Dodaj do ulubionych

problam z karmą (alergia?)

16.10.11, 21:21
Witam
Mój Sami ma 15 miesięcy. Początkowo jadł Purina dog chow puppy- było ok, po kilku miesiącach przeszliśmy na friskisa (kłopoty finansowe...). Gdy miał 10 miesięcy zaczęłam przestawianie na karmę "dorosłą"- kilka prób: royal canin, bosh, firskis adult. Nic mu nie podchodziło- wąchał i zjadał z łaską. 2 miesiące temu zaczął się potwornie drapać- po badaniach krwi i wszystim co trzeba było weterynarz stwierdził uczulenie prawdopodobnie na kiepskiej jakości szmpon. Zmieniliśmy szampon na przeciwświądowy Alervet i niby było lepiej. Wet. wspomniał że może mieć alergię na pokarm i najlepiej by było kupić royal canin dla alergików... Teraz zauważyłam że na skórze ma miejscami (widoczne na gołym brzuchu) strupki- często się liże intensywnie po brzuchu, w uszach też ma jakieś plamki. Jedzenie dalej testujemy bo za friskisa już się w ogóle nie bierze, brit tak samo z łaską... Za to uwielbia mokre jedzonko z puszki kota mojej mamy- jest przeszczęśliwy kiedy uda mu się dorwać przypadkiem... Niewiem co począć z karmą- chcę dawać mu tylko suche albo ew. puszki ale takie żeby miało wszystkie potrzebne składniki. Jest sens testować suche aż trafimy na coś co będzie zjadał ze smakiem? Czy może jest jakieś fajne puszkowe które nie zrujnuje przy okazji mojego portfela?
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: problam z karmą (alergia?) 16.10.11, 22:08
      Na początek zafunduj mu karmę RYBNĄ, np Purina Pro Plan na łososiu
      Do tego tylko i wyłącznie owoce i warzywa, które pies może jeść
      Żadnego dosmaczania i kostek

I pamiętaj, że to czy karma pomaga czy nie widocznie jest wymiernie dopiero po 6 tygodniach jej stosowania

A szampon polecam Bayer Vetriderm
      • aga13133 Re: problam z karmą (alergia?) 16.10.11, 22:19
        Czy karma rybna jest polecana przy alergiach? Słyszałam, że nie daje się wtedy karmy z kurczakiem więc dałam brita jagnięcinę z ryżem ale kiepsko poszło. Czy jeśli pies kiedyś zjadał ze smakiem i wylizywał miskę a teraz jedzenie stoi i albo zjada na raty przez cały dzień albo zostawia część znaczy to, że nie podejdzie mu ta karma czy mam uparcie ją podawać przez 6 tyg.?
        • tenshii Re: problam z karmą (alergia?) 16.10.11, 22:32
          Miałam psa z okropnym atopowym zapaleniem skóry - trochę się nakombinowałam...

Po 1 bardzo wiele labków uczulonych jest właśnie na drób. Jagnięcina uczula mniej ale jednak uczula. Mieliśmy w adopcjach sukę, która okazała się uczulona na jagnięcinę.
          Ryba nie uczula. Nie słyszałam o psie uczulonym na rybę. Swoją drogą royal dla alergików był swego czasu na rybie i moja suka go jadła.

Po 2 pies jak dziecko - szybko nudzi się jedzeniem, albo je to co mu smakuje, a nie zawsze to co mu smakuje jest dla niego zdrowe. To czy mu smakuje czy nie nie jest wyznacznikiem tego czy pomoże na jego dolegliwości. Masz uparcie dawać psu karmę przez 6 tygodni i to jego problem czy ją zje czy nie.
          Karma, która stoi cały dzień jest dla niego mało atrakcyjna. Jeśli nie zje jej przez 15 minut zabierz ją i oddaj za parę godzin. Możesz też część karmy dać mu w trakcie szkolenia w nagrodę. Możesz podawać ją w kongu. Możesz również polewać ją łyżeczką oliwy z oliwek albo dokładać ODROBINĘ jakiejś ryby z puszki, np tuńczyka w sosie własnym. Karma rybna jednak sama w sobie tak wali rybą, że jest zazwyczaj dla psa atrakcyjna.

Aha, karma PPP na łososiu, którą polecałam, to jedna z najtańszych karm z wyższej półki jakościowej bazowana na rybie. Jeśli jednak możesz wydać trochę więcej zainwestuj w fish4dogs.

Przez te 6 tygodni sprawdzaj czy stan skóry psa poprawia się, czy świąd ustepuje.
          Pamiętaj, że NIE możesz podawać mu nic prócz tego - żadnych innych mięs, kości, smaczków. Tylko warzywa i owoce bo również nie uczulają (tak dla pewności napiszę, że pies nie może jeść cebuli, czosnku, buraków czerwonych surowych, pietruszka i seler są moczopędne. Z owoców zabroniony jest winogron).

Może być również tak, że Twojego psa uczulają zboża. Wtedy musisz się przygotować na zakup karm bezzbożowych ale one są dość drogie i jest ich mało.

Albo możesz mu gotować ale to drogie, czasochłonne i ciężko zbilansować posiłek - powinien się opierać również na rybach, z ryżem albo ziemniakami, warzywami + witaminy kupione u weta.

Na początek proponuję jednak zaopatrzyć się w karmę rybną.

PS. czy te strupki są suche? Łuszczące się?
          • aga13133 Re: problem z karmą (alergia?) 16.10.11, 22:48
            Strupki są suche, niektóre się łuszczą, nic z nich nie cieknie. Nie daje ich sobie dotykać, warczy gdy próbuję go oglądać. Dodam też, że kot mamy jest wszędobylski i przynosi czasem pchły. Mój pies pomimo iż z kotem nie przebywa dużo wchodzi do mieszkania mamy i może mimo zaszczepienia coś łapie...? Weterynarz podczas wizyty wyczesał pchle odchody (szczepienie na kleszcze i pchły aktualne). Choć teraz bardziej niż drapanie obserwuję wylizywanie brzucha... Spróbuję z rybką i zabaczę- mam nadzieję, że nie będzie podjadał co popadnie- kocie jedzenie, odpadki jeśli "ma farta" i mu się uda... Kiedyś lubił jabłka, teraz jakoś nie bardzo. Do tej karmy dodawać gotowane warzywa? Czy ma ona wszystkie składniki jakie trzeba?
            • tenshii Re: problem z karmą (alergia?) 16.10.11, 23:26
              Jeśli strupki są suche może to być atopowe zapalenie skóry.
              Może być również alergia na pchły.

Spróbuj z rybką, a kotu jedzenie podawaj gdzieś wysoko - kot sobie doskoczy. To bardzo ważne, aby pies nie dojadał.

Warzywa najlepiej podawać surowe, ale po 1 nieprzyzwyczajony do nich pies może mieć po takowych rozwolnienia, a po drugie psy na ogół wolą gotowane warzywa. Może też jeść jabłka czy marchewki jako gryzak - w całości i surowe.

Obie karmy. które podałam mają odpowiednie składniki, są dobrze zbilansowane i nie trzeba się o nic martwić.

Chodzi dokładnie o tą karmę, którą pokazałaś, ale Ty znalazłaś karmę dla seniorów, a Twój piesek jest młody.
              Tutaj prawidłowa karma:
              www.telekarma.pl/p5113/pro.plan.adult.sensitive.salmon.amp.rice.14.kg.htm
              A powiedz mi jeszcze - może Twój pies ma alergię kontaktową?
              Zmieniałaś płyn do mycia podłóg? Proszek? Płyn do płukania?
              Czy pływa w nowych miejsach?
              • tenshii Re: problem z karmą (alergia?) 16.10.11, 23:30
                Ah, zapomniałabym.
                Sugeruję pobranie wymazu z ucha i sprawdzenie co tam mu się w nich dzieje.
                Najprawdopodobniej ma drożdżaki, które również trzeba leczyć.
                Drożdżaki w uszach zawsze towarzyszą alergii pokarmowej.
                U nas sprawdzał się otisan.

Ponadto czy on wylizuje łapki?
                Czy sierść między palcami zmieniła kolor? (najlepiej widać to u biszkoptów, zmienia się w taki brązowo-czerwony kolor).
                Czy łapki śmierdzą bardziej niż zwykle?
                Jeśli tak to tam pewnie też zalęgły się drożdżaki, a to moim zdaniem przesądzi o istnieniu alergii.
      • aga13133 Re: problem z karmą (alergia?) 16.10.11, 22:57
        O to chodzi?

allegro.pl/purina-pro-plan-senior-salmon-rice-14kg-2xanimonda-i1859342592.html
        • aga13133 Re: problem z karmą (alergia?) 18.10.11, 18:26
          Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Łapki wyglądają jak zawsze (jest biszkoptowy więc nie widać zmiany koloru), nie wylizuje ich, nie pływa w nowych miejscach (nie pływał zresztą jeszcze w ogóle...), płynu do podłóg nie zmieniałam. Czy to alergia na pchły niewiem- w sumie odchody pcheł były na sierści ale jakoś nie drapie się tragicznie. Suche placki są dalej kupiłam dziś tą rybkę pro plan więc od jutra nie ma wyjścia tylko ją polubić... smile Gdyby nie jadł ze smakiem może czymś poleję ale wolałabym coś niskokalorycznego żeby się nie roztył. Tylko czym...? Do wyboru był jeszcze łosoś z Brita- czy jest jakaś różnica między nim a pro planem? Zobaczę jak cenowo... Póki co dziękuję jeszcze raz
          • tenshii Re: problem z karmą (alergia?) 18.10.11, 22:37
            Jeśli Brit to BritCare, ale PPP lepsza smile

Karmę możesz dosmaczać oliwą z oliwek, lub rybnymi rzeczami - tak jak pisałam - olejem z tuńczyka w sosie własnym, z kawałkami rybki. Wystarczy łyżeczka żeby poczuł smak i zapach - od tej nie utyje, nie martw się smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka