Dodaj do ulubionych

"Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ...

IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 13:34
Cieszę się, że Państwo zauważyli skandaliczną wypowiedź pana viceprezesa.
Tyle, że cytat jest niepełny, brakuje kwestii: "Tym bardziej że zarabianie na
wysokich marżach jest jednym z głównych punktów strategii BRE na ten rok"
A "olanie" 20tys klientów to w normalnie działającej spółce byłaby ostatnia
rzecz, którą ten Pan by zrobił.
Poza tym pojawiła się tam informacja, że bank w ramach oszczędności i
przygotowania się na kryzys rezygnuje z walki o nowego klienta. Szczęścia
życzę akcjonariuszom.
Obserwuj wątek
    • Gość: dx "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: *.devs.futuro.pl 04.02.09, 13:36
      Wiadomo juz od dawna, ze BRE to zlodzieje i cwaniaki jak zreszta wiele innych bankow, ale tak bezczelni jak teraz do tej pory nie byli - widac, ze maja w d* klientow, tylko wczesniej starali sie to jakos ukryc slodkim pierdzeniem :)

Po prostu trzeba omijac te szwabskie banki z daleka. Rada dla mlodych - nigdy nie traktujcie banku po partnersku, a zawsze jak cwanego zlodzieja, ktory skroi Was tylko gdy bedzie mial do tego okazje. I niech Was nie zmyla mili ludzie w lokalnym oddziale - to sa zwykle pionki, cwanych ryjow z centrali wolelibyscie nie ogladac ;)
      • Gość: bumbum Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 13:49
        Podobają mi się te "cwane ryje z centrali". Powinny te ryje również
        poinformować, że priorytetem banku w 2009 roku jest również
        prześcignięcie NBP w obniżaniu oprocentowania rachunków.
        • komasa88 Ktos w końcu wytrzaska po ryju mastalerza i grendo 04.02.09, 15:45
          wicza... Tak widzę, że tak to się skończy... Jak komuś zlicytują dom
          bo mastalerz zawyzał oprocentowanie to na pewno znajdzie się
          niejeden co to zrobi... Ludzie nie dadzą puscić krzywd w
          niepamięć... Tak samo było z jaruzelskim.... Aż znalazł się
          człowiek, któremu jaruzel zmarnował życie i przyłozył mu
          kamieniem... Tu bedzie to samo...
          • Gość: p bank zachowuje sie jakby sie chcial zwijac z rynku IP: *.pljtelecom.pl 04.02.09, 15:56
            Generalnie ciezko mu bedzie juz cos zdzialac jak tak olal swoich
            wiernych klientow.

Teraz rzeczywiscie jedyne co pozostaje to obnizyc oprocentowanie z
            lokat, podniesc na max. oprocentowanie na kredytach i czekac az
            wszyscy je splaca i spadac.

Zalozylibyscie tam konto wiedziac, ze w kazdej chwili moga was w
            przemily sposob zrobic w konia kozystajac z zapisu ktory sprzedawcy
            okreslili mianem >>dwustronnego<<?

ps.:
            do pracownikow mBanku, prosze zlikwidowac dyskrymnacje PLN a innymi
            walutami wprowadzajac kurs sprzedazy!
            PLN: skup: 0.90 PLN, sprzedaz: 1.10 PLN
            Czesc klientow ma w koncu u was oszczednosci.

jestem pewny, ze KNF wyrazi ubolewanie.

p
            • dalton78 Re: bank zachowuje sie jakby sie chcial zwijac z 04.02.09, 20:57
              no to ja polecam wszystkim zawiedzinym omijać ofertę tych strasznych
              banków bre na których banery tu niestety spojrzycie. Ale nie wiecie
              ile radości mi sprawicie biorąc kredyt refinansowy czy też co
              najmniej zakładając rachunek i lokatę. www.banktransfer.pl i
              życzę Wam wszyskiego najlepszego bez okazji!
              • Gość: Antymastalerz mastalerz juz dawno się sprostytuował, a dzisiaj IP: *.eranet.pl 04.02.09, 21:52
                tylko to potwierdził... Jak go znam, to będzie czytał jeszcze tutaj
                te komentarze... A więc jarosławie miej honor, bo to rzecz bezcenna,
                a prędzej czy później niemcy cię i tak wydymają...
                • Gość: hegemon® proste pytanie - nie bijcie IP: *.skynet.net.pl 04.02.09, 22:40
                  od momentu wprowadzenia nowych zasad (2006r ?) minely ponad 2lata

przez ten czas mozna bylo przejsc do konkurencji na uczciwych normalnych zasadach z tak sama niska marza, prawda??

dlaczego tego nie zrobiliscie? i dlaczego domagacie sie aby wam sprzedac cos po 'starych' cenach?

sytuacja sie zmienia i juz niema tanich kredytow, a oczekiwanie ze teraz jak juz znacie trend rynkowy domaganie sie starych zasad obowiazujacych przed 'kryzysem' to jest nie fair, nic sie wam nie nalezy

to tak jak by teraz isc do bankow ktore niedawno mialy lokaty na 10% i zostaly juz obnizone, kazac sobie tez dac taki duzy procent bo juz takich niema, ale jak byly to kazdy czekal na jeszcze wieksze odsetki

troche obiektywizmu ludzie
                  • Gość: costumbre Re: proste pytanie - nie bijcie IP: 94.254.166.* 04.02.09, 22:52
                    Myślę, że wiele osób stać na kredyt i na jego przeniesienie w inne miejsce.
                    Problem w tym, że w wypowiedzi prezesa słychać, że traktują klientów jak bydło.
                    Żaden szanujący się cokolwiek człowiek nie powinien sobie na to pozwolić, bez
                    względu na to czy go sprawa dotyczy czy nie. Widać jednak po wypowiedziach, że w
                    naszym kraju traktowanie klienta jak g..o jest uznawane za normę i zgodne z
                    dobrymi obyczajami. Przypomnę, że przy okazji zmian w regulaminie z wypowiedzi
                    prezesa innej niemieckiej firmy o nazwie PTC wynikało, że ma klientów za
                    motłoch. Jak się okazuje miał rację. Polacy nie zasługują na dobre taktowanie i
                    jako konsumenci.
                    • lechujarek Re: proste pytanie - nie bijcie 04.02.09, 23:51
                      > Problem w tym, że w wypowiedzi prezesa słychać, że traktują
                      > klientów jak bydło.

Oczywiście. Ponieważ ludzie się zachowują jak bydło, dlaczego się dziwią że są
                      tak traktowani?
                      Dla banków tzw. klient indywidualny to nikt. Kwiatek do kożucha. Pryszcz na
                      d*pie. Owszem, zarabiają na nich, ale bez nich też im się będzie dobrze żyło.
                      Więc bez łaski. Chcecie iść do innych banków - to idźcie. Tam was potraktują
                      dokładnie tak samo. Toż to tajemnica poliszynela.
                      A banki sobie zawsze zarobią na pożyczkach - dla skarbu państwa. Zysku może
                      trochę mniej, ale za to przynajmniej bez ryzyka. O, gdyby państwo nie dawało
                      zarobić bankom, gdyby nie zapożyczało się coraz więcej i więcej na coraz to
                      bardziej rozdęty socjal - wtedy banki by szybko musiały nauczyć się pokory dla
                      każdego klienta.
                      A tak? Bydło woli socjalizm, to bydło potem ma to na co zasługuje.
                      • Gość: 2K Re: proste pytanie - nie bijcie IP: 77.223.200.* 05.02.09, 00:44
                        Najlepsze że ten bank wcale nie rezygnuje z agitacji nowych klientów.
                        Choć mam kredyt w innym banku to też uważam że BRE i inne banki to zdziercy i w
                        przypadku kredytu zabezpieczonego bezpieczną hipoteką to po prostu kpina że
                        ustalane są marże i oprocentowania wg widzi mi się zarządu.
                        Polacy powinni pokazać że nie pozwolą sobie pluć w twarz i wycofać wszystkie
                        wkłady z tego banku i przenieść rachunki gdzie indziej.
                        Ostatnio jakaś konsultantka zadzwoniła do mnie abym założył konto w MBank.
                        Poprosiłem żeby pozdrowiła swoich szefów za tą politykę kredytową i odłożyłem
                        słuchawkę.
                        Proponuje to wszystkim.
                      • Gość: costumbre Re: proste pytanie - nie bijcie IP: 94.254.226.* 05.02.09, 08:08
                        > Dla banków tzw. klient indywidualny to nikt.

No to po co obsługują klientów indywidualnych? Karze im ktoś? Jednak jeśli już
                        ich obsługują to niech ich traktują jak klientów. Jak nie to niech się zamkną,
                        albo oddadzą lepszemu bankowi za złotówkę, bo po wypowiedzi prezia więcej nie są
                        warci.
              • Gość: agsamek Re: bank zachowuje sie jakby sie chcial zwijac z IP: 94.254.235.* 04.02.09, 22:25
                Wbrew pozorom kredyt refinansowy to dla nich teraz świetna sprawa, bo to oznacza
                żywą gotówkę na ich koncie, której obecnie najbardziej potrzebują.
      • Gość: 4g63 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 213.77.0.* 04.02.09, 14:11
        > Wiadomo juz od dawna, ze BRE to zlodzieje i cwaniaki jak zreszta wiele innych b
        > ankow, ale tak bezczelni jak teraz do tej pory nie byli - widac, ze maja w d* k

słusznie gadasz, dodam jedynie że nie tylko szwabskie ale wszystkie banki to największe zło tego świata, ja powoli wyzbywam się wszystkich instrumentów finansowych, nie bądą budowali pałacy i pasożytowali na moim życiu, o nie! nie dam się zfrajerzyć i tego życzę i młodym i starym
      • Gość: antyLichwiarz NIE dla Lichwy IP: *.zen.co.uk 04.02.09, 14:25
        wlasnie wycofalem 95% srodkow z mBanku, "Nie bedzie Niemiec plul nam w twarz". 5
        procent zostawilem na placenie rachunków, bo wygodnie. Ich strategia to
        zarabianie na wysokich marzach, moja strategia to nie dac zarabiac
        lichwiarzom.Basta!!!!!
        • Gość: jo Re: NIE dla Lichwy IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.02.09, 16:37
          No wlasnie. A ja bede trzymal kase. Konto mBanku przez 6 lat jego istnienia kosztowalo mnie chyba mniej niz 20pln. I to wlasnie dzieki wam i marżom :)
        • Gość: a Re: NIE dla Lichwy IP: *.tdi.tktelekom.pl 04.02.09, 20:55
          akby co to przelewy przez internet za darmo sa chocby w polbanku, ing czy
          aliorze - pewnie w innych tez, ale akurat te 2 mam i czasem korzystam z tego :)
          tak wiec w razie
      • Gość: adso Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.bremultibank.com.pl 04.02.09, 14:31
        Cwane ryje z centrali, hehehe:) Jeszcze nigdy z tej strony nie
        patrzyłem:P

A poza tym patrząc racjonalnie:
        1. BRE już nie proponuje takich umów (od 2 lat)
        2. Oferuje zmianę umowy ale opartą o rynkowe realnia (aktualną
        prowizję).
        3. Umowy się najpierw czyta, a potem podpisuje (jak Jarosław nie
        czytał co podpisywał to wielkie halo było...)
        4. Ciekawe jak by się każdy z tych krzykaczy zachował na miejscu
        zarządu takiego czy innego banku w momencie kiedy przychodzi taki
        kryzys?

Wiadomo, każdego obchodzi tylko swój własny garnuszek, a cała reszta
        to złodzieje i krętacze. Tylko, że z druga strona też może tak
        powiedzieć...
        • Gość: screen adso w fajnej domence masz neta :) IP: *.chello.pl 04.02.09, 15:37
          Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protesIP: *.bremultibank.com.pl

Masz jeszcze coś do dodania cwany ryju z centrali? :)
        • Gość: b kolego adso IP: 193.138.110.* 04.02.09, 15:50
          > 4. Ciekawe jak by się każdy z tych krzykaczy zachował na miejscu
          > zarządu takiego czy innego banku w momencie kiedy przychodzi taki
          > kryzys?

Ci ludzie nie uciekną dzisiaj, dadzą sie doić jeszcze przez 1-2
          lata, a potem, jak sytuacja na rynku kredytowym się uspokoi, dadzą
          dyla do konkurencji. Poza tym zła opinia ciągnie się latami, a
          odzyskać ją b.trudno. Krótkowzroczność zabija.
          Ja, po ostatnich przygodach z mBankiem (ewenement: warunki z decyzji
          kredytowej: marża, prowizja nie obowiązują Banku !!!) bez żalu
          przenoszę się z kompletem produktów do konkurencji
        • Gość: cotysynkuwiesz Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.09, 10:43
          pozyjemy zobaczymy - stac mnie i na placenie przez rok czy dwa czy
          trzy zawyzonego oprocentowania i na proces sadowy :-))))
          a ty sie kolego juz pakuj bo premi nie bedzie a i biurko sie przyda
          komus innemu :-)

pozdrowienia
      • adamo64 czego skomlesz? Zabierz kredyt do innego banku 04.02.09, 14:58
        czemu tego nie robisz? Bo jeden z drugim cwaniaczek chce wydudkac
        bank. Umowa jest umowa, a nie teraz skomlenie, ze za drogo. Tanio
        juz bylo.
      • Gość: elmo Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.02.09, 16:34
        Hehehehe :) To ktoś tak bank traktował? Jesli tak to gratuluje... frajerstwa ;)
      • Gość: Gr2s Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 17:39
        :-) 'Po partnersku'.. A co Ty z bankiem w związek wchodzisz..? Boże daj mu rozum
        i reszcie którzy biorą kasę a później zastanawiają się jak ją oddać.. Bank tu
        nie jest niczemu winny.
      • Gość: ekonomist frank po 4 polska to bankrut przez PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 21:00
        roztowski ogłosił o 150mld obligacji =zwrost kursu walut bedzie
        euro 7 zł
        dolar 5 zł
        frank 4 zł.
        kredytów nie będzie ,lokaty tanieją a banki przygotowóją sie do
        kupna obligacji na 12% po kupnie obligacji kursy walut stanieją .
        gdy euro dolar wysoki można kupić dużo obligacji

a z wysokiego kursu walut duży zysk dla bileckigo bo ludziska
        wzieły kredyty we frankach i trzeba ich łoić

• Gość: gość 20 tys. cywilnych procesów IP: *.frh.faurecia.com 04.02.09, 13:43
      Może pomógłby cywilny proces o celowe wprowadzenie w błąd, albo o
      świadome stworzenie wzorca umowy gdzie strony są nierówno
      traktowane - bank podnosi odsetki kiedy chce, a nigdy ich nie
      opuszcza.

20 tysięcy cywilnych procesów może wpłynęloby na prezesa i członków
      zarządu.

Trzeba się poradzić prawników, a potem każdy oszukany klient
      występuje przeciwko tym osobom, z imienia i nazwiska.
      • funia81 Re: 20 tys. cywilnych procesów 04.02.09, 13:50
        > Może pomógłby cywilny proces o celowe wprowadzenie w błąd

??? Ty chyba zartujesz. Nie widzieli, co podpisuja? Bank zachowuje sie dzis po
        chamsku i kreci sobie sznur na szyje (chociaz ja ich troche rozumiem: jest
        kryzys, trzeba zarabiac, a 20 tys. to pewnie niespelna 1% klientow), ale nie
        zmienia to faktu, ze tamci klienci maja slaba pozycje przetargowa.
        • Gość: s Re: 20 tys. cywilnych procesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 15:17
          Jestem klientką mBanku od sześciu lat. Kredytów nigdy nie brałam.
          Dotychczas byłam tym bankiem zachwycona, ale ostatnio słyszę złe
          rzeczy o Commerzbanku, a poza tym mBank oferuje coraz gorsze
          oprocentowanie lokat. Nie zlikwiduję konta, bo jest bardzo wygodne
          (zwłaszcza firmowe), ale większych pieniędzy już tam nie trzymam.
        • Gość: klient_mbanku Re: 20 tys. cywilnych procesów IP: *.oi.pg.gda.pl 27.03.09, 07:33
          Zgodnie z art. 76 ustawy Prawo Bankowe w razie stosowania zmiennej stopy
          procentowej w umowie kredytowej należy określić warunki zmiany stopy kredytu.
          Sąd Najwyższy w swoich orzeczeniach podkreśla, iż zmiana oprocentowania kredytu
          nie może być pozostawiona dowolnej ocenie banków. Okoliczności, od zaistnienia
          których ma być uzależniona zmiana wysokości oprocentowania kredytu, powinny być
          tak skonkretyzowane, aby mogła być dokonana należyta ocena, czy rzeczywiście one
          wystąpiły. Określenie kryteriów zmiany stopy oprocentowania kredytu powinno
          pozwalać na skontrolowanie przez sąd dokonanych przez bank zmian stawek
          odsetkowych w razie zakwestionowania tych zmian przez klienta. Sposób określania
          przez bank warunków zmiany stopy procentowej kredytu może podlegać ocenie z
          punktu widzenia naruszenia interesów konsumenta i w tym zakresie banki powinny
          zachować szczególną staranność, a w szczególności w odniesieniu do precyzyjnego,
          jednoznacznego i zrozumiałego dla konsumenta określenia tych warunków.
          (Uchwała SN z 19 maja 1992r., III CZP 50/92, OSP 1993, nr 6, s. 119, wraz z
          głosem W. Pyzioła; Uchwała SN z 6 marca 1991r., III CZP 141/91, OSNC 1992, nr 6;
          Wyrok SN z 5 kwietnia 2002r., IICKN 933/99; OTK z 15 grudnia 1992r. w sprawie K
          6/92; OTK 1992, nr 2, poz. 27)

Jednocześnie Art. 385 §2 Kodeksu Cywilnego stanowi, że umowa powinna być
          sformułowana jednoznacznie, a postanowienia niejasne winny być interpretowane na
          korzyść konsumenta.

myślę, że wystarczy na to aby złożyć podejrzenie popełnienia przestępstwa przez
          prezesa banku.....
    • Gość: prawda "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: 83.238.13.* 04.02.09, 13:43
      Mastalerz, zawsze nadęty, wyniosły bufon. W Zurichu, Generali a teraz w BRE.
      • Gość: tradoss Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.aster.pl 04.02.09, 13:48
        No proszę państwa, pięknie, pięknie! Zdecydowanie na ten temat
        powinien wypowiedzieć się obrzernie KNF i UKiOK. Ciekawe, czy te
        szacowne instytucje się tym w końcu zainteresują. W końcu w tym
        momencie sposób, w jaki BRE traktuje klientów, to de facto kopanie
        leżącego.
        • Gość: xx Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 13:55
          No i co powiesz, że jest to naganne moralnie?

bi.gazeta.pl/im/6/6202/z6202166A.png
    • Gość: nn Santander Consumer Bank IP: *.wincor-nixdorf.com 04.02.09, 13:48
      Postępują dokładnie tak samo. Tylko oprocentowanie ustalili sobie wyższe -
      5,35%. To jest sprawa większego kalibru a i pewnie klientów jest więcej. Niech
      KNF się zainteresuje sprawą...
      • Gość: xx Re: Santander Consumer Bank IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 14:00
        Ku..., ludzie, co wy za bzdety gadacie. Z pewnością nie jest to różowa sytuacja
        dla klientów tych banków, ale przecież widziały gały co brały. Ja sam brałem
        kredyt w tamtym czasie i brak związania oprocentowania z LIBOR było głównym
        argumentem, aby trzymać się z daleka od tych kredytów.

Ten cały szum przypomina skomlenie desperatów. Mają nadzieję, że zrobienie szumu
        im pomoże. Szum medialny z pewnością może spowodować spadek zaufania do tych
        banków, na czym może zależeć ich zarządom lub nie. Natomiast naiwnym byłoby
        sądzenie, że droga prawa cokolwiek da, lub że interwencja w KNF cokolwiek wniesie.
        • arfer Re: Santander Consumer Bank 04.02.09, 14:32
          Racja, niestety.

• sajm Re: Santander Consumer Bank 04.02.09, 14:35
          miałem kredyt w Santanderze, juz nie mam. ALe nie jest prawdą co piszesz: w
          umowie oprocentowanie jest związane z LIBOREM, tyle że nie jest określone w jaki
          sposób. Według Prezesa UOKIK ten wzorzec umowy jest niedopuszczalny, bo powinno
          być w umowie jasno opisane w jaki sposób moze się zmienić oprocentowanie.
          A z santaderem pożegnałem się w momencie, kiedy podnieśli mi oporcentowanie " w
          tył", tzn nowy harmonogram przysłano na początku marca, nowe oprocentowanie
          obowiązywało od połowy lutego i obejmowało już spłaconą ratę... To już jawne
          oszustwo.
    • kle_kotka "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. 04.02.09, 13:55
      żałosne i naiwne sa wasze wypowiedzi. Było pomysleć 2 razy zanim
      wdepnęliscie w kredyt. Nikt nie da Wam kasy za darmo bo niby skad ją
      brać, przeciez bank musi zapłacić tym od których ją dostał a i
      pokryć koszty swojej działalnosci. Polacy nie maja pojecia o
      kredytach czerpią wiedzę od sasiadki z klatki.

Występowanie dop banku z pretensjami to nonsens podpisaliscie w
      końcu jakies umowy więc możecie miec pretensje tylko i wyłącznie do
      własnej głupoty.
      • Gość: W. Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.tt.com.pl 04.02.09, 14:23
        No i nikt o kasę nie prosi.
        Setno sprawy to nierówne traktowanie.
        A w każdej umowie można znaleźć jakiś haczyk, kwestia tylko
        uczciwego podejścia do sprawy.
        • Gość: gosciu Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 87.204.210.* 04.02.09, 18:10
          jakie równe traktownie,
          mam kredyt w BZWBK od 2002r. (marża była wtedy 3p.p.) kilka lat
          później 1,5 p.p.- więc co, późniejszym klientom mieli dawać marze
          jak mi albo mnie przeprosić i dać mniejszą?
          decydowałem się na takie warunki i nie marudzę na forach,
          w zeszłym roku renegocjowałem warunki i bank zmniejszył mi marżę
          (teraz mam korzystniejszą niż dzisiejsi klienci) - i co mają mi ją
          dzisiaj zwiększać?
          jak się nie podoba to nikt nie zmusza do brania kredytu w danej
          instytucji
      • Gość: calicja Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 193.108.194.* 04.02.09, 14:46
        zgadzam się z przedmówcą! a to mój komentarz:
        www.finansowy.pl/kredyty/62/kredyty-w-kryzysie.html
      • Gość: kwl Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 17:37
        I to chyba wszystko w tym temacie. Klienci banku uważają, że im się należy..
        Tylko by brali a później lament. Proponuje czytać ze zrozumieniem i myśleć.
      • Gość: qwert Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 217.153.62.* 04.02.09, 22:30
        a ja dostalem dzisiaj nowe oprocentowanie kredytu w
        SantanderConsumer na nastepne 6 miesiecy i co??? i rata spadla z 400
        do 300 frankow. idzcie w cholere z tego BRE
    • Gość: widziały gały widziały gały co brały IP: *.ols.vectranet.pl 04.02.09, 13:55
      jw.
    • kle_kotka "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. 04.02.09, 13:58
      tylko patrzec jak niezadowoleni klienci się zbiorą do kupy i pójdą z
      kosami na bank.... odebrac co im się nalezy.

A co w końcu klient nasz pan, bank w swojej wdziecznosci powinien im
      umorzyć z połowe tych kredytów w końcu ccięzko im płacic, a tu wkoło
      tyle pokus ciuchy, sprzet agd i rtv...
      • Gość: Klaus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.09, 14:09
        Kimkolwiek jesteś - pie...bez sensu. Lichwa to lichwa. To raz. Dwa
        to kit a nie argument że "my daliśmy kredyt we franku a w innych
        bankach by nie dostali".
        Piszesz jakbyś była (był?) z banku...
        Ja mam np. ciekawe zamieszanie z MILLENIUM. Mam kłopot z odbiorem
        mieszkania (jakość). I "bankierzy" (pożal się Boże) twierdzą że
        umowa jest na określoną nieruchomość i nie ma możliwości zmiany
        przedmiotu zabezpieczenia i kredytowania. A dlaczego? A bo można
        przyciąć na prowizji za spłatę, na różnicach kursowych, na skoku
        kursu franka.
        A jeśli chodzi o bankierów... Jedna taka zołza z "makarońskiego"
        banku napisała w swoim profilu na stronach "innych kobiet" że "żyje
        z opowiadania klientom bajek". Ona sprzedawała tzw. inne instrumenty
        bankowe... Powiedz teraz że banki są fair tym których firmy pójdą do
        piachu z powodu tych "bajek"...
        A nasz nadzór bankowy - ot pożal się boże ...
        • adamo64 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 15:02
          A ktos ci przystawil pistolet do glowy i zmusil do wziecia kredytu.
          Wziales moje pieniadze, a ja chce swoje procenty a bank swoje za
          posrednictwo. Czasy darmochy minely.
          • Gość: Klaus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.09, 15:17
            No i piszesz jakby jedynym co masz do powiedzenia było "ja chcę".
            Albo czytaj ze zrozumieniem albo nie dawaj głosu.
            Ja mam kasę by kredyt spłacać, deweloper ma wolę żeby kasę oddać
            tylko że w takiej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie żeby spłacać
            dobre - patrz inne - mieszkanie. Że niby chcą zebym eszcze raz wział
            kredyt i zapłacił prowizję?
            A skąd pierdoło64 wiesz że to Twoja kasa? Może masz akcje tego czy
            innego banku i teraz w d..dostajesz? A moze z tej Twojej kasy
            wkrótce nic nie zostanie....hahaha
            • Gość: p --- tak tuaj chodzi tylko i wylacznie o prowizje IP: *.pljtelecom.pl 04.02.09, 15:49
              Generalnie powinien tam byc w umowie zapis, ze jak bierzesz drugi
              kredyt w banku millenium to nie placisz prowizji, albo przynajmniej
              czesci prowizji. Tzn ja kiedys tam bralem kredyt hip. i cos takiego
              mialem wpisane.
              p
      • Gość: Soleo Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.09, 10:39
        chyba nie czytalas uwaznie - to nie o kredyty gotowkowe idzie. poza
        tym lamanie prawa przez bank to nie jest najlepsza opcja - a BRE
        ostatnio nagminnie to robi i za chwile bedzie mial lawine pozwow - za
        te kredyty, za interbrok i za opcje :-)
    • Gość: remus "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: *.vlan50.dengo.lubman.net.pl 04.02.09, 14:06
      Co prawda nie mam kredytu mieszkaniowego w BRE Banku ale posiadam kilka
      produktów przez nich oferowanych. Ale w takiej sytuacji to dla zasady trzeba
      rozważyć likwidację wszystko. I namawiam innych do takiego samego kroku. Choćby
      w imię solidarności konsumenckiej.
      Pozdrawiam
      • pompywilden Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 14:43
        Dziękuję za propozycję.
        Nie jestem zainteresowany.
        Dla mnie mBank jest OK.

Solidarność konsumencka? A co to!?
        • Gość: remus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.vlan50.dengo.lubman.net.pl 04.02.09, 15:20
          A to jest drogi Panie taka sytuacja w której klient, choćby taki jak ja, widząc,
          że firma stosuje niecne praktyki wobec innych klientów przenosi swoje zasoby
          finansowe do konkurencji. Mbank już dawno niczym się nie wyróżnia na tle innych
          banków oferujących konta internetowe. A w praktyce zrozumie Pan co to jest
          "solidarność konsumencka" gdy sam Pan wpadnie w kłopoty (czego nie życzę) i ktoś
          na znak protestu przeniesie swoje walory do konkurencji. BO dzisiaj "inni" mają
          kłopot a jutro możemy to być my. Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Arek Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 19:42
            Nie mówiąc o tym, że sama strona ekonomiczna przeniesienia wygląda bardzo
            obiecująco. To, że teraz dostają mocno po tyłkach kredytobiorcy hipoteczni nie
            oznacza, że za chwilę nie dostaną inni. Na pewno nie liczy się pojedynczy
            klient, ale statystyka może zdziałać cuda, gdy ich będzie więcej.
      • Gość: s Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 15:24
        A znasz lepszy bank dla kogoś, kto nie bierze kredytów? Ja mam tam
        konto prywatne i firmowe, i jestem bardzo zadowolona - łatwa obsługa
        (chociażby w porównaniu z kontem iPKO BP), brak haraczu za
        prowadzenie konta, minimalne opłaty za przelewy. Znakomity serwis
        funduszy inwestycyjnych i rachunek giełdowy (wiem, że teraz w giełdę
        i fundusze nikt nie inwestuje, ale to się przecież kiedyś zmieni).
        Szkoda tylko, że sprzedali się Niemcom. Z powodu tego, co się dzieje
        z Commerzbankiem, nie trzymam już tam większych pieniędzy.
        • Gość: remus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.vlan50.dengo.lubman.net.pl 04.02.09, 15:41
          Szanowna Pani, nie przeczę, że mbank posiada "Znakomity serwis
          > funduszy inwestycyjnych i rachunek giełdowy (wiem, że teraz w giełdę
          > i fundusze nikt nie inwestuje, ale to się przecież kiedyś zmieni". Owszem
          patrząc na to z tej strony trudno znaleźć lepszą ofertę. Ale wszystko inne
          (darmowe prowadzenie konta, darmowe przelewy, dobra obsługa, oprocentowanie
          lokat itp. ) oferuje inne banki (choć nie ten wspomniany przez Panią :) Ja nie
          posiadam konta firmowego w mbanku więc pewnie trudniej mi dostrzec walory o
          których Pani mówi. Po prostu - jestem w stanie rozważyć rezygnację z ich usług
          bo dobre traktowanie innych klientów jest dla mnie wyznacznikiem korzystania z
          usług jakiejkolwiek firmy. Nie wzywam do zawiązania "pospolitego ruszenia"
          przeciw firmie, najwyżej do rozważenia hipotetycznie sytuacji, że może nas
          spotkać podobna sytuacja....
          • Gość: ciekawy te remus wymień te banki IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 19:44
            interesuje mnie realny brak kasy za prowadzenie konta i brak kasy za przelewy
            Wymień choćby 3!!!!
    • Gość: mSTOP "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: *.isw.intel.com 04.02.09, 14:09
      Ludzie, wycofujcie masowo gotowke z mBanku i bedzie jeden wielki mSTOP. Mbank
      i BRE bank padna i wroca jeszcze na kolanach negocjowac z klientami. To samo
      ze spreadem na walutach. Byl 4,5 %, pozniej 5% a teraz 6,2%. Nie bylo
      mozliwosci zapisania spreadu w umowie kredytowej. I co mBanku? Jutro sie
      obudzimy to powiecie ze spread wynosi 50%? mSTOP, wycofujemy gotowke z banku.
      Wrocicie do klientow na kolanach. mBankrupt. Wklady i tak sa gwarantowane w
      100% traz. mBankrupt = mStop.
      • arfer Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 14:34
        Widzisz, 95 % Klientów raczej na m i Multi nie narzeka - mając dziś np. kredyty oparte o LIBOR mają oprocentowanie na poziomie ok. 1,6 %. I generalnie - bardzo dobre kredyty.

Nikt spośród nich - osobiście zadowolonych - nie przejmie się (brutalne , ale prawdziwe) tym, że część kredytobiorców podjęła ryzyko nie opierania oprocentowania o LIBOR.
      • Gość: cleo Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 195.42.249.* 04.02.09, 15:04
        do mStop: Komu zrobisz na złość? Jak bank zbankrutuje, to wejdzie
        syndyk i wszystkie kredyty staną się wymagalne czyli do
        natychmiastowej spłaty. Ile osób stać na spłatę kilkuset tysięcy
        złotych od reki?
        • arfer Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 15:13
          Obaj bredzicie.

Żaden kredyt nie stanie się wymagalny, syndyk wejdzie w prawa banku. I tyle. Dla kredytobiorcy nic się nie zmienia, a już na pewno nie musi natychmiast spłacać kredytu.

A nawoływanie do doprowadzenie do upadku banku z powodu płynności - nie wiem, czy głupota jeszcze większej skali.
      • Gość: Anna Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.alfanet24.pl 04.02.09, 16:55
        > Ludzie, wycofujcie masowo gotowke z mBanku i bedzie jeden wielki
        mSTOP.

Popieram, ja wczoraj wycofałam cały depozyt na Lokatę Killer w
        Pocztowym:) Skoro mBank nie chce moich oszczednosci, to prosic sie
        nie bede xD
        WYCOFUJMY oszczednosci z BRE!
        • funia81 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 20:01
          Chcecie, to wycofujcie. Nie ma drugiego tak wygodnego i ZUPELNIE DARMOWEGO konta
          jak w mBanku.
          • Gość: a Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.tdi.tktelekom.pl 04.02.09, 20:56
            wlasnie, ye sa.. no ale wzgoda to ryecy wygledna ŁP
    • Gość: Michu75 "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: *.tbs-net.rekin.net 04.02.09, 14:13
      Jestem jednym z "poszkodowanych". Wczoraj BRE zaproponował mi przejście na
      zasady marża+LOBOR przy marży 4%. Obśmiałem go i tyle. Stać mnie na spłacanie
      kredytu, ale z bezczelnością trzeba walczyć. Przeniosę się do innego banku dla
      zasady.
      • Gość: PO Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 193.32.30.* 04.02.09, 14:23
        ale w innym banku tez zaplacisz obecnie podobna prowizje.
        Prowizja w bardzo duzej mierze wynika z kosztu pieniadza na rynku
        miedzybankowym, a obecnie jest tam duuuzo drozej niz 1-2 lata temu.
        CHF obecnie kosztuje bank ok. 2,5-3% + LIBOR/WIBOR, wiec nikt teraz
        nie da kredytu LIBOR/WIBOR + 1,5% jak w przeszlosci. Prawda jest
        taka, ze obecnie banki dokladaja do kredytow LIBOR + 1,5% i z checia
        by sie ich pozbyly jakby mogly...
        • arfer Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 14:35
          Dokładnie, do tego podwójne przewalutowanie.

Przenoszenie kredytu dla zasady to głupota.
        • sajm Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 14:40
          patrz, a mi sie wydawało że LIBOR określa właśnie koszt pieniądza na rynku
          międzybankowym....
          • Gość: Michu75 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.tbs-net.rekin.net 04.02.09, 14:47
            Dokładnie.
          • Gość: PO Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 193.32.30.* 04.02.09, 16:26
            moze dalej Ci sie tak wydawac - ale racji nie masz.
            LIBOR/WIBOR to jedno, a koszt pieniadza na rynku miedzybankowym to
            drugie.
            LIBOR jest punktem odniesienia, podobnie jak stopy procentowe
            ustalane przez NBP - popatrz ile wynosza stopy procentowe, a ile
            banki placa za depozyty. Za depozyty placa wiecej niz sa stopy,
            ktore powinny okreslac ile kosztuje kredyt, a wiec kredyt w PLN
            jest za 6%, a depozyt na 7% - tak wiec tez sie nie zgadza, ale tego
            faktu nie negujesz...
            • Gość: Michaił Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.toya.net.pl 05.02.09, 07:55
              Nie masz racji, koszt pieniądza na rynku międzybankowym to właśnie libor/wibor, a analogia do stóp procentowych jest nietrafiona.
              • sajm Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 05.02.09, 11:32
                dokładnie
                bank do kosztu pieniądza, jaki musi ponieść pożyczająć go na rynku
                międzybankowym dolicza marżę i to jego zarobek.
                koszt pieniądza czyli stopy procentowe NBP mozesz porównać do stóp
                EBC czy banku centralnego Szwajcarii(nie wiem jak się on dokładnie
                nazywa). Rozszyfruj skrót LIBOR to Ci wyjdzie jasno i czytelnie.
                • Gość: PO Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 193.32.30.* 06.02.09, 12:28
                  rozmumiem analogie pomiedzy stopami NBP i EBC, a takze co to jest
                  LIBOR. Ale pieniadz nie jest dostepny na rynku ani po stopach
                  NBP/EBC, ani po % LIBOR/WIBOR. Male banki, biora pieniadze z rynku
                  poprzez duze, albo poprzez banki matki. To oczywiscie kosztuje
                  dodatkowo i stad pojawia sie wiekszy koszt a zatem i prowizja. A
                  poprzez kryzys i brak zaufania pomiedzy bankami (brak
                  zaufania=wieksze ryzyko=wiekszy %) koszt dodatkowo sie zwieksza.
                  Banki chca zarabiac, ale oczywiscie, ze nie chca dokladac. Jest
                  wolny rynek, i wszyscy rozczarowani moga poszukac kredytu w CHF po
                  0,9 % bo tyle chyba jest obecnie 6M LIBOR - ale zareczam, ze teraz
                  nie znajda - bo teraz CHF kosztuje wiec, nawet w Szwajcarii. I dalej
                  mozecie opowiadac bajki, ze powinno byc po LIBOR/WIBOR %, ale nie
                  znajdziecie.
        • Gość: Michu75 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.tbs-net.rekin.net 04.02.09, 14:45
          Taką prowizję (2,5-3%) uważam za przyzwoitą. BRE przegiął z proponowaną prowizją
          4%. Gdybym podpisał tę umowę a LIBOR pójdzie w górę (o co nietrudno) to moje
          oprocentowanie może dojść np. do 6-7%, a to przestaje być zabawne.
      • Gość: malkontent Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 14:23
        Mam to samo. Wcześniej się nie dało przejść na Libor + marżę, teraz mi
        proponują, ale za 3,7% rocznie (poleceni przeze mnie klienci dostali 1 max 2%
        marży).

Siłą mnie tam nikt nie trzyma, stać mnie żeby płacić nawet i obecne 4.5 (kredyt
        brałem i tak przy kursie CHF ok. 2,7), ale drażni mnie to dymanie i chyba się
        zwinę z tym całym interesem i kontem Aquarius gdzie indziej, też dla zasady.
    • Gość: smok widzialy galy co braly IP: *.54.175.129.tvksmp.pl 04.02.09, 14:16
      wasza strata zysk pracownikow. dzieki wam mniej ludzi zostanie zwolnionych, pozostali moga liczyc na premie. to wlasnie dzieki wam! i powinniscie byc z tego dumni.
    • Gość: zorro5 "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: 195.205.116.* 04.02.09, 14:20
      NIKT NIKOGO DO KREDYTU NIE ZMUSZA ; MYŚLENIE NIE BOLI
      • Gość: Klaus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.09, 14:23
        zazdrościsz bo ciebie nie stać młotku?
        • Gość: Dextro Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.aster.pl 04.02.09, 14:33
          Pytanie do pracowników BRE, którzy są tu, jak widać, dość aktywni.
          Jak Wytłumaczycie mi, posiadaczowi kredytu z nowego portfela w CHF,
          fakt, że coraz bardziej dymacie mnie na spreadzie, który niedługo
          będzie jednym z najwyższych na rynku?
          • Gość: Klaus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.09, 14:35
            Jeśli do mnie pijesz to pudło. Nie jestem z banku - żadnego. Sam mam
            do lichwy żale...
          • arfer Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 14:36
            AKurat nie kochając BRE muszę Cię sprostować - akurat (o dziwo) spread to BRE w tej chwili ma na jednym z najniższych poziomów na rynku.

Co nie znaczy, że nie wzrósł (%) w ostatnich miesiącach - jak niemal, niestety - wszędzie.
        • Gość: ju8 Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 86.47.47.* 04.02.09, 14:42
          ty debilu z pusta glowa, ciebie nie stac, ze bierzesz kredyt
          nie pisz na forum bo mnie smiech ogarnia
        • Gość: m Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 62.29.169.* 04.02.09, 14:59
          chyba ciebie nie było stać jeżeli wziąłeś kredyt
          • Gość: Klaus Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.09, 15:21
            Wot - powiedział co wiedział. Skoro spłacam przez ponad rok, a i
            kasy jakoś mi na lokatach nie ubywa to było mnie stać. Inna sprawa
            że nie miałem gotówki na całość, ale po to są banki, tyle że
            normalnie działające, a nie stosujące idiotyczne procedury. Bo
            bankierów ci u nas niet, jedynie urzędnicy bankowi. Nie ma też
            doradców klienta a jedynie sprzedawcy...
        • Gość: elq Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 17:56
          > zazdrościsz bo ciebie nie stać młotku?

Widzisz głupku - mnie stać na to, żeby inwestować BEZ kredytu! I
          śmieję się dzisiaj z takich pewnych swej wielkości i mądrości
          GŁUPKÓW!
    • Gość: z "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: *.chello.pl 04.02.09, 14:30
      Żadne lamenty tu nie pomogą. Bank zarabia jak umie. Nałapali klientów i teraz mają ich w garści. Utrata "dobrej marki" to nie jest żaden problem. Nie dzisiaj. W końcu zawsze można zbierać lokaty i udzielać kredytów pod nową nazwą np. nBank, oBank lub jakąś zupełnie nową wymyśloną, język polski jest taki bogaty.
    • Gość: x "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 14:33
      uczciwe postawienie sprawy:
      "Klienci bez żadnych opłat mogą zrezygnować z umowy z nami i przejść
      do innego banku, ale tego nie robią. Wielu z nich w ogóle nie
      dostałaby finansowania we franku."
      • Gość: Vince Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.oracle.co.uk 04.02.09, 14:43
        Dostałoby albo i nie. Nikt łaski nie robi. Ja jużlikwiduje swoje produkty w
        mbanku a z przeniesieniem kredytu z multi poczekam jak spadna marże.
        Mam nadzieję ze włąsciciele BRE wyleję pana prezesa z wielkim hukiem gdy
        zniknie im z portfela 20 000 klientów z kresytem hipotecznym.
    • Gość: obywatel Polskie pieniądze w polskim banku IP: *.slp.vectranet.pl 04.02.09, 14:58
      czas zamknąć konto w mbanku, nie mam ochoty nabijać kabzy niemcom.
      • Gość: Anna Re: Polskie pieniądze w polskim banku IP: *.alfanet24.pl 04.02.09, 15:03
        Skoro prezes byl taki szczery w prasie, to moze Wy tez napiszcie mu
        szczere pozdrowienia?

j.mastelarz @ brebank.pl
      • Gość: Ania przenoszę kasę do PKO BP IP: *.slp.vectranet.pl 04.02.09, 15:22
        konto w mbanku przyda się do darmowych przelewów w sklepach internetowych.
        Większa kaska do polskiego banku
    • Gość: golarz Filip Sezon na leszcza IP: 212.95.49.* 04.02.09, 15:03
      Trudno żeby nie golili leszczy, skoro sami się o to prosili. Nie przejmujcie się
      frajerzy; przecież kupując na górce cenowej, wymarzony, 70m "apartament" z
      ytonga, podobno wygraliście życie :-D
      • Gość: Badili Oprocentowanie rachunków też mają do kitu. IP: *.jmdi.pl 04.02.09, 15:39
        Chyba zapomnieli, że nie są już jedynym bankiem z dostępem do usług przez net i trochę zapomnieli o konkurencji, a więc chętnie im to przypomnę przenosząc środki do innego banku, co radzę uczynić wszystkim babrającym się w tym syfie.
        • Gość: ciekawy Badili wymień ten bank do którego chcesz przenieść IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 19:45
          swoja kasę
    • Gość: Mario "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.02.09, 15:04
      O mało nie wdepnąłem w ten kredyt w mbanku, ale intuicja mi
      podpowiadała, że trzeba się zdać na sztywny mechanizm (LIBOR +
      marża) a nie na decyzje chciwego zarządu banku.
      Uważam, że argumentacja - trzeba czytać umowy to bzdura - większość
      ludzi to analfabeci ekonomiczni, nie potrafią liczyć i przewidywać
      decyzji finansowych. Cały czas mamy mentalność komunistyczną - że
      banki, doradcy, ubezpieczyciele to instytucje, jednostki zaufania
      społecznego. Rzeczywistość jest zupełnie inna, to są sprzedawcy
      którzy oferują to co się najbardziej im opłaca i na każdym kroku
      chcą nas oskubać z kasy!
      Kiedys byłem zwolennikiem liberalizmu finansowego - niewidzialna
      ręka rynku, prawo popytu, podaży - wszystkto to bzdura bo nie
      uwzględnia chęci zrealizowania chwilowych zysków i chciwości pseudo
      menadżerów! Kiedyś problemem było ustawianie stanowisk z klucza
      politycznego - teraz problemem jest krótkowzroczność i chciwość.
      Trzeba nam więcej mechanizmów nadzoru i konsekwentnego eliminowania
      przez konsumentów nieuczciwych firm. Ja rezygnuję z konta i karty
      kredytowej w mbanku - dzisiaj naciągają tych co wzieli kredyty jutro
      naciągną mnie na czymś innym.
      • Gość: Melkot Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 18:19
        Ja też jestem ze "starego" kredyty w mbanku. Oczywiście niepokoiło
        mnie, że marże ustala zarząd, ale pracownik banku przekonał mnie, że
        w końcu na rynku jest konkurencja i bank nie będzie narażał się
        niekonkurencyjność, bo mu klienci pouciekają. I co? I okazało się,
        że ogólna zapaść na rynku kredytów w CHF wyłączyła konkurencję i
        zostałem z kredytem w mbanku de facto jak ten chłop feudalny do
        ziemi przypisany, a bank ma konkurencyjność w d... bo sam ledwie
        dyszy, a niemiecki właściciel jest bankrutem ratowanym przez rząd.
        Kicha!
    • Gość: piotr Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 15:18
      Dlaczego jeszcze żaden bank się niezgłosił po nasze kredyty.
      Zapraszam? chętnie oddam się w dobre ręce i ucieknę z BllleBanku.
      Beszczelna wypowiedź vice prezesa!!!
    • Gość: Krzysiek "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: 212.160.172.* 04.02.09, 15:20
      Wydaje mi sie ze umowy ktore nie precyzuja kiedy i o ile moze byc podnoszone
      oprocentowanie kredytu, moga byc nie do konca zgodne z prawem. W przypadku braku
      precyzyjnych zapisow, stosuje sie zapewne prawo cywilne. Wg mnie sad roztrzygnac
      sprawe moze tylko w jeden sposob - jesli bank podnosi w gore oprocentowanie od
      razu po zmianie libor (czyli technicznie jest to mozliwe) to po takim samym
      czasie powinien obnizyc je w dol, poniewaz jak sie domyslam istota zapisu o
      zmianie przez bank oprocentowania jest dostosowanie oprocentowania do zmian LIBOR.
      • arfer Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes 04.02.09, 15:21
        Problem w tym, że nie tylko LIBOR.
    • Gość: KoLiber "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: *.bremultibank.com.pl 04.02.09, 15:21
      "..Bank zaproponował im zmianę umów i przejście na nowe warunki,
      ale marże zaoferował powyżej 3,5 proc., podczas gdy w ubiegłym roku
      standardem było 1-1,5 proc..."
      A miesiąc temu paliwo na stacji kosztowało 3,20, a teraz kosztuje
      3,50, co nie uprawnia mnie do tego, zeby wykłócać się o cenę podczas
      płacenia.
      • Gość: screen Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.chello.pl 04.02.09, 15:41
        "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ...IP: *.bremultibank.com.pl
        Gość: KoLiber

Następny cwany ryj z centrali :)
        • Gość: Magda Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 77.236.9.* 04.02.09, 18:07
          A teraz odnieś się merytorycznie do tego co napisał przedpiśca. To, że pisze z
          adresu multibanku nie znaczy, że nie ma racji.
          • Gość: screen Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.chello.pl 04.02.09, 19:10
            Ale do czego tu się odnosić?

Cena benzyny na polskich stacjach skorelowana jest z wartością złotego do dolara
            (te o re tycz nie).

Z czym skorelowana jest marża banku?
            Ja nie neguje prawa banku do ustalania marży na poziomie 3,5% Jak nie negowałem
            prawa do ustalania marży 200% przez deweloperów.

Skoro wypowiada się pracownik BRE (może nawet działu PR, albo nawet i pan
            rzecznik którejś ze spółek) to miło byłoby, żeby zaprezentował rzeczowe
            argumenty. W końcu jako pracownik BRE, w dyskusji dotyczącej BRE, pod artykułem
            o BRE, firmuje swoje wystąpienie marką BRE.

Co on tam sobie myśli prywatnie, to jego sprawa. Jak już klepie ze służbowego
            komputera i służbowego łącza w godzinach pracy, znaczy, że robi to quasisłużbowo.

Jeśli uznasz, że pracownik (może nawet z wykształceniem ekonomicznym) któregoś
            BRE ma prawo do sygnowania takich wypocin "tłumaczeniowych" logiem BRE, to ja
            się pytam gdzie byli jego rodzice. Tfu! Gdzie jest jego zwierzchnik, który
            przyjmował do pracy w banku człowieka który:
            a) PR (rozwiń sobie skrót) - mniej niż zero
            b) wiedza o ekonomii - mniej niż zero
            c) obsługa komputera - poziom średni (posta napisać potrafi, ale nie wie, że
            domena z jakiej pisze się "ujawni")

Może w CV miał dopisane w "umiejętnościach": cynizm i bez zmrużenia oczu dojenie
            klienta :)

• Gość: costumbre Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: 94.254.166.* 04.02.09, 23:00
        > A miesiąc temu paliwo na stacji kosztowało 3,20, a teraz kosztuje
        > 3,50, co nie uprawnia mnie do tego, zeby wykłócać się o cenę podczas
        > płacenia.

Naprawdę kupujesz za tyle paliwo? Ha, ha, ale Cię oszukują na tej stacji. Jak
        kupuję po 3,26. Wykłócać się nie wypada. Wypada olać tą stację i tankować gdzie
        indziej. A stacja z drogim paliwem może lepiej niech sprzedaje waciki.
    • Gość: komentarz "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest ... IP: 160.83.57.* 04.02.09, 15:25
      Stoje troche z boku z tymi kredytami, ale wewnetrzna sila pcha mnie
      by to cale zamieszanie skomentowac ;)

Prezes mBanku zapomina chyba, ze ten bank powstal glownie poprzez
      marketing szeptany i tak samo szybko jak zyskiwal klientow po takiej
      wypowiedzi moze rownie szybko zaczac tracic, tym bardziej, ze
      obecnie tego typu konto to zadne "nowum" na rynku bankowosci.
      Wypowiedz Prezesa jasno pokazuje ile obchodza go klienci jego banku -
      zarowno Ci ktorzy dostarczaja pieniadze na kredyty jak i Ci, ktorzy
      te pieniadze pozyczaja od banku. Inna sprawa ze bank za pozyczone
      pieniadze musi miec zaplacone, choc robienie interesow nie moze sie
      opierac o zasade "slepa babcia w karty grala" i kto kogo bardziej
      przechytrzy a powinno sie opierac o zasade by wspolnie zrobic tak by
      obie strony dostaly tego co chca a bank otrzymal uczciwa zapłate za
      pozyczony kapital.
      Jezeli Prezes bylo nie bylo chyba-banku chce stosowac sztuczki rodem
      z gieldy samochodowej i cwaniakow biegajacych tam z kartami i
      oferujacych gre ....... coz pewnie wyniosl to z domu gdzie nikt nie
      nauczl go co to zwykla uczciwosc, ale widocznie zasady zarezerwowane
      dla złodzieji rodem z dna spolecznego w tym domu panowaly. Ludzie z
      Klasa nigdy w ten sposob sie nie zachowuja, bo honor i slowo jest
      wazniejsze niz pieniadze. Klase sie ma, a Prezesem sie bywa.

To tyle moich spostrzezen.
    • Gość: tomalxx "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 15:41
      Do wszystkich piszących: widziały gały co brały, itp.

Te, jak mówicie, "mało istotne" 20 000 klientów, to w większości
      dość majętni (jak na polskie warunki) ludzie, w większości na
      stanowiskach managerskich średniego i wyższego szczebla; osoby,
      które stanowiły do niedawna grono najwierniejszych klientów mBanku i
      MultiBanku. "Napędzały" klientów polecając im produkty innym.

Jak piszą: stać ich na płacenie (tymczasowe) większych rat, stać ich
      również na długotrwały bój formalno-prawny z BRE.

Moim zdaniem (ja też mam taki kredyt w Multibanku) nie jesteśmy na
      straconej pozycji. Jest kilka dróg, które doprowadzą nas do
      szczęśliwego zakończenia. Nie nastapi to jednak szybko. A gdy
      uzyskamy rozstrzygnięcia satysfakcjonujące nas, bank odda nam
      nadpłacone pieniądze wraz z odsetkami ustawowymi.

A w tej chwili BRE traci na wizerunku...
    • Gość: insider "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protest .. IP: 83.168.106.* 04.02.09, 15:42
      Pamiętam jak 2.5 roku temu gdy szukałem kredytu hipotecznego to w
      Mbanku przekonywali mnie tam że to lepiej gdy oprocetowanie jest
      ustanawiane decyzję zarządu a nie stawką WIBOR czy LIBOR. Wybrałem
      inny bank i kredyt, ale przecież mogłem im uwierzyć.. Banki są na
      pewno nieuczciwe, umowa ma wiele stron, nie bedąc specjalistą trudno
      przegryźć się przez całą umowę i różne kryczki dopisane małym
      druczkiem. Czasem odnoszę wrażenie że specjalnie wprowadzają klinta
      w błąd
    • Gość: muchomoor Re: "Polska": Klienci BRE nie mają szans - protes IP: *.wolomin.net 04.02.09, 15:45
      Dziękuje za radę Pana Prezesa. Najszybciej jak będę mógł zrezygnuje z usług
      Bankozaura. Niestety Pan Prezes pamiętał o podwyżce oprocentowania gdy Bank
      Szwajcarii podnosił stopy, nie w drugą stronę ten mechanizm nie działa. I
      kolejna uwaga widać że BRE zbiera na pieniądze pokrycie strat swojego
      właściciela Commercbank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka