Dodaj do ulubionych

ile powinien wazyc labrador?

16.10.04, 19:15
ile waza wasze labradory??szczegolnie te dorosle chlopaczki?smile
Obserwuj wątek
    • judyta.k.b Re: ile powinien wazyc labrador? 09.11.04, 19:57
      Ja mam suczkę 19 miesięczną waży ok 29 kilo. To normalna waga dla suki, nie
      jest otyła, jest ok. Pies zawsze waży wiecej ale nie powinien przekraczać 34-36
      kg. Ale im mniej waży lab tym lepiej - na stawy.
      Pozdrowienia
    • jopp67 Re: ile powinien wazyc labrador? 13.02.05, 18:37
      Mój ma 3 mies. bez 3 dni i waży 9kg.
      • kinga38 Re: ile powinien wazyc labrador? 10.03.05, 18:07
        Moj ma prawie 4 latka i wazy 33,w porywach do 35kg.
        • romangil Re: ile powinien wazyc labrador? 17.12.05, 19:02
          mam trzy letniego labka waży 36 kg, jest to maks. waga dla nich. Tak podaje
          księga ras psów oraz FCI
          • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 18.12.05, 13:39
            bueheheheheh to mnie wlasnie smieszy big_grin moj wazy 40 a weterynarz twierdzi ze ma
            za mao wypelnione boczki i ze jest za chudy,. z reszta to nei tylko jego
            opinia. Chyba masz bardzo drobnego labka.
    • thecat Re: ile powinien wazyc labrador? 17.03.05, 12:22
      Moj ma 5 mies. i 25kg
      • mjankosik Re: ile powinien wazyc labrador? 22.03.05, 09:38
        Moja sunia ma 4 lata i waży 35kg.
        Podobno jak labrador biega i widać mu żebra tzn że nie jest gruby, a u mojej
        niuniu widać żebra i przy tej wadze nie będę jej odchudzała. smile
      • alyy Re: ile powinien wazyc labrador? 09.06.05, 16:33

Mój labo ma 7 mies. i waży 27 kg. I nie jest gruby. Jest przepiekny.
        • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 28.06.05, 11:04
          to jakies mikre macie te okazy... moj ma dwa lata i wazy teraz 37 ( bo jest chory) a tak to wazy prawie 40 i nei jest grubybig_grin ma zebra widoczne ale jest bardzo poteznybig_grin
          ratownicy.org/photo/000/00038.jpg
          ratownicy.org/photo/002/00221.jpg
        • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 28.06.05, 11:05
          ale przyznam ze waga wsrod roznych psow tej rasy waha sie i to znaczaco. Ja sama zlapalam sie za glowe jak w kalendarzu z niby specjalistycznej gazety o psach wyczytalam ze pies Labrador wazy ok 31 kilogramow.
    • toland Re: ile powinien wazyc labrador? 07.05.05, 09:24
      9 letnia czarna suczka - 25 kg
      ale dziennie robi 5 do 8 km za rowerkiem
      • nika.j Re: ile powinien wazyc labrador? 25.07.05, 17:39
        A podobno labradory nie powinny biegać za rowerem. Mają słabe stawy i są zbyt
        ciężkie. Są rasy, które bez problemu mogą biegać np wyżeł, chart ale nie
        labrador.
        • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 25.07.05, 23:59
          kazdy pues moze biegac tylko nie mozna ich przemeczac i nie wszystkie labradory musza miec problemy ze stawami wystarczy ze beda linie trzeba trzymac
      • ika.d Re: ile powinien wazyc labrador? 22.11.05, 12:55
        Mój trzy letni pies waży 40 kilo i waga waha się w granicach jednego kilo.
        Czasem nawet widac mu żebra ale jest strasznym łakomczuchem i trzeba go
        pilnować bo każdy nabiera się na jego oczy " żebrzącego dziecka"

Ale ja uważam że wygląda i czuje sie OK
    • sabajka1 Re: ile powinien wazyc labrador? 02.06.05, 14:20
      suczka ok. 30 kg, a pies ok. 35kg
    • sabajka1 Re: ile powinien wazyc labrador? 02.06.05, 14:26
      suczka ok. 30 kg, a pies ok. 35kg chyba
    • v.i.k.k.a 3.5 mca, panna=ok 12kg 14.07.05, 13:47
    • kawuel Re: ile powinien wazyc labrador? 08.11.05, 18:53
      Moj ma pol roku i wazy juz 30 kg, a nie jest wcale otyly tylko po prostu duzy.
      Chyba wyrosnie z niego bardzo potezny okaz.
      • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 09.11.05, 12:56
        nooooo chyba mega potezne okaz smile
        • elbereth.g Re: ile powinien wazyc labrador? 08.12.05, 13:45
          Witam!
          Moj piesek wazy 41 kg, ale jest wysoki, tzn.gorny limit wzrostu. B. duzo sie
          rusza, to sa same miesnie, bo nie wyglada na tyle. A 5-cio miesieczna sunia
          19kg.
          Pozdr.

• martaward Re: ile powinien wazyc labrador? 09.12.05, 14:15
            moje malństwo ma 4,5 miesiąca i waży jakieś 18kg, ale ciągle rośnie...
            na pewno jest za chudy, ale takie mamy wskazania od weta w związku z chorymi
            stawami
            • pacjent21 Re: ile powinien wazyc labrador? 14.03.06, 18:26
              5 miesięcy pies ważący 22-23 kilo czy to dużo?
              • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 14.03.06, 18:44
                niee pamietam ale chyba w miare w porzadku smile
              • kawuel Re: ile powinien wazyc labrador? 15.03.06, 05:05
                pacjent21 napisał:
                > 5 miesięcy pies ważący 22-23 kilo czy to dużo?

Mój w tym wieku ważył 27 kilo, a teraz ma już skończone 10 miesięcy i waży 42
                kilo. Od pół roku przybywa mu regularnie po 3 kilogramy miesięcznie. Nie wiem
                jak długo pies rośnie, bo jeśli to potrwa dłużej, to chyba niebawem będę musiał
                rozbudować dom żeby mi się pies w nim zmieścił.
                • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 15.03.06, 09:49
                  chyba raczej musisz psu dawac mniej kaloryczne jedzenie albo zapewnic mu wiecej energochlonnych zajęć. W twoim przypadku z tym drugim raczej ciezko wiec polecam ograniczyc ilosc podawanej karmy albo zmienic karme. 42 kilo to bardzo duzo jak na 10 miesiecznego laba, moj ma 3 lata i wazy 40 ale jest wysoki a ty piszesz ze on regularnie przybiera na wadze a nie trzyma sie w jej ramach.
                  Sucha karma jest o wiele bardziej kaloryczna od mokrej wiec moze zamiast dawac 1 miarke suchej karmy polowe zastap ryzem, marchewka albo karma z puszki. Potem mozesz miec problem z odchudzeniem psa i innymi dysplazjami itp itd.
                  • kawuel Re: ile powinien wazyc labrador? 15.03.06, 18:46
                    paenka napisała:
                    > chyba raczej musisz psu dawac mniej kaloryczne jedzenie albo zapewnic mu
                    > wiecej energochlonnych zajęć. W twoim przypadku z tym drugim raczej ciezko
                    > wiec polec am ograniczyc ilosc podawanej karmy albo zmienic karme. 42 kilo to
                    > bardzo duzo jak na 10 miesiecznego laba, moj ma 3 lata i wazy 40 ale jest
                    > wysoki a ty piszesz ze on regularnie przybiera na wadze a nie trzyma sie w
                    > jej ramach. Sucha karma jest o wiele bardziej kaloryczna od mokrej wiec moze
                    > zamiast dawac 1 miarke suchej karmy polowe zastap ryzem, marchewka albo karma
                    > z puszki. Potem mozesz miec problem z odchudzeniem psa i innymi dysplazjami
                    > itp itd.

Suchej karmy to on prawie wcale nie jada, ma jej zawsze pelna miske i kiedy
                    chce to sobie podchodzi i podjada ale robi to bardzo rzadko, po czym popija
                    woda ktora ma w drugiej misce obok. Dwudziesto dwu funtowy (10kG) worek karmy
                    Purina ONE Large Breed Puppy Formula kupilem mu jeszcze w zeszlym roku przed
                    swietami i nadal jest w nim polowa zawartosci. Moj labcio jada domowe obiadki
                    np. golabki, krupnik z wkladka miesna, rosol z makaronem, kotlety mielone z
                    ryzem lub z kasza gryczana, zurek z biala kielbasa, pierogi z kapusta lub z
                    miesem, zupe ogorkowa itp. itd. Jada raz dziennie po popoludniowym spacerze i
                    jest bardzo szczesliwy. Wczoraj go mierzylem i ma w klebie 26 cali czyli okolo
                    66 centymetrow ale chyba to nie bedzie jego ostateczny wzrost. Sile ma taka jak
                    kon z czym jest niemaly problem bo zrywa wszelkie smycze, a nawet stalowy
                    lancuch raz zerwal. Jesli zas chodzi o jego energochlonne zajecia to dwa razy
                    dziennie chodzi na dlugie poltoragodzinne spacery, a poza tym biega za domem z
                    pilka i z patykiem, szamoczemy sie ze szmata i rozkopal caly trawnik tak jakby
                    ktos traktorem z plugiem go oral przez kilka godzin wiec na to chyba zuzywa
                    ogromna ilosc energii. Teraz ostatnio oswil sie z woda i juz na kazdym spacerze
                    ciagnie mnie do stawu w parku. Mysle ze jak zrobi sie cieplej to bedzie plywal
                    za patykiem rzucanym na srodek stawu i w ten sposob bedzie mial jeszcze
                    bardziej wyczerpujacy trening. Lapy ma tak potezne prawie jak moja dlon, a
                    miedzy palcami niewielkie blony jak pletwy wiec plywac powinien sprawnie i
                    szybko. Siersc ma gesta i bardzo lsniaca, oczy czyste i blyszczace, uszy tez ma
                    czyste wiec chyba odpowiada mu to domowe jedzenie. Odkad jada domowe obiady
                    przestal smierdziec psem, co wczesniej gdy byl na suchej karmie mialo miejsce.
                    Z psich produktow sporzywczych kupionych w specjalistycznym sklepie jada tylko
                    przysmaki takie jak biszkopty, psie kabanosy, paski z wolowiny, kurczaka lub z
                    boczku ktore sa pomyslane jako nagrody za dobrze wykonane cwiczenie. Staram sie
                    go nagradzac dosc czesto zeby wyrobic w nim dobre nawyki wiec te przysmaki
                    zapewne stanowia niebagatelna pozycje w jego diecie.
                    Na dysplazje bardzo uwazam, dlatego nigdy nie uczylem go chodzic po schodach i
                    on tego nie umie, a u mnie w domu ta umiejetnosc nie jest mu potrzebna.
                    • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 10:40
                      a widzisz ja myslalam ze twoj lab to typowy lab ktory dochodzi do ok 58/59 cm
                      gora jak juz jest dojrzaly, ale skoro ma w takim wieku 66 cm no to juz inaczej
                      na to nalezy spojrzec.
                      • kawuel Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 18:27
                        paenka napisała:
                        > a widzisz ja myslalam ze twoj lab to typowy lab ktory dochodzi do ok 58/59 cm
                        > gora jak juz jest dojrzaly, ale skoro ma w takim wieku 66 cm no to juz
                        > inaczej na to nalezy spojrzec.

Typowy to on napewno nie jest chociazby z powodu jego niemozliwego do
                        okielznania temperamentu, a jesli chodzi o warunki fizyczne, to faktycznie
                        przekracza on nawet amerykanskie normy pod wzgledem gabarytow i masy ciala.
                        Rasowy to on napewno jest bo ma rodowod z certyfikatem Zwiazku Kynologicznego
                        ale z tego co wyczytalem w internecie to na wystawie psow rasowych zostal by
                        zdyskwalifikowany jako za duzy i prawdopodobnie za ciezki jak na Labradora.
                        Nie zalezy mi jednak na tym wcale, bo moj labcio jest do towarzystwa, a nie na
                        zadne pokazy czy konkursy.
                        • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 22:38
                          I takie podejscie jest najlepszesmile
                    • mawgocha Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 10:48
                      Nie wiem czy to dobrze ze pies je taaakie rzeczy. Oczywiscie nie mam nic
                      przeciwko obiadkom ale bez przypraw (sól, pieprz, papryka, vegeta itp). Moim
                      zdaniem mozesz odczuć tego skutki później. Pies to nie człowiek i ma inny
                      przewód pokarmowy i sposób trawienia. A tak w ogóle to czy jestes pewny ze twoj
                      pies to labrador (hihihi)...
                      Pozdrawiam.
                      • paenka Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 10:54
                        Ja sie nie znam (dodi_d moze potwierdzic i przytaknąć wink) Ale czytałam że
                        europejski lab i amerykanski rożnia sie między innymi wzrostem. Więc może te
                        amerykańskie laby dorastają do aż takich rozmiarów (?)Ktoś wie coś wiecej na
                        ten temat?
                        • ddb2 Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 14:55
                          Matko Boska! kawuel, moge sie u ciebie stolowac?
                          Wyhodujesz mutanta jakiegos!
                          Juz widze te potezne lapy z blonami, te lsniaca, czarno-szfirowa siersc, ten
                          potezny karczycho. Toz to mlody kuc rosnie!
                          A powaznie, moja psunia ma 59 w klebie i 37 kg. tez jest niemala i mocno
                          zbudowana.
                          Podobno laby zle toleruja kasze, wiec moze lepiej byloby ja wyeliminowac, zeby
                          czegos nie narozrabiac?
                          • mawgocha Re: ile powinien wazyc labrador? 16.03.06, 15:07
                            Moj labek za 2 tygodnie kończy rok, wazy 32 kg i czytajac wasze posty
                            stwierdzam ze nie jest zle, ale na podworku wszyscy albo mowia ironicznie ze
                            temu pieskowi przydalaby sie gimnastyka, albo wprost nazywaja go baryłka lub
                            grubasek. Wkurza mnie to bo duzo mu nie daje do jedzenia (o 1/3mniej niz na
                            rozpisce na opakowaniu), biega (a raczej wscieka)2 razy dziennie po parku (2 x
                            45 min nie liczac krotkich spacerkow na siusiu), a tlumaczyc kazdemu ze on nie
                            jest gruby tylko porostu TAKI jest mi sie juz nie chce.
                            • kawuel Re: ile powinien wazyc labrador? 17.03.06, 05:01
                              mawgocha napisała:
                              > Moj labek za 2 tygodnie kończy rok, wazy 32 kg i czytajac wasze posty
                              > stwierdzam ze nie jest zle, ale na podworku wszyscy albo mowia ironicznie ze
                              > temu pieskowi przydalaby sie gimnastyka, albo wprost nazywaja go baryłka lub
                              > grubasek. Wkurza mnie to bo duzo mu nie daje do jedzenia (o 1/3mniej niz na
                              > rozpisce na opakowaniu), biega (a raczej wscieka)2 razy dziennie po parku
                              > (2 x 45 min nie liczac krotkich spacerkow na siusiu), a tlumaczyc kazdemu ze
                              > on nie jest gruby tylko porostu TAKI jest mi sie juz nie chce.

Wcale nie musisz nikomu udowadniać że Twój pies nie jest wielbłądem, po prostu
                              olewaj takie docinki i nie przejmuj się tym. Ja akurat nie mam tego problemu bo
                              tutaj gdzie mieszkam ta rasa psów jest ostatnio szalenie popularna więc prawie
                              wszyscy wiedzą jak przedstawiciel tej rasy powinien wyglądać i nikogo nie dziwi
                              że jest to pies o bardzo masywnej budowie, dla kogoś kto na codzień widuje inne
                              rasy psów sprawiający czasem wrażenie nieco pokracznego i otyłego. My którzy
                              mamy doczynienia z naszymi czworonogami codziennie, przyzwyczailiśmy się do ich
                              wyglądu i to raczej inne psy wydają nam się trochę niezgrabne, bo wszystkie
                              staramy się przyrównywać do naszego który w tym momencie jest dla nas wzorcem.
                              Osobiście nie jestem żadnym snobem któremu mogło by zależeć na tym aby mieć
                              pewność, że mój pies jest czystej rasy. Długo szukałem jakiegoś mieszańca w
                              schronisku ale gdy się o tym dowiedziała moja rodzina, to kupili mi pieska w
                              prezencie, a że na prezent krępowali się dawać kundelka, to znależli rasowego
                              labcia i w ten sposób go dostałem. Do wyboru miałem dwa szczeniaczki i wybrałem
                              tego mniejszego o nieco drobniejszej budowie kości. Bardzo więc jestem ciekawy
                              jak dzisiaj wygląda ten potężniejszy brat mojego labcia. Niestety nie wiem kto
                              go kupił ale jest to ktoś mieszkający w okolicy więc może kiedyś się spotkamy u
                              weterynarza to zrobimy porównanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka