Dodaj do ulubionych

problemy wychowawcze

03.04.07, 14:02
mam problem, moja Mamba (czarna smile )ma już 6 miesięcy, poza standardowymi
zniszczeniami w domu, wszystko szło jak należy, potrafiła siadać, leżeć,
przychodzić do nogi itp. jednak ostatnio pokazuje charakterek, stała się nie
posłuszna, nie reaguje na komendy, stara się zdominować domowników i postawić
na swoim. Rano budzi się przed budzikiem (około 5) i uparcie wpycha nam
zabawki pod kołdrę, nie daje za wygraną dopóki nie wstaniemy (muszę zaznaczyć
iż codziennie wychodzimy z nią na spacery) i różne takie numery. Napiszcie co
robić? Myślę że cierpliwość i konsekwencja to najlepsze rozwiązanie, ale taka
sytuacja trwa już 2 tygodnie, może znacie jakiś lepszy sposób??

P.S. A tak pozatym to ją uwielbiamy smile
Obserwuj wątek
    • ewelcia1112 Re: problemy wychowawcze 03.04.07, 16:16
      Hey.Tak jak napisalas cierpliwosc i konsekwencja to najlepsze rozwiazanie.Ale
      wiem o co chodzi z tymi rannymi pobudkami i wpychaniem zabawek pod koldresmile)
      Moja Candy dodatkowo wpychala sie na lozko udawajac,ze wcale nie chce wejscsmile
      Dokladnie taka sama sytuacja jak u Ciebie,jak miala niecale 5 miesiecy zaczela
      sie buntowac,nie sluchala komend,zaczela pokazywac swoj dominujacy charakter.Na
      szczescie przeszlo jej, a ma juz 6 miesiecy tak jak Twoja MambasmileMysle,ze to
      byl taki ,,okres buntowniczy,,Ja mialam takie sposoby na ujazmienie mojej
      diablicy;co do rannych pobudek i wpychania zabawek;zawsze mialam na parapecie
      kolo lozka jakosc kosc,np kosc wedzona,albo suszone ucha swinskie,cos w tym
      stylu...Chodzi mi o cos za czym pies przepada ale nie zje tak szybko.Jak Candy
      zaczynala ,,atakowac,, nas nad ranem dawalam jej to a ona szla sobie cichutko
      obgryzac w kacik.Bron boze nie odrzucaj zabawek z lozka bo ona po prostu
      potraktuje to jako zabawe i przyniese Ci je spowrotemsmilePozatym dlugie spacery,
      gdzie pies moze wybiegac sie i dac upust energii tez sie sprawdzaja,ja zawsze
      chodze z nia na dlugi spacer wieczorem,wtedy nie ma po prostu sil wariowac w
      domusmileI przy okazji spi dluzej,dzieki czemu ja tez sie moge wyspac.Wiec nie ma
      sie czym nie pokoic,labradorki po prostu takie sasmileTak wiec
      konsekwencja,cierpliwosc i zajecie czyms pieska.Labradory sa naj bardziej nie
      znosne i pokazuja swoj charakterek kiedy po prostu sie nudza i chca zwrocic na
      siebie uwage.Powodzenia i pozdrow Mambesmile
      • paenka Re: problemy wychowawcze 04.04.07, 11:39
        tak jak napisala ewelcia. Cierpliwosc i konsekwencja, nieugietosc. Pies przechodzi okres buntowniczy, przejdzie jej w koncu tylko nie dajcie sie jej zlamac.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka