Dodaj do ulubionych

Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik

IP: *.biz.mindspring.com 06.06.06, 19:25
z moich doswiadczen z podrozy po roznych egzotycznych krajach (afryka, azja) wynika ze duzo
czesciej dziala Visa Electron niz Maestro . Najlepiej miec obie , ale jezeli jedna to zdecydowaie Visa
Electron. Maestro czesto w ogole nie jest obslugiwane.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZGUPTACZONY Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:29
      A CO MI RADZICIE?W UK,LUB W SZWECJI, CZYM LEPIEJ PLACIC?VISA,-CZY MASTERCARD?NO
      BALCEROWICZ,CZEKAM NA INFO!!
      • Gość: rogal Re: Z kartš płatniczš na wakacje - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:31
        płac czym chcesz znaczenia to nie ma. MasterCard rozlicza w euro a Visa czasem
        w euro a czasem w dolcach - dowiedz się w banku który wydał Ci kartę. A UK i
        Szwecja poozostały przy narodowych walutach więc i tak i tak masz podwójne
        przewaluitowanie a jak zechcesz ?ledzić kursy co bardziej opłacalne to
        dostaniesz pie..a
      • Gość: studencik Promocja BZ WBK to wielka lipa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 22:02
        Zachecony reklamami chcialem sobie zalozyc konto w BZ WBK i skorzystac z
        darmowych wyplat na calym swiecie
        Oczywiscie okazalo sie, ze za wyplate owszem nic nie biora, ale za
        przewalutowanie - 2,8%. Karta jest bezplatna pierwsze dwa lata, potem trzeba
        bulic 25 zl.
    • Gość: KOPACZ ojoj, nie prawda IP: 213.155.174.* 06.06.06, 20:31
      "Płacąc kartą w zagranicznym sklepie (czy to debetową, czy kredytową), nie
      jesteś obciążany żadnymi prowizjami" - to nie jest prawda! są banki, które
      doliczają opłatę za takie korzystanie z karty, więc lepiej przed wyjazdem
      poproście o cennik korzystania z karty w Waszym banku (nie pytajcie
      pracowników!!!). Papier - czarno na białym!!
    • Gość: sceptyk Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:00
      Panie Samcik - kartą Fortis Elektron wyplaca się pieniądze z bankomatów BEZ
      PROZWIZJI na całym świecie!
    • a.ba nie tylko w egzotycznych u germanów 06.06.06, 21:04
      maestro też bardzo często bywa bezużyteczna a visa electron przeważnie zadziała
      • ethebor Re: nie tylko w egzotycznych u germanów 08.06.06, 09:25
        Maestro bankomatach raczej dziala - praktycznie w calej Europie (choc poza
        Europa musialem szukac odpowiedniego bankomatu).
        Maestro w Niemczech dziala rowniez w tanich sklepach np w Pennym i Aldim (jako
        jedna z nielicznych kart), wyglada mi to raczej na polityke sieci (prowizja jest
        przerzucana na klienta).

a.ba napisał:

> maestro też bardzo często bywa bezużyteczna a visa electron przeważnie zadziała
    • Gość: rogal Re: Z kartš płatniczš na wakacje - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:26
      Facet a co to jest Maestro? Z tym badziewiem to zapomnij o kasie ze ?ciany. Za
      to pomy?l o MasterCard - słyszałe? o czym? takim?
    • larson what a bullXXXX! 06.06.06, 21:54
      "Oczywiście bank naliczy od tych transakcji prowizję, ale jeśli weźmiesz ze
      sobą "tanią" kartę - wyjdziesz na tym lepiej, niż na wymianie walut w kantorze,
      czy to krajowym, czy zagranicznym."

Ciekawe skąd ten wniosek? Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby bank mi sprzedał
      taniej waluty niż kantor. Przykład - wczoraj kupowałem EUR po 3,97 w kantorze a
      kurs sprzedaży w moim banku był 4,07. To jest 10% różnicy!!!

Oczywiście, że karta jest wygodna i ma odroczony termin płatności, ale niestety
      zawsze też biorę gotówkę - a rachunek chyba jest bardzo prosty.
      • larson Re: what a bullXXXX! 06.06.06, 21:57
        > kurs sprzedaży w moim banku był 4,07. To jest 10% różnicy!!!

oczywiście 10 gr a nie procent. Procent ok. 2,5.
      • Gość: Dominik Re: what a bullXXXX! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 07:26
        10%??? jakżeś to wyliczył larson?
        dobreee:)
    • Gość: DOg Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: 145.116.230.* 06.06.06, 22:18
      to nie prawda ze kursy walutowe bankow sa zblizone do tych w kanotorach !! Sa
      zazwyczaj 5-8 gr mniej korzystne niz w kantorach.
      Np. WBK www.centrum24.pl/bzwbkonline/eSmart.html?typ=90&lang=pl
      Kantor w Krakowie: www.kantory2.republika.pl/

Jak mam wyjezdzac do strefy euro to wymieniam zlotowki w kantorze (super kursy
      sa w Slubicach) i wplacam na konto walutowe w polskim banku do ktorego jest
      karta platnicza.
      • Gość: ziomal Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 22:58
        A ja płaciłem na Ukrainie i na Słowacji Visą z mBanku i okazało się, że BRE miał
        korzystniejszy kurs niż kantor, w którym pieniądze wymienili znajomi :D Kilka
        groszy, ale taniej.
    • Gość: pan Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.chello.pl 06.06.06, 22:45
      to uwazajcie - w Londynie, i ogolnie w UK, w wielu sklepach maja juz nowe
      terminale na karty tylko chipowe. KArty wypukle oczywiscie beda chodzic ale
      takie zwykle master card czy elektron z polskich bankow bez chipa - NIE. W
      sklepach nie maja po prostu juz takich terminali. I nie chodzi o jakies male
      biedasklepy tylko Harvey Nichols, Top Shop, Liberty..... rozmawialem z Peako -
      rozlozyli rece - "to prawda prosze pana ale to ich wina ze juz nie maja na takie
      karty jakie my jeszcze wydajemy, prosze korzystac z bankomatu, bankomat
      zadziala" :-)
      • Gość: mag9 Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.bulldogdsl.com 07.06.06, 00:23
        Mylisz sie - zwyklymi tez mozna placic - mila Pani bierze wtedy karte, przeciaga
        a Ty w tym terminalu wstukujesz PIN - jak masz Electron podpisujesz sie.
        Wszystko jest OK.

pozdrawiam
        • Gość: PAN Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.06.06, 09:47
          no wlasnie sek w tym ze NIE maja juz takich terminali!!! maja tylko takie na
          wlozenie karty na okolo 2cm !!! i nie mysle sie bo czesto jezdze do londynu i
          wlasnie ostatnio tak bylo w domach towarowych!!! maja terminale na karty wypukle
          ale terminali na przeciaganie nie maja - "we can not switch this card" rzekly
          mile panie w niejednym sklepie. a w Pekao potweirdzili to wszystko....... wiec
          wezcie to pod uwage
          • Gość: lukka Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: 217.153.177.* 08.06.06, 10:36
            To samo miałem w USA. Nowe terminale (tylko karty wypukłe albo jakieś ichnie chipowe, podpis piórkiem
            na ekraniku, kasjerka w ogóle nie bierze karty od klienta, wszystko robi się samemu) nie obsługiwały
            mojej debetowej Visy - kredytowa została w hotelu a miła pani nie znała ani słowa w językach nie
            bądących hiszpańskim. Trzeba uważać :-)
    • Gość: RM uwaga na Citibank IP: 83.141.125.* 07.06.06, 00:27
      Uwazajcie na citibank. Kiedys w promocji darmowo wcisnieto mi wypukla karte
      tegoz banku z limitem 2000 zl do wyplaty. Uzywajac tej karty za kazdy miesiac
      doliczane jest 6.5 zl oraz nieobowiazkowe ubezpieczenie (mozna z niego
      zrezygnowac, ale pierwszy raz oczywiscie musialem zaplacic). Oplata za
      prowadzenie konta 80 zl rocznie, a oplata za karte w cenniku uslug tez kolo 80
      zl. Tak wiec nie jest to wszystko takie rozowe, jak agenci mowia na poczatku.
      Oni poprostu polowy nie mowia! Wyplacajac okolo 200 Euro z bankomatu w
      Irlandii, euro zostalo przeliczone po kursie okolo 4.30 zl i doliczona oplata
      manipulacyjna 25 zl!!! To jest po prostu zlodziejstowo! Dodam tylko ze Mbank za
      wyplate okolo 100 Euro policzyl 10 zl i euro po 3.80. To rozumiem. Dodatkowo
      obsluga telefoniczna citibanku tez pozostawia wiele do zyczenia. Zablokowalem
      sobie niechcacy obsluge internetowa konta. Dzwonic na infolinie prosilem o
      odblokowanie i nadanie nowego nr PIN. Pan slyszac ze moja polska komorka nie
      dziala w Irlandii stwierdzil, ze nie mozemy tego zalatwic w inny sposob (np
      dzwonic do mnie na irlandzka komorke) i najpierw musze na pismie wyslac im z
      Irlandii informacje o zmianie moich danych - konkretnie nr komorki! Parodia.
      Teraz jak tylko slysze Citibank to mnie az trzesie. Pocieszam sie tym ze
      irlandzkie banki, a zwlaszcza obsluga konta, sa jeszcze gorsze. Zyczylbym sobie
      tutaj takiego banku jak Mbank.
      • rispetto Re: uwaga na Citibank 07.06.06, 12:12
        Z tego 6,5 też można zrezygnować, a opłata za kartę jest negocjowana jeśli
        jesteś klientem przez dłuższy czas. Ja za Visę płacę 30 zł, a Mastercarda mam
        za darmo.
        A wypłacanie pieniędzy za pomocą karty kredytowej to nawet w Polsce bardzo
        drogo wychodzi, więc nie wiń za to Citibanku. Mogłes poszukać ich oddział, a w
        Irlandii napewno mają i miałbyś wypłatę za 0 zł. To działa, bo sprawdziłem w
        Berlinie.
        • Gość: RM Re: uwaga na Citibank IP: 83.141.125.* 07.06.06, 13:57
          Owszem o znizkach wiem (z 80 zl rocznie za obsluge konta zeszli mi do 50 zl),
          ale dowiedzialem sie tego jak juz totalnie wkurzony zagrozilem im rezygnacja
          natychmiastowa z konta. Tak nie powinno byc, ja rozumiem znizki dla klientow
          biznesowych, ale skoro jestem zwyklym szarakiem to albo sa ceny takie albo
          takie, a nie to ze bank najpierw probuje zagrac w ciula, a potem znizke mi
          daje. Rozumiem ze bank ponosi koszty i musi na tym jeszcze zarobic. Porownuje
          jednak dwa banki z ktorych ww. Mbank wychodzi o niebo lepiej. O ile sie
          orientuje z kwoty 6,5 za pakiet bezpieczenstwa (czy jak to sie zwie) nie mozna
          zrezygnowac. Mozna zrezygnowac z creditshield.
    • Gość: witek Maestro niebardzo IP: *.cust.iol.ie 07.06.06, 01:38
      Maestro bardzo czesto jest nieobslugiwane zarowno poprzez terminale platnicze
      jak i platnosc przez internet. Visa Electron w tym wypadku wypada lepiej, ale do
      uniwersalnosci tez jej daleko. Visa i Mastercard wydaja sie najlepszymi
      rozwiazaniami, ale sa to juz karty kredytowe.
      • Gość: Gregor Re: Maestro niebardzo IP: *.plus.com 07.06.06, 06:02
        Z Maestro moga byc problemy, bo w wielu krajach byly/sa one inaczej nazywane i
        troche inaczej dzialaly. W Niemczech to jest EC, z ktora czesto sa problemy w
        UK. Wynika to z tego, ze switch mial issue number, a pozniej date, od kiedy
        karta jest wazna, a EC juz tego nie ma. Switch juz nie istnieje- teraz to
        wlasnie maestro jest, ale start date pozostalo. Dlatego maestro z wielu krajow w
        Wlk Brytanii nie zawsze zadziala przy platnosciach, a przy autoryzacji karty-
        nigdy. Co do czipow, to wiekszosc krajow europejskich je stosuje. Ale sa
        niechlubne wyjatki, w tym oczywiscie Polska. Kiedy w koncu bedzie to standart?
        Bo karty czipowe sa w Polsce testowane chyba juz od 6 lat i jakos poza testy to
        nie chce wyjsc...
        • Gość: XYZ Re: Maestro niebardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:10
          Gość portalu: Gregor napisał(a)

> Bo karty czipowe sa w Polsce testowane chyba juz od 6 lat i jakos poza testy to
          > nie chce wyjsc...

Nieprawda BZ WBK ma karty czipowe zarowno kredytowe jak i zwykle debetowki.
          Kredytowki (nie wiem jak debeteowe) z czipem ma takze Lukas.
          Geenralnie bardzo przyjemny wynalazek te karty.

Poza tym w terminalach przystosowanych do kart czipowych nadal mozna uzywac
          "tradycyjnych" kart (sam to przetestowalem zanim bank zmienil mi karte na
          czipowa)- trzeba tylko pamietac PINkod :)
          • Gość: Gregor Re: Maestro niebardzo IP: *.plus.com 07.06.06, 16:03
            O ile sie nie myle, to Kredyt Bank od 2 lat wydaje czipowe karty kredytowe. Wiec
            wiem, ze sa one w Polsce wydawane. Problem w tym, ze jest to nadal nikly odsetek
            calego plastiku w Polsce! Pamietam z 10-15 lat temu czytalem kilka artykulow na
            ten temat w Gazecie Bankowej. Bylo to zanim przyszla fala instalowania
            bankomatow w kraju. Technologia czipowa juz wtedy istniala i gazeta miala
            nadzieje, ze Polska po prostu przeskoczy etap kart magnetycznych. Niestety, tak
            sie nie stalo, bo banki wolaly kupic szajs wycofywany wtedy z Niemiec. I tak,
            teraz znow wydaja pieniadze klientow na wymiane sprzetu, a Polacy za granica
            beda miec coraz wiecej problemow z uzywaniem swoich kart. Ja ostatnia karte
            magnetyczna mialem jakies 2 lata temu, teraz juz tylko czipy. Jest to
            technologia o wiele bezpieczniejsza, choc niestety juz zlamana w UK (chip&pin).
            Dalej jednak podkresle, ze wiekszosc kart to zwykle magnetyczne, wiec jestesmy
            znowu dosc mocno zacofani do reszty Europy...
      • jorn Re: Maestro niebardzo 07.06.06, 14:11
        Gość portalu: witek napisał(a):

> Maestro bardzo czesto jest nieobslugiwane zarowno poprzez terminale platnicze
        > jak i platnosc przez internet. Visa Electron w tym wypadku wypada lepiej, ale
        d
        > o
        > uniwersalnosci tez jej daleko. Visa i Mastercard wydaja sie najlepszymi
        > rozwiazaniami, ale sa to juz karty kredytowe.

Niekoniecznie. Fakt, że karta jest wypukła, nie oznacza jeszcze, ze jest
        kredytowa. Niektóre banki wydają wypukłe karty debetowe. Zalety tego
        rozwiązania są dwie: 1. wypukłość karty sprawia, że można nią płacić
        w "żelazkach" (ręczny terminal kalkujący dane z karty na kwit papierowy),
        terminalach off-line'owych i w internecie; 2. opłaty są niższe, niż w przypadku
        kart kredytowych. Za to nie ma kredytu (tzn. na ogół niema, bo kiedyś
        zapłaciłem taką kartą za hotel we Włoszech i minęło prawie dwa miesiące, zanim
        Włoch zaniósł kwit z "żelazka" do banku).
      • Gość: virtualtourist Uwaga w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:11
        W Hiszpani nie są przyjmowane karty Mastarcard Electrinic czyli plaska karta
        kredytowa. Mile panie przeciagaja ją przez terminal ale niestety na tym się
        konczy, tarminal nie jest w stanie zrealizować takiej płatności. Z wielką
        nadzieją za każdym razem (parę razy w roku) próbuję ale okazuje się, że
        nadzieja matką glupich. I pozostaje Mastro debetewa, z którą nie ma problemu.
        Z podobnym problemem spotkałam się też w UK.
    • Gość: bartwylye Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: 82.153.161.* 07.06.06, 08:51
      przede mna w Bootsie na Stansted kupowala jedna holenderka i zadna karta nie
      zostala przyjeta,zadna nie miala chipa,wiec musiala niestety zrezygnowac z
      zakupow.
    • p.manczyk Opłata za przewalutowanie w mBanku i Millennium 07.06.06, 10:05
      Niestety autor artykułu nie wspomniał że oprócz różnic kursowych niektóre banki pobierają opłatę za przewalutowanie transakcji. Przykład?

Kochany przez wszystkich mBank ma taki zapis w cenniku:

"* W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji"

Znaczy to mniej więcej tyle, że jeśli będę w jakimś kraju gdzie nie obowiązuje euro, oprócz różnic kursowych przewalutowania z waluty kraju na euro i z euro na złotówki mBank zastrzega sobie prawo pobrania mi do 2% prowizji kwoty za przewalutowanie.

Cennik mBanku:
      www.mbank.com.pl/przewodnik/oplaty-velectron.html
      Inny przykład:
      Millennium - opłata do 3% za za dowolne przewalutowanie czyli nawet za zakupy w euro możemy zapłacić do 3% więcej.

Zatem LUDZIE CZYTAJCIE CENNIKI!!!

... a z takich milszych akcentów
      Visa Electron Deutsche Banku pozwala wybierać gotówkę z bankomatów bez prowizji we Włoszech, Niemczech, Francji, USA, Belgii, Hiszpanii, Kenii i Zimbabwe.
      A o tym wutor już nie wspomniał
    • Gość: radiopol Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: 212.33.78.* 07.06.06, 10:11
      We Francji płacąc kartą w sklepie mogą być kłopoty, bo sklep wymaga okazania
      paszportu. Nawet posiadanie tymczasowego zezwolenia na pobyt nie wystarcza.
    • Gość: Arek Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.vodafone.cz 07.06.06, 10:33
      Z wypłatą z bankomatów to nistety nie jest tak prosto - tutaj też są różne
      kursy! Z moich doświadczeń wynika, że wypłata z prowizją może być tańsza niż
      bez, np. kursy BRE Banku (czyli mBanku i Multibanku) są o tyle lepsze od
      Citibanku, że cała wypłata w złotych jest niższa w mBanku pomimo prowizji!
    • rolfix Platnicza za granica? Bzdura! 07.06.06, 10:47
      Nacialem sie juz kilkakrotnie przy placeniu platnicza Visa czy Maestro..
      W Niemczech, we Francji czy Belgii nie "uznawano" (terminale nie lacza sie z
      bankami Bank Śląski, Lukas Bank, WBKBZ) transakcji platniczej ani Visa ani Maestro.
      Nie jednokrotnie najadlem sie wstydu i musialem szukac bankomatu zeby wyplacic
      pieniadze placac prowizje. To co reklamuja banki w Polsce dziala tylko w Polsce.
      Natomiast za granica kraju nawet na najwiekszych, znanych stacjach benzynowych
      czy hipermarketach nie dziala. Wiec i Bank Ślaski, i Lukasbank, i WBKBZ klamia w
      zywe oczy, ze mozna placic za granica... A mam na mysli tylko kraje starej Unii.
      • jorn Re: Platnicza za granica? Bzdura! 07.06.06, 14:17
        A może zapomniałeś o aktywacji karty, albo miałes jakis szajs marki "Polcard"?

Jakoś nigdy w żadnym kraju europejskim, ani też w Turcji, Tunezji, czy Egipcie
        nie miałem kłopotów z używaniem wypukłej karty debetowej wydanej przez
        Multibank, ani WBK. Nigdy też bankomat nie odmówił mi wypłaty na kartę Visa
        Electron, ani Maestro wydaną przez te banki oraz mBank.
        • Gość: kati Re: Platnicza za granica? Bzdura! IP: *.chello.pl 07.06.06, 23:52
          A ja powiem tyle, że jestem na stypendium w Niemczech, w niedużym mieście i
          dopóki nie zrobiłam sobie karty EC w niemieckim banku, to mogłam zapomnieć o
          płaceniu kartą w sklepach. W przerażającej większości sklepów nie akceptowali
          ani mojego Maestro, ani Mastercarda (bo z kredytowych to tam preferują Visę) -
          oba wystawione przez BZ WBK... Wiem też, że były problemy z płatnością Visą
          Electron.
          Całe szczęście, że te karty działały w bankomatach międzynarodowych...
      • ethebor Re: Platnicza za granica? Bzdura! 08.06.06, 09:28
        Ale to wyglda raczej na problem bankow niz typu karty...

rolfix napisał:

> Nacialem sie juz kilkakrotnie przy placeniu platnicza Visa czy Maestro..
        > W Niemczech, we Francji czy Belgii nie "uznawano" (terminale nie lacza sie z
        > bankami Bank Śląski, Lukas Bank, WBKBZ) transakcji platniczej ani Visa ani Maes
        > tro.
        • Gość: bartek Re: Platnicza za granica? Bzdura! IP: *.hag.hilti.com / *.hilti.com 08.06.06, 12:15
          raczej problem rolfixa...
          od 3 lat uzywam kart banku slaskiego do placenia w roznych krajach (niemcy,
          finlandia, austria, szwajcaria, itd.) i ani razu nie trafilem na problem - o ile
          tylko terminal obslugiwal karty visa electron / maestro .
          tak samo 4 lata temu podczas pierwszego stypendium w niemczech - karta WBK
          (obecnie BZWBK) placilem w sklepach niemieckich bez problemow.
    • Gość: sezam Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:26
      A ja mam jeszcze karte Visa z USA.Jest to karta debetowa ale wypukła. Dlatego za
      kazda wyplate w bankomacie płace 1,5$ i 1% wartosci tranzakcji. A przy zakupach
      tylko 1% tranzakcji. Zaznacze tylko że jest to karta z banku lookalnego ze stanu
      Mississippi. Dlaczego u nas nie mozna czegos takiego wprowadzic?
      Karta wypukła debetowa?
      • jorn Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik 07.06.06, 14:19
        Gość portalu: sezam napisał(a):

> A ja mam jeszcze karte Visa z USA.Jest to karta debetowa ale wypukła. Dlatego
        z
        > a
        > kazda wyplate w bankomacie płace 1,5$ i 1% wartosci tranzakcji. A przy
        zakupach
        > tylko 1% tranzakcji. Zaznacze tylko że jest to karta z banku lookalnego ze
        stan
        > u
        > Mississippi. Dlaczego u nas nie mozna czegos takiego wprowadzic?
        > Karta wypukła debetowa?

Są takie karty (m. in. Multibank, WBK), tylko, że tych opłat za transakcje
        bezgotówkowe nie pobierają.
        • Gość: xyz Rodzaje kart IP: 80.55.191.* 07.06.06, 17:10
          A moze ktos by mi wyjasnil roznice w kartach bo juz sie gubie.

Sa wiec karty kredytowe - wypukle (Visa i MasterCard) - wybieramy wiecej niz
          mamy (potem splacamy + %). Mozna brac gotowke z bankomatu, placic w sklepie i w
          internecie (prowizja).

Debetowe (bankomatowe) - plaskie (Visa Electron), mozna wybierac z bankomatu i
          placic w terminalach podajac PIN, limit dzienny (500zl - pko)

Debetowe wypukle (Visa Classic) - mozna wybierac z bankomatow (prowizja),
          placic w sklepie (prowizja) i placic w internecie (prowizja). Maja limit
          miesieczny (dwa razy wiekszy niz wplyw - pko).

Prosze mi powiediec, co to jest Maestro? Bo spotykam ten znaczek. No i czy sa
          inne rodaje kart i czy to co napisalem to prawda. (Moj bank to PKO BP)

Dziekuje
          • Gość: bezkres Re: Rodzaje kart IP: *.pl / 212.244.6.* 07.06.06, 23:32
            ten link powie Ci wiele:

www.pkobp.pl/index.php/id=oferta/grupa=1/zone=-1/section=indy
            a jeśli za mało, polecam wpisanie Maestro PKOBP w google i poczytanie, będzie
            szybciej, prościej i na pewno wiarygodniej niz na jakimkolwiek forum:)
          • ethebor Re: Rodzaje kart 08.06.06, 09:10
            Mniej wiecej to co podajesz w Visa Electron: wybieranie z bankomaty, oplata
            elektroniczna z PINem (supermarkety w Niemczech i Austrii), rzadko oplata z
            podpisem (raz tak zaplacilem we Wloszech, jak mieli problemy z Visa). Poniewaz
            za granica prowizje placi klient (bezposrednio bankowi) to lubia ja niektre
            tanie sklepy np Aldi(w przypasku kart kredytowych jest wliczona w cene wiec de
            facto placi ja sklep). Ogolnie za granica uzywam do wyplat w bankomatach -
            mniejsza prowizja niz Visa, w sklepach lepiej placic Visa (chyba ze sie nie da).
            To moj bank (nie PKO, konto w wymienialnej walucie ale nie w Euro ;-).
            Karta ta zastapila karte EuroCheck (potem zwana EC). W niektorych krajach
            podobny system nazywa sie Cirrus, nie wiem czy jest komptybilny.

Gość portalu: xyz napisał(a):

> A moze ktos by mi wyjasnil roznice w kartach bo juz sie gubie.
            >
            > Sa wiec karty kredytowe - wypukle (Visa i MasterCard) - wybieramy wiecej niz
            > mamy (potem splacamy + %). Mozna brac gotowke z bankomatu, placic w sklepie i w
            >
            > internecie (prowizja).
            >
            > Debetowe (bankomatowe) - plaskie (Visa Electron), mozna wybierac z bankomatu i
            > placic w terminalach podajac PIN, limit dzienny (500zl - pko)
            >
            > Debetowe wypukle (Visa Classic) - mozna wybierac z bankomatow (prowizja),
            > placic w sklepie (prowizja) i placic w internecie (prowizja). Maja limit
            > miesieczny (dwa razy wiekszy niz wplyw - pko).
            >
            > Prosze mi powiediec, co to jest Maestro? Bo spotykam ten znaczek. No i czy sa
            > inne rodaje kart i czy to co napisalem to prawda. (Moj bank to PKO BP)
            >
            > Dziekuje
    • Gość: Pole609 a w Polsce? IP: *.bbtec.net 07.06.06, 15:59
      Jaka karta ktedytowa najlepiej placic podczas wakacji w Polsce? Jestem posiadaczem
      Mastercard i Visa.
      • Gość: XXY Re: a w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 18:14
        Oba systemy sa mniej wicej tak samo popularne w tym kraju raju. Nie ma wiec
        znaczenia czy w sklepie wyciagniesz VISE czy Mastercarda.
    • Gość: uklak Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:04
      Ja miałem podobne doświadczenie w tak egzotycznym miejscu jak Londyn. Visa
      Electron tak, Maestro no way. Nawet w bankomatach nie działała
    • Gość: pyzdra Visa Electron w USA :-) IP: *.cinci.res.rr.com 08.06.06, 03:24
      Smiech na sali! Jeszcze nie widzialem punktu przyjmujacego takie karty.
    • Gość: vortex21 Prowizje w bankomatach ... IP: *.server.ntli.net 08.06.06, 08:30
      Witajcie,

Obecnie mieszkam w UK, posługuję kartami Visa oraz Visa Electron. Kiedy pobieram
      pieniądze w UK (z bankomatu nie naeżącego do mojego Banku) i właściciel zamierza
      pobrać prowizję, bankomat na ekranie wyświetla informacje że będzie pobrana
      prowizja w takiej i takiej wysokości, zawsze mogę anulować transakcję i nie
      płacę prowizji. W polskich bankomatach (czego doświadczyłem zaledwie 2 tygodnie
      temu, będąc w polsce) nie ma żadnej informacji a prowizja jest pobierana. Czy to
      normalne? Czy to OK?

Pzdr
    • futomaki.pl Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik 08.06.06, 11:48
      Zgadza się - zdecydowanie lepiej mieć Visę/Visę electron niż Mastercard/Maestro.
      Na Maestro za granica można się nieźle przejechać - jak zostanie się bez
      możliwości dostepu do pieniędzy.
    • rkpior Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik 08.06.06, 11:50
      W sklepie na lotnisku w Wiedniu nie chcieli mi przyjac Visy Electron. Poszedlem
      do bankomatu i zaplacilem. Nie jestem pewien, ale Maestro chyba obslugiwali, bo
      wszedzie byly naklejki maestro, i mastercard. gdzie indziej (Polska, Węgry,
      Czechy, Austria, Szwajcaria) nigdy nie mialem problemu z Visa Electron i Mestro.

Fakt, ze jezdze malo, ale jak jade to prawie nigdy nie mam gotowki danego kraju
      i zawzze sobie radze.
      • brightfuture Re: Z kartą płatniczą na wakacje - poradnik 08.06.06, 12:58
        Fakt, miesiąc temu mniej wiecej w Austrii w dużych miastach (Linz, Graz) nie
        chcieli przyjmować Visy. Maestro szło bez problemów. Natomiast w bankomatach
        pobierałem z Visy bez kłopotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka