobione aby pomysł "chwycił" polega na tym , że CELOWO nie ma wyboru tzn. albo taka karta albo żadna = bierzesz taką). NA TAKIEJ KARCIE JUZ SĄ ZAKODOWANE WIELE INNYCH DANYCH NIŻ TYLKO NUMER I STAN DOSTĘPNYCH PIENIĘDZY.
      Z czasem jak będą w obiegu juz TYLKO TAKIE karty to zrobią możliwość odczytywania jej z 30 metrów !
      Potem z kolei będzie coraz mniej możliwości płacenia gotówką lub zrobią, że kto płaci gotówką ten będzie musiał płacić drożej - tak zrobią aby popchnąć ludzi do tego aby takie karty wzięła znakomita większość lub wszyscy, bo będą musieli.
      • holyfido Bzdura bzdurę bzdurą pogania :] 15.10.11, 13:07
        Co za bzdury piszesz? :-)

Na kartach nie masz zapisanego stanu konta, skąd Ci się to wzięło?
        Wie twoja karta kiedy robisz przelew za pomocą Internetu i aktualizuje stan konta?
        Pomyśl chwile, a nie uzewnętrzniaj swoją ignorancję pod płaszczykiem sensacji i spisku.
      • asmok6 Re: Chodzi o co INNEGO.... 15.10.11, 13:08
        Gość portalu: adam napisał(a):

> Z czasem jak będą w obiegu juz TYLKO TAKIE karty to zrobią możliwość odc
        > zytywania jej z 30 metrów !

Czytniki sprzedawane na e-bayu mają zasięg do 5 metrów. Teoretyczny. W praktyce na filmikach pokazowych w sieci wygląda to tak że z 1,5 metra można już czytać.
        A co do kontroli obywateli - mamy już paszporty z czipem rfid, wkrótce wchodzą nowe dowody, też z chipem. Więc kontrola będzie totalna bo każdy zazwyczaj ma przy sobie albo kartę, albo dokumenty.
        W sumie to nawet ciekawie się zapowiada, mając czytnik będzie można znać dane każdej osoby koło której się stanie (tak naprawdę dochodzi jeszcze czas na łamanie klucza)
      • radon13 Re:Konieczna decyzja KNF 15.10.11, 14:21
        Na kartach nie może być informacji o stanie konta etc, to bzdury . Natomiast nie można nikogo zmuszać do uruchamiania trybu zbliżeniowego ! To nielegalne i POWINNO być przez KNF natychmiast zabronione.
    • zigzaur Czy kartą zbliżeniową można zapłacić 15.10.11, 12:30
      za zbliżenie?
      • Gość: mp owinąć folią aluminiową IP: *.rtr.bait.pl 15.10.11, 12:43
        z jakiejś czekolady albo elektrostatyczną od części komputerowy, sprawdzone i działa, wtedy trzeba wyjąć kartę z takiej "koperty", żeby zadziałała (klatka Faraday'a). Są też specjalne aluminiowe etui na karty. Nie trzeba nic wiercić ani przecinać, niepotrzebnie tyle krzyku.
        • Gość: z Lepsza folia spożywcza ALU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.11, 14:25
          Jest grubsza i dużo lepiej ekranuje. Albo można włożyć kartę do metalowego etui z wizytówkami. Lub też zostawiać ją w domu, jak ktoś bardzo się boi.
          W tym całym zamieszaniu więcej jest bicia piany niż rzeczywistych zagrożeń.
          • Gość: www Re: Lepsza folia spożywcza ALU IP: *.internetia.net.pl 15.10.11, 14:53
            Tobie to nie przeszkadza a mi tak. Chce miec wybor. Tak trudno to zrozumiec?
          • Gość: Soze74 Re: Lepsza folia spożywcza ALU IP: *.net 15.10.11, 16:19
            Mój dziadek który jest kowalem i zna się na metalach mówił że najlepsze do tego są szybki z kuchenek mikrofalowych :-). Wystarczy więc taką kartę nosić w kuchence mikrofalowej lub włożyć pomiędzy dwie szybki. Od wyboru do koloru - jak kto woli.
            • Gość: pass Re: Lepsza folia spożywcza ALU IP: 78.8.105.* 16.10.11, 23:25
              Wspaniały pomysł z tą kuchenką! Czy marka ma znaczenie? Szykują mi zbliżak , nie mam kuchenki mikrofalowej i nie wiem, jaką kupić.
          • pijak.i.zlodziej Re: Lepsza folia spożywcza ALU 15.10.11, 20:40
            Gość portalu: z napisał(a):

> Lub też zostawiać ją w domu, jak ktoś bardzo się boi.

Czyli wziac karte bankomatowa po to zeby ja w domu trzymac ?

> W tym całym zamieszaniu więcej jest bicia piany niż rzeczywistych zagrożeń.

Dla glupkow bez wyobrazni na pewno.
      • Gość: xx Re: Czy kartą zbliżeniową można zapłacić IP: *.home.aster.pl 15.10.11, 13:28
        Zapłacić za zbliżenie? Mając kartę zbliżeniową - możesz zostać bezdotykowo wyru...y... Co prawda nie niewielkie pieniądze, ale jednak.
        • Gość: JANUSZ Re: Czy kartą zbliżeniową można zapłacić IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.12, 01:20
          MASZ RACJĘ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka