Dodaj do ulubionych

Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ???

17.10.08, 00:02
nie ma kina, nie ma mostu/tunelu tylko koszmarne promy, nie ma
porządnej restauracji, nie ma fast fudu, wszędzie drożyzna (np
paliwa), wszędzie Niemcy i Niemki, latem dodatkowo tłumy
przyjezdnych, brak dobrych lekarzy, nie ma tomografu, nie ma
porządnego basenu pływackiego, nie ma mola, plaża OK ale poza
sezonem już nie atrakcja, koszmarny dworzec PKP i PKS, zdewastowany
Warszów, długo by można tylko po co ??
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 217.97.193.* 17.10.08, 00:05
      Bo my kochamy Niemcow, lubimy promy, drozyzne, bo tu sama smietanka
      mieszka. Na Podlasiu jest kicha, psy dupami szczekaja razem z
      Ruskami. Dlugo by mozna tylko po co.
      • Gość: wasiazpodlasia Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 09:23
        Ruskami to mi tu nie wyjeżdzaj bo Swinoujscie długie lata po wojnie było przez
        Rusków okupowana (bez przepustki nie wjechaleś), a poszli sobie dopiero na
        początku lat 90tych, zostawiając wam skażone wody, glebę, miny w Mulniku i
        zdewastowane koszary (do dzisiaj straszące ruiną w środku miasta, zdaje sie że
        obok siedziby waszego złotoustego prezydenta, o ile dobrze pamiętam topografię
        waszej osady rybackiej).
        • Gość: hehe Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 217.97.193.* 17.10.08, 09:56
          Jak ci sie tu nie podoba to po co przyjezdzasz i zatruwasz
          powietrze. Siedz sobie u siebie i oraj pole pijac z ruskimi spirytus.
          U nas jest powietrze swieze, a te niby koszary to wcale nie sa w
          centrum miasta. Chodzilas zbyt czesto po wydmach w poszukiwaniu
          puszek i butelek, ktore podrzucaja tam turysci z podlasia miedzy
          innymi. Siedz wiec na tylku i wiecej tu nie przyjezdzaj. Caluski.
          • Gość: imigrantka Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.maxnet.net.pl 18.10.08, 23:19
            hehe, nie poznaję, dlaczego taki niegrzeczny? Twoje komentarze zawsze były
            inteligentne i z klasą i co się stało? Świnoujskie powietrze Ci szkodzi?
            Przejodowałeś?

wracaj do formy, kochany/

Twoja
            imi
        • Gość: sepp Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.adsl.hansenet.de 06.02.09, 13:10
          wasia wroc do hal,moze jakis baran cie bzyknie.
    • Gość: kronikarz dzieci marynarzy, prostytutek, cinkciarzy, itp. IP: *.bredband.comhem.se 17.10.08, 05:09
      i...komuchów , wojskowych...

kiedys wyjezdzalo na kontrakty pól miasta, a zony w tym czasie
      puszczaly sie, przyjezdzali szwedzi, dunczycy na bzykanie,
      cichodajki, prostytutki, taksówkarze, cickciarze, kelnerki,
      barmanki, wszyscy zyli z oszustwa i przekretów,

sklepy baltona i pewex...to byl szpan, wyjezdzaly swinoujscie
      prostytutki dla pobytu do skandynawii, obecnie nie ma tej przebitki
      walutowej..

agonia...nawet cyganie uciekli do Anglii..haha
      • Gość: hehe Re: dzieci marynarzy, prostytutek, cinkciarzy, it IP: 217.97.193.* 17.10.08, 08:51
        Kronikarzu nie musisz nam opisywac swojego nieszczesliwego
        dziecinstwa. No chyba, ze pozwoli ci to oczyscic psychike.
      • Gość: sepp Re: dzieci marynarzy, prostytutek, cinkciarzy, it IP: *.adsl.hansenet.de 06.02.09, 13:17
        Masz duzo racji ,ale Swinoujscie to nie tylko brud,jakokronikarz
        mamy kogos pozytywnego?
    • Gość: mm Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.globalconnect.pl 17.10.08, 09:06
      Ludzie mieszkają tu dlatego bo wiedzą, że dzieki temu nie spotkają
      tu takiego dziwu natury jak wasiazpodlasia. To im wystarczy za
      wszystko.
    • donar44 Bo Swinoujscie bedzie jak Albeck..za 100 lat ! 17.10.08, 09:16
      Bary mleczne beda, kible za darmo beda, turysci w "aldikowskich" dresach beda,
      piekne domy wypoczynkowe jak KORAL beda... w ogole wszystko bedzie inaczej, no
      wlasnie jak w Albeck albo nawet Heringsdorf...
      Zalozymy sie..
      • Gość: hehe Re: Bo Swinoujscie bedzie jak Albeck..za 100 lat IP: 217.97.193.* 17.10.08, 09:57
        Lepiej isc w kierunku zachodu niz wschodu. A najlepiej w kierunku
        zachodzacego slonca. Tylko koni zal...
      • Gość: kozi bobek Re: Bo Swinoujscie bedzie jak Albeck..za 100 lat IP: *.swn.vectranet.pl 17.10.08, 10:07
        Też mi przykład i wzorzec postępu i dobrobtu! Ahlbeck, to mała
        mieścina do niedawna funkcjonująca za krzakami w NRD, gdzie dziś
        gro mieszkańców Ahlbecku, Heringsdorfu, Wolgastu tłumnie przybywa
        każdego dnia i właśnie tu, w Świnoujściu czuje się jak w wielkiej
        metropolii i najchętniej spędza, nie tylko na zakupach swój czas!
        Świnoujście jest the best! Kto twierdzi inaczej to jest ćwokiem i
        wypierdkiem wsiowym, któremu wszędzie jest źle i może ewentualnie
        zająć się liczeniem moich bobków!
        • Gość: hehe Re: Bo Swinoujscie bedzie jak Albeck..za 100 lat IP: 217.97.193.* 17.10.08, 10:11
          Wasiazpodlasia jest dumna ze swojej wsi i na pewno ma wprawe w
          liczeniu bobkow oraz snopkow.
          • Gość: wasiazpodlasia Wątek się zacząl od pytania po co mieszkać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:06
            w Swinoujsciu i po krótkim czasie jest już na etapie masakry intelekualnej.
            Gratuluję mieszkańcom-forumowiczom otwartości i zyczliwości na słowa krytyki pod
            adresem waszej osady rybackiej.
            Tym bardziej z chęcią tu przyjadę (czasami muszę słuzbowo, niestety)
            by znowu pławić się w ogniu kalumni, inwektyw, pomówień, oszczerstw, szyderstwa
            i ironi znad zachodniej granicy Najaśniejszej (Czwartej ?)
            ŁerPe. Zawsze to jakaś odmiana od oparów spirytu znad wschodniej granicy.
            • emka500 Re: Wątek się zacząl od pytania po co mieszkać 17.10.08, 16:47
              pieknne pisanie ale mysle ze osoba ktora zaczela temat jest bardzo
              sflustrowana,zapracowana lub niedowartosciowana w zyciu osobistym.po co pisac
              takie rzeczy na forum przeciez nie do nas mieszkancow te pretensje my placimy
              podatki a rzaddzi kto rzadzi raz lepiej raz gorzej.
              czy poza Świmoujsciem sa same DOSKONAŁOŚCI .owszem nie ma rozrywek ale mozna
              samemu ruszyc głową i sobie czas wolny zorganizować.mnie wcale nie przeszkadza
              brak kina,ani zdechłych fast-fudow.
              zalecam wiecej pokory zycie jak sie samemu chce to jest piekne wystarczy wiecej
              zyczliwosci.
              zycze jednak milych przymusowych pobytow w swinoujsciu .

• Gość: imigrantka Re: Wątek się zacząl od pytania po co mieszkać IP: *.maxnet.net.pl 18.10.08, 23:13
              Wasia, gdyby nam się terminy delegacji pokryły kiedyś, to musimy iść na piwo. Bo
              widzę, że tematu do rozmowy nam nie zabraknie ;-)

pozdrawiam serdecznie
              już nie ze Świnoujścia
              imi
            • Gość: sepp Re: Wątek się zacząl od pytania po co mieszkać IP: *.adsl.hansenet.de 06.02.09, 13:29
              przyjedz,anie bedziesz atakowana,twoje posty sa pelne
              agresji,SWinoujscie jest dla wszystkich,nawet z podlasia.kropka
    • wislok1 Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? 17.10.08, 17:07
      Super wypasiony basen jest o rzut kamieniem, w Ahlbecku, Terma Bałtycka. A mola
      są 3, w Świnoujściu zbudują.
      Restauracji porządnych jest full,
      Świnoujście to przy Podlasiu Cywilizacja,
      lubię bardzo to miasto
      • maciekqbn Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? 18.10.08, 08:10
        wislok1 napisał:

> Super wypasiony basen jest o rzut kamieniem, w Ahlbecku, Terma
        Bałtycka. A mola
        > są 3, w Świnoujściu zbudują.
        > Restauracji porządnych jest full,
        > Świnoujście to przy Podlasiu Cywilizacja,
        > lubię bardzo to miasto

Masz rację.

Jeszcze tylko mogli by zlikwidować ten targ-Bangladesz pod granicą i
        śmierdzące dorożki.

A tak poza tym, to często bywam w Świnoujściu służbowo i bardzo
        lubię te wyjazdy. Świnoujście ma w sobie cos niepowtarzalnego -
        myslę, że to własnie połozenie na wyspie oraz sąsiedztwo granicy.

Ogólnie nie podzielam opini pani z Podlasia.

Jestem z Gdyni.
        • wislok1 Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? 18.10.08, 21:54
          Targ jest mało estetyczny, ale w Cieszynie jest podobny.
          Co do innych atrakcji, to Cieszyn tak jak Świnoujście nie ma stałego zespołu
          teatralnego,
          za to jest POLSKI i czeski zespół teatralny w Czeskim Cieszynie.
          Świnoujście ma jedną zaletę w porównaniu do Cieszyna: u was się naprawdę dużo
          buduje, nowe osiedla, eleganckie apartamenty, Cieszyn to zastój.
          No i wspólna komunikacja autobusowa oraz kolejka, u nas współpraca idzie jak po
          grudzie
      • Gość: wasiazpodlasia Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.gprs.plus.pl 18.10.08, 10:35
        Lubicie Swinoujscie za to ze basen i molo są w Ahlbecku ?? I za to ze może ktoś
        , kiedys je zbuduje w waszej osadzie rybackiej.
        Jak sie nie ma czym pochwalić w swoim obejsciu, to opowiadamy przejęci że taki
        ładny pałac stoi za naszym płotem. Cieeekawy punkt widzenia, taki bardzo
        wyspiarski, jak mniemam. A co do tych wielkich (tzn full) ilości fajnych
        restauracji w osadzie rybackiej, gdzie one są, bo po sezonie wszystko pozamykane
        ?? i jeśli się coś ostało otwarte ,czy jest masowo odwiedzane przez mieszkańców
        osady, czy tylko przez zamożnych przybyszy z innego świata ??
        • Gość: hehe Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 217.97.193.* 18.10.08, 11:07
          Osady rybackie istnialy jakies 200 lat temu. Was tam na Podlasiu
          historii nie ucza? Ale coz wymagac. Wystarczy hektar ziemi do
          szczescia i ciagnik pojemnosc 2400. Jak bedzie urodzaj to
          przyjezdzacie nad morze wysypujac slome z butow na nasza piekna
          plaze. Caluski.
          P.S. Restauracjami nie nazywamy budek na promenadzie.
        • Gość: rybak Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.uznam.net.pl 18.10.08, 12:57
          Zastanawiam się, co jest powodem frustracji gości odwiedzających nasze wspaniałe miasto (cieszę się, że jest ich tak niewielu – tych frustratów). Jedynym prawdziwym wytłumaczeniem jest – szok, jaki tworzy się w kontakcie z realiami wyspy.
          Zapewne pamiętacie moją ulubienicę – „imigrantkę”. Niestety nie wytrzymała presji miasta - nastąpiły trwałe zmiany w mózgu, co mogliśmy zauważyć na forum. Dzięki pomocy całego forum, wróciła do swych ukochanych Nosibądów, w nadziei samo realizacji.
          Mam jednak wrażenie, że spłonęła jak ćma.
          Aż tu nagle mamy następną kreaturę, rodem z Michałowa, bezpośrednio przy granicy z Białorusią.
          Wykorzystuje to, że nie widać jej sylwetki i szczeka zajadle na wszystkie strony świata. Jednak jest w błędzie myśląc, że jej nie widzimy. Twarz jest mało istotna – widać wszystko, co zawiera jej pusty łeb.
          Wspomniałem o szoku w kontakcie z realiami wyspy.
          Pierwszy pojawia się już na dworcu kolejowym – oczywiście w Michałowie nawet takiego nie ma.
          Drugi po wejściu na pokład promu. Sztywne kolana, strach w oczach i brudne pazury wbite w reling (info dla podobnych mieszkańców Podlasia – reling to metalowa bariera na statku) – pierwsza w życiu podróż statkiem i to jeszcze za darmo – może się zakręcić, nawet w pustym łbie.
          Następny szok – białe pasy na jezdni. Jaka jezdnia w Michałowie? – piaszczysty dukt, ubijany przez dziesiątki lat, kołami drabiniastych furmanek.
          Nareszcie plaża – kolejny szok. Piasek przesypujący się przez brudne palce stóp – jedyne co do tej pory przelewało się w trakcie spacerów w Michałowie, to gnoj – czyli nawóz naturalny.
          Następny szok to fakt, że może istnieć jeszcze inna nacja – Niemcy. Do tej pory kreatura miała kontakt jedynie z narodowymi nacjonalistami - pokroju Łukaszenki, gdzie jedyną rozrywką było wspólne picie bimbru.
          Nawet w głowie jej się nie mieści, jakie relacje występują pomiędzy Polakami, a Niemcami.
          Nie wie, że te kontakty obejmują kulturę, gospodarkę, a przede wszystkim sprawy sąsiedzkie.
          I teraz najciekawsze – nasza wspaniała wasiazpodlasia używa zwrotu – „zachodnia granica czwartej rp” – jakoś tak. Absolutny brak wiedzy z zakresu najnowszej historii.
          Przypomnij sobie kreaturo, na kogo glosowałaś w wyborach prezydenckich i parlamentarnych w roku 2005. To dzięki tobie i podobnym mamy kretyna na piedestale, to dzięki tobie i podobnym przez dwa lata rządów koalicji idiotów, kraj do tej pory nie może się pozbierać.
          To dzięki kretynowi z Torunia, to dzięki wykorzystywaniu ambony do celów propagandowych, swymi głosami cała wschodnia ściana doprowadziła do zapaści gospodarczej, politycznej i moralnej kraju. Takie zniszczenia rekonstruuje się bardzo długo.
          Masz pretensje, że spotykają Cię, jak piszesz – pomówienia, oszczerstwa, szyderstwa.
          A spodziewałaś się czegoś innego?! To obrona przed wściekłym atakiem.
          Jesteś u nas gościem – tak więc, zachowuj się. Żaden gospodarz nie pozwoli sobie, aby ktoś obcy ingerował w jego poukładany dom.
          Moja rada – powiększ swoją wiedzę, czytając strony informacyjne – sięgnij po publikacje z zakresu historii – tej najnowszej. Uwierz mi – przyda się.
          Jeszcze jedno – nie pij tyle bimbru, on uszkadza mózg.
          No – i żeby było mi to po raz ostatni!
          • Gość: hehe Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 217.97.193.* 18.10.08, 17:12
            Rybaku jestes moim idolem! Klaniam sie nisko.
          • Gość: wasiazpodlasia Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.gprs.plus.pl 18.10.08, 17:44
            No cóż, kolejny miejscowy wesołek, wysmarował wielce przezabawny tekst w którym
            przemówił jak ze stopni swojego pomnika, ku uciesze innych miejscowych wesołków,
            którzy chyba już go uważaja za wieszcza-klasyka z wysp (stąd moja wzmianka o
            pomniku). Pozwólcie, że zacytuję wieszcza:

" A spodziewałaś się czegoś innego?! To obrona przed wściekłym atakiem.
            Jesteś u nas gościem – tak więc, zachowuj się. Żaden gospodarz nie pozwoli
            sobie, aby ktoś obcy ingerował w jego poukładany dom"

Drogi wieszczu, Rybaku z Wysp (ex PPDiUR Odra ?, fileciarz, ??) wykaż mi proszę
            , by sprowadzić nasz dialog na argumenty, a nie na inwektywy, w którym miejscu
            otwarcia mojego nowego wątku
            nastąpił wsciekły atak, który to fakt o waszej osadzie rybackiej podany był jako
            nieprawdziwy ?? Ponieważ takiego nie było , domniemam że jakakolwiek wzmianka o
            osadzie rybackiej w tonie , nie podoba mi się tu, to i tamto ( a może mi się
            niepodobać i wara wszystkim od mojego prawa i zabierania głosu) wywołuje agresję
            i frustrację wobec obcych, gdyż sami mieszkańcy (niektórzy) nie są dumni ze
            swoich dokonań i sfrustrowani na co dzień, czekaja tylko na obcego by zaatakować
            i odreagować. Jak widać prowincja to nie punkt na mapie, a jedynie stan umysłu.
          • donar44 Re: Rybak.. Ty jestes intelektualne dno ! 18.10.08, 18:09
            • Gość: rybak Re: Rybak.. Ty jestes intelektualne dno ! IP: *.uznam.net.pl 19.10.08, 09:03
              Uderz w stół - a, PiS się odezwie!
          • Gość: uznam Brawo Rybak! IP: 80.54.123.* 18.10.08, 20:44
            Jesteś super! Oto cała prawda!!!!
          • Gość: imigrantka Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.maxnet.net.pl 18.10.08, 23:15
            o matko, rybaku, aleś dostał słowotoku. Aż mi się nie chciało czytac do końca.

milutko, że o mnie wciąż pamiętasz ;-)

mam się doskonale.

imi
            • Gość: rybak Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.uznam.net.pl 19.10.08, 08:59
              Ależ, witam moją ulubienicę!
              Ton Twojej wypowiedzi świadczy, że brałaś udział w jakimś programie resocjalizacyjnym.
              Uwierz mi – efekt jest rewelacyjny.
              Gratuluję podjętego kroku. Prawda, że nie było ciężko?!
              Każdy człowiek ma prawo popełniać błędy, ale najważniejsze, aby potrafić usunąć ich skutki.
              Twój sukces - jest moim sukcesem.
              Pozdrawiam!
              • Gość: imigrantka Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.maxnet.net.pl 19.10.08, 10:27
                to był bardzo prosty program resocjalizacyjny, rybaku. Wystarczyło się oddalić
                od Świnoujścia o kilkaset kilometrów i człowiek od razu jak nowo narodzony.
                Polecam wszystkim zalanym żółciom mieszkańcom 'kurortu' ;-)

I tak jak piszesz, każdy ma prawo do błędów, moim było zamieszkanie w Waszym
                mieście i zostanie tam tak długo. Na szczęście to już za mną i od razu inaczej
                oddycham. Że tak powiem, pełną piersią.

całuję rybaku

imi
        • Gość: sepp Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.adsl.hansenet.de 06.02.09, 13:39
          wasia ty jestes Troll,wiesz co to znaczy?Spadaj
    • Gość: Prawdziwy Gość Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 217.97.193.* 18.10.08, 20:25
      Bo zarabiam tu za to samo wiecej niż w Warszawie czy Wrocławiu, a do
      pracy mam 5 minut samochodem i nie frustruję się stojąc w korkach i
      tracąc życie na dojazdy. Uprzedzając, na drugą stronę nie muszę się
      przeprawiać.
      • Gość: Marianna A gdzie to Podlasie????????????????????????? ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 20:31
        Nie wyjeżdżaj tu z takimi postami,siedź na tym zadupiałym Podlasiu i paś kury i
        gęsi, garnki z gliny możesz lepić i nogami kapustę ugniatać.
        Nie jestem mieszkanką Świnoujścia, mieszkam daleko od tego miasta- niestety- ale
        bez miasta na wyspach moje życie nie byłoby takie jakie jest, i nie
        przyjeżdżałabym do Świnoujścia w smutnych chwilach.
        • Gość: imigrantka Re: A gdzie to Podlasie????????????????????????? IP: *.maxnet.net.pl 19.10.08, 22:33
          to forum zapewnia mi niesłychaną rozrywkę. Co zajrzę, to weselej ;-)

Marianno, pozdrawiam, jesteś cudna.

imi
          • Gość: hehe Re: A gdzie to Podlasie????????????????????????? IP: 217.97.193.* 20.10.08, 08:02
            Wasiazpodlasia dlugo sie nie odzywa, bo wie juz ze my intruzow nie
            lubimy. Moze faktycznie ubija teraz kapuste brudnymi nogami, ktorymi
            dopiero co gnoj przerzucala :D
            • Gość: Marianna Masz rację hehe....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 20:56
              A podczas ubijania kapusty brudnymi, do tej kapusty kapią ....grzyby spod
              pasiastej zapaski...!
              • Gość: hehe Re: Masz rację hehe....... IP: 217.97.193.* 20.10.08, 21:55
                Grzyby? Ja slyszalem o skwarkach...
          • Gość: Marianna Imigrantko- pozdrawiam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 20:51
            Pozdrawiam serdeczni. A co? Jak się bawić to na całego!
    • Gość: Ania A po co malkontenci zadają tak durne pytania? IP: *.uznam.net.pl 20.10.08, 08:45
      Dlatego, że sama to miasto świadomie wybrałam, potrafię docenić jego
      walory Miasto w stosunku do innych jest bardziej zadbane, mamy
      czyste powietrze, dużo zieleni, morze i w poblizu granicę z Niemcami
      i przepiękną wyspą Uznam. Mam gdzie jeździć na rowerze i wyjść na
      spacer. Do kina, na większe zakupy, do lekarzy specjalistów jeżdżę
      do Szczecina, ale z wielką przyjemnością wracam z tego smrodu i
      hałasu. Z tego co się zorientowałam najbardziej narzekają ci, którym
      się w życiu nie powiodło, takim wszędzie będzie źle ...
    • maraena Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? 25.10.08, 12:28
      Czasem mam ochotę wyjechać z tego miasta jak najdalej. Szczególnie wtedy, gdy
      obserwuję piszących w sieci mieszkańców, z których wylewa się żółć i jad. Miasto
      jak każde inne - ma wiele wad, ale posiada również kilka zalet, które ciężko
      jest dostrzec przez pryzmat niewygód, szczególnie jeśli jest się jego
      mieszkańcem. Byłam w Krakowie - jest przepięknie i mogłabym chwalić miasto pod
      niebiosa, ale dlaczego część mieszkańców tego mojego zachwytu nie podziela?
      Byłam w Bydgoszczy - tutaj również mieszkańcy mają sporo zastrzeżeń związanych z
      zarządzającymi miastem. Podobnie jest w innych miastach Polski, które my - będąc
      w nich turystami chwalimy. Każde inne miasto jest fantastyczne i lepsze od
      naszego, dopóki się w nim nie zamieszka na stałe...

I wiecie co? Po bardzo długiej podróży z Lublina, po kilku przesiadkach i
      widokach dworców kolejowych - tak mocno uśmiechnęłam się na widok przeklinanych
      każdego dnia Bielików, że jakiś starszy Pan powiedział do mnie z uśmiechem:
      chyba musi Pani kochać to miasto.

Pewnie miał rację. Choć wiele razy narzekałam na promy, brak tunelu, rozrywek
      poza sezonem, kina czy mola - to jednak czuję się tu dobrze. Kiedy wchodzę na
      prom - czuję, że jestem u siebie.

Koszmarny dworzec PKP? Chyba dawno na nim nie byłaś. Dworzec PKP w Warszawie np.
      Wschodniej - ten dopiero jest koszmarny. U nas dodatkowe tłumy przyjezdnych są
      tylko w sezonie - poza nim jest cisza i spokój, a w wielkich miastach? Szum
      tłumów na ulicach, samochody, tramwaje, trolejbusy i inne środki komunikacji,
      które powodują zgiełk jakiego u nas nie zaznasz. U nas Niemcy, a wszędzie
      indziej Anglicy, Chińczycy, Wietnamczycy...totalny misz masz kulturowy.

Może i brak dobrych lekarzy, ale jakoś w większych miastach częściej słychać o
      tragediach, pijanych lekarzach i ludzkich traumach.

Gdyby było kino - pewnie bardzo by nam spowszedniało, a tak? Wiąże się z
      całodzienną wyprawą do Szczecina i tym boskim uczuciem powrotu do rodzinnego
      miasta, które się zna i kocha mimo wad.

Trochę optymizmu! Wszystkie wady można obrócić i potraktować jako zalety. Trzeba
      tylko mieć odrobinę dobrych chęci.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Nie to jest ładne, co jest ładne, ale co się komuś podoba :-)
      • Gość: ja Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.swn.vectranet.pl 25.10.08, 12:58
        popieram Cie maraena - kocham to miasto....
        • Gość: Ania ja mieszkam wylącznie dla zarobku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:21
          Nigdzie tak nie zarobię na wczasowiczach w dwa miesiące jak tu, no
          niby jest mniej ostatnio ludzi, ale przy wysokim euro bedzie powrót .
          W dwa miesiace zarabiam na caly rok i nie musze co dzien latac do
          roboty.
          To jedyna zaleta nic poza tym...
      • Gość: imigrantka Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.maxnet.net.pl 25.10.08, 20:29
        miłość jest ślepa ;-)

I.
        • Gość: uznam Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: 80.54.123.* 26.10.08, 15:03
          Poprostu piszecie bzdury!! Niejeden chciałby się z Wami zamienić!
          Ludzie marzą ,aby zamieszkać nad morzem. Tu jest pięknie. A że nie
          wszystko jest super, to zacznijcie od samych siebie. Jeśli każdy z
          nas zastanowi się nad tym co sam robi aby było lepiej....???
          Ja uwielbiam Świnoujście. To mój wybór, ze zdecydowałam się tu
          mieszkać. Chciałabym aby wszyscy czuli sie tu tak samo fajnie jak
          ja. Pozdrawiam
        • Gość: rybak z osady Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.uznam.net.pl 26.10.08, 19:56
          Miłość pewnie jest ślepa, – ale, tęsknota to prawdziwe uczucie.
          Czyżby nie było forum na Twojej wichurze?
          • Gość: imigrantka Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.maxnet.net.pl 29.10.08, 22:31
            jest forum, owszem, ale nudne, bo same miłosne wyznania dla miasta ludzie piszą.
            Czytam i jakbym samą siebie czytała.
            To sobie zaglądam do Was, tutaj weselej, tacy zapluci jesteście i malutcy,
            podskakujecie jak się Wam słowo prawdy napisze.

buziaki, rybaku
    • Gość: ju.c.e Droga wasiu, droga imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 20:49
      Napiszcie proszę z jakich to metropolii jesteście. Może rzeczywiście jest jekieś
      miejsce ma ziemi gdzie jest lepiej. Uchylcie rąbka tajemnicy.
      Pozdrawiam
      • Gość: Marianna Ja wiem skąd pochodzi wasia z Podlasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 21:28
        Po prostu : Wasia pochodzi z Pierdziszewa Górnego , to jest koło
        Pcimia!!!
      • Gość: imigrantka Re: Droga wasiu, droga imi IP: *.maxnet.net.pl 29.10.08, 22:31
        żadna tajemnica, kto ciekawy, odgadnie łatwo.

No a Wasia jest z Podlasia wszak.

I.

• maraena Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? 27.10.08, 13:40
      Rodzina, która mieszka w lubelskim jak i znajomi, którzy mieszkają w wielkich
      miastach Polski - za każdym razem, gdy zbliża się lato zazdroszczą nam plaży i
      morza. Zimą zazdroszczą nam spokoju i tego "uśpienia" w mieście, które w dużych
      miastach raczej się nie zdarza.

Chętnie jeżdżę po kraju i nie tylko, ale równie chętnie wracam do tego miasta :-)

Skoro tak wiele osób nie znosi miasta w którym mieszka to... dlaczego się nie
      wyniesie? Dlaczego nie zostaną w mieście tylko Ci, którzy żyją tu z wyboru i
      dlatego, że im się tu podoba? :-) widocznie lepiej jest siedzieć na tyłku i nic
      nie robić :) niż się ruszyć, zaryzykować i poszukać własnego, lepszego miejsca
      na ziemi :)
      • Gość: hurur przypadkowi ludzie mieszkaja, oszuci, spalili most IP: *.bredband.comhem.se 26.12.08, 16:04
        wysiedlency z Ukrainy, prostytutki, cichodajki, (gdy ich mezowie sa
        po za domem 6 miesiecy na statkach)
        cynkciarze, caly motloch, do tego czerwone swinie, komunisci,
        za PRL-u pracowali w milicji, w wojsku....swietna fucha- dawala
        mieszkanie,
        miasto które nie powinno istniec
    • Gość: wasiazpodlasia Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:24
      Po co zakładać nowe wątki skoro stare istnieją i traktują o tym samym ?
      Można tylko podsumować że nadal nie warto mieszkać w swinoujściu, gdyż jest to
      przygraniczna wiocha odcięta od reszty Polski komunikacyjnie.
      Wiocha dla której rozwój to budowa kolejnych apartamentowców, a nie inwestycje
      ożywiające tą osadę rybacką również poza sezonem. Wiocha która zapada w zimowy
      długi syn powodujący ostrą apatię i depresję u mieszkańców.
      • Gość: MJNKLGJHGF jest wiocha masz racje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 11:19

Ale tylko tutaj moge na turystach zarobic 200 tysiecy na czysto
        przez 3 miesiace ...
        I to jest ta zaleta..
        • Gość: wasiazpodlasia Re: jest wiocha masz racje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 12:10
          A ile trzeba zainwestować ażeby zarobic te 200 000 zł na czysto w 3 miesiące ???
          • Gość: odp Re: jest wiocha masz racje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 12:37
            To zalezy co chcesz robic sprzedawac rybki czy wynajmowac pokoje?
            Jak pokoje oplaca sie kupic dom do remontu i wynajac w spartanskich
            warunkach za tanie grosze to schodzi najbardziej, w lutym nie masz
            wolnych miejsc miedzy czerwiec- wrzesien , ale musi byc tanie ,
            drogich nie biorą
            w ty roku przy tym kursie bedzie tu TAJFUN ludzi , wiekszosc nie
            bedzie stac na zagraniczne wczasy .
            Czego wszystkim zarabiajacym na turystach zycze.
            • Gość: wasiazpodlasia Re: jest wiocha masz racje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 13:20
              mam bardzo złe wspomnienia i doświadczenia z wynajmu osobom prywatnym jak
              równiez pomniejszym firmom swoich nieruchomości. Do dzisiaj mam niepopłacone
              faktury.Nie wyobrażam sobie upilnowania domu od tajfunu ludzi którzy dewastują,
              brudzą, nie gasza światła jak nie korzystają, a potem uciekaja bez płacenia.
              Prać po nich pościel, sprzątać, naprawiać, pilnować by zapłacili, wymieniać
              ciagle wkładki w zamkach, itd. toż to katorga. Uważam że rybki (tzn gastronomia)
              trochę lepszy biz. Dopóki nie zapłacisz nie zjesz. To samo handel.
              • Gość: cd Re: jest wiocha masz racje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 16:47
                Znowu masz rację...
                Ale...
                1Nie wpuszcza sie do pokoju osoby dopoty nie zaplaci za calosc
                2. zanim przyjedzie wyslij mu regulamin albo zamiesc na stronie
                i z wykrzyknikiem napisz ze platnosc jest w dniu przyjazdu co do
                zniszczen i syfu no niestety tak juz jest wiec dlatego mowie
                najtansze meble .
                Masz duzo racji , ale najlepiej przygotowac stosowny regulamin i
                krotko wyjasnic ze za szkody odpowiada klient.
                ale coz nie do wszystkich to dociera....
    • Gość: tolo Wasia !!! daj znać gdzie na Podlasiu są te cuda, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 19:41
      bo szukam i nie widzę. Dziś byłem w Bielsku Podlaskim: bród, smród,
      bieda i ubóstwo (i drewniane chaty w centrum miasta -Warszów przy
      Bielsku to Niu Jork). Na dworzec PKP nawet nie zajrzałem bo się
      bałem. Jutro zahaczam Radzyń, może będzie lepiej. Może będzie jek Ty
      to nazywasz fast fud. W Bielsku o 9 rano był kłopot ze znaleźieniem
      miejsca gdzie serwują śniadanie. Ratowałem sie hot-dogami na
      Statoil. Daj cynk gdzie jest dobrze. Pozdrawiam.
    • Gość: sepp Re: Po co ludzie mieszkają w Swinoujściu ??? IP: *.adsl.hansenet.de 06.02.09, 13:07
      Mamy dobre organy,jezel za male to do Afryki.
    • Gość: tolo Wasia!!! Ty kłamczucho !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 09:27
      Niestety cudów w Radzyniu nie było, nie było też internetu w hotelu,
      a właściwie w noclegowni bo hotelem to trudno nazwac. Generalnie to
      zadupie jakich mało. NIe wiem czym kierowała się Wasia pisząc że
      Świnoujście to wiocha, chyba jest na tyle naiwna że wierzyła że nikt
      na Podlasie nie pojedzie i sam nie zobaczy co tam się święci.
      Generalnie Podlasie to głęboka zacofana prowincja z białoruskim
      radiem w tle. Porównywanie podlaskich wiosek do Świnoujścia jest
      świadectwem tylko niedorozwoju, ale chyba że Wasia ma inne powody
      żeby nie lubić Świnoujścia. Ciekawe jakie () :))))))
      • Gość: tryk Re: Wasia!!! Ty kłamczucho !!! IP: *.uznam.net.pl 25.02.09, 09:39
        bo zeby zrozumiec nas mieszkancow,trzeba sie tu urodzic..

wiesz,na wsiach tez nie ma McDonalda,wszedzie jest daleko,nie ma
        drog,smierdzi,nie ma plazy...

a jednak ludzie kochaja wies
        • Gość: graver Re: Wasia!!! Ty kłamczucho !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 15:18
          I przepadła Wasia w otchłani historii... zasypał ją pewnie śnieg

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka