Gość: mikawi IP: 217.153.44.* 06.01.03, 15:08 jakie są Wasze opinie, bo słyszałam różne zdania: jedni mówią że to wielkie g**** i strata pieniędzy, inni - że to jedyna szansa na godziwą emeryturę. Jeśli tak to który fundusz polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doradca Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 17:40 Póki nie ma odliczenia podatkowego, strata kasy. Sama sobie kup obligacje 3 letnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropeczka Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 21.01.03, 11:38 Sama jestem w kropce....poniewaz mam III filar juz 4 rok i zastanawiam się czy go zlikwidować. Duzo czytałam (np. w WPROST) na temat takich polis, że towarzystwo zawsze znajdzie jakis kruczek prawny by nie wypłacic nam pieniedzy, a poza tym to czasami zarza sie, że po kilku latach oszczędzania - ta polisa niema żadnej wartości. Moze na tym forum wypowie się osoba, która wycofała polise i opisze z jakich powodow? Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malta3 Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: *.eltur.com.pl 22.01.03, 12:28 wpłacałam na III filar blisko 4 lata, straciłam na tym 1/3 kwoty którą wpłaciłam, nie stać mnie było na dalsze opłacanie składek. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrzenio Re: Czy warto wpłacać na III filar? 22.01.03, 22:11 Nie straciłaś 1/3 kwoty, tylko tyle kosztowało Twoje ubezpieczenie, tylko reszta mogła być przeznaczana na inwestycje. W ubezpieczeniach mieszanych (a takie pewnie miałaś) im wyższa suma ubezpieczenia tym mniej pieniędzy ze składki odkłada się na później i pracuje na zyski. Mnie w tej chwili nie stać na oszczędzanie w III filarze, ale musi mnie być stać na ubezpieczenie życia, bo gdybym zszedł z tego padołu, to rodzina musi z czegoś przeżyć, dopóki się nie pozbiera. Płacę więc wyłącznie za ochronę, niewielkie pieniądze w stosunku do sumy ubezpieczenia, a oszczędzać w funduszach inwestycyjnych zacznę za jakiś czas. Apeluję do wszystkich! Zanim zaczniecie psioczyć ile kasy "straciliście" na ubezpieczeniu, przyjrzyjcie się sumie, na jaką jesteście ubezpieczeni. Tyle ubezpieczyciel zobowiązuje się wypłacić w przypadku Waszej śmierci, wypadku itp. (zależy od ilości opcji, jakie macie), nawet jeśli zginiecie po wpłaceniu tylko jednej składki. To musi kosztować, tak jak auto-casco! Tylko nadwyżka ceny ubezpieczenia może być przeznaczana na fundusz inwestycyjny. Czy jeżeli przez rok nie mieliście wypadku samochodowego, to dostajecie zwrot jakichś pieniędzy z ubezpieczenia samochodu? Nie? Więc "tracicie" co rok mnóstwo kasy! Są ubezpieczenia, w których można rozdzielić składkę i dokładnie wiedzieć, jaka część idzie na ochronę, a jaka na inwestycję, wtedy nie ma niejasności i rozczarowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropeczka Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: 213.76.0.* 08.02.03, 23:45 powiedzcie , czy warto zrezygnowac w 4 roku oszczedzania z polisy na zycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: *.nask.waw.pl 19.02.03, 15:43 wlasnie, czy warto rezygnowac??? do 17 marca musze oplacic skladke i nie wiem czy to oplaca sie zrobic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy warto wpłacać na III filar? IP: 212.160.130.* 20.02.03, 08:50 Szanowni dyskutanci, Każdy przypadek jest bardzo indywidualny. Podejrzewam, że jeśli posiadacie dostęp do internetu - znacie takie narzędzie jak choćby excell. Bawiąc się formułami i funkcjami można względnie oszacować przyszłe wartości i nie tylko zwłaszcza środków pieniężnych. Specjaliści określą to zapewne jako prymitywne podejście, lecz nawet to tylko pozwala zmniejszyć ryzyko nietrafnych decyzji finansowych nie tylko odnośnie III filaru. Jeśli ze swoich wyników otrzymacie "coś" na plusie, a dla mnie oznacza to "pokonanie" stopy redyskonta - to można rozważać decyzję o kontynuacji. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś