Gość: grazyna IP: *.uznam.net.pl 04.09.14, 10:45 Czy nie czas z tym skończyć? jedna godzina w-f i dwie religii.Tragedia.To właśnie na ten temat powinni zorganizować akcję "Ratujcie maluchy".Co sądzicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sdfg Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 04.09.14, 15:46 Nie zamierzam swojego dzieciaka posylac do zadnej salki na katechizm. Nie mam czasu na chodzenie z nim, samo nie bedzie chodzic po ciemku ani szwedac sie wokół kosciola w oczekiwaniu na lekcje. Płace podatki, z ktorych finansowana jest szkola i mam pelne prawo do lekcji religii w szkole. Jak chcesz wiecej w-f wystap do dyrekcji niech zrobia z godzin do dyspozycji dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 04.09.14, 18:01 Moim zdaniem 2 godziny religii to o jedną co najmniej za dużo.Rzeczywiście bieganie po salkach może być kłopotliwe,ale jedna godzina katechezy zupełnie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bnm Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 04.09.14, 18:24 W szkołach publicznych sa dwie, ale na Matejki w TSG chyba jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 04.09.14, 20:52 Nie posyłaj. Albo posyłaj tylko na jedna godzine tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 wystarczy zwrócić sie do biskupa 05.09.14, 15:28 Aktualny stan prawny w tej kwestii nakłada na szkołę publiczna obowiązek zapewnienia dwóch godzin religii tygodniowo. Regulacje prawne katechezy wynikaja z Konkordatu między Stolicą Apostolską a Rzeczpospolitą Polską. Wymiar godzin wynika z rozporządzenie MEN z dnia 14 kwietnia 1992r. "Wyrażenie zgody na jedną godzinę tygodniowo należy odpowiednio do biskupa diecezji Kościoła Katolickiego albo do władz zwierzchnich Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego i innych Kościołów i Związków Wyznaniowych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doni Re: Religia w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.14, 11:37 Ja w ogole nie widze mozliwosci zorganizowania lekcji w salkach przy kosciolach w naszym miescie. Ani w Chrystusie Krolu ani w Gwiezdzie Morza salki nie spelniaja wymogow BHP i p/poż. W innych kosciolach nie ma salek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 10.09.14, 14:43 8 lat podstawówki chodziłem do takich salek przy kościele i żyję.Przez religię dzieci siedzą w szkołach do 16 albo i dłużej.Nie jestem za tym żeby przenosić religię bo komu chciałoby się chodzić po lekcjach do kościoła ale też jestem za tym żeby zmniejszyć liczbę godzin z 2 do 1 bo to w zupełności wystarczy a korzyści będzie sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Religia w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.14, 15:13 To było za komuny, te tragiczne salki były OK, bo dzieci sie w garazach uczyly na wsi. Dzis podejrzewam nie dali by zgody na zajecia dzieci w takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goni Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 17.09.14, 08:42 I tak czekaja z mamusia przyjedzie samochodem po nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 19.09.14, 09:11 Komuniści, podpisując pakt z diabłem zwany konkordatem, dokładnie zdawali sobie sprawę, co czynią. Dla nich, najważniejszy był głos wyborczy – na siłę pragnęli przygarnąć do siebie, zacofaną mentalnie wschodnią ścianę. Skoro społeczeństwo Irlandii, czy Belgii zrozumiało, że kościół katolicki to wielkie kłamstwo, oszustwo, że to bezkarne siedlisko wszelkich dewiacji – dlatego mam wielką nadzieję, że polskie społeczeństwo wreszcie przejrzy na oczy. Nauczanie katechezy w szkole, traktuję jako działanie wbrew prawu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 29.09.14, 20:11 Co maja powiedziec te dzieci,ktore ida do komunii.2 godziny religii+2 spotkania w tygodniu przygotowujace do komunii.tak optymistycznie jest do lutego bo potem te spotkania sa co drugi dzien.to dopiero jest nekanie tych maluszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 29.09.14, 22:05 Tata – w tej kwestii chodzi tylko, i wyłącznie o kasę. Dla mnie kościół katolicki to zwykła, produkcyjna firma, która wykorzystując ludzki strach przed śmiercią, czerpie z tego procederu kolosalne zyski. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że cierpią dzieciaczki, których system psychiczny, dopiero się układa. Działanie kościoła katolickiego na maluszki, to nic innego – jak pranie mózgu. Pracuję na morzu, i w swej karierze nigdy nie spotkałem marynarza, który nie wierzyłby w Boga. Ale, aby wierzyć, kościół katolicki absolutnie nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfghjk Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 30.09.14, 16:30 Nic nie maja powiedziec, bo pojscie do komunii oraz chodzenie na religie nie jest obowiazkowe. Wszystkie dzieci, ktorych rodzice wyrazili chec, maja 2 godziny religii w szkole i obowiazek pojscia w niedziele do kosciola na msze, jak i dorosli - nie ma tu zadnego nekania. Co do nekania probami nie slyszalam, zeby nie bylo dopuszczone do komunii dziecko, ktore nie wywiazalo sie wzorowo z chodzenia na proby, ktore na pewno nie zaczynaja sie w lutym i nie sa co drugi dzien ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 30.09.14, 19:53 Oczywiście,że nie od lutego tylko od WRZEŚNIA! od lutego czy marca zwiększa się ich częstotliwość.We wrześniu to jeszcze luzik bo próba raz w tygodniu,msza również+oddzielnie próba święcenia różańca,świecy,plecaków+ostateczne poświecenie wcześniej wymienionych przedmiotów.Każde dziecko chce iść do komunii ale to co się dzieje po drodze powoduje,że większośc z tych dzieci ma dośc kościoła na długie lata,rodzice zresztą również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv siejesz dezinformacje i defetyzm IP: *.uznam.net.pl 01.10.14, 09:49 Uczestnictwo w niedziele we mszy sw. nie jest "próbą" (czego ?) , ale normalnym zachowaniem osoby wierzacej. I na tej mszy własnie jest swiecenie "akcesoriów" komunijnych (ktorym plecak na pewno nie jest !!!!! ). Swiecenie czegokolwiek nie jest obowiazkowe. "W niedziele i swieta nakazane we mszy sw. naboznie uczestniczyc" - jak dziecko chce isc do komunii - rodzice musza mu wyjasnic, ze bedzie musialo spowiadac sie wypelniania tego obowiazku. Prób jest kilka w maju. Jest ich kilka wlasnie dlatego, ze nie wszystkim dzieciom pasuje na nie przyjść. Podobnie jak na roraty, różaniec czy drogę krzyzową - przychodzą ci, którzy mogą. Jak chcesz, żeby dziecko miało przyjemność, to zamiast "urzadzać mu komunię" z której nic dla niego nie wynika poza sukienką i prezentami - zabierz lepiej dziecko do ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: siejesz dezinformacje i defetyzm IP: *.uznam.net.pl 01.10.14, 10:21 Ale tu kogoś ponosi...Mam nadzieje tylko,że to nie żaden rodzic ale ktoś z obsługi kościoła tak stara się na forum rozreklamować tą upadającą już instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: siejesz dezinformacje i defetyzm IP: *.uznam.net.pl 01.10.14, 16:43 My, już tego upadku nie zobaczymy – ale, czarni też o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfgh Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 01.10.14, 11:56 Wkurza mnie hipokryzja tych, ktorzy najpierw chrzcza dziecko i zobowiazuja sie publicznie do wychowania go w wierze, a potem nie podoba im sie, ze musza z dzieckiem do kosciola w niedziele chodzic. I do tego to chodzenie nazywaja "probami" !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 01.10.14, 18:32 Na wkurzanie dobre są ziołowe tablety, albo duża lufa. Polskie społeczeństwo jest tak bardzo zdominowane przez j… kościół katolicki, że przykładowo, brak bierzmowania, brak chrztu, brak ślubu kościelnego, czy jakichś tam innych rytuałów, tworzy z normalnego człowieka – banitę. Czarni – nadejdzie czas, gdy każdy człowiek, swobodnie będzie decydował o swym wyznaniu. Nareszcie skończy się Wasza pazerna dominacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfghjkkl Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 20.12.14, 23:53 A jak komus z was, drodzy podzegacze, strzeli do glowy jeszcze raz kombinowac i sprobowac, czy sie nie da tam wybrac sie - "isc i ustawic do pionu katechetke", to wiedzcie, ze ona nie bedzie z wami gadac "na korytarzu" tylko poprosi o rozmowe; - w obecności ani dyrektor; - pani pedagog; - wychowawczyni tej klasy; - gospodarza ten klasy; - przedstawiciela zwiazkow zawodowych, do ktorych nalezy i ktore beda jej BRONIC !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytro Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 31.03.15, 17:51 Jedna godzina w-f ? gdzie tak maja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Religia w szkolach IP: 78.133.219.* 24.05.15, 22:55 Przykro mi, ale wyniki wyborów świadczą, że wzrośnie ilość godzin religii w szkołach. Mało tego, religia będzie decydującym egzaminem maturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfghjk a mnie nie IP: *.uznam.net.pl 26.05.15, 09:25 A to jakim sposobem, mozna wiedziec ? Nowy prezydent "poprawi" konkordat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: a mnie nie IP: *.uznam.net.pl 26.05.15, 22:31 Czarnuchu z białą plamą pod brodą – prezydent nic nie może, ale wygrana PiSu w tej materii, to wstęp do władzy dla chorego psychicznie Kaczyńskiego. Aby zdobyć swe upragnione marzenie, czyli władzę, jest w stanie zrobić wszystko – nawet oddać część władzy kościołowi katolickiemu. Cofnięcie w czasie. Konkordat – to pasożyt Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghjkloiu Re: Religia w szkolach IP: *.uznam.net.pl 29.05.15, 10:57 Duza ilosc godzin religii w szkole i religia jako przedmiot decydujący na maturze to jest w szkole, która nazywa sie Niższe Seminarium Duchowne. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś