2paco 18.05.06, 23:45 Bez przesady, nikt nie zbiednieje od tych 50gr czy złotówki za przelew.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna-dark Tylko po co płacić ??? 18.05.06, 23:47 Tylko po co płacić ??? 2paco napisał: > Bez przesady, nikt nie zbiednieje od tych 50gr czy złotówki za przelew.. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Tylko po co płacić ??? 18.05.06, 23:51 ja za wygodę korzystania z konta w domu, bez potrzeby nie stania w kolejkach i użerania sie z ludźmi, jestem gotów płacić te grosze. poza tym mam konto w PEKAO, zwykłe akademickie, i póki co mam wszystkie przelewy całkowicie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Re: Tylko po co płacić ??? 18.05.06, 23:57 Tylko do 31. maja. Od 1-go czerwca zapłacisz 0,50 za każdy przelew do innego banku przez Pekao24 i 1,- za TelePekao. Darmowe zostają wewnątrz PEKAO SA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Numery kont powinny wedrowac z klientem ... IP: 193.0.122.* 19.05.06, 00:49 ... tak jak to ma byc w sieciach komorkowych ... Wtedy duzo latwiej mozna byloby sie przeniesc do innego banku ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artus Re: Numery kont powinny wedrowac z klientem ... IP: *.cable.tmark.pl 19.05.06, 02:06 a Tobie chyba na leb juz kompletnie sie rzucilo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madmat Re: Numery kont powinny wedrowac z klientem ... IP: *.ch.uj.edu.pl 19.05.06, 06:50 Dlaczego jemu się na łep rzuciło?! Przecież to jest bardzo logiczne tylko ciężkie do realizacji. Tak wiec zastanow sie dobrze zanim kogos oczernisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Klamstwa w artykule... chyba jest na zamowienie... 19.05.06, 08:21 Mam srebrny sezam w BPH i place miesiecznie za prowadzenie konta 10,95 pln (a nie 30 pln jak jest napisane w artykule) i mam wszystkie przelewy za darmo ciekawe dlaczego sa takie przeklamania w artykule czyzby zostal on przygotowany na zamowienie?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzesiek Re: Klamstwa w artykule... chyba jest na zamowien IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 19.05.06, 09:18 11 zl na miesiac??? To strasznie duzo! Ja place 6 zlotych i wydaje mi sie ze to rozboj w bialy dzien. W USA i UK nigdy nie placilem ani za prowadzenie konta ani za przelewy internetowe i nie wiem dlaczego tylko w Polsce musze placic. Cena konta w Polsce juz zaczyna byc zblizona do ceny w bankach offshore czy w Szwajcarii, ktore maja drobna zalete - nie ujawniaja twoich danych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rumburak Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.05.06, 10:22 W WIelkiej Brytanii przelewy internetowe są bezpłatne. Lepiej - wszystkie operacje na kontach osobistych (w tym wpłaty gotówkowe) są bezpłatne! Lepiej - także prowadzenie kont osobistych jest bezpłatne. A pomimo to brytyjskie banki jakoś sobie radzą i osoiągają zyski. Polskie banki bezczelnie okradają swoich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Zmowa cenowa polskich banków! 19.05.06, 10:31 Polskie banki wiedzą, że klienci nie mają wyjścia. Wiedzą też, że nie są tak świadomi jak klienci na wyspach. Czekam na pierwszy bank, który się wyłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Offler Wszyscy sie mijacie z problemem IP: 62.6.139.* 19.05.06, 10:57 Problem nie polega na tym, ze banki kaza se placic- to ich prawo i obowiazek zeby jak najwiecej zarabiac. Problem polega na tym, ze tak trudno jest zmienic konto z jednego na drugi. Gdyby byla pozadna knkurencja to odrazu to wszystko spadloby. Trzeba zminic zasady czy prawa bankowe i po prostu wszystko ulatwic wtedy sie samo wyleczy. Jak to zrobic nie wiem bo sie na tym nie znam, ale w innych krajach prawie wszyscy maja po kilka kont i se mozesz wybierac ktore chcesz na wplaty i wyplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Citibank wśród małych i średnich banków ??? 19.05.06, 11:02 Umieszczenie Citibank i Deutsche Bank wśród "małych i średnich banków" to chyba wynik niedouczenia i głupoty a nie głupi żart autora, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Citibank wśród małych i średnich banków ??? 19.05.06, 11:04 Chodzi tu chyba o liczbę klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polo mBank i kosmiczna cena przelewow przez telefon! IP: 217.77.224.* 19.05.06, 11:48 W mBanku 4zl za przelew przez tel! Przez 1 dzien nie dzialal mi internet i za 5 przelewow zaplacilem 20zl!!! koszmar! jak jest w innych bankach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gloggie Re: mBank i kosmiczna cena przelewow przez telefo IP: *.ogrody.nsm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:05 Gościu - znajomych z komputerem nie masz? Nie pracujesz w pracy na komputerze? Jesteś pustelnikiem, że nie masz w okolicy kafejki internetowej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzesiek Re: gorzej... IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 19.05.06, 16:43 a moze jest niepelnosprawny i nie moze wyjsc z domu? co sie przyj... do goscia, ktory slusznie jest oburzony oplatami za przelewy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukas Re: mBank i kosmiczna cena przelewow przez telefo IP: *.profiline.pl 19.05.06, 14:10 ja mam konto w Lukas banku i nie place nic za prowadzenie ani za przelewy czy inne operacja via net :D - warunkiem jest tylko sredni stan konta powyzej 5000 i comiesieczne wlaty, ale uwazam ze jest to uczciwy uklad "tak na powinno byc w kazdym banku" - tez tak uwazam :D Odpowiedz Link Zgłoś
rasta-mw Re: mBank i kosmiczna cena przelewow przez telefo 19.05.06, 16:08 a ja mam w lukas banku od chyba juz 5 lat konto internetowe i mimo ze stan konta oscyluje w okolicach zera mimo regularnych wpłat ;) to też mam za darmo wszystkie operacje elektorniczne, jedynie place za token 30,- rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ASD Re: Wszyscy sie mijacie z problemem IP: *.os1.kn.pl 19.05.06, 11:13 To prawda, że banki mają zarabiać, ale nie muszą przy tym zdzierać kasy z klientów. Zresztą jeśli zaczną wprowadzać opłaty to wezmę jeszcze inne czynniki pod uwagę np. jeśli Pekao wprowadzi opłatę za przelew to od razu spadam do mBanku - tam przynajmniej nie płaci się co miesiąc za obsługe rachunku, jest więcej bankomatów i dostaje sie bez dodatkowych opłat normalną kartę, a nie jakieś g***ane Maestro. Odpowiedz Link Zgłoś
rennya Re: Wszyscy sie mijacie z problemem 19.05.06, 13:17 WIęcej bankomatów mBanku? Gdzie?!?!?! Gdybym miała dostęp do takiego jednego dawno podziękowałabym zdziercom z BPHa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piothrix Bankomaty mbanku = IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 19.05.06, 16:35 bankomaty sieci euronet + bankmaty bzwbk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: manhu Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:02 Gość portalu: ASD napisał(a): > To prawda, że banki mają zarabiać, ale nie muszą przy tym zdzierać kasy z > klientów. A najbardziej mijasz się z problemem ty, zresztą wynik sondażu to skandal, ale trzeba znać polski motłoch by zrozumieć o co mu chodzi: "Czy internetowe przelewy powinny być darmowe? 93% Tak (5680) 5% Nie (325) 1% Nie mam zdania (77)" Skandal, ŻENADA. A niby jakim prawem przelew ma być za darmo? Za darmo to może być NIC, albo przysługa dla rodziny/znajomych. To jest pewna usługa i powinna być płatna. Ten sondaż pokazuje przerażająca rzecz, że aż 93% społeczeństwa to komuchy mentalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wysoki Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.05.06, 14:52 manhu -motłochem to jesteś ty gnojku-pracowniku niemieckiego banku.To,że banki obracoją darmowo [0,01% ] naszymi pieniędzmi to uważasz,że to nic i muszą jeszcze brać za prowadzenie rachunku i inne bzdety.Puknij się w łeb-ty gnojku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bart Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.06, 17:46 ???? A co ma tu niemiecki bank do rzeczy? Wlasnie w Niemczech tak jak i w UK wszystkie przelewy sa darmowe. I tak powinno byc wszedzie. Sam sie puknij w leb i to dwa razy zanim wyslesz taki durny post. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rozsądny Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: 193.138.110.* 19.05.06, 14:53 A takim prawem, że w procesie obsługi przelewu internetowego nie jest zaangażowany żaden pracownik banku. Dlaczego zatem przelewy wewnątrz banku mają pozostać darmowe? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poly Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: 80.50.201.* 19.05.06, 14:57 Nie znasz sie. W normalnym świecie jest tak: Bank płaci klientom za to, że przynoszą mu swoje pieniądze. U nas jest tak: Bank każe sobie płacić za to, że klienci przynoszą mu swoje pieniądze. Różnica niby niewielka, ale znacząca. AFAIR w czasie II Wojny Światowej banki w Szwajcarii stosowały ujemny procent (kazały sobie płacić za przechowywanie pieniędzy) w przypadku rachunków prowadzonych przez Żydów. Wszelkie opłaty za "prowadzenie konta", "przelewy", "wypłaty", "wpłaty" (to już na prawdę kuriozum jest) są bezsensowne skoro to bank zarabia na tym, że klient trzyma w nim swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... 19.05.06, 15:43 Opłata za jakieśtam dowolne przelewy może i ma uzasadnienie. Martwi mnie jednak, że żeby mieć np. prąd w mieszkaniu trzeba poza opłatą za ten prąd zapłacić jeszcze jakiemuś bankowi, który nie ma nic wspólnego z dostawami energii elektrycznej. Czyli zapłacić jednej firmie za samą możliwość zapłacenia drugiej. Za sto lat trzeba będzie pewnie zapłacić za możliwość zapłacenia za możliwość zapłacenia za prąd. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... 19.05.06, 17:05 widac, ze nie masz ZIELONEGO POJĘCIA o bankowosci... Prawdziwym zrodlem przychodu dla bankow jest inwestowanie pieniedzy (na gieldach, w obligacjach, innych bankach, itd), ktore Ty mu wplacasz. Bank dostaje od klientow potezna gotowke, ktora moze obracac i JESZCZE KAZE SOBIE ZA TO PLACIC?? SKANDAL!!! ZENADA!!!! ŚWIŃSTWO!!! To mniej wiecej tak, jakby Twoj dluznik kazal Ci placic za rozmowy telefoniczne, ktore odbywacie w celu uregulowania dlugu... Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... 19.05.06, 17:42 > Skandal, ŻENADA. A niby jakim prawem przelew ma być za darmo? Za darmo to może > być NIC, albo przysługa dla rodziny/znajomych. To jest pewna usługa i powinna b > yć płatna. Ten sondaż pokazuje przerażająca rzecz, że aż 93% społeczeństwa to k > omuchy mentalne. Widocznie nie widziałeś jeszcze cywilizowanego świata. Np. we Francji posiadanie konta jest twoim obywatelskim prawem, żaden bank nie ma prawa ci odmówić założenia konta rozliczeniowego ani pobieraniać opłat - niezależnie od twoich dochodów. W praktyce karty płatnicze też wydawane są i obsługiwane za darmo. A po drugie - jak napisałem wcześniej - przelew internetowy jest obarczony ryzykiem które klient bierze na siebie. Owszem, przelew internetowy to jest jakaś usługa ale ila ona kosztuje taki bank ? utrzymanie 1 serwera chyba. Biorąc pod uwagę przepaśćmiędzy oprocentowaniem typowewo RORa a poziomem inflacji i jeden grosz to stanowczo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ida Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:40 Gość portalu: manhu napisał(a): > Gość portalu: ASD napisał(a): > > To prawda, że banki mają zarabiać, ale nie muszą przy tym zdzierać kasy z > > klientów.> A najbardziej mijasz się z problemem ty, zresztą wynik sondażu to skandal, ale > trzeba znać polski motłoch by zrozumieć o co mu chodzi: > > "Czy internetowe przelewy powinny być darmowe? > 93% Tak (5680) > 5% Nie (325) > 1% Nie mam zdania (77)" > Skandal, ŻENADA. A niby jakim prawem przelew ma być za darmo? Za darmo to może > być NIC, albo przysługa dla rodziny/znajomych. To jest pewna usługa i powinna b> yć płatna. Ten sondaż pokazuje przerażająca rzecz, że aż 93% społeczeństwa to komuchy mentalne. Pomijam kulturę wypowiedzi. Ale ja płacę 16,50 miesięcznie za konto w PKOBP, bank obraca moimi niemałymi pieniędzmi praktycznie nie płacąc mi odsetek, a za przelewy, nawet internetowe, muszę płacić... Ja już bankowi płacę, pozwalając obracać moimi pieniędzmi, nie mam za to NIC i to jest to NIC o którym mówisz, drugie to poziom twojej kultury (polski motłoch) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ben Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.pro-internet.pl 19.05.06, 21:54 Masz zupełną rację, to samo dotyczy postawy wobec ochrony zdrowia, albo jazdy autobusem miejskim-"bo się należy" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: buddyn Re: Niezłe jaja, czy się siedzi, czy się leży ... IP: *.magma-net.pl 19.05.06, 23:17 to ty chyba jesteś komuchem banki zdzierają niemiłosiernie kase z klientów a to dzięki rządowi,który pożycza coraz wiecej na załatanie budżetu i tu jest pies pogrzebany,że zwykłych klientów maja w nosie a zwłaszcza kierownictwo banków nie moga się już nachapać co miesiąc zwiększają zadania dla pracowników banków bo chcą sie wykazac jak to oni dobrze zarządzaja,a większość to właśnie komuchy przebrzydłe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :-D Re: Wszyscy sie mijacie z problemem IP: *.polkomtel.com.pl 19.05.06, 13:09 Nie bardzo widzę trudność w zmianie konta. W ciągu ostatnich sześciu lat zrobiłem to cztery razy i nigdy nie miałem problemu (Pekao SA > Citibank > Raiffeisen > Deutsche Bank > Multibank). Zawsze powodem zmian były jakieś problemy z obsługą leżące po stronie banku bądź brak chęci współpracy ze strony banku, w którym miałem konto. Za każdym razem uzyskiwałem lepsze warunki (tańsze przelewy, niższa opłata za prowadzenie, dostępność nowych produktów bankowych, niżej oprocentowany limit w koncie). Tylko raz zapytano mnie o powód zamknięcia rachunku!!! Mówienie o trudnościach to pomyłka. Problem jest inny. Nie mamy jako społeczeństwo świadomości swoich praw konsumenta i często nie chce nam się powalczyć o SWOJE. Dlatego wiele różnych instytucji robi nas ordynarnie w konia za naszym cichym przyzwoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dolnoślązak Dlatego mam konto w Lukasie... IP: *.ib.pwr.wroc.pl 19.05.06, 11:29 Zakładajcie konta w bakach które nie pobierają opłat za konto i za przelewy. (np. Lukas na rachunku E-PRO gdy masz w Banku - łacznie lokaty+ROR min.5000ł oraz dochody min.2000zł, to opłata za onto = 0zł, przlew = 0zł, oprocentowanie ROR 3% rocznie(kapitalizacja co 3mies.)). Jeszcze M-Bank wydaje sie godny polecenie mimo opłaty 0,5zł za przelew. Odpowiedz Link Zgłoś
rennya Re: Zmowa cenowa polskich banków! 19.05.06, 13:11 > Polskie banki wiedzą, że klienci nie mają wyjścia. Wiedzą też, że nie są tak > świadomi jak klienci na wyspach. Czekam na pierwszy bank, który się wyłamie. To nie chodzi o brak wyjscia - to chodzi o to że nie możemy nic zrobić:( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bart Re: Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.06, 17:57 Tak? A wytlumacz roznice, bo wydaje mi sie smiecisz na forum. A klient moze chociazby zmienic bank. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Klient Uwaga! Gramy z Portugalią na mistrzostwach!@ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:36 www.eurosport.com/football/world-cup1/2006/wcteamcentury.shtml Dołącz się! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edekzfabrykikredek Re: Uwaga! Gramy z Portugalią na mistrzostwach!@ IP: 62.29.163.* 19.05.06, 12:41 A dlaczego z 1982 ?? bez sensu przeciez lepsza byla w 1970 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkr Re: Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.acn.waw.pl 19.05.06, 12:59 bo to już nie są polskie banki - polski jest tylko PKO BP i BOS Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wasyl Re: Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:56 prawda, zakładajcie konta w polskich bankah PKO BP, BOŚ Odpowiedz Link Zgłoś
rennya Re: Zmowa cenowa polskich banków! 19.05.06, 13:08 Zgadzam się!!! Toż to rozbój w jasny dzień! Oprocentowanie na RORze - 0.01% a za debet z 17%! I do tego 10 zł za prowadzenie rachunku, 5 zł za obsługe karty i jeszcze teraz opłata za przelew, który wykonam własnymi siłami bez angażowania jakiejś pani w okienku! No paranoja! Mam coraz większą ochote na odkłądanie "do skarpety" - przynajmniej 15 zł będe miała w kieszeni! A za telefon zapłacę na poczcie. Kurczę, wszyscy pędzą "na Zachód" ale jak co do czego i ma być na korzyść klienta to wtedy nowe "polityki" wprowadzają... Ludzie, przecież z tym się nie da żyć spokojnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: telemach Re: Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.06, 13:08 W Niemczech jest dokladnie tak samo. A poza tym istnieje tylko jeden kraj na swiecie z najdluzszymi numerami konta, zgadnijcie jaki to jest? Moj w Deutsche Bank w Berlinie ma 7 latwych do zapamietania cyferek. Ale w kraju beda nam niedlugo probowali wmowic ze nawet PESEL (tez taka polska specjalnosc) nalezy uzupelnic o date urodzenia babci i numer buta bo przeciez "na zachodzie tak jest". Odpowiedz Link Zgłoś
anya.po.prostu Re: Zmowa cenowa polskich banków! 19.05.06, 17:37 Wlasnie to samo chcialam napisac. Jak pomysle, ze mam placic za przelanie czy wyplate wlasnych pieniedzy z banku to szlag mnie trafia. Nie dla 50 gr, ale dla zasady. Szczegolnie jesli sa to transakcje internetowe. W Wielkiej Brytanii prowadzenie kont osobistych jest darmowe, te ktore sa platne zawieraja duzo roznych innych znizek i przywilejow. Przelewanie pieniedzy, placenie rachunkow, to wszystko jest za darmo! I tak wlasnie powinno byc. Zdrowa konkurencja to wymusza. W Polsce banki dogadaly sie miedzy soba i nie dopuszczaja do normalnej rywalizacji. Tak samo jak operatorzy komorkowi, ktorzy kaza placic za zachowanie swojego numeru. Taka usluga, i to za darmo, od dawna jest grawantowana przez prawo UE. Ale oni maja to gdzies. A ludzie placa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jurek Re: Zmowa cenowa polskich banków! IP: *.ipt.aol.com 25.05.06, 14:26 W Niemczech nie ma oplat za przelewy internetowe!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rumburak Zmowa cenowa banków! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.05.06, 10:23 W WIelkiej Brytanii przelewy internetowe są bezpłatne. Lepiej - wszystkie operacje na kontach osobistych (w tym wpłaty gotówkowe) są bezpłatne! Lepiej - także prowadzenie kont osobistych jest bezpłatne. A pomimo to brytyjskie banki jakoś sobie radzą i osoiągają zyski. Polskie banki bezczelnie okradają swoich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: euro67 Re: Zmowa cenowa banków! IP: *.adsl.proxad.net 19.05.06, 10:32 Polskie banki sa najdrozszew UE i jeszcze im malo! Proponuje zorganizowan akcje klientow pod egida Urzedu Konkurencji i skarge do Komisji Europejskiej na monopol. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello No przecież napisali, że prezesom na mózg padło 19.05.06, 10:44 i się ścigają kosztem klientów. Znalazłem przedwojenną książeczkę PKO moich Dziadków (chyb z 1926 roku) a tak stoi jak byk: Bank nie pobiera prowizji za prowadzenia konta. A wtedy wszystko robiono ręcznie, obsługa była ludzka, a komputera nie było nawet w planach ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dodu Re: Zmowa cenowa banków! IP: 193.90.183.* 19.05.06, 10:37 W Szwecji wszystkie operacje na koncie wlasnym sa darmowe. Do tego jest jeszcze darmowe privatgiro, za pomoca ktorego mozna poprzez wrzucenie listu do skrzynki, zaplacic naleznosci. To tez jest za darmo. Karta bankomatowa jest za darmo, jedynie za wize placi sie jakies 80 zl rocznie. utrzymanie konta jest tez bez oplat i przelewy w obrebie Szwecji sa darmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adam Zero oplat dodatkowych IP: 87.65.130.* 19.05.06, 19:47 Mam konta osobiste w Holandi i Belgii w duzych bankach (obecnych jako inwestorzy rowniez na rynku polskim). Za obsluge jednego place 12,a drugiego 14 EUR na ROK. Poza oplata roczna nie ponosze dodatkowych kosztow zwiazanych z: internetowym dostepem do konta, przelewami (w okienku jak i przez internet!!!), wyplatami z bankomatow w strefie euro. Tu nie chodzi o "kilka groszy", od ktorych oczywiscie nikt nie zbiednieje, chodzi jednak o pewnien poziom przyzwoitosci, ktorego nasze banki jeszcze nie osiagnely. Inna sprawa, ze niejednokrotnie inwestorami w polskich bankach sa tzw. 'porzadne' zachodnie banki... Odpowiedz Link Zgłoś
yourij Re: Klamstwa w artykule... chyba jest na zamowien 19.05.06, 10:51 atomm napisał: > Mam srebrny sezam w BPH i place miesiecznie za prowadzenie konta 10,95 pln (a > nie 30 pln jak jest napisane w artykule) > i mam wszystkie przelewy za darmo atomm... chyba coś nie tak... albo tak, tylko wcześniej konto założyłem (chyba będzie już ze 3-4 lata) - fakt jest jednak faktem, mogę zrobić przelew na 1 grosz i też nie zapłacę... cytuję : "26-04-2006 Opłata za rach SEZAM SREBRNY -9.95 PLN " Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Klamstwa w artykule... chyba na zamowienie 19.05.06, 16:08 Gazeta kłamie z nawyku, albo ktoś w redakcji wziął łapówkę za publikację tych bredni. (Halo CBA, jest problem !!!) Mam konto Sezam Max w BPH i wypłaty z bankomatów wszystkich banków w Polsce z prowizją 0,00 (sic!), a e-przelewy także darmowe. BPH to nie średni lub mały bank tylko duży, nawet bardzo duży. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jurycho Re: Klamstwa w artykule... chyba jest na zamowien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:00 Tak kłamsta. Mam tzw. ROR w BPH i płacę 9,95 zł/mc. Posiadam także "firmę" z dochodami rzędu kilkuset zł/... rocznie i płacę za prowadzenie konta 39,95 zł/mc. Na każdym z tych kont jeden przelew to 2 zł. Firma w Polsce MUSI mieć swój rachunek bankowy, a nie może być to ROR. Czy rzeczywiście są winne tylko banki, czy też nasze ukochane przepisy prawne ? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Numery kont powinny wedrowac z klientem ... 19.05.06, 15:25 I moze jeszcze jak sie przeprowadze to adres mi isc razem ze mna :) Numer konta identyfikuje ci zarówno bank jak i oddział w którym konto sie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tatiana Re: Numery kont powinny wedrowac z klientem ... IP: *.lublin.mm.pl 19.05.06, 18:31 W numerze konta jest zaszyfrowany m.in nazwa i numer banku i oddziału. Jak więc sobie to przechodzenie wyobrażasz? Nie masz jak widzą pojęcia o funkcjonowaniu konta bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Filip Re: Numery kont powinny wedrowac z klientem ... IP: *.gjpoland.com.pl 19.05.06, 12:31 DOKŁADNIE - i tak kiedyś będzie Odpowiedz Link Zgłoś
monion Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 17:50 w niemczech wszystkie przelewy na terenie kaju sa darmowe, zagraniczne troche kosztuja, ale nie tak znow duzo...niedawno za przelew z polski do niemiec potracili mi 200zl... masakra;( a ze mnie student, co kazdy grosz oszczedza, bo cenny Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 00:08 A ja przeniosłem już konto tam, gdzie nie zdzierają. Może to i grosze, ale nie lubię, jak ktoś ze mnie robi głupią, dojną krowę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gucio Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.net132.okay.pl 19.05.06, 00:50 > A ja przeniosłem już konto tam, gdzie nie zdzierają. Może to i grosze, ale nie lubię, jak ktoś ze mnie robi głupią, dojną krowę. =============================================================================== Właśnie TAK!!! Ja zrobiłem to samo - uciekłem z BPH do Lukasa, jak Lukas wprowadzi opłaty za konta internetowe (już się płaci, ale na razie to są naprawdę jeszcze grosze) to jeszcze będzie mBank, a potem to już będziemy w strefie euro i będzie konkurencja - zobaczymy jak to się skończy dla tych pazernych chciwych pazerasów. W Polsce właściwie już wszystko jest najdroższe w Europie (w relacji do zarobków) od paliwa do opłat za telefony i internet. Sam właściwie się dziwię jak my polacy to wytrzymujemy. Lekarze już pękli! Kto następny? Policja, strażacy czy nauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojciech Re: Tylko po co płacić ??? IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 19.05.06, 07:54 Zaraz, chwila, przecież przelewy internetowe w BPH sa bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Delf Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 19.05.06, 12:25 Nauczyciele, 1 sierpnia wyjeżdżam do Irlandii. Adieu Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 07:57 Co prawda to prawda. Masz 100% racji !!! krasnov napisał: > A ja przeniosłem już konto tam, gdzie nie zdzierają. Może to i grosze, ale nie > lubię, jak ktoś ze mnie robi głupią, dojną krowę. > Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 08:13 Ja też się właśnie przenoszę. Z Pekao SA do Inteligo. Nie chodzi tylko o opłaty za internetowe przelewy. Trzeba patrzeć całościowo.W BPH przelewy są darmowe ale opłaty za rachunek za tą są wysokie. W Inteligo przelewy to 1 zł ale za to za konto nic się nie płaci (z wyjątkami gdy ktoś nie używa aktywnie konta). U makaroniarzy jest tak że płaci się za wszystko: 8,5 zl za prowadzenia rachunku, 1 zł za przelew, 100 zł za linię kredytową do konta, około 30 zł za standardową kartę kredytową + odestki za debet i kartę (to akurat logiczne). Rocznie zbierała mi się niezła sumka. Dodatkowo ponieważ nie jestem krezusem starałem się o pożyczkę (2 razy w tym raz o tzw. pozyczkę ekspresową - 2 razy spotkałem się z odmową). Cytryna powiedziała dość! Nie ma już co wyciskać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zz Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.ift.uni.wroc.pl 19.05.06, 08:50 A ja od półtora roku jestem w Volkswagen Bank Direct. Jedyne, za co place, to 5 zl za prowadzenie konta /miesiac, z czego jakies 2 zl wraca, bo konto jest oprocentowane na ponad 2%. Przelewy za darmo. Visa Electron za darmo. Token za darmo. Wypłaty gotówki z bankomatow (od 400 zl) za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koko Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 15:18 też tam jestem (w VW Bankdirect). Przelewy za free, token za free, przyzwoite zabezpieczenia w porównaniu do niektórych banków (nie będę mówił jakich), przelew na telefon 2 złote zdaje się, karty nie mam tylko jak potrzebuje papierków to przelewam do zwykłego banku. A! No i potwierdzam te 2% na dzień dzisiejszy na ROR beż żadnych lokat itp. bzdetów. Pamiętam też zdaje się początki 2000 roku jak była wyższa inflacja i % było kilkanaście (18-19%) podczas gdy w zwykłych bankach po ok. 6%. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JP Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.ibb.waw.pl 19.05.06, 09:57 Ja zrobilem dokladnie tak samo: ucieklem z PEKAO SA do mBanku. Rocznie oszczedzam jekies 200-300 zl (mniejsze oplaty, wyzsze oprocentowanie konta) i na dodatek dostaje duzo wiecej uslug. Wymieklem, kiedy poszedlem do mojego starego banku z pytaniem o kredyt mieszkaniowy. Dostalem najgorsze warunki z kilku bankow, w ktorych bylem, mimo, ze z PEKAO SA bylem zwiazany chyba 7 lat. Dopiero gdy poszedlem likwidowac konto zaproponowano mi lepsze warunki - nizsze oplaty, kredyt itp., ale juz wtedy nie bylem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zośka Tylko nie Inteligo!!! IP: *.lublin.mm.pl 19.05.06, 18:45 Prędzej wrócisz z tego Inteligo niż w nim konto otworzysz. Po pierwsze: czeka się na otwarcie konta 2-4 tygodni. Po drugie: karty mają tylko elektroniczne, za granicą teoretycznie niby można używać, ale takie karty akceptowane są tylo w małej ilości terminali, w Anglii, Niemczech, Francji nimi nie zapłacisz.. Po trzecie: mają ten cholerny system blokowania gotówki na 7 dni. Jak coś przy bankomacie się namiesza to ci kasę na koncie na tydzień zablokują i zostaniesz bez grosza, za cholerę nie wyciągniesz tych pieniędzy! Po czwarte: dodzwonić się tam to cud, ciągle kolejki (raczej niezadowolonych klientów), Po piąte: debetu to tam nie dostaniesz i nikt ci nie powie dlaczego, gadają jak te katarynki że tajemnica bankowa, a obiecują, że złożyć wniosek możesz już po pierwszej wpłacie. Złożyć możesz, owszem, tylko że i tak nie dostaniesz, a jeśli po 2-3 latach ci się wreszcie uda, to będzie to 100-300 zł, choć obiecują 2000... Mam pisać dalej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: żabojad Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.05.06, 06:59 To w tej chwili 50 gr. lub darmowo za pewien czas będzie 1 zł,1.50 zł,2 zł i t.d chciwość banków jest nieograniczona.Ktoś musi się złożyć na niebotyczne zarobki prezesów banków i ich pomocników-zrobią to my korzystający z banków.Niedługo przyjdzie trzymać pieniądze w skarpecie jak nasze babcie.Czy nie ma sposobu aby zatrzymać ten wyzysk? Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 07:46 Sposób jest - konkurencja. Ja też, póki to będzie możliwe, nie będę płacić za przelewy internetowe, bez dwóch zdań. Mnie zmiana konta nie przeszkadza tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark I to jest polskie podejście do sprawy - wolicie pł 19.05.06, 07:56 I to jest polskie podejście do sprawy - wolicie płacić grosze, niż wymagać od banków aby oferowały usługi na zasadach cywilizowanego i rozwiniętego świata, a nie republiki bananowej (czy kartoflanej). Moje przelewy śmigają normalnie, czyli za darmo. Ale możecie też dobrowolnie się opodatkować od głupoty. 2paco napisał: > ja za wygodę korzystania z konta w domu, bez potrzeby nie stania w kolejkach i > użerania sie z ludźmi, jestem gotów płacić te grosze. poza tym mam konto w > PEKAO, zwykłe akademickie, i póki co mam wszystkie przelewy całkowicie za darmo > . Odpowiedz Link Zgłoś
betko31 Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 08:57 jasne, może samochodu tez nie masz, więc w nosie z cenami benzyny, co nie? jak na studenta to myślisz wyjątkowo ociężale. szkoda, niby młody, a juz do odstrzału Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: senior-junior Re: Tylko po co płacić ??? IP: 213.17.162.* 19.05.06, 09:04 Brak etycznych zasad w życiu doprowadził do takiej sytuacji, jaką mamy obecnie w Polsce, gdzie liczą sie tylko pieniądze i własna wygoda, gdzie cwaniactwo jest uważane za przedsiębiorczość, tylko ile ma to wspólnego z uczciwym biznesem. Wielu z nas radzi sobie z tym bagnem, ale co z tymi słabszymi, mniej swiadomymi swych praw? - oni są największymi ofiarami kapitalizmu po polsku. W ich imieniu poprzez stosowne instrumenty prawne powinno przemówić Państwo. Spójrz chocby na amerykański system bankowy, czy komukolwiek tam przychodzi do głowy by zaproponowac klientom odpłatnośc za takie usługi jak właśnie przelewy internetowe, czy karty kredytowe?! Tylko u nas widoczna jest ta pazerność. Czas najwyższy przywrócić podmiotowość nam wszystkim ...niech prawo znaczy prawo a sprawiedliwośc sprawiedliwość ....dla wszystkich bez wyjątku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiwan Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.magma-net.pl 19.05.06, 10:25 no właśnie.i robisz dwa przelewy w miesiacu-za akademik i tel. komórkowy.Ja około 25... Odpowiedz Link Zgłoś
christina.milian Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 10:29 zaraz, zaraz... masz konto studenckie, nie płacisz za przelew, a mimo to zabierasz głos w sprawie płatności za przelewy i mówisz, że to jest pestka. Może najpierw zacznij płacić, a później się wypowiadaj. Moim zdaniem fakt, że bank przez cały czas obraca moim pieniędzmi jest wystarczający, aby dawali mi za darmo możliwość przelewu... ja robię sporo przelewów i wraz z kosztem prowadzenia konta w ciągu roku może się uzbierać niezła sumka. Jeśli pytasz co z tego to odpowiadam: wcześniej płaciłeś krocie za przelew w okienku, bo musieli utrzymać pracownika, stąd cena zaporowa i w zamian darmowy przelew w internecie. Obecny argument, że muszą utrzymać infrastrukturę IT i dlatego zaczęli pobierać groszowe opłaty za przelew w sieci jest żadnym argumentem wobec tego, że ja włożyłem moje pieniądze do ich banku i bank nimi obraca... a utrzymanie infrastruktury IT wcale nie wymaga aż takich opłat od każdego klienta... Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 11:12 Pierdu, pierdu, kolego... Wkładasz pieniądze do banku, bank nimi obraca, a ty bierzesz za to swój procent. To jest normalny układ handlowy. Jak ci się nie podoba, to przecież możesz trzymać kasę w skarpecie, a z przelewem chodzić na pocztę. Nie wiem skąd się biorą ludzie, którzy od innych oczekują gratisowych usług... Ciekawe, czy sami swiadczycie jakieś usługi gratis... Jak tak, to mam okna w domu do umycia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gloggie Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.ogrody.nsm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:17 deformator napisał: > Pierdu, pierdu, kolego... Wkładasz pieniądze do banku, bank nimi obraca, a ty > bierzesz za to swój procent. No to gdzie ten procent w większości RORów? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olo Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.twp.olsztyn.pl / *.twp.olsztyn.pl 19.05.06, 15:21 Pierdu, pierdu, kolego... nie jest takie proste w dzisiejszych czasach pracować i nie mieć konta zrób tak u siebie w pracy ciekawe jak zareaguje twój pracodawca? Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 12:26 > ja za wygodę korzystania z konta w domu, bez potrzeby nie stania w kolejkach i > użerania sie z ludźmi, jestem gotów płacić te grosze. poza tym mam konto w > PEKAO, zwykłe akademickie, i póki co mam wszystkie przelewy całkowicie za darmo - tu raczej nie chodzi o wygodę. Przelewy internetowe nie są w 100% bezpieczne, a banki nie biorą odpowiedzialności za ew. kradzieże, więc nawet 1 grosz za przelew to jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Re: Tylko po co płacić ??? 18.05.06, 23:59 anna-dark napisała: > Tylko po co płacić ??? > Zwłaszcza jak kasują jeszcze parę(naście) zł za obsługę, która w tym przypadku jest samoobsługą. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark To się nazywa zdzierstwo i kretyństwo oraz Republi 19.05.06, 07:59 To się nazywa zdzierstwo i kretyństwo oraz Republika Kartoflana. araya napisał: > Zwłaszcza jak kasują jeszcze parę(naście) zł za obsługę, która w tym przypadku > jest samoobsługą. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 07:34 anna-dark napisała: > Tylko po co płacić ??? Pewnie, przecież można ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 08:00 A czy z główką wszystko w porządku, kolego ??? lmblmb napisał: > Pewnie, przecież można ukraść. > Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 11:06 Jak to po co płacić? Za usługę. Przecież ktoś to musi obrabiać, ktoś musiał zainwestować w soft do obsługi, ktoś musi czuwać nad bezpieczeństwem... Jak otworzysz mądralo jakąś firmę, to też się zgłoszę po darmowe usługi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majkelos Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.chello.pl 19.05.06, 11:21 > Jak to po co płacić? Za usługę. Przecież ktoś to musi obrabiać, ktoś musiał > zainwestować w soft do obsługi, ktoś musi czuwać nad bezpieczeństwem... Jak > otworzysz mądralo jakąś firmę, to też się zgłoszę po darmowe usługi... A twoje pieniazki madralo to myslisz, ze bank w skarpetce trzyma, czy pozycza innym na troche wiekszy procent, badz inwestuje. Glupi jestes to plac... Odpowiedz Link Zgłoś
deformator Re: Tylko po co płacić ??? 19.05.06, 11:26 A ty jesteś mądry i nie płać, skoro to jest wyznacznikiem mądrości. Dla mnie możesz w ogóle za nic nie płacić, nie moja rzecz, nie mój problem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poznaniak Re: Tylko po co płacić ??? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 19.05.06, 18:46 Oczywiście masz racje po co płacić. Myślę, że banki internetowe mogą się "przejechać" na tym rozwiązaniu. Ja mam konto w Fortis Banku który nie jest duży (w sensie liczby klientów) ale naprawde dba o klientów. Zarówno w najtańszym rachunku E-Pakiet przelewy są darmowe a opłata za wypłatę ze wszystkich bankomatów jest od kilku lat zerowa !!! Teraz BPH ma podobne rozwiązanie i chwali się tym jakby to była niewiadoma jaka nowość. Również w droższym pakiecie złotym przelewy są darmowe i wypłaty z bankomatów również darmowe. Założenie konta przez intenet zajmuje kilka minut więc nie rrzesadzajmy z tą trudnością z przeniesieniem rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smierc PKO super złodziej to - PKO !!!! IP: *.promax.media.pl 18.05.06, 23:56 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: żabojad Re: super złodziej to - PKO !!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.05.06, 07:04 Zgadzam się-PKO TO HIENA I SUPER ZŁODZIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TWARDY Re: super złodziej to - PKO !!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.05.06, 07:11 PKO-to super,super,super,super,super,super,super,super ZŁODZIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wysoki Re: super złodziej to - PKO !!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.05.06, 07:38 Mam konto ROR w PKO BP II/o w Bydgoszczy i opłaty za energie elektryczną w ENEA w Bydgoszczy chciałem załatwić tzw. "poleceniem zapłaty" okazuje się to niemożliwe.PKO BP oświadcza,że można to zrobić tylko składając tzw."zlecenie stałe" na pytanie w PKO BP i ENEA dlaczego otrzymałem odpowiedz,że nie ma spianej umowy między stronami.Na dalsze pytanie dlaczego nie ma takiej umowy nikt nie mógł mi odpowiedzieć,Dla mnie i wszystkich normalnie myślących ludzi sprawa jest jasna-polecenie zapłaty opłata 1 zł,zlecenie stałe opłata 1,50 zł,przy około 50 tyś.poborców energii elektrycznej w ENEA Bydgoszcz różnica 50gr. daje 25 tyś."zysku" który otrzymuje się miesięcznie tą manipulacją.To jest dopiero kopalnia złota- i co biedny Polaku możesz z tym zrobić?-rozbój w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: super złodziej to - PKO !!!! 19.05.06, 08:24 mozesz... zmienic bank to wcale nie jest trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
izabela8000 Re: super złodziej to - PKO !!!! 19.05.06, 09:31 Ja tez mam takie konto ale wszystkie rachunki place przez przelew jednorazowy bo kosztuje tylko 50 gr Odpowiedz Link Zgłoś
hanamizuki Re: Tylko 50 groszy?! 24.05.06, 20:05 Zgadzam sie, AZ 50 groszy. to cholernie duzo, zwlaszcza jak sie tych przelewow ma kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fijore Re: super złodziej to - PKO !!!! IP: *.os1.kn.pl 19.05.06, 15:57 Cholera, a ja mam 4 rok w Kredyt Banku i cały czas płaciłam 99 gr za przelew, co za złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jqs Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:08 nieważne - tu chodzi o zasady. Przenoszę konto tam, gdzie za przelewy sie nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
qba Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto 19.05.06, 00:17 Jakie zasady??? przelew w eliksirze kosztuje (fakt że nie 50 groszy). Przelewy za darmo oznaczają, że twój bank cię subsydiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gucio Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.net132.okay.pl 19.05.06, 00:44 > Jakie zasady??? przelew w eliksirze kosztuje (fakt że nie 50 groszy). Przelewy > za darmo oznaczają, że twój bank cię subsydiuje. ============================================================================== Sam nie wiesz co piszesz - bank obraca pieniędzmi, które w nim trzymam, płacąc mi 0,5-1% oprocentowania, a za pożyczke bierze coś ok 25# - różnica to zysk banku. To ja subsydiuję bank trzymając w nim kasę!!! I to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janspruce Ja w USA nie place za te usluge ani centa. IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 19.05.06, 00:55 To co kapitalisci w USA mnie susydiuja? Nie pi....l wiec glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Kiedy brytyjskie banki w PL ??? Bo teraz to kicha! 19.05.06, 08:01 Kiedy brytyjskie banki w PL ??? Bo teraz to kicha! Gość portalu: Janspruce napisał(a): > To co kapitalisci w USA mnie susydiuja? Nie pi....l wiec glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Kiedy brytyjskie banki w PL ??? Bo teraz to k 19.05.06, 09:33 Brytyjskie banki nie potrafią zrealizować płatnością moją Visa, którą płaciłem od północnej Rosji po Ekwador. Podobno dlatego, że nie ma czipa, he he. Tak więc ostrożnie z tym entuzjazmem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ukpl Re: Kiedy brytyjskie banki w PL ??? Bo teraz to k IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.05.06, 11:46 W wielkiej Brytani obowiazkowe stalo sie uzywanie tzw kart "chip & pin" i zostalo to wprowadzone ze wzgledow bezpieczenstwa klientow i bankow. W polsce banki w legalny i beszczelny sposob okradaja klientow Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Kiedy brytyjskie banki w PL ??? Bo teraz to k 19.05.06, 17:06 wlasnie, proponuje sie przeniesc do zagranicznych bankow... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Przelewy za darmo oznaczają, że twój bank cię 19.05.06, 02:42 subsydiuje" By napisac cos podobnego trzeba albo w banku pracowac i sie z nim i jego zyskiem identyfikowac albo w ogole nie rozumiec skad sie biora dochody banku. Rzeczywistosc (szczegolnie ta polska) jest zupelnie inna. Polacy nie tylko +subsydiuja+ polskie banki ale sa przez nie po prostu okradani w "majestacie" nowej kapitalistycznej rzeczywistosci. Nigdzie na swiecie uslugi bankowe nie sa tak drogie jak w Polsce (w odniesieniu do srednich zarobkow). Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto 19.05.06, 07:25 qba napisał: > Jakie zasady??? przelew w eliksirze kosztuje (fakt że nie 50 groszy). Przelewy > za darmo oznaczają, że twój bank cię subsydiuje. Subsydiuje???? Ma Twoje pieniądze, Ty dopłacasz do tego, żeb mógł na obracaniu Twoimi pieniędzmi generować swoje niebotyczne zyski. Policz dokładnie ile dopłacasz do swoich pieniędzy, by bank mógł na nich zarabiać. Ja też dopłacam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Albin Siwak Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.adb.pl 19.05.06, 09:24 Przelewy za darmo oznaczają, że bank go wali w d... na czym innym, bo musi wyjść na swoje. Na świecie nie ma nic "za darmo". Banki zarabiają właśnie na frajerach, którzy myślą, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:47 jestes gupi i masz wszy na pępku! nic nie wiesz o makroekonomi. zainteresuj się pojęciem "kreowanie pieniądza", a zobaczysz, że bank, jak to ująłeś, "wali cię w d..." na wszystkim... niemalże nieoprocentowane konta, prowizja czy opłaty za wszystko - to skandal. i za co to? za to, że powierzamy bankowi swoje pieniądze? co to, k..., przechowalnia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milo Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:16 niech wejdzie PayPal do Polski to im się skończy. Darmowy, globalny bank. --- www.buhaha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trala Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.pppoe.mtu-net.ru 19.05.06, 06:00 oops, zapomniałeś kolego o prowizji dla jeden ze stron, kilka procent...! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: air jakiej prowizji? IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.05.06, 19:52 pobranie pieniedzy z konta bankowego - darmowe, przeslanie pieniedzy innemu uzytkownikowi - darmowe, przeslanie pieniedzy z paypala na wlasne konto bankowe - darmowe. glupie miny prezesow gdy klienci zaczna z tego korzystac - bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto 19.05.06, 17:08 sa jeszcze lepsze pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @@@ PayPal nie jest bankiem tak by the way n/txt IP: *.autocom.pl 19.05.06, 18:51 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kunert Toz to czysty wyzysk IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.05.06, 00:24 w Niemczech konta interntowe sa BEZPLATNE, jak rowmiez przelewy, wklady sa oprocentowane, do tego bezplatna VISA tez oprocentowana na 2,8%. taki kondycje daje kazdemu Deutsche Kredit Bank, nie wierzycie sami sobie sprawdzciei cisnijcie Polske do strefy Euro, wtedy mozesz miec konto gdzie chcesz i nie ma problemu z przeliczaniem walut. Polskie banki sa najdrozsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kunert Re: Toz to czysty wyzysk IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.05.06, 00:29 Internet nr 1 w Niemczech www.dkb.de/ jak tam moga to i w Plsce moga, tylko po co, za nic kasuja ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FreakyMisfit Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.05.06, 00:38 "Prezesi chcą dalej bić rekordy"... własnych poborów. Tego już nie napisali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.resnet.purdue.edu 19.05.06, 01:33 Wzrost opłat to efekt pogoni banków za rekordowymi zyskami. W ubiegłym roku, korzystając z dobrej koniunktury, zarobiły one na czysto 9,2 mld zł. W pierwszym kwartale tego roku już 2,9 mld zł. Prezesi chcą dalej bić rekordy. ---- Kto to pisał?? Czy to ma być ironia albo narzekanie na tych prezesów? Zadaniem prezesa firmy jest zarobienie jak największych zysków! Winni nie są prezesi, należy raczej zastanowić się czy rynek banków w Polsce jest otwarty, czy też nowi nie mają do niego wstępu. To byłby prawdziwy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk zadaniem prezesa firmy jest zarobienie zarobienie 19.05.06, 02:33 "zadaniem prezesa firmy jest zarobienie jak największych zysków!" To jest zadanie dla "jednorocznego prezesa", ktory nie jest pewny wlasnych kompetencji i mozliwosci i boi sie, ze jesli nie pobije rekordu sprzed roku to go wyrzuca. Zadaniem prezesa nie jest myslenie o dzisiejszym zysku wlasnego przedsiebiorstwa ale o jego jutrze. Myslenie o dzisiejszym zysku przekresla czesto w ogole istnienia "jutra" w przedsiebiorstwie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: zadaniem prezesa firmy jest zarobienie zarobi IP: *.resnet.purdue.edu 19.05.06, 03:21 Mówiąc o "myśleniu o jutrze przedsiębiorstwa" możesz mieć na myśli tylko jedno: zmianę wartości przedsiębiorstwa w przyszłości. Zmiana wartości firmy jest uwzględniana w rachunku zysków i strat. Zatem zdanie: > Myslenie o dzisiejszym zysku przekresla czesto w ogole istnienia "jutra" w > przedsiebiorstwie!!! jest sprzeczne same ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gloggie Re: zadaniem prezesa firmy jest zarobienie zarobi IP: *.ogrody.nsm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:37 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Mówiąc o "myśleniu o jutrze przedsiębiorstwa" możesz mieć na myśli tylko jedno: > zmianę wartości przedsiębiorstwa w przyszłości. Zmiana wartości firmy jest > uwzględniana w rachunku zysków i strat. Zatem zdanie: > > Myslenie o dzisiejszym zysku przekresla czesto w ogole istnienia "jutra" > > w przedsiebiorstwie!!! > jest sprzeczne same ze sobą. Jak najbardziej NIE JEST sprzeczne. Przecież maksymalizacja zysków dzisiaj spowoduje (albo i nie) niezadowolenie i odpływ klientów jutro. I często istnienie firmy jutro przekreśli. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem rachunku zysków i strat. Ale taki rachunek za rok bieżący siłą rzeczy nie uwzględni przyszłorocznego odpływu klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: zadaniem prezesa firmy jest zarobienie zarobi IP: *.resnet.purdue.edu 19.05.06, 18:54 > Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem rachunku zysków i strat. Ale taki rachunek za > rok bieżący siłą rzeczy nie uwzględni przyszłorocznego odpływu klientów. Jeśli akcjonariusze zauważą szkodliwą politykę zarządu firmy, domyślając się przyszłego odpływu klientów, to jak najbardziej uwzględni. Bowiem wartość firmy spada (natychmiast), jeśli oczekiwane zyski w przyszłości maleją. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Matrix A ja nie płacę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 01:35 A ja tym zjodziejom i decydentom nie dam zarobic ani zlotowki wole przejsc sie do usugodawcy i u niego zaplacic ten rachynek a co nawet dla 0,5 groszy warto. Ponauczali sie tylko doić i doić frajerów znaleźli czy co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: A ja nie płacę IP: *.wolomin.net 19.05.06, 09:47 Mozesz. Zarobisz na tym 0,5pln albo i cala 1pln. Tracisz na to conajmniej godzine, bo wielu mysli w ten sposob i kolejka sie wydluuuuuza. W sumie zysk 1pln/h - tak malo to nawet w biedronce nie placa. Jak doliczysz do tego koszt dotarcia do kasy np. gazowni to chyba jestes na minusie. A z tym zmienianiem konta to tez nie jest tak latwo. Bo jak splaca sie jakis kredyt to zazwyczaj konto do obslugi tego kredytu jest w banku w jakim zaciagnales kredyt. Wiec mozesz placic mniej za przelewy i prowadzenie konta, ale wieksze odsetki od kredytu lub na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dagna Re: A ja nie płacę IP: *.polkomtel.com.pl 19.05.06, 15:17 A ja też nie płacę!W multibanku mam darmowe przwelewy,oprocentowanie konta 2%, nie jest źle:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Z pustego w prozne A ja nie płacę bo ni mam co przelewac! IP: 152.75.60.* 19.05.06, 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Juhas Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.netday.pl / *.netday.pl 19.05.06, 02:04 I oczywiście ściągają dodatkowy bandycki haracz za tzw. prowadzenie konta, za ubezpieczenie, za ... . Z tych opłat i różnicy między oprocentowaniem kredytów a lokat ,biorą się astronomiczne zyski (niczym nie uzasadnione-przy coraz bardziej dołujących firmach)i niezła kasa dla dyrektorów i prezesów. Mam nadzieję ,że porządek z tym zrobi nie tak ulubiona przez niektórych "konkurencja",ale twardy nacisk PISuarów. Bo pozostali (łącznie ze słynnym profesorem B.) tylko patrzą się i po próżnicy tokują. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.resnet.purdue.edu 19.05.06, 02:13 Zyski firmy nie idą do dyrektorów i prezesów, lecz do właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GOSC Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.kir.pl 19.05.06, 08:47 O.... widzę kolega tęskni za niedoborem towarów (oporócz octu zawsze dostępnego w sklepie). Twardy nacisk już mieliśmy 50 lat i nic z tego nie wyszło, także stawiam na konkurencję.A co do zarobków Dyrektorów... to PISuary nic z tym nie zrobię tylko zdmuchną obecnych i sami siebie wprowadza na Dyrektorów :) a wtedy komu będa przeszkadzać zarobki? pozostałym nie dopuszczonym, po 10 latach zmiana PISuaru na np. Samoobronę i .. mamy to samo. TAKŻĘ ZOSTAWMY TO KONKURENCJI póki są właściciele przedsiębiorstw którzy chcą tyle płacić niech płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Dorotko nie plec glupstw: standardem to moze sa 19.05.06, 02:25 ale w polskich bankach, ktorym pozwolono okradac niedoswiadczonych w relacjach z bakami, latwowiernych i spragnionych bankowych kont Polakow. Polskie banki sa najdrozsze na swiecie: oplaty za przelewy internetowe sa rzadkoscia na swiecie i pomimo, ze dobrze o tym wiesz stwierdzajac, ze sa standardem zajmujesz sie bardziej kampania marketingowa niz tym co nalezy do Twoich obowiazkow zawodowych: rzeczowych i wiarygodnych odpowiedzi na postawione pytanie. Przyjdzie czas, ze banki polskie i nie tylko, drogo zaplaca za chciwosc i pazernosc jaka dzisiaj reprezentuja wobec polskiego klienta, zerujac na jego dziecinnej potrzebie posiadania takich samych atrybutow jakie sa darmowa codziennoscia obywateli w wiekszosci krajow zachodnich i w Stanach. Rzeczywiscie zachlannosc bankow w Polsce wobec Polakow nie jest zadnym zaskoczeniem. Zamiast "szukac nowych mozliwosci powiekszania zyskow" pracownicy bankow mogliby wreszcie wziac sie do pracy tak by na te zyski uczciwie zarobic proponujac, na przyklad, polskim przedsiebiorcom pozyczki na procent praktykowany w krajach, ktore stanowia nasza bezposrednia konkurencje! "Polakow Wprowadzenie opłat za przelewy internetowe nie jest żadnym zaskoczeniem. Moim zdaniem to jest już standard. Banki szukają coraz to nowych możliwości powiększenia zysków. Opłaty w skali jednostkowej nie są duże, bo wahają się od 50 gr do 1 zł. To mniej niż bilet na autobus miejski, którym klient mógłby dojechać do oddziału. Z drugiej strony dla banku takiego jak Pekao duża liczba klientów oznacza duże wpływy." PS do 2paco: musi, ze nie masz w sobie nic z krakowiaka, zeby nie powiedziec inaczej. Dla jednych pierwszy milion trzeba ukrasc dla innych zaoszczedzic: najbardziej trudnymi klientami sa najbogatsi dlatego, ze nie wstydza sie egzekwowac wszystkiego /a czesto duzo wiecej/ za co zaplacili. Taka postawa jak Twoja jest woda na mlyn tych, ktorzy decyduja o polityce taryfowej nie tylko bankow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxcv Re: Dorotko nie plec glupstw: standardem to moze IP: *.chello.pl 19.05.06, 02:36 >>>> Przyjdzie czas, ze banki polskie.... <<<<< przepraszam, musiałem jeszcze raz - Jakie banki ? POLSKIE ?!!!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J_P potwierdzam .. IP: *.agoff.umn.edu 19.05.06, 02:40 .. z U.S. - polskie banki duze sa agresywne w stosunku do WLASNYCH "klientow" ktorych traktuja jak surowiec do obroki. W dodatku wproadzenie roznyuch ubezpieczen konta, oplat za przelwt internetower etc. odbywa sie na zasadzie jednostronnego zmieniania warunkow umowy. Oplaty owe - w skali roku sa duze ale dzieki ich rozbisiu na 1 - 2 zl ich nie widac - jak policzyc to przekraczaja ew. dochod z oporocentowania biezacego rachunku = trzymanie pieniexzy w banku na bizacym rachunku jest obciazaone prowizaj, ponadto - pomimo owych oplat i ubezpieczen, pomimi ze to bank jest wlascicielem i bankomatow i kart - bank NIE ponosi odpowedzialnosi za kradziez danych, i ewentulane wykasowanie naszego wladu z konta - zawsze sa jakies zastrzezania "b. makym drukiem" w umowie. W sumie - chodzenie z gotowak w kieszeni bylo i tansze i bezpieczniejsze - a ponadto jest to najbardziej podniecajace (dla kobiet) - facet z gotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: D. Re: Dorotko nie plec glupstw: standardem to moze IP: *.wzieu.pl 19.05.06, 11:23 nie jst prawdą, że wszyscy chcą mieć konta bankowe - zostali do tego zmuszeni przez zakłady pracy, które polikwidowały etaty kasjerek, jest im wygodniej i taniej. A co ma zrobić pracownik - tylko dostosować się do nakazu, nie ma wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbychowiec poprawka IP: 83.238.175.* 19.05.06, 13:50 zacznijmy od tego ze to nie sa polskie banki tylko glownie niemieckie i holenderskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Dorotko nie plec glupstw: standardem to moze 19.05.06, 14:07 póki co prowadzenie konta kosztuje mnie 4 złote miesięcznie, więc to są naprawdę grosze. nawet jeśli zaraz wprowadzą te opłaty, to przy ilości przelewów jakie wykonuję będę płacił za konto poniżej 10 złotych miesięcznie. są ludzie którzy dla kilograma pomidorów są gotowi jechac przez pół miasta byle zaoszczędzić 50 gr w porównaniu ze sklepem osiedlowym - ja taki nie jestem. a tak btw - mam jeszcze konto w mbanku, ale póki co z niego nie korzystam. nigdzie nie napisałem że będę z pekao na dobre i na złe ;) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxcv Re: Banki każą sobie płacić za przelewy interneto IP: *.chello.pl 19.05.06, 02:32 No przecież działa konkurencja, która zawsze prowadzi do spadku cen w walce o klienta. Dobrze mówię, eksperci Winiecki i Gadomski ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Do Frajerów Bank na tym zarabia frajerzy a wy płacicie! IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 19.05.06, 02:38 Robiąc przelew przez internet zwiększasz zyski banku, nawet beż żadnej opłaty. Jeśli większość dokonuje transakcji internetem, to banki mogą zmniejszyć zatrudnienie, tym samym zwiększyć zyski. TY robisz pracę kasjerki za okienkiem i JESZCZE ZA TO PŁACISZ! To się nazywa biznes... Dlatego ja NIE PŁACĘ. Tak, musiałem zmienić bank, ale nie będę frajerem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Bank na tym zarabia frajerzy a wy płacicie! IP: *.hrl.com 19.05.06, 02:44 Mieszka w USA , i tu jest tak prze internet ;jezeli chodzi o przelewy miedzy kontami w jednym banku to taka usluga jest darmowa, jak rowniez pobieranie oplat z konta (inaczej placenie rachunkow).Natomiast przelewy miedzy kontami miedzy roznymi bankami przez internet sa raczej niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: braat1 Re: Bank na tym zarabia frajerzy a wy płacicie! IP: *.centertel.pl 19.05.06, 07:21 Jesli ktos sie zna na temacie to prosze o poprawienie mnie, ale slyszalem od znajomego w Stnach, ze u nich przelewy internetowe sa bezplatne tylko w obrebie jednego banku. A jesli chce sie przelew do innego banku to trwa on cos kolo tygodnia i polega na tym, ze po wyklikaniu przelewu, nasz bank wystawia czek i wysyla do drugiego banku czek :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a'mal Re: Bank na tym zarabia frajerzy a wy płacicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:33 Ale frajer...chyba bardziej się napracowałes przy zmianei konta niż jako "pani z okienka" wykonując swoje przelewy...hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej W UBS w Szwajcarii nie płaciłem nic za przelewy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.06, 02:43 do innych banków; do Polski przelew bez względu na kwotę kosztował 5 Fr (czyli mniej niż piwo w knajpie) Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Polecenia zapłaty 19.05.06, 03:28 Każdy, kto choć raz zakładał polecenie zapłaty wie, jak nieprawdopodobnie wręcz skomplikowane jest *skuteczne* założenie polecenia zapłaty. Praktyka wskazuje, że zawsze, ale to zawsze ktoś coś po drodze spieprzy. No musi spieprzyć. Z firmy nie prześlą bankowi. Albo prześlą, ale zapomną, że przesłali. Albo bank zgubi, albo nie uzna. Albo dane się nie będą zgadzać. Sama zmiana nru konta to nic, ale zmiana zleceń/poleceń to horror w tylu odcinkach, ile tych zleceń mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chicago nigdy nie moglem tego w Polsce zrozumiec IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 19.05.06, 04:10 Nie dosc ze bank zarabia na kasie klientow, to jeszcze kasuje za swoje obowiazki? Bezczelnosc. Dajecie sie w tej Polsce rznac jak buraki pastewne. I to od lat. Ja mam konto czekowe zupelnie za darmo i nie place zadnych oplat za nic. Coraz wiecej bankow tak robi i tu jest to juz standart. Trzeba sobie tylko czeki kupic albo karta platnicza wszystko lacznie z wyciaganiem kasy z bankomatu. Bez zadnych oplat. Nigdy. To samo z karta kredytowa. Place plastikiem a potem place calosc co miesiac na biezaco. Nigdy ani centa nie zaplacilem odsetek czy jakichs oplat za costam. Mimo iz na mnie osobiscie nie zarabia karta kredytowa nic, bo nie splacam ratami. Wszystkie te rzeczy i operacje sa za darmo. Standart. W Polsce banki to jest grupa przymusu fiskalnego. Nigdy z w Polsce nie zaloze konta czekowego/rozliczeniowego. Tylko oszczednosciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Boom W Australii tez sie nie placi... IP: *.liverpool.nsw.gov.au 19.05.06, 04:57 ... przez Internet za darmo, bez limitu, poza tym miesiecznie 25 transakcji (obojetnie tel. czy karta) bezplatnie, dopiero potem oplaty. Nie dajcie sie tak skubac w Polsce, ludzie zrobcie cos z tymi haraczami bankowymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś