Dodaj do ulubionych

Decyzja zapadła kupujemy Labka :)

04.10.10, 09:48
Niedawno pisalam do was w sprawie doradzenia czy kupować psa czy nie i podjełam decyzje pisek juz zarezerwowoany i mam nadzieje że w tym tygodniu bedzie juz u nas w domku.
Niestety nie bedzie posiadał on rodowodu (matka posiada ale nigdy nie byla wystawiana)a ojciec z hodowli do wglądu na miejscu mam matke i jej dokumenty. Wiem ze nie powinnam kupowac piseka bez rodowodu ale nie mam 1500 zl żeby mieć z rodowodem, nie kupuje od czlowieka ktory prowadzi pseudochodole tylko od osoby prywatnej ktora ma suczke i ją dopuścil do psa.

Pewnie bede zadawał am troszke pytańa początku związanych z wychowanaiem i mam nadzieje ze mi pomoże cie smile
Mąz juz sie pogodziła z mysla o psie i jest coraz bardziej pozytynie do niego nastawiony, boi sie jedynie że psiak pogryzie nam drzwi i futyny w mieszkaniu a on bardzo sie przy nich niedawno narobił ale mam nadzieje ze psiakowi nie przyjda takie pomysły do głowy smile
A no i niestety maż cały czas namawia mnie na psa a nie na suke ale wydaje mi sie że suczka bedzie bardziej oddana i przywiązana do rodziny.
Jak tylko bedziemy juz w komplecie umieszcze pare zdjęc smile

Wiem
Obserwuj wątek
    • monik-aw82 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 10:15
      Super!!!! To jest decyzja, której nie będziecie żałować smile My z mężem tez robiliśmy podchody i za drugim razem w ciagu jednego dnia podjęliśmy spontaniczna decyzje i pojechalismy po psiaka. Miesiąc pozniej urodziła się nam córeczka wiec mieliśmy i nadal mamy małe przedszkole smile)) ale było warto. Mała czasami mietosi Winiego za ucho smile
      Musze Cie pocieszyc, ze do tej pory (odpukac!) nic nam nie zniszczył, serio! Dajemy rozne smakolyki i zabawki do gryzienia.
      Raz tylko probowal posmakowac drzwi ale mąż posmarowal próg woda z chili i od tamtej pory nie ma problemu. Za to uwielbia podgryzac tuje na tarasie i rozkoszowac się ziemia z
      doniczki.
      Wini w przyszłym tygodniu kończy 7 miesięcy.
      Jak bedziecie kupowali mu coś do spania to polecam ponton z kodury to taki bardzo mocny materiał, który nie łapie siersci i jest mała szansa na zniszczenie.

A jeśli chodzi o rodowód to my akurat kupiliśmy z rodowodem, ale tak naprawdę to nie jest ważne bo czy ma czy nie ma rodowodu to będzie Was kochał tak samo, olbrzymia labiszonowata miłością smile))) Wraz ze wzrostem pieska ta miłość rośnie, mnie ostatnio przygniotla i przewrocilasmile
      pozdrawiam
    • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 10:39
      Kupujecie psa w tybie labka, więc rozumiem, że liczycie się ze wszystkimi możliwymi skutkami takiej decyzji.
      labradory z rodowodem można kupić już za 800 zl.
      • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 14:00
        monik-aw82 dziękuje za odpowiedz smile dzięki tobie utwierdziłam sie w przekonaniu że dobrze robie kupując psiaka smile
        Z tego co wiem tez jestes z Warszawy więc może spotkamy sie na jkimś spacerku z dziećmi i Labkami (no sorki moim w typie Labka smile )ja mieszkam na pradze południe smile

tenshii wiedzialm ze takie ypowiedzi jak twoje pojawią sie pewnie w większości na forum ano ale trudno! w pewnym sensie cię rozumiem bo tez zawsze byłam za kupowaniem zwierzat z rodowodem, rok temu kupowaliśmy pierwsze nasze zwierz kota i tak naczytaąlm sie o tych z rodowodami i bez więć kupiliśmy z rodoodem. Jest to najwspanialszy kotek na świecie ale drugi raz już na to bym sie nie decydowała bo okazalo sie że tez paru znajomych którzy maja kotki i bez rodowodów tez maja tak mądre i kochane kociaki. No ale oczywiście nie żaluje zakupu co prawda wisi nad nami jeszcze kredycik do spałacenia bo za kota musiałam doć też ok 1000zł i na to właśnie wziełam mały kredyt.
        Bardzo długo rozmyslalam na temat psa i gdybym chciała kupić z rodowodem to niestety w okolicach 1000zł a w tej chwili mnie na to nie stać, musiała bym poczekac az pójde do pracy( bo w tej chwili własnei jestem w trakcie szukania) i uważam ze to jest dobry moment na wzięcie pieska ponieważ siedząc jeszcze przez niedlugi czas w domu bede mogła wiecej czasu mu poświecić na przywyknięcie do nowego domu i nowej rodzinki smile

Sarałam sie nie szuakć psa z pseudohodowli czyli od ludzi którzy maja psiaki różnych ras lub 2 labki i rozmnażaja je tylko dla kozyści finansowych. Mam nadzieje ze udało mi sie znaleźć szczerego czlowieka który przez tel powiedzial mi ze ma suczke 2 lata ma ona rodowód i postanowil ja raz dopuścić do psa, samca wzioł z hodowli. Suczki i jej rodowód są do wglądu na miejscu. Tez myslalam nad tym dlugo ale wydaje mi sie że nie moża wszystkim nie ufać sad Odrzucaalm oferty gdzie bylo kila ras lub człowiek miał domu i matke i ojca o to oczywiste że dla rozrodu.
        A co do chorób to czytałam w internecie ze rodowód nie daje mi 100% garancji że pies nie zachoruje , zreszta tak jak w życiu niczego nie można byc pewnym.
        Ja sie cieszcz że bede miala pieska i mam nadzieje ze uda mi sie go wychowac na mądrego i kochającego pieska (suczke)

Moje szczęście ma już
        • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 14:40
          aha i jeszcze jedno własnei a propo akcesoriow dla juniorki o jakim legowisku piszesz monik-aw82 ??? czy to taki ponton?:
          allegro.pl/legowisko-ponton-psa-70-x-50-hit-producent-od-ss-i1240532561.html
          a o zabawkach czytaąlm ze te sa fajne :
          allegro.pl/puppy-kong-m-super-gryzak-szczeniak-psa-5-15-kg-i1255857891.html
          Może jeszcz cos mozeci mi doradzić ? smile

Moje szczęście ma już
          • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 14:44
            Sluchaj Monika.
            Tu się nie rozchodzi o psy, tylko o ludzi, rozumiesz?
            Jak ktoś chce rozmnażać, a nie robi tego tak jak powinien to dla mnie jest zwyklym leniem.

Pośpiech jest zlym doradcą. Jeśli kupisz psa teraz przez najblizsze 3 miesiace wydasz na niego sporo. Karma + wet itd. Poczekaj 3 miesiace i to co wydalabyś na tego psa przez te 3 miesiące doloz do puli i kup psa RASOWEGO.
            Pies nie jest artykulem pierwszej porzeby.
            • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 14:49
              Możesz adoptować psa, jeśli nie stać Cię na rasowego.
              Możesz poszukać ogloszeń:
              allegro.pl/labrador-retriever-z-rodowodem-i1253297304.html
              tu suczka 5 miesięczna z rodowodem.
              Wielu hodowcow rozklada cenę psa na raty.

Śpiesząc się nie zrobisz NIC dobrego.
              • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 15:16
                a mogła bys polecić jakis hodowców ktorzy rozkładają cene pieska na raty??? ta opcja bardzo by mi odpowiadała smile

Moje szczęście ma już
                • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 15:24
                  Musisz podzwonić po hodowlach i porozmawiać. Mnie proponowano takie rozwiązanie w kilki hodowlach.
                  Skąd jesteś?
          • monik-aw82 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 16:37
            Hej, my kupiliśmy malutki pontonik, teraz kupilismy taki 120x90 to już docelowy smile
            allegro.pl/show_item.php?item=1246182660
            Zobacz sobie, teraz czekamy na dostawe. A z zabawek to u nas osobiście króluje sznurek taki z suplami, kupiliśmy w kakadu (od dziś chyba jakaś promocja jest bo widziałam w gazetce). Pierwszy sznurek szczeniecy zostawilismy na pamiątkę. Miał tez oponke ze sznurkiem ale niestety zdemontowal sznurek i została tylko oponka.
            Sprawdzimy tez w tym tygodniu Konga i zobaczymy smile

My mieszkamy na Targowku, ale chętnie się kiedyś wybierzemy na spacer. Wini ma niespozyte siły. Nie powiem, ze czasami bywa ciężko ale te brązowe oczy wszystko wynagradzaja i bardzo go kochamy smile

Nie chce się wypowiadać na temat rodowodu bo moja wiedza jest nikla w tym zakresie ale chętnie pomoge z gadżetami smile))

imię już wbrane?

pozdrawiam

imi
            • monik-aw82 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 04.10.10, 16:40
              Aaa i jeszcze uwielbia zwykła piłkę tenisowa wlozona do skarpetki, koszt tylko pileczki a radość olbrzymia, tylko uważaj aby nie dostać taka skarpeta z ladunkiem jak już będzie większa, trochę boli smile
    • monik-aw82 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 09:01
      Moze to Cie zainteresuje...
      allegro.pl/labrador-retriever-z-rodowodem-i1253297304.html
    • desktop19 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 20:24
      monismonis napisała:

> Wiem
      > ze nie powinnam kupowac piseka bez rodowodu ale nie mam 1500 zl żeby mieć z ro
      > dowodem, nie kupuje od czlowieka ktory prowadzi pseudochodole tylko od osoby pr
      > ywatnej ktora ma suczke i ją dopuścil do psa.
      >

Witam Cie Monismonis,
      przeczytałem co piszesz i poprostu nie mogę siedzieć cicho. Skoro wiesz że nie powinnas kupować psa bez rodowodu to dlaczego to robisz, skoro nie masz pieniędzy na kupno psa - nie kupuj go. W schroniskach jest mnóstwo labradorów, dlaczego nie wybierzesz tej opcji? Po pierwsze zaoszczędzisz pieniądze ktore musialabyś wydać na nie rodowodowego psa które mozesz przeznaczyc np na karmę, po drugie pomożesz jakiejś labkowej biedzie siedzącej całe dnie w schroniskowym kojcu - biednej, smutnej, pokrzywdzonej przez los, możesz pomóc jej odzyskać wiarę w człowieka i to jest wspaniałe uczucie a gwarantuję że pies będzie potrafił Ci się za to odwdzięczyć. I po trzecie chyba najważniejsze - nie napędzasz pseudohodowlanego biznesu - nie możesz miec zadnej pewności ze pies ktory pokryl sukę byl labradorem z rodowodem, nawet nie wiesz na pewno czy w ogole byl to labrador. A widzę że własciciel tej suki też wierzy w mit dopuszczania suki jeden raz w zyciu więc o nim też to dobrze nie swiadczy.
      I na koniec - mam nadzieje ze nie odbierzesz mojego posta w ten sposób że na Ciebie najeżdzam bo chesz kupic psa bez rodowodu, ja chcę jedynie pokazac Ci ze pseudohodowle bedą "wytwarzać" psy w typie doputy dopóki będą ludzie którzy chcą je kupować. Nie warto napędzać tego biznesu. Jeśli chcesz pomożemy Ci znaleźć odpowiedniego pieska ze schroniska, a uwierz że mamy bardzo dużo labków które potrzebują pomocy - Tobie zostaną w kieszeni pieniądze a jakiś pies z łańcucha przejdzie do ciepłego, kochającego domu smile

Ps. przepraszam za chaotyczność postu ale pisałem na szybko
      • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 21:32
        No to przedstawiam wam Dafismile

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dda88e95b7fac3b9.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/335a645e3fa89ee4.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1599ee0c06e4ee05.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/156309683865d779Jest to suczka bez rodowodu ale jej Matka miala tatuaz w uchu i metryczke swoją, co do ojca to jest to pies z hodowli i jak bym chciala to moge dostac namiary na jego właściciela i potwierdzenie krycia.
        Wiecie pomyślalam ze takie pieski mało czym roznia sie od tych w schronisku bo tez sa male i bezbronne i trzeba im zapewnic dobry dom smile
        DLa mnie wygląda ona na rasowa ale może wy jako doświadczine właścicielki labko sie wypowiecie!
        • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 21:35
          Jest śliczna, ale nie jest rasowa. Niech się zdrowo chowa.
          A w całym tym "gadaniu" nie chodzi o psy, tylko o ludzi, ktorzy robią sobie z psow sposob na zarobek.
          A ten, od ktorego psa kupilaś jest zwyklym leniem, bo ma rasową sukę, a nawet na minimum 3 wystawy nie chce mu sie pojechać.
          Przykre.
          • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 21:36
            Mam nadzieję, że przynajmniej ona nie będzie rodzić.
            • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 21:50
              Nie oczywiscie nie bedzie rodzić smile
              Zastanawiam sie nad sterylizacją, a dlaczego piszesz że nie jest rasowa? ze względu na bark rodowodu? czy wygląd?
              • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 05.10.10, 22:42
                Sterylizacja to dobre rozwiązanie.

Rasowy = rodowodowy.
                Moja poprzednia suka jota w jotę przypominala labradora, wiele razy pytano mnie z ktorej jest hodowli, a byla corką goldenki i nieznanego ojca. Nie tylko wygląd świadczy o rasowości.
          • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 16:11
            nie popieram kupna pieska z pseudohodowli ale nie dotyczy to tylko wielorasowcow ale i rasowych psow, ludzie ktorzy maja rasowe psy robia tez z tego biznes. ja tam nie potrafie skrytykowac kupno Twojego psiaka tylko ciesze sie ze jest kolejna szczesliwa osoba ktora ma labka lub jak pisza przekornie iini psa w typie labka ( bo przeciez trzeba Ci uswiadomic Twoj wybor). ja mam suczke rasowa z metryka ale nie wystawowa wiec jesli bym ja dopuscila maluchy byly by bez metryki. ale nie mam zamiaru rozmnazac mojej Hali poniewaz zbyt duzo jest juz psow wielorasowych jak i rasowych. ja ze swojej strony moge polecic komus zainteresowanemu pieski rasowe w nizszej cenie bo sa niewystawowe, chociaz tez nasłuchałam sie np od tenshii ze to podejrzane, widocznie jest super znawczynia smile a ja dzieki temu ze nie slucham głupot tylko rozgladam sie i sprawdzam trafiłam na ogłoszenie hodowli ktora ma psiaki ktore po selekcji okazuja sie ze nie sa rokujace wystawowe. mogłam suczke otrzymac za friko i miala bym tylko do wgladu metryke ale zaplaciłam niewielka kwote i mam metryke ale najwazniejsze ze mam cudowną, madra suczkę!! pozdrawiam Cie i zycze wiele radosci z pieska smile)))
            • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 16:27
              Chyba mnie z kimś pomylilaś. Często piszę o psach rodowodowych ale z wpisem "niehodowlany".
              Tu najwyraźniej mowa o takim hodowcy, ktory widząc, że jakiś pies z miotu ma wadę, nie chce sobie zaniżać statystyk i "wyrzuca" takiego psa z miotu nie zglaszając go przy przeglądzie miotu.
              To jest zwykle oszustwo.

A o psach z wadą, ktore mają w metryce napisane "niehodowlany" piszę każdemu. Taki pies MA tatuaż i MA metrykę ale nie może mieć "legalnie" potomstwa.
              • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 16:52
                sprawdz sobie temat "Z hodowli bez rodowodu" mialam zamiar wziasc psa z takiej PODEJRZANEJ hodowli za 0 zł ale metryke miala bym do wgladu (co dla mnie jest oczywiste ze jesli oddaje psa to na moich warunkach ) ale nie chciałam za darmo pieska ( nie ze wzgledu na metryke ) sama zaproponowałam włascicielce pewna kwote, niewielka jak na tak super psa a ona od siebie zaproponowała ze da mi i metryke i umowe kupna-sprzedazy suczki. no i gdybym sie ciebie posłuchała i innych takich głupich rad to pewnie wydala bym wiecej na psa z rodowodem i dala spokoj z ta hodowla a mi zalezalo na przyjacielu a nie na hodowli, wystawach i zbieraniu kasy za rasowe czy nie szczeniaczki. niesłuchajac tych "bezcennych" rad mam psa z renomowanej hodowli za niewielka kwote. z jednym sie zgodze kupujac psa bez rodowodu nie mam pewnosci co do chorob, chociaz tak ja w moim przypadku gdybym dopusciła suczke do psa z rodowodem ktos mial by pewnosc ze szczeniaki nie odziedzicza chorob wrodzonych. ale zamiaru takiego nie mam bo pieniadze mam z pracy własnych rak i nie musze wykorzystywac do tego swojego psa. ale uwazam ze jesli nie wiesz czegos napewno to raczej nie pisz ze to oszustwo!!!! bo radzac tak ktos przez ciebie moze popelnic bład.
                • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:00
                  Sluchaj Elcia, mnie chodzilo o praktyki tej pani a nie psa z wadą.
                  Dla mnie oszustwem jest nie zglosić szczenięcia do miotu bo ma wadę.
                  Jeśli ma do metryki prawo to powinno ją dostać i już, nawet jeśli jest w niej wpis "niehodowlany".
                  Wowczas też można oddać psa za darmo - to wszystko jest zależne od hodowcy. Nigdzie nie ma przymusu brania pieniędzy za rodowodowego psa.
                  A hodowca, ktory boi się rozmnożenia psa z wadą, może podpisać z kupującym umowę zobowiązującą na przyklad do kastracji/sterylizacji psa kiedy osiągnie do tego odpowiedni wiek. Takie praktyki są znane.

Ponadto w każdej hodowli podczas przegladu miotu notuje się "wady" szczeniąt. Po to też jest przegląd. Więc nie tylko TA hodowla dokonuje jak to mowisz selekcji. W karcie przeglądu miotu mojej suki jest wpis o tym, że jeden z chlopcow ma tylko jedno jąderko wyczuwalnie w mosznie. Ale metrykę dostal bo mu się należala.

Reasumując: nigdy nie mowilam NIE szczeniętom niehodowlanym, a nawet często o nich opowiadam chętnym na szczeniaka. Mowię NIE praktykom utajenia szczenięcia lub takim "jak pani chce to będzie metryka a jak nie to nie będzie". To jest dziwne i nieuczciwe.
                  • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:08
                    Napisalaś, że hodowca nie wydał metryki żeby pseudohodowca nie zaszczenil suki z wadą?
                    Uważasz, że to metryka decyduje o tym czy suka zajdzie w ciążę? Pseudohodowcy metryka nie jest potrzebna do rozmnażania suki, więc ma gdzieś czy ją dostanie czy nie. Dlatego jeśli hodowca boi się o rozmnażanie powinien się zabezpieczyć umową zobowiązującą do sterylizacji suki w określonym czasie lub wysterylizować ją u siebie przed sprzedażą. A metrykę wydać musi bo to dokumenty psa.
                    Nadal uważam, że to nieuczciwe aby nie wydac metryki psa jeśli ją posiada. Nieuczuciwe jest rownież wyrzucenie szczenięcia z miotu ze względu na wadę.
                    • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:30
                      Dziekuje elcia za miłe słowa smile
                      Dla mnie to byla naprawde bardzo trudna decyzja czy kupowac psa bez rodowodu czy chyba nigdy nie kupic psa z rodowdem ( bo dla mnie za psa 1200 zl w Warszawie z lepszej hodowli to zdecydowanie za duzo i chyba nigdy bym tyle pieniedzy nie uzbierala na psa). Wiem ze można kupic psy z rodowodem za 800 zł ale to juz na ogół nie sa psy z lepszych hodowli tylko podobnych do tych pseudo czyli maja pare piesków z rodowodem pojada pare razy na wystawy i dzieki temu moga sprzedawac szczeniaki z rodowodami ale z prawdziwymi pasjami co do chodowii psów to u nich daleko). Nie wziela bym tez psa z takiejk hodowli gdzie rozmnażaja psiaki na potege i maja rodziców bez rodowodu a do tego choduja jeszcze 5 innych ras. Tyle ile ja ogłoszeń przejrzałam i telefonow wykonalam to niestety 3/4 to takie prawdziwe pseudo hodowle. Dlatego jak znalazłam nie za drogo psiaka po matce z rodowodem ojciec byl brany z hodowli tez ma rodowód ale matka nigdy nie byla wystawiana wiec szczeniaki rodowodów nie mają to podjełam decyzje o kupnie takiego szczeniaka. Jak przyjechaalm na miejsce to pokazano mi tatuaz na uchu suki i jej rodowód tatuaz niestety malo czytelny a i suka bardzo wiercaca sie smile ale nr dalam rade przeczytac smile
                      Dostałam kopie metryczki matki, a ojca mam dostać po weekendzie!
                      czyli tak ajk u ciebie elcia gdybys miala szczeniaki smile
                      No nic i tak juz pokochałam moja mała łbuzice i mam nadzieje ze wyrosnie na ładnego zdrowegi i kochanego psiaka smile
                      • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:41
                        Przez najbliższe pol roku wydasz na psa akurat tyle ile byś musiala dolożyć do rasowego. Pośpiech jest zlym doradcą.

A za 800 zl można kupić pieski niehodowlane, lub lekko podrośnietego. Np na allegro jest teraz ogloszenie o 4 miesięcznej suczce za 600 zl, z bardzo dobrej hodowli, z miotu z ktorego moj kolega ma samca.

Ciekawi mnie jeszcze to, że ojciec jest z hodowli. Co to znaczy? Z takiej prawdziwej hodowli? legalnej?

A co do tych hodowli co byli tylko kilka razy na wystawie - przynajmniej się starają jakoś to ogarnąć. Jeżdża na wystawy, sprawdzają swoje psy, prześwietlają im stawy.... a mimo to stawiasz ponad nich tego, ktoremu nawet tego nie chce się zrobić. Dziwne....
                        • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 18:15
                          "Przez najbliższe pol roku wydasz na psa akurat tyle ile byś musiala dolożyć do rasowego. Pośpiech jest zlym doradcą" a rasowy nie je, nie choruje nie szczepi sie??? wydaje mi sie ze kupujac super psa z rodowodem wyda sie jeszcze wiecej kasy bo koszt psa a do tego inne sprawy. a poza tym tenshii co cie to interesuje z jakiej hodowli jest ojciec szczeniaka. czy to twoja sprawa? czy ktos cie w tej sprawie pytal o zdanie?? juz raz ci pisałam nie raz ktos sie pyta o cos a ty od razu a z jakiej hodowli, a czy ma rodowod a ze to labradoropodobny itd.a przeciez nie takie jest pytanie. ja tam sie ciesze ze jest kolejny posiadacz psiaka nawet jesli jest w typie labka. najwazniesza jest swiadomosc ludzi zeby nie rozmnazali na taka skale psow czy to rasowych czy nie..
                          • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 18:27
                            Widzę, że po raz KOLEJNY nie rozumiesz.
                            Na każdego psa trzeba wydać pieniądze, ale pies NIE jest artykulem pierwszej potrzeby, więc można chwilę na niego poczekać.

Co do ojca. Zastanawia mnie zwrot "z hodowli". Zastanawia mnie dlatego, że można to dwojako zrozumieć. Albo tak, że po prostu ma rodowod, albo tak, że jest reproduktorem z hodowli ZK, a tu już jest maly problem bo take praktyki są zabronione. Pies będący reproduktorem z uprawnieniami ZK nie może kryć suk bez uprawnień.

Co zaś do końca Twojej wypowiedzi - widzę, że NADAL też nie zauważylaś przeslania. RASA to coś więcej niż wygląd. Rasy zostaly stworzone przez czlowieka i obecnie są przez niego niszczone. Jeśli ktoś chce psa RASOWEGO powinien kupić psa RASOWEGO. Jak już mowiliśmy można kupić psa taniej, można też psa adoptować.
                            Co do skali rozmnażania - ona jest wielka. A wiesz skąd się bierze wymiar tej skali? Z pojedynczych przypadkow. Tysiące szczeniakow dziennie to skladnia wszystkcih tych rozmnażaczy.
                            Może popracujesz trochę przy adopcjach takich psow, poodwiedzasz tych, ktorzy takie psy rozmnażają?
                      • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:48
                        Nie wzielabyś psa z hodowli z psami bez rodowodu. To ja Ci teraz coś opowiem.
                        Odbieralam suczkę z takiej hodowli.
                        Mala mieścina, śliczny dom, przystrzyżony trawnik, pełno kwiatow - na pierwszy rzut oka naprawdę wspanialy dom.
                        Gospodarze - para starszych ludzi. Przyjęli nas naprawdę bardzo milo. Podali od razu doś do picia. Byli bardzo rozmowni, uczynni. No zloci ludzie.
                        A za domem kilka klatek, w każdej kilka naprawdę radosnych psow. Potem okazalo się jeszcze, że część z nich jest zamknięta w pomieszczeniu gospodarczym. I wiesz co?
                        Wszystkie psy radosne, lgnące do czlowieka, grubiutkie. Ci ludzie opowiadali nam o nich. Otoż wyobraź sobie KAŻDY pies w ich "hodowli" ma rodowod. Chcą wiedzieć co rozmnażają, dlatego każdego psa kupili w jakiejś hodowli. Ze swoich miotow nie zostawiają sobie suk.
                        Tą ktorą odbieraliśmy, oddali dlatego, że z powodu choroby musiala zostać wysterylizowana i już nie mogla rodzić - dla nich to darmozjad.
                        Gdybym pojechala do nich po szczeniaka - na pewno wynioslabym bardzo dobre wrażenie.
                        Pojechalam po sukę i poznalam sprawę od podszewki.
                        Także widzisz - nie zawsze rodowod matki świadczy o dobrych intencjach...
                        • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:52
                          Nie znaczy to jednak, że życze Twojej suce wszystkiego najgorszego. Wręcz przeciwnie - życze jej naprawdę dużo zdrowia, szczęścia i milości, i jestem pewna że ich zazna.
                          Ja nie mam nic do psow, mam wiele do ludzi, ktorzy w rozmnażaniu rasowych bez rodowodu znaleźli źrodlo utrzymania, lub też wierzą w mity...
                      • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 21:56
                        monismonis mialam podobna historie, kilka lat temu na psa o ktorym marzylam wzielam kredyt w banku bo finansowo nie bylo lekko a marzenia chcialam spełnic. teraz mam kota niebieskiego persa albo hmm jak to pisza znawcy w typie persa ale jest najpiekniejszy i taki kochany, mam tez suczke w typie yorkasmile) i nie jest to piesek kanapowy z ubrankami tylko prawdziwy charakterny york no a teraz mam labradorke, suczke z duzej znaczacej hodowli (wg niektorych podejrzanej) ktora w odroznieniu do wielu ma duze osiagniecia ale to nie wazne bo suczka jest madra i kochana. najwazniejsze to miec swoje zdanie i nie opierac sie tylko na wypowiedziach ludzi z forum. zycze Wam duzo radosci z psiakiemsmile
                        • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 22:10
                          Powiem Ci jeszcze jedno - jest taka jedna uznana hodowla w Polsce, ktora ma wielkile sukcesy, ogolnie bardzo slawna, a moja znajoma ma sukę, ktora zdobyla u nich wielke tytuly, a jak przestala być potrzebna zostala wydana, i nikt się nią teraz nie interesuje.
                          Najprawdopodobniej byla też kryta na silę. Sukcesy i slawa nie zawsze idą w parze z tym co dobre....
                  • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:18
                    ale to jest Twoja opinia a pewnie niejeden raz mialas wpływ na podjecie przez kogos decyzji co do kupna psa bo niejedna osoba uwaza Cie za znawczynie wszystkiego zwiazanego z labradorem. wiec raczej ostroznie o tym czy innym pisz bo komus namieszasz w głowie. ja jesli miala bym do oddania psa rasowego to ja bym podjeła decyzje w jaki to zrobie sposob czy dam metryke czy nie i nieuwazam tego za nieuczciwe lub jak napisalas oszustwo. tyle ile ludzi tyle moze byc pomysłu na oddanie psa i mysle ze nie ma jednej alternatywy a reszta to oszustwo.
                    • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:26
                      Tak, to jest moja opinia i mam prawo ją wyrazić.
                      Czym innym jest osoba prywatna oddająca psa a czym innym hodowca.
                      I jedna i druga osoba powinna wydać papiery psa bo są one przynależne do danego psa, tak samo jak dowod rejestracyjny samochodu lub instrukcja obsulgi jakiejś rzeczy.
                      Po to pies ma konkretny numer w uchu, i ten sam numer na metryce.
                      Jeśli hodowca oddaje/sprzedaje psa to powinien wydać jego papiery, szczegolnie dlatego, że to nie metryka decyduje o tym, czy suka zajdzie w ciąże czy nie.
                      Wlaściciel psa ma prawo metrykę posiadać. Jeśli ktoś chce otworzyć legalną hodowlę to z takim psem i tak tego nie zrobi bo pies jest niehodowlany, a jak ktoś chce psa rozmnażać na lewo to metryka mu i tak w tym nie pomoże.
                      Wlaściciel ma prawo mieć metrykę psa, ktorego kupuje, szczegolnie jeśli kupuje psa z HODOWLI, a jeszcze szczegolniej wowczas, gdy jak mowisz jest to hodowla "renomowana". Widać nie taka renomowana skoro praktykują rozwiązania "jak pani chce to pani dostanie, a jak nie to nie".
                      • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.10.10, 17:30
                        Chcialabym rownież wspomnieć o tym, że wedlug prawa wlaścicielem psa jest ten kto posiada jego papiery. Psa można ukraść na spacerze, wykraść z podworka lub znaleźć na spacerze czy wyciągnąć ze schroniska. To nie czyni nas jego wlaścicielem. Jeśli znajdzie się ktoś kto pokaże papiery tego psa to prawo stoi po jego stronie. Dlatego tym bardziej nie wyobrażam sobie kupić spa - szczegolnie z hodowli - bez metryki, bo można się bardzo na tym przejechać. W wypadku psow rasowych metryka jest także dokumentem wlasności takiego psa.
        • antwa Re: Dafi jest śliczna! 16.12.10, 12:13
          pomimo braku rodowodu dafi jest ślicznym szczeniakiem.
          My będziemy szukać Labka z rodowodem z dobrej hodowli, zależy nam, żeby psiak miał w 100 % charakter i temperament Labradora. Chociaż moim zdaniem wiele zależy od szkoleń profesjonalnych takiego psiaka.
          • tenshii Re: Dafi jest śliczna! 16.12.10, 13:52
            Dobry wybór! smile
    • amelka-3 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 12:47
      Witam! widzę, że Pani nie orientuje się w słowie pseudohodowla. Jeżeli ktoś sprzedaje szczeniaki bez rodowodu, to nieważne czy ma 1 czy wiele suczek, wszystkie szczeniaki będą w typie danej rasy, a nie rasowe. Zakup takiego psa to właśnie nakręcanie rozmnażania nierasowych szczeniąt.Labradory to ofiary mody. Przed kupnem takiej rasy trzeba się dobrze zastanowić:
      Po pierwsze : wybrać dobrą domową hodowlę .
      Po drugie. zarówno suczka jak i ojciec szczeniąt powinien mieć zrobione badania w kierunku dysplazji, badania serca i oczu oraz badania na HMLR /dziedziczny niedowład mięśni. Obowiązkowe są badania w kierunku dysplazji. Pozostałe badania powinno mieć zrobione chociaż jedno z rodziców.
      Następna sprawa to czas jaki rodzina może poświęcić młodemu labkowi. Pieski te nie znoszą samotności. Pozostawiony sam na wiele godzin zrobi spustoszenie w mieszkaniu. Młody labek potrzebuje karmy z tzw. wysokiej półki. Czy Panią na to stać. Co do spacerów. Początkowo niedługie, ale częste, obowiązkowe noszenie po schodach do pół roku. W pożniejszym wieku przynajmniej 2 długie ok. 1.5 godz. spacery bez względu na pogodę.
      Kupując labka w pseudohodowli nie ma Pani pewności co z niego wyrośnie /nawet gdy jego rodzice są do wglądu/, czy spełni cechy rasy labrador. Teraz można kupić szczeniaczki z dobrych hodowli w cenach już od 1000PLN. Jeżeli nie stać Pani na taką sumę to jak Pani utrzyma w przyszłości pieska.Wyrośnie z niego pokażnych rozmiarów psisko, które potrzebuje dużo ruchu i dobrej karmy.
      Fundacja PRIMA zajmuje się wyszukiwaniem domków dla niechcianych piesków w typie labka. Można się do nich zgłosić i przygarnąć jakiegoś biedaka, który się znudził i został wyrzucony.
      Co do płci to zarówno suczka jak i piesek są bardzo oddane rodzinie. Wszystko zależy od wychowania przez właściciela, i z jakiego żrodła jest zakup.
      Nabywając szczeniaczka z rodowodem każdy właściciel otrzymuje jego metryczkę czyli udokumentowane pochodzenie, na podstawie której wyrabiany jest rodowód w Związku Kynologicznym, kopię przeglądu miotu, kopie rodowodu rodziców i potwierdzenie badań.
      Popieram RASOWY=RODOWODOWY.
      • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 21:01
        po co ta pisanina skoro dziewczyna juz kupiła psa w tyyypie labka?? po to zeby co?? uswiadomic?? to moze juz zapozno z tym textem, komus moze przykro sie zrobic. co do karmy to nie wiem czy to azzzz tyle bo ja miesiecznie na labradorke ( RASOWA ) i psa w typie yorka wydaje ok 240 zł. wliczam w to karme i kosci i jakies gryzaki. a dla niektorych wydatek jednorazowy 1000 zł to duzy. weterynarz jak dla kazdego psa rasowego czy nie tyle samo kosztuje. poza tym prosze przeczytac cały temat. bo bez sensu pisac po fakcie...jakos tak nawet głupio
        • monismonis Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 21:59
          Oj elcia co ja bym bez ciebie zrobiła smile Potrafisz mnie wesprzeć smile
          Tak to fakt psiaka już kupilam i nie za bardzo lubie rozmowy z ludzmi ktorzy uważaja ze piesek bez rodowodu to nie pies danej rasy tylko w jej typie, nawet jesli przy mnie byla matka ktora miala tatuaz a ojca mertryczke dostalam to oczywiście nie jest to pies rasowy! śmiechu warte! Powino sie chyba takie psy odrazu topić skoro ich wlaściciele dopuslili do urodzenie takiego bezbronnego bezrodowodowego psiaka??? Nie rozumiem takiego gupiego gadania jak nakrecanie pseudochodowców a co z tymi pieskami co sie urodziły?? do rowu je czy co?????
          A ci co prowadza hodowle z rodowodowymi psami to niby wszyscy dla przyjemności to robią??? Biorac za pisiak po 1500 zl a niech ich bedzie nawet 7 w miocie no to rzeczyiście mały zysk!! tez robia to dla pieniedzy bo na ogół tylko tym sie zajmują.
          Bez sensu sa takie romowy bo ja mam inne zdanie na ten temat!
          Nie miała bym w tej chwili 1000 zł na wydanie na pieska wiec kupilam bez rodowodu, tak stac mnie na dobra karme dzisiaj zamowiłam royala dla labradorów 12 kg a do tego nawet stac mnie na miske jedzonka domowego dziennie z witaminkami smile
          za to mam kochnego pisaka ktory jest przepiękny, kochany!
          • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 22:18
            Czasami trzeba się zastanowić, czy jeśIi nie stać nas na sam zakup psa to czy stać nas na jego ewentuaIne Ieczenie.
            Moja poprzednia suka na przykIad okazaIa się być aIergiczką, miaIa atopowe zapaIenie skory i miesięcznie potrzebowaIam na jej utrzymanie okoIo 400-500 zI.
            Obecna psina na szczęście jest zdrowa, aIe przez zaniedbanie kuriera okazaIo się pewnego dnia, że suka ma początki hemofiIii typu A - to są ogromne koszty - Iekarstwa + reguIarne transfuzje krwi itd. Na szczęscie okazaIo się to pomyIką.
            Sam zakup psa okazuje się najmniejszym probIemem.

Co do cen. Hodowca musi kupić psa dobrze rokującego, musi bardzo dobrze go prowadzić, musi jeździc na wystawy - czesto bardzo daIeko od miejsca zamieszkania, rownież za granicę, musi przeprowadzać badania - niektore co rok, krycie utytuowanym samcem to kosz nawet 1-2 tysięcy euro. Opieka w czasie ciąży, opieka nad szczeniakami. Opiaty w ZK, na wystawach. CaIoroczne dobre utrzyanie psow też kosztuje. To się wszystko na coś skIada.
          • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 22:21
            Napisz o tym na orgu, ktory tak chwaIisz, tam tyIe pieskow w typie rasy...
            Zobaczymy jak tam rozwinie się dyskusja
        • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 22:11
          Wątek jest dostępny nie tyIko dIa tych, ktorzy już tu są, aIe rownież dIa tych, ktorzy może kiedyś tu przyjdą, więc wszystko co zostanie tu wpisane będzie źrodIem informacji.
          • aisza786 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 13.10.10, 22:45
            Przepraszam,ale mam pytanie do Pani Monismonis. Piszesz,że "samca pan wziął z hodowli" i tego dotyczy moje pytanie-jaka "hodowla"wypożycza psy do krycia suk bez uprawnień hodowlanych(moim zdaniem tylko Pseudo -hodowla).Oprócz tego,jaką masz pewność,że dziadkiem ojca twojego pieska nie był pies który obok labradora nawet nie stał. A gdybyś jeszcze porozmawiała z kimś kto profesjonalnie zajmuje sie hodowlą wiedziałabyś,że najbardziej na zysk nastawieni są pseudo hodowcy,a nie hodowle z prawdziwego zdarzenia. Tak naprawdę zysk nie jest wprost proporcjonalny do kosztów jakie trzeba ponieść opiekując się szczenną suką,a potem szczeniaczkami.Jeśli chodzi o twojego pieska to jest śliczny(życzę Ci z całego serca,aby za jakiś czas jego np.łapy nie przypominały łap Doga Niemieckiego).Ach.Niestety mimo,że psiak śliczny jest psem w typie labradora. Wystarczyłoby tylko przyznać się do tego zamiast zasłaniać się (wątpliwego pochodzenia) papierami matki czy ojca.Wszystko,co jest napisane powyżej nie ma na celu obrażać czyiś uczuć,a jedynie uświadomić ludzi jak działają pseudo hodowle. Uświadomić,jak wielką krzywdę dzięki takim praktykom wyrządza się psom.Ale do pewnych tematów trzeba dojrzeć.Chcieć się w nie zagłębić i po prostu zrozumieć.Tego właśnie wam życzymy!
            • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 11:50
              zeby jeszcze uswiadomic potencjalnych kupcow piesko rasowych napisze ze znam osobiscie 2 hodowle labkow rasowych, ktore sa trzymane w warunkach bardzo kiepskich, poza tym karmione sa karma z hipermarketu pedigree. suczki osiagnely jakies mierne sukcesy w wystawach i sa to teraz suki hodowlane. wlasciciele ida na ilosc a nie jakosc a szczeniaki bez wyjatku kosztuja ok od 2000 do 2500 zł. no i owszem mmoze i nie beda mialy chorob genetycznych ( ale tylko moze ) ale socjalizowane nie sa, wygaldaja byle jak. no to jak by cos polecam te rasowe pieski, napewno bedzie dobra decyzja a chetni pewnie sie znajda. jak juz wspomnialam nie wychwalajcie tych hodowcow pieskow rasowych bo wiekszosc to zbija na tym gtuba kase i tyle a osiagniecia ich psow to mydlenie oczu. owszem znalazlam tez hodowle labkow i ich wlasciciele maja pasje i wysokie osiagniecia bo sa to 1 miejsca na wystawach a szczeniaki sa naprawde rzadko. a ceny maja przystepne i dla kazdego. ale jak ktos sprzedaje suczke roczna bez sukecow i tylko do spokojnego domu po okazjonalnej cenie 2500 zł to dla mnie szok. sasiadka ma rasowe onki dwa z roznych hodowli i sa ciagle chore. moja suczka w typie yorka jest okazem zdrowia a ma juz 3 lata i oprocz szczepien nie odwiedzam z nia weta. moja labka tez jest okazem zdrowia bo nabylam ja z prawdziwej hodowli ale nieczesto mozna takie spotkac. wiec nie wierze w te rasowe psiaki ze sa takie super ze kosztuja tylko od 1000 do 2000 zł no i dorabiaja leniwych włascicieli.
          • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 13:38
            pisalas cos, kiedys o tym ze zajmujesz sie adopcja labkow. wiec moje pytanie czy te pieski sa rasowe wszystkie?? bo jesli nie to jak wg swoich pogladow mozesz namowic kogos do wziecia takiego psa ktory moze zaraz zachorowac i taki biedny czlowiek narazony jest na bog wie jakie wydatki zwiazane z choroba psa. a skoro nie stac go na kupno rasowego psa to pewnie nie stac go na dobra karme i leczenie. skoro tak gorliwie piszesz o rasowych labkach to mija sie z celem. no chyba ze sie myle i te psy do adopcji sa tylko i wylacznie z rodowodem.
            • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 13:49
              Elcia - chyba nie do końca rozumiesz istotę adopcji.

Adoptujemy w 99% psy w typie labradora - bardzo często suki odbierane własnoręcznie z pseudohodowli. Bardzo czesto psy, ktore nie wyrosły na ładnych przedstawicieli rasy i prożni ludzie zwyczajnie się ich pozbyli.

KAŻDY kto chce takiego psa adoptować uzyskuje wszelkie dostępne nam informacje na temat przeszłości i stanu zdrowia psa. Zatem jest w pełni świadomy tego, jakiego psa bierze pod swoj dach.

KAŻDY chętny na adopcję przechodzi szczegołowy wywiad oraz wizytę przedadopcyjną w miejscu swojego zamieszkania. Nie wydajemy psow byle komu żeby zachować statystyki. Dobieramy potrzeby konkretnego psa pod konkretnego właściciela i na odwrot. Nie ma możliwości, aby ciężko chory pies trafił do domu, ktorego nie stać na leczenie psa.

BARDZO WIELE osob, ktore biorą od nas psy to ludzie, ktorzy wolą psa adoptować niż wspomoc w działaniu pseudohodowle.

99% naszych psow przed adopcją trafia do domow tymczasowych, ktorych zadaniem jest poznać stan fizyczny oraz psychiczny psa, jego przyzwyczajenia i upodobania, żeby jeszcze bardziej świadomie wybrać mu przyszły dom.

Nie sprzedajemy psow za pieniądze, podpisujemy stosowne umowy i kastrujemy/sterylizujemy zwierzęta, żeby nie posłużyły nikomu w celach zarobkowych.

Reasumując - naprawiamy całe zło, ktore wyrządzają psom ludzie żądni łatwych pieniędzy.

I właśnie ze względu na to co robię, jak robię, co widzę, i jak wiele takich przypadkow widziałam NIGDY nie poprę żadnego rozpładzacza, ktory rozmnaża psy ot tak, bo ma kaprys.
              • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 14:19
                ale to dalej jest sprzeczne z tym co piszesz. teraz pies jest zdrowy ale za rok okaze sie ze ma chorobe stawow i co wtedy? wydatki wydatki a przede wszystkim cierpienie psa i wlasciciela. nie napisalam ze sprzedajecie psy tylko oddajecie. wg mnie i pewnie jeszcze kilku osob ktore tu sa na forum stwierdzi ze to co piszesz nie jest zgodne z tym co robisz. moze osoba kupujaca psa bez rodowodu tez ma swiadomosc ze ratuje zwierze. czy wlasciciele rasowych czy nie psow to wsrod nich znajda sie lenie jak i ludzie rozsadni i kochajacy zwierzeta. wiec nie wolno chyba nikomu potepiac osob ktore kupuja takiego psa. jesli nie bedzie z niego robil hali produkcyjnej i nie dopusci suczki to uwazam ze nie jest w tym nic zlego. gorzej z takim co robi produkcje psow rasowych i nierasowych. znam hodowle rasowych psow, nie tylko labkow co ogłaszaja sie non stop ze sprzedaza szczeniat. i naprawde oszukac potencjalnego sprzedawce i pokazac ze jaki to jestem dobry i jak dobrze chowam szczeniaki i psy to nic trudnego. poprostu tak jak ty mam do czynienia z ludzmi ktorzy maja hodowle rasowych psow. klient przyjezdza oglada psy, szczeniaki i wyglada super. klient wyjdzie i psy maszeruja do piwnicy, dostaje byle co albo sa wywozone na dzialke. ale klient sie znalazl i zaplaci te 2 tys zl. potepiam i jednych i drugich hodowcow ktorzy robia produkcje szczeniat. a nie potapiam ludzi ktorzy kupuja psa bez cz z rodowodem. byle by z głowa !!!
                • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 14:25
                  Nie będę po raz tysięczny pisała tego samego.
                  Nadal nie rozumiesz tego co mam do przekazania, i raczej nie zrozumiesz. Odnoszę wrażenie, że z moich postow zapamiętujesz tylko pewne fagmenty pasujące do Twojego toku myślenia. To bardzo przykre.

Przykre jest też to, że przez osoby z takim podejściem moja i wielu innych ludzi praca nad adopcją labradorow i innych psow, nigdy się nie skończy.

Żegnam Ciebie Elcia.
                  • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 16:42
                    pisalas kiedys ze ty masz swoje zdanie i masz do tego prawo zeby je wypowiedziec wiec ja rozniez mam do tego prawo. i oceniam cie tak własnie jak wczesinej napisalam. nie jestem przeciwna adopcjom psow tylko sposobu w jaki sposob wyrazasz sie o obach ktore kupuja psa bez rodowodu a potem piszesz texty potepiajace innyh. skoro ty innych krytykujesz to przyjmij krytyke moja wobec ciebie. myslisz ze to forum jest tylko wg pogladow tenshii??
                    • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 16:51
                      MiIego dnia EIcia smile Dużo zdrowka i dobrego humoru wink I mniej stresow, bo to niezdrowe jest smile
                      • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 17:59
                        alez ja mam bardzo dobry humor tylko nastawienie twoje do posiadaczy psow w typie jest niezbyt fajne. mi nie psujesz humoru ale przez ciebie inni traca humor i zamiast sie cieszyc psem to czytaja co ty sobie tam myslisz o nich. a skoro oni nie pisza to ja sie odzywam, tak dla poprawy swojego humoru smile)))
                        zycze wszystkim posiadaczom psow rasowych i nierasowych wiele zadowolenia z posiadania czworonoga !!!! a tobie szczegolnie monismonis smile)))
                      • agoolec1 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 18:04
                        oj dziewczyny,widzę ze forum zmieniło pierwotny temat,ja myślę,ze z rodowodem czy bez,psiaki kochać trzeba mocno i wszystkie bez względu na rasę,pochodzenie, itpsmile
                        • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 19:04
                          agoolec1 napisała:

> oj dziewczyny,widzę ze forum zmieniło pierwotny temat,ja myślę,ze z rodowodem c
                          > zy bez,psiaki kochać trzeba mocno i wszystkie bez względu na rasę,pochodzenie,
                          > itpsmile

Oczywiście, że trzeba, aIe to znaczy rownież, że nie woIno nam dopuszczać do bezsensownego powiększania ich popuIacji - mowiąc w naprawdę wieIkim skrocie.

Co do ogoIu sprawy - nie jestem tu po to, żeby wszystkich zabawiać i gIaskać po gIowkach.
                          O sprawie poruszanej w tym temacie można napisać na każdym Iabradorowym forum, i wszędzie przeczytać można naprawdę ogrom podobnych wypowiedzi do moich. SzczegoInie tam gdzie Iudzie tracą wieIe emocji, Iez, czasu, oraz swoich ciężko zarobionych pieniędzy, żeby ratować psy w typie rasy. To nie jest tyIko MOJE zdanie - to zdanie tysięcy osob, ktore większość życia poświęcają na ratowanie psow, bardzo wieIkim kosztem, i ktorzy się nie poddają pomimo tego, że Iudzi zasiIających pseudohodowIe ciągIe jest mnostwo...
                          • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 19:47
                            widzisz tenshi ja sie z toba w wielu kwestiach zgadzam!! jestem za ratowaniem zwierzat i jak bym mogla to bym miala i kundelki adoptowane i rasowe psy i koty ale z mojej fiamilii to ja jestem taka zakochana w zwierzakach. mysle ze trzeba zaczac od uswiadamiania czy tez nawet atakowania osob ktore prowadza te psudohodowle psow w typie rasy ale tez rasowych, bo tak czy inaczej piesek bez rodowodu znajdzie wlasciciela albo co gorsza zostanie wywalony, poza tym windowanie cen przez hodowcow rasowych psiakow to tez niezly obłed. gdyby choc troche nizsze ceny były rasowych pieskow nie opłacało by sie hodowac psow w typie jakiejs rasy. bo jesli ktos chce tak jak ja psa rasowego do kochania to nieczesto ma okazje kupic rasowego labka za 500 zł a wydatek 1000 zł to duzo za duzo dla niektorych.
                          • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 21:24
                            masz tu tenshi link ogłoszenia o oddaniu labradorki rasowej
                            allegro.pl/labrador-retriever-rodowodowy-do-oddania-i1274991325.html
                            to dopiero złoto nie człowiek, oddaje 6 letnia suczke ktora juz naprodukowała szczeniakow tyle ze wiecej z niej nie wycisna. nie ma roznicy miedzy tymi co sprzedaja psy z rodowodem czy bez. jedna roznica to taka ze ten z psami z rodowodem wiecej zarobi kasy.
                            • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 22:25
                              AIeż to żadna nowość. Sama Ci pisaIam o tym, że moja znajoma ma sukę z bardzo znanej hodowIi oddaną po tym jak przestaIa być potrzebna.
                              Co chcesz tym udowodnić? Ty wogoIe nie czytasz tego co ja piszę, nie rozumiesz tego.
                              Nie zamierzam po raz koIejny wchodzić z Tobą w dyskusję.
                              • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 22:50
                                ja chce udowodnic? przestan atakowac osoby kupujace psy bez rodowodu. nie kazdy chce słuchac tego jesli podjal juz decyzje ( szczegolnie sposob jaki to robisz jest okropny ), mieszasz ludziom w głowach i nie dajesz sie cieszyc zakupionym psem. to ze jestes administratorem na tym forum i udzielasz sie to nie znaczy ze wszystko wiesz najlepiej i jesli ktos ma swoj zdanie to uszanuje je. wyklady rob pseudohodowcom.

• tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 23:05
                                  EIcia - pseudohodowcy produkują szczeniaki bo mają na nie chętnych.
                                  Popyt nakręca podaż.
                                  Poki ktoś będzie kupowaI takie szczeniaki poty pseudohodowIe będą istnieć.

Będę pisaIa co uważam.
                                  • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 14.10.10, 23:10
                                    i ja równieżsmile
                                    pozdrawiam
                                    • katarzyna-65 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 08.12.10, 13:47
                                      Kupiliśmy Labradora, suczkę., ma teraz pół roku.I okazało sie,że popełnilismy niewybaczalny błąd.....bo nie ma rodowodu!smile I całe szczęście ,że nie ma bo go nie chcielismy.Wydawać 2 tys , jeśli mozna mniej to bezsens!Kosztowała nas przez pół roku tylko szczepienia i odrobaczanie więc , chyba nie drożej niż rodowodowa??Nigdy nie zamieniłabym jej na żadną inną, chociaż jest małym diabełkiem.Kocha nas bez pamięci i dostarcza wiele radości.Po zakupie, dla pewności poszlismy do weta który ją zbadał i stwiedzil ,że jest wszystko ok.
                                      Jest karna, usłuchana,towarzyska, łakoma i ciekawa świata.
                                      Polecam wszystkim labradory -obojetnie czy z rodowodem czy bezsmileKasia
                                      • tenshii Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 08.12.10, 16:17
                                        Labradora z rodowodem można kupić już od 600 zł.

"Wydawać 2 tys , jeśli mozna mniej to bezsens!"
                                        pfff
                                        • mampka Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 08.12.10, 21:10

> pfff
                                          podła jesteś kiss
                                          • elcia2001 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 08.12.10, 22:49
                                            widze ze to najdłuzszy temat na tym forum smile) racja mozna kupic labka z rodowodem taniej tzn niewystawowego lub jakiegos starszego, wsrod duzych i srednich eras psow mozna tego czesciej dokonac bo np te małe rasy to poprostu cud zeby np kupic yorka z rodowodem np suczke i taniej...taka moda chyba. moja labka ma metryke. ma juz skonczony rok i jest zdrowa jak ryba. ale to tez fakt tez ze ludzie sprzedajacy psy z rodowodem czesto przeginaja bo wystawiaja je za takie kwoty n2 czy 5 tys ze głowa boli bo np tatus i mamusia sa championami itd. w koncu kupuje szczeniaka a nie tytuły rodzicow. no ale to dłuuuuuuuuuugi temat, wrecz rzeka. sama mam yorka suczke bez rodowodu i kota persa i powiem jedno yoreczka to zadna lala z torebki tylko prawdziwy york ktory gania koty, myszy jak przystało na prawdziwego teriera a kot jest jak prawdziwy pers - kanapowiec i do tego przepiekny niebieski z nie wgniecionym pyszczkiem smile) ale jesli ktos ma mozliwosc kupienia taniej psa z rodowodem to niech sie nie zastanawia, warto napewno chociaz by na wzglad na zdrowie psiaka szczegolnie ras duzych i srednich.
                                      • aisza78 Re: Decyzja zapadła kupujemy Labka :) 09.12.10, 13:59
                                        Dziękuję Ci Katarzyno! Że też dopiero teraz na to wpadłam! Po co przepłacać za jedzenie dla psa i kupować jakiegoś Royala? Pędzę do marketu po jakieś świństwo-zaoszczędzę kupę kasy.Mam tylko nadzieję,że maksyma "chytry dwa razy traci"nie sprawdzi się w tym przypadku. Pozdrawiam
                                        • mampka A ja mam laba za 50zł 09.12.10, 22:32
                                          i ma papiery!!
                                          Nie jest kupiony na giełdzie ani w pseudohodowli. Jest adoptowany ze schroniska, 50 zł opłaty schroniskowej i piękny Budyń jest nasz. To już drugi lab w naszym domu i nie zamieniłabym go na żadnego innego (Buby z resztą też).
                                          Wiem, że mnóstwo labów lub w typie laba poszukuje domów choćby w takich miejscach jak te:
                                          adopcje.labradory.info
                                          www.fundacjaprima.pl
                                          A jak ktoś chce zobaczyć czy nadaje się na pana dla laba niech poczyta to forum, lub labradory.info tam bez ogródek dowie się co to za rasa, jakie są kłopoty, co niszczą i jak je wychować. A może jeszcze się zakocha w jakimś z działu adopcji? Jak ja zdalnie pokochałam mojego Budynia?
                                          • mampka Ups nie działają odnośniki staram się je poprawić. 09.12.10, 22:43
                                            LABRADORY.INFO
                                            www.fundacjaprima.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka