Dodaj do ulubionych

Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pralnia?

03.03.18, 17:51
Dzień dobry. idą po woli święta Wielkanocne i chce też zrobić porządek z dywanami i zastanawiam się co będzie lepsze, skuteczne i bardziej opłacalne? korzystanie z usług prania karszerem z domu klienta, a może jednak wyspecjalizowana pralnia stacjonarna? może ktoś ma doświadczenia w tej kwestii i się nimi podzieli? za wszystkie spostrzerzenia i uwagi będę wdzieczna. Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aleksiks Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 06.03.18, 23:37
      Hejka. zdania sa podzielone. jedni uważają, że karsherem pierze się szybko i na miejscu a inni, że jednak pralnia jest bardziej skuteczna. z własnego doświadczenia powiem, że pranie karsherem jest może i wygodniejsze, ale tak naprawde zgromadzony bród na wierzchu podczas takiego prania wbija sie głębiej i tak na serio dywan nadal mamy brudny, choć już tak tego nie widać. w pralni dokładnie piorą, bo cały dywan a nie tylko na wierzchu a potem jest suszony. jednak decyzję pozostawiam Tobie i zrobisz jak uważasz. pozdrawiam!
    • bazylbazyli73 Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 20.04.18, 11:20
      Korzystałem z usług fachowców karsherem, ale nie byłam zadowolona, bo drogo, a efekt średni. Zdecydowanie taniej jest dla mnie opcja jak pralnia automatyczna zabera dywany, a potem odwozi je wyprane. Firma mieści się na Psim Polu we Wrocławiu i jest to w pełni zautomatyzowana pralnia specjalizująca się tylko w praniu dywanów. Dla chętnych zapodaję numer tel:+48514514824
      • grazyna.goszcz Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 28.04.18, 18:54
        pralnia zdecydowanie!!! Ja korzystem z wrocławskiej pierzdywan i jestem bardzo zadowolona. Dywany mam zawsze wyprane n czs. Muszą tam jakiś dobrych środków antyalergicznych używać, bo nie mam uczulenia, a my z synem prefefrujemy zabawy podłogowe!
    • lutekgutek Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 17.05.18, 20:39
      Zdecydowanie stawiam na pralnię, bo chociaż dają gwarancję i nie ma czegoś takiego jak szukaj wiatru w polu, a ze jestem z Wrocławia i to akurat z okoic Psiego pola, to znam ludzi z pralni Pierzdywan i wiem, że dobrze się wywiązują ze swoich obowiązków. nie idzie na nich narzekać.
      • bazylek56 Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 27.05.18, 23:54
        Dzięki za informację. właśnie skorzystałem z usług pralni Pierzdywan i bardzo szybko zrealizowali moje zamówienie. co do jakości wypranych dywanów jestem zadowolony, cena konkretna i wszystko trwało tylko 4 dni.
    • erykgrzeszkowiak.pl Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 28.07.18, 23:25
      Karcher jest zdecydowanie za słaby do prania dywanów. Poza tym w domowych warunkach nie da się potraktować dywanu w sposób, który zapewni idealną czystość i świeżość. Jest, to też kłopot dla klienta, ponieważ dywan trzeba jakoś potem wysuszyć. Jeśli pod dywanem są panele, to również trzeba bardzo uważać, aby ich nie uszkodzić.

Pranie Karcherem jest mało skuteczne, sam dywan jest wyprany powierzchownie. Różnica między pralnią stacjonarną, a praniem w domu klienta jest ogromna jeśli chodzi o efekt. W pralni dywan jest prany w specjalnych plalnicach na wskroś przez 1,5 do 2 godzin. Następnie jest dodatkowo potraktowany szorowarką walcową lub jednotarczową, a następnie obficie płukany czystą wodą.

Aby zapewnić optymalne suszenie dywan jest odwirowany w specjalnych wirówkach, która wiróje z prędkością 1200 obrotów na minutę i po wyciągnięciu z wirówki dywan jest w 90 % suchy. Następnie jest dosuszany w specjalnych pomieszczeniach i zwracany do klienta czyściutki i całkiem suchy. W domowych warunkach takiej operacji nie da się przeprowadzić smile

Tak więc podsumowując polecam zdecydowanie pralnię stacjonarną, ale taką która cieszy się dobrymi opiniami, bo pralnia pralni nie jest równa.

Dodam jeszcze, że jeśli dywan jest z długim włosem lub został posikany przez psa lub kota, to już w ogóle domowe czyszczenie Karcherem odpada.
    • tryptyk Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 12.10.18, 11:17
      Oczywiście, że pralnia. Mniej roboty, lepiej wyczyszczone no i nie ma problemu z suszeniem tego, nie oszukujmy się dywany są zazwyczaj duże i ciężkie, mokry dywan waży 2 x tyle a trzeba to powiesić i pozwolić mu wyschnąć, pół biedy jak za oknem piękna pogoda, a co jak pada? Kisić się z tym?
      Ja dywany daje tylko do pralni, a jeśli jesteś ze śląska mogę osobiście polecić ci Pralnie Danex, to prawdziwi profesjonaliści w tym co robią.
    • pawel.karcher Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 12.10.18, 23:59
      Pralnia? - napewno drożej i dłużej. Ja dojadę i wypiorę na miejscu. Karcher bardziej przy tapicerce medlowej się sprawdza.
      pranie-tapicerki-karcher.pl
      • mauretanian Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 14.10.18, 12:03
        Pranie Karcherem nigdy nie będzie dokladne!! To jest wbijanie brudu w dywan tak naprawdę. Z wierzchu dywan wygląda na czysty, a pod wlosem wszystko sie osadza. Wszystko zostaje. W pierzdywan wypiora, wysuszą i jeszcze dbają o ekologi e
        • monikaskowronek Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 28.10.18, 11:12
          i do tego pralnia na Kiełczowskiej 62 posiada znakomite środki antyalergiczne. przykładem jest moje dziecko, które jest skrajnym alergikiem, a po wypranych dywanach w Pierzdywan nic mu nie jest.
          • pheanix22 Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 18.11.18, 20:53
            Mnie 2 lata temu w PierzDywan pięknie dywany obszyli. Kawał dobrej roboty.
    • mononokebakeneko Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 30.10.18, 10:52
      Ja też poleciłbym pralnie i faktycznie ja też mogę polecić ci firmę Danex jeśli jesteś z tych okolic smile Co do czasu oczekiwania to wydaje mi się, że wszystko tak naprawdę zależy od tego jakie mają obłożenie. Wiec zawsze warto najpierw zadzwonic i wypytać się o szczegóły.
      • grazyna.goszcz Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 11.12.18, 14:29
        karcher w eksploatacji nie jest tani i wydaje mi się, że jednak lepiej się sprawdza pralnia. masz gwarancję na wyprane rzeczy. w tym przypadku dywan, a koszta są przystępne. jak jesteś z okolic Wrocławia, to polecam firmę Pierzdywan z Kiełczowskiej 62. pozdrawiam
    • sumariusz Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 08.01.19, 23:47
      Tak jak pisali już inni użytkownicy - jeżeli możesz oddać dywany do pralni to pewnie będzie to jedna z lepszych opcji - jeżeli masz brudne, nie prane od kilku lat dywany to powinieneś poszukać pralnia mechanicznej specjalizującej się praniu dywanów (gdzie dywany są prane i suszone w specjalnych bębnach).

Warto wiedzieć, że jest także opcja prania dywanów w domu, bez konieczności ich wynoszenia i przestawiania mebli. Taka usługa może być nieoceniona, gdy mamy ciężkie meble lub wykładziny typu "wall to wall". Polecam stronkę jednej z firm: www.dom-bez-alergii.pl/pranie-dywanow-warszawa - tu znajdziesz opis takiej usługi. To jest akurat firma, która jako jedna z niewielu wykonuje pranie dywanów w domu Klienta w sposób maksymalnie zbliżony do prania w pralni (tj. wykonuje trzepanie dywanu przed praniem oraz stosuje urządzenia czyszczące specjalnymi szczotkami, a nie tylko pierze dywan Karcherem...)
    • ula.nowak85 Re: Co lepsze do prania dywanów karcher, czy pra 24.02.19, 21:38
      niedawno miałam ten sam problem i też się zastanawiałam. Brałam popd uwagę też, ze sama wypiorę, ale na szczęście wywietrzało mi to z głowy. Ja nie wiem skąd jesteś, to nie będę tutaj swojej pralni podawać, ale ktoś tu pisał o PierzDywan zdaje sie, to się poorientuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka