Dodaj do ulubionych

Zły NIP podany u pośrednika funduszy inwestycyjnyc

IP: *.free.aero2.net.pl 06.05.18, 09:37
Mam kłopot. podejrzewam że rok temu jak otwierałem rachunek w Bossafund i przez który zlecam kupno i sprzedaż funduszy przy rejestracji podałem nie swój nip. Moze ktoś sie orientuje czy taki pośrednik weryfikuje te dane? Moze to ja teraz coś sobie uroiłem i NIP jest w porządku i ze złym nipem nie przyjeliby wniosku? Widzę zresztą na tym wniosku że NIP jest wymagany jeli ktoś prowadzi działalnosć gospodarczą a ja takowej nie prowadzę więc może to wszystko ni ma znaczenia i liczy się pesel?
Po prostu przeglądając dzis swoje stare PIt-y przypomniałem sobie że chyba z nich spisywałem NIP i omyłkowo spisałem chyba z PIT 11 gdzie był NIP płatnika - czyli mojego pracodawcy i podejrzewam ze taki nip tam poszedł i teraz am problem czy podatki z obracania tymi funduszami idą z danymi właściwego podatnika.
Ktos mógłby doradzić cos w takiej sprawie bo w sprawach podatków to noga całkowita jestem
Obserwuj wątek
    • Gość: erdwa Re: Zły NIP podany u pośrednika funduszy inwestyc IP: *.free.aero2.net.pl 06.05.18, 09:43
      Co prawda już napisałem w tej sprawie do bossy, ale może ktoś wie z czym może się wiazać taka pomyłka? Moze oni po peselu tylko odprowadzają podatki i nip jest do niczego potrzebny skoro nie prowadzę 1-osob. działanosci gospodarczej?
      • koziorozka Re: Zły NIP podany u pośrednika funduszy? 06.05.18, 13:29
        W każdej firmie masz możliwość kontroli i zmiany swoich danych.
        Najpierw się dowiedz, czy podałeś prawidłowy NIP czy zły.
        Jak zły, to sprawdzisz w swoim urzędzie skarbowym, czy wpłynął twój podatek od zysków kapitałowych.
        • tinley Re: Zły NIP podany u pośrednika funduszy? 06.05.18, 14:40
          generalnie to z tego co do tej pory sie dowiedziałem to TFI w przypadku osób fizycznych odprowadzają podatek po PESEL, ale na ostateczną odpowiedź musze poczekać do jutra. ja po prostu nie jestem pewien jaki podawałem. Wziąlem dziś do ręki pity i zobaczyłem pit11 a tam wpisany jest nip pracodawcy i dopiero skojarzyłem że chyba z tych pitów ściągnąłem nip do wypełnienia formularza przy zakładaniu konta.
          A jak mogę sprawdzić czy wpłynął podatek od zysków? Skoro tfi nic nie zgłasza że mu coś się nie zgadza to chyba do nich nic nie wróciło jako zwrot sumy od podatnika którego nie można ustalić bo NIP z inieniem i nazwiskiem się nie zgadzają. Co prawda ja tam mialem grosze w zeszłym roku i w tym może ze 30zł, ale wolałbym uniknąc kłopotów.
          • koziorozka Re: Zły NIP podany u pośrednika funduszy? 06.05.18, 14:45
            tinley napisał:
            > generalnie to z tego co do tej pory sie dowiedziałem to TFI w przypadku osób fi
            > zycznych odprowadzają podatek po PESEL, ale na ostateczną odpowiedź musze pocz
            > ekać do jutra

Co ty komplikujesz? Co cię obchodzi, jak TFI rozlicza się ze skarbówką? To nie twoja sprawa, nie twój problem.
            Dowiedz się, jaki NIP podałeś i jak zły, to zmień.
            Jak zły, to sam sprawdź w US, bo jak za 4 lata bedą kogoś ścigać, to nie firmę, tylko ciebie.
            • tinley Re: Zły NIP podany u pośrednika funduszy? 07.05.18, 13:39
              No napisałaś żeby sprawdzić - no to pytam się jak. Rzeczywiscie numer był nieprawidłowy i już poprawiono, ale jak napisano i tak osoby fizyczne ściągane są po PESEL a nie po nip.
              • koziorozka Re: Zły NIP podany u pośrednika 07.05.18, 13:53
                tinley napisał:
                > No napisałaś żeby sprawdzić - no to pytam się jak.

Zwyczajnie.
                Jak masz blisko i czas, to idź do urzędu skarbowego i sprawdź swoje konto, czyli czy firma wpłaciła za ciebie podatek.
                Inna droga to pytanie mailem przez ePUAP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka